Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
چشم‌انداز ایران avatar

چشم‌انداز ایران

کانال نشریه چشم‌انداز ایران. تلفن: 02166433207.
ارتباط با ما: meisami40@yahoo.com
توئیتر: https://twitter.com/
LotfollahMeisam
TGlist 评分
0
0
类型公开
验证
未验证
可信度
不可靠
位置
语言其他
频道创建日期Dec 08, 2018
添加到 TGlist 的日期
Feb 06, 2025

记录

12.04.202512:02
3K订阅者
22.03.202523:59
500引用指数
21.03.202509:26
7.5K每帖平均覆盖率
21.03.202509:26
7.5K广告帖子的平均覆盖率
04.01.202523:59
9.20%ER
21.03.202510:17
252.57%ERR

چشم‌انداز ایران 热门帖子

21.04.202505:36
🔻سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت

🖊احمد کتابی/پژوهشگر
(به مناسبت روز سعدی)

✅ سعدی را بحق «خداوند اندیشه و سخن»، شاعر جهانی»، «شاعر انسانیت» و «شاعر دیروز، امروز و فردا» لقب داده‌اند. این عنوان‌ها به‌راستی درخور و شایسته سعدی است؛ چراکه اندیشه‌های والا و انسانی او نه به زمان و دوره‌ای خاص اختصاص دارد و نه به مکان و سرزمینی معین و نه به قوم یا ملتی مشخص.

✅ سلسله نوشتار «سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت» نگاهی به آثار و اندیشه‌های سعدی است. این مقاله‌ها را می‌توانید در پیوندهای زیر مطالعه کنید.


💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش یکم
💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش دوم
💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش سوم
💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش چهارم
💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش پنجم
💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش ششم
💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش هفتم
💠 سعدی؛ آموزگار حکمت و معرفت بخش هشتم



#سعدی
#احمد_کتابی
#روز_جهانی_سعدی





🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
14.04.202511:19
🔻آیا «رایش نرد» دولت را در دست می‌گیرد؟

🖊گزارشی از گفت‌وگو با گیل دوران، روزنامه‌نگار و تولیدکنندۀ خبرنامه‌ای به نام «رایش نِردها» در مورد صنعت فناوری



✅ گروهی از میلیاردرهای سیلیکون ولی با تعطیل کردن مؤسسه‌ها، اخراج انبوه کارکنان و نادیده گرفتن هنجارهای قانونی و سیاسی، در حال ایجاد هرج‌ومرج و آشفتگی در دولت فدرال هستند. به گفتۀ گیل دوران روزنامه‌نگار، این هرج‌ومرج به‌دقت سازمان‌دهی شده است، چرا که افرادی مانند ایلان ماسک، دیوید ساکس و پیتر تیل از شیوه‌نامه‌ای پیروی می‌کنند که توسط اندیشمندان راست افراطی برای نابود کردن نهادها و به‌دست آوردن قدرت طراحی شده است.


✅ کورتس یاروین، برنامه‌نویس سابق که با نام مستعار «منسیوس مولدباگ» وبلاگ می‌نوشت، یکی از تأثیرات کلیدی ایدئولوژیک بر شخصیت‌های راست افراطی سیلیکون ولی است. او به‌دنبال جایگزینی دموکراسی با دیکتاتوری، پاکسازی بوروکراسی‌ها، جایگزینی کارمندان دولت با وفادارها و نظارت کامل بر شهروندان است.

✅ ایده‌های افراطی او شامل تبدیل افراد «غیر مولد» به بیودیزل یا محبوس کردن آنها در سلول‌های واقعیت مجازی است. دوران ادعا می‌کند که شیوۀ مدیریت توییتر توسط ایلان ماسک، اخراج گستردۀ کارکنان و نادیده گرفتن هنجارهای قانونی، بازتابی از بینش یاروین در عمل است.

✅ دوران رابطه بین میلیاردرهای سیلیکون ولی و پایگاه ترامپ را یک ائتلاف استراتژیک توصیف می‌کند که در آن هر دو طرف علاقۀ مشترکی به نابودی نهادهای سنتی دارند، در حالی که ایدئولوژی‌های آنها متفاوت است. شخصیت‌هایی مانند جی‌دی ونس که توسط پیتر تیِل حمایت می‌شوند، از لفاظی‌های پوپولیستی برای پیشبرد سیاست‌های حمایت‌‌شده توسط میلیاردرها استفاده می‌کنند. این ائتلاف همچنین با راست مسیحی هم‌پوشانی دارد و یک سلسله‌مراتب اجتماعی را تقویت می‌کند که به نفع مردان ثروتمند، سفیدپوست و مسیحی است. با این حال، تنش‌هایی هم وجود دارد. چرا که استیون بنن از حمایت نخبگان فناوری از فراانسان‌گرایی و سایر «ایده‌های عجیب» انتقاد کرده است.


# گیل_دوران
#شبنم_کاظمی
#رایش_نرد
#سیلیکون_ولی

🔻(متن کامل این نوشتار را در سایت نشریه چشم‌انداز ایران بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
12.04.202512:21
🔻از دالاس تا غزه: ترور جان اف. کندی به نفع اسرائیل بود

🖊نوشته ریک استرلینگ/ منتشر شده در نشریه
مینت‌پرس‌نیوز/ ترجمه مجله جنوب جهانیا

(بازنشر)

✅ در دوران کوتاه ریاست‌جمهوری‌اش، کندی تغییرات مهمی در سیاست خارجی ایالات متحده ایجاد کرد. همان‌طور که در کتاب «JFK و امر غیرقابل توصیف: چرا او کشته شد و چرا هنوز اهمیت دارد» مستند شده است، کندی در سیاست‌های خود در قبال جهان سوم و اتحاد جماهیر شوروی، در برابر سازمان سیا و مجتمع نظامی-صنعتی آمریکا ایستادگی کرد. اگر کندی زنده می‌ماند و دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش را می‌برد، جنگ ویتنام، ترور رئیس‌جمهور اندونزی، سوکارنو، و ادامه دشمنی با کوبا و اتحاد جماهیر شوروی رخ نمی‌داد.

✅ آنچه کمتر شناخته شده، این است که سیاست‌های کندی، بلندپروازی‌های نظامی و سیاسی اسرائیل صهیونیست را نیز به چالش کشید و با آن مخالفت کرد. در آن زمان، اسرائیل تنها سیزده سال از تأسیسش می‌گذشت و هنوز در حال شکل‌گیری بود، مسیری که در پیش می‌گرفت، قطعی نشده بود. اراده بین‌المللی چشمگیری برای یافتن راه‌حلی سازشکارانه درباره پناهندگان فلسطینی پس از نکبت ۱۹۴۸ وجود داشت. زمانی که اسرائیل در سال ۱۹۵۶ به مصر حمله کرد و شبه‌جزیره سینا را اشغال کرد، دولت آیزنهاور از اسرائیل خواست که از این مناطق خارج شود و آن‌ها نیز پذیرفتند.

✅ در ایالات متحده، جامعه یهودیان دچار تفرقه بود و بسیاری از آن‌ها ضدصهیونیست بودند. شورای یهودیان آمریکا تأثیرگذار و ضدملی‌گرایی بود. هنوز ماهیت نژادپرستانه و تهاجمی اسرائیل تثبیت نشده بود و همچنین حمایت یهودیان آمریکایی از اسرائیل نیز قطعی نبود. زمانی که مناخم بگین در سال ۱۹۴۸ به ایالات متحده آمد، رهبران برجسته یهودی، از جمله آلبرت اینشتین، او را محکوم کردند. آن‌ها بگین را، که بعدها نخست‌وزیر اسرائیل شد، «تروریستی» دانستند که «ترکیبی از ناسیونالیسم افراطی، عرفان دینی و برتری نژادی» را ترویج می‌کرد. بسیاری از یهودیان آمریکایی احساسات متناقضی داشتند و خود را با اسرائیل هم‌ذات‌پنداری نمی‌کردند. برخی از آن‌ها از اسرائیل حمایت می‌کردند اما این حمایت مشروط به صلح با فلسطینیان بومی بود.

✅ کندی روابط سرد پیشین با جمهوری متحد عربی (مصر و سوریه) تحت رهبری جمال عبدالناصر را تغییر داد. برای نخستین بار، ایالات متحده وام‌هایی را برای آن‌ها تصویب کرد. کندی پیش از استقبال از نخست‌وزیر اسرائیل، بن‌گوریون، نامه‌های محترمانه‌ای به رهبران عرب نوشت. رهبران عرب این تفاوت را احساس کردند و واکنش مثبت نشان دادند. کسانی که ادعا می‌کنند سیاست‌های کندی تفاوتی با دیگران نداشت، نادیده می‌گیرند که ناصر مصر، بن بلا الجزایر، و دیگر رهبران ملی‌گرا این تفاوت را به‌وضوح درک کرده بودند.

✅ در اوایل دهه ۱۹۶۰، وزارت امور خارجه ایالات متحده همچنان موضع بی‌طرفانه‌ای نسبت به سیاست‌های اسرائیل داشت. آمریکا از قطعنامه ۱۹۴ سازمان ملل حمایت می‌کرد که در بند ۱۱ آن آمده است:

🔺«پناهندگانی که مایل به بازگشت به خانه‌های خود و زندگی مسالمت‌آمیز با همسایگانشان هستند، باید در اولین فرصت ممکن مجاز به انجام این کار باشند. همچنین باید به کسانی که انتخاب می‌کنند بازنگردند، و برای اموال از دست‌رفته یا خساراتی که طبق اصول حقوق بین‌الملل باید جبران شوند، غرامت پرداخت شود.» این اصل بعدها به حق بازگشت معروف شد.

✅زمانی که اطلاعاتی در سال ۱۹۶۲ نشان داد که اسرائیل احتمالاً در حال ساخت سلاح هسته‌ای در دیمونا است، کندی مصمم شد حقیقت را کشف کرده و در صورت صحت، آن را متوقف کند. این موضوع باعث رویارویی شدید دیپلماتیک بین کندی و نخست‌وزیر اسرائیل، دیوید بن‌گوریون شد.

✅ پس از اینکه لیندون بینز جانسون (LBJ) رئیس‌جمهور شد، سیاست آمریکا در خاورمیانه به طور قابل توجهی تغییر کرد. جانسون از همان ابتدا به یک دیپلمات اسرائیلی گفت: «شما دوست بزرگی را از دست دادید. اما دوست بهتری پیدا کردید.» نشریه اسرائیلی هاآرتص می‌گوید: «مورخان عموماً جانسون را به عنوان رئیس‌جمهوری که به طور یکنواخت نسبت به اسرائیل دوستانه بود، در نظر می‌گیرند.» گزارش واشنگتن درباره امور خاورمیانه می‌نویسد: «لیندون جانسون اولین کسی بود که سیاست آمریکا را با سیاست‌های اسرائیل همسو کرد» و «تا ریاست جمهوری جانسون، هیچ دولتی به اندازه او کاملاً طرفدار اسرائیل و ضد عرب نبود.»


# کندی
#جانسون
#آمریکا
#اسرائیل

🔻(متن کامل این گفت‌وگو را در سایت نشریه چشم‌انداز ایران بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
11.04.202517:48
🔻نقش مردم در انقلاب ۵۷
🖊 لطف‌الله میثمی


✅ در ۲۸ اردیبهشت ۱۳۴۰ به دعوت جبهه ملی ایران، مردم در میدان جلالیه (پارک لاله فعلی) تجمع کردند و رهبران جبهه ملی به سخنرانی پرداختند. خبرگزاری‌ها جمعیت آن روز را بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر ارزیابی کردند که در آن شرایط این جمعیت بسیار چشمگیر بود که تمایلات مردم را نشان می‌داد. در آن روز مردم از دکتر محمد مصدق و زنده‌یاد حسین فاطمی تجلیل به عمل آوردند، ولی رژیم با اعمال زور و خشونت و بازداشت عده زیادی از رهبران و دانشجویان به حکمرانی خود ادامه داد و فشارها را تا آنجا افزود که مردم در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ دست به یک قیام ملی زدند. هرچند این قیام ملی با سرکوب بی‌رحمانه و نظامی و خودکامه شاه روبه‌رو شد، ولی کنشگران مردمی نتایج شگرفی از این تحول چشمگیر گرفتند.

✅در این روز بود که حتی دهقانان ورامین کفن‌پوش به‌سوی تهران آمدند که آن‌ها هم با سرکوب رژیم مواجه شدند و بسیاری به شهادت رسیدند.

✅در همین روزها محمد حنیف‌نژاد یکی از کنشگران جنبش دانشجویی و عضو جبهه ملی و نهضت آزادی ایران که در زندان به سر می‌برد به این جمع‌بندی رسید که مردم خواهان تغییر اساسی هستند.

✅ سران نهضت آزادی ایران، آیت‌الله محمود طالقانی، مهندس مهدی بازرگان، دکتر یدالله سحابی و پنج نفر دیگر از سران نهضت آزادی طی دو مرحله در دادگاه‌های بدوی و تجدیدنظر نظامی به زندان‌های سنگینی محکوم شدند. در پی این محاکمه، اجماع دیگری در مردم ایران شکل گرفت و قاطبه رهبران سیاسی، کنشگران و مراجع دینی رأی صادره این دادگاه را محکوم کردند. سران نهضت آزادی با حمایت مردمی روبه‌رو شدند و درواقع نیک‌فرجام شدند که مسئله راهبردی مهمی بود که کمتر به آن توجه می‌شود.

✅مهندس بازرگان در دادگاه تجدیدنظر بدین مضمون گفت ما آخرین جمعیتی هستیم که مبارزه قانونی می‌کردیم. پیش‌بینی او به واقعیت پیوست و از آن به بعد عمده کنشگران این دوره، راهکار مبارزه مسلحانه را پیش گرفتند.

✅ یکی از ویژگی‌های جنبش مسلحانه این بود که تا آن زمان ساواک موفق شده بود شایعه‌ای را در بین مردم تسری دهد که هر سه نفری که با هم جمع می‌شوند یکی از آن‌ها عضو ساواک است و بدین‌سان حاکمیت و تور پلیسی خود را بر اذهان مردم تحمیل کرد، اما جنبش مسلحانه این تور پلیسی را به خیال خامی تبدیل کرد، بدین‌ صورت که هر کنشگری که دستگیر می‌شد او را در معرض شکنجه‌های سنگینی قرار می‌دادند تا به کنشگر دیگری برسند، او را هم که دستگیر می‌کردند و باز از طریق شکنجه بود که به سومین نفر می‌رسیدند.

✅مهندس حسن‌پور یکی از کنشگران را یک ماه تمام شکنجه دادند تا آنجا که یک پایش را قطع کردند و بدن نیمه‌جانش را اعدام کردند. بدیع‌زادگان و فاطمه امینی را سوزاندند. امینی در پی این شکنجه‌ها به شهادت رسید و بدیع‌زادگان در چهارم خرداد ۱۳۵۱ اعدام شد و به شهادت رسید و از این موارد بسیار بود. حسینی، شکنجه‌گر معروف ساواک، در میان جمعی از فدایی‌ها و مجاهدین گفته بود فریب این مجاهدین را نخورید، این‌ها نه مسلمان‌اند و نه مارکسیست، بلکه مصدقی هستند، همان شخصی که توانست شاه را در ۲۵ مرداد ۱۳۳۲ فراری دهد؛ او عمیقاً به قدرت مصدق پی برده بود، ولی مقامات بالاتر همچنان در توهم دیکتاتوری و وابستگی خود پرواز می‌کردند.

✅ در سال ۱۳۵۷ از مهر ماه به بعد زندانیان را به‌تدریج آزاد کردند. در آن سال در کل ایران ۳۵۰۰ زندانی وجود داشت که همه محکومیت ده سال به بالا داشتند. در سال ۱۳۵۵ ساواک توانست به لحاظ تشکیلاتی ضربه‌های هولناکی به جنبش مسلحانه وارد آورد. پس از آن سال بود که در درون ساواک نیز یک بازنگری به وجود آمده بود؛ حالا که تشکل‌ها ضربه سختی خوردند چه باید کنیم که جنبه پیشگیری داشته باشد و به این نتیجه رسیده بودند که در برابر خواندن کتاب و حرکت‌های غیرمسلحانه انعطاف بیشتری از خود نشان دهند. یکی از بازجوها به زندان آمد و گفت از این به بعد کسی حتی کتاب مائو را هم خوانده باشد به زندان محکوم نمی‌شود، درحالی‌که پیش از این محکومیتی معادل سه تا ده سال داشت.

✅ هدف از این نوشته آن است که نقش مردم در تحولات بیشتر روشن شود. هرچند درک آن در مقاطع مختلف مشکل است، مگر اینکه تغییرات کمّی و کیفی به جهش و قیامی چشمگیری تبدیل شود و تغییر پروسه‌ای به وجود آید. محمد حنیف‌نژاد می‌گفت ما باید در تغییرات کمّی و استمرار آن‌ها جهش و قیام را ببینیم و در لحظه قیام مواظب تغییرات تدریجی به سمت افول باشیم. چنین است سرنوشت پند گرفتن از تاریخ و هر انقلابی.


# لطف_الله_میثمی
#انقلاب
#نهضت_آزادی
#سازمان_مجاهدین

🔻(متن کامل این گفت‌وگو را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 150 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
19.04.202505:51
🔻آیت‌الله منتظری؛ نقد و توبه در اندیشه و عمل

🖊جلال یوسفی/پژوهشگر


✅ در ایران معاصر اما معدود اندیشمندان فعال در عرصه سیاسی و اجتماعی بوده‌اند که به گونه‌ای روشمند به مطالعه بینش، روش و منش خود نشسته‌اند و بدون خودسانسوری نقد خویش کرده‌اند.

✅آیت‌الله منتظری در زمره این افراد است. وی در آثار علمی خود ازجمله مبانی فقهی حکومت اسلامی، در کتاب خاطرات و در انتهای عمر خویش با کتابچه نقد از خود امکان بررسی نظام‌مند خویش را فراهم کرده و امکان ارزیابی خویش را به جامعه داده است. در این مقاله برخی از اهم نقد آیت‌الله منتظری از خودش بیان شده است.

✅آیت‌الله منتظری از پیامبر اکرم نقل می‌کند: کل بنی‌آدم خطاکار هستند و بهترین خطاکاران توبه‌کنندگان‌اند. در متون دینی نیز توبه آدمی بین دو توبه خدا واقع است. اوست که فرصت می‌آفریند تا بندگانش به نقد و توبه بپردازند و در پرتو وجود حق‌تعالی سعه وجودی خویش را گسترش دهند، ولی علی‌رغم تأکیدات بسیار بر بازگشت و توبه در دین، متأسفانه این امر در جامعه ما نه‌تنها نهادینه نشده، بلکه گریز از آن امری عادی و عرفی است.

✅ در سال ۱۳۶۴ ایشان بعد از یک تجربه هفت‎ساله از انقلاب و همچنین غور در مبانی نظری ساختار قدرت آن را نیازمند یک بازبینی اساسی می‌بیند. درس خارج فقه خود را با حضور یک هزار طلبه به این امر اختصاص می‌دهد. ایشان در زمانی به نقد نظر خود در معماری قدرت اهتمام می‌ورزند که در جایگاه قائم‌مقامی رهبری و یک قدمی آن است، اما سیر اصلاح‏گری در ساختار حاکمیت را می‌آغازد.

✅از این جهت می‌توان گفت که آیت‌الله منتظری اولین و جدی‌ترین اصلاح‌طلب درون ساختار قدرت شکل‌گرفته بعد از انقلاب است که به نقد مبانی ساختار قدرت می‌پردازد. نظریه استاد خویش آیت‌الله بروجردی و همچنین نظر رهبر انقلاب آیت‌الله خمینی را نقد می‌کند. این مباحث در قالب چندین مجلد با عنوان مبانی فقهی حکومت اسلامی به چاپ می‌رسد.

✅ وی در سال ۱۳۸۵؛ یعنی سه سال قبل از رحلتش نوشته‌ای بر جا گذاشت که در آن به نقد خویش نشست. اگر نگوییم چنین کاری در میان تأثیرگذاران اجتماعی و سیاسی در ایران بی‌نظیر بوده، به حقیقت می‌توان گفت کم‌نظیر است. ذکر چند نمونه برگرفته از آن مرقومه اهتمام این اندیشمند به فریضه نقد و توبه را به‌خوبی نمایان می‌سازد:🔻

🔸در بعد علمی یکی از مهم‌ترین اشتباهات ما این بود که حقوق انسان بما هو انسان را در تحقیقات فقهی مورد عنایت قرار ندادیم و از سنت سلف صالح خود پیروی کردیم و برخی از بحث‌ها درباره کرامت و حقوق ذاتی بشر را سوغات غرب دانستیم، درحالی‌که بسیاری از این مسائل مأخوذ از شرع، بلکه مورد تأکید آیات و روایات است و برخی دیگر لازم است مورد تحقیق و بررسی دقیق قرار گیرد و من در آخرین درس‌های خارج خود به‌طور گذرا به این مهم اشاره کردم.

🔸اشتباه دیگر من تأیید تسخیر سفارت امریکاست. من در آن فضا این عمل را تأیید کردم، درحالی‌که امروز بر این باورم که این کار بدون اینکه فایده چندانی برای کشور داشته باشد ضررهای فراوانی به بار آورد و ملت امریکا و دیگر ملت‌ها را نسبت به جمهوری اسلامی حساس و بدبین ساخت؛ و چه‌بسا در شروع جنگ توسط صدام نیز به‌عنوان انتقام و عکس‌العمل نقش مؤثری داشت.

#آیت_الله_منتظری
#جلال_یوسفی
#توبه
#نقد

🔻(متن کامل این مقاله را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 150 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
06.04.202519:21
🔻درخشان‌ترین دوره تاریخ ایران

🖊گفت‌وگو با اکبر ثبوت
لطف‌الله میثمی


✅ به نظر من در تاریخ ایران دو سلسله نقش مثبت‌تری از دیگر سلسله‌ها داشتند و سیاست‌هایشان موجب شده که ما وضعیت درخشانی داشته باشیم. بیش از پنجاه سال پیش وقتی متن مکتوب سخنرانی شادروان استاد مجتبی مینوی در دانشگاه مشهد را خواندم، در آغاز آن، دو جمله نظرم را جلب کرد: اگر از من بپرسند درخشان‌ترین دوره تاریخ ملت ایران کدام است، عرض خواهم کرد که بر اساس اسناد و مدارک به‌جامانده، مسلماً دوره مابین سال‌های ۳۵۰ تا ۵۰۰ هجری قمری است.

✅مرحوم مینوی از استادانی بود که در یک مرحله از زندگی، ستایشگر ایران پیش از اسلام بود و ایران پیش از اسلام را به‌عنوان یک جامعه آرمانی می‌شناخت؛ بنابراین قضاوتی که در اینجا از او نقل کردیم، یک نوع برگشت از آن دیدگاه پیشین و به نظر من حاکی از واقع‌بینی اوست.

✅ این دو جمله استاد مینوی مرا بر آن داشت که چهره‌های درخشان فرهنگی را که در این یک قرن و نیم از میان ایرانیان برخاسته‌اند بشناسم؛ دوم عواملی را که به ظهور آن چهره‌های درخشان منجر شده است مشخص کنم تا وقتی تاریخ دوره‌های متأخر را -که ادوار انحطاط فرهنگی ایران است- برای شاگردانم درس می‌دهم، روشن کنم که علت این انحطاط چیزی نبود جز از بین رفتن عواملی که ظهور آن چهره‌های درخشان را در پی داشته است.


# ایران
#اکبر_ثبوت
#لطف‌الله_میثمی


🔻(متن کامل این مقاله را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 150 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
14.04.202518:39
🔻حاکمانی که صدای مردم خود را نشنیدند


🖊 بدرالسادات
مفیدی

✅ بشار اسد که در سال ۲۰۰۰ میلادی بعد از مرگ پدر قدرت را به دست گرفت، در ابتدا تلاش کرد دست به اصلاحاتی بزند، اما به دلیل ساختار منقبض اطلاعاتی امنیتی نظام حاکم در سوریه به‌عنوان میراث پدر و تمرکز قدرت در میان معدود وفاداران خاندان اسد و حزب بعث، به‌ جای رفاه و آبادانی، فقر و فلاکت و بحران‌های اقتصادی و اجتماعی برای مردم و کشور خود بر جای گذاشت. نحوه حکمرانی اسدها به‌تدریج به سمتی رفت که فقدان مشروعیت و مقبولیت آن‌ها را نه‌فقط نزد مردم سوریه، بلکه از نگاه حامیان سنتی حزب بعث و نیز در درون ارتش به همراه داشت و زمینه فروپاشی و سقوط دولت بشار اسد را فراهم کرد.

✅ به گواه تاریخ، وسعت و عمق جنایات وحشیانه قذافی نسبت به مخالفان خود به حدی بود که طی سالیان دراز، رعب و دلهره سراسر فضای لیبی را پر کرده و کمتر کسی جرئت مخالفت داشت. اوج برخوردهای بی‌رحمانه و خشونت‌آمیز او در ایام خیزش بهار عربی بود که دست به سرکوب شدید و خونین معترضان زد و این به‌تدریج دایره اطرافیانش را کوچک و کوچک‌تر کرد؛ به‌طوری‌که در روزهای آخر حکمرانی معدود افرادی مزدور و گروهی اندک تحت فرمانش باقی ماندند. قذافی عاقبت پس از ۴۲ سال، تحت فشار مردم و نیروهای ناتو که از طریق عملیات هوایی به کمک انقلابیون مسلح آمده بودند و نیز دخالت بعضی از کشورهای عربی ازجمله قطر ناچار شد قدرت را رها کند و بگریزد. او پس از ماه‌ها فرار بالاخره در زادگاهش «سرت» درحالی‌که در کانال فاضلاب پنهان شده بود توسط گروهی از انقلابیون بیرون کشیده شود و به فجیع‌ترین وضع در زیر مشت و لگد آن‌ها شکنجه شد و سپس به نحو نامعلومی کشته شد. این در حالی بود که اگر قذافی به جای بی‌تدبیری و خودرأیی در عرصه داخلی و بین‌المللی و نیز تلاش برای به ارث گذاشتن قدرت برای یکی از فرزندان خود، مردم لیبی را درمی‌یافت و هر چه زودتر دست به اصلاحاتی از جنس اصلاحات پادشاه مراکش در پی گسترش انقلاب بهار عربی می‌زد یا هر چه سریع‌تر از قدرت کناره می‌گرفت شاید به این صورت فجیع جان خود را از دست نمی‌داد و از این مهم‌تر کشورش را در معرض یک دهه آشوب و ناآرامی پس از خود و حرص و طمع گروه‌های مافیایی و نیروهای خارجی پشت سر آن‌ها برای تسلط بر منابع این کشور نفت‌خیز قرار نمی‌داد.

✅ سقوط نیکلای چائوشسکو، رئیس‌جمهور و دبیرکل حزب کمونیست رومانی، نمونه اروپایی همین وضع است که طی دوره مسئولیت خود چه در جایگاه دبیر کل حزب حاکم و چه ریاست‌جمهوری از سال ۱۹۶۵ تا سال ۱۹۸۹ میلادی که با اعتراضات سراسری کارش به پایان رسید، فضای پلیسی-امنیتی و خفقان‌آوری را در کشور خود ایجاد کرده بود. به‌طوری‌که تحلیلگران در آن زمان حکومت او را به‌عنوان سرکوبگرترین حکومت در بلوک شرق توصیف می‌کردند. افزون بر این، سوء‌مدیریت چائوشسکو در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی، رومانی را به کشوری ضعیف با بدهی‌های خارجی بسیار و اعمال جیره‌بندی برای خدمات اولیه مردم ازجمله غذا، دارو، آب و برق تبدیل کرده بود. حال‌آنکه سال‌های پایانی حکومت چائوشسکو هم‌زمان با به قدرت رسیدن میخائیل گورباچف در اتحاد جماهیر شوروی بود و او اصلاحات ضروری و مهمی ازجمله تجدید ساختار در حوزه اقتصادی و گشودگی در فضای سیاسی و فراهم کردن بستر برای آزادی بیان و آزادی مطبوعات را در شوروی شروع کرده بود، اما چائوشسکو به‌رغم هشدار بسیاری از روشنفکران و فعالان اجتماعی-سیاسی و حتی برخی از اعضای حزب کمونیست رومانی، استبداد فردی خود را کنار نگذاشت و حاضر به انجام اصلاحات نشد.

✅ نمونه‌های ذکرشده در بالا حکایت از یک واقعیت مهم دارد و آنکه فاصله گرفتن از مردم برای بیشتر حاکمان، عاقبت و سرنوشت خوشی نداشته و چنان‌که همه آن‌ها به ترتیبی یا با خشونت و خونریزی و یا تحت فشار نیروهای خارجی و یا... ناچار به کنار رفتن از قدرت شدند. در این میان اما کشورهایی به‌ویژه در شرق آسیا وجود دارند که حاکمان آن‌ها با درک واقعیت‌ها و عمق مسائل، با شجاعت، رویکرد و سیاست‌های گذشته را اصلاح کرده و کشور خود را در مسیر پیشرفت و توسعه قرار داده‌اند. چین هم نمونه‌ای ازجمله همین کشورها محسوب می‌شود که رهبران آن به‌رغم اعمال محدودیت‌های سیاسی در کشور، با تجدیدنظر در سیاست‌های اقتصادی خود و تعامل با غرب توانسته‌اند درآمد مردم را به بیش از پنجاه برابر دوره مائو برسانند و از این طریق رضایتمندی ایجاد کنند.

🔻(متن کامل این مقاله را در نشریه شماره 149 بخوانید)

🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
09.04.202519:08
🔻خشم نهفته

🖊بدرالسادات مفیدی
(بخشی از پرونده «آتش زیر خاکستر» چشم‌انداز ایران شماره 150)

✅ اخیراً گزارشی مقایسه‌ای درباره میزان بدهی دولت‌های روحانی، رئیسی و پزشکیان منتشر شده که به موجب آن میزان بدهی دولت از ۳۰۰ همت پایان دولت احمدی‌نژاد به ۹۳۱ همت در پایان دوره هشت‌ساله روحانی با ضریب فزاینده ۳ و در دوره سه‌ساله مرحوم رئیسی به ۱۵۴۲ همت با ضریب فراینده کمتر از ۲ رسیده است. این گزارش با لحاظ میزان بدهی دوره شش‌ماهه پزشکیان پیش‌بینی کرده تا سال آینده میزان بدهی دولت ۷۰۰ همت افزایش پیدا کند؛ یعنی به حدود ۲۱۰۰ همت، مبلغی معادل با یک‌سوم بودجه دولت برسد که این خود به‌ تنهایی می‌تواند ۳۶ درصد تورم به همراه داشته باشد.

✅ البته تأثیر دو رخداد مهم در دوره پزشکیان را نمی‌توان در افزایش این تورم نادیده گرفت: یکی تحولات منطقه و آسیب دیدن نیروهای نیابتی ایران به‌ویژه سقوط اسد و افول رویکرد و راهبرد بیست‌ساله نظام در حوزه سیاست خارجی؛ و دوم روی کار آمدن ترامپ و خط و نشان کشیدن‌های او برای جمهوری اسلامی ایران! دو رخدادی که وقوع آن‌ها به همراه بی‌تدبیری‌های داخلی در اعلام مواضع و اتخاذ تصمیمات به گرانی و افزایش نرخ دلار سرعت بخشیده و تشدید فقر و بیکاری گسترده و در عین حال همگانی شدن نارضایتی را در پی خواهد داشت.

✅ مطابق یافته‌های موج اول سنجش افکار عمومی و دولت چهاردهم که در شهریور امسال توسط ایسنا به‌صورت حضوری از چهار هزار نفر در سطح ملی انجام گرفته، نگاه پاسخ‌دهندگان به وضعیت فعلی کشور نشان از خطیر بودن شرایط برای نظم حاکم دارد؛ زیرا فقط ۵/۳ درصد وضع را خوب دانسته و خواستار حفظ وضع موجود هستند و حال آنکه ۹۴ درصد وضع را خوب ندانسته‌اند که از میان آن‌ها تنها ۱۳ درصد بر این باورند با اصلاحات جزئی وضعیت بهبود می‌یابد، اما قابل تأمل‌ است که ۴۲/۲ درصد معتقدند تا اصلاحات گسترده انجام نشود وضع خوب نمی‌شود و ۳۸/۷ درصد هم که کلاً وضع کشور را بد و اصلاح‌ناپذیر می‌دانند.

✅هم‌زمان با اعلام نتایج این نظرسنجی، بخشی از یافته‌های موج چهارم پیمایش ملی «ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان» که از قریب به ۱۶ هزار نفر در یک سال قبل‌تر؛ یعنی سال ۱۴۰۲ در سطح ملی صورت گرفته بود منتشر شد که به موجب آن ۶۱/۶ درصد از پاسخگویان معتقد بودند وضع موجود را باید با انجام اصلاحات بهتر کرد، ۳۰/۲ درصد وضع کشور را اصلاح‎ناپذیر دانسته و فقط ۸/۲ درصد وضع فعلی را خوب و قابل دفاع اعلام کرده بودند.

✅ مردم ایران ۴۶ سال پیش وقوع انقلابی بزرگ و در پی آن هشت سال جنگ را تجربه کردند که به‌رغم دستاوردهای تأمل‎برانگیز، اما تبعات و عوارض منفی آن‌ها روی زیرساخت‌های کشور، این دغدغه و دل‌نگرانی جدی را به‌خصوص در طبقه متوسط ایجاد کرده که هر گونه اعتراض به شیوه حکمرانی ممکن است سرانجامی مشابه انقلاب ۵۷ پیدا کند و لذا بخشی از آن‌ها تمایلی به نقش‌آفرینی بیشتر از خود نشان نمی‌دهند؛ البته برخی این رفتار جامعه ایرانی را به بی‌اعتنایی و بی‌تفاوتی نسبت به مسائل کشور تعبیر می‌کنند و حال آنکه مرور کنش‌های مردمی طی سالیان پس از جنگ تاکنون، نسبت به تصمیمات حکومت مربوط به سرنوشت و آینده آن‌ها، چه از جنس سیاسی و اقتصادی و چه در قالب سبک زندگی‌شان، که در اشکال گوناگون بروز داشته، این تعبیر را مورد تردید قرار می‌دهد. چنان‎که در آخرین کنش مردم، شاهد امتناع جمعیت بزرگی که نسبت به وضع موجود ناراضی هستند، از مشارکت در انتخابات و یا رأی دادن به نامزدی متفاوت از نامزد جریان مسئول وضع فعلی بودیم. شکل دیگری از کنش مردمی را در سال ۸۸ در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری به‌صورت راهپیمایی میلیون نفری سکوت دیدیم که همچنان از آن به‌عنوان یکی از مدنی‌ترین شکل اعتراضات یاد می‌شود.

✅ در ایران اما به نظر می‌رسد حاکمیت با وجود اینکه کاملاً می‌فهمد کشور در موقعیت تحریم جهانی و بحرانی‌ترین وضعیت اقتصادی پس از انقلاب قرار دارد، دچار خطای محاسباتی است و بر این تصور است که می‌تواند چون گذشته کنترل اوضاع را در دست داشته باشد و حال آنکه هم‏اینک سرعت و عمق تحولات اجتماعی و اقتصادی به قدری بالاست که هر لحظه ممکن است خشم نهفته در دل مردم فوران کند و چون آتش زیر خاکستر شعله‌ور شود و سرنوشت تلخی را برای ایران و ایرانی به همراه داشته باشد؛ مگر آنکه تا دیر نشده در سیاست‌های پیشین خود بازنگری و تجدیدنظر اساسی کند و هر چه سریع‌تر سیاست تنش‌زدایی و عادی‌سازی روابط با جامعه جهانی را در پیش بگیرد.



# آتش_زیر_خاکستر
#جنبش_های_اجتماعی
#بدرالسادات_مفیدی
#خشم_پنهان

🔻(متن کامل این گفت‌وگو را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 150 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
15.04.202510:10
🔻ترامپ؛ آشوبگری در خدمت نظم نالیبرال

🖊مهدی جامی/روزنامه‌نگار و نویسنده


✅ اولین نکته‌ای که نشانگر جدایی دوران ترامپ از دیگر دوره‌های متعارف حیات سیاسی در امریکا و جهان است؛ گرایش اکثریتی از جامعه امریکا به اوست که اغلب آن‌ها توده‌های نومید از تغییر و برابری در دولت‌های لیبرال‌اند. مردمی که دور ترامپ را گرفته‌اند و به او امید بسته‌اند در او کسی را می‌بینند که قدرت و جسارت کافی برای تغییر وضعیت آن‌ها را دارد. چهار سال اول ریاست‌جمهوری ترامپ برخلاف آنچه مخالفان او تصور می‌کردند نه‌تنها مانع رأی دادن اکثریت به او در انتخابات اخیر نشد که آن‌ها را به حمایت از او تشویق کرد. این موضوع در هر تحلیلی از برآمدن ترامپ موضوعی محوری است.

✅ بحث‌های حقوق بشری، بخش مهمی از محتوای جنگ سرد را ساخته است که پس از جنگ دوم جهانی آغاز شد. یک‌سو به نقض حقوق فردی و آزادی‌های اجتماعی در اردوی شرق استناد می‌کرد و سوی دیگر به نابرابری فاحش در جوامع غربی.

✅غرب برای اینکه نابرابری اجتماعی را کاهش دهد و هم‌زمان از نفوذ اردوی شرق جلوگیری کند ایده‌های بسیاری را از چپ گرفت و عملیاتی کرد تا از نارضایتی‌های کارگری و طبقات کم‌درآمد بکاهد. ایده مرکزی «دولت رفاه» بود که خود را در انبوه‌سازی مسکن ارزان، بیمه رایگان، آموزش رایگان و بیمه‌های بیکاری و بیماری نمایان کرد.

✅ درست در دهه آخر عمر اردوی شرق، غرب به رهبری تاچر و ریگان نهایتاً تصمیم گرفت از ایده‌های چپ فاصله بگیرد؛ امری که به ترامپیسم در دهه اخیر ختم شده است. درواقع، از دوران تاچر است که به‌تدریج غرب حس می‌کند نسبت به شوروی در موقعیت بهتری قرار دارد و آن‌قدر اعتماد به نفس پیدا کرده است که بتواند از زیر تأثیر آن خارج شود و سیاست‌های خود را به‌صورت مستقل تدوین و اجرا کند. حال آنکه در طول دهه ۵۰ و ۶۰ میلادی بسیاری از تحولات فرهنگی و اجتماعی در غرب به خاطر آن از حمایت دولت‌ها برخوردار می‌شد که بتوانند شوروی و نفوذ آن را مهار کنند. یک نمونه روشن آن موقعیت سیاه‌پوستان در امریکاست. تأثیری که تبلیغات منفی شوروی در این زمینه داشت امریکا را وادار کرد از همان سال‌های نخستین پایان جنگ گرم و آغاز جنگ سرد به ارتقای موقعیت سیاهان توجه کند. امری که دو دهه بعد در جنبش مدنی سیاهان امریکا تا حدود زیادی تحقق یافت، اما سوی دیگر مسئله امروز آن است که دیگر رقیبی در میدان نیست که بتواند سیاست‌های مداراجو را در غرب ترغیب کند.

✅غرب امروز دیگر یک‌سره می‌تواند به خود بیندیشد و خود را از هر نوع تأثیر کلان گفتمانی خارج از فضای فرهنگی و سیاسی خود در امان ببیند. از اینجاست که پایداری سیاست‌های غرب بر ارزش‌های پیشین به‌تدریج رنگ می‌بازد. برخورد با مهاجران در جوامع غربی یک نمونه آن است و باز گذاشتن دست هم‌پیمانانی مثل اسرائیل در جنگ بی‌قاعده و نسل‌کشی و پاک‌سازی قومی فلسطینیان نمونه دیگر آن.

✅ دو جنگ اوکراین و روسیه و اسرائیل و غزه در سال‌های اخیر دفتر حقوق بشر را به هم ریخته و اوراق آن را پراکنده ساخته است. حقوق بشر دیگر ابزاری در بحث و فشار سیاسی نیست. هر چه رهبران غربی درباره رفتار روسیه در جنگ با اوکراین گفتند مدتی بعد به آزمون گذاشته شد؛ وقتی نوبت به اسرائیل رسید که همان رفتارها و بدتر از آن‌ها را انجام داد سکوت کردند، نادیده گرفتند و به حمایت خود از اسرائیل ادامه دادند.

✅ آنچه در این میانه آشکار شده آن است که غرب هرگز سر برابری و برادری با غیرغربی نداشته است همه. ایدئولوژی‌های سیاسی آن گرداگرد مردم سفیدپوست خودش تنیده و شکل گرفته و حتی در کشورهای خود غرب هم این سفیدها (و حتی مردان سفید و نه زنان) هستند که دست بالا را دارند. این در دوران استعمار هم آشکار بود، اما بعد از جنگ جهانی دوم و نهضت‌های استقلال‌طلبانه، ظاهراً غرب و سرمایه‌داری به سر عقل آمده بودند و می‌خواستند جهان تازه‌ای بسازند؛ جهانی که هالیوود مظهر آن بود. برای نسل بعد از انقلاب، غرب همچنان چهره هالیوودی خود را تا این اواخر حفظ کرده بود. این نسل امروز با غرب دیگری روبه‌رو شده و بنابراین دچار اضطراب هویتی است. از اینجاست که گروه‌هایی از ایرانیان اصولاً خود را ذوب در غرب کرده‌اند، خاصه اگر سلطنت‌طلب باشند. برای آن‌ها غرب امروز اسرائیل است که از یک طرف نقطه شکاف آن‌ها با جمهوری اسلامی است و از طرف دیگر نقطه اتصال آن‌ها به بهشت غربی و برادر بزرگ امریکاست.


#ترامپ
#مهدی_جامی
#نظم_جهانی


🔻(متن کامل این مقاله را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 149 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
13.04.202508:53
🔻دیالکتیک انقلاب: از آرمانشهرباوری تا لذت‌گرایی

🖊حسین هوشمند/پژوهشگر فلسفه سیاسی و استاد اخلاق تطبیقی دانشگاه کونکوردیا، کانادا

(بخشی از پرونده «آتش زیر خاکستر» چشم‌انداز ایران شماره 150)

✅ بسیاری از انقلاب‌های ایدئولوژیک به‌مثابه پروژه‌هایی ظهور کرده‌اند که تغییرات بنیادین و ایجاد یک جامعه ایده‌آل را نوید می‌دهند. این وعده‌ها معمولاً بر پایه ایدئولوژی‌های جامع و همه‌جانبه‌ای استوارند که هدفشان ایجاد یک «آرمانشهر»، جامعه‌ای کامل و عاری از فساد و بی‌عدالتی است، اما تجربه تاریخی نشان داده این آرمانشهرباوری در مواجهه با واقعیت‌های پیچیده اجتماعی و سیاسی، اغلب به نیهیلیسم منجر می‌شود و در نهایت، لذت‌گرایی به‌منزله پناهگاهی برای فرار از سرخوردگی جایگزین آن می‌شود؛ لذت‌گرایی هم مؤلفه اساسی آرمانشهرباوری است و هم آشکارا به‌منزله پیامد نیهیلیسم ظاهر می‌شود.

✅ شکست پروژه آرمانشهری منجر به از دست رفتن باور به آن ایدئولوژی می‌شود. وعده‌های برآورده‌نشده و شکاف میان ایده‌آل‌ها و واقعیت، احساس ناامیدی و سرخوردگی را به همراه می‌آورد و حس معناداری و هدفمندی را در میان مردم به‌تدریج محو می‌کند. نیهیلیسم نه‌تنها به‌عنوان از دست دادن باور، بلکه از طریق نشانه‌هایی از خشم و بدبینی بروز می‌کند.

✅با شکست پروژه آرمانشهرباوری و ظهور نیهیلیسم، لذت‌گرایی به‌عنوان واقعیتی بی‌پرده ظهور می‌کند. بهبود شرایط مادی و کاهش نیاز به ریاضت‌کشی، زمینه را برای تحقق لذت‌گرایی فراهم می‌سازد. در نهایت، آرمانشهرباوری که در اصل لذت‌گرایی به تعویق افتاده بود به لذت‌گرایی ناب تبدیل می‌شود.

✅ بی‌تردید، پروژه‌های آرمانشهری دستاوردهای بسیاری داشتند، اما این دستاوردها با استانداردهای ایده‌آلیستی که خود رهبران بارها و بارها از آن دم می‌زدند سنجیده می‌شدند. اگر این امیدهای بزرگ و این استانداردهای بلندپروازانه وجود نداشت، مردم چنین ازخودگذشتگی نمی‌کردند و تا این حد کم‌توقع نمی‌بودند، اما اکنون که با افول باورپذیری و استقامت پس از صرف این‌همه انرژی و اعتماد، زمان آن رسیده بود که کمتر فداکاری کنند و بیشتر توقع داشته باشند، با واقعیتی مواجه شدند که هم آگاهی آرمانشهری و هم احساس استحقاقشان، آن را ناشایست می‌یافت.

✅ سال‌های ۱۹۹۱ تا ۱۹۸۹، دوران حساسی در تاریخ تحولات ایدئولوژیک و اجتماعی در چین کمونیستی بود. این دوره شاهد فروپاشی کامل ایدئولوژی‌های آرمانشهری و گسترش سریع لذت‌گرایی بود. در این گذار حساس، حرکت از آرمانشهری به نیهیلیسم به‌طور قطعی به پایان رسید و گذار از نیهیلیسم به لذت‌گرایی شدت گرفت. همچنین، در همین دوره ارتباط میان آرمانشهرباوری و لذت‌گرایی که تا پیش از این مبهم بود، به‌طور کامل آشکار شد. این امر نشان داد که نیهیلیسم، هم نتیجه آرمانشهرباوری بود و هم (به نوعی) علت ظهور لذت‌گرایی.



# آتش_زیر_خاکستر
#جنبش_های_اجتماعی
#حسین_هوشمند
#بی_تفاوتی

🔻(متن کامل این گفت‌وگو را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 150 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
09.04.202518:24
🔻فراسوی عقده‌ی دن‌کیشوت و عقده‌ی حقارت
(یادداشت وارده)

🖊آزاده
شعبانی


✅ ایده‌ی نوشتن این یادداشت کوتاه، موج ناسیونالیستی اخیری است که گرفتار عقده‌ی دن کیشوت است و در تلاش برای ارضای این عقده‌ی دیرین است. این یادداشت وام گرفته‌ از ایده‌ی درخشان حسین مصباحیان در یک سخنرانی با عنوان:«فراسوی عقده‌ی دن‌کیشوت و عقده‌ی حقارت» و نیز مقاله‌ای با عنوان:«ایران: بین غرشماری و همه‌شمولی از بالاست» است. بازتعریف ایده‌ی «غرشماری» از ابداعات فکری ایشان است که به خوبی و به درخشانی در این مقاله پرداخته شده است. امید دارم که این یادداشت کوتاه، خمیرمایه‌ی مقاله‌ای در این زمینه در آینده‌ای نه چندان دور شود.

✅ موجی راه افتاده است البته نه میان ایران‌دوستان که عمدتاً میان اپوزیسیون خارجی که دعوت به تجاوز نظامی و حمله علیه ایران می‌کنند؛ یعنی آزادی وطن را از مسیر ویرانی، میسر می‌دانند. حسین مصباحیان در سخنرانی خود با عنوان «فراسوی عقده حقارت و عقده دن کیشوت»، به بررسی عقده‌ی حقارت در میان اینان می‌پردازد. داریوش آشوری نیز در کتاب «ما و مدرنیت»، نشان می‌دهد که چگونه گفتمان غرب‌زدگی، به‌ویژه در میان نخبگان و بورژوازی شهری، به عقده حقارت و الگوگیری از غرب دامن می‌زند. این عقده، به‌ویژه در رفتارهای اجتماعی و فرهنگی این قشر، باعث می‌شود که تاریخ و فرهنگ خود را به‌طور کامل نادیده بگیرند و خود را در تقلید از الگوهای غربی غرق کنند.

✅ گفتمان ایرانشهری و ناسیونالیسم باستانگرا، که در دل آن مفاهیمی چون عظمت تاریخ ایران و تمدن‌های باستانی گنجانده شده است، به‌دنبال بازسازی هویتی است که در آن تاریخ و فرهنگ ایرانی به‌طور غیرانتقادی به‌عنوان یک نمونه عالی و برتر از تمدن‌ها معرفی می‌شود؛ بازتاب همان عقده‌ی دن کیشوتی.

✅ در برابر این گفتمان‌های مسلط، می‌توان از آلترناتیویی مبتنی بر وطن‌دوستی‌ِ انتقادی سخن گفت. این آلترناتیو سه پایه اصلی دارد: اول، تاریخ‌نگاری ماتریالیستی که تضادهای طبقاتی و اجتماعی را به‌طور آشکار مورد بررسی قرار می‌دهد. دوم، دفاع از حقوق تمامی ساکنان ایران، با تأکید بر حقوق اقلیت‌ها و گروه‌های تحت ستم که در برابر سلطه سیاسی و فرهنگی مقاومت می‌کنند. سوم، نقد رادیکال از سنت‌های گذشته، بدون افتادن در دام نوستالژی ارتجاعی و بزرگنمایی تاریخ که تنها به‌دنبال توجیه سلطه است. این میهن‌پرستی انتقادی، بر ایجاد جامعه‌ای آزاد و دموکراتیک تأکید دارد که در آن همه افراد، بدون توجه به قومیت، مذهب یا پیشینه اجتماعی، حقوق برابر دارند.



#آزاده_شعبانی
#ناسیونالیسم
#ملی_گرایی
#ایرانشهری
#وطن_دوستی_انتقادی


🔻(متن کامل این را در سایت نشریه چشم‌انداز ایران بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
07.04.202519:33
🔻پیام عبدالله اوجالان، تزلزل ساختار سازمانی و استهلاک ایدئولوژی پ‌ک‌ک

🖊گفت‌وگوی مطالعات مرز با احسان هوشمند – بخش بیست‌وچهار
م


✅ عبدالله اوجالان از ۱۵ فوریه ۱۹۹۹ که در نایروبی کنیا بازداشت شد و سپس به ترکیه و زندان امرالی منتقل شد در زندان به سر می‌برد. آقای اوجالان در دوران نخست‌وزیری آقای بلنت اجویت بازداشت شد. آقای اجویت، عضو حزب جمهوری‌خواه خلق، به‌عنوان یکی از احزاب مؤثر میانه‌رو چپ ترکیه بود. در ابتدا رهبر پ‌ک‌ک دادگاهی شد. آقای اوجالان در دادگاه ادعا کرد برخی کشورهای منطقه ازجمله ارمنستان، یونان و سوریه و حتی ایران با این حزب ارتباطاتی داشته‌اند و البته در دادگاه از خانواده‌های کشته‌شده‌های ارتش ترکیه که در جنگ داخلی این کشور کشته شده بودند پوزش خواست. دادگاه ابتدا برای وی حکم اعدام صادر کرد، اما به دلیل تلاش ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا حکم اعدام اوجالان به زندان ابد تبدیل شد.

✅ مهم‌ترین اقدام ترکیه در این روزها که نوعی تحول به شمار می‌آید تنها اجازه دیدار بستگان و اعضای دم پارتی با آقای اوجالان بوده، وگرنه در همین روزها حکم وزارت کشور مبنی بر اینکه عبدالله زیدان، شهردار شهر وان را به دلیل مجازات دادگاه از سمت خود برکنار کرده است، اجرایی شد و این اقدام موجب واکنش‌های اعتراضی در میان دم پارتی و هواداران این جریان شد. به پرسش نخست شما بازگردیم. پس چرا قرار است آقای عبدالله اوجالان پیام صادر کند و این پیام ممکن است حاوی چه پیامی باشد؟ اینکه دولت ترکیه و به‌ویژه دستگاه امنیتی ترکیه در شرایط حاضر اجازه داده تا شرایط برای آقای اوجالان تغییر کند مشخص است این پروژه دستگاه امنیتی است که پس از بیش از چهل‌وسه ماه از ممنوعیت ملاقات با اوجالان احتمال دارد اتفاق مهمی روی داده باشد که این محدودیت تا حدودی کم شده باشد.

✅ ترکیه در سال‌های اخیر فشار زیادی بر پ‌ک‌ک در ترکیه و شمال عراق وارد کرده و به‌جز کشتن بخش بزرگی از فرماندهان پ‌ک‌ک، اعضای این سازمان مسلح را وادار کرده یا در غارهای نمناک و سرد و یخ‌زده مخفی شوند یا به سوریه بروند. روحیه چریک‌ها در این شرایط دشوار طبیعی است که چندان مناسب نباشد. پس از نظر نظامی ترکیه موفق شده فشار زیادی به پ‌ک‌ک در این مناطق وارد کند، اما در سوریه وضعیت به شکل دیگری است. برخلاف عراق و کوهستان‌های جنوب شرقی ترکیه که محل مناسبی برای جنگ‌های پارتیزانی است در سوریه کوهستان‌های سر به فلک کشیده‌ای وجود ندارد که قسد در آن بتواند با ارتش ترکیه یا نیروهای آقای جولانی در سوریه جنگ کند. قسد در نواحی مسطح و دشت‌های منطقه استقرار دارد. احتمال دارد اگر جنگی آغاز شود به شهرها کشیده شود که این برای وجهه ترکیه مناسب نیست و موجب کشتار غیرنظامیان می‌شود و کشورهای غربی را علیه ترکیه تحریک می‌کند و البته موجب بروز اعتراض‌هایی در داخل ترکیه هم می‌شود.

#احسان_هوشمند
#کردستان
#پ_ک_ک


🔻(متن کامل این گفت‌وگو را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 150 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
به مناسبت سومین سال درگذشت علی رضاقلی، خانه اندیشمندان علوم انسانی در همکاری با مؤسسه دین و اقتصاد، مراسمی با عنوان «پوینده‌مردی به‌راه» برگزار می‌کند. نام این همایش برگرفته از کتابی است که توسط میکائیل عظیمی پژوهشگر جوان، در گفتگو با مرحوم رضاقلی، نوشته شده است.

این همایش، جمعه 22 فروردین 1404، ساعت 15:30 در سالن فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود. شرکت در این برنامه برای همگان آزاد و رایگان است.
نشانی: تهران، میدان هفت تیر، بلوار کریم خان زند، خیابان استاد نجات اللهی (ویلا)، نبش خیابان ورشو، خانه اندیشمندان علوم انسانی

Telegram: @cheshmandaz_iran
Instagram:@cheshmandaziran
Website: cheshmandaziran.ir
10.04.202518:52
🔻قرارداد کرسنت، مسامحه یا خیانت؟

🖊 گفت‌وگو با سید غلامحسین حسنتاش


✅ قرارداد معروف به «کرسنت» قراردادی است که بین شرکت ملی نفت ایران و یک شرکت خصوصی ثبت‌شده در امارات با نام عربی شرکت الهلال و نام انگلیسی کرسنت پترولیوم برای صادرات گاز در سال ۱۳۸۱ منعقد شده است. طبق این قرارداد ایران متعهد بوده از حدود سه سال بعد از امضای قرارداد روزانه حدود ۱۳ میلیون مترمکعب گاز ترش میدان سلمان را به شرکت مذکور تحویل دهد و به‌تدریج مقدار آن را تا حدود ۲۲ میلیون مترمکعب افزایش دهد. خوب است به این نکته هم اشاره کنم که شرکت کرسنت پیش از این قرارداد سوابق چندان خوبی در ایران نداشت و به نظر من در قد و قواره چنین قراردادی هم نبوده است.

✅ مشکل از آنجایی شروع شد که پس از امضای قرارداد و تا پیش از زمان اجرای آن قیمت جهانی نفت در مسیر افزایش شدید قرار گرفت و قیمت گاز در قرارداد که در زمان انعقاد نسبت به قیمت جهانی نفت چندان بد نبود، نسبت به قیمت‌های جدید نفت در سطح نازلی قرار گرفت، درحالی‌که به‌سرعت قابل‌ تجدیدنظر و تعدیل نبود و این مسئله موج مخالفت‌هایی را در داخل کشور برانگیخت. یکی از شواهدی که در مورد سودآوری فوق‌العاده این قرارداد برای طرف مقابل می‌توان ذکر کرد این است که شرکت کرسنت دو سال پس از امضای این قرارداد و پس از افزایش قیمت جهانی نفت شرکتی را به نام «داناگز» در امارات تأسیس کرد و امتیاز قرارداد را به آن شرکت واگذار کرد و برای سهام آن پذیره‌نویسی کرد و چنان از این پذیره‌نویسی استقبال شد که شاید تا ۱۰ برابر آنچه برآورد کرده بودند تقاضا برای سهام آن تشکیل شد.

✅ به نظر من به‌طور مشخص منافع کشور در اجرای قرارداد به‌طور نسبی بهتر تأمین می‌شد. وقتی یک قرارداد بین‌المللی به هر حال امضا می‌شود عدم پایبندی به آن اعتبار کشور را مخدوش می‌کند که خود این ضرر بسیاری دارد. علاوه بر این اگر قرارداد اجرا می‌شد و طرف مقابل به گاز ایران وابسته می‌شد، به هر حال پتانسیل بهتری برای فشار در جهت اصلاح و تعدیل قیمت قرارداد فراهم می‌شد. ضمن اینکه متأسفانه در طول این سال‌ها گازی که باید تحویل می‌شد هم عمدتاً سوخت و از بین رفت؛ بنابراین لغو قرارداد ضرر سیاسی و اقتصادی بیشتری به کشور وارد کرد.

✅ به نظر من سوء‎تدبیر قطعاً در آنچه در پرونده کرسنت اتفاق افتاده است موج می‌زند. با کمال تأسف این قرارداد از همان اوایل دست‌آویز رقابت‌ها یا بازی‌های سیاسی و جناحی قرار گرفت که البته اگر قرارداد خوب و بی‌نقصی بود و با شرکت معتبری منعقد شده بود شاید چنین نمی‌شد. به نظر من در این ماجرا، منافع ملی قربانی رقابت‌های جناحی شد و شاید این پرونده یکی از بهترین محک‌هایی باشد که نشان دهد که جناح‌های سیاسی در ایران به آن بلوغ نرسیده‌اند که خط قرمز رقابت‌هایشان منافع ملی باشد.



# کرسنت
#غلامحسین_حسنتاش
#نفت
#اقتصاد_و_توسعه

🔻(متن کامل این گفت‌وگو را در نشریه چشم‌انداز ایران شماره 150 بخوانید)


🗓چشم‌انداز ایران را از کتابفروشی‌های معتبر و کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بخواهید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

@cheshmandaz_iran
کانون زندانیان سیاسی مسلمان قبل‌از انقلاب برگزار می‌کند؛
جلسه هم‌اندیشی درباره منابع آب و نفت ایران؛ آسیب‌ها و راهکارها

سخنران؛ لطف‌الله میثمی

زمان: 20 فروردین 1404، چهارشنبه، ساعت 5 بعدازظهر

مکان: خیابان وصال شیرازی، خیابان اسلامی ندوشن، پلاک 2، دفتر مرکزی کانون
Telegram: @cheshmandaz_iran
Instagram:@cheshmandaziran
Website: cheshmandaziran.ir
登录以解锁更多功能。