سلام ✅این کانال صرفا جهت اشتراک تجربیات من و همچنین تجربیات دوستانم که رتبه های برتر ارشد شدن هستش. امیدوارم بتونین ببرید ✅ادمین: @SAM729 ✅ادمین : @MD_1OoO1
⭕️ دیابت بیمزه عبارت است از یك اختلال نادر در سیستم هورمونی، با تمركز در غده هیپوفیز، این اختلال هیچ ارتباطی با قندخون ندارد.
✅ علایم شایع: 🔺یبوست 🔺خشكی دستها 🔺 تشنگی زیاد كه مشكل بتوان آن را بر طرف كرد. 🔺دفع مقدار زیادی ادرار رقیق و بدون رنگ (تا 15 لیتر در روز).
✅ علل بیماری:
⭕️ كمبود هورمون آنتیدیورتیك (ضدادراری) (ADH) كه به طور طبیعی از غده هیپوفیز ترشح میشود.
✅ این كمبود میتواند به علل زیر ایجاد شود: 🔺تومور غده هیپوفیز 🔺صدمه به سر كه منجر به آسیب رسیدن به غده هیپوفیز شود. 🔺سایر تومورهای مغزی كه به غده هیپوفیز فشار وارد آورند. 🔺عفونت در مغز، مثل آنسفالیت یا مننژیت 🔺خونریزی درون جمجمه 🔺آنوریسم (بیرونزدن دیواره رگها) 🔺بیماری كلیه
✅ عوامل افزایشدهنده خطر: 🔺وجود یك بیماری یا آسیب قبلی در مغز 🔺آترواسكلروز (تصلب شرایین) 🔺سابقه خانوادگی دیابت بیمزه
✅ پیشگیری: راه خاصی برای پیشگیری وجود ندارد.
✅ عواقب مورد انتظار: اگر این اختلال به علت یك تومور مغزی یا آنوریسم ایجاد شده باشد، میتوان آن را با جراحی معالجه كرد. اگر این اختلال به علت صدمه به سر ایجاد شده باشد، بهبود خود به خودی احتمالاً در عرض یك سال حاصل خواهد شد. اگر این اختلال به علت یك عفونت مغزی ایجاد شده باشد، علایم ممكن است تا مدتهای مدید ادامه داشته باشند. البته برحسب نوع عفونت، پیشآگهی عموماً خوب است.
✅ عوارض احتمالی: اختلال الكترولیتی، خصوصاً كمبود سدیم یا پتاسیم، هر كدام از این كمبودها میتواند باعث نامنظمی ضربان قلب، خستگی، و نارسایی احتقانی قلب شود.
✅ درمان: اقدامات آزمایشگاهی تشخیصی مثل آزمایش محرومیت از آب برای تعیین سطح هورمون ضدادراری. این اقدامات باید تحت نظارت دقیق پزشك انجام شوند. درمان شامل كنترل تعادل آب و الكترولیت و پیشگیری از كمآبی و نیز شناسایی و رفع علت دیابت بیمزه است. وزن خود را روزانه ثبت كنید. یك دستبند یا گردن آویز همراه داشته باشید كه نشاندهنده بیماری شما و داروهایی كه دریافت میكنید باشد.
✅ داروها: هورمون ضدادراری صناعی به صورت قطره بینی، پودر، یا به شكل تزریقی ممكن است تجویز شود.
✅ فعالیت: محدودیتی برای آن وجود ندارد.
✅ رژیم غذائی: رژیم خاصی توصیه نمیشود. تا حدی كه احساس نیاز دارید آب بنوشید۰
🔅همی پلژی : "Hemiplegia" فلج یکطرفه بدن که اغلب در سکته های مغزی دیده میشود
پاراپلژی :"paraplegia" وضعیتی که هر دوپا فلج شوند که در آسیب های نخاعی کمری دیده میشود
🔅تتراپلژی: "Tetraplegia" فلج هر دو دست و هر دو پا که در قطع نخاع گردنی بیشتر دیده میشود
🔅پاراستزی "parastesia" : احساس کرختی ،سوزن سوزن شدن اندام
آتتوز : " Athetosis " بروز نوعی حرکت کند ، مارپیچی و به شکل کرم را گویند.
🔅کره :"choreh" وقوع حرکات اسپاسمودیک ، بی هدف ، نامنظم و ناهماهنگ ، تنه ، اندامهای انتهایی و حالت در هم کشیده چهره را گویند .
تشنج " seizures " تخلیه ناگهانی و غیرطبیعی بار الکتریکی در قشر مغز
🔅اسپاستیسیتی :"spasticity" افزایش غیر طبیعی تون عضلانی که باعث می شود عضلات در مقابل کشیدگی مقاومت کنند .
ورتیگو "vertigo" نوعی خطای حسی مبنی بر داشتن حرکت چرخشی و دورانی
🔅آگنوزی "agnosia" عدم قدرت درک اشیا از طریق یک سیستم حسی خاص که می تواند حس بینایی ، شنوایی یا لامسه باشد
آتاکسی "ataxia" عدم توانایی در هماهنگ کردن حرکات عضلانی که منجر به بروز مشکلاتی در امر راه رفتن ، صحبت کردن و ... می گردد .
🔅رفلکس (علامت) بابینسکی "babinski reflex" رفلکسی در رابطه با انگشتان پا ، نشان دهنده اختلالات موجود در راه های کنترل شده ی حرکتی که هدایت آنها از طریق قشر مغز صورت میگیرد .
کلونوس "clenous " حرکاتی غیر ارادی که با انقباض و شل شدن متناوب عضله به صورت پی در پی و سریع صورت می گیرد.
🔅دلیریوم "delirium" فقدان گذرای عملکرد عقلی و فکری به خاطر مشکلات سیستمی
فلکسید "flaccid" عدم وجود تونیسیته ی عضلانی ، سست و شل
🔅فتوفوبی "photophobia " عدم تحمل نور یا ترس از نور
رژیدیتی Regidity به معنای خشکی و سفتی عضله
🔅تست رومبرگ "Romberg test " : تستی است جهت بررسی اختلالات عملکردی مخچه ، در این تست بیمار ایستاده و پاها را کنار هم قرار می دهد ، همچنین چشم ها را بسته و دستها را باز می کند . عدم توانایی بیمار در حفظ وضعیت خود که به شکل تلوتلو خوردن یا نوسان داشتن بروز می کند ، تست را مثبت خواهد کرد.
توجه داشته باشید آپاندیسیت شایعترین اورژانس خارج رحمی در حاملگی است و انسیدانس آن همانند بیماران غیر حامله است. اگر پرفوراسیون و پریتونیت رخ دهد، مورتالیته ی جنین بالا خواهد بود. بیماران مبتلا به AIDS در خطر بیشتری نسبت به عوارضی آپاندیسیت هستند زیرا تشخیص به علت علایم GI همزمان و وضعیت ضعف ایمنی به تأخیر می افتد. احتمال آپاندیسیت را با نمره ای آلوارادو (Alvarado Scale) بررسی می کنند. این سیستم برای بهبود تشخیصی آپاندیسیت پایه گذاری شده است و از هشت اندیکاتور تشکیل شده است. جمع نمرات ۱۰ می باشد. اگر نمرهای بیمار ۹ تا ۱۰ باشد تقریبا مطمئن می شویم که آپاندیسیت دارد.
در نتیجه Work-up بیشتر سودی ندارد و بیمار باید به اطاق عمل برود. اگر نمره ی بیمار ۷ تا ۸ باشد با احتمال زیاد آپاندیسیت دارد و نمره ی ۵ تا ۶ با آپاندیسیت سازگار است ولی تشخیصی نیست. سی تی اسکن یقینا در بیماران با نمره ی ۵ تا ۶ مناسب است و در بیماران با نمرهای ۷ تا ۸ می توان سی تی اسكن انجام داد ولی قضاوت در مورد سی تی اسکن بیماران با نمره ی صفر تا ۴ مشکل است زیرا احتمال آپاندیسیت بسیار کم است (ولی غیرممکن نیست و از طرفی سی تی اسکن یک روش تشخیصی گران است و احتمال عارضه، در تماس با اشعه و رادیاسیون وجود دارد.
📌رژیم NPO:قبل از جراحی بیمار باید NPO باشد. 📌دسترسی وریدی: هم به جهت احتمال جراحی و هم برای هیدراسیون بیمار، دسترسی وریدی ضرورت دارد. 📌آنتی بیوتیک تراپی: آنتی بیوتیک ها باید بیهوازی ها، انتروکوکها و فلور روده ی گرم منفی را پوشش دهند. می توانید از مونوتراپی با یکی از داروهای ذیل استفاده کنید.
Piperacilin - Tazobactam (zosyn, Inj 3.375mg, B) 3.375mg IV over 30 min a 6h.
Ampicillin - Sulbactam (Unasyn, Inj 3g, B) 3g IV q 6h.
ضد درد : تجویز ضد درد مخدر کوتاه اثر مثل فنتانیل ترجیح دارد زیرا می توان در صورت ضرورت با نالوكسون آن را برگرداند.
Fentany (Suplimaze, In 0.5mg/10ml, C) 0.01-0.02 mg/ kg IM
📌مایعات وریدی: به جهت NPO بودن بیمار، تجویز مایعات جهت جلوگیری از دهیدراتاسیون لازم است.
📌آپاندکتومی : بدیهی است در صورت تشخیص قطعی درمان با آپاندکتومی است. اگر بعد از Evaluation و Observation، تشخیص دقیق معلوم نیست در این صورت بیمار درد شکمی غیر اختصاصی دارد و می تواند با فالوآپ ترخیص گردد و دستورات لازم به بیمار و همراهان داده شود. که در صورت بدتر شدن وضعیت یا افزایش درد، تب یا تهوع مراجعه نماید.
🔥💣هشدار: پزشک تیزبین مراقب است تا درد شکم و استفراغ را بدون درنظر گرفتن دقیق آپاندیسیت (به ویژه در صورت عدم وجود اسهال) به گاستروانتریت نسبت ندهد.
📌به التهاب و عفونت آپاندیس گفته می شود. آپاندیس یک لوله ی انگشتی کوچک برآمده از روده ی بزرگ در محل اتصال آن با روده ی کوچک است. آپاندیسیت حاد به علت انسداد الومن آپاندیس به وجود می آید. افزایش فشار منجر به اختلال جریان خون، عفونت باکتریال، پاسخ التهابی و درنتیجه نکروز بافتی می شود.
⚪ تظاهرات_بالینی:
📌علایم شکمی به طور کلاسیک به صورت درد مبهم با لوكاليزاسيون ضعیف و منتشر در اطراف ناف یا اپی گاستر شروع می شود که معمولا طی ۱۲ تا ۲۴ ساعت شارپ تر و لوکالیزه تر در RLQ (نقطه ی مک بورنی) می گردد.
📌 به طور تیپیک بعد از شروع درد شکمی مبهم، تریاد کلاسیک عبارتند از بی اشتهایی، تهوع و استفراغ. این علایم برای آپاندیسیت حساسیت و ویژگی ندارند.
📌یافته های معاینه ی فیزیکی ممکن است وجود داشته باشند : تندرنس نقطه ی MCBurney، نشانه ی Rovsing، نشانه ی پسوآسی، نشانه ی ابتراتور و تندرنس معاینه ی مقعدی م تب در آپاندیسیت، یافته ی نسبتا دیررس است و به ندرت از ۳۹ | درجه ی سانتی گراد فزونی می یابد، مگر پارگی یا عوارضی دیگر بروز کنند.
🔎 در آپاندیسیت ابتدا درد مبهم پری آمبلیکال یا اپیگاستریک، سپس تریاد بی اشتهایی، تهوع و استفراغ و بعد از ۱۲ تا ۲۴ ساعت درد لوکالیزهای نقطه ی مک بورنی در RLQ را داریم.
📌می بینید به طور کلاسیک آپاندیسیت با مهاجرت درد از ناحیه ی اطراف ناف به RLQ همراه است. ولی تظاهرات آتیپیک متعدد به علت تنوع محل آناتومیک آپاندیس (مثل رتروسکال، رتروایلثال) بروز میکنند.
📌 درد RLQ برای تشخیص آپاندیسیت حاد در ۸۱ درصد موارد حساس و در ۵۱ درصد موارد ویژه است. مهاجرت درد پری آمبلیکال به RLQ در ۶۴ درصد موارد حساس و در ۸۲ درصد موارد ویژه ی آپاندیسیت حاد می باشد.
📌اگر پارگی آپاندیس بروز کند ممکن است درد شکمی بهبود یابد ولی اگر پریتونیت منتشر بروز کند، علایم بدتر می شوند.
⚪برای_تشخیص آپاندیسیت یافته های ذیل را به خاطر بسپارید: 📌درد مبهم اطراف ناف 📌بی اشتهایی، تهوع و استفراغ 📌تب Low- grade 📌درد و تندرنس RLQ
⚪تشخیص_های_افتراقی: 📌يورترولیتیاز (سنگ حالب) 📌تورشن بیضه یا تخمدان 📌پارگی کیست تخمدان 📌دیورتیکولیت یا PID 📌بیماری IBD مثل بیماری کرون
📌 #اوردر: 📍تشخیص کلینیکی 📍آزمایش CBC 📍آزمایش U/ A 📍آزمایش Pregnancy Test 📍رادیوگرافی ساده ی شکم (PAR) 📍سونوگرافی 📍سی تی اسکن 📍تحت نظر گرفتن 📍رژیم NPO تعبیه IV Access 📍آنتی بیوتیک تراپی 📍ضد درد 📍مایعات وریدی 📍آپاندکتومی
⚪تشخیص کلینیکی: تشخیص آپاندیسیت عمدتأ بالینی است. عواملی که احتمال آپاندیسیت را افزایش میدهند به ترتیب کاهش اهمیت عبارتند از: 1- درد RLQ 2- رژیدیته 3- مهاجرت درد به RLQ 4- درد قبل از استفراغ 5- نشانه ی پسوآس مثبت 6- ریباند تندرنس 7-گاردینگ
⚪🔴 باید دانست بیمار مبتلا به آپاندیسیت معمولا ترجیح میدهد به پشت بخوابد و رانها به ویژه ران راست را جمع کند زیرا هرگونه حرکتی درد را افزایش میدهد. اگر از بیمار بخواهید حرکت کند به کندی و با احتیاط این کار را می کند. حداکثر تندرنس در نقطه ی مک بورنی وجود دارد و ریباند تندرنس نیز معمولا یافت می شود. نشانه ی Rovsing مثبت است یعنی فشار لمس در LLQ باعث درد در RLQ می شود. نشانه ی پسوآس مثبت است یعنی اگر بیمار به طرف چپ بخوابد و معاینه گر به آهستگی، ران راست را اکستانسيون بدهد، درد ایجاد می شود. نشانه ی ابتراتور مثبت است یعنی اینترنال روتاسیون پاسیو ران راست در حالت فلکسیون و در حالتی که بیمار به پشت خوابیده است باعت درد می شود. رژیدیته عضلانی ناشی از انقباضی عضلات در بالای صفاق جداری ملتهب وجود دارد و گاردینگ ناشی از مقاومت بیمار در مقابل افزایش درد ناشی از انقباض عضلانی به علت تحریک صفاق جداری ملتهب در زیر آنها می باشد. اگر آپاندیس ملتهب در پوزشن قدامی باشد تندرنس (لمس دردناک) و ریباند تندرنس (احساسی درد در برگشت) در RLQ و به ویژه نقطه ی مک بورنی وجود خواهند داشت. اگر تشخیص آپاندیسیت حاد در بالغین روشن نباشد، مطالعات اضافی از جمله U/ A ،CBC ، تست حاملگی و رادیوگرافی صورت می گیرند.
📌آزمایش CBC: لکوسیتوز خفیف از ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ در میلی متر مكعب معمولا در بیمار مبتلا به آپاندیسیت حاد بدون عارضه وجود دارد و غالبا با غلبه ی متوسط PMN ها می باشد. ولی توجه داشته باشید که شمارش WBC متغیر است. WBC بیش از ۱۸۰۰۰ در ميلی متر مکعب در آپاندیسیت بدون عارضه معمول نیست ولی احتمال پرفوراسیون آپاندیس با یا بدون آبسه را مطرح میکند.
📌به علت اختلالات عروقی ایجاد می شود 📌با سردردهای شدید دوره ای و عود کننده مشخص می شود در بیشتر موارد در خانم ها و در صد ابتلای آن به صورت فامیلی بالاست. 📌ممکن است دربزرگسالان 72-4 ساعت طول بکشد.
⚪در بیماری میگرن متابولیسم غیر طبیعی سرتونین که یک واسطه شیمیایی عصبی وازواکتیو در پلاکت ها و سلول های مغزی است نقش مهمی دارد.
قبل از بروز سردرد میزان سروتونین پلاسما افزایش می یابد شریان خارج جمجمه ای متسع و شریان کاروتید داخل جمجمه ای منقبض می کند. قابلیت نفوذ پذیری شریان اتساع یافته افزایش می یابد و واکنش های موضعی به صورت دردناک در محل شرائین متسع اتفاق می افتد این فرایند با افت سرتونین پلاسما و درد ضربان دار و لرزشی همراه
🔴درمیگرن کلاسیک چهارمرحله وجود دارد. 1⃣مرحله ی اولیه : نشانه هایی که چند ساعت تا چند روز قبل از وقوع سردردبه وقوع می پیوندد : افسردگی ، تحریک پذیری، احساس سرما ، بی اشتهایی ،افزایش ادرار و تغییر در وضعیت گوارشی 2⃣مرحله ی اورا : شامل پیش در آمدهای عصبی بیقراری قبل ازبروز سردرد ، اختلالات بینایی(لکه های نورانی، نورهای چشمک زن) همی آنوپی ، بی حسی و سوزش لبها ، صورت و دستها، کانفیوز خفیف ، ضعف جزئی در اندام و خواب آلودگی.
🔦🔦نکته : اورا معمولا نیم ساعت تا یک ساعت طول می کشد و زمان کافی برای جلوگیری از حمله کامل میگرن را در اختیار بیمار قرار می دهد.
3⃣مرحله ی سردرد : به دنبال کاهش سرتونین اتساع عروقی ایجاد شده و به دنبال آن سردرد بروز میکند این سردرد معمولا یک طرفه و ضربان دار می باشدو بین 72-48 ساعت ادامه می یابدکه همراه با فتوفوبی و تهوع و استفراغ می باشد.
4⃣مرحله ی بهبودی : درد به تدریج بر طرف می شود که با انقباض و درد عضلات گردن، پوست سر و حساسیت نقطه ای مشخص می شود. ممکن است مدتی به خواب برود ، اختلالات خلقی شایع می باشد.
افزایش WBC حساسیت دارد ولی دارای ویژگی بسیار پایینی برای آپاندیسیت می باشد. ارزش پیشگویی کننده ی مثبت و منفی لکوسیتوز برای آپاندیسیت حاد به ترتیب ۹۲ درصد و ۵۰ درصد می باشد.
📌 آزمایش U / A : آنالیز ادرار برای R / O دیگر تشخیص ها مثل اورولايتیاز (سنگ ادراری) یا UTI (عفونت دستگاه ادراری) مهم است ولی پیوری و هماچوری در صورتی که آپاندیس ملتهب بر روی حالب قرار گرفته باشد، بروز میکنند. هرچند تعدادی WBC یا RBC به علت تحریک حالب یا مثانه به وسیله ی آپاندیس ملتهب در UA ممكن است گزارش شود ولی باکتریوری در نمونه ی ادرار به دست آمده از طريق کاتتر عموما در آپاندیسیت حاد دیده نمی شود.
🔥💣در آپاندیسیت حاد بدون عارضه لکوسیتوز ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ معمول است ولی بیش از ۱۸۰۰۰ به علت پرفوراسیون یا آبسه می باشد. وجود تعدادی MBC یا RBC درU/ A بیمار مبتلا به آپاندیسیت حاد ممکن است ولی باکتریوری در نمونه ی ادرار به دست آمده از طریق کاتتر دیده نمی شود.
📌تست حاملگی : انجام تست حاملگی برای R/O علل ژنیکولوژیک درد شکم مثل EP صورت می گیرد.
📌 رادیوگرافی PAR: رادیوگرافی ساده ی شکم (PAR) غالبة غیرطبیعی است ولی ویژگی برای آپاندیسیت حاد ندارد. این یافته های احتمالی عبارتند از فکالیت آپاندیسی، گاز آپاندیسی، ایلئوس پارالیتیک لوکالیزه، محو شدن عضله ی پسوآس راست و هوای آزاد.
🔥💣اگر چه PAR به عنوان بخشی از ارزیابی عمومی بیمار مبتلا به شکم حاد به طور روتین انجام می شود ولی به ندرت در تشخیص آپاندیسیت حاد مفید است ولی در R / O پاتولوژیهای دیگر اهمیت دارد.
📌 سونوگرافی: یک حساسیت بالا دارد ولی در ارزیابی آپاندیس پاره شده یا آپاندیس واقع شده در محل آتیپیک مثل رتروسکال محدودیت دارد. تشخیصی سونوگرافیک آپاندیسیت حاد دارای حساسیت ۵۵ تا ۹۵ درصد و ویژگی ۸۵ تا ۹۸ درصد می باشد.
سونوگرافی آپاندیسیت حاد درصورتی مثبت درنظر گرفته می شود که آپاندیس در جهت AP دارای قطر ۶ میلی متر یا بیشتر باشد. وجود آپاندیکولیت (Appendicolith )تشخیصی را مسلم میکند. وجود ضخیم شدگی دیواره ی آپاندیس و مایع اطراف آپاندیس شدیدا مشکوک می باشد. سونوگرافی اپاندیس طبیعی با قطر ۵ میلی متر یا کمتر تشخیص آپاندیسیت حاد را R/O می کند. اگر آپاندیس دیده نشود یا توده یا مایع اطراف سكوم مشخص نباشد، نتیجه ی سونوگرافی غیرقطعی است. اگر تشخیص آپاندیسیت حاد با سونوگرافی R / O شد، بقیه ی حفره ی شکم برای تشخیص های دیگر باید مورد جستجو قرار گیرد.
در زنان سنین توالد و تناسل،اعضای لگنی باید از طریق سونوگرافی ترانس ابدومینال یا آندو واژینال برای R/ O پاتولوژی ژنیکولوژیک به عنوان علت درد حاد شکم مورد بررسی قرار گیرد.
می بینید تکنیک سونوگرافی ارزان، سریع، بدون نیاز به کنتراست و قابل انجام در زنان حامله می باشد. در سونوگرافی، اپاندیس به صورت لوب بدون حرکت دودی روده و کور دیده می شود که از سكوم منشا می گیرد. تکنیک مورد استفاده Graded Compression US می باشد.
💣🔥هشدار دیدن آپاندیکولیت در سونوگرافی، تشخیص آپاندیسیت حاد را قطعی میکند، ولی ضخیم شدگی دیواره ی آپاندیس و وجود مایع در اطراف آن شدید مشکوک به آپاندیسیت حاد است.
📌 سی تی اسکن : سی تی اسكن نسبت به US حساس تر است (۹۸ درصد در مقابل ۸۷ درصد) ولی ویژگی کمتری دارد (۹۵ درصد در مقابل ۹۷ درصد)، یافته های CT اسكن حاکی از آپاندیسیت حاد عبارتند از التهاب اطراف سکوم، آبسه، فلكمون اطراف آپاندیس یا تجمع مایع. CT اسکن یک روش عالی در تعیین پروسه های التهابی دیگر مقلد آپاندیسیت می باشد. بعضی از منابع مینویسند CT اسکن شکم با کنتراست دارای حساسیت ۹۰ تا ۱۰۰ درصد و ویژگی ۹۱ تا ۹۹ درصد است.
📌 تحت_نظر_گرفتن : نه بی جهت مداخله جراحی نمایید و نه بدون تشخیص درست بیمار را ترخیص کنید.
💣 🔥هشدار: برای جلوگیری از مداخله ی جراحی زودرس یا ترخیص بیمار با تشخیص نامطمئن، بیمار با تظاهرات آتیپیک را همراه معاینه ی شکمی سریال Observe کنید. بیماران کمتر از ۵ سال و نیز سالخوردگان با میزان تشخیص ندادن اپاندیسیت بیشتری همراه هستند که با موربیدیته و مورتالیتهای بالایی همراه می باشد.
📌درﻣﺎن آﻧﻤﻲ ﻓﻘﺮ آﻫﻦ ﺑﺎ ﻓﺮوﺳﻮﻟﻔﺎت و رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ ﺣﺎوي آﻫﻦ (ﮔﻮﺷﺖ، جگر، لوﺑﻴﺎ ﭼﻴﺘﻲ و ﺳﺒﺰﻳﺠﺎت ﺳﺒﺰ، ﺷﻴﺮ و ﻓﺮاورده ﻫﺎ و ﻏﺬاﻫﺎي ﺣﺎوي وﻳﺘﺎﻣﻴﻦC) اﻧﺠﺎم ﻣﻲ ﮔﻴﺮد.
📌ﻣﺼﺮف ﺧﻮراﻛﻲ آﻫﻦ ﺑﺎﻳﺪ ﻳﻚ ﺳﺎﻋﺖ ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا ﻳﺎ دو ساعت ﺑﻌﺪ از ﻏﺬا ﺑﺎﺷـﺪ و ﻫﻤـﺮاه آﻧﺘـﻲ اﺳـﻴﺪ و ﻓﺮاورده ﻫﺎي ﻟﺒﻨﻲﻧﺒﺎﺷﺪ.
📌در ﺻﻮرت ﻋﺪم ﺟﺬب ﻛﺎﻓﻲ آهن دﻛﺴﺘﺮان ﺗﺰرﻳﻖ ﻣﻲ ﮔﺮدد، ﻛـﻪ در ﺗﺰرﻳـﻖ ﻋﻀﻼﻧﻲ ﺑﻪ روش Z و در ﻋﻤﻖ ﻋﻀﻠﻪ ﮔﻠﻮﺗﺌﻮس ﺑﺰرگ اﻧﺠﺎم ﻣﻲ ﮔﺮدد و ﺑﻌﺪ از ﺗﺰرﻳﻖ ﻧﺒﺎﻳﺪ ﻣﺎﺳﺎژ داده ﺷﻮد در ﺿﻤﻦ ﺑﻪ علت ﺧﻄﺮ آﻧﺎﻓﻴﻼﻛﺴﻲ وﺳﺎﻳﻞ اﺣﻴﺎء و اﭘﻲﻧﻔﺮﻳﻦ ﺑﺎﻳﺪ در دﺳﺘﺮس ﺑﺎﺷﺪ.
📌مهمترین و شایعترین علامت کم خونی، خستگی است.
📌 قطعیترین روش برای تشخیص دادن کم خونی فقر آهن، آسپیراسیون مغز استخوان است.
📌 شیوه کلاسیک در تعیین علت کمبود ویتامین ب ۱۲، تست شیلینگ است.
#نکته
📌بهترین روش تشخیصی دیورتیکول مری، رادیولوژی همراه با بلع باریم است.
📌در دیورتیکول مری ازوفاگوسکوپی و تعبیه NGT بدون دید ممنوع است.
📌 مهمترین عارضه دیورتیکولیت، پارگی مری است.
📌 مانومتری جهت سنجش فشار داخل مری و تشخیص آشالازی استفاده میشود.
📌ﭘﻮزﻳﺸﻦ ﻣﻨﺎﺳﺐ در انجام آﻧﺪوﺳﻜﻮپی، ﻛﻮﻟﻮﻧﻮﺳﻜﻮپی، اﻧﻤﺎ و ﺑﺎرﻳﻢ اﻧﻤﺎ ﺑﻪ ﭘﻬﻠﻮی ﭼﭗ اﺳﺖ.
📌تعریف : آنمی یا کم خونی اختلالی است که در آن سطح هموگلوبین یا سلول های قرمز خون RBC کم بوده و در نتیجه توانایی حمل اکسیژن خون کاهش می یابد. این بیماری ممکن است در اثر خونریزی، آسیب به سلول های قرمز خون در اثر تغییر هموگلوبین یا تخریب هموگلوبین (همولیز)، نارسایی تغذیه ای (کمبود آهن، ویتامین B12، اسید فولی)، کاهش تولید RBC، یا نارسایی مغز استخوان رخ دهد. بعضی از بیماران دارای سابقه خانوادگی آنمی به علت انتقال وراثتی بیماری هستند از قبیل تالاسمی یا آنمی سلول های داسی شکل.
📌پیش آگهی
آنمی علامت وقوع مشکل دیگری است. برای تصحیح آنمی و علائم آن، بایستی علت وقوع آنمی رفع شود.
📌علائم و نشانه های تشخیصی
• خستگی به علت هیپوکسی ناشی از کاهش اکسیژن در دسترس بافت های بدن • ضعف ناشی از هیپوکسی • رنگ پریدگی به علت کاهش اکسیژن در دسترس بافت های سطحی • تاکیکاردی در تلاش بدن برای جبران کاهش اکسیژن در دسترس از طریق افزایش خونرسانی • مورمور سیستولیک به علت افزایش نوسان جریان خون • تنگی نفس یا دیس پنه ناشی از هیپوکسی، همانطور که بدن تلاش می کند اکسیژن بیشتری بدست آورد • آنژین به علت عدم اکسیژن رسانی کافی به میوکارد • سردرد به علت هیپوکسی • سبکی سر به علت هیپوکسی • درد استخوان به علت افزایش تولید سلول های قرمز خون در تلاش بدن برای تصحیح آنمی • زردی در آنمی همولیتیک ناشی از افزایش سطح بیلیروبین به علت تجزیه سلول های قرمز خون
📌تست های تشخیصی
• پایین بودن سطح هموگلوبین • پایین بودن سطح هماتوکریت • کم بودن شمارش RBC • میانگین حجم سلول MCV نشان دهنده سایز سلول است : طبیعی normocytic کوچک microcytic بزرگ macrocytic
میانگین هموگلوبین سلولی (MCH) نشانگر رنگ سلول است :طبیعی ، کم رنگ hypochromic
شاخص توزیع پهنای سلول های قرمز RDW بالا است : نشانگر تغییرات سایز سلول است؛ زمانی که بدن تلاش می کند آنمی را جبران کند، تنوع بیشتری در سایز سلول های قرمز خون وجود دارد. • شمارش رتیکلوسیت ها زمانی انجام می شود که تولید RBC برای جبران آنمی افزایش یابد.
📌 درمان
تصحیح علت زمینه ای ضروری است. درمان ممکن است شامل اصلاح رژیم غذایی و مصرف مکمل ها باشد. در ادامه آنمی های خاص بحث خواهد شد.
📌تشخیص های پرستاری
ُ• خستگی • عدم تحمل فعالیت
📌مداخلات پرستاری • تغییرات علائم حیاتی بیمار پایش شود.
هر خطا و اشتباه ممکنی در جهان رخ خواهد داد. تفسیر این قانون در واقع میگوید که از هر اتفاقی در زندگیتان بترسید، برای شما رخ میدهد. پس اگر احتمال بروز اشتباه یا خطایی را در هنگام انجام کاری میدهید، شرایط را به نوعی تغییر بدهید که مانع از بروز این اشتباهات شوید.
2- قانون کیدلین (Kidlin’s Law)
اگر بتوانید مشکلات خود را به طور کامل و واضح روی کاغذ بنویسید و جزییات آن را مشخص کنید، در واقع نصف مشکل را حل کردهاید. چنین قانونی برای جهت دادن به ذهن شما در مواقعی است که نمیدانید چطور مشکلات پیش آمده را حل و شرایط را مدیریت کنید. با نوشتن و شرح کامل موضوع، ذهن شما به دید درستی از مشکل میرسد و میتوانید مسیر درست را بهتر تشخیص دهید.
3- قانون گیلبرت (Gilbert’s Law)
بزرگترین مشکل هنگام انجام دادن کاری، این است که کسی به شما نمیگوید دقیقا باید چه کاری انجام دهید. برقرار نشدن ارتباط صحیح بین کاری که باید انجام شود و تصوری که در ذهن شما است، باعث میشود روند صحیحی طی نشود و نتیجه رضایت بخش نباشد.
4- قانون والسون (Walson’s Law)
اگر همیشه اطلاعات و هوش را در اولویت قرار دهید، پول به طور مداوم به سمت شما خواهد آمد. فراموش نکنید که برای موفقیت در هر کاری علاوه بر هوشمندی، به آگاهی و دانش نیاز است. اگر بتوانید این دو را همیشه با هم همراه کنید، موفقیت دائمی در زندگی شما تضمین میشود.
5- قانون فالکلند (Falkland’s Law)
زمانی که مجبور نیستید درباره چیزی تصمیم بگیرید، پس بهترین کار این است که تصمیمی نگیرید. به این دلیل که تصمیمات عجولانه و ناآگاهانه در نهایت عواقب منفی و مشکلات زیادی در زندگی شما ایجاد میکند.
📌زخم معده (gastric ulcers): این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که درون معده ایجاد می شوند.
📌زخم مری (esophageal ulcers): این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که درون مری (لوله ای که غذا را از دهان به معده منتقل می کند) ایجاد می شوند.
📌زخم دوازده یا اثنی عشر (Duodenal ulcers): این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که در قسمت بالایی روده کوچک (دوازدهه، اثنی عشر و یا duodenum) ایجاد می شوند.
🔴علایم و نشانه های زخم های گوارشی و زخم معده:
📌شایع ترین علامت زخم دستگاه گوارشی سوزش در نواحی بین بالای ناف تا زیر قفسه سینه و در شدت های متفاوت می باشد، در بعضی از موارد درد و سوزش زخم های گوارشی می تواند باعث بیدار کردن شما در شب شود.
📌در بعضی از موارد زخم های کوچک گوارشی نشانه ای ندارند. سایر علایم درد ناشی از زخم های گوارشی شامل:
📌درد شدید بخصوص هنگام خالی بودن معده
📌درد در شب و خواب دردی که قطع شده و دوباره بعد از چند روز بر می گردد
📌 دردی که با خوردن بعضی از خوراکی های خاص آرام می شود
📌 درد در نواحی بالای ناف تا زیر قفسه سینه،
📌سوزش معده (Heartburn)
همچنین سایر علایم زخم های گوارشی و زخم معده که البته کم تر رخ می دهند شامل:
📌بالا آوردن خون (بعضی از اوقات خون استفراغ شده سیاه است)
📌خون تیره در مدفوع و یا مدفوع سیاه و قیری رنگ 📌 تهوع و یا استفراغ
📌تعریف : آنمی یا کم خونی اختلالی است که در آن سطح هموگلوبین یا سلول های قرمز خون RBC کم بوده و در نتیجه توانایی حمل اکسیژن خون کاهش می یابد. این بیماری ممکن است در اثر خونریزی، آسیب به سلول های قرمز خون در اثر تغییر هموگلوبین یا تخریب هموگلوبین (همولیز)، نارسایی تغذیه ای (کمبود آهن، ویتامین B12، اسید فولی)، کاهش تولید RBC، یا نارسایی مغز استخوان رخ دهد. بعضی از بیماران دارای سابقه خانوادگی آنمی به علت انتقال وراثتی بیماری هستند از قبیل تالاسمی یا آنمی سلول های داسی شکل.
📌پیش آگهی
آنمی علامت وقوع مشکل دیگری است. برای تصحیح آنمی و علائم آن، بایستی علت وقوع آنمی رفع شود.
📌علائم و نشانه های تشخیصی
• خستگی به علت هیپوکسی ناشی از کاهش اکسیژن در دسترس بافت های بدن • ضعف ناشی از هیپوکسی • رنگ پریدگی به علت کاهش اکسیژن در دسترس بافت های سطحی • تاکیکاردی در تلاش بدن برای جبران کاهش اکسیژن در دسترس از طریق افزایش خونرسانی • مورمور سیستولیک به علت افزایش نوسان جریان خون • تنگی نفس یا دیس پنه ناشی از هیپوکسی، همانطور که بدن تلاش می کند اکسیژن بیشتری بدست آورد • آنژین به علت عدم اکسیژن رسانی کافی به میوکارد • سردرد به علت هیپوکسی • سبکی سر به علت هیپوکسی • درد استخوان به علت افزایش تولید سلول های قرمز خون در تلاش بدن برای تصحیح آنمی • زردی در آنمی همولیتیک ناشی از افزایش سطح بیلیروبین به علت تجزیه سلول های قرمز خون
📌تست های تشخیصی
• پایین بودن سطح هموگلوبین • پایین بودن سطح هماتوکریت • کم بودن شمارش RBC • میانگین حجم سلول MCV نشان دهنده سایز سلول است : طبیعی normocytic کوچک microcytic بزرگ macrocytic
میانگین هموگلوبین سلولی (MCH) نشانگر رنگ سلول است :طبیعی ، کم رنگ hypochromic
شاخص توزیع پهنای سلول های قرمز RDW بالا است : نشانگر تغییرات سایز سلول است؛ زمانی که بدن تلاش می کند آنمی را جبران کند، تنوع بیشتری در سایز سلول های قرمز خون وجود دارد. • شمارش رتیکلوسیت ها زمانی انجام می شود که تولید RBC برای جبران آنمی افزایش یابد.
📌 درمان
تصحیح علت زمینه ای ضروری است. درمان ممکن است شامل اصلاح رژیم غذایی و مصرف مکمل ها باشد. در ادامه آنمی های خاص بحث خواهد شد.
📌تشخیص های پرستاری
ُ• خستگی • عدم تحمل فعالیت
📌مداخلات پرستاری • تغییرات علائم حیاتی بیمار پایش شود.
هر خطا و اشتباه ممکنی در جهان رخ خواهد داد. تفسیر این قانون در واقع میگوید که از هر اتفاقی در زندگیتان بترسید، برای شما رخ میدهد. پس اگر احتمال بروز اشتباه یا خطایی را در هنگام انجام کاری میدهید، شرایط را به نوعی تغییر بدهید که مانع از بروز این اشتباهات شوید.
2- قانون کیدلین (Kidlin’s Law)
اگر بتوانید مشکلات خود را به طور کامل و واضح روی کاغذ بنویسید و جزییات آن را مشخص کنید، در واقع نصف مشکل را حل کردهاید. چنین قانونی برای جهت دادن به ذهن شما در مواقعی است که نمیدانید چطور مشکلات پیش آمده را حل و شرایط را مدیریت کنید. با نوشتن و شرح کامل موضوع، ذهن شما به دید درستی از مشکل میرسد و میتوانید مسیر درست را بهتر تشخیص دهید.
3- قانون گیلبرت (Gilbert’s Law)
بزرگترین مشکل هنگام انجام دادن کاری، این است که کسی به شما نمیگوید دقیقا باید چه کاری انجام دهید. برقرار نشدن ارتباط صحیح بین کاری که باید انجام شود و تصوری که در ذهن شما است، باعث میشود روند صحیحی طی نشود و نتیجه رضایت بخش نباشد.
4- قانون والسون (Walson’s Law)
اگر همیشه اطلاعات و هوش را در اولویت قرار دهید، پول به طور مداوم به سمت شما خواهد آمد. فراموش نکنید که برای موفقیت در هر کاری علاوه بر هوشمندی، به آگاهی و دانش نیاز است. اگر بتوانید این دو را همیشه با هم همراه کنید، موفقیت دائمی در زندگی شما تضمین میشود.
5- قانون فالکلند (Falkland’s Law)
زمانی که مجبور نیستید درباره چیزی تصمیم بگیرید، پس بهترین کار این است که تصمیمی نگیرید. به این دلیل که تصمیمات عجولانه و ناآگاهانه در نهایت عواقب منفی و مشکلات زیادی در زندگی شما ایجاد میکند.
📌زخم معده (gastric ulcers): این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که درون معده ایجاد می شوند.
📌زخم مری (esophageal ulcers): این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که درون مری (لوله ای که غذا را از دهان به معده منتقل می کند) ایجاد می شوند.
📌زخم دوازده یا اثنی عشر (Duodenal ulcers): این نوع زخم های گوارشی زخم هایی هستند که در قسمت بالایی روده کوچک (دوازدهه، اثنی عشر و یا duodenum) ایجاد می شوند.
🔴علایم و نشانه های زخم های گوارشی و زخم معده:
📌شایع ترین علامت زخم دستگاه گوارشی سوزش در نواحی بین بالای ناف تا زیر قفسه سینه و در شدت های متفاوت می باشد، در بعضی از موارد درد و سوزش زخم های گوارشی می تواند باعث بیدار کردن شما در شب شود.
📌در بعضی از موارد زخم های کوچک گوارشی نشانه ای ندارند. سایر علایم درد ناشی از زخم های گوارشی شامل:
📌درد شدید بخصوص هنگام خالی بودن معده
📌درد در شب و خواب دردی که قطع شده و دوباره بعد از چند روز بر می گردد
📌 دردی که با خوردن بعضی از خوراکی های خاص آرام می شود
📌 درد در نواحی بالای ناف تا زیر قفسه سینه،
📌سوزش معده (Heartburn)
همچنین سایر علایم زخم های گوارشی و زخم معده که البته کم تر رخ می دهند شامل:
📌بالا آوردن خون (بعضی از اوقات خون استفراغ شده سیاه است)
📌خون تیره در مدفوع و یا مدفوع سیاه و قیری رنگ 📌 تهوع و یا استفراغ
📌درﻣﺎن آﻧﻤﻲ ﻓﻘﺮ آﻫﻦ ﺑﺎ ﻓﺮوﺳﻮﻟﻔﺎت و رژﻳﻢ ﻏﺬاﻳﻲ ﺣﺎوي آﻫﻦ (ﮔﻮﺷﺖ، جگر، لوﺑﻴﺎ ﭼﻴﺘﻲ و ﺳﺒﺰﻳﺠﺎت ﺳﺒﺰ، ﺷﻴﺮ و ﻓﺮاورده ﻫﺎ و ﻏﺬاﻫﺎي ﺣﺎوي وﻳﺘﺎﻣﻴﻦC) اﻧﺠﺎم ﻣﻲ ﮔﻴﺮد.
📌ﻣﺼﺮف ﺧﻮراﻛﻲ آﻫﻦ ﺑﺎﻳﺪ ﻳﻚ ﺳﺎﻋﺖ ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا ﻳﺎ دو ساعت ﺑﻌﺪ از ﻏﺬا ﺑﺎﺷـﺪ و ﻫﻤـﺮاه آﻧﺘـﻲ اﺳـﻴﺪ و ﻓﺮاورده ﻫﺎي ﻟﺒﻨﻲﻧﺒﺎﺷﺪ.
📌در ﺻﻮرت ﻋﺪم ﺟﺬب ﻛﺎﻓﻲ آهن دﻛﺴﺘﺮان ﺗﺰرﻳﻖ ﻣﻲ ﮔﺮدد، ﻛـﻪ در ﺗﺰرﻳـﻖ ﻋﻀﻼﻧﻲ ﺑﻪ روش Z و در ﻋﻤﻖ ﻋﻀﻠﻪ ﮔﻠﻮﺗﺌﻮس ﺑﺰرگ اﻧﺠﺎم ﻣﻲ ﮔﺮدد و ﺑﻌﺪ از ﺗﺰرﻳﻖ ﻧﺒﺎﻳﺪ ﻣﺎﺳﺎژ داده ﺷﻮد در ﺿﻤﻦ ﺑﻪ علت ﺧﻄﺮ آﻧﺎﻓﻴﻼﻛﺴﻲ وﺳﺎﻳﻞ اﺣﻴﺎء و اﭘﻲﻧﻔﺮﻳﻦ ﺑﺎﻳﺪ در دﺳﺘﺮس ﺑﺎﺷﺪ.
📌مهمترین و شایعترین علامت کم خونی، خستگی است.
📌 قطعیترین روش برای تشخیص دادن کم خونی فقر آهن، آسپیراسیون مغز استخوان است.
📌 شیوه کلاسیک در تعیین علت کمبود ویتامین ب ۱۲، تست شیلینگ است.
#نکته
📌بهترین روش تشخیصی دیورتیکول مری، رادیولوژی همراه با بلع باریم است.
📌در دیورتیکول مری ازوفاگوسکوپی و تعبیه NGT بدون دید ممنوع است.
📌 مهمترین عارضه دیورتیکولیت، پارگی مری است.
📌 مانومتری جهت سنجش فشار داخل مری و تشخیص آشالازی استفاده میشود.
📌ﭘﻮزﻳﺸﻦ ﻣﻨﺎﺳﺐ در انجام آﻧﺪوﺳﻜﻮپی، ﻛﻮﻟﻮﻧﻮﺳﻜﻮپی، اﻧﻤﺎ و ﺑﺎرﻳﻢ اﻧﻤﺎ ﺑﻪ ﭘﻬﻠﻮی ﭼﭗ اﺳﺖ.
❌دوستان عزیز حدودا #دو_ماه دیگه شما فرصت دارین لطفا با تمرکز بیشتر مطالعه کنید فصولی که مهمتر بود رو بهتون گفتم و درسی که مهمتر هستن
❗️هیچ درسیو صفر نزنید اگه درسیو نخوندین حداقل دو فصل رو خوب بخونید
26.03.202515:17
🔴آپاندیسیت (appendicitis) Part 3
توجه داشته باشید آپاندیسیت شایعترین اورژانس خارج رحمی در حاملگی است و انسیدانس آن همانند بیماران غیر حامله است. اگر پرفوراسیون و پریتونیت رخ دهد، مورتالیته ی جنین بالا خواهد بود. بیماران مبتلا به AIDS در خطر بیشتری نسبت به عوارضی آپاندیسیت هستند زیرا تشخیص به علت علایم GI همزمان و وضعیت ضعف ایمنی به تأخیر می افتد. احتمال آپاندیسیت را با نمره ای آلوارادو (Alvarado Scale) بررسی می کنند. این سیستم برای بهبود تشخیصی آپاندیسیت پایه گذاری شده است و از هشت اندیکاتور تشکیل شده است. جمع نمرات ۱۰ می باشد. اگر نمرهای بیمار ۹ تا ۱۰ باشد تقریبا مطمئن می شویم که آپاندیسیت دارد.
در نتیجه Work-up بیشتر سودی ندارد و بیمار باید به اطاق عمل برود. اگر نمره ی بیمار ۷ تا ۸ باشد با احتمال زیاد آپاندیسیت دارد و نمره ی ۵ تا ۶ با آپاندیسیت سازگار است ولی تشخیصی نیست. سی تی اسکن یقینا در بیماران با نمره ی ۵ تا ۶ مناسب است و در بیماران با نمرهای ۷ تا ۸ می توان سی تی اسكن انجام داد ولی قضاوت در مورد سی تی اسکن بیماران با نمره ی صفر تا ۴ مشکل است زیرا احتمال آپاندیسیت بسیار کم است (ولی غیرممکن نیست و از طرفی سی تی اسکن یک روش تشخیصی گران است و احتمال عارضه، در تماس با اشعه و رادیاسیون وجود دارد.
📌رژیم NPO:قبل از جراحی بیمار باید NPO باشد. 📌دسترسی وریدی: هم به جهت احتمال جراحی و هم برای هیدراسیون بیمار، دسترسی وریدی ضرورت دارد. 📌آنتی بیوتیک تراپی: آنتی بیوتیک ها باید بیهوازی ها، انتروکوکها و فلور روده ی گرم منفی را پوشش دهند. می توانید از مونوتراپی با یکی از داروهای ذیل استفاده کنید.
Piperacilin - Tazobactam (zosyn, Inj 3.375mg, B) 3.375mg IV over 30 min a 6h.
Ampicillin - Sulbactam (Unasyn, Inj 3g, B) 3g IV q 6h.
ضد درد : تجویز ضد درد مخدر کوتاه اثر مثل فنتانیل ترجیح دارد زیرا می توان در صورت ضرورت با نالوكسون آن را برگرداند.
Fentany (Suplimaze, In 0.5mg/10ml, C) 0.01-0.02 mg/ kg IM
📌مایعات وریدی: به جهت NPO بودن بیمار، تجویز مایعات جهت جلوگیری از دهیدراتاسیون لازم است.
📌آپاندکتومی : بدیهی است در صورت تشخیص قطعی درمان با آپاندکتومی است. اگر بعد از Evaluation و Observation، تشخیص دقیق معلوم نیست در این صورت بیمار درد شکمی غیر اختصاصی دارد و می تواند با فالوآپ ترخیص گردد و دستورات لازم به بیمار و همراهان داده شود. که در صورت بدتر شدن وضعیت یا افزایش درد، تب یا تهوع مراجعه نماید.
🔥💣هشدار: پزشک تیزبین مراقب است تا درد شکم و استفراغ را بدون درنظر گرفتن دقیق آپاندیسیت (به ویژه در صورت عدم وجود اسهال) به گاستروانتریت نسبت ندهد.
افزایش WBC حساسیت دارد ولی دارای ویژگی بسیار پایینی برای آپاندیسیت می باشد. ارزش پیشگویی کننده ی مثبت و منفی لکوسیتوز برای آپاندیسیت حاد به ترتیب ۹۲ درصد و ۵۰ درصد می باشد.
📌 آزمایش U / A : آنالیز ادرار برای R / O دیگر تشخیص ها مثل اورولايتیاز (سنگ ادراری) یا UTI (عفونت دستگاه ادراری) مهم است ولی پیوری و هماچوری در صورتی که آپاندیس ملتهب بر روی حالب قرار گرفته باشد، بروز میکنند. هرچند تعدادی WBC یا RBC به علت تحریک حالب یا مثانه به وسیله ی آپاندیس ملتهب در UA ممكن است گزارش شود ولی باکتریوری در نمونه ی ادرار به دست آمده از طريق کاتتر عموما در آپاندیسیت حاد دیده نمی شود.
🔥💣در آپاندیسیت حاد بدون عارضه لکوسیتوز ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ معمول است ولی بیش از ۱۸۰۰۰ به علت پرفوراسیون یا آبسه می باشد. وجود تعدادی MBC یا RBC درU/ A بیمار مبتلا به آپاندیسیت حاد ممکن است ولی باکتریوری در نمونه ی ادرار به دست آمده از طریق کاتتر دیده نمی شود.
📌تست حاملگی : انجام تست حاملگی برای R/O علل ژنیکولوژیک درد شکم مثل EP صورت می گیرد.
📌 رادیوگرافی PAR: رادیوگرافی ساده ی شکم (PAR) غالبة غیرطبیعی است ولی ویژگی برای آپاندیسیت حاد ندارد. این یافته های احتمالی عبارتند از فکالیت آپاندیسی، گاز آپاندیسی، ایلئوس پارالیتیک لوکالیزه، محو شدن عضله ی پسوآس راست و هوای آزاد.
🔥💣اگر چه PAR به عنوان بخشی از ارزیابی عمومی بیمار مبتلا به شکم حاد به طور روتین انجام می شود ولی به ندرت در تشخیص آپاندیسیت حاد مفید است ولی در R / O پاتولوژیهای دیگر اهمیت دارد.
📌 سونوگرافی: یک حساسیت بالا دارد ولی در ارزیابی آپاندیس پاره شده یا آپاندیس واقع شده در محل آتیپیک مثل رتروسکال محدودیت دارد. تشخیصی سونوگرافیک آپاندیسیت حاد دارای حساسیت ۵۵ تا ۹۵ درصد و ویژگی ۸۵ تا ۹۸ درصد می باشد.
سونوگرافی آپاندیسیت حاد درصورتی مثبت درنظر گرفته می شود که آپاندیس در جهت AP دارای قطر ۶ میلی متر یا بیشتر باشد. وجود آپاندیکولیت (Appendicolith )تشخیصی را مسلم میکند. وجود ضخیم شدگی دیواره ی آپاندیس و مایع اطراف آپاندیس شدیدا مشکوک می باشد. سونوگرافی اپاندیس طبیعی با قطر ۵ میلی متر یا کمتر تشخیص آپاندیسیت حاد را R/O می کند. اگر آپاندیس دیده نشود یا توده یا مایع اطراف سكوم مشخص نباشد، نتیجه ی سونوگرافی غیرقطعی است. اگر تشخیص آپاندیسیت حاد با سونوگرافی R / O شد، بقیه ی حفره ی شکم برای تشخیص های دیگر باید مورد جستجو قرار گیرد.
در زنان سنین توالد و تناسل،اعضای لگنی باید از طریق سونوگرافی ترانس ابدومینال یا آندو واژینال برای R/ O پاتولوژی ژنیکولوژیک به عنوان علت درد حاد شکم مورد بررسی قرار گیرد.
می بینید تکنیک سونوگرافی ارزان، سریع، بدون نیاز به کنتراست و قابل انجام در زنان حامله می باشد. در سونوگرافی، اپاندیس به صورت لوب بدون حرکت دودی روده و کور دیده می شود که از سكوم منشا می گیرد. تکنیک مورد استفاده Graded Compression US می باشد.
💣🔥هشدار دیدن آپاندیکولیت در سونوگرافی، تشخیص آپاندیسیت حاد را قطعی میکند، ولی ضخیم شدگی دیواره ی آپاندیس و وجود مایع در اطراف آن شدید مشکوک به آپاندیسیت حاد است.
📌 سی تی اسکن : سی تی اسكن نسبت به US حساس تر است (۹۸ درصد در مقابل ۸۷ درصد) ولی ویژگی کمتری دارد (۹۵ درصد در مقابل ۹۷ درصد)، یافته های CT اسكن حاکی از آپاندیسیت حاد عبارتند از التهاب اطراف سکوم، آبسه، فلكمون اطراف آپاندیس یا تجمع مایع. CT اسکن یک روش عالی در تعیین پروسه های التهابی دیگر مقلد آپاندیسیت می باشد. بعضی از منابع مینویسند CT اسکن شکم با کنتراست دارای حساسیت ۹۰ تا ۱۰۰ درصد و ویژگی ۹۱ تا ۹۹ درصد است.
📌 تحت_نظر_گرفتن : نه بی جهت مداخله جراحی نمایید و نه بدون تشخیص درست بیمار را ترخیص کنید.
💣 🔥هشدار: برای جلوگیری از مداخله ی جراحی زودرس یا ترخیص بیمار با تشخیص نامطمئن، بیمار با تظاهرات آتیپیک را همراه معاینه ی شکمی سریال Observe کنید. بیماران کمتر از ۵ سال و نیز سالخوردگان با میزان تشخیص ندادن اپاندیسیت بیشتری همراه هستند که با موربیدیته و مورتالیتهای بالایی همراه می باشد.
📌به التهاب و عفونت آپاندیس گفته می شود. آپاندیس یک لوله ی انگشتی کوچک برآمده از روده ی بزرگ در محل اتصال آن با روده ی کوچک است. آپاندیسیت حاد به علت انسداد الومن آپاندیس به وجود می آید. افزایش فشار منجر به اختلال جریان خون، عفونت باکتریال، پاسخ التهابی و درنتیجه نکروز بافتی می شود.
⚪ تظاهرات_بالینی:
📌علایم شکمی به طور کلاسیک به صورت درد مبهم با لوكاليزاسيون ضعیف و منتشر در اطراف ناف یا اپی گاستر شروع می شود که معمولا طی ۱۲ تا ۲۴ ساعت شارپ تر و لوکالیزه تر در RLQ (نقطه ی مک بورنی) می گردد.
📌 به طور تیپیک بعد از شروع درد شکمی مبهم، تریاد کلاسیک عبارتند از بی اشتهایی، تهوع و استفراغ. این علایم برای آپاندیسیت حساسیت و ویژگی ندارند.
📌یافته های معاینه ی فیزیکی ممکن است وجود داشته باشند : تندرنس نقطه ی MCBurney، نشانه ی Rovsing، نشانه ی پسوآسی، نشانه ی ابتراتور و تندرنس معاینه ی مقعدی م تب در آپاندیسیت، یافته ی نسبتا دیررس است و به ندرت از ۳۹ | درجه ی سانتی گراد فزونی می یابد، مگر پارگی یا عوارضی دیگر بروز کنند.
🔎 در آپاندیسیت ابتدا درد مبهم پری آمبلیکال یا اپیگاستریک، سپس تریاد بی اشتهایی، تهوع و استفراغ و بعد از ۱۲ تا ۲۴ ساعت درد لوکالیزهای نقطه ی مک بورنی در RLQ را داریم.
📌می بینید به طور کلاسیک آپاندیسیت با مهاجرت درد از ناحیه ی اطراف ناف به RLQ همراه است. ولی تظاهرات آتیپیک متعدد به علت تنوع محل آناتومیک آپاندیس (مثل رتروسکال، رتروایلثال) بروز میکنند.
📌 درد RLQ برای تشخیص آپاندیسیت حاد در ۸۱ درصد موارد حساس و در ۵۱ درصد موارد ویژه است. مهاجرت درد پری آمبلیکال به RLQ در ۶۴ درصد موارد حساس و در ۸۲ درصد موارد ویژه ی آپاندیسیت حاد می باشد.
📌اگر پارگی آپاندیس بروز کند ممکن است درد شکمی بهبود یابد ولی اگر پریتونیت منتشر بروز کند، علایم بدتر می شوند.
⚪برای_تشخیص آپاندیسیت یافته های ذیل را به خاطر بسپارید: 📌درد مبهم اطراف ناف 📌بی اشتهایی، تهوع و استفراغ 📌تب Low- grade 📌درد و تندرنس RLQ
⚪تشخیص_های_افتراقی: 📌يورترولیتیاز (سنگ حالب) 📌تورشن بیضه یا تخمدان 📌پارگی کیست تخمدان 📌دیورتیکولیت یا PID 📌بیماری IBD مثل بیماری کرون
📌 #اوردر: 📍تشخیص کلینیکی 📍آزمایش CBC 📍آزمایش U/ A 📍آزمایش Pregnancy Test 📍رادیوگرافی ساده ی شکم (PAR) 📍سونوگرافی 📍سی تی اسکن 📍تحت نظر گرفتن 📍رژیم NPO تعبیه IV Access 📍آنتی بیوتیک تراپی 📍ضد درد 📍مایعات وریدی 📍آپاندکتومی
⚪تشخیص کلینیکی: تشخیص آپاندیسیت عمدتأ بالینی است. عواملی که احتمال آپاندیسیت را افزایش میدهند به ترتیب کاهش اهمیت عبارتند از: 1- درد RLQ 2- رژیدیته 3- مهاجرت درد به RLQ 4- درد قبل از استفراغ 5- نشانه ی پسوآس مثبت 6- ریباند تندرنس 7-گاردینگ
⚪🔴 باید دانست بیمار مبتلا به آپاندیسیت معمولا ترجیح میدهد به پشت بخوابد و رانها به ویژه ران راست را جمع کند زیرا هرگونه حرکتی درد را افزایش میدهد. اگر از بیمار بخواهید حرکت کند به کندی و با احتیاط این کار را می کند. حداکثر تندرنس در نقطه ی مک بورنی وجود دارد و ریباند تندرنس نیز معمولا یافت می شود. نشانه ی Rovsing مثبت است یعنی فشار لمس در LLQ باعث درد در RLQ می شود. نشانه ی پسوآس مثبت است یعنی اگر بیمار به طرف چپ بخوابد و معاینه گر به آهستگی، ران راست را اکستانسيون بدهد، درد ایجاد می شود. نشانه ی ابتراتور مثبت است یعنی اینترنال روتاسیون پاسیو ران راست در حالت فلکسیون و در حالتی که بیمار به پشت خوابیده است باعت درد می شود. رژیدیته عضلانی ناشی از انقباضی عضلات در بالای صفاق جداری ملتهب وجود دارد و گاردینگ ناشی از مقاومت بیمار در مقابل افزایش درد ناشی از انقباض عضلانی به علت تحریک صفاق جداری ملتهب در زیر آنها می باشد. اگر آپاندیس ملتهب در پوزشن قدامی باشد تندرنس (لمس دردناک) و ریباند تندرنس (احساسی درد در برگشت) در RLQ و به ویژه نقطه ی مک بورنی وجود خواهند داشت. اگر تشخیص آپاندیسیت حاد در بالغین روشن نباشد، مطالعات اضافی از جمله U/ A ،CBC ، تست حاملگی و رادیوگرافی صورت می گیرند.
📌آزمایش CBC: لکوسیتوز خفیف از ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ در میلی متر مكعب معمولا در بیمار مبتلا به آپاندیسیت حاد بدون عارضه وجود دارد و غالبا با غلبه ی متوسط PMN ها می باشد. ولی توجه داشته باشید که شمارش WBC متغیر است. WBC بیش از ۱۸۰۰۰ در ميلی متر مکعب در آپاندیسیت بدون عارضه معمول نیست ولی احتمال پرفوراسیون آپاندیس با یا بدون آبسه را مطرح میکند.
🔅همی پلژی : "Hemiplegia" فلج یکطرفه بدن که اغلب در سکته های مغزی دیده میشود
پاراپلژی :"paraplegia" وضعیتی که هر دوپا فلج شوند که در آسیب های نخاعی کمری دیده میشود
🔅تتراپلژی: "Tetraplegia" فلج هر دو دست و هر دو پا که در قطع نخاع گردنی بیشتر دیده میشود
🔅پاراستزی "parastesia" : احساس کرختی ،سوزن سوزن شدن اندام
آتتوز : " Athetosis " بروز نوعی حرکت کند ، مارپیچی و به شکل کرم را گویند.
🔅کره :"choreh" وقوع حرکات اسپاسمودیک ، بی هدف ، نامنظم و ناهماهنگ ، تنه ، اندامهای انتهایی و حالت در هم کشیده چهره را گویند .
تشنج " seizures " تخلیه ناگهانی و غیرطبیعی بار الکتریکی در قشر مغز
🔅اسپاستیسیتی :"spasticity" افزایش غیر طبیعی تون عضلانی که باعث می شود عضلات در مقابل کشیدگی مقاومت کنند .
ورتیگو "vertigo" نوعی خطای حسی مبنی بر داشتن حرکت چرخشی و دورانی
🔅آگنوزی "agnosia" عدم قدرت درک اشیا از طریق یک سیستم حسی خاص که می تواند حس بینایی ، شنوایی یا لامسه باشد
آتاکسی "ataxia" عدم توانایی در هماهنگ کردن حرکات عضلانی که منجر به بروز مشکلاتی در امر راه رفتن ، صحبت کردن و ... می گردد .
🔅رفلکس (علامت) بابینسکی "babinski reflex" رفلکسی در رابطه با انگشتان پا ، نشان دهنده اختلالات موجود در راه های کنترل شده ی حرکتی که هدایت آنها از طریق قشر مغز صورت میگیرد .
کلونوس "clenous " حرکاتی غیر ارادی که با انقباض و شل شدن متناوب عضله به صورت پی در پی و سریع صورت می گیرد.
🔅دلیریوم "delirium" فقدان گذرای عملکرد عقلی و فکری به خاطر مشکلات سیستمی
فلکسید "flaccid" عدم وجود تونیسیته ی عضلانی ، سست و شل
🔅فتوفوبی "photophobia " عدم تحمل نور یا ترس از نور
رژیدیتی Regidity به معنای خشکی و سفتی عضله
🔅تست رومبرگ "Romberg test " : تستی است جهت بررسی اختلالات عملکردی مخچه ، در این تست بیمار ایستاده و پاها را کنار هم قرار می دهد ، همچنین چشم ها را بسته و دستها را باز می کند . عدم توانایی بیمار در حفظ وضعیت خود که به شکل تلوتلو خوردن یا نوسان داشتن بروز می کند ، تست را مثبت خواهد کرد.
📌به علت اختلالات عروقی ایجاد می شود 📌با سردردهای شدید دوره ای و عود کننده مشخص می شود در بیشتر موارد در خانم ها و در صد ابتلای آن به صورت فامیلی بالاست. 📌ممکن است دربزرگسالان 72-4 ساعت طول بکشد.
⚪در بیماری میگرن متابولیسم غیر طبیعی سرتونین که یک واسطه شیمیایی عصبی وازواکتیو در پلاکت ها و سلول های مغزی است نقش مهمی دارد.
قبل از بروز سردرد میزان سروتونین پلاسما افزایش می یابد شریان خارج جمجمه ای متسع و شریان کاروتید داخل جمجمه ای منقبض می کند. قابلیت نفوذ پذیری شریان اتساع یافته افزایش می یابد و واکنش های موضعی به صورت دردناک در محل شرائین متسع اتفاق می افتد این فرایند با افت سرتونین پلاسما و درد ضربان دار و لرزشی همراه
🔴درمیگرن کلاسیک چهارمرحله وجود دارد. 1⃣مرحله ی اولیه : نشانه هایی که چند ساعت تا چند روز قبل از وقوع سردردبه وقوع می پیوندد : افسردگی ، تحریک پذیری، احساس سرما ، بی اشتهایی ،افزایش ادرار و تغییر در وضعیت گوارشی 2⃣مرحله ی اورا : شامل پیش در آمدهای عصبی بیقراری قبل ازبروز سردرد ، اختلالات بینایی(لکه های نورانی، نورهای چشمک زن) همی آنوپی ، بی حسی و سوزش لبها ، صورت و دستها، کانفیوز خفیف ، ضعف جزئی در اندام و خواب آلودگی.
🔦🔦نکته : اورا معمولا نیم ساعت تا یک ساعت طول می کشد و زمان کافی برای جلوگیری از حمله کامل میگرن را در اختیار بیمار قرار می دهد.
3⃣مرحله ی سردرد : به دنبال کاهش سرتونین اتساع عروقی ایجاد شده و به دنبال آن سردرد بروز میکند این سردرد معمولا یک طرفه و ضربان دار می باشدو بین 72-48 ساعت ادامه می یابدکه همراه با فتوفوبی و تهوع و استفراغ می باشد.
4⃣مرحله ی بهبودی : درد به تدریج بر طرف می شود که با انقباض و درد عضلات گردن، پوست سر و حساسیت نقطه ای مشخص می شود. ممکن است مدتی به خواب برود ، اختلالات خلقی شایع می باشد.
⭕️ دیابت بیمزه عبارت است از یك اختلال نادر در سیستم هورمونی، با تمركز در غده هیپوفیز، این اختلال هیچ ارتباطی با قندخون ندارد.
✅ علایم شایع: 🔺یبوست 🔺خشكی دستها 🔺 تشنگی زیاد كه مشكل بتوان آن را بر طرف كرد. 🔺دفع مقدار زیادی ادرار رقیق و بدون رنگ (تا 15 لیتر در روز).
✅ علل بیماری:
⭕️ كمبود هورمون آنتیدیورتیك (ضدادراری) (ADH) كه به طور طبیعی از غده هیپوفیز ترشح میشود.
✅ این كمبود میتواند به علل زیر ایجاد شود: 🔺تومور غده هیپوفیز 🔺صدمه به سر كه منجر به آسیب رسیدن به غده هیپوفیز شود. 🔺سایر تومورهای مغزی كه به غده هیپوفیز فشار وارد آورند. 🔺عفونت در مغز، مثل آنسفالیت یا مننژیت 🔺خونریزی درون جمجمه 🔺آنوریسم (بیرونزدن دیواره رگها) 🔺بیماری كلیه
✅ عوامل افزایشدهنده خطر: 🔺وجود یك بیماری یا آسیب قبلی در مغز 🔺آترواسكلروز (تصلب شرایین) 🔺سابقه خانوادگی دیابت بیمزه
✅ پیشگیری: راه خاصی برای پیشگیری وجود ندارد.
✅ عواقب مورد انتظار: اگر این اختلال به علت یك تومور مغزی یا آنوریسم ایجاد شده باشد، میتوان آن را با جراحی معالجه كرد. اگر این اختلال به علت صدمه به سر ایجاد شده باشد، بهبود خود به خودی احتمالاً در عرض یك سال حاصل خواهد شد. اگر این اختلال به علت یك عفونت مغزی ایجاد شده باشد، علایم ممكن است تا مدتهای مدید ادامه داشته باشند. البته برحسب نوع عفونت، پیشآگهی عموماً خوب است.
✅ عوارض احتمالی: اختلال الكترولیتی، خصوصاً كمبود سدیم یا پتاسیم، هر كدام از این كمبودها میتواند باعث نامنظمی ضربان قلب، خستگی، و نارسایی احتقانی قلب شود.
✅ درمان: اقدامات آزمایشگاهی تشخیصی مثل آزمایش محرومیت از آب برای تعیین سطح هورمون ضدادراری. این اقدامات باید تحت نظارت دقیق پزشك انجام شوند. درمان شامل كنترل تعادل آب و الكترولیت و پیشگیری از كمآبی و نیز شناسایی و رفع علت دیابت بیمزه است. وزن خود را روزانه ثبت كنید. یك دستبند یا گردن آویز همراه داشته باشید كه نشاندهنده بیماری شما و داروهایی كه دریافت میكنید باشد.
✅ داروها: هورمون ضدادراری صناعی به صورت قطره بینی، پودر، یا به شكل تزریقی ممكن است تجویز شود.
✅ فعالیت: محدودیتی برای آن وجود ندارد.
✅ رژیم غذائی: رژیم خاصی توصیه نمیشود. تا حدی كه احساس نیاز دارید آب بنوشید۰
✅ قرص های ضدبارداری، احتمال سرطان آندومتر و تخمدان را کاهش می دهند.
✅ علامت استرس سرما(cold stress) در نوزادان نارس این است که ضربان قلب جنین ابتدا افزایش یافته (تحریک سمپاتیک) و سپس کاهش می یابد.
✅ عارضه مصرف سیگار در حاملگی تولد نوزاد با وزن کم است.
✅ در صورتی که چسبندگی جفت طوری باشد که از میومتر رحم عبور کند به آن پلاسنتاپرکاتا میگویند.
✅ برای نوزادی که از مادر مبتلا به هپاتیتB متولد شده است، ایمونوگلوبولین هپاتیتB در طی 12 ساعت بعد از تولد به همراه واکسن هپاتیتB در زمان تولد و یک ماهگی و شش ماهگی باید تزریق کرد.
✅ در هنگام زایمان مادر باردار مبتلا به بیماری قلبی، زایمان باید واژینال بوده و پوزیشن نیمه نشسته با چرخش جانبی به چپ و با حالت لیتاتومی باشد.
✅ شایع ترین علت مرگ و میر نوزادان در کشور های در حال توسعه، وزن کم هنگام تولد است.
✅ سه روز بعد از لقاح، تخم بعد از 3-4 تقسیم شبیه توت میشود که به آن مورولا میگویند.
📌 در روز چهارم یا پنجم بلاستوسیت ایجاد میگردد.
📌در هفته سوم جنین به نام گاسترولا شناخته میشود.
📌از هفته چهارم تا هشتم به آن رویان (دوران ارگانوژنز) میگویند.
✅ بهترین وسیله ضد بارداری در زنان دیابتی کاندوم و دیافراگم است.
✅ درمان قطعی مسمومیت حاملگی پره اکلامپسی و اکلامپسی ختم حاملگی است
✅ محتمل ترین یافته در کودک مبتلا به سندرم دان در بدو تولد، زبان بیرون آمده از دهان است.
✅ در مقایسه با شیر گاو، شیر مادر لاکتوز بیشتری دارد. اما شیر گاو کازئین و املاح و پروتئین بیشتری دارد.
✅ در خانواده های آسیب پذیر، برای مطالعات کروموزومی، در سه ماهه اول، نمونه برداری از پرز های کوریون توصیه میشود. این روش جایگزین آمینوسنتز در سه ماهه اول بارداری است و همچنین تشخیص زودرس تری از آمینوسنتز به ما میدهد.
✅ دلیل هیپوترمی در نوزادن نارس، کامل نشدن سلسله اعصاب مرکزی تنضیم حرارت در مغز نوزاد است.
✅ وجود خون و پروتئین در ادرار موجب منفی شدن کاذب تست حاملگی میشود.
✅ جدی ترین عارضه دیافراگم، سندرم شوک توکسیک(TSS) است.
✅ به جهت افزایش ظرفیت تنفسی نوزاد نارس را هر ساعت تغییر وضعیت میدهیم.
✅ کمبود ویتامین E یکی از ریسک فاکتور های جدا شدن زودرس جفت است.
✅ آخرین نشانه پاتولوژیک در پرهاکلامپسی ادم است.
✅ شایع ترین و اولین علامت اکلامپسی سردرد است.
✅ به دلیل خروج بزاق در نوزاد مبتلا به آترزی مری، ازوفاگوستومی از گردن انجام می شود.
✅ زمان متوسط خونریزی قاعدگی در حدود 3_7 روز می باشد.
✅ طول مدت چرخه قاعدگی بطور متوسط 28 روز می باشد.
✅ اولین زمانی که از طریق رادیوگرافی می توان بوجود جنین پی برد هفته 16 حاملگی است
✅ از هفته 12 حاملگی می توان ضربان قلب جنین را با استفاده از sonicad شنید.
✅ از هفته 16_20 حاملگی، مادر حرکات جنین را حس می نماید.
✅ عوارض بی حسی نخاعی شامل تشنج، سردرد،و اضطراب می باشد
✅ شایعترین شکایت تنفسی در 3 ماهه اول و دوم حاملگی " تنگی نفس " می باشد.
✅ اصطلاح " پتیالیسم " به معنی ترشح بیش از حد بزاق می باشد.
✅ مهمترین منبع غذایی آهن دار " گوشت و جگر " می باشد.