Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
آسمانه avatar
آسمانه
آسمانه avatar
آسمانه
29.04.202504:31
📢مؤسسه‌ی تاریخ هنر Kunsthistorisches فلورانس برگزار می‌کند:
کارگاه «مادیت زیارت در جهان اسلام متقدم»

🔸تاریخ برگزاری: ۲۷-۲۹ اکتبر ۲۰۲۵ | ۵ - ۷ آبان ۱۴۰۴
🔸محل برگزاری: فلورانس، مؤسسه‌ی تاریخ هنر Kunsthistorisches
🔸مهلت ارسال مدارک لازم جهت ثبت نام در کارگاه: ۱۸ مه ۲۰۲۵ | ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

The Materiality of Ziyāra in the Early Islamic World
Marking graves, building tombs, and performing funeral rites are disapproved of—or outright forbidden—by certain segments of Islamic law, with the strictest interpretations labelling these practices as anti-Islamic innovations (bidaʿ). Various prophetic ḥadīths in the canonical collections of the 3rd/9th century categorically prohibit plastering (tajṣīṣ), constructing (bināʾ), and inscribing (kitāba) on graves and firmly oppose visiting, praying at, or even sitting near them. The effects of this radically prohibitive stance have persisted in modern times as manifested in the systematic destruction of tombs and mausolea by the Wahhabis in Saudi Arabia.

This notwithstanding, a substantial body of material and textual evidence attests to precisely the opposite: namely, that by at least the 3rd/9th and 4th/10th centuries, marking, constructing, and visiting tombs was already firmly established as one of the most distinctive features of Islamic culture and practice. As Oleg Grabar notes, "one of the most characteristic buildings of Islamic architecture is, without doubt, the monumental tomb"—a phenomenon suggesting the pre-existence of a cultural and ritual dimension in early Islam centred around ziyāra, the visitation of holy places associated with revered figures and their legends. This challenges the common notion that a prohibitive Islamic orthodoxy concerning burials and commemoration was followed by a deviant innovation in the 3rd/9th-4th/10th centuries. Instead, it suggests that commemorative practices and prohibitive stances both emerged at an early stage, as coexisting and interdependent phenomena.

🔸برای کسب اطلاعات بیشتر به پیوند زیر مراجعه کنید:
https://networks.h-net.org/group/announcements/20066854/cfp-workshop-materiality-ziyara-early-islamic-world-kunsthistorisches

#خبر
@asmaaneh
20.04.202514:10
📢آکادمی ایرا تقدیم می‌کند: نشست فضا، معماری و امر اجتماعی

🔸زمان: ۹ اردیبهشت ۱۴۰۴، ساعت ۱۵ الی ۱۸

🔸مدرسان: عباس کاظمی(جامعه‌شناس) و شادی عزیزی (معمار)

🔸برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره‌‌ی تماس درج‌شده در  پوستر  تماس بگیرید.

#خبر
@asmaaneh
📝واژه‌ی هفته: hut
🔸برگرفته از مصوبات کارگروه واژه‌گزینی نوروزگان

hut 1
▫️ کومه

ـ تعریف: کلبه‌ای کوچک برای سکونت، معمولاً ساده و ساخته از مواد طبیعی‌ای مانند چوب و سنگ و نی

ـ مثال کاربرد واژه در جمله: کپر کومه‌ای است ساخته از نی و بوریا و چوب و مانند اینها.

hut 2
▫️ سرپناه

- تعریف: بنایی ساده و ساخته از مواد خام و ابتدایی برای پناه گرفتن و سکونت موقت یا دائم

- مثال کاربرد واژه در جمله: تا هنگام اتمام عملیات بازسازی خانه‌ها، سرپناه‌هایی برای سکونت زلزله‌زدگان ساخته‌اند.


🔸برای اطلاعات بیشتر و مشاهده‌ی روابط زبانی این واژه به پیوند زیر در واژگار مراجعه کنید:
https://vazhgar.com/lexicon/word/8588

#واژه_هفته #واژگار #نوروزگان
@asmaaneh
📘کتاب تازه: «حاکمان چون نویسندگان در جهان اسلامی: علم، اقتدار و مشروعیت (جلد ۲۱۳ از مجموعه‌ی تاریخ و تمدن اسلامی)»
ماریبل فیِرو، سونیا برِنتیِس و تیلمان زایدِنستیکر
بریل، ۲۰۲۴
معرفی از محمدعلی بدری

Rulers as Authors in the Islamic World: Knowledge, Authority and Legitimacy


🔹دسترسی به چکیده‌ی جستارها و اطلاعات بیشتر:
https://brill.com/display/title/69667

#کتاب_تازه #معرفی_کتاب #محمدعلی_بدری
@asmaaneh
14.04.202513:51
✏️ اوراق سلولوید؛ در نسبت سینما با نظریه و تاریخ معماری
دوم: معمار و سوپرمن
[ص ۲ از ۲]

🔺اگر سرچشمه شهرت رَند را به‌عنوان رمان‌نویس به همراه داشت، اطلس شانه‌هایش را بالا انداخت که در ۱۹۵۷ منتشر شد، موقعیت او را در مقام یک فیلسوف تعیّن بخشید، هرچند این مقام، به اعتبار نظرات و آراء منحصربه‌فرد او، همواره محل بحث بوده است. بنیان ایده‌های فلسفی رّند، که خود آن را «عینیّت‌گرایی» می‌نامید، بر ترجیح حقوق فردی و سرمایه‌داری آزاد، استوار بود. در اندیشه‌ی او «ارزش» همان است که کسی برای به دست آوردن یا حفظش کاری ‌کند و زندگی تنها چیزی است که موجودات زنده برای حفظ آن عمل می‌کنند. «فضیلت» هم عمل یا الگویی است که فرد به‌وسیله‌ی آن ارزشی را کسب یا حفظ می‌کند. از آنجا که عقل ابزار اساسی برای بقای انسان است، پس بالاترین فضیلت‌هاست. از منظر رَند دست‌یافت به حقیقتِ سعادت و شادمانی در گرو عقلانیت فردی است. شاید شناخته‌شده‌ترین و بحث‌برانگیزترین جنبه‌ی عینیت‌گرایی هم شرح آن از فضایل اخلاقی، به ویژه ادعای نامتعارف آن باشد که خودخواهی را فضیلت و نوع‌دوستی  را رذیلت می‌دانست. در واقع در فلسفه‌ی عینیت‌گرا، فردباوری امرِ اخلاقی است و نوع‌دوستی، که رَند آن را به‌مثابه‌ی ترجیح منافع دیگران بر منافع خود توصیف می‌کند، دقیقاً نفی فعالیتِ بافضیلت است و بنابراین یک رذیله اساسی به شمار می‌رود.
نخستین بروز جدی این نظرات غیرمتعارف را می‌توان در سرچشمه یافت. فیلم تقریباً همه‌ی عناصر سینمای عامه‌پسند هالیوود را با خود دارد. گویا رَند از ابتدای نوشتن رمانش در پی تبدیل آن به فیلم بود تا مخاطب بیشتری را به خود جلب کند. این را از شیفتگی‌اش به سینما و تجربه‌اش در صنعت هالیوود می‌توان فهمید. داستان فیلم از این قرار است: هوارد روارک، قهرمان رمان/ فیلم، معماری رانده‌شده از مدرسه‌ی معماری است، که از اُسلوب و سنت‌های کهن تبعیت نکرده و از مدرسه‌ی معماری اخراج شده است. او به نیویورک می‌رود تا برای هنری کَمرون، معمار مدرنیست محبوبش که چندان هم موفق و خوش‌نام نیست، کار کند. همتایش، پیتر کیتینگ، هم در شرکت معماری معتبر به نام فرانکن و هایِر استخدام می‌شود. روارک و کمرون بناهای مدرنیستی زیبایی می‌آفرینند، اما این آثار اقبال عام را به دست نمی‌آورد، در حالی‌که کیتینگ با روحیه‌ای سازش‌کارانه و تسلیم در برابر ذوقِ عامّه پیشنهادهای حرفه‌ای زیادی دریافت می‌کند. کمرون زیر فشار انتقادهای روزنامه‌‌ای عامه‌پسند و پرمخاطب به نام «بَنِر»، متعلق به سرمایه‌داری به نام وایناند، از معماری‌اش تاب نمی‌آورد (ادامه دارد).

🔸برای مشاهده‌ی ادامه‌ی مطلب و نسخه‌ی کامل یادداشت به پیوند زیر مراجعه کنید:
https://telegra.ph/%D8%A7%D9%

🔸برای مشاهده‌ی پی‌نوشت‌ها به پیوند زیر مراجعه کنید:
https://telegra.ph/%D8%A7%D9%

برای مطالعه‌ی یادداشت اول این مجموعه به پیوند زیر مراجعه کنید:
https://t.me/asmaaneh/6791

#یادداشت #مهدی_حسینی
@asmaaneh
13.04.202512:48
📘کتاب تازه: «اندیشه و هنر در گذر اعصار؛ مصر باستان (۳۳۲-۲۶۷۵ق‌م)»
ویراستار: ادوارد بلایبرگ
گروه مترجمان: موسی اکرمی، کیانوش تقی‌زاده انصاری، علیرضا سیداحمدیان، محمدتقی فرامرزی، مهرداد قیومی بیدهندی، فریبرز مجیدی، مهدی نصراله‌زاده
لاهیتا، ۱۴۰۳

🔹خرید اینترنتی:
https://toosbook.ir/p/%D9%85%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86/

#کتاب_تازه #معرفی_کتاب
@asmaaneh
📝واژه‌ی هفته: dogtrot
🔸برگرفته از مصوبات کارگروه واژه‌گزینی نوروزگان

▪️dogtrot
▫️بادرو

ـ تعریف:
در معماری عامیانه‌ی امریکا، فضایی نیمه‌باز در بین دو قسمت بسته‌ی خانه که گویی از حذف دیوارهای خانه در آن قسمت حاصل شده است و فضای بازِ دو جانب خانه را به هم متصل می‌کند و بر هر دو مشرف است.

ـ مثال کاربرد واژه در جمله:
در خانه‌های عامیانه‌ی امریکا، خانه سه قسمت دارد که همه در زیر سقفی واحد قرار می‌گیرند: دو اتاق در طرفین و بادرویی در بین آنها.


🔸برای اطلاعات بیشتر و مشاهده‌ی روابط زبانی این واژه به پیوند زیر در واژگار مراجعه کنید:
https://vazhgar.com/lexicon/word/13404

#واژه_هفته #واژگار #نوروزگان
@asmaaneh
20.04.202507:01
🖋مقاله‌ی تازه: «از بازار تا خیابان»
فربد افشار بکشلو، بابک اکبری

From Bazaar to Street: Investigating the dynamic of Tehran’s urban growth in the pre-modern and early modern times

در پیشینه‌ی پژوهش‌های نحو فضا (Space Syntax)، کریمی (۲۰۰۰) گذار از شهر تاریخی به شهر مدرن را در قالب یک مرحله شناسایی کرده است. در این تعریف، بخش‌هایی از شهر قدیم، از جمله مراکز تاریخی آن، برای احداث خیابان‌های جدید تخریب می‌شوند، حیات شهری در مرکز شهر قدیم (بازار)  افول کرده و مرکزی جدید، در بیرون از محدوده‌ی شهر قدیم، شکل می‌گیرد. اما، این روایت غالب را می‌توان با تأملی عمیق‌تر بر توسعه‌ی شهر تهران، در جریان گذارش از یک شهر تاریخی به شهری مدرن در قرن گذشته، به چالش کشید و مورد بازخوانی قرار داد؛ گذاری که نشان‌دهنده‌ی نقش‌های متفاوت بازار و خیابان در ساختار شهر تهران در خلال توسعه‌ی این شهر، از اواخر قرن نوزدهم تا میانه‌ی قرن بیستم، است.  بدین منظور، در این پژوهش از آنالیز سگمنت (Segment Analysis) و سنجه‌های آن (انتخاب و هم‌پیوندی) استفاده شده است تا الگوی توسعه‌ی شهر تهران و سازمان فضایی آن در گذار از شهر تاریخی به شهر مدرن مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. این گذار در سه مرحله مورد مطالعه قرار گرفته است: ۱) تهران تاریخی در میانه‌ی قرن نوزدهم (۱۸۵۸م. [نقشه‌ی کرشیش، ۱۲۳۷ه.ش])؛ ۲) تهران پس از نخستین مرحله‌ی توسعه‌ی شهری در اواخر قرن نوزدهم (۱۸۹۱م. [نقشه‌ی عبدالغفار، ۱۲۷۰ ه.ش])؛ و ۳) تهران مدرن پس از دومین مرحله‌ی توسعه‌ی شهری در دهه‌های ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰میلادی (۱۹۴۸م. [نقشه‌ی ستاد ارتش، ۱۳۲۸ه.ش]). بر اساس یافته‌ها، این پژوهش استدلال می‌کند که نقش بازار در ساختار تهران، در نخستین مرحله‌ی توسعه‌ی شهری در قرن نوزدهم حفظ شده بود؛ اما این نقش در پی دومین مرحله‌ی توسعه‌ی شهری بر پایه‌ی اصول شهرسازی مدرن، کمرنگ شده است.

◽️مشخصات مقاله:
Afshar Bakeshloo, Farbod and Babak Akbari.  "From Bazaar to Street: Investigating the dynamic of Tehran’s urban growth in the pre-modern and early modern", in Space Syntax Symposium 14, Feb 2025.
 https://doi.org/10.36158/9791256690329102

◽️اطلاعات بیشتر درباره‌ی مقاله:
http://www.tabedizioni.com/space_syntax_symposium_14/10.36158_9791256690329102.pdf

#مقاله‌ی_تازه
@asmaaneh
17.04.202515:11
📢 به مناسبت روز معمار: ویژه‌برنامه‌ی روز ملی گرامیداشت مقام معمار

🔹️برگزارکنندگان: انجمن علمی دانشجویی معماری دانشگاه تهران با همکاری مجمع مطالعات معماری ایران، قطب علم و فناوری معماری و انجمن‌های علمی دانشجویی معماری داخلی، مرمت، مدیریت پروژه و ساخت و عکاسی دانشگاه تهران و حامیان مادی و معنوی همراه

🔸زمان: ۳۰ فروردین تا ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
🔸مکان: دانشگاه تهران، دانشکدگان هنرهای زیبا 

🔸برای اطلاعات بیشتر درباره‌ی این رویداد به پيوند‌های زیر مراجعه کنید:
https://t.me/aa_ut
https://www.instagram.com/aa.ut/

#خبر
@asmaaneh
15.04.202513:30
🎙 پای درس استاد پیرنیا: سقاخانه، جوی، آبشخور و یخچال
ستاره صابری‌نژاد

به غیر از آب‌انبارها، در گذشته سقاخانه، جوی، آبشخور و یخچال‌ها نیز نقش مهمی در تأمین آب داشتند. معمولاً خیّرین سقاخانه‌ها را در محلات و در کنار آب‌انبارها می‌ساختند تا به کسانی کمک کنند که توان رفتن به داخل آب‌انبار نداشتند. در مناطق کویری، به دلیل عدم دسترس به آب روگذر بر روی مجرای قنات‌ها راه‌های شیبداری می‌ساختند که جوی و آبشخور نام داشت. افراد از طریق پلکان به آب جوی برای شستن لباس‌ها دسترس پیدا می‌کردند و آبشخور نیز راه شیبدار بدون پله برای دسترس حیوانات به آب بود. یخچال یکی دیگر از بناهای تأمین آب بود که آنها را بیرون و نزدیک باروی شهر می‌ساختند و با توجه به اقلیم سرد و معتدل یا اقلیم گرم و خشک به دو صورت ساخته می‌شد. یخچال‌های نواحی سرد و معتدل به یخچال‌های اصفهانی معروف بودند که حوضچه‌ای کم عمق داشتند. در زمستان آب حاصل از باران و برف را در حوضچه ذخیره می‌کردند. هنگامی که آب داخل حوضچه به دلیل برودت هوا یخ می‌زد، روی آن را با عایق کاه و گل می‌پوشاندند و در تابستان با برداشتن عایق، یخ‌ها را می‌شکستند و استفاده می‌کردند. یخچال‌های مناطق گرم و خشک مانند مناطق مرکزی ایران از سه بخش دیوار سایه‌انداز، حوضچه‌ی کم‌عمق و بنای یخچال تشکیل شده بود. در زمستان آب حاصل از بارش را در حوضچه ذخیره می‌کردند و به دلیل سایه‌اندازی دیوارِ کنار حوضچه، آب آن یخ می‌زد. سپس یخ را می‌شکستند و در یخچال می‌ریختند. فضای داخل یخچال نیز به صورت گودالی داخل زمین بود که دیوارهای آن را از سنگ یا چینه می‌ساختند و سقف آن گنبدی‌شکل بود. عایق‌کاری بنای یخچال نیز در برابر گرما بسیار اهمیت داشت؛ به‌طوری که گنبد را با گِل رس و دیوارها را با خاکِ زغال، خاک‌اره و خاکروبه می‌پوشاندند. کف گودال داخل یخچال را برای خروج یخ‌های آب‌شده سوراخ می‌کردند و آب از طریق مجرایی به چاه سرازیر می‌شد.

#پیرنیا #ستاره_صابری‌نژاد #صداهای_آسمانه
@asmaaneh
14.04.202513:51
✏️ اوراق سلولوید؛ در نسبت سینما با نظریه و تاریخ معماری
دوم: معمار و سوپرمن

مهدی حسینی

از میان همه‌ی فیلم‌هایی که تاکنون در تاریخ یکصدوچندساله‌ی سینما ساخته شده است، آنها که بلافصل به وجهی از نظریه و تاریخ در معماری رو کرده‌اند، اندک‌اند. تنوع و تعدّد آثار سینمایی ساخته‌شده، در طول تاریخ و عرض جغرافیا، چنان است که دشوار بتوان ادعای دیدن همه را داشت یا حتی سیاهه‌ی فیلم‌شناختی کامل از آنها گرد آورد. بااین‌حال، فیلم سرچشمه (۱۹۴۸، که در ۱۹۴۹ نمایش داده شد) ساخته‌ی کینگ ویدور نمونه‌ای یکتاست. اهمیت این فیلم نه به اعتبار جنبه‌های فنی و هنری‌اش، که بیشتر ناشی از کاربستِ معماری مدرن به‌مثابه‌ی زمینه‌ای برای بازتاباندن جهانِ فلسفی نویسنده‌ی آن در میانه‌ی سده‌ی بیستم است ـ دیدگاه‌هایی در باب روش زندگیِ مدرن، فردباوری و نفی انگاره‌های اجتماعی‌ که اراده‌ی انسان را محدود می‌کند. در واقع، اینجا معماری مدرن، عاملان آن و مناسبات و نهادهایی که آن را پیش می‌برند، چونان پنجره‌ای است رو به نظریه‌ای فلسفی در باب محوریتِ فرد و نکوهش کار گروهی و به رسمیت شناختن غیر خود و در مقابل عاملیت بی‌چون‌وچرای فرد ــ در اینجا معمار ــ برای ساختن جهانی نو. رفتار خصمانه‌ی فیلم نسبت به فضیلت امر اجتماعی و در مقابل ستایش فردباوری، به‌مثابه‌ی لازمه‌ی زیستِ مدرن، از زمان نخستین نمایش فیلم بحث‌های فراوانی برانگیخت که تاکنون هم ادامه دارد. فیلم اقتباسی وفادارانه از رمانی به همین نام، اثر آین رَند است که در سال ۱۹۴۳ منتشر شد. پنج سال بعد، همو فیلم‌نامه‌ی فیلم را هم برای شرکت برادران وارنر نوشت.
آلیزیا زینووایونا روزِنبائوم با نام هنری آین رَند، نویسنده‌ی آمریکاییِ روسی‌الاصل بود که اعتبارش را از نوشتن رمان‌هایی موفق در ستایش فردیّت و سرمایه‌داری آزاد در آمریکا داشت. او در سنت پیترزبورک متولد شد، در دانشگاه دولتی لنینگراد تاریخ خواند و در همان زمان با آراء و آثار ارسطو و افلاطون آشنا شد. در نوجوانی انقلاب روسیه و نتایج آن، از جمله تأثیرش بر کسب‌وکار پدری‌، را دید. در ۱۹۲۶ به بهانه‌ی کسب تخصص در صنعتِ فیلم و کار در سینمای شوروی، برای همیشه به آمریکا نقل‌مکان کرد. فرهنگ زیست در آمریکای مدرنِ دهه‌ی ۱۹۲۰- ۱۹۳۰، عواقب رکود بزرگ اقتصادی، شکل‌گیری جریان‌های اجتماعی و سیاسی نو در اروپا و آمریکا ــ که بعدتر در جنگ جهانی دوم مناقشاتی خون‌بار در پی داشت ــ وجهی پیدا و پنهان در نوشته‌های او بود و سال‌ها بعد بنیان‌های انگاره‌های فلسفی‌اش را شکل داد. علاوه‌بر این، ابرمردانی خوش‌قامت و ظاهراً کامل و خلاق، با اراده‌ای تسلیم‌ناپذیر و ضداجتماعی که قوانین حاکم را به چالش می‌کشند و همواره در پایان به هدفشان می‌رسند، درون‌مایه‌ی همه‌ی آثار اوست. نخستین نمایش‌نامه/ رمان او، آرمانی (۱۹۳۳ که تا ۲۰۱۵ منتشر نشد)، روایت ستاره‌ی سینمای خودمحوری است که در همواره در حال فرار از قانون است؛ ما زندگان، عاشقانه‌ای در سیاقِ نظام تمام‌خواهِ شوروی است که نویسنده در آن، جمع‌باوری را مظهری از شرارت و محصول ترجیح منافع دولت به نفع فردی‌ دانسته است؛ رمان سرود توصیف یک دُژستان در آینده است که جمع‌باوری، نفی «من» و ارج نهادن به «ما» مبنای آن است؛ سرچشمه، داستان معماری است که با پافشاری بر ایده‌های فردی‌اش، در برابر ذائقه‌ی جامعه می‌ایستد؛ و در اطلس شانه‌هایش را بالا انداخت، آخرین اثر داستانی او که بیش از همه فلسفه‌اش را بروز می‌دهد، یک مدیر اجرایی راه‌آهن به مقابله با نظام اقتصادی رایج در آمریکای زیر سیطره‌ی شرکت‌های صنعتی بزرگ برمی‌خیزد و ساختاری نو را پی می‌ریزد.🔻

#یادداشت #مهدی_حسینی
@asmaaneh
📢فراخوان ارسال مقاله برای همایش ملی جهانِ ایرانی: ساسانی و پساساسانی

🔸زمان برگزاری همایش:
سه‌شنبه ۱۵ مهرماه ۱۴۰۴

🔸مکان برگزاری همایش:
تهران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، سالن تمدن

🔹محورهای همایش:
دین، هنر و معماری
تاریخ فرهنگی و اجتماعی
نویافته‌‌های باستان‌شناختی
اقتصاد، معیشت و بازرگانی
تاریخ و جغرافیای سیاسی و اداری
مرزهای ایران و جغرافیای تاریخی
برهم‌کنش‌های ایران با همسایگانش

🔹محور ویژه:
مطالعات باستان‌شناختی و تاریخی ساسانی و پساساسانی در چشم‌انداز جغرافیایی و فرهنگی کرانه‌ها و پس‌کرانه‌های خلیج‌فارس، تنگه‌ی هرمز و دریای مکران

🔸مهلت ارسال چکیده: ۳۱ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴
🔸مهلت ارسال مقاله: ۳۱ مردادماه ۱۴۰۴

🔸اطلاعات بیشتر:
https://www.ncpwspp.tissaphernesarc.ac.ir/

#خبر
@asmaaneh
26.04.202509:28
📢فراخوان ارسال مقاله برای همایش «آرامستان‌ها همچون جزئی از منظر طی قرون»
🔸برگزار کننده: آکادمی علوم چک
🔸زمان برگزاری: ۵- ۶ نوامبر ۲۰۲۵ | ۱۴- ۱۵ آبان ۱۴۰۴
🔸محل برگزاری: مؤسسه‌ی تاریخ هنر، آکادمی علوم چک، پراگ

"Cemeteries as Part of the Landscape Through the Centuries"
This year’s theme is Cemeteries as Part of the Landscape Through the Centuries, focusing on the role of burial grounds in social, urban, and natural environments. The conference seeks to create a space for scholars from various academic fields and methodological backgrounds and to offer a platform for discussing cemeteries’ historical, anthropological, artistic, and social aspects.

Suggested topics include, but are not limited to, the following:
• Cemeteries as part of the anthropological landscape – the role of cemeteries in collective memory and social identity
• Cemeteries as part of the cultural landscape – the role of burial sites in urban and natural environments, their preservation and transformation
• Cemeteries as part of the social landscape – the social role of burial grounds and their place within human communities
• The “sepulchralization” of public space – from individual graves to family chapels, from churchyards to large cemeteries and memorial complexes, their development and functions across different cultural contexts

🔸مهلت ارسال چکیده: ۳۱ مه ۲۰۲۵ | ۱۰ خرداد ۱۴۰۴
🔸کسب اطلاعات بیشتر:
https://arthist.net/archive/47310

#خبر
@asmaaneh
20.04.202507:00
🖋مقاله‌ی تازه: «از بازار تا خیابان»
فربد افشار بکشلو، بابک اکبری

From Bazaar to Street: Investigating the dynamic of Tehran’s urban growth in the pre-modern and early modern times

◽️مشخصات مقاله:
Afshar Bakeshloo, Farbod and Babak Akbari.  "From Bazaar to Street: Investigating the dynamic of Tehran’s urban growth in the pre-modern and early modern", in Space Syntax Symposium 14, Feb 2025.
 https://doi.org/10.36158/9791256690329102

◽️اطلاعات بیشتر درباره‌ی مقاله:
http://www.tabedizioni.com/space_syntax_symposium_14/10.36158_9791256690329102.pdf

#مقاله‌ی_تازه
@asmaaneh
📢 شنبه‌های باستان‌شناسی بهشتی: تجربه‌ی زیسته‌ی بزرگان میراث فرهنگی ایران (۷)

🔹با حضور: سید محمد بهشتی

🔹برگزارکننده: گروه باستان‌شناسی با همکاری انجمن علمی دانشجویی باستان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی

🔸زمان: شنبه، ۳۰ فروردین ۱۴۰۴، ساعت ۱۵ تا ۱۷
🔸مکان: دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده‌ی ادبیات و علوم انسانی، سالن ناصر خسرو

#خبر
@asmaaneh
15.04.202513:30
🎙 پای درس استاد پیرنیا: سقاخانه، جوی، آبشخور و یخچال
ستاره صابری‌نژاد

#پیرنیا #ستاره_صابری‌نژاد #صداهای_آسمانه
@asmaaneh
📢 به مناسبت فرارسیدن روز جهانی بافت‌ها و بناهای تاریخی: سومین نشست هم‌اندیشی و تجلیل از احیاگران بناهای تاریخی با محوریت «آب»

🔹 محورهای اصلی نشست:

نقش موزه‌های آب در مدیریت بهینه‌ی منابع آبی

بررسی چالش‌ها و فرصت‌های پیش روی حفاظت و بهره‌برداری پایدار از میراث فرهنگی با تأکید بر هم‌افزایی بین‌بخشی

ارائه‌ی راهکارهای عملی در زمینه‌ی حفاظت، مرمت و احیای سازه‌های آبی تاریخی

معرفی تجارب موفق ملی در زمینه‌ی حفاظت از سازه‌های آبی تاریخی

بررسی آخرین وضعیت پرونده‌های ثبت جهانی سازه‌های آبی ایران

🔹 بازدید ویژه: بازدید از گنجینه‌ی ملی آب ایران (پارک پردیسان)

🔸 زمان: چهارشنبه، ۲۷ فروردین‌، ساعت ۹ الی ۱۴
🔸 مکان: شرکت مدیریت منابع آب ایران

🔸برای ثبت نام و حضور در این نشست به پیوند زیر مراجعه کنید:
https://survey.porsline.ir/s/Ea89m0JU

🔸اطلاعات بیشتر:
https://t.me/abangahstudio/307

#خبر
@asmaaneh
11.04.202511:44
📝واژه‌ی هفته: pylon
🔸برگرفته از مصوبات کارگروه واژه‌گزینی نوروزگان

▪️pylon 1
▫️ دروازه‌ی دوبرجی
ـ تعریف: در معماری معابد مصر باستانی، دروازه‌ای شکوهمند با دو برج در طرفین آن
ـ مثال کاربرد واژه در جمله: دروازه‌ی دوبرجی معمولاً در انتهای گذرگاهی آیینی قرار می‌گیرد.

▪️pylon 2
▫️دروازه
- تعریف: بنایی بزرگ، یا مجموعه‌ای از بناها و ساخته‌ها که مدخل شهر، خیابان، پل، و مانند اینها را مشخص می‌کند
- مثال کاربرد واژه در جمله: در دو طرف مدخل بولوار اصلی شهر، دروازه‌ای است متشکل از دو دکل فولادی و خرپایی در بالا که آن دو را به هم می‌پیوندد.

▪️pylon 3
 ▫️دکل
ـ تعریف: برجی مستقل و منفک از بناهای دیگر، معمولاً با سازه‌ی مشبک، یا تیری بسیار بلند، برای روشنایی ورزشگاه، خیابان، صحنه‌ی تماشاخانه، و مانند اینها، یا انتقال نیروی برق
- مثال کاربرد واژه در جمله:
 شاخصه‌ی دکلْ مشبک بودن آن، یا باریکی و بلندی فوق‌العاده‌ی آن است.

▪️pylon 4
▫️ دکل برق
ـ تعریف: دکلی با سازه‌ی خرپای فولادی برای حمل بافه‌های انتقال برق
ـ مثال کاربرد واژه در جمله: وجود دکل برق در برخی از مناطق مسکونی تهران ساکنان را در معرض خطر قرار داده است.


🔸برای اطلاعات بیشتر و مشاهده‌ی روابط زبانی این واژه به پیوند زیر در واژگار مراجعه کنید:
https://vazhgar.com/lexicon/word/8882

#واژه_هفته #واژگار #نوروزگان
@asmaaneh
24.04.202511:45
📘کتاب تازه: «میزها و دیوارها؛ آیا دفترهای کار زنده می‌مانند؟»
شیلا لایمینگ
ترجمه‌ی مریم پوراسماعیل
اطراف، ۱۴۰۳


🔸فهرست کتاب:

همه‌جا دفتر کار است.
مقدمه

آدم‌ها هنوز دفتر کار را دوست دارند.
یک: دفتر کار به منزله‌ی فضا

خرت‌وپرت‌ها به اندازه‌ی آدم‌ها مهم‌اند.
دو: دفتر کار به منزله‌ی موزه‌ی اشیاء

از طبقه‌ی بالا پرت می‌شوند پایین.
سه: دفتر کار به منزله‌ی سلسله‌مراتب

دفتر کار، یک بیلبورد بزرگ
چهار: دیگر چه نیازی به دفتر کار؟


#کتاب_تازه #مریم_پوراسماعیل
@asmaaneh
📢مدرسه‌ی نوروزگان با همراهی آسمانه برگزار می‌کند:
پرسش‌های معماری:
گفت‌وگوهایی درباره‌ی تاریخ، تئوری و نقد معماری


🔹با حضور مهرداد قیومی بیدهندی

🔹به کوشش وحید آقایی، عبدالحمید عالی‌‌حسینی، ناهید اسدی چیمه، لیلا ناجی‌پور

🔹موعدهای انتشار: چهارشنبه‌ها (هردوهفته) در کانال تلگرام آسمانه و وبگاه چهارراه

t.me/asmaaneh
https://chaharrah.tv/

🔹زمان انتشار نخستین گفت‌وگو: چهارشنبه، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۳

#پرسش‌های_معماری #مهرداد_قیومی #نوروزگان
@asmaaneh
16.04.202506:02
📘کتاب تازه: «حاکمان چون نویسندگان در جهان اسلامی: علم، اقتدار و مشروعیت (جلد ۲۱۳ از مجموعه‌ی تاریخ و تمدن اسلامی)»
ماریبل فیِرو، سونیا برِنتیِس و تیلمان زایدِنستیکر
بریل، ۲۰۲۴
معرفی از محمدعلی بدری

Rulers as Authors in the Islamic World: Knowledge, Authority and Legitimacy

تألیف در میان حاکمان جهان اسلامی در دوران پیشامدرن چقدر متداول بوده است؟ کتاب حاکمان چون نویسندگان در جهان اسلامی: علم، اقتدار و مشروعیت در ۱۹ جستار می‌کوشد تا با بررسی چند نمونه این پرسش را پاسخ دهد. این کتاب نوشته‌هایی از حاکمان در مناطق و دوره‌های گوناگون جهان اسلامی را تحلیل می‌کند؛ از سده‌های اولیه در سرزمین‌های مرکزی اسلامی تا سودان قرن نوزدهم. به نظر می‌رسد شعر پربارترین حوزه‌ی فعالیت برای نویسندگی در میان حاکمان بوده است. آثار نثر نیز تنوعی گسترده دارند، از نجوم تا کتاب‌آرایی، و از خودزندگی‌نامه تا اعتقادات. برخی حاکمان نیز در دانشی ویژه مدعی بوده‌اند. در هر حال تألیفْ نقشی ویژه در ساخت اقتدار و مشروعیت حاکمان ایفا می‌کرده است.

🔸فهرست کتاب:

بخش اول: دوران اولیه
۱. حاکمان چون نویسندگان: علی بن ابی‌طالب[ع] و دیگر امامان شیعیان دوازده‌امامی / Teresa Bernheimer
۲. مبادله‌ی فصیح: زهد و شِرا در شعر قطرى بن فجائه / Adam Gaiser
۳. نامه‌ای «بازیافته» از خلیفه‌ی اموی، عمر بن عبدالعزیز (حکومت: ۹۹–۱۰۱ ه.ق./۷۱۷–۷۲۰ م.): تألیف خلیفه‌گون و اقتدار شرعی در الرسالة في الفیء / Sean W. Anthony
۴. حاکمان عباسی و جایگاه آنها در مقام نویسنده / Letizia Osti

بخش دوم: خلفا و چهره‌های مسیحایی
۵. حکمروایی و نویسندگی زیدیان: جست‌وجویی برای مشروعیت. مورد مؤید بالله ابوالحسین هارونی (۳۳۳–۴۱۱ ه.ق./۹۴۵–۱۰۲۱ م.) / Maher Jarrar
۶. خلیفه قادر بالله و کیش قادری / Livnat Holtzman
۷. آیا خلفا می‌نویسند؟ دیدگاهی از غرب جهان اسلامی / María Luisa Ávila, Maribel Fierro
۸. اقتدار، اجازه‌نامه‌ها و سیاست‌ها: کتاب روح العارفینِ خلیفه ناصر لِدین الله (قرن ۷ ه.ق./۱۳ م.، بغداد) / Angelika Hartmann
۹. قلم و شمشیر: مورد مهدی سودانی / Ahmed Ibrahim Abushouk, Robert S. Kramer

بخش سوم: امیران و سلاطین
۱۰. میان شمشیر و قلم: ابوالفدا، شاهزاده و دانشمند ایوبی / Anne-Marie Eddé
۱۱. رباعیات فارسی سلطان طغرل بن ارسلان (درگذشته ۵۹۰ ه.ق./۱۱۹۴ م.): تأملاتی دربارﮤ سواد و فرهنگ سلجوقیان / David Durand-Guédy
۱۲. رباعیات سلطنتی: حاکمان تبار انوشتیگنی خوارزمشاهیان در مقام شاعر / Jürgen Paul
۱۳. حاکمان چون نویسندگان در یمن سده‌ی سیزدهم میلادی: آثار اشرف عمر / Petra G. Schmidl
۱۴. حاکمان غیرخلیفه و نوشته‌های آنان در غرب جهان اسلامی (قرن ۲–۹ ه.ق./۸–۱۵ م.) / Maribel Fierro
۱۵. مشروعیت‌بخشی به حکومت سلطانی به زبان‌های عربی، ترکی و فارسی: حاکمان متاخر مملوک در مقام نویسندگان شعرهای مذهبی / Christian Mauder

بخش چهارم: امپراتوری‌های بزرگ: تیموریان-گورکانیان، عثمانیان، صفویان
۱۶. شاعرِ سلطان، سلیمان اول عثمانی، سومین دیوانش و پذیرش آن فراتر از دیوارهای کاخ / Christiane Czygan
۱۷. قدرت شعر در سیاق عثمانی / Fatma Sinem Eryılmaz
۱۸. فیلسوف-شاهان تیموری-گورکانی در مقام سلطان-دانشمند / Matthew Melvin-Koushki
۱۹. شاه طهماسب و تذکره: توجیه سیاست‌های یک حاکم در سده‌ی شانزدهم میلادی / Philip Bockholt


🔹دسترسی به چکیده‌ی جستارها و اطلاعات بیشتر:
https://brill.com/display/title/69667

#کتاب_تازه #معرفی_کتاب #محمدعلی_بدری
@asmaaneh
📢گروه تاریخ و باستان‌شناسی خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی با همکاری انجمن ایرانی تاریخ برگزار می‌کند:
گفت‌وگوی بهاری با اهالی تاریخ


🔸با حضور:
هاشم آقاجری
داریوش رحمانیان
غلامحسین زرگری‌نژاد
غلامرضا ظریفیان
سیمین فصیحی
حسین مفتخری
علیرضا ملایی توانی

🔸زمان: شنبه، ۳۰ فروردین ۱۴۰۴، ساعت ۱۷
🔸مکان: خیابان استاد نجات‌اللهی (ویلا)، بوستان ورشو، خانه‌ی اندیشمندان علوم انسانی، سالن خیام

#خبر
@asmaaneh
13.04.202512:49
📘کتاب تازه: «اندیشه و هنر در گذر اعصار؛ مصر باستان (۳۳۲-۲۶۷۵ق‌م)»
ویراستار: ادوارد بلایبرگ
گروه مترجمان: موسی اکرمی، کیانوش تقی‌زاده انصاری، علیرضا سیداحمدیان، محمدتقی فرامرزی، مهرداد قیومی بیدهندی، فریبرز مجیدی، مهدی نصراله‌زاده
لاهیتا، ۱۴۰۳

مجموعه‌ی اندیشه و هنر در گذر اعصار که گستره‌ای تقریباً چهارهزاروپانصدساله (۱۸۰۰م-۲۶۷۵ق‌م) را پوشش می‌دهد، در پنج مجلدِ نسبتاً مستقل در قالب دانش‌نامه‌ای موضوعی تدارک شده است. هر مجلد شامل فصول نُه‌گانه‌ی معماری و طراحی، رقص، طرز پوشش، ادبیات، موسیقی، فلسفه، دین، تئاتر، و هنرهای تجسمی است و نویسندگان مجموعه با استناد به منابع دست‌اول و نیز ارائه‌ی نقشه‌ها و تصاویر فراوان کوشیده‌اند چشم‌اندازی وسیع از فرهنگ ادوار تاریخی را به روی خواننده بگشایند. به این ترتیب، ما می‌توانیم تأثیر دین بر ادبیات را بیاموزیم، روابط نزدیک میان رقص و موسیقی و تئاتر را کشف کنیم، و حتی شاهد تناظر میان نهضت‌های معماری و هنرهای تجسمی باشیم.
اکثر قریب‌به‌اتفاق کتاب‌های تاریخ، که معمولاً به دوره‌ای مشخص می‌پردازند، در تلاش برای بسط حوزه‌ی بررسی‌شان صرفاً نگاهی گذرا به حوزه‌ی اندیشه و هنر افکنده‌اند. حتی كتب مرجعِ اختصاص‌یافته به اندیشه و هنر نیز بر حسب معمول فقط حوزه‌ای مشخص، و عموماً در گذر از ادوار زمانیِ مختلف، را پوشش داده، و به این ترتیب، امکان برقراری ارتباط میان رشته‌ها و حوزه‌ها را دشوار و چشم‌انداز تأثیرِ رشته‌ای معین بر یک عصرِ مشخص را محدود کرده‌اند. اما این مجموعه دوران‌های تاریخی و جغرافیای بسیطی را شامل می‌شود و در این مسیر، ارتباطات میان هنرهای گوناگون و تأثیر زمینه‌های فکری بر آنها بررسی شده است.

🔹عناوین پنج جلد کتاب به ترتیب زیر است:
جلد یکم: مصر باستان، از ۲۶۷۵ تا ۳۳۲ پیش از میلاد.
جلد دوم: یونان باستان و روم، از ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۴۷۶ میلادی.
جلد سوم: اروپای سده‌های میانه، از ۸۱۴ تا ۱۴۵۰ میلادی.
جلد چهارم: اروپای دوران باززایی، از ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ میلادی.
جلد پنجم: عصر باروک و روشنگری، از ۱۶۰۰ تا ۱۸۰۰ میلادی.
هر یک از پنج جلد دارای نُه فصل است: شش فصل به شش هنر معماری و طراحی، رقص، ادبیات، موسیقی، تئاتر، و هنرهای دیداری (تجسمی) اختصاص یافته، و سه فصل به فلسفه و دین و طرز پوشش.
تاکنون ترجمه‌ی فارسی جلد اول این مجموعه منتشر شده است.

🔹خرید اینترنتی:
https://toosbook.ir/p/%D9%85%D8%B5%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86/

#کتاب_تازه #معرفی_کتاب
@asmaaneh
📝واژه‌ی هفته: pylon
🔸برگرفته از مصوبات کارگروه واژه‌گزینی نوروزگان

#واژه_هفته #واژگار #نوروزگان
@asmaaneh
显示 1 - 24 103
登录以解锁更多功能。