Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
رقائِق avatar
رقائِق
رقائِق avatar
رقائِق
15.04.202513:52
💫#بارقه‌های_نور💫

🔗مجموعه تدبرات قرآنی
📖هر جزء، یک آیه‌ی منتخب
🌙ویژه‌ برنامه‌ی رمضان


📜آیات منتخب #جزء_بیست_و_هفتم
🔻موضوع: اصول سه‌گانه عدل الهی در صحف،تورات و قرآن



أَمْ لَمْ يُنَبَّأْ بِمَا فِي صُحُفِ مُوسَىٰ36
وَإِبْرَاهِيمَ الَّذِي وَفَّىٰ37
أَلَّا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ38
وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَىٰ39
وَأَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَىٰ40
36_40 النجم



آیا از آنچه در صحیفه‌های موسی و ابراهیم که (به تمام آزمون‌ها و پیمان‌های الهی) وفا نمود. آگاه نشد؟ اینکه:
1_ هیچ کس بار گناه دیگری را به دوش نمی‌کشد‌.
2_و انسان چیزی جز دستاورد سعی و تلاش (خویش) ندارد.
3_و به راستی (حاصل) تلاشش نمایان خواهد شد.



در مورد گناهکار، الله می‌فرماید: «هیچ‌کس بار گناه دیگری را بر دوش نمی‌کشد». این آیه فقط بر عدم حمل گناه دیگری دلالت دارد، اما لزوماً به این معنا نیست که گناهکار تا ابد گناه خود را حمل می‌کند. چه بسا خداوند گناه او را ببخشد و آن را از وی ساقط کند.
اگر می‌فرمود: «هیچ‌کس جز گناه خود را بر دوش نمی‌کشد»، آنگاه از مفهوم استثنا، این برداشت می‌شد که شخص حتماً گناه خود را بر دوش می‌کشد.
و در مورد نیکوکار، می‌فرماید: «برای انسان جز حاصل تلاش او نیست»، و نفرمود: « چیزی که برای آن تلاش نکرده برای او نیست». زیرا عبارت دوم لزوماً به این معنا نیست که او حاصل تلاش خود را حتما دریافت می‌کند، در حالی که عبارت اول (با توجه به استثنا) به این معناست که او حاصل تلاش خود را حتما دریافت می‌کند.
لذا الله متعال با به کاربردن ظرافت زبانی در آیات، امید شخص گناهکار(به بخشش) و ترس شخص نیکوکار(از قبولی اعمالش) را او را قطع نکرد. این نشان‌دهنده آن است که رحمت الله بر خشمش پیشی می‌گیرد.


در آیه شریفه «أَلَّا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ» آمده است که انسان گناه دیگری را بر دوش نمی‌کشد، مگر اینکه صاحب بدعت باشد؛ زیرا بار گناه آن بدعت و بار گناه کسانی که تا روز قیامت به آن عمل می‌کنند، بر اوست. اما حقیقت این است که او بار گناه دیگری را بر دوش نمی‌کشد؛ زیرا دیگری گناه کرده و مستحق عذاب آن نیز شده است، بلکه او بار گناه بدعت و پایه‌گذاری آن را بر دوش می‌کشد.

در مورد آیه شریفه «وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى» این سؤال مطرح می‌شود که این آیه دلالت بر این دارد که هیچ‌کس از عمل دیگری بهره‌مند نمی‌شود، در حالی که آیه دیگری وجود دارد که دال بر این است که برخی از مردم ممکن است از عمل دیگری بهره‌مند شوند، و آن آیه شریفه «وَالَّذِينَ آَمَنُوا وَاتَّبَعَتْهُمْ ذُرِّيَّتُهُمْ بِإِيمَانٍ أَلْحَقْنَا بِهِمْ ذُرِّيَّتَهُمْ» است. طبق این آیه، ارتقای مقام فرزندان، بهره‌ای است که نصیب آنان شده و این بهره، ناشی از عمل پدرانشان است، نه عمل خودشان.

پاسخ این سؤال از سه جنبه قابل بررسی است:

جنبه اول: آیه «وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى» فقط دلالت بر نفی مالکیت انسان بر غیر تلاش خودش دارد، نه نفی بهره‌مندی او از تلاش دیگران. زیرا خداوند نفرموده است: «وأنْ لن ينتَفِعَ الإنسانُ إلَّا بما سَعى»:(انسان جز از آن‌چه برای آن سعی کرده بهره‌مند نمی‌شود) بلکه فرموده است: «وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إلَّا مَا سَعَی» بین این دو عبارت، تفاوت آشکاری وجود دارد؛ زیرا تلاش هرکس ملک وی است واو می‌تواند آن را به دیگری ببخشد تا از آن بهره‌مند شود، یا می‌تواند آن را برای خود نگه دارد. علما اجماع دارند که میت از نماز خواندن بر(جنازه) او، دعا برای او، حج نیابتی، وصدقه و امثال آن(از موارد ثابت شده) بهره‌مند می‌شود، که این موارد، بهره‌مندی از عمل دیگران است نه مالکیت بر عمل آن‌ها.
جنبه دوم: ایمان فرزندان، بزرگ‌ترین عامل ارتقای مقام آنان است؛ زیرا اگر کافر بودند، این مقام به آنان نمی‌رسید. بنابراین، ایمان و اطاعت بنده، تلاشی از جانب او برای بهره‌مندی از عمل دیگر مسلمانان است، همان‌طور که در نماز جماعت اتفاق می‌افتد؛ زیرا نماز دسته جمعی، اجر بیشتری نسبت به نماز فرادی دارد، و این امتیاز، بهره‌مندی از عمل دیگران است که نمازگزار با ایمان و شرکت در نماز جماعت، برای آن تلاش کرده است.
جنبه سوم: تلاشی که منجر به ارتقای مقام فرزندان می‌شود، تلاش پدران است تا الله با این کار، چشمانشان را روشن کند و فرزندانشان را به آنان ملحق کند تا در بهشت از دیدارشان لذت ببرند. بنابراین، این آیه با آیه «وَأَنْ لَيْسَ لِلْإِنْسَانِ إِلَّا مَا سَعَى» منافاتی ندارد، زیرا هدف از ارتقای مقام فرزندان، تکریم پدرانشان است، نه فرزندان. بهره‌مندی فرزندان از این امر، فرعی و ناشی از تفضل خداوند بر آنان است، همان‌طور که خداوند بر کودکان، حوریان بهشتی و مخلوقاتی که برای بهشت می‌آفریند، تفضل می‌کند.
اقتباس از تفسیر المحرر



🖌للّهِ قَلَمی
تهیه: رقائق
https://t.me/raqaeqolquran
10.04.202511:37
یادآوری!

مسابقه بزرگ تفسیر قرآن کانال ریشه امشب ساعت 22:30 به وقت تهران برگزار می‌شود ان شاء الله.
اطلاع رسانی کنید.
09.04.202517:55
آیا دستان و چشمانمان شرم نکردند آنگاه که مصحفها را که در تمام ماه رمضان یارشان بود، ترک کردند؟
یک جزء قرآن بیشتر از 30 دقیقه وقت نمی‌گیرد؛ ما را چه شده که از صرف این زمان برای برکت زندگیمان، آرامش قبرمان و شفیعمان در روز حسرت دریغ می‌کنیم؟!


أولِی ٱلنُّهَی
06.04.202518:51
هنگام سکرات موت، انسان تنها از چیزی صحبت می‌کند که قلبش با آن پر شده و به آن خو گرفته است.
پروردگارا، قلب‌هایمان را با کلام خود انس ده.

#قرآن
29.03.202523:13
💫#بارقه‌های_نور💫

🔗مجموعه تدبرات قرآنی
📖هر جزء، یک آیه‌ی منتخب
🌙ویژه‌ برنامه‌ی رمضان


📜آیه منتخب #جزء_بیست_و_ششم
🔻موضوع: شاه کلید



«أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَىٰ قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا»24
آیا درباره‌ی قرآن نمی‌اندیشند (و مطالب و نکات آن را بررسی و وارسی نمی‌کنند؟) یا این که بر دلهایی قفلهای ویژه‌ای زده‌اند؟





قاری‌ای نزد عمربن خطاب رضی‌الله‌عنه این آیه را خواند، و جوانی هم آنجا بود. جوان گفت: «خدایا، قفل‌هایش بر آن است و کلیدهایش به دست توست، جز تو کسی آن را نمی‌گشاید.»
عمر او را شناخت و این سخن، منزلت آن جوان را نزد وی بیشتر کرد.

تدبر در قرآن، فهمیدن آن، یادگیری آن و عمل کردن به آن، امری ضروری برای مسلمانان است. و پیامبر ﷺ بیان کرده‌اند که مشغولین به این امور بهترینِ مردم هستند، چنانکه در حدیث صحیح از عثمان بن عفان رضی‌الله‌عنه ثابت است که فرمودند:
«خَيْرُكم مَن تَعلَّمَ القُرآنَ وعَلَّمَه» : بهترین شما کسی است که قرآن را بیاموزد و آن را آموزش دهد.»


بدون شک، هر مسلمانی که توانایی یاد گرفتن، فهمیدن و درک کردن معنی قرآن و سنت را دارد، باید آن‌ها را یاد بگیرد و به آن‌چه یاد گرفته عمل کند. اما عمل کردن به قرآن و سنت بدون اینکه بداند چه کار می‌کند، به اجماع علما ممنوع است. در عوض، اگر کسی چیزی از قرآن و سنت را درست یاد بگیرد، می‌تواند به آن عمل کند، حتی اگر یک آیه یا یک حدیث باشد. همچنین، این نکوهش و انتقاد از کسانی که در قرآن تدبر نمی‌کنند، شامل همه مردم می‌شود و خاص اهل علم و اصولیان نیست. زیرا کسانی که در زمان نزول قرآن مخاطب اصلی آن بودند، منافقان و کافران بودند که هیچ‌کدام از آن‌ها شرایط لازم را برای اینکه یک عالم دینی متخصص (مجتهد) باشند، نداشتند، بلکه اصلاً هیچ‌کدام از آن شرایط را نداشتند. پس اگر قرار بود فقط علمای متخصص بتوانند به قرآن عمل کنند و از هدایت آن بهره ببرند، خدا کافران را به خاطر تدبر نکردن و هدایت نجستن از آن، توبیخ نمی‌کرد تا زمانی که آن‌ها نیز شرایط لازم برای متخصص شدن در دین را به دست بیاورند!


با توجه به این آیه از سوره محمدﷺ و آیه 29 از سوره ص: «كِتَابٌ أَنْزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا آَيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُولُو الْأَلْبَابِ» خداوند سبحان کتابش را نازل کرده است تا بندگانش به آداب آن مؤدب شوند، به اخلاق آن متخلق گردند و در ثنای خداوند متعال که در آن آمده است، بیندیشند. و اگر در این معانی تدبر نشود تا فهمیده شود، عمل به آن ممکن نیست؛ زیرا قرآن، نامه‌هایی است که خداوند به بندگانش فرستاده است تا آن را اجرا کنند، نه اینکه فقط بر آن‌ها خوانده شود و آن‌ها نفهمند و به آن عمل نکنند! اما بیشتر مسلمانان امروز، از قرآن تنها الفاظی که تکرار می‌کنند و آهنگ‌هایی که در مراسم ختم، قبرستان‌ها و خانه‌ها به صورت آهنگین می‌خوانند، و به مصحف‌هایی که حمل می‌کنند یا به عنوان میراث در خانه‌ها می‌گذارند، اکتفا کرده‌اند و فراموش کرده‌اند که برکت بزرگ قرآن تنها در نشستن برای تدبر و فهم آن، و بهره‌مندی از هدایت و آداب آن، و سپس در عمل به اوامر و خواسته‌های آن، و دوری از ناخشنودی‌ها و نهی‌های آن است.

آگاه باشید که آخر این امت جز با آنچه اول آن صالح شد، صالح نمی‌شود، و آن این است که به کتاب خدا بازگردند و از آن راهنمایی بجویند، و از آن هدایت طلب کنند، و آن را در جان‌های خود و در هر آنچه به آن‌ها مربوط می‌شود، حاکم قرار دهند، همان‌طور که سلف صالح ما آن را آن‌گونه که شایسته است تلاوت می‌کردند، با تدبر و تفکر در مجالس، مساجد، محافل، خانه‌ها و در نمازهای واجب و نافله خود.

آری، تأمل در قرآن، خیره کردن نگاه قلب به معانی آن و جمع کردن فکر برای تدبر و تعقل در آن است، و همین، هدف نزول قرآن است، نه صرفاً تلاوت آن بدون فهم و تدبر.

تأمل در قرآن، قلب را از انحراف و میل از حق و تغییر مسیر ثابت نگه می‌دارد، و امور سخت و موانع بسیار دشوار را برای او نهایت آسان می‌سازد. هرگاه عزمش سست شود او را ندا می‌دهد: کاروان پیش رفته و راهنما از دستت رفته است؛ پس بشتاب، بشتاب و کوچ کن! و او را هدایت می‌کند و مانند راهنما پیشاپیش او حرکت می‌کند، و هرگاه کمینی از کمین‌های دشمن یا راهزنی بر سر راهش ظاهر شود، او را ندا می‌دهد: بر حذر باش، به خدا پناه ببر و از او یاری بخواه و بگو: خدا مرا کافی است و چه نیکو وکیلی است!
مخلص کلام اینکه قرآن بزرگ‌ترین گنج‌هاست.

سخن آخر اینکه؛ تدبر و تأمل در الفاظ قرآن، برای رسیدن به معانی آن‌هاست؛ و بدون فهم معانی، پند گرفتن از آن ممکن نیست. صحابه رضی‌الله‌عنهم از ده آیه تجاوز نمی‌کردند تا اینکه علم و عمل موجود در آن‌ را فراگیرند.
اقتباس از تفسیر المحرر





🖌للّهِ قَلَمی
تهیه: رقائق


https://t.me/raqaeqolquran
27.03.202501:47
27 رمضان
مسجدالاقصی
#قدس
10.04.202518:58
دوستان لینک‌های مسابقه همین ها هستند...
10.04.202508:42
یا اهل الاسلام، اهل اسلام از شما کمک می‌خواهد😭

این مصیبت به نهایت رسیده و من، قسم به ذات مقدست یا الله، نیک می‌دانم که پیروزی و نصرتت در حق غزه نزدیک است.😭

أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِن قَبْلِكُم ۖ مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّىٰ يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَىٰ نَصْرُ اللَّهِ ۗ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ214
آیا گمان می کنید وارد بهشت می شوید، حال آنکه هنوز حالت آنان كه پيش از شما گذشتند، بر سر شما نيامده است؟ مشکلات و سختی های زیادی به آنان رسید و به قدری گرفتار ناراحتی و آشفتگی شدند که پیامبر و مؤمنانی که با او بودند، می گفتند: یاریِ الله چه زمانی خواهد آمد؟ آگاه باشید که یاری الله نزدیک است

#غزه
08.04.202512:04
هَذَا خَلقُ اللّهِ!
فَأَرُونِی مَاذَا خَلَقَ ٱلَّذِینَ مِن دُونِه؟!
یک مشت ستاره و ریسه‌ای به رنگ بهار‌؛
عیدی که بر دستان تو جان داد و خود را بر آن‌ها قاب کرد...
و تویی که عیدت را با خود به لقای آفریدگارت رساندی...
و آفریدگار مهربانی که اکنون با زیباتر از ستاره‌های نقره‌ای و ریسه‌ی بهاری ات، تو را آراسته است...

«يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَيَلْبَسُونَ ثِيَابًا خُضْرًا مِّن سُندُسٍ وَإِسْتَبْرَقٍ...» 31 الکهف


به دستبند های زرین آراسته می‌شوند و لباس های سبزرنگی از جنس حریر نازک و ضخیم می‏پوشند.



چه پاداش خوبی!
بهشت آرامگاه بسیار نیکی است؛
آرام بخواب کودک من، عیدت بسیار مبارک است!


#غزه
29.03.202514:48
الوداع یا شهر رمضان
الوداع الوداع یا شهر الخیر و البرکته و الاحسان الوداع...
😭
26.03.202519:47
یک وجدان بیدار این را می‌داند؛
اما قلب‌ مهر شده و از نفاق سیراب شده هرگز‌؛
که «شهرت، مسؤلیت می‌آورد».


بعضی‌ها نیز در قبال هیچ چیز خود را مسؤل نمی‌دانند؛
نه ایمان، نه انسانیت.
آن‌ها حتی شعور خود را نیز به سخره گرفته‌اند.


🔻طوفان الأقصی و اتفاقات پس از آن، اتمام حجت با عقول بشریت در تمام سطوح و سلایق بود.




نشر هرآنچه که درباره‌ی مظلومیت مسلمانان-به ویژه غزه-به خوبی روشنگری کرده باشد، ادای مسولیت است.
10.04.202513:43
دوستانیکه مایلند در مسابقه بزرگ تفسیری امشب شرکت کنند، کانال ریشه ظاهرا دیگه زمان شروع رو یادآوری نمی‌کنه و اگر احیانا ماهم انلاین نبودیم، خودتون حواستون باشه 22:30
10.04.202508:37
همان‌طور که برای آمدن رمضان آمادگی لازم است برای رفتنش هم باید آماده بود.

آمادگی برای رفتن بسیار متفاوت است. آمدنش با برکت است و باید غنیمت شمرد آن لحظات مبارک را.
اما وقت رفتنش، باید هوشیار بود مبادا هر آن‌چه رحمت و برکت الله متعال که در این ماه تو را دربرگرفته به محض خروج از این میهمانی از کَفَت برود!

آری باید زیبایی‌های این ایستگاه زیبا را بتوان حفظ کرد. درس‌هایی که تمرین شد، عباداتی که کامل شد، اذکاری که فراموش نشد، دعاهایی که با اصرار گفته شد، قلبی که از کینه و بدی محافظت شد، زبانی که مراقبت شد، زمانی که مغتنم شمرده شد، شب‌هایی که زنده نگه‌ داشته‌ شد...

باید این خاطرات را هر روز در خاطر داشت. مبادا عطر رمضان از تن این آدم غافل کنده شود. مبادا فقط ماهی باشد که پشت سر گذاشته شد. مبادا رمضان را روی طاقچه زمان گذاشت تا سال بعد اگر عمر باقی بود بقچه را باز کرد. مبادا من‌ بعد حلال و حرام را ساده انگاشت. مبادا باز زنگار کینه و حسد و بخل و بدی روی قلب خانه‌تکانی شده بنشیند.

آری باید تماما تلاش کرد تا از رمضان مبارک عطر و بویی با خود همراه کنیم که از ما جدا نشود، تا رمضانمان همراهمان باشد نه الوداع سر دهیم...


اللهم ثبِّتْ قلبي علی دینك...


ریپلی اعضای عزیز کانال بر این پست. 🌹
08.04.202503:12
اگر برای شروع حفظ و طلب هر علم نافع دیگری، هنوز تردید داری و موانع بسیاری پیش رویت می‌بینی، شک نکن در خسران و زیان به سر می‌بری!
قدم‌های نخست را بردار، پایان راه با اوست.
تو به مطلوب خود، خواهی رسید، حتی بعد از مرگ ان شاء الله


#بشارتهای_کوچک_من
30.03.202503:52
همراهان عزیز و گرامی،
تقبل الله منا و منکم صالح الاعمال.
عید فطر همگیتون مبارک و قبول درگاه حق باشه. آمین🌹🍬

سرورانی هم که فردا را عید می‌گیرند، بسیار بسیار مبارک باشه و طاعت و عبادتتان مقبول پروردگار مهربان ❤️
29.03.202502:32
فاصله‌ها چقدر حکیم اند...
26.03.202518:25
در این شب مبارک، عهد خود را با پروردگار توبه پذیرمان تازه کنیم؛
قلب و روح را از اسارت شیطان برَهانیم
و خلعت بندگی برای رب رحیم را بر تن کنیم.
10.04.202513:38
السلام علیکم ورحمة الله وبرکاته

🔺قوانین مسابقه:

۰- ساعت تنظیم کنید برای امشب رأس ساعت ۱۰:۳۰ شب به وقت ایران⏰

۱- نمرات به‌ترتیب براساس نمرات و زمان تحویل محاسبه می‌شود.

۲- آزمون نمره منفی دارد. (هر پاسخ درست: ۷ نمره مثبت - هر پاسخ غلط: ۳ نمره منفی - خالی رها کردن سوال: بدون نمره مثبت یا منفی).

۳- آزمون‌ها به‌صورت چهارگزینه‌ای است.

🔺لینک‌های مسابقه:

🔹۱- نور و احزاب (۵۲ سؤال و ۳۰ دقیقه زمان):
https://formafzar.com/form/cd1ea


🔹۲- تفسیر ۳۰ جزء (۱۱۰ سؤال و ۸۰ دقیقه زمان):
https://formafzar.com/form/8d5dh

🔹۳- تفسیر ۲۰ جزء (۷۰ سؤال و ۶۰ دقیقه زمان):
https://formafzar.com/form/5fn00

🔹۴- تفسیر ۱۰ جزء (۳۵ سوال و ۲۵ دقیقه زمان):
https://formafzar.com/form/rvydk




🔴×××لینک تست و آشنایی آزمون:
https://formafzar.com/form/c342c


🔴فیلم آموزش کار با سایت پیوست خواهد شد.
10.04.202500:15
درود و سلام بر سرورم ﷺ آنگاه که فرمود:

«إذا أحب الرجل أخاه فليخبره أنه يحبه»
صحیح الجامع 279

«هرگاه مردی برادرش را دوست داشت، باید او را از این محبت آگاه کند.»




پی‌نوشت:
در ابراز احساساتت بخیل نباش! محبتت را به آن‌کس که قلبت با دیدارش آرام می‌گیرد و هم صحبتی با وی تو را به خدا نزدیک‌تر و بزرگوارتر می‌کند، ابراز کن.
به او بگو که دوستش داری و از همنشینی با او خرسندی. این کار را برای خدا انجام بده و درهای محبت، وفاداری، صداقت و تعهد را که به رویت گشوده می‌شود بنگر.
و بدان که این ابراز محبت، عبادت است.



#این_است_پیامبرم_محمدﷺ
转发自:
فانوس avatar
فانوس
#پست_جدید 💫

تفاوت میان عصر طلایی اسلام و تمدن غربی
تنها علمی که مسلمانان به آن نزدیک نشدند


@fanus9 | فانوس
🌙 نام‌هایِ زیبای پروردگارت را بشناس.

زنجیره بحث‌های کوتاه «تعرف علی ربك»
تهیه: فهد الکندری
ترجمه و پخش: انجمن آنتی‌شبهات
#قسمت_هجدهم

🔻نام نیکوی « الغالب»

✾ @anti_shobahat‌
https://t.me/raqaeqolquran
28.03.202522:00
پس از آخرین ختمی که در این رمضان مبارک انجام دادی، مصحفت را نبند!
ختم جدیدت را هم به رسم یادبود، شروع کن.
یقینا شروعی که در رمضان باشد، گذرش بر مسیر گل‌هاست، شانه به شانه‌ی آفتاب، به وقت پگاه....
26.03.202518:20
أَلَم أَعهَد إلَیکُم یَا بَنی ءَادَمَ أَن لَا تَعبُدُوا ٱلشَّیطَانَ؟؟؟ 😭
显示 1 - 24 45
登录以解锁更多功能。