Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
هسامم avatar

هسامم

از زبان، تاریخ، بیت‌کوین، گیاهخواری، ایران و چیزهای دیگر میگذارم.
می‌توانید بپسندید، به گفتگو بپردازید یا بگریید.
TGlist reytingi
0
0
TuriOmmaviy
Tekshirish
Tekshirilmagan
Ishonchnoma
Shubhali
Joylashuv
TilBoshqa
Kanal yaratilgan sanaMay 20, 2020
TGlist-ga qo'shildi
Nov 01, 2024

هسامم mashhur postlari

17.04.202513:54
الگوی رفتاری‌ای که می‌بینم: اگر کسانی واژگان پارسی یا وام‌واژگان کهنه‌تر را با انگلیسی جایگزین می‌کنند واکنش منفی کمتری می‌گیرند (یا تشویق می‌شوند؟) تا کسی که واژگان پارسی کهنه‌تر را زنده کند یا نوواژه بسازد.
در رستوران‌ها، کافه‌ها و جاهایی که «کلاس داشتن» مهم میشه، پیشروی در بیگانه‌سازی زبان رقابتیه. اگر مردم عام نفهمند چی نوشته، کلاس بیشتری داره.
الان دیگه در ایران «کلوچه» نداریم؛ «کوکی» داریم. «لقمه»/«غازی» نداریم «رَپ»! داریم (wrap)؛ سیب‌زمینی سرخ‌شده نداریم «فرایز» داریم. «ترکیب» نداریم؛ «کمبو» داریم. «سوسیس» نداریم؛ «ساسیج» داریم. «انگشت» و «غذا» هم نداریم؛ «فینگر» و «فود» داریم.
کهن‌تراش هم در عنوان‌ها: «قارچ» نداریم؛ «ماشروم» داریم. واژه‌هایی برای «چیز» و «آیس» و «میلک» و «شیک» در پارسی نیست، تو این ۲۵۰۰ سال تاریخ تمدن ایران به این «چیز»ها نرسیده بود که براشون واژه بسازه.😁

#واژه‌ها
20.04.202517:37
همچنان به کسایی برمی‌خورم که جِدی سخنان اریک رو دنبال می‌کنند به فکر می‌افتم که سطح آناکاوی در گزاره‌هایی مانند «دموکرات‌ها چون تیلر سوییفت دارند، می‌برند.» و «اقدام به ترور ترامپ نقشی در انتخابات نداره، چون تدی روزولت هم ترور شد و باخت.» رو همچنان بالا می‌بینند یا دنبال چرت و پرت سرگرمی‌اند (آگاهانه یا ناآگاهانه) و یا نه توانایی سنجش یاوه زمانی که زده شده رو دارند و نه در زمانی که باید، سخن یادشون می‌مونه. :)

ویر، پ.ن: فکر کنم همین ماجرا رو برای پیش‌بینی‌کنندگان قیمت بیت‌کوین که با رقم نجومی دادن و ذوق زده کردن مردم، دنبال‌کننده جمع می‌کنند هم میشه دید.
زبان پارسی، زبان ملی همه‌ی ایرانیان است. (نه فقط زبان رسمی)
27.03.202506:44
دهلیز رهام اشه:
https://t.me/PersoAryan
27.03.202508:46
چندی پیش کسی برام تعریف کرد که آخوندی در دانشگاه با روایت اینکه ایرانیان از شاش گاو برای شستشو استفاده می‌کردند میخواست بگه ایرانیان پیش از اسلام نامتمدن بوده‌اند، استاد ادب پارسی دانشگاه هم اونجا اعصابش خورد شده بود و کار نزدیک بود به زد و خورد بکشه.
شکه شد که بهش گفتم بخش نخست حرف اون آخوند درست بوده.
اون آخوند یک نکته‌ی تاریخی رو درست گفته بود و یادش رفته بود بگه در تمدن بزرگ دیگر اون زمان یعنی روم هم اینگونه استفاده می‌شد و الان هم گروه‌هایی از تازیان مسلمان شاش شتر میخورند یا «پیامبر» حدیث داره در تجویز شاش شتر.
اون آخوند جنبه‌های تعریف‌کننده‌ی تمدن رو کمرنگ کرد، بافتار زمانی و قیاس در زمانه‌ی خود رو نادیده گرفت تا با آن رفتاری که امروز ناپسندیده تلقی میشه حکم کلی بده.
تحریف تاریخ هر تعریفی بگیره کار این آخوند در آن می‌گنجد. روشنه که در چنین شرایطی که جلوی آخوندهای چون این می‌ایستند برای بقای ایران یک کوری نسبت به ناپسندهای تاریخی حتی در فضای پژوهش تاریخی ایجاد بشه.


* رونویسی‌شده از پیامم در گفتگویی
30.03.202501:37
تو خشکسالی که آب برای کشاورزی کمه و زاینده‌رود خشکه، یک سری اصفهانی لوله‌ی آبی که از چهارمحال میره اصفهان و یزد رو می‌ترکونند (هر چند سال) و ذوق می‌کنند که آب شرب یزد قراره قطع بشه. چندین برابر آبی که از زاینده‌رود به یزد میره از دیگر رودها به زاینده‌رود وارد میشه. سال‌های پیش که خوزستان اعتراض به کم‌آبی بود تا حدی از انتقال آب بود از کارون به زاینده‌رود.
نمیدونم آب شرب و صنعت یزد از یک جا منتقل میشه یا نه ولی خب. بهرصورت آبی که خرج صنعت در یزد و اصفهان میشه بسیار بهینه‌تر از آبی است که در اصفهان خرج کشاورزی میشه.

مردم همه‌ی این چهار استان اعتراض خودشون رو بر حق می‌دونند.
در چنین موقعیتی، فارغ از اینکه چی شده اینگونه شده،‌ یک عده قراره با زور چماق و ناراحت برن خونه. (بنظر من پاسخ ترکاندن لوله آب هم همینه. در هر زمان و در هر جا.)

همانگونه که در یکجانشین کردن عشایر هنوز برخی دلخورند. (و بدون آن راه‌ها نمی‌توانست امن بشود.)
Repost qilingan:
Ziya Sadr avatar
Ziya Sadr
یه وبلاگ روی وبسایت کریستال (یکی از شرکت‌هایی که آدرس و تراکنش رصد و لیبل میکنه) رو داشتم میخوندم درمورد ایران و استفاده از کریپتو

یه جاییش نوشته که شرکتشون پست‌ها و سوشال میدیای ایرانیا رو میخونه که ببینیه آدرس‌هاشون رو توی سوشال میدیا پست میکنن یا که درمورد روش‌ها و استراتژی‌هاشون برای دور زدن و قایم کردن ردشون صحبت میکنن... و با اینکه براشون سخته و زحمت داره ولی دائم در حال انجام دادنش هستند

۱. گفتم که شما هم بدونید
۲. فکر کردن به اینکه آدما چطوری میتونن false positive ایجاد کنن سرگرم کننده‌ست.. :))
۳. یه دست هم تکون بدم برای کارمند دون‌پایه‌ی کریستال و احتمالا دیگر کارمندان جاهای دیگه که در حال رصد پست‌ها هستن 👋 :)))

لینک پست‌شون

@ziya_sadr_shares
Repost qilingan:
ویراستار avatar
ویراستار
01.04.202521:33
من از سال ۸۲ در وبلاگ #کتابلاگ فعال بوده‌ام و بیش از دو دهه است در اینترنت یادداشت‌های ادبی گوناگون می‌نویسم. همه‌جور‌ آدم و واکنشی هم دیده‌ام، اما به نظرم می‌رسد هم‌راستا با بحرانی‌تر شدن شرایط اقتصادی، اوضاع اخلاقی جامعه هم سقوط وحشتناک داشته و نقدهای تند و حرف‌های توهین‌آمیز و برخوردهای ناموجه شدت و حدت عجیبی یافته‌ است. انگار مردمی که زورشان به اصل‌کاری‌ها نمی‌رسد به همدیگر می‌پرند و فشار روانی‌شان را با‌ افترا و توهین و خشونت کلامی خالی می‌کنند.

حسین جاوید
@Virastaar
09.04.202522:43
#واژه‌ها
چه کسانی از زبان بیگانه، واژه‌ای که نیاز نیست، می‌آورند؟
۱. دسته‌ی یکم و بزرگترین دسته،‌ کسانی‌اند که دانش انگلیسی کمی رو به تازگی کسب کرده‌اند و دوست دارند خودشان را با به رخ کشیدن سواد ناچیز، تافته‌ی جدا بافته و از مردم عام، برتر بگیرند.
۲. کسانی که با انگلیسی واژه سروکار داشته‌اند آنچه می‌خواهند بگویند به پارسی بلد نیستند و دانششون از واژگان پارسی کم است یا در ارتباطی سریع سخن می‌گویند و مغزشان نمی‌تواند برابری که در پارسی بلدند در زمان کافی بیابد.
۳. کسانی که با انگلیسی واژه سروکار داشته‌اند و آنقدر برای زبان پارسی و مخاطب پارسی‌زبان خودشان ارج نمی‌گذارند که انرژی صرف پیدا کردن و نوشتن واژه‌ی پارسی بکنند.
۴. کسانی که تاثیرگرفته از گروه‌های بالا سخن می‌گویند.

نمونه‌هایی که برای شماری از واژگان می‌تواند درست باشد:
۱. کژگویان خود«به‌گو»پندار (euphemism): کسانی که واژه‌ی پارسی را زشت می‌پندارند و آن را با یک وامواژه‌ی گاهی بی‌ربط و گاه هم با واژه‌ای پارسی که معنایی دیگر دارد جابجا می‌کنند. برای نمونه وام گرفتن واژه‌ای چون «ادرار» برای «شاش» و «میز». یا به‌کار گرفتن «سینه» برای «پستان».
۲. کسانی که از نظر آوایی واژه‌ی پارسی را نمی‌پسندند مانند زدودن واژه‌های پارسی در گویش‌های محلی به سخن گفتن به لهجه‌ی معیار رایج در تهران. این تلاش‌ها بطور معمول یا دقت زبانی را کم می‌کند و واژه‌ای پارسی را با واژه‌ی پارسی کلی‌تر جابجا می‌کند یا اینکه با وامواژه جابجا می‌شود.

اگر چیزی برای افزودن به فهرست دارید، پیام بدید.
13.04.202512:47
فایل‌های مصاحبه‌ی اکبر اعتماد در تلگرام:
https://t.me/fisohp/123
Repost qilingan:
Disclose.tv avatar
Disclose.tv
28.03.202516:10
NEW - England's Sentencing Council upholds race and religion guidelines for sentencing minorities, effective April 1st, despite Deputy Justice Secretary Jenrick's warnings of "blatant bias against Christians and straight, white men."

https://www.disclose.tv/id/i55hbadbs0/

@disclosetv
یک زمانی به راحتی می‌شد در نتیجه‌های گوگل جستجو کرد و برای نمونه نخستین باری که یک واژه در تارنمایی پدیدار شده رو پیدا کرد.
الان نه تنها چنین امکانی نیست، تاریخ نمایش داده شده برای صفحه‌ها هم نادرسته.


اینترنت امروز از بسیاری نظرها از اینترنت ده سال پیش ضعیف‌تره.
01.04.202510:27
این پژوهش، برای هر‌ چه زاینده‌تر شدنِ زبان پارسی، از سویی، واژگانِ یونانی را به زبان پارسی بازگردانده، و از آوُردنِ آوانگاشتِ یونانی به جای واژه‌ای پارسی، خودداری کرده است. از سوی دیگر، کاربستِ واژگانِ تازی کهن را در برابر چُنین واژگانی، برای زبانِ پارسی زیان‌بار می‌داند و از این روی، کوشیده است برای این واژگان، برابرنِهاده‌هایی پارسی برگزیند، یا از پیشینیان بپذیرد.

داریوش درویشی، سرگذشت یک روش‌شناسی
نافرجام، درکاویک یونانی: ریشه‌ها و پیشینه‌ی آن.

[در این پرونده، می‌توانید بخشهایی از این نبیگ ارزنده را ببینید.]
@adibsoltanik
30.03.202505:16
درباره‌ی #واژه‌ها شاید هفتگی یکجا بنویسم بهتر باشه.

فرهنگستان میگه به روف‌گاردن بگید باغ‌بام، باغ‌بام میشه گاردن‌روف نه روف‌گاردن. روف‌گاردن میشه بام‌باغ.
https://t.me/theapll/2289

برای brain rot، «گندِ مغز» جالبه. من مشابهش گند دهن (بوی بد دهن) رو در دهخدا دیدم.
https://t.me/gozinguye/22186
در میم کمتر جنبه‌ی فرسودگی بر اثر استفاده یا کهن‌سالی داره. بیشتر جنبه‌ی فساد و بیشتر هم برای نسل نو و محتواهای مصرفیش بکار میره ولی باید دقت کرد که واژه‌های میم بیشتر وقت‌ها به همون سرعتی که اومدن از بین میرن.
گند مغز از این رو در سادگیش خوبه. برای چیزهای گندیده و دیگر گندها هم همین rot (rotten) درسته.
05.04.202502:06
در داستان‌های کهن کودکان از نسل‌های قدیم که عمیق بشی می‌بینی امروزه چندان هم مناسب کودکان نیستند. در بین داستان‌های اروپایی کهن‌تر هم همین رو میشه دید، مانند تم‌های کودک‌دزدی (پاید پایپر) و قتل و خوردن کودکان (هانسل گرتل).
انگار حکایت از روزگاری می‌کنند که زندگی‌ها سیاه‌تر از این حرف‌ها بود.

یک داستانی که من در کودکیم شنیدم نمکی بود. «شیش در رو بستی نمکی یک در رو نبستی نمکی».
در اینترنت داستان رو مرور کردم، داستان غارت و تجاوز جنسی و زن‌دزدی و به بردگی‌گیری بود. قهرمان داستان(شاهزاده) میاد و نمکی، نقش یکم و دختری که دزدیده شده، رو نجات می‌ده.


بهرام بیضایی جایی تعریف میکنه که یک کلیشه در داستان‌های ما اینه که نیروی شر میاد و زنان و گاوان (که نمایندگان باروری و زندگی‌اند) رو می‌دزده و مردان ده و قهرمان و... بسیج می‌شوند و میروند و می‌جنگند و زنان و گاوها رو پس میارند.
نمکی یک نمونه‌ی این ماجراست.
Ko'proq funksiyalarni ochish uchun tizimga kiring.