روابط کار با ظهور فناوریهای نوین
اول اردیبهشت
✍️ فیلیگوئراس و آنتونیس دوتن از اساتید دانشگاه در برزیل هستند که پژوهشی گسترده درباره کار پلتفرمی به شکل بینالمللی انجام دادند. اوبر (پلتفرمی مشابه اسنپ برای جابهجایی مسافر) و چند پلتفرم تحویلدهنده کالا (پیک) سوژه مورد بررسیشان بوده است. مختصری از نتایج این تحقیق را در مقالهای با عنوان «پلتفرمهای دیجیتال، اوبریسازی کار و تنظیمگری در سرمایهداری معاصر» ارائه دادهاند.
🔵 از دید ایشان برخی از ویژگیهایی که جهان کار به واسطه فناوریهای جدید تجربه میکنند عبارتند از:
1️⃣ اشکال جدید سازماندهی کار به گونهای که «دستمزدبگیری» را در روابط کار پنهان سازد. سرمایه همواره دنبال استثمار بیشتر است و این شیوه استثمار را برکارگر پنهان میکند.
2️⃣ کنترل و نظارت بر کار توسط کارفرما پنهان میشود. آنها به ظاهر کارگران را مشتریان خود میخوانند اما همزمان از ابزارهای نظارتی و کنترلی استفاده میکنند.
3️⃣ پلتفرمها و فناوریای که تنظیمگری را از نظر فنی آسان میکند، محافظت از کارگر را غیر ممکن میسازد.
4️⃣ کارگران علاوه بر نداشتن حقوق، درآمد، ساعات کار تضمینشده و ... امکان جدایی کار از منزل را ندارند و در قراردادهای خود از هیچ حقی برخوردار نیستند.
5️⃣ تقویت تصاعدی روش کسب سود با کمک ابزارهای پیچیده باعث شده نظارت پیچیده اعم از ثبت زمان واقعی انجام هر وظیفه، سرعت و ریتم کار، مکان انجام کار، حرکات انجام شده، میزان استراحت و ... تحت فرمان ظاهری الگوریتمها درآید.
6️⃣ ایده آزادی و انعطافپذیری (کارکردن در هر زمان و هرکجا) در واقع انتقال عمدی ریسکها برای افزایش کار بر کارگران است.
7️⃣ پلتفرمها تعیین میکنند چه کسی میتواند کار کند، چه کسی چه کاری انجام دهد، کدام کارگر چه خدمتی را انجام دهد و اجازه جذب مشتری مستقیم نیست. حتی درباره مقادیر دریافتی و زمانی که این مقادیر را کارگر دریافت کند نظر میدهند.
8️⃣ این پلتفرمها قدرت چانهزنی کارگر را یکطرفه پایین میآورد و الگوریتم انها را در فشار قرار میدهد که همیشه در دسترس و منظم باشند، خدمات درخواستی را رد نکنند و حتی به راحتی از مسدود کردن برای تهدید کارگران استفاده میکنند. امکان اخراج بدون هیچ نیاز به توضیح در این رابطه کاری برقرار است.
9️⃣ تمام ریسکها اعم از هزینه ماشین، اینترنت، استهلاک وسائل، تلفن همراه و ... برعهده کارگر است.
🔵 درباره این مدل کار سه دیدگاه هست. برخی آن را کار مستقل برمیشمردند. برخی آن را اشکال جدید کار یا به نوع مدل کارآفرینی میبینند و برخی دیگر آنرا نمونههای کار پرمشغله نامگذاری میکنند. کاری که از دستمزد بگیری متمایز است و افراد صرفا با task ها یا مسئولیتهای دیجیتال واگذار شده روبهرو هستند. تنظیمگری محافظتی کار، راهحلی برای این بخش روبه رشدیست که میتواند کلیه مسیرهای رفته در موضوع روابط کار را
از بین ببرد.
#یادداشت
#روزنوشتههای_سمیه_توحیدلو
@smtohidloo