Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
سیدجواد میری مینق avatar
سیدجواد میری مینق
سیدجواد میری مینق avatar
سیدجواد میری مینق
Кайра бөлүшүлгөн:
Goroob online | گروه رسانه ای avatar
Goroob online | گروه رسانه ای
15.04.202509:31
■ ملت‌سازی بدون مشارکت واقعی ممکن نیست!
در نشست تخصصی «ملت-دولت‌سازی در ایران» مجله انجمن، اساتید برجسته از زوایای مختلف به بررسی ریشه‌های بحران پرداختند؛ از تعریف مبهم ملت و دولت در ایران، تا نقش روایت‌های تاریخی، فرهنگی و زبانی در شکل‌گیری هویت ملی.
- دکتر سید جواد میری معتقد است روایت رایج از ملت-دولت برگرفته از تجربه خاص غربی است و ما بدون نقد آن، همان مسیر را تکرار می‌کنیم.
- دکتر قاسم پورحسن معتقد است ملت و دولت در ایران تعاریف شفاف و بومی ندارند و ما هنوز با مفاهیم اروپایی قرن هفدهم درباره Nation و State مواجه‌ایم.
- دکتر مهدی شبروهی از منظر حقوقی تأکید می‌کند که ملت زمانی معنا دارد که از حقوق استحقاقی خود برخوردار باشد، وگرنه صرفاً جمعیتی در یک جغرافیاست.
- و دکتر قربان عباسی با رویکرد جامعه‌شناسی سیاسی، ملت را حاصل روایت مشترک تاریخی، فرهنگی و زبانی می‌داند که باید از دل جامعه شکل بگیرد، نه از بالا تحمیل شود.
👤@goroobonline
09.04.202519:44
✍️ میثم قهوه‌چیان
دبیر مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه

کتاب «صورت‌بندی نسبت ولایت اجتماعی و ولایت سیاسی؛ تأملاتی درباره جنبش زن، زندگی، آزادی»، زنگ خطری است که در پی رویدادهای پس از ماجرای مهسا توسط سیدجواد میری نسبت به آینده ایران نواخته شده است. از نظر میری، در صورت بی‌توجهی به سوژه ایرانی که در رویدادهای پسا‌مهسا به‌صورت زنانه تجلی یافته بود، آینده‌ای بسیار شوم در انتظار ایران خواهد بود...
🔻 ادامه را در این‌جا🔗 بخوانید.

@howiatschool | @bashgahandishe
08.04.202523:03
برنامه سوفیا

ضرورت و چشم‌اندازهای فلسفه و علوم انسانی در سال ۱۴۰۴


فاطمه محمد
طاهره کمالی‌زاده
سیدجواد میری


در این برنامه به چند محور اشاره کردم:

۱. چرا جهانبینی نداریم؟
۲. ریاست بانک مرکزی را باید یقه‌اش بگیریم؟
۳. در معیشتمان گرفتاریم
۴. پرسش اصلی جامعه این است که چه عواملی موجبات "فقیرتر شدنمان" شده است؟
۵. پرسش‌های عصر چیست؟
۶. مادامیکه ساینس و تکنولوژی و اکونومی در عالمیت جدید را درنیابیم کلاهمان پس معرکه است.
۷. سلطان دلار را اعدام کردیم اما نتیجه‌اش در بازار چه شد؟
۸. حکمرانی جامعه مشکلش چیست؟
۹. آیا می‌توان حکمرانی بسته داشت و علوم انسانی جهانی داشت؟

رادیو گفتگو

۱۹ فروردین ۱۴۰۴

@seyedjavadmiri
@seyedjavadmiri
05.04.202508:10
پیکاسو در تهران

@seyedjavadmiri
03.04.202517:18
تفکر یعنی "خطر کردن"

✍تفکر کردن فی‌نفسه "خطر کردن" است. فکر مترادفش "اندیشه" نیست. این سنخ از مترادف یافتن برای مفاهیم محدود به تعریفی "لِکسیکال" از کلمه و کلمات است.

✍در پهنه زندگی است که کلمه و کلمات "جان" می‌گیرند و "معنا" می‌یابند و "معنا" می‌دهند. با این تعریف، مترادف "تفکر"، خطر کردن است.

✍انسانی که می‌اندیشد و با تفکر زندگی می‌کند خود را در معرض خطر قرار می‌دهد و با این صفت است که "خاطره" میآفریند و در "خاطره‌ها" میماند و به هستی خود ادامه می‌دهد.

✍این خطر معانی گوناگونی دارد؛ یکی معنای زدن به امواجی که نمی‌دانی سواحل مطمئنه‌ش کجا هستند و آیا ساحل مطمئنی خواهد بود؛ معنای دیگرش این می‌تواند باشد که با تفکر کردن تو ثوابت جوامع و صاحبان قدرت را بهم خواهی زد (نه این که عامداً بخواهی بل این طبیعت تفکر به مثابه خطر کردن است) و این تو را در معرض قرار می‌دهد و هر کسی ممکن است با تصوراتش و توهماتش چنین بپندارد که تو به ساحتش با معرض قرار گرفتن خودت "تعرض" کرده‌ای و "عِرضش" را لکه‌دار کرده‌ای.

✍خلاصه کلام اینکه تفکر کردن یک امر ذهنی نیست بل کنشی همه‌جانبه است که کلیت هستی و هستی اجتماعی را ممکن است به چالش بکشد و این امری خطیر بدون مجازات نخواهد ماند و شاید بهمین خاطر است که "مداد العلماء افضل من دماء الشهداء" است؛ یعنی ثمره تفکر خردمندان بالاتر از ثمره خون شهداء است.

سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
نقد بازیگر تاجیکی سریال "پایتخت" به رویکرد سیاستگذاران هنری و سینمائی در ایران نسبت به "دیگری"


@seyedjavadmiri
پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ ساعت ۱۳

لینک مجازی نشست
https://www.skyroom.online/ch/csir.ut/ut


در این سمینار من درباره "شاه اسماعیل و محبت و معرفت" سخن خواهم گفت.


سیدجواد میری

@seyedjavadmiri
07.04.202520:25
یک توافق خوب از نظر ترامپ

✍در جایی ترامپ می‌گوید من دنبال توافق با ایران هستم و در جای دیگر می‌گوید ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد (و این در حالیست که دو قدرت هسته‌ای منطقه و جهان مدام در حال تهدید و تحدید آن هستند) و باز از سوی دیگر می‌گوید ما می‌خواهیم ایران موقعیت اقتصادی خوبی داشته باشد و به بازارهای جهانی برگردد.

✍هنگامیکه این گزاره‌های متناقض را کنار هم می‌گذاریم یک مدلی به ذهن متبادر می‌شود و آن مدلی است که آمریکایی‌ها در دوران جدید یکبار آن را امتحان کرده‌اند.

✍به نظر میآید مدلی که ممکن است در بازی‌های آنها در حال تدوین است چیزی شبیه به ژاپن یا آلمان باشد.

✍این یعنی ایران تبدیل به یک کشوری بشود که از نظر اقتصادی ذیل چارچوب تجاری آمریکا باشد ولی سیستم امنیتی مستقل نداشته باشد و به نوعی مستعمره اسرائیل در منطقه باشد.

سیدجواد میری

@seyedjavadmiri
05.04.202508:08
پیکاسو در تهران

✍روز جمعه فرصتی دست داد و به موزه هنرهای معاصر رفتیم. خیل عظیمی از مردم بخصوص دختران و زنان و مردان جوان به موزه آمده بودند.

✍ازدحام زیادی در سالنهای موزه در طبقات مختلف و در راهروهای موزه به چشم می‌خورد.

✍آثار بیشماری از پیکاسو نقاش شهیر اسپانیایی همراه با توضیحاتی به دو زبان انگلیسی و فارسی بر روی دیوارهای سالنهای زیبای موزه و اتاق‌هایی که فیلمهای تشریحی جالبی درباره سبک و سیاق پیکاسو و بیوگرافی او و تفسیر محتوای نقاشی‌های او ... همه و همه هنگامه‌ای در میانه آشفته بازار جهان ایجاد کرده است.

✍این نمایشگاه تا سی و یک اردیبهشت ادامه خواهد داشت و توصیه میکنم در هر کجای ایران و جهان هستید حتماً به این نمایشگاه آثار پیکاسو سر بزنید.

✍یکی از تم‌های نقاشی مربوط به اضطراب در زن و جهان و هنگامه جنگ بود. پیکاسو در نقاشی‌هایی که درباره جنگ کشیده بود به نوعی تلاش می‌کرد تاثیرات فاجعه‌بار جنگ بر روی پیکر جامعه و روح زنان را به تصویر بکشد و شاید می‌خواست بگوید که جنگ امری مردانه است ولی کسانیکه بیشترین ضربات را متحمل می‌شوند زنان هستند که روح و تن و جانشان زخمی و مجروح می‌شود.

✍اما آنچه برای من اهمیت بیشتری داشت "حضور" زنان و دختران جوان ایرانی بود که طبقه‌ای را نمایندگی می‌کنند که هیچ نمودی در ساحت رسمی جامعه ایران ندارد ولی "هست" و این بودش چنان پر رنگ است که تمام فضاهای موزه را از آن خود کرده بود با لباس‌هایی که هیچکدامش به رسمیت شناخته نمی‌شود ولی خود "رسم آلترناتیوی" را پی‌ریزی کرده است.

✍این تصویر متمایز از جامعه ایران و نسلی که آرمان‌های دیگری برای خود تعریف کرده است که با ایده‌آل‌های رسمی هیچ سنخیتی ندارد ولی "سنخ" خودش را می‌خواهد به جامعه عرضه کند و بودِ خودش را به هنری‌ترین شکل فریاد بزند.

✍"پیکاسو در تهران" فقط یک نمونه از هزاران نمونه‌های تغییر و دگرگونی در ذهن و جهان ایرانیان است که تحولات را دیگر از طرق مجاری سیاسی حزبی و چپ و راست و اصولگرا و اصلاح‌طلب دنبال نمی‌کند بل "زبان‌های" دیگری خلق کرده است که برای فهمش ما نیازمند یادگیری گرامر آن زبان (ها)‌ هستیم.

✍مقابله با قدرت از طریق مجاری سیاسی زبان این نسل نیست بل مقاصد سیاسی‌ی را این نسل به زبان‌های هنری و شعری و سینمایی و ادبی ... در حال آفریدن است که در نهایت جامعه فردای ایران را متحول خواهد کرد.

سیدجواد میری

@seyedjavadmiri
در کانالی با عنوان "تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین" این پست را دیدم. امیدوارم فردا سر از فرهنگستان زبان و صدا و سیما درنیاورد که به ترافیک دیدم می‌گوید "شدآمد"!!!

سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
13.04.202520:44
https://youtu.be/XXO6_deLIH4?si=z0PDvD7AssirGV3B


پارسال پس از سقوط بشار اسد و خروج ایران از سوریه تحلیل من این بود که با حذف ایران و محور مقاومت شیعی، اسرائیل با محور عتپ یعنی عربستان و ترکیه و سرآخر با پاکستان درگیر خواهد شد. این تحلیل را ببینید که سخن از این به میان میآورد که آیا اسرائیل با ترکیه وارد جنگ خواهد شد؟ خروج ایران از سوریه در کوتاه‌مدت شاید به ضرر ایران باشد ولی در میان‌مدت و بلند‌مدت به نفع ملت ایران تمام خواهد شد و بار امنیت منطقه‌ای که به تنهایی بر دوش ایران بود را سرشکن خواهد کرد.

سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
09.04.202512:42
https://brill.com/display/title/72445


کتاب شاه اسماعیل و سنت خطائی چاپ شد و بزودی قابل خریداری در کتابفروشیهای معتبر جهان

تقدیم با عشق به اهل حکمت و اندیشه و عرفان و اردبیل اوشاقلاری


@seyedjavadmiri
06.04.202516:21
سخنان دکتر مهرآیین را چگونه ارزیابی می‌کنم؟

به نظرم در جامعه آزاد پرسش از قدرت یکی از کار-ویژه‌های روشنفکران است. جامعه ایران هم بدلیل تجربه یک انقلاب جهانی نیازمند روشنفکران در عرصه عمومی است. اما این تمرین آزادی به دلائلی دائم به تعویق افتاده است و نقادی‌های روشنفکران در حوزه عمومی با تعابیر ناپسندیده‌ای همچون "نوکر اجنبی" و "سرسپرده بیگانه" ... موجبات عدم تحرک فکری در جامعه را فراهم کرد تا جاییکه رهبری خود در سخنرانی‌های بیشماری سخن از ایجاد و راه‌اندازی "کرسی‌های آزاد‌اندیشی" کردند اما واقع امر این بود که این کرسی‌ها خلق موقعیت و افق‌گشایی نتوانستند بکنند. چرا؟‌ در جای دیگر باید در این باب بحث کرد اما نفسِ این کار که استاد دانشگاهی در کسوت روشنفکری منطبق بر روح قانون اساسی پرسش از قدرت را مطرح کند آن را باید به فال نیک گرفت و او را جایزه داد که تفکر کردن به مثابه خطر کردن را به همکاران خاموش دانشگاهی خود آموزش می‌دهد. به نظرم دکتر مصطفی مهرآیین از معدود اساتید دانشگاهی است که توانسته با روح "کرسی‌های آزاد‌اندیشی" که توصیه رهبری هم هست ارتباط ارگانیک برقرار کند بدون اینکه عِده و عُده‌ و بودجه‌ای برای این کار گرفته باشد. اگر به سخنان رهبری هم التفات کنیم خواهیم دید که او بارها به این گفته تمسک جسته که امْخَضُوا الرَّأْيَ مَخْضَ السِّقَاءِ يُنْتِجُ سَدِيدَ الْآرَاءِ؛ یعنی آراء و نظرات را به حرکت درآورید بسان حرکت دادن مشک دوغ برای گرفتن کره تا رأی استوار به دست آید. این سخنی است که در گفتار رهبری به آن اشاره شده است. بنابراین از وضع خلق شده توسط دکتر مهرآیین باید بهره برد تا "رای استوار" را از خلال گفتگو بازآفرینی کنیم و برای جامعه نقشه راهی ترسیم کنیم و دانشگاه در ایجاد "رای استوار" نقش حیاتی دارد و پاسخ "حرکت دادن مشک‌های ساکن" تهدید قضایی نیست بل "تحبیب فضایی" باید پاسخ دستگاه‌های مسئول کشور باشد.


سیدجواد میری

#رهبری
#کرسی‌های_آزاد‌اندیشی
#مصطفی_مهرآیین

@seyedjavadmiri
04.04.202520:57
عصیان و روشنفکری

✍یادم میآید داریوش شایگان در اواخر عمرش گفته بود


"نسل کنونی جوانان ایران، شعورشان از نسل ما بسیار بیش‌تر است، زیرا در دنیای دیگری زندگی می‌کنند. مخصوصاً زنان ایرانی بسیار جهش کرده‌اند. باید اعتراف کنم شرمنده‌ام که نسل ما گند زد!" (داریوش شایگان)

✍بسیاری بر روی کلمه "گند روشنفکری" تمرکز کردند و انقلاب و جمهوری اسلامی را ماحصل "گند روشنفکری" خواندند اما بحث جدیی پیرامون این موضوع شکل نگرفته که چرا روشنفکران گند زدند و یا دلائل گند روشنفکری چه بود یا چه است؟‌

✍این پرسشی است که باید طرح کرد و از آن پرسید. چرا؟ ‌زیرا این "گند" ممکن است دوباره به شکل دیگری و در صورت آرمانخواهانه دیگری ظهور کند و روشنفکری به جای اینکه کنشی در کرانه باشد در جای "راهبری توده‌ها" بنشیند و این بار "گند دیگری" پدید آورد.

✍شایگان نگفت که این "گندی" که از آن سخن می‌گفت ریشه در چه داشت؟ به نظرم "گند روشنفکری" ریشه در "دلتنگی"‌ی داشت که در جستجوی "معصومیت" از دست رفته دوران کشاورزی بود که ماشین و تکنولوژی رویاهای آن را بر باد داده بود و روشنفکران می‌پنداشتند در کسوت شورشیان حقیقت‌جو "حاکم" و "حاکمان" را با توسل به حقیقت و با تکیه بر توده‌های ستمدیده به زیر خواهند کشاند و آنگاه "خورشید حقیقت" بر روی ارض خواهد تابید و "ملکوت خدا" بر روی زمین مستقر خواهد شد اما غافل از آنکه کمپانی‌های بزرگ جهانی در حال پی‌ریزی از جهان دو قطبی به سوی جهان یک‌قطبی آماده می‌شدند ولی روشنفکران بدون توجه به عدد و آمار و ارقام به جای اینکه در "کرانه" بایستند به میانه میدان آمده بودند و به دنبال نشاندن "حقیقت" در جای "قدرت" بودند.

✍آلبر کامو این نوستالژی روشنفکرانه را که هنوز یقه ما را رها نکرده است در "شورشی" به زیبایی به تصویر کشیده است. او می‌گوید:

"هر اقدام شورشی بیانگر دلتنگی برای معصومیت و توسل به جوهر هستی است" (آلبر کامو).

✍شایگان و روشنفکران به دنبال "معصومیت" بودند و بر اساس منطق فلسفی تاریخ هر آنچه که در جستجوی آنی در این جهان باید "صورتی" بیابد و آنها صورت این معصومیت را در چهره "آیت‌الله خمینی" یافتند. چرا؟‌

✍زیرا آنها دنبال معصومیت در عصر سیطره عقل نقاد بودند و تحمل شلاق‌های عقل نقاد را نداشتند و می‌خواستند این "دلتنگی" را به هر وجهی مرتفع کنند و نظام شاهنشاهی را سدی در برابر ظهور معصومیت می.دیدند و می‌خواندند و بر علیه آن شوریدند و جامعه را شوراندند و آنگاه که دریافتند قدرت منطق دیگری دارد و جهان قدرت و قدرت جهان اسباب دیگری دارد سخن از گند روشنفکری زدند.

✍اما امروز هم سخن گفتن از "معصومیت" و دلتنگی برای دست یافتن دوباره آن در "میدان جامعه" تکرار گند روشنفکری می‌تواند باشد؟


سیدجواد میری
#عصیان
#روشنفکری
#گند_روشنفکری

@seyedjavadmiri
بالاخره پس از چهار سال کتاب شاه اسماعیل توسط انتشارات بریل برای چاپ آماده شد. امروز طرح جلد کتاب بدستم رسید. این طرح نخستین بار در باشگاه اندیشه و در مدرسه مطالعات هویت که زیر نظر آقای میثم قهوه‌چیان است کلید خورد. در آن ایام هیچگاه به ذهنم خطور نمی‌کرد که پایان این "ماجراجویی فکری" انتشارات بریل باشد. تلاشم این بود که "دارالارشاد اردبیل" که به نوعی آکادمی‌ی برای فکر و اندیشه و حکمت و تذهیب و معرفت و صوفیا بود را در پهنه جهانی معرفی کنم. گامی کوچک در راهی بی‌انتها ...

سیدجواد میری


@seyedjavadmiri
10.04.202516:58
انجمن علمی دانشجویی ادیان و عرفان دانشگاه تهران
با همکاری آکادمی اخلاق‌پژوهی روشمند برگزار کرد:

نخستین نشست از سلسله‌نشست‌های «محبت و معرفت»
✨ سلسله‌نشست‌هایی برای واکاوی زوایای عرفانی، دین‌شناختی، فلسفی، تاریخی و جامعه‌شناختی محبت و معرفت

دیوان خطائی و مفاهیم محبت و معرفت و حق و "حالات وجودی انسان" در نگاه شاه اسماعیل صفوی

سیدجواد میری

پنج‌شنبه ۲۱ فروردین

@seyedjavadmiri
09.04.202509:21
گفتگوی خبرگزاری سدید با سیدجواد میری درباره "ملیت و مذهب" و جایگاه روحانیت و تشیع و اسلام در آینده ایران


.روحانیت شیعی در وضع پسا-جمهوری اسلامی چه جایگاهی می‌تواند داشته باشد؟‌

.به نظرم تشابهات عمیقی بین روحانیت کاتولیکی و روحانیت شیعی وجود دارد و امکان واتیکانیزه شدن دور از دسترس نیست.

.برخی جریانهای باستانگرا به دنبال مدل اسپانیایی در رابطه اسلام و ایران هستند.


چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۴

@seyedjavadmiri
08.04.202514:18
گفتگوی حامد درودیان با دکتر سیدجواد میری


موضوع: تحولات جهانی و آینده ایران



۱۷ فروردین ۱۴٠۴

مؤسسه پل


@chistiha

@seyedjavadmiri
05.04.202509:59
ابن‌عربی و مفهوم "فناء"


رضا شاه کاظمی در کتاب "راه‌های نیل به استعلاء" تفسیری از ابن‌عربی در باب "تامل" در بستر فناء ارائه می‌دهد که در فهم رویکرد خطائی به "تامل" قابل تامل است. او می‌گوید:

"... at the very end of the treatise bearing this title, Ibn Arabi conveys the deepest meaning of this type of contemplation by means of an esoteric interpretatiom of a Prophetic utterance. The saying refers to the meaning of virtue (Ihsan): 'that thou shouldst worship God as if thou sawest Him, and if thou seest Him not, He nonetheless seeth thee'. The Arabic wording is such that, by effecting a stop in the middle of the phrase 'if thou seest Him not' (ان لم تکن: تراه), the meaning is completely transformed into: 'if thou art not, thou seest Him' " (1995. 102).


به صورت خلاصه شاه کاظمی می‌گوید که ابن‌عربی با تفسیر ذوقی که از این حدیث پیامیر که درباره معنای احسان است با قرار دادن علامت " : " بین إن لَم تَكُن و کلمه تَراهُ به تفسیر جدیدی می‌رسد که معنایش در باب فناء و تامل می‌شود اگر تو نباشی او را می‌بینی. به عبارت دیگر، شاه کاظمی می‌گوید "تامل" یا Contemplation در نسبت با فناء معنایش این است که منِ فردی به مثابه کنشگر یا سوژه از من بودن تهی می‌شود و در غیبت این سوژه کنشگر است که "تامل" روی می‌دهد.


سیدجواد میری

#سنت_خطائی
#ابن_عربی
#شاه_اسماعیل
#دارالارشاد_اردبیل



@seyedjavadmiri
04.04.202509:05
✅بخشی از درسگفتار «نقد روایت‌های اروپا-محورانه علوم انسانی در ایران و خاورمیانه»

مدرس: دکتر سید جواد میری

✅در این دوره به بررسی مفهوم استعمارزدایی (decoloniality) و تمایز آن با دو مفهوم پسااستعماری (post-colonial) و ضداستعماری (anti-colonial) خواهیم پرداخت و امکان‌های استعمارزدایی را با نگاهی به اندیشه «آنیبال کوینخانو» مورد مداقه قرار خواهیم داد.

✅برای شنیدن درسگفتار به آی دی زیر پیام دهید:
👉 @Sepanta_academy


آکادمی سپنتا
https://t.me/sepantasocialscience
در این سمینار دو روزه که به همت انجمن علمی ادیان و عرفان دانشگاه تهران برگزار می‌شود من درباره "محبت و معرفت در نگاه شاه اسماعیل خطائی" سخن خواهم گفت. این دو مفهوم مبتنی بر "دیوان ترکی خطائی" مبدا سخنرانی من خواهد بود.


سیدجواد میری

#شاه_اسماعیل
#سنت_خطائی
#بقعه_اردبیل

@seyedjavadmiri
Көрсөтүлдү 1 - 24 ичинде 160
Көбүрөөк функцияларды ачуу үчүн кириңиз.