Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Bukharamag avatar
Bukharamag
Bukharamag avatar
Bukharamag
05.05.202519:17
عصر دوشنبه‌های بخارا

به مناسبت انتشار کتاب «عیاران کوچان، یاران رستم؛ از دیلمان تا جیرفت» دربارۀ تبارشناسی مردمان کوفچ یا کوچ از ایران باستان تا امروز نوشتۀ رضا ترنیان که از سوی انتشارات لوگوس منتشر شده است

با سخنرانی سیدمنصور سیدسجادی، ابوالقاسم اسماعیل‌پور، مسعود میری، مسعود ربیعی‌فر، سیدعلی‌اصغر سلطانی، رضا ترنیان و علی دهباشی


دوشنبه پانزدهم اردیبهشت ۱۴۰۴
فرهنگسرای نیاوران، سالن خزر
27.04.202512:00
خانه‌ام آتش گرفته است، آتشی جانسوز
هر طرف می‌سوزد این آتش
پرده‌ها و فرشها را، تارشان با پود
من به هر سو می‌دَوَم گریان
در لهیب آتش پر دود
وز میان خنده‌هایم تلخ
و خروش گریه‌ام ناشاد
از درون خسته‌ی سوزان
می‌کنم فریاد، ای فریاد! ای فریاد
خانه‌ام آتش ‌گرفته است، آتشی بی‌رحم
همچنان می‌سوزد این آتش
نقش‌هایی را که من بستم به خون دل
بر سر و چشم و در و دیوار
در شب رسوای بی‌ساحل
وای بر من، سوزد و سوزد
غنچه‌هایی را که پروردم به دشواری
در دهان گود گلدان‌ها
روزهای سخت بیماری
از فراز بام‌هاشان، شاد
دشمنانم موذیانه خنده‌های فتحشان بر لب
بر من آتش به جان ناظر
در پناه این مشَبّک شب
من به هر سو می‌دَوم گریان از این بیداد
می‌کنم فریاد، ای فریاد، ای فریاد
وای بر من، همچنان می‌سوزد این آتش
آنچه دارم یادگار و دفتر و دیوان
و آنچه دارد منظر و ایوان
من به دستان پر از تاول
این طرف را می‌کنم خاموش
وز لهیب آن می‌روم از هوش
زآن دگر سو شعله برخیزد، به گِردَش دود
تا سحرگاهان، که می‌داند که بودِ من شود نابود
خفته‌اند این مهربان همسایگانم شاد در بستر
صبح از من مانده بر جا مُشتِ خاکستر
وای، آیا هیچ سر بر می‌کنند از خواب
مهربان همسایگانم از پی امداد؟
سوزدم این آتش بیدادگر بنیاد
می‌کنم فریاد، ای فریاد، ای فریاد
05.05.202507:22
شب الزا مورانته

با سخنرانی انتونیا شرکا، فاطمه عسگری، منوچهر افسری، حمید نامجو و علی دهباشی


یکشنبه چهاردهم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴
خانۀ اندیشمندان علوم انسانی، تالار فردوسی
28.04.202519:13
تقاطع منتشر شد
شمارۀ چهل و ششم ماهنامۀ تقاطع منتشر شد. این شماره شامل مقالاتی است دربارۀ: نوروز جهانی در قزوین؛ نورالدین الموتی قاضی‌القضات سوسیالیست؛ دهباشی، سلحشور سمرقند و بخارا و مطالب دیگر.
27.04.202512:00
شعر فریاد از مهدی اخوان ثالث
با اجرای گروه استادان: محمدرضا شجریان، حسین علیزاده، کیهان کلهر و همایون شجریان
23.04.202509:39
سلام شب خوش
دوستان ما در شهر بخارا هستند و یاد شما را گرامی داشتند و این فیلم را برای شما شخصا فرستادند.
Кайра бөлүшүлгөн:
Bukharamag avatar
Bukharamag
21.04.202507:56
کتابفروشی شهاب:
t.me/shahab_bookstore
Кайра бөлүшүлгөн:
Bukharamag avatar
Bukharamag
20.04.202522:03
چک‌چک باران یکی از زیباترین و خاطره‌انگیزترین ترانه‌های دلیر نظرف خوانندۀ برجستۀ تاجیکستانی است. دلیر نظرف با سبک موسیقی منحصر به فرد خود ترکیبی از موسیقی سنتی فارسی‌زبانان و سبکهای مدرن را ارائه می‌دهد. این ترانۀ دلنشین با ملودی آرام و اشعار لطيف حس باران بهاری و دلتنگی‌های شاعرانه را در دل شنونده زنده می‌کند.
29.04.202517:18
شب الزا مورانته

هشتصد و سی و ششمین شب از شب‌های بخارا اختصاص یافته است به بررسی زندگی و آثار الزا مورانته (Elsa Morante) نویسنده، پژوهشگر و مترجم ایتالیایی نیمۀ دوم سدۀ بیستم. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر یکشنبه چهاردهم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با سخنرانی انتونیا شرکا، فاطمه عسگری، منوچهر افسری (مترجم رمان «تاریخ» اثر الزا مورانته از زبان ایتالیایی)، حمید نامجو و علی دهباشی در تالار فردوسی خانۀ اندیشمندان برگزار می‌شود.

تجربۀ نویسنده ایتالیایی، الزا مورانته، در زندگی در سایۀ ادبیات، منحصربه فردترینِ آن در وادی ادبیات قرن بیستمی است، زیرا با تمام وجود کمرِ خدمت به ادبیات بست و به آرزوی زیستنِ رابطه‌های انسانی در شور و سرمستی جامۀ عمل پوشاند. وی که روایتگر برشی از تاریخ ایتالیا پس از جنگ دوم جهانی بود، هرگز از طلب زیبایی و شوقِ آفرینش دست نشُست. ادبیات را به مثابۀ حجت تابناکِ تمامیت زیست و در آن از قدرت تخیل لایزال خود مایه گذاشت و به تمام گسترۀ امر واقع تسرّی داد تا دست زیبایی را در دست حقیقت بگذارد و پرچم پیروزیِ عشق و نکویی را، بدون دمی پس نشستن از تب و تاب افشای پلیدی‌های فرو افکنندۀ حیات فردی و اجتماعیِ انسان، برافرازد. این دیدگاه با استعداد «روایتگریِ ذاتی»اش رابطۀ فشرده دارد و به او تواناییِ سربه‌سری با همسر نویسنده‌اش، آلبرتو موراویا، بخشیده است. اما مورانته دست رد بر سینۀ چه بسیار روشمندی‌های بهینه‌جو، خونسردیِ روشنفکرانه و امور تعریف‌شده از قبل زد تا نوشتاری تابان از برق سرمستی و مالامال از خلسه و زیاده‌روی سر دست آورد.
در رمان «تاریخ» نوشتۀ الزا مورانته، نویسنده بر آن است که با حفظ فاصله دربارۀ قهرمانانش بنویسد؛ به نحوی‌که در آن «حساب مرده‌ها و زنده‌ها از هم پاک شده است». هم از این فاصله است که صدای نک و نال ناشنیدنیِ ایدا، که بیشتر به صدای حیوانات می‌ماند، قبل از افتادنِ سر و کارش با تیمارستان، به گوش می‌رسد: «ای کاش هرگز به نوع بشر تعلق نداشتم». این واپسین اشاره از میان بی‌شمار اشاره‌های تاریخ به‌شمار می‌رود که به‌سوی قلمرو حیوانی نشانه رفته است.
در شب الزا مورانته بخشی از یک فیلم مستند دربارۀ زندگی وی به نمایش در‌می‌آید.

خانۀ اندیشمندان علوم انسانی: خیابان نجات‌الهی (ویلا)، چهارراه ورشو، تالار فردوسی
26.04.202507:52
شب شاه‌جهان

هشتصد و سی و پنجمین شب از شب‌های بخارا به پاسداشت شاه‌جهان، که بلندترین قلۀ استان خراسان شمالی و نماد ایستادگی و تنوع زیستی آن است، اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر چهارشنبه دهم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با سخنرانی محمّدحسین پاپلی یزدی، محمّد پروین گنابادی، کمال‌الدین ناصری، زهرا قلیچی‌پور و علی دهباشی در آمفی تئاتر دانشکدۀ هنر در دانشگاه بجنورد برگزار می‌شود.

دامنه‌های شاه‌جهان در بلندای تاریخ میزبان فرهنگ‌های گوناگون و اقوام مختلف در شهرستان‌های اسفراین، شیروان و فاروج و سرچشمه‌های آن زندگی‌بخش آبادی‌های خود بوده است.
منطقۀ شاه‌جهان از متنوع‌ترین زیست‌بوم‌های گیاهی و جانوری و از جمله پرتراکم‌ترین زیستگاه‌های پلنگ ایرانی است.
اسفراین، شهری کهن و باستانی با پیشینه‌ای پرفراز و نشیب و تاریخی پرآشوب، در دامنه‌های جنوبی شهری بود که قباد پادشاه ساسانی به دلیل سرسبزی و آب و هوای خوبش آن را مهرگان (مهرجان) نامیده بود. این شهر زمانی جولانگاه مقدونیان، در دوران جانشینان اسکندر در تصرف سلوکیان و بعدها در زمان صفویه مورد تاخت و تاز ازبکان بوده و در حدود سیصدسال پیش - کمی قبل از روی کار آمدن نادرشاه - توسط افاغنه ویران شده است. آنچه امروز به نام اسفراین می‌شناسیم بخشی از ایران کهن است که چون بسیاری از نقاط دیگر آن، تاریخی خونبار را از سر گذرانیده است.
نام اسفراین همواره با شهر بلقیس - دومین بنای خشتی ایران - همراه است اما در دامنه‌های جنوبی کوه شاه‌جهان در محدودۀ بام و صفی‌آباد شهری زیرزمینی به نام جهان‌بان نیز وجود دارد که کمتر مورد توجه بوده است؛ با پیشینۀ تقریبی ۸۰۰ ساله و دارای تونل‌هایی پیچ‌ در پیچ به طول تقریبی ۲۰ کیلومتر که شامل اتاق‌ها و راهروهایی است که چند روستا را به هم وصل می‌کرده است.

کیلومتر ۵ جاده بجنورد- اسفراین، دانشگاه بجنورد، آمفی‌تئاتر دانشکدۀ هنر
21.04.202504:01
نخستین شماره سال جدید مجله «عصر روشن» با تصویر «پوری سلطانی» بر روی جلد منتشر شد.
در شماره نهم مجله فرهنگی هنری عصر روشن، روایت آخرین روزهای زندگی «بهرام صادقی» در کرج از زبان محمدباقر رضایی و نگاهی به شعر و چیستی «نصرت رحمانی» به بهانه 95 سالگی‌اش، از نگاه هادی خوانساری آمده است.
همچنین تحلیل‌هایی از فریدون مجلسی، علی بیگدلی، کامیار عابدی و علی‌اصغر سیدآبادی بر کتاب «از مصدق تاریخی تا مصدق اسطوره‌ای»، نقد فاطمه سادات حسینی شفیق بر شعر ضیاءالدین خالقی، نقد جعفر محمدی واجارگاهی بر کتاب «تغییر» اثر محمدرضا یار و نقد هلن اولیایی‌نیا بر کتاب «عینک فوتوکرم» از محبوبه راد، از مطلب‌های مندرج شده در بخش «قفسه پشتی» (ادبیات و کتاب) این شماره از عصر روشن است. مهدی خطیبی نیز در همین بخش، در مطلبی با عنوان گزاره و گزینه‌ای در باب غزل نوکلاسیک و یکی از پیشگامان آن محمد ذکایی (هومن)، بر کتاب «شکفتن در شعر» شرحی نوشته است.
بررسی اتهام سرقت ادبی «صادق هدایت»، یادداشتی درباره حق دسترسی به کتاب کودکان نسل دیجیتال از محمدمهدی سیدناصری و ستایش مقام علمی «محمود جعفری دهقی» به قلم محمود معتقدی، از دیگر مطلب‌های این بخش است.
در بخش «حوض روغن« (هنرهای تجسمی) نیز یادداشت‌هایی درباره اقتصاد هنر به قلم سعید پورعلی و حسین هاشم‌پور آمده است.
دراماتورژی تئاتر «یخ‌زده» نوشته سحر محمدبیگی، داستان دنباله‌دار «همخونه» اثر مائده مرتضوی، «انسان» در شعر سعدی از نگاه ابراهیم واحدی و نقدی بر سلیقه فرهنگی هنری انسان‌ها به قلم سیدمحمد حسینی از مطلب‌های بخش‌های «کارگاه نمایش» (تئاتر)، «سریال ایرانی» و «تور لحظه آخری» این شماره از عصر روشن است.
در بخش انجمن شاعران زنده چند غزل از رؤیا باقری در کنار شعرهایی از سیدمرتضی کاظمی، محسن حسینخانی، عباس کریمی عباسی و زهره غیاثوند آمده است. داستان‌هایی از بابک نبی و مهدی خاکی‌فیروز هم در این شماره از مجله به چشم می‌خورد.
مجله فرهنگی هنری «عصر روشن» از شماره نهم خود بخش جدیدی دارد، زیر عنوان «گنج‌نامه» که به شکل تخصصی به موضوع کتاب‌داری و کتابخانه‌های عمومی از نوع شهری، روستایی، سیار و غیره می‌پردازد.
در نخستین گام، پرونده‌ای در نکوداشت مقام «پوری سلطانی»، مادر کتاب‌داری نوین ایران و همسر «مرتضی کیوان» از قلم و زبان سیدمحمد طباطبایی، سیدعبدالله انوار، نوش‌آفرین انصاری، بهاءالدین خرمشاهی، کامران فانی، هوشنگ ابتهاج و احمد شاملو آمده است.
گفت‌وگو با کتابدار سیار در خراسان رضوی، شرحی از اقدام خلاقانه کتابداران گرگانی، پیشنهاد یک کتابدار جوانرودی و گزارش از چت‌بات‌ها در خدمت کتابخانه‌های عمومی، به قلم کتابداران تهرانی، دیگر مطلب‌های این بخش را تشکیل می‌دهند.
مجله فرهنگی هنری عصر روشن به مدیریت و سردبیری علیرضا بهرامی منتشر می‌شود.
عکس روی جلد شماره نهم مجله «عصر روشن» اثر «جواد آتشباری»، متعلق به شب پوری سلطانی است که چند سال پیش بخارا برگزار کرد.
20.04.202522:03
Көрсөтүлдү 1 - 24 ичинде 252
Көбүрөөк функцияларды ачуу үчүн кириңиз.