Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
دوم خرداد avatar
دوم خرداد
دوم خرداد avatar
دوم خرداد
25.04.202517:35

نامه‌ای به رستم دستان، پهلوانِ ایران‌زمین

✍️ نفیسه کیانی (سلماسی ساکنِ تبریز)


به نام خداوندِ جان و خرد

نامه‌ای به جناب رستمِ تهمتن،
جهان‌پهلوان

فرستنده: نفیسه کیانی از آذرآبادگانِ باختری، سلماس

گیرنده: جناب رستمِ دستان، جهان‌پهلوان در زابلستان

🔸درود و آفرینِ یزدان بر رستمِ دستان! جهان‌پهلوان، پهلوانِ ایران‌زمین، تاج‌بخشِ میهن، پرورندۀ سیاوَخْش و دارندۀ رخش، کُشندۀ دشمنانِ ایران، به‌ویژه تورانیان، زنده‌کنندۀ حکمت و قدرتِ ایرانیان.

🔸جناب رستم! غرض از نگارشِ این نامه و جسارتِ نگارندۀ کم‌ترین به محضرِ پهلوانِ یگانۀ ایران‌زمین این است که یزدانِ پاک، مقرّر فرمود در خوابم سعادتی یافتم و شما را دیدم. هیبت و جلال و شکوهِ بی‌مانندتان در خواب هم چون بیداری، باعث دلگرمی و امید بود و همچنین محرّکِ سرفرازی و افتخار و اعتماد به نفس. اجازه بدهید، بگویم و ناگفته نگذارم که همراهی با شما، راه رفتن پشت سرتان، دیدنِ شکوه بی‌مانندتان، لذّتی ژرف، حسّی بی‌نظیر و گرمایی اطمینان‌بخش به من می‌بخشید. در خوابِ سرشار از غرور و حسِّ خوب بودم. اما در خانِ دوّم بودید. تشنه و خسته. من هم تشنه بودم. پاهایم را روی شن‌های داغ می‌کشیدم. می‌دانستم مرگ، فرا رسیده است. ترسی موهوم، وجودم را احاطه کرده بود. مرگ این‌طور اتفاق می‌افتد؟ زود است برای من، مُردن آن هم در این بیابانِ خشک. سَرم را بلند کردم. نورِ خورشید، تند زد به چشم‌هایم. سرم را که می‌انداختم، پاهای شما را می‌دیدم؛ استوار، بر بیابان چون ستونی آهنین، دلم گرم شد. نورِ امید در دلم روشن شد. بی‌اختیار لبخند زدم. به خودم گفتم: تو در کنار رستمِ دستانی و از مرگ می‌هراسی؟ بگذار مرگ، تو را در کنار جهان‌پهلوان از این جهان بجهاند و چه سعادتی بالاتر از آن. خودم را تسلیم اراده و فرمانِ پروردگار کردم. ناگهان میشی را دیدم. به شما نگاه کردم، شما هم میش را دیده بودید. دنبالش رفتید. من هم به دنبال شما. مریدی بودم در راهی که شما می‌پیمودید. رسیدید به آب. نیایش کردید و سر و تَن شُستید.

🔸از خواب پریدم. رفتم سراغ شاهنامه و شرح‌ها. میش را راهنمای ایزدی دانسته‌اند. خداوند، نگهدارِ شما بود جهان‌پهلوان؛ و شما نگاهبانِ ایران، با رخش و تیغ و ببر بیان. یادِ داستان زال و رودابه افتادم و طالع‌بینی شما. آنجا که به فرمانِ منوچهرشاه، طالعِ شما را ستاره‌شناسان می‌بینند؛ معلوم می‌شود که کارِ ایران به دستِ رستم دستان، راست خواهد شد. چه باشکوه و امیدبخش است.

🔸خورشید‌ طلوع می‌کرد. صدای مردم و خودروها بلند می‌شد. ناگاه اندوهی در دلم، جای امید را گرفت. نگاهبانِ امروزِ ایران کیست؟ رستمِ دستانِ روزگارِ ما کجاست؟ جناب رستم! دلم خالی شد از بی‌رستمی زمانه. رستم در شاهنامه، در ذهن و زبانِ ما، زنده است اما در عمل و واقعیّت کجاست؟

🔸جناب رستم! حالِ شما را در خانِ چهارم به یاد آوردم. دلم می‌خواست بنشینم و سازی در آغوش بگیرم و با تمام وجود بخوانم و بگِریَم و دل را صیقل دهم تا شاید نوری در آن بیفتد و راه چاره را نشانم دهد. به رسمِ شما، نیایش کردم و خوابم را نوشتم. ناگهان اولین تیغ‌های طلایی خورشید، قلبِ افسرده‌ام را شکافت. گویی خونِ تازه از آن جوشید. چون الهامی آرام‌بخش فهمیدم که رستمِ زمانه را باید در بینِ مردمِ زمانه جستجو کنم.
🔸شما رستمِ دستانِ اساطیری، کهن‌الگوی حماسیِ ما و رستم‌های زمانه، هر کدام در جای خود، کارِ خود، به روشِ خود، رستم‌های زمانه هستند. اصلاً چرا نگویم؛ همۀ ما رستمیم، چه زن و چه مرد. همۀ ما تکّه‌هایی از شماییم، تکثیر شده، متنوّع و رنگارنگ. نقشِ شما را همۀ ما بازی می‌کنیم. قدرتِ شما در همۀ ما متکثّر شده است. هر مَرکبی، رخش است و هر سواری رستم، هر تیغی در برابرِ دشمن، تیغِ شماست و هر حفاظی، ببر بیانِ شما.

🔸خدایا، سپاسگزارم از این نورِ آگاهی. سپاسگزارم از خوابِ پهلوان، سپاسگزارم از داشتن و توانایی خواندنِ شاهنامه. خدایا! دلم روشن شد که اَنیرانیان در برابر رستم‌های زمانه یارای ایستادگی ندارند.

🔸جناب رستم! نیروی دفاع از ایران را از شما داریم. نسلِ ما، نیروی خود را نه تنها نخواهد کاست، بلکه با یادآوری مکرّرِ نام شما، پهلوانی‌ها و جانفشانی‌های شما، بر آن خواهد افزود. این پیمانی است نانوشته بین همۀ ایرانیان. از آغازِ تاریخ تا کنون و تا آخر دنیا.

🔸جناب رستم! هستیم با هم، تا هستید. باز هم شما را در خوابم خواهم دید و باز برای‌تان، نامه خواهم نوشت و باز از شما نیرو خواهم گرفت.

«پایان»


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
25.04.202513:20
رهبری به چه کسانی هشدار داد؟
| میان‌خطوط سخنان رهبری درباره‌ی یک مقطع تاریخ اسلام |


محمد توکلی، انصاف نیوز: آیت الله خامنه‌ای در سخنرانی خود پس از مراسم عزاداری شهادت ششمین امام شیعیان به بازخوانی مقطعی از تاریخ اسلام پرداخته‌اند که به نظر بی ارتباط با برخی جنبه‌های شرایط سیاسی فعلی ایران نیست.

🔸رهبری با اشاره به برخی روایت‌ها مبنی بر اینکه در دوران امام صادق یک تحول مهم تاریخی به سود امامان شیعه رخ خواهد داد، گفتند: اگر شیعیان دهنشان قرص بود و افشا نمی‌کردند، شاید همان وقت قضیه تمام می‌شد؛ و شما ببینید تاریخ چقدر تغییر پیدا می‌کرد. اصلاً مسیر بشر یک مسیر دیگری می‌شد و امروز دنیا، دنیای دیگری بود. 

🔸آیت الله خامنه‌ای پس از بیان این روایت خطاب به حاضران در جلسه گفتند: کوتاهی‌های ما، یک جا دهن‌لقّی‌مان، یک جا کمک نکردنمان، یک جا اعتراض کردن بیخودی‌مان، یک جا صبر نکردنمان، یک جا تحلیل غلطی که از اوضاع میکنیم، گاهی تأثیر میگذارد – [آن هم] تأثیرات تاریخی – یعنی این‌جور مسیر را عوض می‌کند؛ لذا خیلی باید مراقبت کرد.

🔸طبیعی‌ست که انتخاب این روایت و تذکر و هشدار پس از آن تصادفی نبوده و می‌توان دلایلی را برای چنین بیانی در این زمان در میان‌خطوط سخنان رهبری نظام و رخدادهایی که در فضای سیاسی کشور شاهدیم یافت.

🔸پس از پایان یافتن رقابت‌های انتخاباتی در تابستان ۱۴۰۳ و به قدرت رسیدن مسعود پزشکیان و دولت میانه‌رو او شاهدیم که ارکان قدرت به دلایل مختلفی از جمله شیوه‌ی کنشگری رئیس‌جمهور با دولت همراهی قابل توجهی را نشان داده‌اند.

🔸به موازات این همراهی میان رهبری، سپاه، روسای قوای قضاییه و مقننه و حتی تا حدود قابل توجهی صداوسیما با مسعود پزشکیان و دولت میانه‌رو او، طیف نزدیک به سعید جلیلی رفته رفته به حاشیه رانده شده‌اند.

🔸این کنار گذاشتن آقای جلیلی و همراهانش را برای مثال می‌توان در خطوط پیدا و پنهان حکم صادره از سوی رهبری برای محمد مخبر و همینطور نقش‌آفرینی پررنگ لاریجانی و قالیباف در مسائل اخیر منطقه شاهد بود.

🔸حامیان سعید جلیلی به طور طبیعی این انتظار را داشتند که پس از کسب رای قابل توجه در انتخابات ریاست جمهوری بیش از پیش مورد توجه رهبری و دیگر اثرگذاران بر تصمیمات نظام قرار بگیرند اما آنچه در عمل رخ داد نشانگر آن است که احتمالا پاسخ منفی سعید جلیلی در ‘جلسه‌ی مشهد’ اثرات ماندگاری بر رابطه‌ی او و ارکان قدرت گذاشته است.

🔸با توجه به افزایش شکاف میان طیف سیاسی منتسب به سعید جلیلی با نظام سیاسی و ترمیم نسبی بخشی از شکاف‌های موجود بین میانه‌روها و رهبری می‌توان این احتمال را مطرح کرد که ممکن است آیت الله خامنه‌ای با بیان این روایت و جملات پس از آن در پی این هستند که تذکار و تذکری به این همراهان بدهند که در بزنگاه‌ها ناهمراهی نکنند.

🔸روشن است که یاران جلیلی از تصمیم‌‌های نظام درباره‌ی موضوعاتی همچون توقف اجرای قانون حجاب، حمایت قاطع از رییس‌جمهور پزشکیان، ایجاد توافق بر سر اجرا نشدن وعده صادق ۳، صدور مجوز مذاکره با آمریکا، رفع حصر مهدی کروبی، برخوردهای امنیتی صورت گرفته با آنها و … گلایه‌مند هستند و شاید همین گلایه‌مندی به ناهمراهی این همراهان بینجامد.

🔸از طرف دیگر نظام سیاسی سال‌هاست که روی این همراهان حساب ویژه باز کرده است و نمی‌خواهد به همین سادگی آنها را از دست بدهد و شاید به همین خاطر است که آیت الله خامنه‌ای با اشاره به به تعویق افتادن تحولی تاریخی که می‌توانست ‘دنیای دیگری’ را رقم بزند و ‘مسیر بشر و تاریخ را تغییر دهد’ نسبت به ‘اعتراض بیخودی، تحلیل غلط، صبر نکردن، دهن‌لقی و کمک نکردن’ هشدار می‌دهند.


#دوم_خردادی_شوید
🌍@dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
✅@dovomkhordad76group
25.04.202507:36
🎥تحلیل محمد فاضلی از ارزان بودن قیمت انرژی در ایران

فاضلی: به طور تاریخی حکومت‌ها در ایران، چه نظام جمهوری اسلامی چه پهلوی از طریق انرژی به یک قرارداد اجتماعی با مردمشان رسیده‌اند. این دولت‌ها اغلب در صنعتی شدن اشتغال‌زا شکست خورده‌اند

🔸این دولت‌ها سطحی از اقتدارگرایی دارند و رضایت مردم در سیاست را نمی‌توانند از  طریق مشارکت سیاسی فراهم کنند. بنابراین در ازای بستن فضای سیاسی، به ازای شکست در صنعتی شدن به مردم رانت غیرمولد می‌دهند.


#دوم_خردادی_شوید
🌍@dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
✅@dovomkhordad76group
25.04.202504:35
🔖پتروشیمی میانکاله ۵۰ سال بعد ؛ شکست سیاست گذاری

✍️ روزبه کردونی، پژوهشگر و تحلیلگر سیاست گذاری عمومی

🔸حوزه سیاست‌گذاری کشور از پیش از انقلاب درگیر موضوع ساخت یا عدم ساخت پتروشیمی در کنار میانکاله‌ای است که نیم قرن پیش توسط یونسکو به عنوان ذخیره گاه طبیعی زیست کرده اعلام شده است .

1️⃣ اسکندر فیروز در خاطرات خود روایت می کند:  در ازمون بزرگ مواجه با شرکت نفت و رئیس قدرتمندش دکتر اقبال که می‌خواستند در نکا پالایشگاه بسازند پیروز شده است.

2️⃣۴۰ سال بعد در خرداد ۱۳۹۸ وزارت نفت از این طرح مجدد رونمایی و سپس در اسفندماه ۱۳۹۸ تصویب‌نامه‌ی ایجاد یک پارک اختصاصی تولید پروپیلن از گاز طبیعی ( GTP ) در منطقه امیرآباد مازندران توسط دولت آقای روحانی ابلاغ می شود.

3️⃣ در اسفندماه ۱۴۰۰ گلنگ زنی این پروژه توسط وزیر کشور دولت آقای رئیسی انجام شد.

4️⃣ اما در فرودین ماه ۱۴۰۱ با مخالفت رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست همان دولت و ورود دادستانی به موضوع و دستور مجدد رئیس جمهور وقت پروژه متوقف می‌شود.

5️⃣در هفتم آبان ۱۴۰۲ هم وزارت نفت انقضای موافقت مقدماتی وزارت نفت با احداث پتروشیمی میانکاله را اعلام کرد.

6️⃣ این داستان پایان نیافت و در فروردین ۱۴۰۴ فعالین محیط زیست از فعالیت مجدد کارگاه ساخت پتروشیمی میانکاله خبر دادند

🔸 اما در دوم اردیبهشت 1404 رئیس‌جمهور پزشکیان پس از گزارش رئیس دغدغه‌مند سازمان محیط زیست خانم دکتر انصاری دستور توقف پروژه پتروشیمی میانکاله را صادر کرد.

🔸 در این میان در همه‌ی این سالها  اخبار آتش‌سوزی در میانکاله بارها و بارها منتشر شد مانند اخبار شکارهای غیر قانونی.

🔸 این روایت تاریخی و بیان کوتاه کرونولوژی مساله میانکاله با این هدف است که تاکید شود ورود دغدغه مندانه رئیس‌جمهور و رئیس سازمان محیط زیست قابل تقدیر و ستایش است اما باید در نظام حکمرانی نهادینه شود.

🔸باید تدابیری اتخاذ شود که قدرت مدنی برای حفاظت از میانکاله نهادینه شود ، ساختار اداری محلی توانمند و کارامد برای حفاظت از این زیست گاه طبیعی،ایجاد شود و ساختار قانونی خدشه‌ناپذیر برای ممانعت از ساخت از پتروشیمی و از آن مهم‌تر حفاظت از میانکاله ایجاد شود .

🔸دکتر شینا انصاری با حمایت رئیس جمهور و همراهی دولت و کنشگری فعالین محیط زیست باید چنان سامانی دهد که هجمه و تجاوز به میانکاله برای همه و هرکس در همه دوره‌ها سودایی شود بی‌سود. 



#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
24.04.202521:45
آکسیوس: در مذاکرات رم پیشرفت بسیاری حاصل شد

پایگاه خبری آمریکایی به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی مدعی شد:
🔸عراقچی و ویتکاف در طول گفت‌وگوهای رم به پیشرفت‌های بسیاری دست پیدا کردند.
🔸دور سوم گفت‌وگوها و اولین نشست فنی ایران و آمریکا روز شنبه برگزار خواهد شد.
🔸وزیر امور خارجه ایران در طول گفت‌وگوها پیشنهاد داده تا طرفین بر توافقی موقت در جهت «تمدید مهلت گفت‌وگوها» برای رسیدن «به توافقی جامع» موافقت کنند.
🔸ترامپ مهلتی ۶۰ روزه برای رسیدن به توافق جامع با ایران تعیین کرده است.

#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
‏نتیجه‌ ‎#مذاکرات_عمان هر چه باشد، «کارخانه‌ تولید یأس‌» تعطیل نمیشود. کمپین‌ها و کلیشه‌هایی راه خواهد افتاد که هر توافقی را تحقیرآمیز و شکست‌خورده جلوه بدهند و از دل آن خشم تازه‌ای بسازند. اجازه ندهیم انرژی حاصل از موفقیت‌ دیپلماسی را هدر بدهند یا مانع شوند که صرف پیشرفت کشور شود.

✍علی نصری

#دوم_خردادی_شوید
🌍@dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
✅@dovomkhordad76group
شبکه‌ای از آبراهه‌ها زیر تخت جمشید به طول ۳ کیلومتر

🔸با توجه به سیستم طراحی تخت جمشید در قسمت زیرین این بنای تاریخی ۳ کیلومتر آبراهه وجود دارد.

✔️متن کامل


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
آخرین فیلم از شادروان استاد محمدعلی اسلامی ندوشن

🔸ایران، هیچ‌وقت تنها نخواهد بود

🔸۵ اردیبهشت، سال‌روز درگذشت دکتر محمّدعلی اسلامی نُدوشَن شاعر، منتقد، نویسنده، مترجم، حقوق‌دان و پژوهش‌گر میهن‌پرست ایرانی است.

روانش شاد و یادش گرامی 🌹


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
حسن سبحانی، اقتصاددان:

🔸‏به نظر می‌رسد ساختار متصلب شده اقتصادیات کشور،حساسیت‌ها را برای انتخاب و تایید مقامات کلیدی آن کاسته و حتی به صفر رسانیده است.

🔸این پدیده‌،محصول ساده‌‌انگاری‌های نا‌موجه پیشین و بی‌ اهمیت تلقی شدن ارشدیت، تجربه و آگاهی‌های اکتسابی،در انتخاب مقامات اقتصادی مجرب و کلان‌نگر می‌باشد.


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
ایران زیبا | شبیه یک رویا 🍃 استان گلستان


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
24.04.202520:53
واشنگتن: ویتکاف برای مذاکره با ایران راهی عمان می‌شود

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا:

🔸ویتکاف برای دور تازه گفت‌وگوها با ایران، روز شنبه وارد عمان خواهد شد.

🔸آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نظر دارد تیمی را برای بررسی وضعیت هسته‌ای ایران به این کشور اعزام کند.


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
24.04.202519:02
🎥ببینید: مسیر خطرناک زوج جبلی - جلیلی

🔸پیام‌های دردسرسازی که صداوسیما به اعراب و مسلمانان می فرستد


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
‏دکتر عراقچی با بهره‌گیری از میراث فرهنگی غنی ایران، نقش تمدنی کشور را در ترویج صلح و ثبات بازسازی می‌کند. با استناد به سخن جاودان سعدی، راه همدلی، گفت‌وگو و انسان‌دوستی را برای هند و پاکستان- دو تمدن کهن و پرافتخار دیگر- ترسیم می‌کند.

علی نصری


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
25.04.202510:35
«کشور معطل توافق است» یعنی چه؟
✍مصطفی فقیهی


🔸این کلید واژگانِ آشنا، سال‌هاست که در اوج لحظات حساس، از سوی تندروها تکرار می‌شود. در دوران روحانی چه قبل برجام چه پس از آن، مدام، همین را می‌گفتن.  و حالا هم باز همان لاطائلات را تکرار می‌کنند؛ گویا دیروز نیز کیهان همین تیتر زده و بازی تکراری را شروع کرده.

🔸کاش یکی‌شان جسارت داشت و صادقانه می‌گفت این «معطل کردن کشور» یعنی چه؟ منظور این «ایران‌ستیزان تحریم‌پرست» چیست از این تعبیر مضحک و سفیهانه‌؟

🔸یعنی مثلاً صبح که می‌شود، از صدر تا ذیلِ دولت و مردم دست به سیاه و سفید نمی‌زنند؟ سر کار نمی‌روند و همه جا را تعطیل می‌کنند و خود را متوقف به نتایج مذاکرات می‌کنند؟

🔸«معطل نکردن» را در این می‌بینند که «بگذارید دلار بالا رود! قیمت کالاها سر به فلک کشد! و روزبه‌روز، مردم فقیرتر شوند! بگذارید آلودگی بیش‌تر شود! ناترازی اوج گیرد و…!

🔸کشور را سال‌هاست با تعابیر گنگ و مفت، به گروگان گرفته و هر بار که بحث مذاکره پیش می‌آید، شروع می‌کنند به تکرار آن عبارات کلیشه‌ای و باسمه‌ای! که نمی‌دانند طی این سالیان متمادی‌، یک ملت را معطلِ یک زندگی عادی کرده‌اند!


#دوم_خردادی_شوید
🌍@dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
✅@dovomkhordad76group
25.04.202506:21
وزارت خارجه آمریکا:

🔸آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قصد دارد این هفته تیمی را به ایران اعزام کند
🔸 «تامی بروس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قصد دارد این هفته تیمی را به ایران اعزام کند. / انتخاب


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
خوشا و خرما وقت حبیبان
به بوی صبح و بانگ عندلیبان

خوش آن ساعت نشیند دوست با دوست
که ساکن گردد آشوب رقیبان

#سعدی

☀️سلام، صبح بخیر
🍃🌺 جمعه تـون عالی
🍃🌸امروزتان شاد و زیبـا


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
24.04.202520:34
یاران موافق

🎙 آواز :محمد رضا شجریان
🎼 نی :محمد موسوی
📝 شعر :خیام

یاران موافق همه از دست شدند
در پای اجل یکان یکان پست شدند
خوردیم ز یک شراب در مجلس عمر
دوری دو سه پیشتر ز ما مست شدند


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
24.04.202518:37
🔖در چه شرایطی سید علی مدنی‌زاده گزینه‌ی مناسبی برای وزارت اقتصاد خواهد بود؟

✍فاطمه نجفی


🔸اجازه دهید ابتدا نگاهی بیندازیم به تاریخ و دو نمونه از موفق‌ترین مجموعه اصلاحات اقتصادی در جهان بیندازیم:
• اصلاحات اقتصادی کمال درویش در ترکیه (۲۰۰۱)
• اصلاحات اقتصادی مانموهان سینگ در هند (۱۹۹۱)

در هر دو کشور، بحران اقتصادی ساختاری به‌وجود آمده بود که نیازمند تغییر پارادایم در سیاست‌گذاری اقتصادی بود. این اصلاحات شامل حرکت به‌سمت اقتصاد بازارمحور، اصلاح نظام پولی و بانکی، بهبود ساختار مدیریت مالیه عمومی، و اتخاذ رویکردی برون‌نگر در تجارت و رشد اقتصادی بود.
اما چیزی که این اصلاحات را ممکن کرد، پذیرش اجتماعی آن‌ها در سایه‌ی یک چشم‌انداز روشن سیاسی برای پیوستن به اقتصاد جهانی بود؛ مردم حاضر به پذیرش هزینه‌های این اصلاحات شدند، چون افق روشنی پیش رویشان قرار داشت.

🔸قصه‌ی ترکیه:
در سال ۲۰۰۱، ترکیه دچار بحرانی شدید در نظام بانکی و مالی شد. دلایل بحران شامل کسری بودجه بالا، سیاست‌های پولی ناکارآمد، فساد ساختاری، و نبود شفافیت بود. نرخ تورم به بالای ۶۸٪، نرخ بهره به ۱۲۰٪ و تولید ناخالص داخلی تقریباً ۱۰٪ کاهش یافت. در چنین شرایطی، دولت وقت کمال درویش، اقتصاددان برجسته و معاون پیشین بانک جهانی را به عنوان وزیر اقتصاد منصوب کرد.

او با برنامه‌ای ساختارمند وارد شد که در دو بُعد قابل تحلیل است:

➖بعد اول: ماهیت اقتصادی اصلاحات
• تثبیت نرخ ارز و حذف نرخ‌های چندگانه
• استقلال بانک مرکزی
• اصلاح نظام بانکی و بستن بانک‌های ورشکسته
• اصلاح بودجه و کاهش هزینه‌های جاری دولت
• آغاز خصوصی‌سازی در مقیاس واقعی
• اصلاحات نظارتی و شفافیت مالی
• جذب سرمایه‌گذاری خارجی

➖بعد دوم: تغییر پارادایم و پذیرش اجتماعی
این اصلاحات با امید به پیوستن به اتحادیه اروپا همراه بود. جامعه ترکیه، اصلاحات دردناک اقتصادی را به‌عنوان بخشی از این مسیر بزرگ و معتبر پذیرفت. در واقع سیاست اقتصادی جدید، بخشی از یک پارادایم سیاسی بزرگ‌تر بود.

🔸قصه‌ی هند:
بین سال‌های ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۱، همزمان با فروپاشی بلوک شرق، بحران‌های متعددی اقتصاد هند را فرا گرفت. جنگ خلیج فارس، وابستگی به ارزهای خارجی، و بی‌ثباتی سیاسی (سه دولت در سه سال) باعث افت شدید رتبه اعتباری و خروج سرمایه‌ها شد. دولت هند حتی مجبور شد ۶۷ تن طلا را برای دریافت وام ۲.۲ میلیارد دلاری از IMF به لندن ارسال کند.
در این شرایط، مانموهان سینگ با حمایت نخست‌وزیر ناراسیما رائو اصلاحاتی گسترده را آغاز کرد:

➖بعد اول: اصلاحات ساختاری
• آزادسازی تجارت خارجی
• حذف کنترل ارز و تثبیت نرخ
• کاهش مداخله دولت در قیمت‌گذاری
• خصوصی‌سازی بنگاه‌های دولتی
• جذب سرمایه‌گذاری خارجی

➖بعد دوم: پذیرش اجتماعی
اصلاحات با امید به پیوستن به اقتصاد جهانی و تبدیل هند به یک قدرت اقتصادی رقابتی همراه بود. همین افق روشن باعث شد مردم و نخبگان از اصلاحات حمایت کنند.

➖پشتوانه نظری
• تأثیر اندیشه‌های مکتب شیکاگو
• نقش فکری افرادی چون جگدیش بهاگواتی و آرویند پانگاریا

🔸در هند و ترکیه (و کشورهای مشابه دهه ۹۰ میلادی)، تغییر پارادایم سیاسی و اقتصادی نقش محوری داشت. مثلاً در ترکیه، پایان دادن به نظام چندنرخی ارز نه به عنوان نشانه ضعف دولت، بلکه به عنوان حرکتی در مسیر استانداردهای اتحادیه اروپا درک شد. یعنی مردم اصلاحات اقتصادی را هزینه‌ی طبیعی یک پارادایم سیاسی بزرگ‌تر می‌دانستند.
در همه این موارد، سیاست‌گذار اقتصادی باید ترجمان فنی و آکادمیک این تغییر پارادایم باشد. کسی که فهم نظری و تجربه عملی کافی برای مدیریت تغییرات ساختاری داشته باشد.

🔸در ایران امروز، سه بحران اصلی ساختاری داریم که وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بانک مرکزی مسولیت مستقیم حل و فصلشون را دارند:
1. بحران بانکی
2. بحران مدیریت مالیه عمومی
3. بحران صندوق‌های بازنشستگی
حل این مسائل نیازمند اصلاحات ساختاری است. اما این اصلاحات فقط وقتی امکان‌پذیرند که جامعه یک افق سیاسی روشن جلوی خود ببیند. امروز رفع تحریم‌ها می‌تواند آن افق سیاسی (یا «بعد دوم») باشد.

به شرطی که:
• مانند تجربه دولت روحانی، پنجره‌های کوچک باز شده صرفاً صرف کنترل نرخ ارز نشود. و سیاستمدار خود را از مشورت با تکنوکرات‌ها بی‌نیاز نبیند.
تکنوکرات‌های قابلی مانند سید علی مدنی‌زاده  می‌توانند در قامت کمال درویش، مانموهان سینگ یا راجان ظاهر شوند، اما به شرطی که نقش خود را به عنوان تکنوکراتی تمام‌عیار در یک پارادایم جدید سیاسی ایفا کنند.

اگر این شرط فراهم نباشد، بهتر است یک بروکرات کهنه‌کار یا اقتصاددان محافظه‌کارسیّاس خوشنام بیاید و فقط این ماشین فرسوده را تا سه سال آینده، بدون ریسک و تغییر پارادیم با روغنکاری مستمر، به خط پایان برساند.


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
25.04.202515:36
ترجمه توییت:
💬رضا نصری


🔸آنچه از ایالات متحده در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ انتظار می‌رود، نه زیاده‌خواهانه است و نه غیرمعقول. این انتظارات بر پایه عقل سلیم استوارند:

۱- از روایت شکست‌خورده و اسرائیل‌ساخته‌ای که از سال ۱۹۸۴ تاکنون، بارها هشدار داده ایران «تنها چند روز» با ساخت بمب اتم و نابودی جهان فاصله دارد، فاصله بگیرید. این روایت ترس‌محور طی دهه‌ها به‌شکلی خطرناک و تصاعدی تنش‌ها را تشدید کرده و مانع از شکل‌گیری دیپلماسی مؤثر شده است.

اجازه ندهید لابی‌های ذی‌نفع و خاص، سیاست خارجی شما را تعیین کنند!

۲- ایران را به‌عنوان کشوری مستقل، با قدمت و عزتمند به رسمیت بشناسید و به آن احترام بگذارید. این امر مستلزم آن است که جایگاه برابر ایران را به رسمیت بشناسید و حقوقش را طبق حقوق بین‌الملل بدون اعمال محدودیت‌های استثنایی محترم بشمارید.

۳- روابط اقتصادی و تجاری میان ملت‌های دو کشور را عادی‌سازی کنید. تقویت این روابط می‌تواند همکاری عملی، درک متقابل، و در نهایت کاهش تدریجی تنش‌ها میان دولت‌ها را به‌دنبال داشته باشد — و موجب تقویت ثبات منطقه‌ای و صلح و امنیت بین‌المللی گردد.

🔸در یک کلام: از روش‌های شکست‌خورده دولت‌های پیشین فاصله بگیرید. شاید این‌بار نتیجه بدهد!


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
پنجم اردیبهشت‌ماه، سالگرد درگذشت محمدعلی اسلامی ندوشن استاد پیشین گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران (۱۳۰۳-۱۴۰۱)


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
‏نتیجه‌ ‎مذاکرات عمان هر چه باشد، «کارخانه‌ تولید یأس‌» تعطیل نمیشود. کمپین‌ها و کلیشه‌هایی راه خواهد افتاد که هر توافقی را تحقیرآمیز و شکست‌خورده جلوه بدهند و از دل آن خشم تازه‌ای بسازند. اجازه ندهیم انرژی حاصل از موفقیت‌ دیپلماسی را هدر بدهند یا مانع شوند که صرف پیشرفت کشور شود.

🖌علی نصری


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
#تقویم | جمعه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴
24.04.202520:00
شاهنامه‌خوانی

فایل صدوچهل‌و‌سه
سیروس اژدهاکش

داستان
سیاوخش
بیت های ۱۴۱۱ تا ۱۵۱۱


#شاهنامه_خوانی
#سیروس_اژدهاکش


#دوم_خردادی_شوید
🌍https://t.me/dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
https://t.me/dovomkhordad76group
حسن روحانی: عراقچی در بهار ۱۴۰۰ مذاکره کرد و هرچه ما گفتیم توانست از آن‌ها بگیرد

🔸 او توافق کرد که نه تنها تحریم‌های قبلی برداشته شود بلکه هرچه ترامپ هم اضافه کرده بود، بردارند؛ تقریباً قبول کردند که حتی سپاه پاسداران از لیست تروریستی حذف شود

🔸 به خاطر اینکه آن آقا رئیس‌جمهور شود و این آقا نشود، فرصت‌ها را از دست دادیم

🔸 یک امضا مانده بود که آقای عراقچی انجام دهد؛ نگذاشتند! تا روحانی ناموفق باشد! روحانی کی هست که موفق باشد یا نباشد؟ به فکر ملت و کشور باشید!


🔸علت اینکه هفته‌های آخر کوتاه آمدم برای این بود که فکر کردم این‌ها می‌خواهند به توافق برسند ولی به اسم من نباشد و به اسم رئیس‌جمهور بعدی باشد.

🔸گفتم باشد و در شورای ‌عالی امنیت ملی هم گفتم این توافقی که همه قبول داریم باید اجرا شود، بناست در دولت من نباشد و در دولت بعدی باشد. خوب باشد. برای من فرق نمی‌کند. ما می‌خواهیم تحریم برداشته شود، امتیاز برای دولت بعدی باشد، عیبی ندارد. اصل این است که مردم راحت شوند. متأسفانه فرصت طلایی را از دست دادیم.

✔️متن کامل


#دوم_خردادی_شوید
🌍@dovomkhordad76

#گروه_دوم_خرداد👇
✅@dovomkhordad76group
Көрсетілген 1 - 24 арасынан 1180
Көбірек мүмкіндіктерді ашу үшін кіріңіз.