Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
ایران‌دل | IranDel avatar

ایران‌دل | IranDel

همه عالم تن است و ایران‌ دل ❤️

این کانال دغدغه‌اش، ایران است و گردانندۀ آن، یک شهروند ایرانی آذربایجانی

[ بازنشر یک یادداشت، توییت، ویدئو و یا یک صوت به معنی تأیید کل محتوا و تمام مواضع صاحب آن محتوا نیست و هدف صرفاً بازتاب دادن یک نگاه و اندیشه است.]
TGlist рейтингі
0
0
ТүріҚоғамдық
Растау
Расталмаған
Сенімділік
Сенімсіз
Орналасқан жері
ТілБасқа
Канал құрылған күніЛют 21, 2023
TGlist-ке қосылған күні
Вер 21, 2024

"ایران‌دل | IranDel" тобындағы соңғы жазбалар

Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel

🔴 غوغای سعدی

✍️ مصطفی نصیری، پژوهشگرِ تاریخ اندیشۀ سیاسی


شیخ مصلح‌الدین ️سعدی - علیه‌الرحمه - جایگاه برجسته‌ای در فرهنگ و ادب ایرانی دارد. گرچه جایگاه ادبی و فرهنگی سعدی همواره در جامعه ایرانی به صورت خاص، و در جامعه ایران بزرگ فرهنگی و جهان فارسی‌زبان به صورت عام مورد توجه بوده است، اما شوربختانه کارکرد و جایگاه سیاسی وی به همان اندازه، از نظرهای ما دور مانده بود.

اغراق نخواهد بود اگر بگویم که این شادروان دکتر جواد طباطبایی بود که نگاه ما به سعدی و حافظ و فردوسی و برخی منابع شعر و ادب فارسی را تغییر داد، و باز همو بود که نشان داد بسیاری از این منابع، که ما آن‌ها را صرفا در حوزه ادبیات می‌فهمیدیم، به طریق اولی منابع مهم سیاست‌نامه‌ای ایرانی هستند.

سعدی یکی از آن منابع سیاست‌نامه‌ای سترگ بود که شادروان دکتر طباطبایی با مفهوم "جدید در قدیم" اهمیت او را بازشناسی کرد. سعدی هرچند به صورت کلی در دوران قدیم آگاهی ملی ایرانی قرار دارد، اما در عین‌حال، او کسی است که نسبت به دیگر ابناء آن روزگار، بسیار جلوتر از دوره تاریخی خود می‌اندیشید. تاکنون می‌پنداشتیم که سعدی با خلق دو اثر معروف گلستان و بوستان، تنها معیاری برای زبان فارسی رسمی و کلاسیک ایجاد کرد و با این کار - البته بسیار سترگ - این تنها زبان "قدیم‌جدید" دنیا را، تا ورود در دوران جدید و شکل‌گیری نهاد جدید آموزش، از اختلاف گویش مرسوم و معمول در دنیای قدیم رهایی بخشید. هرچند این کار در تاریخ تحول زبان فارسی در حوزه تمدنی ایران بسیار اهمیت دارد، اما همین ارمغان در سنجه با دستاورد این کار، خود بسیار ناچیز می‌نُمایاند، زیرا از نخستین ارمغان‌های تبدیل بوستان و گلستان برای معیارِ حد فصاحت و بلاغتِ زبانِ فارسیِ کلاسیک و رسمی، این بود که این دو اثر به دو مهمترین منبع درسی در همه مکتب‌خانه‌ها در سراسر حوزه تمدنی فلات ایران برگزیده شدند. درواقع با خلق دو اثر بوستان و گلستان سعدی، تو گویی که مکتب‌خانه‌ها در سراسر این فلات پهناور، و حتی در مواردی فراتر از آن، در گستره جهان اسلام، به یک یک سیستم آموزشی روشمند و یکپارچه تبدیل شدند.

تا قبل از سعدی، مکتب‌خانه‌داران در گستره این فلات، هر کدام در کنار "نص" واحد دینی، "نص" مشترک ایرانی و فارسی در اختیار نداشته و هرکدام متناسب با سلیقه خود، کتابی و یا فرازهایی از کتاب‌هایی را به نونهالان آموزش می‌دادند، ولی نفوذ این دو اثر در جهان ایرانی و سپس در دنیای اسلامی چنان گسترده شد که در همه مکتب‌خانه‌ها و مدرسه‌های دینی، به عنوان منابع آموزشی استاندارد برگزیده شدند و با این کار زبان فارسی با گویش و املای یکسان تدریس شد. اما اهمیت این کار تنها به خود زبان فارسی برنمی‌گشت، بلکه بالاتر از آن، این فرصت برای ایرانیان دست داد تا بیش از پیش، همدیگر را با یک زبان معیارشده (چه از حیث لفظ و چه از حیث معنی و مضمون) بفهمند و بدین‌گونه - و به بیان جدید - پارادایم واحدی را ایجاد کنند. این امکان پارادایم واحد درواقع همان مضمون ملت‌شدگی در دنیای قدیم قبل از پیدایش مفهوم ملت در دنیای جدید است که بشاربن‌بُرد و فردوسی و نظامی و خاقانی و سعدی و حافظ و مولوی عطار و خیام و ....، در کنار ابن‌مقفع و فارابی و ابن‌سینا و رازی و ابوریحان و بیهقی و خواجه‌نظام و خواجه‌نصیر و ابن‌مسکویه و ابوحیان توحیدی و ابوسلیمان‌سجستانی و ابوالحسن‌عامری و جوینی و ....، از عناصر مهم آن هستند، که شادروان دکتر طباطبایی به دفعات بر آن‌ها تاکید کرده است.

اگر بخواهم یکی دیگر از ابزارهای مفهومی دکتر طباطبایی را برای بیان منظورم به کار بگیرم، توانم گفت که این آثار ادبی، تاریخی و علمی که در عین‌حال منابع سیاست‌نامه‌ای ایرانشهرانه نیز بودند - و هستند - به روند "وحدت در کثرت" ایرانی، تنظیم دیالکتیکی دادند که نتیجه غایی، رسیدن به (وحدت "وحدت در کثرت") بود. در جاهای دیگر توضیح داده‌ام که در ایران دوره اسلامی، تحولاتی رخ داد که در پیامد آن‌ها، زبان فارسی این بخت و امکان را یافت تا به زبان مشترک ایرانیان، همان اهالی ایرانشهر (اهل فُرس در اصطلاح عرب، و اهل پرس یا پغس در اصطلاح اهل فرنگ) تبدیل شود. ...



🔴 متن کاملِ یادداشت را در قسمتِ "مشاهده فوری" بخوانید:
👇👇


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel

🎙 روز بزرگداشت سعدی و ادب فارسی و اندیشیدن ایرانی

سخنران:
سید جواد طباطبایی تبریزی،‌ فیلسوف سیاسی ایران


یکم اردیبهشت ۱۳۹۵ خورشیدی، در بنیاد سعدی شیراز


@IranDel_Channel

💢

🎙 خودآگاهیِ ملّی در شعرِ سعدی

سخنران:
جواد رنجبر درخشی‌لر، دکترای علوم سیاسی



سخنرانی در شیراز، آرامگاه سعدی؛
یکم اردیبهشت ماه ۱۴۰۴ خورشیدی


@IranDel_Channel

💢

🔴 سعدی و‌ دریافت‌های سهل و ممتنع

✍️
سهند ایرانمهر

تاریخ را می‌خوانیم و بنا به آن قول مشهور: « ز تاریخ می‌آموزیم که از تاریخ نیاموخته‌ایم». «ویل دورانت» در مقدمه « تاریخ تمدن» می‌گوید: «در طبیعت، تنها انسان است که آن چیزی که باید باشد، نیست». جماد ‌و نبات و حیوان در طبیعت همه همانند که باید باشند.حیوان که در حد و‌اندازه درک خود، عاقبت کار را می‌بیند، از تکرار کاری که به زیانش باشد، رویگردان است. حیوان اگر حس کند، کاری به تباهی‌اش می‌انجامد، از آن اجتناب می‌کند اما انسان است که با محاسبات غلط، حد و توان خود را نمی‌شناسد و بجای افزایش عقلانی توان خویش و پایبندی به ملزومات یک هدف پنجه در پنجه چالش‌هایی می‌اندازد که خود را برای آن آماده نکرده است:

ای روبهک چرا ننشینی به جای خویش
با شیر پنجه کردی و دیدی سزای خویش

حواله کردن دلیل شکست و ناکامی به دشمن و بدخواه، ویژگی چنین انسان‌هایی است اما آنچه خودِ رفتار و افکار اینان بر سرشان می‌آورد، دشمن نمی‌آورد و آنکه سیلی بر گردن‌شان می‌نوازد، ستمکاری خودشان است نه دیگران چنانکه گردن دزد، پیش از شحنه؛ به دست خود، زده خواهد شد:

دشمن به دشمن آن نپسندد که بی‌خرد
با نفس خود کند به مراد و هوای خویش
از دست دیگران چه شکایت کند کسی؟
سیلی به دست خویش زند بر قفای خویش
دزد از جفای شحنه چه فریاد می‌کند
گو گردنت نمی‌زند الا جفای خویش

برای آدمیان یا قدرتمندان یا جامعه‌ای که چنین رفتار می‌کند نه تاریخ، نه علم، نه عبرت - که آفتاب و روشنایی‌های طی طریق زندگی هستند - هیچ‌کدام راهگشا نیست. کوری اینان با بینایی‌شان تفاوتی ندارد و عاقبت چنان بی‌اعتنا به شواهد و دلایل و استدلال‌ها می‌شوند که جز تماشای افتادنشان در چاهی که خود کنده‌اند، چاره‌ای نیست، روایت تاریخ از اینان برای نسل‌های دیگر این است:
ظالمان به چاهی افتادند که خود حفر کردند، مراقب باشید که خود، چاه خویش را حفر نکنید:

گر هر دو دیده هیچ نبیند به اتفاق
بهتر ز دیده‌ای که نبیند خطای خویش
چاه است و راه و دیدهٔ بینا و آفتاب
تا آدمی نگاه کند پیشِ پای خویش
چندین چراغ دارد و بیراه می‌رود
بگذار تا بیفتد و بیند سزای خویش
با دیگران بگوی که ظالم به چَه فتاد
تا چاه دیگران نکنند از برای خویش

« سعدی»


🔴 روز بزرگداشت سعدی شیرین‌سخن

توضیح ویدیو:
یکی دوستی را که زمانها ندیده بود گفت: کجایی که مشتاق بوده‌ام؟
گفت: مشتاقی به که ملولی.

دیر آمدى اى نگار سرمست
زودت ندهیم دامن از دست
معشوقه که دیر دیر بینند
آخر کم از آن که سیر بینند

متن:
گلستان سعدی، باب پنجم «در عشق و جوانی»
آواز: استاد محمدرضا شجریان
کنسرت بزرگداشت سعدی سال ۱۳۸۶ خورشیدی


@IranDel_Channel

💢
🔴 سعدیِ ما ایرانیان

اردیبهشت زیبا، با یاد و نامِ فخرِ ادب و فرهنگِ ایران‌زمین، سعدی شیرازی آغاز می‌شود. «یکم اردیبهشت ماه جلالی»، روز بزرگداشت استاد سخن‌، سعدی شیرازی گرامی باد.



#مناسبتها

@IranDel_Channel

💢
🎥 پاسخِ ناخدا هوشنگ صمدی اردبیلی دربارۀ دفاع از ایران در برابر تجاوز دشمن


@IranDel_Channel

💢
🎥 «ما رفتیم تا ایران بماند، دید مشترک تمام نیروها [در ارتش] این بود»


یادبادِ نامِ رزم‌آورانِ میهن‌پرستِ ارتش بزرگ ایران

از سربازانی که یورش سمیتقوی خونخوار و خزعلِ بیگانه‌پرست را دفع کردند، بساطِ پیشه‌وری و قاضی محمدِ سرسپرده را جمع کردند، در برابر سوداهایِ عراقِ بعث ایستادند، غوغای جدایی‌سران تروریستِ پس از انقلاب را خواباندند، تا مردان و زنانی که از هشت سال دفاع از کیان ایران تا امروز حافظِ ایران بوده‌اند. از غفور جدی و هوشنگ صمدی و ظهیرنژاد اردبیلی، داریوش ضرغامی و منوچهر محققی تبریزی، حیدریان و برات‌پوری و درخشان کرمانشاهی، اسکندری و مختاری کرجی، سلطان اسحاق پاوه‌ای، آذرفر الیگودرزی، آبشناسان و هوشیار و بختیاری و ایزدستای تهرانی، سیاری و صیاد و دوران شیرازی، آریافر همدانی، رستمی اهری، صدیق خراسانی، حسنی سعدی کرمانی، جواد صفری گیلانی... و همه ارتشیانِ گُرد و دلیر ایران از سیستان و بلوچستان، لرستان، فارس، بوشهر، خوزستان، اصفهان، یزد، آذربایجان،‌ تهران‌، کرمانشاه، خراسان، گیلان، زنجان، کرمان، تا گوشه‌گوشۀ ایران


🔴 پی‌نوشت:
اقتباس از کانالِ «سیاستِ ملّی»


@IranDel_Channel

💢

🔴 باکو و آنکارا از فرهنگِ ایران چه می‌خواهند؟

اشعار غریبه به جای سروده‌های فارسی در آرامگاه نظامی گنجوی



✍️ گزارش فرارو

انتشار تصویری از داخل آرامگاه نظامی گنجوی، بار دیگر بحث‌ها درباره پروژۀ ایران‌زدایی از این شاعرِ نامدار را برجسته کرد.

به گزارش فرارو، ماجرا از جایی آغاز شد که کاربری به نام «نمیفوس» تصاویری از آرامگاه نظامی گنجوی، شاعر سدۀ ششم هجری خورشیدی، را منتشر کرد و کاشی‌کاری‌های اشعاری به زبان تُرکی توجه دیگر مخاطبان را به خود جلب کرد.

نکتۀ عجیب ماجرا در آن است که نظامی گنجوی هرگز شعری به زبان تُرکی نسروده، اما در سال‌های گذشته تلاش شده است تا اشعاری به او منتسب شود.



🔴 این گزارش را در بخش «مشاهدۀ فوری» بخوانید:
👇👇


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
🔴 به بهانه‌ی روزی که در گاه‌شمار رسمی کشور، به نام ارتش مزین شده است

ارتش یکی از نهادها و ترتیباتِ تاریخی ملت ایران است که موجودیت و نیرومندی ملت ایران، تا اندازۀ زیادی به نیرومندی آن بستگی دارد.

ارتشِ ایران وظیفۀ دفاع از تمامیتِ ارضی و بقای ملت را بر عهده دارد و از این رو است که یک بنیادِ حساس و مهم به شمار می‌رود.

در این روز به همه شهدای ارتشِ ایران، به ویژه شهدای ۲۱ آذر ۱۳۲۵ خورشیدی و شهدای دفاع مقدس میهنی (جنگ هشت ساله) درود می‌فرستیم.


🔴 تصویر برگرفته از مجله عمومی ارتش به مناسبت ۲۱ آذر ۱۳۲۵ خورشیدی، روز نجات آذربایجان



#مناسبتها

@IranDel_Channel

💢
🎥 آذربایجان؛ قلبِ تپندۀ ایران‌زمین


@IranDel_Channel

💢
🎥 شکوهِ وطن


[ با صدای حسام‌الدین سراج ]


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel

🔴 کارزار اینترنتی دغدغه‌مندانِ کشور - ملت ایران

اعتراضِ چهره‌های دانش، فرهنگ و هنرِ ایران به تضعیف ارکان هویت ملی و تضعیفِ یکپارچگی ملی



اگر شما هم‌میهنِ ایرانی فرهیخته و ارجمند هم تمایل دارید به این جمعِ بیش از هزار فرهیخته و دغدغه‌مندِ ایران بپیوندید، به نشانی زیر مراجعه کرده و امضا و نام خود را ثبت کنید:

https://www.karzar.net/208185


در نشانی بالا، (با فیلترشکن خاموش و گشودن در مرورگر) ذیل بیانیه، گزینۀ «امضای کارزار» است. با ضربه روی آن گزینه، نام و نام‌خانوادگی و شماره تلفن همراه خود را وارد می‌کنید، کد تأييد به شما پیامک می‌شود. بعد وارد کردن آن کد تأیید، فرآیند امضا، کامل شده و خاتمه می‌یابد.

دوستان و آشنایانِ ایران‌دوستِ دغدغه‌مندتان را به این کارزارِ اینترنتی دعوت کرده و کارزار را در کانال تلگرامی، حساب ایکس (توییتر) و صفحۀ اینستاگرامی‌تان به اشتراک بگذارید.



🔴 خبرهای این بیانیه را از «اینجا» بخوانید.


#اطلاع_رسانی

@IranDel_Channel

💢
🎥 رستم زال، پهلوان ایران‌زمین


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
.
🔴 ادبیات و موسیقی ایرانی

چون تو جانانِ منی، جان بی تو خرّم کی شود
چون تو در کَس ننگری کَس با تو همدم کی شود

گر جمال جانفزای خویش بنمایی به ما
جان ما گر در فزاید حسن تو کم کی شود

دل ز من بردی و پرسیدی که دل گم کرده‌ای
این چنین طراریت با من مسلم کی شود

عهد کردی تا من دلخسته را مرهم کنی
چون تو گویی یا کنی این عهد محکم کی شود

چون مرا دلخستگی از آرزوی روی توست
این چنین دل خستگی زایل به مرهم کی شود

غم از آن دارم که بی تو همچو حلقه بر درم
تا تو از در در نیایی از دلم غم کی شود

خلوتی می‌بایدم با تو زهی کار کمال
ذره‌ای هم‌خلوت خورشید عالم کی شود

نیستی عطار مرد او که هر تر دامنی
گر به میدان لاشه تازد رخش رستم کی شود

عطار نیشابوری



🎙 موسیقی پیوست: چون تو جانان منی

خواننده: محمدرضا شجریان
تنظیم‌کننده: حسین علیزاده
چامه‌سرا: عطار نیشابوری
آلبوم: بی تو به سر نمی‌شود


🔴 به بهانه‌ی ۲۵ فروردین، روز بزرگداشتِ عطار نیشابوری، چامه‌سرا و عارف نامدار ایران‌زمین


#مناسبتها


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
🎥 تصنیف اِی دل اگر عاشقی..

خواننده: علیرضا افتخاری
شاعر: عطار نیشابوری
آهنگساز: جلال ذوالفنون


🔴 بیست و پنجم فروردین ماه، روز بزرگداشت فریدالدین عطار نیشابوری، شاعر و عارف نامدار ایران‌زمین


@IranDel_Channel

💢

Рекордтар

13.04.202518:29
3.7KЖазылушылар
08.04.202523:59
600Дәйексөз индексі
13.04.202523:59
6.5K1 жазбаның қамтуы
13.04.202523:41
6.5KЖарнамалық жазбаның қамтуы
15.02.202523:59
19.16%ER
13.04.202523:59
176.60%ERR

ایران‌دل | IranDel танымал жазбалары

🎥 پاسخِ ناخدا هوشنگ صمدی اردبیلی دربارۀ دفاع از ایران در برابر تجاوز دشمن


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel

🔴 کارزار اینترنتی دغدغه‌مندانِ کشور - ملت ایران

اعتراضِ چهره‌های دانش، فرهنگ و هنرِ ایران به تضعیف ارکان هویت ملی و تضعیفِ یکپارچگی ملی



اگر شما هم‌میهنِ ایرانی فرهیخته و ارجمند هم تمایل دارید به این جمعِ بیش از هزار فرهیخته و دغدغه‌مندِ ایران بپیوندید، به نشانی زیر مراجعه کرده و امضا و نام خود را ثبت کنید:

https://www.karzar.net/208185


در نشانی بالا، (با فیلترشکن خاموش و گشودن در مرورگر) ذیل بیانیه، گزینۀ «امضای کارزار» است. با ضربه روی آن گزینه، نام و نام‌خانوادگی و شماره تلفن همراه خود را وارد می‌کنید، کد تأييد به شما پیامک می‌شود. بعد وارد کردن آن کد تأیید، فرآیند امضا، کامل شده و خاتمه می‌یابد.

دوستان و آشنایانِ ایران‌دوستِ دغدغه‌مندتان را به این کارزارِ اینترنتی دعوت کرده و کارزار را در کانال تلگرامی، حساب ایکس (توییتر) و صفحۀ اینستاگرامی‌تان به اشتراک بگذارید.



🔴 خبرهای این بیانیه را از «اینجا» بخوانید.


#اطلاع_رسانی

@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
🔴 به بهانه‌ی روزی که در گاه‌شمار رسمی کشور، به نام ارتش مزین شده است

ارتش یکی از نهادها و ترتیباتِ تاریخی ملت ایران است که موجودیت و نیرومندی ملت ایران، تا اندازۀ زیادی به نیرومندی آن بستگی دارد.

ارتشِ ایران وظیفۀ دفاع از تمامیتِ ارضی و بقای ملت را بر عهده دارد و از این رو است که یک بنیادِ حساس و مهم به شمار می‌رود.

در این روز به همه شهدای ارتشِ ایران، به ویژه شهدای ۲۱ آذر ۱۳۲۵ خورشیدی و شهدای دفاع مقدس میهنی (جنگ هشت ساله) درود می‌فرستیم.


🔴 تصویر برگرفته از مجله عمومی ارتش به مناسبت ۲۱ آذر ۱۳۲۵ خورشیدی، روز نجات آذربایجان



#مناسبتها

@IranDel_Channel

💢
19.04.202518:25
🎥 «ما رفتیم تا ایران بماند، دید مشترک تمام نیروها [در ارتش] این بود»


یادبادِ نامِ رزم‌آورانِ میهن‌پرستِ ارتش بزرگ ایران

از سربازانی که یورش سمیتقوی خونخوار و خزعلِ بیگانه‌پرست را دفع کردند، بساطِ پیشه‌وری و قاضی محمدِ سرسپرده را جمع کردند، در برابر سوداهایِ عراقِ بعث ایستادند، غوغای جدایی‌سران تروریستِ پس از انقلاب را خواباندند، تا مردان و زنانی که از هشت سال دفاع از کیان ایران تا امروز حافظِ ایران بوده‌اند. از غفور جدی و هوشنگ صمدی و ظهیرنژاد اردبیلی، داریوش ضرغامی و منوچهر محققی تبریزی، حیدریان و برات‌پوری و درخشان کرمانشاهی، اسکندری و مختاری کرجی، سلطان اسحاق پاوه‌ای، آذرفر الیگودرزی، آبشناسان و هوشیار و بختیاری و ایزدستای تهرانی، سیاری و صیاد و دوران شیرازی، آریافر همدانی، رستمی اهری، صدیق خراسانی، حسنی سعدی کرمانی، جواد صفری گیلانی... و همه ارتشیانِ گُرد و دلیر ایران از سیستان و بلوچستان، لرستان، فارس، بوشهر، خوزستان، اصفهان، یزد، آذربایجان،‌ تهران‌، کرمانشاه، خراسان، گیلان، زنجان، کرمان، تا گوشه‌گوشۀ ایران


🔴 پی‌نوشت:
اقتباس از کانالِ «سیاستِ ملّی»


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
🎥 دکتر جواد طباطبایی تبریزی:
«ما یک‌ ملت هستیم ..»


جواد طباطبایی:

من حس می‌کنم این کشور [یعنی ایران] در خطر جدی‌ست. اغلب وحشت می‌کنم از آن افقِ نه چندان روشنی که در مقابلِ ماست.

این نظام (جمهوری‌اسلامی) به آن ایرانِ طبیعی دست زده، انقلابِ فرهنگی به نظامِ فرهنگیِ کشور ما دست زده؛ و چون دست زده، برگرداندنش به آن نظامِ طبیعی‌ - به آن هیئتِ طبیعی - مشکل‌ساز است.

ما کشوری هستیم که کاملاً متمایز است با تمام کشورهایی که در دور و بَر ما هستند؛ ما هیچ ربطی به این‌ها نداریم.

حرفِ من این است که ما یک کشور هستیم، [ولی بطور مثال] عراق یک کشور نیست. ما یک ملت شده‌ایم، چه بخواهیم و چه نخواهیم. این حرفِ جعلی کنونی، [مثلِ] قومیت‌ها و ... اگر چه [شاید] زبان همدیگر را حتی تا مدت‌ها نفهمیدیم؛ [بطور مثال] پدربزرگِ من با پدربزرگِ یک بچه‌ی بلوچِ کنونی، این‌ها [شاید] زبانِ همدیگر را نفهمیدند، امّا اینها خودشان را جزء یک ملت می‌دانستند. ما یک ملت هستیم...



🔴 پی‌نوشت:
برش‌هایی از یک گفتگو در سال ۱۳۹۳ خورشیدی، تهیه شده توسط رسانه‌ی سیما فکر

@IranDel_Channel

💢
🔴 ما ایرانیان

✍️ جواد طباطبایی تبریزی، فیلسوف سیاسی ایران

ایران‌زمینْ، سرزمین همه‌ی «ایرانیان» است. «ایرانیان» نامِ عام همه‌ی «ما»، یعنی مردمانی است که به طور تاریخی، از کهن‌ترین روزگاران، در آن سکونت گزیده و تقدیر تاریخی آن سرزمین و تقدیر تاریخی خود را رقم زده‌اند. این «ما» هیچ قید و تخصیصی ندارد و هیچ قید و تخصیصی نباید به هیچ نامی و به هیچ بهانه‌ای بر آن وارد شود. این «ما» بر همه‌ی مردم ایران شمولِ عام دارد و هیچ ایرانی را نمی‌توان به هیچ نامی و هیچ بهانه‌ای از شمول عام آن خارج کرد. این «ما» فرآورده‌ی وحدت کلمه‌ی سیاسی نیست، به‌طور تاریخی نیز چنین نبوده‌است، بلکه مانند خود ایران‌زمین، به‌طور خودجوش، وحدتی‌درکثرت است. این «ما» کثرت همه‌ی ایرانیانی است که سهمی در نیک و بد آن دارند و تاریخ، تمدن و فرهنگ آن را آفریده‌اند.


@IranDel_Channel

💢
17.04.202506:40
🎥 آذربایجان؛ قلبِ تپندۀ ایران‌زمین


@IranDel_Channel

💢
18.04.202519:22

🔴 باکو و آنکارا از فرهنگِ ایران چه می‌خواهند؟

اشعار غریبه به جای سروده‌های فارسی در آرامگاه نظامی گنجوی



✍️ گزارش فرارو

انتشار تصویری از داخل آرامگاه نظامی گنجوی، بار دیگر بحث‌ها درباره پروژۀ ایران‌زدایی از این شاعرِ نامدار را برجسته کرد.

به گزارش فرارو، ماجرا از جایی آغاز شد که کاربری به نام «نمیفوس» تصاویری از آرامگاه نظامی گنجوی، شاعر سدۀ ششم هجری خورشیدی، را منتشر کرد و کاشی‌کاری‌های اشعاری به زبان تُرکی توجه دیگر مخاطبان را به خود جلب کرد.

نکتۀ عجیب ماجرا در آن است که نظامی گنجوی هرگز شعری به زبان تُرکی نسروده، اما در سال‌های گذشته تلاش شده است تا اشعاری به او منتسب شود.



🔴 این گزارش را در بخش «مشاهدۀ فوری» بخوانید:
👇👇


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
دیپلماسی avatar
دیپلماسی
🔵🔴استاد #دینانی در پاسخ به یک قومگرا:
بنای هستی بر راستی است و عدم دروغ

پاسخ های استاد به این جوان قومگرا شنیدنیست


@bestdiplomacy
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
🔴 ششم فروردین (خورداد روز از ماه فروردین) روز بزرگداشتِ زرتشت، شاعر و فیلسوف خردگرای ایرانی

برخی از زرتشتیان معتقدند در چنین روزی در زمان فرمانروایی لهراسب، اشو زرتشت در خانه‌ی پدرش در كنار رود درجی كه به دریاچه چی‌چَست (ارومیه) می‌ریخت با چهره‌ی نورانی از مادرش "دغدو" زاده شد و چون نام خاندان پدرش سپنتمان بود او را زرتشت سپنتمان نام نهادند و همچنین در روز خورداد از فروردین ماه در زمان شاه گشتاسب كیانی از سوی اهورامزدا به پیامبری برگزیده شد.

آنها معتقدند اوستا یكی از كهن‌ترین نوشتارهای جهان و نشان شارسانی (تمدن) پیشرفته‌ی ایرانیان باستان است و گات‌ها، سخنان اَشو زرتشت كهن‌ترین و با ارزش‌ترین بخش اوستا است كه باید آن را پایه‌ی آیین مزدیسنا یا یكتاپرستی و كیش زرتشت دانست.


🔴 پی‌نوشت:
ویدئو مربوط به آتشکده‌ی آذرگشسب (تخت سلیمان) در شهر تکاب استان آذربایجان‌غربی است که یکی از سه آتشکده‌ی اصلی و مهم ایران در دوره‌ی ساسانیان بوده و در روایاتی محل زادگاه زرتشت معرفی شده است.

@IranDel_Channel

💢
21.03.202517:51

🎥 داستانِ «سبزه و هفت سین» | محمد بیانی، دکترای ادبیات حماسی از دانشگاه فردوسی مشهد، شرح می‌دهد



@IranDel_Channel

💢
🎥 میدانِ گنج‌علی‌خانِ شهر زیبای کرمان


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
14.04.202518:05
.
🔴 ادبیات و موسیقی ایرانی

چون تو جانانِ منی، جان بی تو خرّم کی شود
چون تو در کَس ننگری کَس با تو همدم کی شود

گر جمال جانفزای خویش بنمایی به ما
جان ما گر در فزاید حسن تو کم کی شود

دل ز من بردی و پرسیدی که دل گم کرده‌ای
این چنین طراریت با من مسلم کی شود

عهد کردی تا من دلخسته را مرهم کنی
چون تو گویی یا کنی این عهد محکم کی شود

چون مرا دلخستگی از آرزوی روی توست
این چنین دل خستگی زایل به مرهم کی شود

غم از آن دارم که بی تو همچو حلقه بر درم
تا تو از در در نیایی از دلم غم کی شود

خلوتی می‌بایدم با تو زهی کار کمال
ذره‌ای هم‌خلوت خورشید عالم کی شود

نیستی عطار مرد او که هر تر دامنی
گر به میدان لاشه تازد رخش رستم کی شود

عطار نیشابوری



🎙 موسیقی پیوست: چون تو جانان منی

خواننده: محمدرضا شجریان
تنظیم‌کننده: حسین علیزاده
چامه‌سرا: عطار نیشابوری
آلبوم: بی تو به سر نمی‌شود


🔴 به بهانه‌ی ۲۵ فروردین، روز بزرگداشتِ عطار نیشابوری، چامه‌سرا و عارف نامدار ایران‌زمین


#مناسبتها


@IranDel_Channel

💢
Қайта жіберілді:
ایران‌دل | IranDel avatar
ایران‌دل | IranDel
01.04.202506:38

🔴 سیزده‌بدر به قلم  ناصرالدین شاه قاجار

✍️ با کوشش فاطمه قاضی‌ها

سیزده‌بدر سال ۱۲۶۶ هجری شمسی به روایت ناصرالدین شاه قاجار:

روز شنبه ۱۳ عید، هشتم رجب [ ۱۳۰۴ ه.ق = ۱۳ فروردین ۱۲۶۶ خورشیدی]:

امروز  سیزدهم عید است، هوای آفتاب بسیار خوب گرم صحیحی بود. فصل بهار و موقع همه‌چیز است. هیچ سال هم سیزده عید را به این خوبی ندیده بودیم، که مردم به این ذوق و شوق به گردش بروند و عیش کنند. صبح علی‌الرسم سوار شده، رفتیم دوشان‌تپه. ناهار را پیش در عمارت کوه دوشان‌تپه گرم حاضر کرده بودند. عزیز السلطان را هم پیش فرستاده بودیم رفته بود آنجا. جمعیت  در خیابان دوشان‌تپه و راه دولاب که به سمت دوشان‌تپه می‌رفتند، به اندازه‌ای بود که مافوق نداشت. ده پانزده هزار نفر جمعیت که متصل دُم ریز می‌رفتند. یک راست آمدیم بالا، عزیز السلطان را  دیدم بازی می‌کرد، اما گرما زده شده بود. هوا خیلی گرم بود. بعد با دوربین شهر و اطراف شهر و همه‌جا را تماشا کردیم. توی باغ و اطراف شهر معرکه بود. از جمعیت و مردم هم متصل دسته به دسته می‌آمدند. یک دسته آمدند، ساز داشتند و رقاص جلوی آنها می‌رقصید و دست می‌زدند و می‌آمدند، یک دسته دیگر دُهل و سُرنا داشتند، همین‌طور از  شهر که بیرون آمدند، می‌زدند، تا وارد شدند. ولی خیلی خوب می‌زدند.
این همه جمعیت که می‌آمد و می‌رفت،‌سرِ استخر هیچ معلوم نبود که آدمی آنجا باشد. بعد از تماشا ناهار خوردیم، دوباره تماشا کردیم.
عزیزالسلطان ... از طرف گنج‌آباد رفتند.
آنها که رفتند ما هم قدری تماشا کردیم. باز  با دوربین این طرف آن طرف را دیدیم. بعد دیدم خواب دارم، رختخوابی انداختند، خوابیدیم، ...
اعتمادالسلطنه بود، امّا نه او روزنامه داشت نه ما همراه آورده بودیم، بی‌خودِ بی‌خود راه می‌رفت، سایر پیشخدمت‌ها بودند.
سه ساعت به غروب مانده از خواب برخاسته، دوباره اطراف را با دوربین نگاهی کرده، تماشایی کرده، نمازی خوانده، چای و عصرانه خورده، برخاسته، از در که بیرون آمدیم، دیدم پشت سرم صدایی شد، پایی سُر خورد، نگاه کردم، دیدم علاءالدوله است، پایش روی شن‌ها در رفته، زمین خورده، تمام پوست صورتش رفته است و خون زیادی از روی او می‌آید، و همین‌طور دارد با ما می‌آید، گفتم این‌طور خوب نیست، شاید مردم تصور می‌کنند، ما تو را کتک زده‌ایم. جلوی ما برو و روی خودت را بشوی. علاءالدوله یواش رفت زیر کوه و خودش را شست. دیگر از او هم خبر نداریم.
خلاصه ما هم پایین آمده، سوار کالسکه شده، راندیم برای باغ مخبرالدوله.
جمعیت توی صحرا پُر بود و در شُرف مراجعت کردن به شهر بودند. صحرا هم تمام سبز و خرم و خیلی باصفا بود.
راندیم درب بالای باغ مخبرالدوله. کالسکه ایستاد، پیاده شدیم. مخبرالدوله، نیرالملک، مخبرالملک، ناظم مدرسه، میرزا علی خان، میرزا جعفرخان درب در ایستاده بودند، وارد باغ شدیم، باغ خیلی با صفا بود. شیرینی زیادی، تدارک مفصلی، از پیشکش و همه چیز مخبرالدوله حاضر کرده بود و حال آن که امروز صبح او را خبر کرده بودیم و گفته بودیم، بیش از یک قلیان در آنجا توقف نخواهیم کرد، خیلی تدارک کرده بود. با مخبرالدوله مشغول صحبت شدیم. مخبرالملک تلگرافی آورد به دست ما داد، عرض کرد روزنامه قصر و پوبلیک‌نیوز است. هر دو خبر عجیب بود، در پوبلیک‌نیوز نوشته بود که امپراطور روس را  طپانچه زدند، در روزنامه قصر هم نوشته بودند که حسام‌الملک به جوانمیر خان حمله برده است، [به ] توپ بسته است. تفنگ زیادی انداخته، جمعیتی از طرفین مجروح و زخم.دار شده، بالاخره جوانمیر زخم دار، خودش و کسانش را تمام اسیر و  گرفته‌اند و قلعه او را هم تصرف کرده‌اند.
هر دو خبر عجیبی بود. قدری توی باغ گردش کردیم و پیاده آمدیم باغ لاله‌زار. از آنجا که آمدیم، دیدیم جمعیت زن و مرد معرکه است. زن و مرد و طلاب و سید، پسرهای آقا سید محسن، همه کس بود. قدری که رفتیم زن‌ها دور ما را گرفتند، زن زیادی همه خوشگل و خوب دور ما بودند. ما هم با آنها بنا کردیم به صحبت کردن. همین طور با زنها صحبت‌کنان آمدیم، مردم همه بشاش و خوش‌دل و خوب بودند. به آخر باغ که رسیدیم، یک زن بلندی دونفر دخترهای خودش را  دست گرفته بود آورد جلو پیشکش کرد. مخبرالدوله عقب ما بود، گفتیم این دو دختر را ما به مخبرالدوله بخشیدیم. خنده شد. این خبر به زن مخبرالدوله رسیده بود. شب مخبرالدوله را توی خانه راه نداده بود. شام نداده بود بخورد. هرچه مخبرالدوله قسم می‌خورده است: والله بالله این‌طور نیست، می‌گفته است خیر، تو در لاله‌زار زن گرفته‌ای.
خلاصه از باغ لاله‌زار بیرون آمده، سوار کالسکه شده، از در اندرون وارد شدیم....


🔴 بُن‌مایه:
بایگانی اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه.


@IranDel_Channel

💢
27.03.202517:42

🔴 «با خیام هم شوخی؟»

✍️‌ نعمت‌الله فاضلی، استاد بازنشسته
پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

در روزهای نوروزی علاوه بر اردوغان، شیخی در نیشابور شوخی نابجایی با فرهنگ ایرانی کرد که استاندار خراسان فوراً اعلام کرد آرامگاه حکیم عمر خیام و قصه‌ای که آن جناب شیخ در بابش گفته فاقدِ اساس است. بنابراین ماجرای شیخ ختم به خیر شد.

اما جناب شیخ و هم‌فکرانش خوب است به گفتار و رفتار فرهنگ‌ستیزانه‌شان و واکنش نوروزیان و ایرانیان تأمل کنند و ببینند که با حکیم خیام نیشابوری نمی‌شود شوخی کرد.

خیام و آرامگاهش از ستون‌های فرهنگ ایرانی است. یک آجرش را بردارید همان نیشابوری‌ها به‌تنهایی خانه‌خراب‌تان می‌کنند و نمی‌گذارند کار به جاهای باریک‌تر برسد.

نیازی نیست تحقیق کنید با اندکی درنگ درمی‌یابید آرامگاه واقعی حکیم عمر خیام در ذهن، ضمیر و زبان تک‌تک ایرانیان و نوروزیان است. بگذریم که خیام، جهان را فتح کرده و در هر جای جهان حضوری زنده و ماندگار دارد. گیرم که توانستید آرامگاهش در نیشابور را تخلیه کنید با دل‌های مردمان چه می‌کنید؟

مقصودم نیش و کنایه‌زدن به ایران‌ستیزان نیست؛ باور کنید. مقصودم پایان‌بخشیدن به این شوخی‌های نابجا و نادرست است که عده‌ای به هر دلیلی گاه و بی‌گاه می‌کنند. تاریخ مصرف این شوخی‌ها سال‌هاست منقضی شده و این افکار فاسد دیگر جایی در ایران ندارد.

برای اطلاع جناب شیخ و هم‌فکرانش عرض می‌کنم. داریوش شایگان در «زیر آسمان‌های جهان» در باب حکیم عمر خیام می‌نویسد علامه ابوالحسن رفیعی قزوینی یکی از بزرگ‌ترین استادان حکمت و فیلسوفی اشراقی از جنم علامه طباطبایی بود، درباره خیام به شایگان می‌گوید: «خیام آزادترین، آزاده‌ترین، و والاقدرترین کس در تمام تاریخ تفکر اسلامی است» (شایگان ۱۳۷۶: ۷۲).

جدای از عظمت و جایگاه خیام در ایران و فرهنگ آن، پیشنهاد می‌کنم کتاب «فیلسوف تودار و رباعیات بودار» که به اهتمام علی اصغر سیدغراب تدوین شده بخوانید تا ببینید چگونه خیام جهان عرب، ترکیه، هلند، بریتانیا، روسیه، هندوستان و کل جهان را با رباعیاتش فتح کرده است.

با این حساب هنوز کسی هست که هوس تخلیه آرامگاه خیام به سرش بزند؟!

خیام حتی اگر ریاضیدان، منجم، فیلسوف و شاعر بزرگی هم نبود، و فقط همان رساله کوچک «نوروزنامه» را نوشته بود آرامگاهش در قلب همه نوروزیان بود.


@IranDel_Channel

💢
Көбірек мүмкіндіктерді ашу үшін кіріңіз.