Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
انجمن شاهنامه فردوسی یزد avatar

انجمن شاهنامه فردوسی یزد

خــرد بایـد و گوهــر نامــدار؛
هنر یار و فرهنگش آموزگار!
انجمن شاهنامه فردوسی یزد، پایگاه اندیشه و فرهنگ ایران
TGlist рейтингі
0
0
ТүріҚоғамдық
Растау
Расталмаған
Сенімділік
Сенімсіз
Орналасқан жері
ТілБасқа
Канал құрылған күніБер 25, 2016
TGlist-ке қосылған күні
Бер 02, 2025
Қосылған топ

"انجمن شاهنامه فردوسی یزد" тобындағы соңғы жазбалар

🌹🌷صحبتهای پخته و سنجیده نسل نو در پخش زنده: ایدئولوژی‌ای که دغدغه‌اش توسعه ایران و آرامش مردم نباشد را نمی‌خواهیم


🆔 @shahname_yazd
حدود ساعت دوازده و نیم ظهر
بادرود امروز یکشنبه ۳۱ فرودین ماه ۱۴۰۴ بعد از نماز ظهر و عصر مراسم یادبود مرحوم دکتر میر حسینی در مسجد امام حسین دانشگاه یزد برگزار می گردد حضور شما عزیزان موجب تسلی خاطر خانواده ی محترم آن استاد فقید خواهد شد
نگاهی به نشست شنبه سی فروردین ۱۴۰۴
انجمن شاهنامه فردوسی یزد
و خردسرای فردوسی یزد
(یادبود شادروان دکتر محمدحسن میرحسینی)


🆔 @shahname_yazd
Қайта жіберілді:
خردسرای فردوسی یزد avatar
خردسرای فردوسی یزد
#نوای_ماندگار🎼

🎶آی آدمای عاشق
#فرشته


ترانه‌ و آهنگ: #جهانبخش_پازوکی


شب آرام


🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd
شما تیغ‌ها در نیام آورید!

🗣 استاد #علیرضا_قیامتی


برگرفته از 👇
https://www.youtube.com/@dr_ghiyamati


https://t.me/ShahnamehToosi
چه کردیم با ایرانمان!!؟؟

بسیار شنیدنی است این گفتگو ...
برای ایران گوش بدهیم


🆔 @shahname_yazd
یزد یکی از مورخان و یزدشناسان خود را از دست داد.

خداوند رحمت کند دکتر محمدحسن میرحسینی را که مردی محقق و بسیار فروتن و مهربان بود.

چند سال اخیر توفیق داشتم گفتگوهای زیادی با ایشان داشتم و از آثارشان استفاده می‌کردم و در نشست‌های متعددی از مباحث‌شان بهره‌ می‌بردم. از جمله به مدت حدود یکسال به اتفاق جمعی از دوستان و علاقمندان، در سلسه نشست‌های ایشان درباره تاریخ یزد حضور می‌یافتم و برایم بسیار شیرین و آموزنده بود.

دکتر میرحسینی متخصص تاریخ یزد بودند و تز دکترایشان را در گروه تاریخ دانشگاه تهران با عنوان 'بازرگانی یزد در عهد ناصری' نوشتند که حقیقتا کار تحقیقی عمیق و ارزشمندی است و خواندنش برای علاقمندان به تاریخ یزد و ایران، به ویژه علاقمندان به تاریخ اقتصادی‌، بسیار شیرین خواهد بود.
متاسفانه این اثر به صورت کتاب چاپ نشده است (گویا اتاق بازرگانی یزد در صدد چاپ آن است و امیدوارم به زودی در بازار کتاب عرضه شود.)

در سال‌های اخیر ایشان تدوین کل تاریخ یزد را نیز دنبال می‌کردند و گویا آن را به سرانجام رساندند. امیدوارم این مجموعه نیز به زودی منتشر گردد.

#دکتر_میرحسینی
#یزدشناسی
درود و آغازین‌روز هفته نو بکام،
با پیشکش فرازی دیگر از خردنامه نیاکان، انجام و فرجام یاران و هم‌میهنان را سراسر کامرانی و شادی آرزو دارم.

نیکخواهتان - سیروس حامی


#آیین_کشورداری_در_شاهنامه_۱۰۹


https://t.me/ShahnamehToosi
به یاری یزدان،

نشست فرهنگی این هفته انجمن شاهنامه فردوسی یزد

با همکاری
انجمن شاهنامه چکامه مهر یزد
و خردسرای فردوسی یزد
سر ساعت ۱۸:۰۰ شنبه ۲۹ فروردین


جایگاه :دانشگاه امام‌جواد(ع) یزد
میدان اطلسی؛ بلوار شهیدان اشرف، بلوارجوادالائمه

چشممان به راه همه دوستداران #ایران

به پیشواز جشن بزرگ گرامی‌داشت فردوسی فرزانه - پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت

باهم به #ایران می‌اندیشیم و فرهنگ می‌گستریم.


🆔 @shahname_yazd
نمایش #سی‌صد به صورت زنده در کنسرت.


https://www.youtube.com/watch?v=yW2Bh0CE-to&t=532s


‌ نخستین بخش نمایشی «سی‌صد»، دختر چنگیز مغول با بازی دلنیا آرام را میبینیم که بر جنازه همسر زاری میکند و به خبرکش یا جاسوس با بازی جواد عزتی دستور میدهد همه کتابهای نیشابور به آتش کشیده شود. پس از آن بار دیگر نوبت به اجرای موسیقی میرسد و تهمورس پورناظری تکنوازی سه‌تار را آغاز میکند تا در ادامه همراه با گروه سازهای زهی و رضا بهرام به اجرای قطعه «لیلا» بپردازند.
بخش‌های نمایشی و اجرای موسیقی در ادامه برنامه یکی در میان پیش ‌می‌روند و داستان غم‌انگیز ظلم و ستم مغول‌ها به مردم ایران را روایت می‌کنند. وقتی مرد کتاب‌سوز(غریو) با بازی امیر جدیدی دل به دختری به نام ایران با بازی طناز طباطبایی می‌دهد نوبت به اجرای قطعات عاشقانه می‌رسد و زمانی که کتاب‌ها در آتش می‌سوزند، مردی اسیر در زنجیر، آوازی سوزناک سر می‌دهد. اما سرنوشت ایرانیان چیزی غیر از این رنج و غم است. گرچه مغولان شاهنامه را به خیال نابود کردن ایران و زبان پارسی به آتش می‌کشند، اما تصویری از جمعیت انبوه کودکانی که شاهنامه در قلب و ذهن آن‌ها جا گرفته نویدبخش جاودانگی زبان و فرهنگ پارسی و ر‌هایی ایرانیان از ظلم و تیرگی است. در پایان برنامه نیز اجرای قطعه‌ای با مطلع «وطن آواز من، پر پرواز من» زمینه ساز اجرای «ای ایران» توسط اعضای گروه و مخاطبان حاضر در کاخ سعدآباد می‌شود تا یکپارچگی و عشق آن‌ها به میهن را نشان دهد.در این نمایش مهران غفوریان نقش سودا برادر غریو را بازی می کند.
رضا کیانیان یکی از بازیگران این کنسرت نمایش است. او در این اجرا مونولوگی را مقابل دوربین ضبط کرده و در هر اجرا، صحبت‌هایش در قالب ویدیومپینگ روی دیوارِ کاخ ملت نقش می‌بندد. کیانیان در این اجرا نقشِ خیام و فردوسی را ایفا می‌کند.استاد علی نصیریان نیز در نقش چنگیز خان مغول به صورت ویدیو مپینگ حضور دارند.


🆔 @shahname_yazd

300
خطاب به مردم عزیز ایران:

📝 دموکراسی هسته بنیادین زندگی ماست

✍️ #مصطفی_مهرآیین


۱. مردم عزیز من، فارغ از اینکه هر یک از ما از نظر سیاسی یا فکری متعلق به چه جریان سیاسی یا اندیشه‌ای هستیم، ما همه "انسانیم" و بعد از آن " ایرانی" هستیم. ما میدونیم که هیچ چیز مقدم بر وجود انسانی و زندگی انسانی ما نیست.همه امور از جمله ماهیت یک نظام سیاسی پس از وجود و زندگی انسانی ما قرار می‌گیرند.

۲. به زبان اسپینوزا، دموکراسی یه حکومت نیست بلکه هسته بنیادین زندگی انسان است. دموکراسی یعنی اینکه بپذیریم زندگی انسانی ما چه در سطح کنش، چه در سطح نهاد و چه در سطح ساختارهای کلان جامعه همواره انباشته از تنش است و ما در جهانی از تفاوت‌ها زندگی می‌کنیم. اما این تنش و تفاوت به جای آن‌که مایه دوری ما از یکدیگر شود، فقط یک معنا دارد: گشوده بودن ما به روی فعالیت عقلی و نظری، فعالیت عملی و بالاخره تصمیم‌گیری جمعی.  باز به زبان اسپینوزا، دموکراسی یعنی ما انسانها می‌پذیریم که در این جهان زیبای پر از تفاوت و تنش، "هیچ چیز برای انسان سودمندتر از انسان های دیگر نیست". ما عمیقا نیازمند آنیم که در پیوند با یکدیگر و از طریق تبادل شناخت به پیکار جمعی با " تنهایی، انسداد، و اندوه" برویم. بنابراین، زندگی ما در جهان امروز بیش از هر چیز یک امر " ارتباطی" است.

۳. " باکتری کینه‌توزی" بزرگترین عامل بیماری های اخلاقی و اجتماعی در زندگی انسان است. زندگی ما به طور طبیعی میل به روابط گرم انسانی و محقق ساختن یک ساختار دمکراتیک دارد. وجود گروه‌های متفاوت در جامعه مثل اقلیت‌های دینی، قومیت‌های متفاوت، دانشجویان، زنان، کارگران، طبقات محروم جامعه، جوانان نسل جدید و... ‌‌همگی به ما نشان می‌دهند که جامعه به طور طبیعی پر از تنوع و تفاوت است و ساختار دمکراتیک دارد. این تفاوت‌ها می‌توانند زمینه پیوند ما با یکدیگر و درگیر شدن با درد و رنج‌های همدیگر باشد و ما را به لحاظ احساسی در پیوند با یکدیگر قرار دهد و عواطف فعالی چون عشق و شادی را در ما ممکن سازد و می‌توانند در عین حال زمینه‌ساز کینه‌توزی و نفرت و انشقاق و سلطه گروهی بر دیگران شود و زندگی جامعه ما را فاسد سازند. از یاد نباید برد که زندگی انسانی ما به طور طبیعی میل به تولید جمعی ارزش های اخلاقی دارد و استبداد تنها انگلی بر این نظم اخلاقی انسانی است.

۴..ما وظیفه داریم به یکدیگر بپیوندیم و در عین حفظ تفاوت فکری و سیاسی خود و با وجود همه اختلافات به خلق جامعه جدید خود کمک کنیم. همه ما دارای زندگی های روزمره واقعی هستیم: خانواده داریم، دارای برادر و خواهر و همسر و فرزند و دوست و... هستیم. زندگی روزمره و ممکن شدن شیوه انسانی آن مهمترین حقیقت در زندگی ماست و همه مباحث سیاسی تنها تا زمانی ارزش دارند که به شکل‌گیری و پویایی زندگی روزمره ما کمک کنند و باعث شوند ما بهتر و انسانی‌تر و شرافتمندانه‌تر زندگی کنیم.

۵.این مباحث را مطرح ساختم که بگویم ما همه انسانیم و بیش از هر چیز حق خوب زیستن داریم. چه پادشاهی خواه، چه طرفدار جمهوری اسلامی، چه دموکراسی خواه، چه... همه و همه، باید بدانیم که این ایسم ها و گرایش‌ها برای ما هستند نه آنکه ما برای آنها باشیم، اگرچه همواره هر کدام از این ایسم‌ها که به قدرت سیاسی دست می‌یابند سعی در گسترش خود دارند. بنابراین، برای آنکه باز گرفتار در مصیبت ها و رنج های پیشین موجود در تاریخ و زندگی‌مان نشویم باید بیاموزیم که فعال بودن تخیل و زبان عقلانی ما و آموختن مهارت‌هایی چون استدلال‌ورزی و مدارا با دیدگاه‌های مخالف یا به زبان اسپینوزا یاد گرفتن این نکته که "جملات و واژگان قابل پیگیری و مجازات نیستند"، مهمترین اصول و مهارت‌های لازم برای زندگی اجتماعی امروز و آینده ما هستند. بیاموزیم که ما انسانها تنها تکیه‌گاه خود در این جهانیم و با وجود راه های رستگاری دیگر چون دین و علم، این تنها روایت‌گری ها و قصه‌گویی های ساده انسانی ماست که می‌تواند ما را به هم نزدیک سازد و نجات دهد.

۶. هر یک قصه خود را بگوییم و با استدلال درست به قصه خود ارزش بدهیم، اما بیاموزیم در عین داشتن صدای متفاوت خود، صدای خود را جایگزین صداهای دیگر نکنیم. دموکراسی یعنی ما همه همدیگر را دوست داریم و می کوشیم "باکتری کینه توزی" را از درون خود و از روابط بیناانسانی خود حذف کنیم.

http://t.me/mostafamehraeen


🆔 @shahname_yazd
🔹 چرا انقلاب ۵۷ برای ایرانیان دموکراسی نیاورد؟

✍️ مهران صولتی
@solati_mehran


☘️ انقلاب‌ها با نوید آینده‌ای درخشان و سودای آفرینش یک جامعه ایده‌آل فرا می‌رسند. توده‌ها نیز به امید فردایی بهتر که در آن آشتی دوگانه‌هایی مانند پیشرفت و عدالت، دین و دنیا، آزادی و برابری امکان‌پذیر باشد خیابان را تسخیر و به امواج انقلاب می‌پیوندند. اما واقعیت این است که تاکنون انقلاب‌ها نتوانسته‌اند به وعده‌های خود جامه عمل بپوشانند. البته انقلاب اسلامی هم از این قاعده مستثنی نبوده و قادر نشده با ارائه یک گفتمان دموکراتیک، برای ایرانیان دموکراسی به ارمغان بیاورد. دست‌کم شاید به دلایل زیر: 

تداوم انقلاب‌های جهانی: انقلاب اسلامی تداوم خروش دگرگونی‌هایی بود که در اواخر دهه ۱۹۶۰ جهان را فرا گرفت، از پایتخت‌های اروپایی که جولان‌گاه نسل جوان انقلابی شده بودند تا مستعمرات پیشین که جنگ‌های چریکی در دستور کار آن‌ها قرار داشتند. روشنفکران ایرانی هم از این الگو پیروی کرده و توجه خود را بیش از پیش متوجه جهان سوم ساخته بودند. تجربه موفق انقلاب‌های الجزایر و کوبا در کنار شکست اخلاقی امریکا در ویتنام این دسته از روشنفکران را تشویق می‌کرد که بخشی از این جنبش انقلابی فراگیر باشند.

تجویز خشونت از سوی برخی روشنفکران: در روزگاری که چپ گفتمان غالب بر کشورهای جهان سوم محسوب می‌شد روشنفکران ایرانی هم دغدغه آزادی از سلطه امپریالیسم‌ای را داشتند که توانسته بود با استعمار نو آن‌ها را به انقیاد بکشاند. در مواجهه با این دشمن فریب‌کار و با الهام از آموزه‌های سارتر و فانون، برخی از روشنفکران ایرانی کوشیدند تا بهره‌گیری از خشونت مشروع علیه حکومت پهلوی را به عنوان نماد این نوع از استعمار تئوریزه نمایند. به عنوان مثال حاج سید جوادی آشکارا بر ضرورت انبار کردن مهمات جهت پیروزی در مبارزه تاکید می‌کرد.
 
غرب در مسیر انحطاط: روشنفکران این دوره با استناد به آثار توین‌بی و اشپنگلر مدعی بودند که غرب در مسیر انحطاط است و متفکران آن دیار این حقیقت را حتی پیش از ما دریافته‌اند. آوردن نقل قول هایی از سارتر، مارکوزه و فروم نیز بساط زوال فروشی غرب را در ایران پر رونق‌تر ساخته بود. از آل احمد و شریعتی تا داریوش آشوری و احسان نراقی هم روشنفکرانی بودند که در این کوره می‌دمیدند. پرسش اساسی این بود که؛ اگر غرب در حال زوال و انحطاط است چگونه می‌توان به دموکراسی آن تاسی جست و از آن به مثابه یک ارمغان بهره گرفت؟! شاید بازگشت به خویش تجویز بهتری باشد.

روشنفکران و دغدغه اصالت: در این دوره روشنفکران ایرانی با بهره‌گیری گسترده از مفهوم امپریالیسم فرهنگی به دنبال تجویز نسخه ای از بومی‌گرایی بودند. تهدید غرب صرفا تفوق صنعتی آشکار آن‌ها نبود بلکه خطر بزرگ.تر در تلاش آن‌ها در کنترل رشد فکری ملل عقب‌افتاده خلاصه می‌شد. بر همین اساس رسالت روشنفکران جهان سومی معطوف به مبارزه با این خطر از راه تبلیغ فرهنگی جدید و آرمانی نو بود. دغدغه اصالت در آثار شریعتی، هزار‌خانی و کسمایی در حقیقت شکوه از توان‌مندی گذشته ما در ساختن چیزهایی بود که صرفا به ما تعلق داشت. محصولاتی که اگر چه بهترین نبودند ولی نشان اصالت ما را بر خود داشتند.

🔹 نکته پایانی: جوانانی که در فیلم این چنین پر‌حرارت بر انتخاب نخست وزیر ضد امپریالیستی تاکید‌ می ورزند مهدی بازرگان را نشانه رفته.اند. او که معتقد بود بر خلاف آیت الله خمینی، اسلام را برای ایران می خواهد و بیش از امت دغدغه ملت را دارد. کرین برینتون در کالبد شکافی چهار انقلاب کناره‌گیری میانه‌روها در دوران تکوین نظام پسا‌انقلابی را با تاسی از تجربه انقلاب‌های انگلیس، امریکا، فرانسه و روسیه پیش بینی کرده است بنابراین شاید بتوان گفت که استعفای بازرگان نتیجه محتوم انقلاب بود. 


🆔 @shahname_yazd
شعر شاهنامه ایرانی سنج است

یعنی اگر برای کسی بخوانند و او متاثر نشود ایرانی نیست! شاهنامه  به نحو مرموزی با ناخودآگاه هر ایرانی مربوط است و به اعتباری نوحه بر ملت و تمدنی است که ناگهان دود شد و به آسمان رفت، به همین دلیل  طنز و شوخی در آن کم است!
آشنایی ایرانیان با شاهنامه که عصاره و برگزیده ای از فرهنگ و تاریخ ایران باستان است ضروری می نماید زیرا ناخودآگاه به آنان درس مردی و بزرگی می‌دهد، اسم‌های شخصیت های شاهنامه، اسم‌های آشنای روزگار را به یاد می‌آورد، ضحاک هر اهریمنی است که روزگار را به کام مردم زهر می کند و کاوه آهنگر می تواند هر نجات بخشی باشد.

برگرفته از کتاب "شاه نامه ها"
سیروس شمیسا

سه شنبه ها با شاهنامه
یزد، کتابخانه دکتر جوادی
ساعت 17✅
https://t.me/zahrafatehi49
Қайта жіберілді:
خردسرای فردوسی یزد avatar
خردسرای فردوسی یزد
#نوای_ماندگار🎼

🎶 ره می‌خانه و مسجد (بیات کرد)
زنده‌یاد استاد #محمدرضا_شجریان

آهنگ : استاد #حسین_علیزاده
کمانچه: استاد #کیهان_کلهر
غزل آواز : #عطار
به بهانه ۲۵ فروردین - روز بزرگداشت خداوند هفت شهر عشق


ره میخانه و مسجد کدام است
که هر دو بر من مسکین حرام است

نه در مسجد گذارندم که رند است
نه در میخانه کین خمار خام است

میان مسجد و میخانه راهی است
بجویید ای عزیزان کین کدام است

به میخانه امامی مست خفته است
نمی‌دانم که آن بت را چه نام است

مرا کعبه خرابات است امروز
حریفم قاضی و ساقی امام است

برو عطار کو خود می‌شناسد
که سرور کیست سرگردان کدام است


شب آرام



🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

Рекордтар

20.03.202518:55
1.5KЖазылушылар
22.03.202523:59
400Дәйексөз индексі
08.03.202522:06
7351 жазбаның қамтуы
08.03.202522:06
735Жарнамалық жазбаның қамтуы
21.03.202505:50
21.43%ER
08.03.202523:59
51.40%ERR
Жазылушылар
Цитата индексі
1 хабарламаның қаралымы
Жарнамалық хабарлама қаралымы
ER
ERR
СІЧ '25ЛЮТ '25БЕР '25КВІТ '25

انجمن شاهنامه فردوسی یزد танымал жазбалары

‏دانه‌های پوسیده در اسارت خاک هستند
و مغزهای پوسیده در اسارت خرافات!

سخت‌ترین کار دنیا، آزاد کردن اسیرانی است که زنجیرهای خود را می‌پرستند.

سخت‌ترین زنجیرها ، زنجیرهای اندیشه هستند.

@seemorghbook


🆔 @shahname_yazd
Қайта жіберілді:
بنیاد فردوسی شاخه ي توس avatar
بنیاد فردوسی شاخه ي توس
.
🟩 پرستاری‌کردن #آتش

🟥 دکتر #علیرضا_قیامتی

#آتش #پرستاری #پرستیدن #دکتر_قیامتی #زادروز #پاژ

💠#كانون_شاهنامه_فردوسي_توس
💠#بنیاد_فردوسی_توس


🆔 http://bonyadferdowsitous.ir/

🆔https://t.me/bonyadeferdowsitous

🆔https://www.instagram.com/bonyadeferdowsitous

🆔https://x.com/bonyadferdowsi/

🆔https://www.aparat.com/BonyadeFerdowsiMashad

🆔https://www.youtube.com/channel/UCP207h1pOJJQu4UTkUrUq1Q
حدودا ۱۲ سال از این یک دقیقه میگذرد!
از این یک دقیقه ای که یک نفر گفت ایران را تمام کردید و تازه میگویید اول راهیم؟!

@IrJaavan


🆔 @shahname_yazd
26.03.202504:29
🟢 از ماندلا و از قذافی نمی‌گوییم؛ هرچند داستان این دو  را بازگو می‌کنیم

1️⃣  ماندلا و قذافی هر دو آفریقایی بودند
2️⃣  هر دو آزادی‌خواه بودند
3️⃣  هر دو مبارز بودند
4️⃣  هر دو در مبارزه پیروز شدند
5️⃣  هر دو به محبوبیت بسیار رسیدند و رهبری کشورهایشان را در دست گرفتند

6️⃣  ماندلا اما بدون خون‌ریزی به پیروزی رسید و بدون خون‌ریزی ادامه داد و قدافی با خون بر مسند نشست و با خون ادامه داد

7️⃣  ماندلا گوشش را برای شنیدن صدای مردم باز کرد و قذافی دهانش را به‌ نعره گشود تا گوش مردم از صدایش پُر باشد

8️⃣  ماندلا کتابِ مردم را خواند و قذافی کتابی نوشت و مردم را وادار به خواندن آن کرد

9️⃣  ماندلا خودش را کشت تا مردمش زنده باشند و قذافی مردم را کشت تا خودش زنده بماند

🔟  ماندلا گفت: 《ما》 و قذافی گفت: 《من》

1️⃣1️⃣  ماندلا مردم را 《فرزندان خود》 خواند و قذافی مردم را 《سوسک و موش》 نامید

2️⃣1️⃣  ماندلا پیش از این که از 《زندگی》 کناره بگیرد از 《قدرت》 کناره گرفت و قذافی تا 《آخرین لحظات》 به 《تخت و خیمه‌اش》 می‌اندیشید

📕 اکنون 《نلسون ماندلا》 و 《معمّر قذافی》 هر دو در پیشگاهِ ابدیّتِ تاریخ ایستاده‌اند و ما تنها به احترام 《ماندلا》 برمی‌خیزیم.

#نلسون_ماندلا
#معمر_قذافی


🆔 @shahname_yazd
06.04.202508:31
چه فکر می کردیم و چه شد.
دوستان اینجانب به عنوان فردی که پیش از انقلاب اسلامی به وسع خود تلاشی داشتم، یاد آور می شوم که در آن زمان یکی از مهمترین شعارهایمان، حکومت عدل علی بود. و مصداق مشخص آن برخورد حضرت در جریان ادعای فردی یهودی بود که مدعی زره حضرت بودند.
امیر مومنان که خلیفه مسلمین بودند، در دادگاه حضور یافتند و چون دلیل قانع کننده ای نداشتند، محکوم شدند و حضرت آن حکم را پذیرفتند.
حال ببینیم برخورد حاکمان فعلی چگونه است.
در کتابها آمده است که سرچشمه تمام قنات های یزد، باتلاق گاوخونی است.
و باتلاق گاوخونی از آب زاینده رود تغذیه می شود.
به عبارت بهتر حقابه ای از محل رودخانه زاینده رود به یزد تعلق می گیرد که با تأسیس کارخانجات ذوب آهن و فولاد مبارکه و ... سهم یزد و بسیاری از روستاها از بین رفته است.
با این وجود مردم یزد با صرف هزینه های زیاد از سرشاخه های کارون تونلی را در کوهرنگ حفر و با مشکلات زیاد از طریق لوله جهت آب شرب یزد، به یزد آوردند و در تمام مسیر هم آب شرب تقدیم کردند.
باید تاکید کنم که مردم یزد با هزینه خود این پروژه مهم را اجرایی کردند، نه آنکه بگویند سال هاست که ذخیره معادن یزد به سوی اصفهان سرازیر می شود و متقابلاً و طبیعتاً باید آب را نیز به ریگان به مردم یزد می دادند.
با این وجود و با همه هزینه های که مردم یزد برای آب آشامیدنی خود کرده اند شوربختانه در بین راه و در منطقه اژه نزدیک ورزنه بیش از ۵۳ بار با تراکتور و آدرس و امکانات وسبع ... لوله‌ها را شکسته و تا کنون حتی یک مورد کسی دستگیر نشده است.
البته این به دلیل قدرت اصفهانی ها به ویژه رییس دستگاه قضا که اصالتا اهل اژه هست و همچنین نفوذ سایر قدرتمندان کشور هست که نه اراده ای به عدالت دارند و نه اعتقادی به اسلام آن گونه که در داستان امام علی و مرد یهودی و زره نقل شده است.
و البته مورد حمایت بالا دستی ها هم هستند.
شوربختانه معنی انصاف و عدالت در قاموس اینان مفهومی دیگر دارد. همگان خوب می دانند نیروی انتظامی زیر  نظر چه کسی است؟ قوه قضاییه چه فدرتی دارند و زیر نظر چه کسی می باشد و چرا باید سکوت کرد؟
قدرت نمایندگان مجلس تا چه حد هست و نمایندگان کدام استان بیشتر قدرت دارند و ...
پرسش من این است که،
نخست، آیا این رفتار را تائید می فرمایید؟
دوم، آیا نقد رفتار حاکمان و به ویژه دستگاه قضا که بیدادگریشان بر هیچ کس پوشیده نیست، وظیفه شرعی ما نیست؟
سوم، آیا افشای رفتارهای بیدادگرانه و تبعیض آمیزی که مردم را نسبت به همه چیز حتی دین بدبین می کند، رفتاری غیر اسلامی است؟
چهارم، حتم دارم که یا مقامات بالا دستی نمی دانند که اقدام مناسبی انجام دهند، یا اگر می دانند و اقدامی نمی کنند، خودتان بگویید چگونه مردمی هستند.
در این چند روز گذشته، که مکرراً می گفتن آب را بجوشانید و بخورید، دوستان می دانند که ظرف های آب چقدر املاح داشتند و ...
منتظر پاسخ کسی نمی مانم ولی می خواهم سخنی گفته باشم تا اگر مسئولان نمی دانند، آگاهی یابند.
مهدی مدرسی
اندیشه و اخلاق
دو نکته ارزشمند از زبان #برتراند_راسل


🆔 @shahname_yazd
🌹🌷صحبتهای پخته و سنجیده نسل نو در پخش زنده: ایدئولوژی‌ای که دغدغه‌اش توسعه ایران و آرامش مردم نباشد را نمی‌خواهیم


🆔 @shahname_yazd
08.04.202504:31
🗣 صدایی که شنیده نشد!
(هزینه نشنیدن واقعیت!)

چگونه توسعه اقتصادی سریع در پایان سلطنت پهلوی ، خود زمینه سرنگونی آن رژیم را فراهم ساخت!؟

ویدئو پیوست، به یکی از جنبه‌های کمتر بررسی‌شده‌ی انقلاب ۱۳۵۷ ایران پرداخته است: #توسعه‌_نامتوازن و نقش نادیده‌گرفته‌شده‌ی جامعه‌شناسان در تحلیل شرایط پیش از انقلاب.
برخلاف روایت‌های مرسوم که انقلاب را تنها به استبداد شاه، مذهب یا سیاست‌های خارجی نسبت می‌دهند، این ویدئو با استناد به پژوهش‌های مجید تهرانیان و علی اسدی، نشان می‌دهد که چگونه رشد اقتصادی پرشتاب ایران در دهه ۵۰، بدون توجه به توزیع عادلانه‌ی ثروت، مشارکت سیاسی، و هماهنگی فرهنگی، باعث ایجاد شکاف‌های اجتماعی شد.


🆔 @shahname_yazd
06.04.202508:06
هرسال، روزهای پایانی تعطیلات عید نوروز اگر دانشجویان قدیمی‌ام از آن شهر زیبا تماس نمی‌گرفتند، این من بودم که با یک نگرانی فروخورده تماس می‌گرفتم… امسال تماسی نگرفتم.
چند سال پیش وقتی به اشتباه به یکی از بچه‌های اصفهان زنگ زدم، همان تماس اشتباه ناشی از بالا و پایین شدن اسامی در لیست تلفن، آن تماس اشتباه بهانه کوچک خوشبختی بود تا او و چند نفر دیگر از دوستانش در شرایط کرونا برای دیدنم به یزد بیایند.
این سال‌ها محبت‌های زیبایی از دانشجوها و همکاران اصفهانی‌ام دیده‌ام شاید همین زیبایی قاب گذشته، باعث شد تماسی نداشته باشم.
راستش این روزها آنقدر در فضای مجازی لشگرکشی بلاگرهای دو استان رونق پیدا کرده است، که شرم، اجازه هم صحبتی نمی‌دهد؛ شاید آن طرف خط، خجالت بکشد از فعلی که در‌آن دخالتی نداشته است؛ و این سو، خجالت می‌کشم از وصف یزیدی یک بلاگر به هموطنم داده‌است!.
در دل کویر، جایی که خورشید سوزان بر خاک بوسه می‌زند و شب‌ها، ستارگان در سکوت آسمان می‌درخشند، یزد و اصفهان، دو نگین فرهنگ و تمدن ایران‌زمین، همواره در کنار هم تپیده‌اند.
اما این روزها، زمزمه‌های تلخی از تشنگی به گوش می‌رسد؛ زمزمه‌هایی که نه‌تنها از بی‌آبی، بلکه از شکاف‌هایی در همدلی و برادری حکایت دارد.
تصاویر صف‌های طولانی مردم یزد برای جرعه‌ای آب، دل هر انسانی را به درد می‌آورد. این صحنه‌ها، نه‌تنها نشان از بحران آب، بلکه زنگ خطری برای همبستگی ماست. در این میان، دست‌های ناپاکی سعی در افروختن آتش تفرقه دارند؛ تفرقه در میان مردمان سرزمینی که با همدلی و اتحاد مردمانش سرپا مانده است.
تاریخ گواه است که یزد و اصفهان، همواره دوشادوش هم، در برابر سختی‌ها ایستاده‌اند. امروز نیز، بیش از هر زمان دیگری، با درایت و مهربانی، دست در دست هم، این بحران را پشت سر خواهیم گذاشت.
کاش نگذاریم تشنگی زمین، به تشنگی دل‌هایمان بینجامد.
کاش با هم، برای آینده‌ای پرآب و سرشار از محبت، گام برداریم.
این هفته کلاس‌های درس در یزد مجازی شد.
هفته بعد یکدیگر را خواهیم دید…
با نگاهی مهربان
با همدلی
همان همدلی که باعث شد این دو استان بیست و پنج هزار و دویست و سی و سه گل لاله خود را نه برای دفاع از خوزستان و جنوب و غرب کشور که برای دفاع از ایران تقدیم کنند.
چهارده درصد از دو استان غیر درگیر مستقیم در جنگ
این
یعنی
ما
در سرزمینی
به اسم ایران
همدردیم
من و تک تک شماهایی که امروز، صدای یکدیگر را خواهیم شنید🌹
#محمدرضارحمت
#یزد #اصفهان
#آب
گله بز کوهی، کوه های اطراف یزد
15.04.202511:29
🔹 چرا انقلاب ۵۷ برای ایرانیان دموکراسی نیاورد؟

✍️ مهران صولتی
@solati_mehran


☘️ انقلاب‌ها با نوید آینده‌ای درخشان و سودای آفرینش یک جامعه ایده‌آل فرا می‌رسند. توده‌ها نیز به امید فردایی بهتر که در آن آشتی دوگانه‌هایی مانند پیشرفت و عدالت، دین و دنیا، آزادی و برابری امکان‌پذیر باشد خیابان را تسخیر و به امواج انقلاب می‌پیوندند. اما واقعیت این است که تاکنون انقلاب‌ها نتوانسته‌اند به وعده‌های خود جامه عمل بپوشانند. البته انقلاب اسلامی هم از این قاعده مستثنی نبوده و قادر نشده با ارائه یک گفتمان دموکراتیک، برای ایرانیان دموکراسی به ارمغان بیاورد. دست‌کم شاید به دلایل زیر: 

تداوم انقلاب‌های جهانی: انقلاب اسلامی تداوم خروش دگرگونی‌هایی بود که در اواخر دهه ۱۹۶۰ جهان را فرا گرفت، از پایتخت‌های اروپایی که جولان‌گاه نسل جوان انقلابی شده بودند تا مستعمرات پیشین که جنگ‌های چریکی در دستور کار آن‌ها قرار داشتند. روشنفکران ایرانی هم از این الگو پیروی کرده و توجه خود را بیش از پیش متوجه جهان سوم ساخته بودند. تجربه موفق انقلاب‌های الجزایر و کوبا در کنار شکست اخلاقی امریکا در ویتنام این دسته از روشنفکران را تشویق می‌کرد که بخشی از این جنبش انقلابی فراگیر باشند.

تجویز خشونت از سوی برخی روشنفکران: در روزگاری که چپ گفتمان غالب بر کشورهای جهان سوم محسوب می‌شد روشنفکران ایرانی هم دغدغه آزادی از سلطه امپریالیسم‌ای را داشتند که توانسته بود با استعمار نو آن‌ها را به انقیاد بکشاند. در مواجهه با این دشمن فریب‌کار و با الهام از آموزه‌های سارتر و فانون، برخی از روشنفکران ایرانی کوشیدند تا بهره‌گیری از خشونت مشروع علیه حکومت پهلوی را به عنوان نماد این نوع از استعمار تئوریزه نمایند. به عنوان مثال حاج سید جوادی آشکارا بر ضرورت انبار کردن مهمات جهت پیروزی در مبارزه تاکید می‌کرد.
 
غرب در مسیر انحطاط: روشنفکران این دوره با استناد به آثار توین‌بی و اشپنگلر مدعی بودند که غرب در مسیر انحطاط است و متفکران آن دیار این حقیقت را حتی پیش از ما دریافته‌اند. آوردن نقل قول هایی از سارتر، مارکوزه و فروم نیز بساط زوال فروشی غرب را در ایران پر رونق‌تر ساخته بود. از آل احمد و شریعتی تا داریوش آشوری و احسان نراقی هم روشنفکرانی بودند که در این کوره می‌دمیدند. پرسش اساسی این بود که؛ اگر غرب در حال زوال و انحطاط است چگونه می‌توان به دموکراسی آن تاسی جست و از آن به مثابه یک ارمغان بهره گرفت؟! شاید بازگشت به خویش تجویز بهتری باشد.

روشنفکران و دغدغه اصالت: در این دوره روشنفکران ایرانی با بهره‌گیری گسترده از مفهوم امپریالیسم فرهنگی به دنبال تجویز نسخه ای از بومی‌گرایی بودند. تهدید غرب صرفا تفوق صنعتی آشکار آن‌ها نبود بلکه خطر بزرگ.تر در تلاش آن‌ها در کنترل رشد فکری ملل عقب‌افتاده خلاصه می‌شد. بر همین اساس رسالت روشنفکران جهان سومی معطوف به مبارزه با این خطر از راه تبلیغ فرهنگی جدید و آرمانی نو بود. دغدغه اصالت در آثار شریعتی، هزار‌خانی و کسمایی در حقیقت شکوه از توان‌مندی گذشته ما در ساختن چیزهایی بود که صرفا به ما تعلق داشت. محصولاتی که اگر چه بهترین نبودند ولی نشان اصالت ما را بر خود داشتند.

🔹 نکته پایانی: جوانانی که در فیلم این چنین پر‌حرارت بر انتخاب نخست وزیر ضد امپریالیستی تاکید‌ می ورزند مهدی بازرگان را نشانه رفته.اند. او که معتقد بود بر خلاف آیت الله خمینی، اسلام را برای ایران می خواهد و بیش از امت دغدغه ملت را دارد. کرین برینتون در کالبد شکافی چهار انقلاب کناره‌گیری میانه‌روها در دوران تکوین نظام پسا‌انقلابی را با تاسی از تجربه انقلاب‌های انگلیس، امریکا، فرانسه و روسیه پیش بینی کرده است بنابراین شاید بتوان گفت که استعفای بازرگان نتیجه محتوم انقلاب بود. 


🆔 @shahname_yazd
.
🟡چرا ایران، مقدس است؟

▫️پاسخ را بهتر است از مارسلينوس، مورخ رومی بشنویم که ١٨٠٠ سال قبل، در صفحات ٧۵ تا ٨٠ از دفتر ٢٣ کتاب خود، چنین نوشته است:

«سربازان ایرانی پس از تسخیر شهرهای رومیان نه تنها به زنان و دختران تجاوز نمی‌کنند، بلکه حتی اسیران را هم نمی‌کشند و کسی را به عنوان بَرده، خرید و فروش نمی‌کنند.
در بین ایرانیان رسم کنیزی وجود ندارد. چنانچه اگر شاهان این کشور به سرزمینی سفر کنند، برخلاف رسوم شاهان دیگر کشورهای جهان، از حاکمان آن سرزمین کنیز یا برده به عنوان هدیه نمی‌پذیرند.»



#فرتور: نقشه‌ی استیلای هخامنشیان بر جهان

@tahlilvarassd


🆔 @shahname_yazd
14.04.202512:59
📝از #فروپاشی تا #سرنگونی

✍️ #سیروس_حامی


انقلاب علت یا وسیله فروپاشی یک حکومت نیست!
انقلاب معلول یا پی‌آمد فروپاشی حکومت است!!


#هانا_آرنت


✅ یکی از مشکلات رایج در ترجمه متون، گزینش واژه‌هایی است که در زبان مقصد به درستی همان مفهوم واژه نوشته شده در زبان مبدأ را برساند!
چه بسیار مترجمان ایران که در ترجمه نوشته‌های صاحب‌نظران غربی، واژه‌ها را به درستی از هم باز نشناخته و بویژه در علوم سیاسی واژه های متمایز «فروپاشی» و «سرنگونی» را خلط کرده‌اند! در افواه نیز فراوان واژه «فروپاشی» برابر و به جای «سرنگونی» به کار برده می‌شود!

#فروپاشی : Collapse
#سرنگونی : Overthrow / Downfall

این خامه می‌کوشد تا مرزبنده سه مفهوم «فروپاشی» ، «انقلاب» و «سرنگونی» و پی‌آیی این سه را روشن کند.



فروپاشی (Collapse):

👈 فروپاشی به معنای از هم پاشیدگی و نابودی یک نظم سیاسی، اقتصادی یا اجتماعی است.

👈 فروپاشی حکومت، فروپاشی دولت، اضمحلال و انقراض اصطلاحاتی هستند که به شکست و درماندگی کامل حکومت در اداره کشور اشاره دارند.

👈 جامعه‌شناسان گاه اصطلاح «عدم انسجام اجتماعی Social Disintegration» را به کار می‌برند. وضعیتی که
📛 تضاد و بی‌ثباتی گسترش می‌یابد.
📛 حقوق مدنی و سیاسی زیر پا نهاده می‌شود.
📛 جرم و خشونت، شکاف میان فقیر و غنی و نارضايتی شهروندان از زندگی افزایش می‌یابد.
📛 گرایش به جلای وطن و چه بسا خودکشی، فزونی می‌گیرد.

👈 «فروپاشی» فرایندی معمولاً تدریجی و برآمده از چندین عامل درونی و بیرونی مانند بحران‌های اقتصادی، جنگ، بلایای طبیعی، فساد و نارضایتی عمومی است.

👈 در فروپاشی، نظم حاکم به تدریج تحلیل می‌رود و از انجام وظایف خود (اداره امور مردم) درمانده می‌شود.

👈 فروپاشی لزوماً به سرنگونی نظم مستقر و جایگزینی نظم جدید نمی‌انجامد و ممکن است به هرج و مرج و بی‌ثباتی منجر شود.



انقلاب (Revolution):

👈 انقلاب به معنای دگرگونی بنیادین و سریع در ساختار قدرت و نظم سیاسی، اقتصادی یا اجتماعی مستقر است که معمولاً با مشارکت گسترده مردم همراه است.

👈 انقلاب‌ها بیشتر برآیند نارضایتی عمومی از وضعیت موجود، بیداد، و خواست مردم برای دگرگونی بنیادین هستند.

👈 انقلاب‌ها معمولاً با خشونت و درگیری‌های اجتماعی همراه هستند.

👈 انقلاب‌ها هدفمند هستند و می‌کوشند نظام نوینی را جایگزین نظام پیشین کنند.

👈 انقلاب اغلب برنامه ریزی شده است.



سرنگونی (Overthrow / Downfall):

👈 سرنگونی به معنای برکناری یک حاکم یا نظم سیاسی از راه اقدام نظامی یا کودتا است.

👈 سرنگونی معمولاً توسط گروه‌های سازمان‌یافته انجام می‌شود و لزوماً با مشارکت گسترده مردم همراه نیست.

👈 سرنگونی می‌تواند خشونت‌آمیز یا مسالمت‌آمیز باشد.

👈 سرنگونی لزوماً منجر به تغییرات اساسی در ساختار قدرت و نظام سیاسی نمی‌شود.

👈 سرنگونی اغلب برنامه ریزی شده است.



برآیه:

👈 «فروپاشی» فرآیندی معمولا تدریجی و غیر ارادی است.
👈 «انقلاب» فرآیندی معمولا سریع و هدفمند با مشارکت گسترده مردم است.
👈 «سرنگونی» فرآیندی سریع و اغلب همراه با اقدام نظامی توسط یک گروه کوچک است.



پی‌نوشت:

جستار را با گفتاوردی از ابن‌خلدون و استنتاج پروفسور #جف_مولگان به پایان می‌بریم:

📖 سالخوردگی یک بیماری کشنده است که نمی‌توان آن را درمان کرد چون چیزی طبیعی است
✍️ مقدمه ابن‌خلدون - پروین گنابادی


📖 شباهت آشکاری میان طول عمر انسان‌ها و طول عمر گروه‌های حاکمه وجود دارد.
✍️ جف مولگان - قدرت خوب و قدرت بد




پیوست :

نگاهی گذرا به کتاب «آزادی آزادبودن» - هانا آرنت


مهر افزون.


🆔 @shahname_yazd
آشوری‌ها عادت داشتند در نبردها، زیباترین زنان خود را همراه بیاورند، چون بودن این زنان در کنارشان به آشوری‌ها روحیه میداد، در نبرد ارتش #کوروش_بزرگ با آشوری‌ها، همه‌ی این زنان به همراه بسیاری دیگری از سربازان آشوری به اسارت #ایرانیان درآمدند.
شاهنشاه
#کوروش به سربازانش چنین گفت: پس از پایان جنگ، همه اسیران را به خانه و سرزمین خودشان روانه سازید، چون قصد ما این نیست که آنان را اسیر خود و معذب و ذلیل نماییم.

📓سرچشمه:
#گزنفون، کوروش‌نامه، فصل۴

⛔️
@Tarikhe_Mamnooe


🆔 @shahname_yazd
11.04.202504:32
کتاب «کالبدشکافی چهار انقلاب» نوشته #کرین_برینتون (Crane Brinton) یک تحلیل تطبیقی از چهار انقلاب بزرگ در تاریخ است:
۱. انقلاب انگلستان (۱۶۴۹)
۲. انقلاب آمریکا (۱۷۷۶)
۳. انقلاب فرانسه (۱۷۸۹)
۴. انقلاب روسیه (۱۹۱۷)

چرا انقلاب‌ها رخ می‌دهند؟

برینتون انقلاب‌ها را به بیماری‌های اجتماعی تشبیه می‌کند و معتقد است که انقلاب‌ها از یک الگوی مشخص پیروی می‌کنند. بر اساس تحلیل او، انقلاب‌ها زمانی رخ می‌دهند که شرایط زیر فراهم باشد:

۱. نارضایتی عمومی و بحران اقتصادی

دولت‌ها معمولاً در شرایطی که بحران اقتصادی و مالی شدیدی دارند، دچار ضعف می‌شوند.

فشار مالی بر طبقات مختلف جامعه افزایش می‌یابد و نارضایتی عمومی گسترش پیدا می‌کند.

۲. ناکارآمدی و فساد حکومت

حکومت‌های در آستانه انقلاب معمولاً ضعیف، ناکارآمد و دچار فساد هستند.

آن‌ها قادر به پاسخگویی به مشکلات جامعه نیستند و مشروعیت خود را از دست می‌دهند.

۳. تضعیف طبقه حاکم و شکاف در نخبگان

بخش‌هایی از نخبگان سیاسی و اقتصادی که قبلاً از حکومت حمایت می‌کردند، از آن فاصله می‌گیرند.

اختلاف میان گروه‌های حاکم به بی‌ثباتی سیاسی منجر می‌شود.

۴. رشد ایدئولوژی‌های انقلابی

در هر انقلاب، ایدئولوژی‌های جدید و رهبران فکری ظهور می‌کنند که مردم را علیه وضع موجود تحریک می‌کنند.

این ایدئولوژی‌ها شامل وعده‌های عدالت اجتماعی، برابری و تغییرات بنیادی در حکومت است.

۵. افزایش اعتراضات و گسترش خشونت

ابتدا اعتراضات مسالمت‌آمیز شکل می‌گیرد، اما با سرکوب شدید حکومت، جنبش‌های مردمی به خشونت کشیده می‌شوند.

گروه‌های رادیکال قدرت را به دست می‌گیرند و سرنوشت انقلاب را تعیین می‌کنند.

الگوی مراحل انقلاب از نگاه برینتون

برینتون انقلاب‌ها را شبیه به تب و بیماری می‌داند که از مراحل مختلفی عبور می‌کنند:
۱. مرحله اولیه (نارضایتی و بحران) → نارضایتی عمومی افزایش می‌یابد.
۲. مرحله رادیکال (اوج انقلاب) → نیروهای افراطی قدرت را به دست می‌گیرند.
۳. دوران ترور و افراط‌گرایی → سرکوب مخالفان و خشونت گسترده رخ می‌دهد.
4. بازگشت به ثبات (دیکتاتوری یا نظم جدید) → انقلاب به پایان می‌رسد و یک نظام جدید جایگزین می‌شود (مانند ناپلئون در فرانسه یا استالین در شوروی).


جمع‌بندی

برینتون معتقد است که انقلاب‌ها نه‌تنها ناشی از مشکلات اقتصادی و سیاسی هستند، بلکه وجود یک ایدئولوژی قوی، ضعف دولت و گسترش نارضایتی عمومی نیز در وقوع آن‌ها نقش دارد. پس از هر انقلاب، معمولاً یک دوره رادیکالیسم و خشونت شدید رخ می‌دهد، اما در نهایت جامعه به یک وضعیت پایدار جدید می‌رسد.
این نظریه هنوز هم در بررسی انقلاب‌های مدرن کاربرد دارد، زیرا نشان می‌دهد که انقلاب‌ها از یک الگوی تکراری پیروی می‌کنند.


پ.ن.

۱. همانگونه که اشارت رفته است اگر مردم ناراضی وجود نداشته باشند هیچ روشنفکر و رهبری -یا هیچ نیروی خارجی- قادر به شوراندن مردم و بسیج عمومی نخواهد بود.

۲. در تاریخ معاصر تقریبا هیچ انقلابی نتوانسته به شعارهای خود و مدینه فاضله‌ای که نوید می داده جامه‌ی عمل بپوشاند ، و از این منظر اغلب انقلاب ها زیانبار بوده‌اند ، ولی به گونه‌ی شگفت‌آوری بوقوع پیوسته و سبب آسیب‌هایی شده اند.


🆔 @shahname_yazd
Көбірек мүмкіндіктерді ашу үшін кіріңіз.