tapswap community
tapswap community
Notcoin Community
Notcoin Community
Whale Chanel
Whale Chanel
tapswap community
tapswap community
Notcoin Community
Notcoin Community
Whale Chanel
Whale Chanel
NOŪS avatar

NOŪS

حامد روشنیِ راد
Lobender wahres Licht

@hamede_roshanie_rad
TGlist rating
0
0
TypePublic
Verification
Not verified
Trust
Not trusted
Location
LanguageOther
Channel creation dateApr 03, 2020
Added to TGlist
Oct 29, 2024
Linked chat

Records

13.05.202523:59
2KSubscribers
28.10.202423:59
0Citation index
15.03.202523:59
657Average views per post
20.03.202520:39
407Average views per ad post
31.10.202423:59
5.30%ER
15.03.202523:59
34.22%ERR
Subscribers
Citation index
Avg views per post
Avg views per ad post
ER
ERR
NOV '24DEC '24JAN '25FEB '25MAR '25APR '25MAY '25

Popular posts NOŪS

10.05.202518:15
این کتاب را چند سال پیش ترجمه کرده بودم اما هرگز به جایی برای چاپ ندادم. نیازمند ویرایش و بازبینی است. در این فایل دو فصل اول کتاب دربارۀ کارکرد فلسفه حقوق و فصل دوم با عنوان "پایان قانون" را نهادم.

نویسنده روسکو پوند (Roscoe Pound)، (۱۸۷۰ – ۱۹۶۴) پژوهشگر حقوق آمریکایی از سال ۱۹۰۳ تا ۱۹۱۱ رئیس کالج حقوق دانشگاه نبراسکا و از سال ۱۹۱۶ تا ۱۹۳۶ رئیس دانشکده حقوق هاروارد بود. مجله مطالعات حقوقی پوند را به‌عنوان پراستنادترین دانشمندان حقوقی قرن بیستم معرفی کرده‌است.
12.05.202517:40
حکیم ترمذی پیشگام عرفان نظری در خراسان و از بنیان گذاران علم الاسماء به مثابه نوعی فلسفه زبان است. در اوایل قرن سوم در ترمذ خراسان متولد شد و نگاهی گذرا به آثارش از جمله علم الاولیا که دکتر سامی سیف آن را تصحیح و شرح کرده، اهل علوم عقلی و تاریخ فلسفه اسلامی را شگفت زده میکند، که برخلاف قول معروف که نخستین متفکران که فلسفه یونان را به کار گرفتند و پیشتر از کندی یا نظّام بصری با فلسفه یونانی و تفکر فلسفی یونانی آشنا و در اخلاق و متافیزیک و معرفت شناسی و فلسفه اخلاق و زبان استفاده کرده است و از نخستین کسانی است که نام خاص حکیم گرفته، درست از همین جهت.

درباره این شخصیت گمنام بزرگ متعلق به ایران و اسلام در فرصتی خواهم نوشت. اینجا فقط قصد معرفی همین کتاب او در علم شناسی و "علم الاسماء" را داشتم که در ادامه ابیات مثنوی مولوی قرار دهمش. آثار اصلی او مانند ختم الاولیاء،کتاب الحقوق، کتاب ادب النفس، منازل القاصدین، نوادر الاصول و غیره شناخته شده و بخش زیادی از آثارش نیز هنوز مخطوط است. تورقی از کتاب و جدیت تفکر او در مفهوم پردازی نقش او در تکوین زبان علم در اسلام را نشان می‌دهد.
10.05.202518:12
An Introduction to the
Philosophy of Law

ROSCOE POUND
04.05.202520:49
متن تطبیقی لاتین و انگلیسی از کتاب «دربارۀ حقیقت» توماس آکوئیناس. من ۱۲ پرسش اول این کتاب را که شامل همه پرسشهای ضروری و بنیادی است در فایل فوق قرار دادم.

این رساله از بهترین متون توماس و از بهترین متون فلسفی در متافیزیک غرب است. توماس در این کتاب بسیار تحت تاثیر اندیشه خاص ابن سینا دربارۀ حقیقت است. و بدون درک دقیق این رساله توماس نمیتوان آموزه حقیقت به طور عام و به طور خاص نزد ارسطو و ابن سینا را دریافت.
11.05.202513:55
گفتگوی من با هوش مصنوعی
Chatgpt



سلام آلمانی بلدی؟

بله، می‌توانم به زبان آلمانی صحبت کنم. چطور می‌توانم به شما کمک کنم؟


بلدی یک شعر عربی را به آلمانی با وزن و قافیه ترجمه کنی؟


می‌توانم به عنوان یک روش مناسب، مفهوم شعر را برای شما منتقل کنم، اما ترجمه شعر به زبان دیگری با توجه به وزن و قافیه کار نسبتا دشواری است. می‌توانید متن شعر مورد نظر را برای من ارسال کنید تا بهتر بتوانم کمک کنم.


هبطت الیک من المحل الارفع
ورقاء ذات تعزز و تمنع

از ابن سینا



ممنون که شعر را فرستادید. اکنون سعی می‌کنم مفهوم این شعر را به آلمانی با توجه به قافیه و وزن آن منتقل کنم.
در اینجا ترجمه‌ای از مفهوم شعر به زبان آلمانی آورده شده است:

Du kamst zu mir von einem hohen Ort,
Ein Vogel, stolz und voller Schutz.


این ترجمه سعی دارد به زیبایی و مفهوم شعر احترام بگذارد. آیا می‌توانم در مورد دیگری به شما کمک کنم؟


چرا گفتی به سوی من؟ zu mir? هبطت الیک... بگو zu dir لااقل


حق با شماست! برای دقت بیشتر بهتر است جمله‌ی درست‌تر باشد. در اینجا اصلاح شده ترجمه را ارائه می‌دهم:

Du kamst zu dir von einem hohen Ort,
Ein Vogel, stolz und voller Schutz.



ممنون از توجه شما! اگر سوال دیگری دارید یا درخواست دیگری هست، خوشحال می‌شوم کمک کنم.


بعد گفتی du kamst چه هوشی هستی تو؟ هبطت... مونث است.. بگو sie لااقل


شما کاملاً درست می‌فرمایید و از دقت شما سپاسگزارم. در اینجا ترجمه‌ی اصلاح‌شده را ارائه می‌دهم:

Sie kam zu dir von einem hohen Ort,
Ein Vogel, stolz und voller Schutz.


اگر سؤال یا درخواست دیگری دارید، لطفاً بفرمایید!


خودم اینطور ترجمه کردم:

Die würdevoll Höhen Taube
obenvon zu dir verfallen

آیا وزن شعر را درک میکنی؟



بله، ترجمه‌ای که شما ارائه دادید زیبا و با وزن مناسب است. تلاش شما در حفظ زیبایی و قافیه شعر قابل تقدیر است. شعر شما به خوبی مفهوم و احساسات اصلی شعر ابن سینا را منتقل می‌کند. آیا سوال یا موضوع دیگری دارید که بتوانم به شما کمک کنم؟


وزن شعر را برایم بگو یا یک شعر معروف از گوته در این وزن بگو


شعر شما به وزن بحر متقارب (مفاعیلن مفاعیلن مفاعیلن مفاعیلن) نزدیک است.
برای ارائه یک شعر معروف از گوته، می‌توانم بخشی از شعر "فاوست" را انتخاب کنم که به زیبایی و عمق احساس پرداخته است، اما این شعر لزوماً در همان وزن دقیق نخواهد بود. فرهنگی غنی و وزن خاص خود را دارد.
متن شعر "فاوست" به طور کلی به این صورت است:
دشت و کشت و زمین،
آسمان و مروارید.

این ابیات نمی‌توانند دقیقاً با شعر شما مطابقت داشته باشند، اما سعی در انتقال احساسات و عمق حس وجودی دارند. آیا چیزی دیگر مدنظر دارید یا سوالی دارید؟


بله فاوست در همین وزن است. مرسی زیاد حالیت نمیشه ولی. متقارب کجا بود؟


با کمال میل، ممنون از شما که به من فرصت دادید تا کمک کنم. اگر سوال یا موضوع دیگری دارید که می‌خواهید درباره آن صحبت کنید، لطفاً بفرمایید. من همیشه آماده‌ام کمک کنم!
12.05.202514:46
▪️کتاب تاریخ مفاهیم و مفاهیم بنیادین
نویسنده: راینهارت کوزلک، هانس الریش گومبرشت

مترجم: بهنام جودی
ناشر: قصیده‌سرا
نوبت چاپ: اوّل
سال انتشار: ۱۴۰۴
موضوع: تاریخ، علوم سیاسی
تعداد صفحات: ۲۷۷


https://t.me/Historyandideas
شجره‌نامه‌ی فلسفه‌ی آلمانی از کانت تا هولدرلین. تاریخ نشر آثار بنیادین از سال 1781 تا 1800
[دیتر هنریش]

https://t.me/Seyed_Masoud_Hosseyni/212
15.04.202520:20
Naturrecht oder philosophie des rechts und des staates.

Heinrich Aherens.
10.05.202516:46
THE POETICS OF ARISTOTLE
EDITED WITH CRITICAL NOTES AND A TRANSLATION
BY S, H. BUTCHER
12.05.202514:46
▪️دربارهٔ پروژهٔ «مفاهیم بنیادین تاریخی» راینهارت کوزلک

کوزلک پروژهٔ عظیم «مفاهیم بنیادین تاریخی»، که ۲۵ سال عمر خود را صرف آن کرد و در ۸ جلد منتشر شد، در حوزهٔ «Begriffsgeschichte» یا تاریخ مفاهیم، مطالعهٔ «مفهومی» تکوین «Neuzeit» یا دوران مدرن را موضوع کار خود قرار داده است. از نظر کوزلک، دسته‌ای از مفاهیم در دوران جدید وجود دارند که به ثبت تجارب مدرن و در عین حال شکل دادن تجارب مدرن و افق انتظارها، پرداخته است. او این مفاهیم را «Grundbegriff»  یا «مفاهیم بنیادین» می‌نامد، حدود ۱۳۰ مفهوم، شامل بحران، انقلاب، رهایی، دولت، طبقه، و... . از نظر او، با مطالعهٔ تاریخیِ تحوّل این مفاهیم، می‌توانیم بفهمیم چه چیزی در جهان مدرن، به‌واقع «جدید» است و وجه تمایز آن با جهان قدیم چیست. محوری‌ترین پرسش یا به عبارت دقیق تر «die leitende Fragestellung» او «مطالعهٔ فروپاشی جامعهٔ اصناف یا قشرهای قدیم، و پیدایش و تحوّل جهان مدرن است. این فرایندهای دوگانه بنا بر اینکه از حیث مفهومی چگونه ثبت شده‌اند، به‌لحاظ تاریخی مورد مطالعه قرار می‌گیرد.» فرضیهٔ اکتشافی یا «heuristischer Vorgriff» او این است که مفاهیم با ثبت و شکل دادن تجارب جدید، دوران مدرن را شکل داده‌اند. نکته اینجاست که دسته‌ای از مفاهیم خاص - که او آن‌ها را بنیادین می‌نامد - نقشی اساسی در این تحوّل داشته‌اند. لذا از نظر او، بازهٔ زمانی ۱۷۵۰-۱۸۵۰م در اروپا - به‌ویژه آلمانی زبان - «آستانهٔ دوران جدید» است که طی آن، مفاهیم جدید پدیدار شده و مفاهیم قدیم، مضمون‌های جدید یافته و تثبیت می‌شوند و انسان مدرن بعد از این دوره، با این مفاهیم اندیشیده و عمل کرده است؛ و این گسستی میان جهان جدید و قدیم است. از همین رو، فهم پیش از این دوره، نیازمند کاوش و تفسیر تاریخیِ لایه‌های معنایی مفاهیم است. نکتهٔ مهم در این فرضیه، این است که مفاهیم بنیادین دارای چهار ویژگی مشترک - با درجاتی متفاوت - هستند: زمانمند شدن، سیاسی شدن، ایدئولوژیک شدن، و دموکراتیک شدن. کوزلک همهٔ این موارد را در روش‌شناسی مجموعه توضیح داده و نویسندگان گوناگون باقی فصل‌های این مجموعهٔ ۸ جلدیِ عظیم، هر کدام مفاهیم مورد نظر را بر این مبنا تاریخ نگاری کرده‌اند.

بحث کوزلک برای جهان ایرانی تقریباً جدید و ناآشنا است. البته، پیش‌تر با «تحلیل گفتار» یا «Discourse analysis» آشنا شده‌ایم؛ امّا این نوع از تاریخ‌نگاری که خود را از تاریخ ایده‌ها متمایز می‌کند و بر مفاهیم متمرکز می‌شود، برای ما چندان شناخته‌شده نیست و نیازمند توضیحات، تفاسیر و به‌ویژه توجّه به فلسفهٔ کانت، هگل، دیلتای، هایدگر، گادامر، کارل اشمیت، کارل لُویت، هانس بلومنبرگ و... است تا بفهمیم کوزلک دقیقاً چه می‌کند. جایگاه این اثر در دستگاه فکری کوزلک را می‌توان گفت اساسی است و مبنا و پایهٔ بحثی است که او در حوزهٔ تاریخ، تاریخ‌نگاری، و نظریه و روش برای تاریخ اندیشه طرح کرده است. به عبارتی دیگر، کوزلک شالوده‌های دستگاه‌های فکری خود را با طراحی پروژهٔ تاریخ مفاهیم خودش، و تبدیل آن از روش به ابر نظریه‌ای برای تاریخ، پی‌ریزی کرد و بسط داد. اهمیّت کوزلک برای ما می‌تواند دو وجه داشته باشد: نخست، به ما درکی جدید از مدرنیته و دوران جدید می‌دهد که کم‌تر سویه‌های ایدئولوژیک و روشنفکرانه دارد. دوّم، روش و نظریهٔ او برای درکی مفهومی از تاریخ، می‌تواند برای خوانش تاریخ اندیشه در ایران و به‌ویژه مواجههٔ ما با مدرنیته، جالب و محل بحث باشد و حتّی طراحی پروژه‌های مشابه برای نگارش تاریخ مفاهیم جدید در ایران با توجّه به دورهٔ مشروطه تا به امروز، سودمند باشد. ما مبتنی بر این بحث کوزلک به طراحی پروژه‌ای دربارهٔ مفاهیم بنیادین تاریخی در زبان سیاسی-اجتماعی ایران معاصر پرداخته‌ایم که به‌زودی فراخوان همکاری و طرحی از آن پروژه را معرفی خواهم کرد.

بهنام جودی

@Historyandideas
27.04.202513:43
ارسطو در کتاب الحاء یا اپسیلون از متافیزیک فلسفه را به سه نوع نظی (تئورتیکه) عملی (پراکتیکه) و صناعی (پراکتیکه) تقسیم کرده است.

کتابهای طبیعیات مهمترین منابع فلسفه نظری هستند، و کتب اخلاق و سیاست مهمترین منابع علم عملی و کتاب فن شعر مهمترین اثر او در زمینه علم صناعی است (پری پوئتیکه). او سپس با توضیح کوتاهی در ملاک تقسیم این سه حوزه علوم نظری را به سه حوزه طبیعی ریاضی و الهی تقسیم میکند. و سپس علم الهی را فلسفه نخستین مینامد.

با نگاه اجمالی به این تقسیم علم نظری (که غایت آن فهم راست یا حقیقت است) را یکسره از علوم عملی (که غایت آن عمل است و بعدا گفته شد غایت آن شناخت نیک و بد است) و علم صناعی (که ارسطو میگوید غایت آن تولید است و بعدا امر زیبا به عنوان غایت این ساحت معرفی شد) مجزا و با هم نامربوط هستند. و فلسفه اولی در زمره علوم نظری قرار دارد. ارسطو نخستین کسی است که این تقسیم را به این شیوه مطرح ساخته است.


با خوانشی دقیق و تفسیری باید گفت فلسفه اولی در نظر ارسطو الهیات در معنای شناخت جواهر مفارق به مثابه علت غایی طبیعت است که عینا و موضوع فلسفه عملی (یا به قول خودش دانش سیاست که برترین علوم است) است و این نقطه تلاقی فلسفه نظری و عملی است.

اما در کتاب پری پوئتیک چنانکه لویس در ترجمه فن شعر بیان میکند پوئسیس دارای دو معنای ساختن و عمل است و در توضیحی که در جلسه رونمایی کتاب گفتم، موضوع اصلی فن شعر «عمل انسان» است زیرا شعر مهمترین مرآتی است که عمل یا پراکسیس در آن جلوه میکند. در این معنا با برخی قیاسات و استنتاجات ضمیر میتوان نتیجه گرفت فلسفه اولی (پروته فیلوسوفی) فن شعر است، که شلینگ از آن به عنوان «ارغنون فلسفه» یعنی ابزار و منطق فلسفه یاد میکند.


بازگردانی اندیشه ایدآلیسم استعلایی آنگونه که در نقد سوم بازتاب یافته (و این را بارها گفته ام) به فلسفه ارسطو از طریق خوانشی معکوس یعنی خوانش فلسفه مقدم (مشائی یونانی و اسلامی) تحت مقولات فلسفه متاخر (ایدآلیسم آلمانی) تا کنون بهترین و زایاترین پروژه فکری بوده است که به گمان من برای اهالی تفکر امروز خصوصا در ایران میتوان در نظر گرفت. من این نوع فلسفه را «خوانش اقدمین در پرتو قدما» نامیده بودم.
12.05.202517:01
#مثنوی

اسم هر چیزی تو از دانا شنو
سرّ رمزِ علّم الاسما شنو

اسم هر چیزی برِ ما ظاهرش
اسمِ هر چیزی برِ خالق سِرش

نزدِ موسی نامِ چوبش بُد عصا
نزدِ خالق بود نامش اژدها

بُد عُمَر را نام اینجا بُت‌پرست
لیک مؤمن بود نامش در الست


.

حاصل آن آمد حقیقت نامِ ما
پیشِ حضرت کان بود انجامِ ما


.

#مثنوی_مولوی
#علم_الاسماء
12.05.202514:35
وهایدگر این لغت داسمن را از این ابداع کرده به معنی انسان بدون تعین و تشخص که گویی نه تعین تذکیر دارد نه تانیث و معادل رمه نیچه میگیرد داسمن را در یونانی باستان هم داریم این لغات خنثی را ولی به تدریج این تعینات گرامری از بین رفتند، مثلاً یونانی جدید این قواعد و جنسیات کلاسیک را ندارد، یا فارسی باستان داریوش قواعدش چند برابر کما و کیفا از آلمانی مفصل تر و پیچیده تر بوده و لغات مثل آلمانی دقیقا در حدود ۸ تا ۱۱ وضعیت صرف میشدند مثل نومیناتیو و آکوزاتیو و آبلاتیو و وکاتیو و... که همگی به تدریج از بین رفتند. همین آلمانی هم معروف است که بسیاری از کاربران بومی جدید در نسل y و z بسیاری از این جنسیات و صرفها را نمی‌دانند و به کار هم نمی‌برند و اگر سختگیری تعلیماتی آلمانیها و اجبار کردن به گذراندن دوره‌های آموزشی برای خارجی و بومیان متقاضی آموزش و اشتغال نبود بسیار زودتر از این این تفصیلات و جزئیات تا الان از بین رفته بود و همچنین اگر نبود نبوغ آموزگاران و دستورنویسان و قانونگذاران اقلیم "دی اشپراخه" یعنی زبان که بسیار موثر است در تداوم و گسترش تعینات تفصیلی کلمات و جملات. و خصوصا فارسی در این حوزه بسیار ناقص و علیل و ناتوان است در تفهیم و تشریح و قانونمندسازی آنچه اینجا "تعینات زبانی" نامیدم = gramatiche Bestimmungen از جمله جنسیت لغات یکی از تعینات گراماتیک است که گفتم خصوصا در آلمانی خصلت تعین بنیادین را دارد و کلیت نظام صرف و نحو بر پایه این تعین استوار شده و گذشته از زیست تجربی- حضوری سماعی که گفتم ضروری است به نحو علمی و مفهومی دقیقاً این تعین‌ها شناخته و فهمیده و ایضاح و تنویر شوند در ذهن کاربران زبان، به طور حصولی- قیاسی. Stop !)

... اما جنسیت خنثی مثل Das Kind یعنی کودک. پس "در دی داس" سه تعین جنسی را برای حروف تعریف نمایندگی میکنند. چرا جنسیت حروف تعریف در آلمانی مهم است؟ چون این حروف تعریف همراه با تغیراتی که نقشهای نحوی در لغت پدید میاورد (مثل مرفوع و منصوب و مجرور شدن لغات در عربی در نقشهای نحوی مختلف که عارض میشود بر پایان لغات) بخش مهمی از این تغیرات در آلمانی عارض بر حروف تعریف میشود، اعم از معین و نامعین، که حالا ما اینجا درباره معینها صحبت میکنیم.

مثلا لغت مونث die Mutter وقتی در جمله نقشهای فاعلی و مفعولی و مضاف الیهی و متممی بگیرد (چهار حالتی که در عربی نقش اولی نومیناتیو لغت را مرفوع میکند که مضموم شدن مهمترین نشانه آوایی آن است، و نقش دوم یعنی مفعولی یا آکوزاتیو منصوب میکند و سومی و چهارمی مجرور میکنند، حالت گنتیو مجرور مصاف الیهی است و حالت داتیو مثل مجرور به حروف جر است) مثلاً در عربی اگر لغت معرب بعد از حرف اضافه جاره مثل الی من علی و... بیاید مجرور میشود (که مهمترین نشامه آن این است که آخر لغت کسره میگیرد، در مفردات، اما در لغات جمع و مثنی و... علامت مجرور شدن متفاوت است) در آلمانی هم وقتی لغتی بعد از حرف اضافه بیاید میگوییم حالت Dative که اولا تغیرات آوایی در آلمانی بر حروف تعریف عارض میشود. مثلاً اگر قبل از der Vater حرف اضافه برای، از، در ( یعنی حروف مثلاً in vor von و..) بیاید حرف تعریف der تبدیل به dem میشود مثلاً «پیش پدر» میشود vor dem Vater یا در شعر بالا اگر ببینید "در رودخانه" (رود لغت مذکر است der fluss) تبدیل شده است به in dem Fluss (که این و دم در این حالت ادغام میشوند به im و مجموعا «در رودخانه» در حالت داتیو _ مشابه و مقارن با اعراب مجرور به حرف جر _ میشود im Fluss. و اگر لغت مونث باشد مثلاً همان die Mutter معروف خودمان در حالت داتیو حرف تعریف die تبدیل میشود به der که حرف تعریف مذکر در حالت مبتدایی و فاعلی یعنی nominative است و این است که آلمانی را به مصیبت تبدیل میکند، لذا اگر می‌بینید در جایی لغتی مونث با حرف تعرف der آمد میفهمی باید به معنی داتیو خوانده شود (مثل همین که در صوت گفتم der Mutter که اول این شعر آمده چون از قبل میدانیم مادر مونث است پس اینجا der نشانه داتیو است و der Mutter را باید با نظر به کلیت و حالت معنایی جمله همراه با یک حرف اضافه مقدر بیاوریم و بفهمیم که یعنی «برای مادر یا به مادر»).

der Mutter die mich

اما اینجا حرف بعد از مادر die هم دقیقا به مادر برمیگردد و به آن حرف تعریف نمیگوییم بلکه ضمیر موصولی می‌گوییم. و از کارکردهایی که این حروف تعریف دی در داس دارد همین است که میتواند برای ارجاع به مرجعی از پیش مذکور و به معنای «که و الذی و التی» به کار رود و هنگام رجوع به لغت ماقبل مذکور اولا باید در جنسیت با آن مطابقت کند، دوماً دیگر حالت حرف تعریف ندارد (که همیشه قبل از اسم می آید اما اینجا mich اسم نیست و یعنی «مرا» یعنی ضمیری است در حالت مفعول و منصوبی یعنی مرا و میدانیم این نیاز به حرف تعریف ندارد مثلا بی معناست بگویبم "الهو" و "الانت" مگر اینکه البته
04.05.202517:06
رساله الحقوق امام سجاد .(نخستین بار در این کتاب تقسیم سه گانه حق الله و حق الناس و حق النفس مطرح شده است)
10.05.202518:09
«از زمانی که قانونگذاران از تلاش برای حفظ امنیت عمومی با این باور که بخش‌های خاصی از قوانین بشری از جانب خدا دیکته شده یا از جانب خدا وحی شده یا از جانب خدا تأیید شده‌اند، دست کشیدند، مجبور بوده‌اند با این مشکل دست و پنجه نرم کنند که به بشر ثابت کنند که قانون چیزی ثابت و پابرجاست که اقتدار آن غیرقابل انکار است، در عین حال، آن را قادر می‌سازد تا تحت فشار خواسته‌های بی‌نهایت و متغیر انسانی، دائماً خود را اصلاح کند و گاهی اوقات تغییرات اساسی ایجاد کند»


از کتاب «مقدمه بر فلسفه حقوق» نوشته راسکو پوند.
Log in to unlock more functionality.