Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
ایرانیان در دوران باستان avatar

ایرانیان در دوران باستان

این کانال بر آن است که تا جای ممکن، به زندگی مردم ایران در دوران باستان نگاهی اندازد
@IranianDDBastan
TGlist rating
0
0
TypePublic
Verification
Not verified
Trust
Not trusted
Location
LanguageOther
Channel creation dateMar 27, 2025
Added to TGlist
Apr 06, 2025

Records

14.05.202509:38
878Subscribers
09.04.202523:59
100Citation index
11.04.202523:59
493Average views per post
11.04.202523:59
493Average views per ad post
08.04.202521:40
18.60%ER
18.03.202515:54
130.30%ERR
Subscribers
Citation index
Avg views per post
Avg views per ad post
ER
ERR
MAR '25APR '25APR '25APR '25APR '25MAY '25MAY '25

Popular posts ایرانیان در دوران باستان

16.05.202507:31
وقتی سخن از شاهنشاهی اشکانی به میان می‌آید، معمولاً خوانندگان تاریخ را به یاد پهلوانانی کمانکش می‌اندازد که داستان‌های دلاوریشان در شاهنامه بازتاب یافته‌اند؛ در عین حال، خوانندگان غیرمتخصص آنان را به طور کلی با شکوه و اقتدار ایران باستان مرتبط می‌دانند. با این حال، یکی از ویژگی‌های برجسته‌ی شاهنشاهی اشکانی، معمولاً در پس پرده‌ی کشمکش‌های آنان با رومیان پنهان مانده است؛ هرچند از سازوکار اجرایی اشکانیان در گسترش سامانه‌های آبرسانی، امکانات رفاهی و ساختار اداری در بخش‌های گوناگون قلمروشان کمتر می‌دانیم، اما کاوش‌های باستان‌شناسی در بسیاری از سرزمین‌های زیر فرمان اشکانیان، نشانگر گسترش استقرارگاه‌ها و افزایش جمعیت با شتابی زیاد و گاه شگفت‌انگیز در دوره‌ی طولانی‌مدت فرمانروایی فرزندان ارشک هستند و این برآیند، نشانگر برنامه‌ریزی‌های دقیق، اما کمتر شناخته‌شده‌ی اشکانیان در مدیریت قلمرو، منابع انسانی و داشته‌های اقتصادی است. مقاله‌ی بالا که متمرکز بر شمال لرستان امروزی است، نتایج مشابهی را در گسترش استقرارگاه‌ها و جمعیت در این سرزمین در دوره‌ی اشکانی، در بافتی (احتمالاً) نیمه کوچ‌نشین به دست می‌دهد.

@IranianDDBastan
15.05.202518:20
@IranianDDBastan
14.05.202512:29
اداره‌ی گستره‌ی وسیع قلمرو هخامنشی به تعریف ساختاری دقیق و منظم نیاز داشت که تا حد امکان با مشکلات گوناگون پیش‌آمده مقابله کرده و پایایی و پویایی شاهنشاهی را ممکن کند. در این راستا، به نظر می‌رسد که هخامنشیان قلمرو خود را به چند حوزه‌ی اداری غول‌آسا تقسیم کرده بودند که از میان آنها، بلخ در شمال خاوری قلمرو هخامنشی جایگاه ویژه‌ای داشت و همه‌ی بخش‌های شمال خاوری قلمرو هخامنشی تا دشت‌های دوردست آسیای مرکزی را اداره می‌کرد. به نظر می‌رسد که هخامنشیان، همواره یکی از اعضای مهم این خاندان و شاید ارشدترین شاهزاده پس از شاه یا جانشین را به شهربانی بلخ می‌گماردند تا از سویی این سرزمین مهم را به دستان شخصی مورد اعتماد سپرده باشند و از دیگر سو، با واگذاری یکی از مهم‌ترین حوزه‌های اداری شاهنشاهی به این شاهزاده‌ی ارشد، نرسیدن او به تاج و تخت را جبران کرده و از تنش سیاسی احتمالی او با دولت مرکزی جلوگیری کرده باشند. مقاله‌ی بالا تلاشی است در راستای بررسی جایگاه همین مقام اداری.

@IranianDDBastan
ریشه‌ی لقب مثل‌گونه‌ی "آب زیر کاه" در شاهنامه‌ی فردوسی

@IranianDDBastan
13.05.202509:05
مقاله‌ای درباره‌ی جامه‌های اشکانیان و تاثیر آن بر اقوام و سرزمین‌های پیرامونی، از سوریه تا آسیای مرکزی.

@IranianDDBastan
15.05.202515:13
آرامگاه فردوسی در گذر تاریخ

ماخذ تصاویر: شهبازی، علیرضا شاپور، ۱۳۹۹، زندگینامه‌ی تحلیلی فردوسی، ترجمه‌ی هایده مشایخ، تهران: هرمس.

@IranianDDBastan
15.05.202518:20
@IranianDDBastan
04.05.202514:26
در کمبود داده‌های مربوط به تاریخ و فرهنگ اشکانی، اهمیت یافته‌های باستان‌شناسی روز به روز افزایش می‌یابد.
مقاله‌ی بالا درباره‌ی قلعه‌ای مربوط به اوایل تا اواسط دوره‌ی اشکانی در استان زنجان کنونی، احتمالاً در قلمرو دولت دست‌نشانده‌ی ماد آتورپاتکان، تلاشی در همین راستا برای شناخت بهتر معماری نظامی ایران در دوره‌ی اشکانی است.

@IranianDDBastan
15.05.202518:22
دو کتاب شامل مجموعه‌ مقاله‌هایی درباره‌ی فردوسی و شاهنامه‌پژوهی از جلال خالقی‌مطلق
17.05.202515:36
مقاله‌ای از دکتر پدرام جم درباره‌ی جشن‌های آبریزگان و آذرجشن در دوره‌ی ساسانی و نکاتی پیرامون گاهشمار این دوره

@IranianDDBastan
07.05.202507:06
تندیس سنگی الیمایی-اشکانی یافته شده در مسجدسلیمان (کلگه)، احتمالاً از اواخر سده‌ی ۱ میلادی که مردی را در حال نیایش (با دست راست رو به جلو که اکنون از بین رفته است) نشان می‌دهد.

ماخذ تصویر:
Sarkhosh Curtis, Vesta, 1994, "More Parthian Finds from Ancient Elymais in Southwestern Iran", Iranica Antiqua, Vol. XXIX.

@IranianDDBastan
08.05.202519:30
یکی از ابهامات تاریخ هخامنشی، سرنوشت سپاهی از کمبوجیه است که به گفته‌ی هرودت به هدف گشودن واحه‌ی آمون روانه شدند، اما بین راه گرفتار طوفان شن شده و از بین رفتند. برخی از پژوهشگران در اصالت این گزارش تردید کرده‌اند؛ به عقیده‌ی کَپر، این رخداد را می‌توان به شورش فرعونی کمتر شناخته شده به نام پتوباستیس چهارم ربط داد. ظاهراً او زمانی که کمبوجیه به سوی جنوب مصر راهی بود شورید و بنابراین یگانی برای دفع شورش گسیل شد که همان یگان گزارش هرودت بودند، اما آنان در جنگ شکست خورده و از میان رفتند. مشکلات بعد به کمبوجیه فرصت تلافی نداد و شورش پتوباستیس تا زمان داریوش (که در کتیبه بیستوت نیز از آن سخن گفته) دوام آورد، اما سپس به دست او فرو نشانده شد و هخامنشیان خاطره‌ی این شکست را با نابودی سپاه توسط طوفان شن جایگزین کردند.

ماخذ تصاویر:
Kaper, Olaf E., 2015, "Petubastis IV in the Dakhla oasis: New evidence about an early rebillion against Persian rule and its suppression in political memory", political memory in and after the persian empire, Atlanta: SBL press.

@IranianDDBastan
17.05.202508:50
آسیب‌های واردشده به محوطه‌ی طاق بستانِ کرمانشاه در دو دهه‌ی اخیر که محوطه‌ای بسیار مهم با سنگ‌نگاره‌هایی منحصربه‌فرد از دوره‌ی ساسانی، احتمالاً مربوط به دوره‌ی حکومت خسروپرویز است و ظاهراً نامش را از دایی شورشی و نامدار خسرو، یعنی وستهم/بستام گرفته است. به نظر می‌رسد که برخی از این آسیب‌ها و دگرگونی‌ها را نمی‌توان صرفاً حاصل بی‌مبالاتی مسئولان دانست.

ماخذ تصاویر:
Comparetti, Matteo, 2018, "the late Sasanian figurative capitals at Taq-i Bustan: proposals regarding identification and origins", Persian art, edited by Yuka Kadoi, Edinburgh university press.

@IranianDDBastan
درباره‌ی دین هخامنشیان تا کنون پژوهش‌های فراوانی انجام گرفته است و اگرچه برخی از پژوهشگران آنان را زردشتی می‌پندارند، اما برخی نیز شواهد گواه بر این نظر را کافی نمی‌دانند. ایلیا گرشویچ که هوادار نظریه‌ی نخست بود، تلاش می‌کرد تا از راهی دیگر به نتیجه‌ی مورد نظر خود برسد؛ به عقیده‌ی او، نام زردشت که در زبان یونانی به صورت زوروآستر آمده، درواقع برگرفته از تلفظ پارسی باستان (و نه مادی یا اوستایی) این نام، یعنی *زَرَئوشترَ است و در نتیجه، یونانیان از طریق ایرانیانِ پارسی (و نه دیگر ایرانیان) و در دوره‌ی هخامنشی با زردشت آشنا شدند.

ماخذ تصویر: گرشویچ، ایلیا، ۱۳۹۶، "سهم خود زردشت"، آموزه و آیین زردشت، گردآوری و ترجمه‌ی منیژه اذکایی و جواد دانش‌آرا، تهران: ثالث.

@IranianDDBastan
کولبرن به خاطر نگاه ویژه، دقیق و جالب توجهش به تاریخ و باستان‌شناسی هخامنشی، به ویژه در مصر، مشهور است. او در این مقاله به سراغ یکی از برهه‌های کمتر پژوهش شده‌ی تاریخ مصرِ دوره‌ی هخامنشی می‌رود، یعنی دوره‌ی گشوده شدن دوباره‌ی آن به دست اردشیر سوم تا ورود اسکندر به مصر.
او در این مقاله در تلاش است تا دو گروه از داده‌ها را دوباره تفسیر کند. گروه نخست که شاخص‌ترینِ آنها دیودروس سیسیلی است، بر خشونت فراوان اردشیر در فتح مصر تاکید دارند و گروه دوم که شاخص ترینشان کتیبه‌ و سنگ‌نگاره‌ی آرامگاه پتوسیریس هستند، ظاهراً چهره‌ی متفاوتی از رخدادها را نشان می‌دهند.
کولبرن با تاکید بر اینکه تبلیغات بطلمیوسیان علیه هخامنشیان در مصر، آبشخور مورخانی چون دیودروس شدند، در تلاش است تا از کتیبه و تصاویر آرامگاه پتوسیریس (مقارن پایان دوره‌ی هخامنشی)، تداوم زندگی عادی در مصر (در کنار احتمال خشونت اولیه) در پی گشوده شدن این سرزمین به دست اردشیر سوم را نتیجه بگیرد.
یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهند که بهره بردن از منابع تا چه میزان می‌تواند دشوار باشد و تحلیل درست رخدادها، چقدر نیازمند تسلط پژوهشگر بر داده‌ها است.

@IranianDDBastan
Log in to unlock more functionality.