● پسماند در دریاچه (بخش دوم)
• در رابطه با پسماند آزمایشهای PC درحالت عادی بایستی ۸.۵ کیلوگرم از UO2 در اصفهان و ۱۴ کیلوگرم از UO2 در دریاچه نمک قم دفع میشد. پس از بررسیها اما حدود ۴ کیلوگرم UO2 موجود در پسماند مایع در اصفهان از غنای بسیار پائینتری نسبت به دیگر نمونهها برخودار بوده که ناشی از ترکیب ۴ کیلوگرم UO2 تهیشده با پسماند قبلی ناشی از آزمایش PC است. باتوجه به اینکه میزان پسماند موجود در اصفهان همان ۸.۵ کیلوگرم UO2 بوده است بنابراین بهاحتمال بالا ۴ کیلوگرم UO2 دیگر نیز بهشکل پسماند مایع (با همان خلوص 2ppm) در دریاچهی نمک قم دفع شده باشد. در صورت صحت میزان کل UO2 آزمایش PC که در دریاچه نمک قم دفع شده است از ۱۴ کیلوگرم به ۱۸ کیلوگرم میرسد.
• در رابطه با ۶۸ آزمایش مرتبط با حلکردن پودر و قرص UO2 بهمقدار ۴ کیلوگرم نیز نکاتی مطرح است. از ۳.۹۹۱ کیلوگرم UO2 استفاده شده در آزمایش حدود ۰.۸۷ کیلوگرم آن حل نمیشود و مجموعا ۳.۷۸۵ کیلوگرم UO2 حل میشود. پس از بازرسی و با توجه به ادعای کشورمان مبنی بر تلفنشدن مواد در آزمایش و بازیابی نکردن مواد، بایستی ۳.۷۸۵ کیلوگرم UO2 در پسماند مایع موجود میبود. پس از بازرسیهای آژانس اما نهایتا حدود ۲.۶ کیلوگرم UO2 در پسماند یافت میشود. بنابر نتیجهگیری آژانس باقیماندهی پسماندی که دیگر وجود ندارد معادل حدود ۱.۲ کیلوگرم UO2 بهشکل پسماند مایع در دریاچهی نمک قم دفع شده بوده است.
○ پینوشت۱: امروزه شرکت مدیریت پسماندهای پرتوزای ایران تنها متولی مدیریت بلندمدت پسماندهای پرتوزا و چشمههای مصرفشده حاصل از صنعت هستهای و سایر صنایع تکمیلی در کشور است. این شرکت از سال ۱۳۸۶ کار خود را آغاز کرده است و پسماند نیروگاه بوشهر، مراکز پزشکی هستهای، راکتور تحقیقاتی تهران، مراکز تحقیقاتی آموزشی و... را مدیریت میکند. مدیریت و نگهداری پسماند هستهای کشور در سایت انارک نیز برعهدهی این شرکت است.
○ پینوشت۲: رخ دادن اینگونه اشتباهها در محاسبهی میزان مواد پرتوزای موجود در پسماند بهدلیل خطای کاربر، خطای دستگاه، باقیماندن بخشی از پسماند و مواد در دستگاهها و روند آزمایش و... امری کاملا طبیعی است. شایسته است اشاره شود وجود پسماند مایع کمخطر در دریاچهی نمک قم به خودیِخود خطری برای سلامتی مردم منطقه ندارد. جهت بررسی این امر زوایای بیشتری بایستی بررسی شود.
#ایران #قم
@iranian_defensive_power