🔸بیتفاوتی حوزه درباره غلو
✍مهدی مسائلی
چند وقتی است کلیپهایی از سخنان غالیانه روحانیون و مسئولین بعضی از هیئتها منتشر میشود که به صراحت از خداباوری، ربوبیت و معبود بودن امامان اهلبیت(ع) سخن میگویند. بعضی از این سخنان جدید هستند و بعضی مربوط به سالهای گذشته. اما مهم اینکه این حرفها فقط بریدهای از سخنان یک خطیب نیست بلکه نظام فکری این هیئتها که حضوری فعالی در شهرهای بزرگ و کوچک کشور دارند، بر این اعتقادات استوار است. با این وجود، انکار یا محکومیتی درباره این سخنان از سوی مراجع یا متولیان حوزوی صورت نمیگیرد، و بسیاری از مبلغین حوزوی نیز دراینباره کمتر سخن میگویند. این در حالی است که اگر سخنانی در انکار یا تضعیف یکی از فضائل اهلبیت(ع) یا مسائل تاریخی مرتبط با آنها بیان میشد، مواضع بسیار متفاوت بود و در مواردی، بعضی از علما تهدید به اعتراض اجتماعی و کفنپوشی نیز کردهاند.
سخن بنده در نفی عِرق و تعصب به اهلبیت(ع) نیست بلکه مقصودم تناسب در موضعگیریهاست. محققا توحید زیربنای تمام عقاید دینی است و بدون آن هیچ اعتقاد دینی ارزش ندارد. نبوت و ولایت راه و وسیلهای برای نیل به توحید هستند و اگر مسیر شرک از آنها ترسیم شود، به یک ضدارزش تبدیل میشوند.
به قول عالمی، ای کاش یک هزارم تعصبی که بعضی نسبت به ولایت و فضائل اهلبیت(ع) دارند، نسبت به توحید و صفات الهی داشتند. بعضی از علما یا مبلغین هنگام سخن گفتن از توحید و توکل به خدا، ترس آن دارند که برای ولایت و توسل به اهلبیت(ع) شبهه ایجاد کنند. ولی همینها بدون هیچ واهمه و احتیاطی از افتادن مردم به دام غلو و شرک، به امامان(ع) صفات ماواری بشری داده و صفات آنها را تا حد ربوبیت بالا میبرند.
حاصل سخن اینکه مسیر محبت و دوستی، اقتضای تعصب و غلو را دارد، اگر با عقلانیت و دین مانعی برای غلو به وجود نیاوریم، افتادن بدین دام بسیار محتمل است.
........
@azadpajooh