tapswap community
tapswap community
Notcoin Community
Notcoin Community
Whale Chanel
Whale Chanel
tapswap community
tapswap community
Notcoin Community
Notcoin Community
Whale Chanel
Whale Chanel
البساتین | محمدرضا معینی avatar

البساتین | محمدرضا معینی

اخبار و یادداشت‌هایی در مطالعات اسلامی
✍🏻 محمدرضا معینی
@MRezaMoini
TGlist rating
0
0
TypePublic
Verification
Not verified
Trust
Not trusted
LocationІран
LanguageOther
Channel creation dateOct 16, 2015
Added to TGlist
Nov 22, 2024

Records

12.05.202523:59
2.3KSubscribers
31.03.202523:59
200Citation index
10.04.202520:07
588Average views per post
27.02.202515:57
588Average views per ad post
20.03.202515:57
7.14%ER
27.02.202515:57
26.14%ERR
Subscribers
Citation index
Avg views per post
Avg views per ad post
ER
ERR
DEC '24JAN '25FEB '25MAR '25APR '25MAY '25

Popular posts البساتین | محمدرضا معینی

08.05.202512:56

📔 ابوالعباس اللوکری (م. پس از ۵۰۳ق): بیان الحق بضمان الصدق. یک شرح متقدم در فلسفه سینوی
✍️ محمدجواد اسماعیلی و یوپ لامیر

Esmaeili, Mohammad Javad, and Joep Lameer, eds. Abū ʼl-ʿAbbās al-Lawkarī (d. after 503/1109): Bayān al-ḥaqq bi-ḍamān al-ṣidq. An Early 'Reader' in Avicenna's Philosophy, (Leiden, The Netherlands: Brill, 2025)


🔺شناخت ما از تحولات تاریخی فلسفه در میان مسلمانان بسیار ناقص است و تاریخ‌نگاری فلسفه اسلامی هنوز خلأهای بسیاری دارد. فقدان منابع دست اول و عدم شناسایی یا تصحیح آثار بسیاری از فیلسوفان مسلمان، سبب شده عموم تاریخ‌نگاران فلسفه اسلامی تنها به معرفی چهره‌های اصلی و کلیدی و آراء ایشان اکتفا کنند و از تحولات جزئی‌تر ادوار میانی ایشان غفلت داشته باشند.

🔺ابوالعباس اللوکری (متوفای پس از ۵۰۳ق)، شاگرد (احتمالی) بهمنیار بن مرزبان (متوفای ۴۵۸ق) و به واسطه او شاگرد ابوعلی ابن‌سینا (متوفای ۴۲۸ق) است که پیش از این، تنها گزارش‌ها و نقل قول‌هایی پراکنده درباره او در دست بود. اللوکری در میان طبقهٔ دوم شاگردان ابن‌سینا چهره‌ای کلیدی و تأثیرگذار بوده است. اللوکری، اصالتا اهل خراسان بوده و او را «مروج فلسفه سینوی در خراسان» دانسته‌اند. با این حال، در پژوهش‌های جدید تاریخ فلسفه عموماً به او و اثر فلسفی تأثیرگذارش «بیان الحق بضمان الصدق» بی‌توجهی شده است.

🔺خوشبختانه، یک نسخه ناقص (کتابخانهٔ دانشگاه تهران) و یک نسخه تقریباً کامل (کتابخانهٔ ملی پاریس)‌ از «بیان الحق» باقی مانده و دو بخش نخست از مباحث طبیعیات آن («سمع الکیان» و «السماء و العالم») که متناظر با کتاب «فیزیک» و «در باب آسمان» ارسطو است، اخیراً به همت محمدجواد اسماعیلی (موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران) با همکاری یوپ لامیر تصحیح و منتشر شده است.

🔺اللوکری در «بیان الحق» تلاش کرده است خوانشی جامع و منسجم از فلسفه ابن‌سینا ارائه دهد تا مسیری ساختارمند و به دور از پیچیدگی‌های تفکر ابن‌سینا برای طالبان فلسفه، فراهم آورد. اللوکری در مقدمه «بیان الحق»، هدف خود را پاسخ به کمبودهای منابع فلسفی موجود -که یا بسیار پیچیده و طولانی بوده‌اند یا بسیار فشرده و سطحی- بیان می‌کند. اللوکری همچنین تلاش کرده است از فلسفه سینوی در برابر حملاتی و اشکالاتی که متکلمان (عموماً اشاعرهٔ خراسان) بدان وارد می‌کرده‌اند، دفاع کند. همانطور که اسماعیلی در مقدمه احتمال داده، با در نظر داشتن این که اللوکری معاصر با ابوحامد غزالی (متوفای ۵۰۵ق) بوده و به احتمال زیاد از کتاب «تهافت الفلاسفه» او (پایان‌یافته در ۴۸۸ق) اطلاع داشته، بعید نیست که اللوکری در «بیان الحق» در مقام پاسخ به اشکالات غزالی در «تهافت» باشد.

🔺به هر روی، انتشار «بیان الحق» اللوکری گامی مهم در فهم بخشی از تاریخ تحولات اندیشه فلسفی-الهیاتی مسلمانان و چالش‌های میان فیلسوفان و متکلمان در خراسان قرن پنجم و ششم هجری است و امید است که تصحیح و انتشار این سایر بخش‌های این کتاب به زودی انجام پذیرد.

@AlBasatin
افتتاحیه مدرسهٔ بهارهٔ «علم، فلسفه، الاهیات»

با سخنرانی:
حسین واله (ریاست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران)

و

محمدصالح زارع‌پور (دانشگاه منچستر)
بازسازی عقلانی تاریخ الاهیات اسلامی

📆 سه‌شنبه ۲۳ اردی‌بهشت ۱۴۰۴
⏰ ساعت ۱۶ - ۱۸
📍 به صورت حضوری و آنلاین
[ لینک اتاق مجازی ]

🔵 چکیده سخنرانی:
مطالعهٔ تاریخ الاهیات اسلامی به چه کار می‌آید؟ آیا دغدغه‌های معاصر در زمینهٔ الاهیات و فلسفهٔ دین شباهت مهمی به مسئله‌های مورد توجه فلاسفه و متکلمان گذشتهٔ سنت اسلامی دارند؟ آیا مفاهیم، نظریه‌ها و/یا استدلال‌هایی که آنها در پاسخ به دغدغه‌هایشان پرورانده‌اند می‌توانند به کار معاصران بیایند؟ به‌طور خاص، آیا تاریخ الاهیات اسلامی در مواجهه بررسی نقادانه با ابزارهای فلسفی امروزین تاب می‌آورد و ممکن است چیزی از آنچه در این تاریخ پرورده شده برای انسان امروز همچنان قابل دفاع عقلانی باشد؟

محمدصالح زارع‌پور، استاد فلسفه دانشگاه منچستر، در این سخنرانی نسبت عقلانیت و الاهیات اسلامی را بررسی کرده و تلاش می‌کند تا به این سوال‌ها پاسخ دهد. او در این سخنرانی به‌طور خاص با بحث از برخی نظریه‌های بازسازی عقلانی (rational reconstruction) استدلال می‌کند که با بازسازی عقلانی چیزهایی که در تاریخ الاهیات اسلامی پرورده شده‌اند، می‌توانیم به نظریه‌ها و استدلال‌هایی برسیم که حتی با استانداردهای امروزی، قوت فلسفی قابل‌توجهی دارند و می‌توانند برای مساهمت در مباحث معاصر الاهیات و فلسفهٔ دین به کار گرفته شوند.


🔸 این سخنرانی دروازه ورود به مدرسهٔ بهارهٔ «علم، فلسفه، الاهیات» است - فرصتی بی‌نظیر برای آشنایی با الگوهای نوین مطالعات الاهیاتی در جهان معاصر. این مدرسه، گامی مقدماتی است برای مساهمت هر چه فعالانه‌تر دانشجویان و پژوهشگران فلسفه، الاهیات و علم در گفتمان‌های زنده و مدرن فلسفه و الاهیات جهانی.

🔗 برای ثبت‌نام در مدرسه بهاره «علم، فلسفه، الاهیات»، اینجا کلیک کنید:
https://evnd.co/evjxL
Log in to unlock more functionality.