Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Liga Studenților (LS IAȘI) 🇷🇴 avatar

Liga Studenților (LS IAȘI) 🇷🇴

Рэйтынг TGlist
0
0
ТыпПублічны
Вертыфікацыя
Не вертыфікаваны
Надзейнасць
Не надзейны
Размяшчэнне
МоваІншая
Дата стварэння каналаСіч 15, 2021
Дадана ў TGlist
Лист 11, 2024
Прыкрепленая група

Рэкорды

26.03.202523:59
404Падпісчыкаў
16.10.202423:59
0Індэкс цытавання
28.03.202523:59
123Ахоп 1 паста
07.03.202510:27
123Ахоп рэкламнага паста
26.03.202520:32
20.41%ER
28.03.202523:59
30.45%ERR

Развіццё

Падпісчыкаў
Індэкс цытавання
Ахоп 1 паста
Ахоп рэкламнага паста
ER
ERR
ЛИСТ '24ГРУД '24СІЧ '25ЛЮТ '25БЕР '25КВІТ '25

Папулярныя публікацыі Liga Studenților (LS IAȘI) 🇷🇴

🤣 Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, crede că pagina Munikipiul Galaț este o pagină oficială și că tunelul Ryfast din 🇳🇴Norvegia e construit de UMB între Eforie și Vama Veche.

Vă aducem aminte că ea a desființat Școlile de Arte și Meserii (SAM-urile) care pregăteau buni meseriași. Elevii de atunci au fost repartizați la liceele tehnologice unde nu primesc aceeași formare, aruncând, de fapt, zeci de mii de oameni în sărăcie, pe piața forței de muncă din Europa.
Colegii noștri, Toma și Silvian, au fost ieri în platoul BZI unde au explicat succint DE CE se fac presiuni politice asupra noastră dar, cel mai important, de la min. 47:00, au prezentat câteva dintre obiectele de colecție legate de studenții din trecut pe care le deținem și cu care vrem să organizăm un muzeu dedicat studențimii române și luptei ei pentru realizarea unității de neam și consolidarea culturii române. Trecutul ne inspiră, iar istoria noastră este plină de modele demne de urmat pentru tinerii de astăzi! Puteți urmări emisiunea aici: https://cutt.ly/drpXe6Gm

Persoanele care dețin obiecte vechi (documente, medalii, fotografii, cărți etc.) și doresc să ne susțină, ni le pot dona contactându-l pe Toma (0756.905.133). Cele care nu au legătură cu subiectul nostru pot fi date la schimb și valorificate pentru a obține bunurile care ne sunt necesare pentru alcătuirea colecției. Alternativ, ne puteți sprijini folosind metodele disponibile aici: https://ligastudentilor.net/sustine/

Vă mulțumim!
01.04.202520:15
🗓1 aprilie - o zi care NU există în manualele de istorie: La 1 aprilie 1941 a avut loc masacrul de la Fântâna Albă. Între 2000 și 4000 de români din 16 sate din nordul Bucovinei anexat de Uniunea Sovietică în urma Pactului Molotov-Ribbentrop au fost uciși de către Armata Roșie. În memoria acestui eveniment, 1 aprilie a fost declarată Ziua națională de cinstire a memoriei victimelor masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, a victimelor deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie. A comemorat-o vreo instituție?

📺 Vă invităm să urmăriți un documentar realizat de TVR în urmă cu 10 ani despre masacrul de la Fântâna Albă: https://cutt.ly/Ura7weMZ

Conaționalii noștri mergeau în acea fatidică zi într-o coloană cu prapuri, cruci, coroane de brad și steaguri albe, spre granița românească, pentru a se refugia în țară. La 3 km de frontieră, au fost întâmpinați de soldații sovietici și mitraliați încontinuu. Cei care au reușit să scape au fost fugăriți de cavalerie și uciși în moduri cumplite. Cărțile de istorie descriu Masacrul de la Fântâna Albă drept un „Katyn românesc”. Mărturiile puținilor supraviețuitori sunt cutremurătoare.

Până acum, Federația Rusă, ca moștenitoare a URSS, nu și-a cerut scuze pentru acest masacru și nici nu a plătit daune. Mai mult, autoritățile ucrainiene insistă că masacrul a fost o „înscenare” a serviciilor românești. În contextul actual, în care lumea civilizată condamnă crimele Rusiei din Ucraina, este necesar ca statul ucrainean să recunoască și să condamne crimele sovietice.

#ligastudentilor #FantanaAlba1941
28.03.202518:12
🇷🇴 Acum 33 de ani, după sute de kilometri parcurși pe jos prin ninsoare și frig, intrau în București studenții care au plecat în ✝️ Drumul Crucii pentru reunirea Basarabiei cu România. 🎥 Vă invităm să urmăriți filmul acestui extraordinar eveniment din istoria recentă a poporului român: https://youtu.be/j_AM-yc5VY8 🇷🇴

🇷🇴 Zeci de tineri din Liga Studenților din România și Organizația Tineretului Creștin-Democrat din Moldova au plecat pe jos, la începutul lui martie 1992 într-un lung marș de la Chișinău la București, mărșăluind în formă de cruce și ducând pe umeri o cruce din lemn care simbolizează Crucea Basarabiei.

🇷🇴 Mișcarea studenților de atunci a atras atenția opiniei publice din România asupra agresiunii ruse din Transnistria, Federația Rusă atacând la 2 martie Republica Moldova cu scopul de a preveni reunirea Basarabiei cu România și pentru a o ține în sfera de influență a Moscovei. Astfel, românii au fost determinați să susțină rezistența armată împotriva invadatorului rus.

☦️ Totodată, acțiunea tinerilor bucurându-se de înaltul sprijin al PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și de al unor mari duhovnici precum pr. Dumitru Stăniloae, pr. Cleopa, pr. Galeriu sau pr. Constantin Voicescu, a dat un puternic sprijin public Patriarhiei Române în direcția reactivării dreptei Mitropolii a Basarabiei.

⏳ Acum 30 de ani studenților din dreapta Prutului le sângerau picioarele de la mers prin zăpadă și degerături, iar celor din stânga Prutului le sângerau piepturile în luptele crâncene cu Armata a 14-a rusă. Ce mai fac tinerii de astăzi pentru idealul reunirii Basarabiei?

⌛️ După 30 de ani, în care idealul unionist a fost fie abandonat, fie compromis, fie transformat în rampă de lansare în politică, puțini i-au mai rămas cu adevărat fideli. Pe când statul nostru a fost de multe ori absent, singura care și-a menținut neclintită misiunea în această direcție a fost doar Biserica Ortodoxă Română. Până și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni nu este o creație a statului român, ci un program al Ligii Studenților implementant și transformat în instituție în cadrul Guvernului României după 1996 cu sprijinul CDR și al președintelui Emil Constantinescu.

✝️ Crucea purtată pe umeri de tinerii din 1992 a fost amplasată atunci în Piața Universității din București. În 2017, niște „persoane binevoitoare” au eliminat-o din piedestalul în care era amplasată. Ca urma a intervenției Ligii Studenților (LS IAȘI) pe lângă organele abilitate și cu sprijinul Secției 1 de Poliție, crucea a fost găsită și pusă la loc. Nu puțini sunt cei care vor să șteargă din istorie orientarea profund creștină și națională a mișcării studențești.

😢 Din păcate, astăzi idealul reunirii pentru unii pare ceva desuet. În afara unor acțiuni întreprinse de către anumite organizații de studenți basarabeni, ce fac organizațiile studențești de astăzi pentru a aduce Basarabia acasă?

🇷🇴 Liga Studenților (LS IAȘI) a rămas singura organizație studențească din România fidelă idealului generației studențești din anii '90 și care duce înainte idealul unității naționale, pentru care au luptat generații întregi de lideri ai studenților: de la Avram Iancu, la Mihai Eminescu, Ioan Slavici și A.D. Xenopol, la studenții din Mișcarea Memorandistă (1892), la generația lui Mircea Eliade și cei din perioada interbelică care au suferit în închisorile comuniste sau au luptat în munți cu arma în mână împotriva sovieticilor, până la cei care au parcurs prin viscol și ploaie Drumul Crucii în 1992. Faptele noastre vorbesc!

🇷🇴 Istoria și datoria de români ne obligă să spunem ca și Petre Țuțea: „Basarabia e pământ românesc! Şi nici dacă-mi scoateţi ochii nu recunosc că Basarabia e rusească!”
#ligastudentilor #BasarabiaeRomânia #Basarabia #nicidacănescoatețiochiinuspunemcăBasarabiaestearușilor
👨‍💻Cineva se plictisește și încearcă în continuu să spargă unul dintre site-urile organizației. Vă supără mult conținutul, nu-i așa? 🥲
Vă invităm 𝐦𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟗 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟑𝟎 la conferința „Gânduri despre Basarabia. Conștiință națională și procese istorice”, organizată de către colegii noștri de la Cluj Napoca, avându-l ca invitat pe istoricul Emanuil Ineoan, cercetător în cadrul Centrului de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

Evenimentul se va desfășura în 𝐬𝐚𝐥𝐚 „𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐁𝐮𝐧𝐞𝐚” (𝐬𝐚𝐥𝐚 𝟏𝟎𝟓) a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai, str. Episcop Nicolae Ivan.

În cadrul evenimentului, vom face o incursiune în istoria Basarabiei, poposind asupra unor evenimente importante, de la ocupația țaristă din 1812, la înfăptuirea Marii Uniri din 1918 și până în prezent și a eforturilor depuse de generațiile predecesoare pentru dăinuirea conștiinței naționale în spațiul basarabean.

„Iată, durerile voastre mari din ultimii ani au trezit în frații voștri din Transilvania simțirile cele mai curate.” (Onisifor Ghibu, Trei ani pe Frontul Basarabean)

Vă așteptăm alături de noi!

#ligastudentilor
28.03.202518:19
🇷🇴 𝟐𝟕 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟏𝟖: 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭̧𝐢𝐢 𝐚𝐮 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚!

🇷🇴🇲🇩📜 S-au împlinit 107 ani de când Sfatul Țării a votat actul istoric, care a readus partea de est a Țării Moldovei în componența României, pornind astfel procesul de creare a României Mari, într-un context geopolitic complex, când încă se desfășura Primul Război Mondial, iar trupele bolșevice doreau reanexarea acestui teritoriu. A fost un act imens de patriotism, de care au dat dovadă frații noștri basarabeni, prin care a fost salvată practic statalitatea României și care a dat multă speranță tuturor românilor.

🇷🇴 Însă puțini știu că fruntașii unioniști de la 1918 au fost în tinerețea lor lideri ai studenților. Daniel Ciugureanu, primul prim-ministru al Republicii Democrate Moldovenești, împreună cu Alexei Mateevici (autorul imnului Limba noastră), Simion Murafa, Ștefan Ciobanu, Dimitrie Bogos și alții au înființat Cercul studențesc „Deșteptarea” al studenților basarabeni de la universitățile din Kiev și Odesa. De asemenea, Pantelimon Halippa a fost în mijlocul mișcărilor studențești care au avut loc la Universitatea din Dorpat (Tartu, Estonia). Grigore Cazacliu a fost în 1918 delegatul basarabenilor la Cernăuți și Alba Iulia, iar fratele său, Vladimir, a fost unul dintre reprezentanții studenților în Sfatul Țării.

🖋️Ion Inculeț, președintele Sfatului, a fost la vremea sa unul dintre liderii studenților români din afara granițelor, înființând la Sankt Petersburg o asociație a studenților basarabeni. Alături de colegii săi, s-a întors în Basarabia odată cu căderea monarhiei ruse, pentru a pregăti reunificarea provinciei cu Țara Mamă. Ulterior, organizația a fost desființată, iar membrii ei au fost puși pe lista neagră a autorităților sovietice. Pentru noi, Ion Inculeț, ca lider al studențimii române, este unul dintre înaintașii noștri în lucrarea de reunificare națională.

🇷🇴 Atfel, fruntașii unioniști din Basarabia se alătură celor din Bucovina și Transilvania în galeria marilor personalități ale neamului românesc care au sădit și au lucrat spre înfăptuirea idealului reîntregirii naționale încă din anii studenției, așa cum au fost Iuliu Maniu (liderul studențimii române din Budapesta), Alexandru Vaida-Voevod (președintele Societății România Jună din Viena) și Ion Nistor (președinte al Societății Academice Junimea din Cernăuți).

🕯 Mulți dintre ei, „au plătit” pentru dragostea lor de Dumnezeu și de țară cu ani grei de detenție, fiind persecutați și chiar uciși de către autoritățile comuniste de la Moscova și București.

🇷🇴 Iar în spiritul și în memoria lor, ne punem și noi întreaga lucrare pe care o facem spre reînfăptuirea unității de neam!

#ligastudentilor
28.03.202518:12
Увайдзіце, каб разблакаваць больш функцый.