Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Лачен пише
Лачен пише
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Лачен пише
Лачен пише
مصطفی ملکیان avatar
مصطفی ملکیان
مصطفی ملکیان avatar
مصطفی ملکیان
08.05.202511:17
🔴ویژگی های بنیادگرایان

✍️مصطفی ملکیان

🔹بنیادگرایی دیدگاهی است که قائلان به آن به سه گزاره زیر باور دارند:

1️⃣من نمی‌توانم مخالف رای خودم را تحمل کنم

گزاره اول این است که تحمل مخالف رای من برای من امکان‌پذیر نیست. من نمی‌توانم مخالف رای خودم را تحمل کنم و تسامح و تساهل داشته باشم. قائل به مدارا و رواداری باشم. یا من و یا مخالف من. من نمی‌توانم با مخالف خودم همزیستی مسالمت‌امیز داشته باشم. بالاخره یا جای من است و یا جای مخالف من. اگر من در جایی هستم، مخالف من نباید آنجا باشد. اگر هم مخالف من هست من نباید باشم. یعنی من و مخالفانم در واقع مخالف یکدیگر نیستیم، دشمن یکدیگر هستیم. من مخالف خود را فقط مخالف تلقی نمی‌کنم، بلکه دشمن خود تلقی کرده و با او خصومت و عداوت دارم. این گزاره اول.

2️⃣ حقیقت، حقیقت مطلق، حقیقت اصلاح‌ناپذیر و بی‌قید و شرط نزد من است

گزاره دوم این است که حقیقت، حقیقت مطلق، حقیقت اصلاح‌ناپذیر و بی‌قید و شرط نزد من است و بس. آنچه من به آن قائل هستم حقیقت است، آن هم حقیقت مطلق است. حقیقتی که اختصاص به زمان، مکان، اوضاع و احوال خاصی ندارد، و قید و شرط نمی‌پذیرد. موارد اسنثنا ندارد. حقیقتی که من بیان می‌کنم و بر زبان و قلم من جاری می‌شود و به آن عقیده دارم، حقیقتی است مطلق که اختصاص به زمانی و مکانی یا وضع و حالی ندارد. همیشه و همه جا و در هر اوضاع و احوالی این گزاره و مجموع گزاره‌هایی که من به آنها قائل هستم صادق هستند. این هم نکته دوم.

3️⃣فقط یک حقیقت وجود دارد

گزاره سوم این است که فقط یک حقیقت وجود دارد. غیر از حقیقت من حقیقت دیگری وجود ندارد. این‌طور نیست که من حقیقتی را گفته باشم و کس دیگری هم حقیقتی قائل باشد. حقیقت من همه آنچه را که دیگران به عنوان حقیقت می‌گویند را از حَیز حقیقت بودن ساقط می‌کند. بنابراین حقیقت من قابل جمع با حقیقت دیگری نیست. هر چه غیر از آنچه که من گفته‌ام باشد، دیگر حقیقت نیست. کذب و خطا و جهل است و نمی‌توان به آن التزام ورزید.

🔹اگر این سه دیدگاه را کسی داشته باشد به «فاندامنتالیزم» یا «بنیادگرا» تعبیر می‌شود.
حال اگر این حقایق در حیطه دین گفته شود، بنیادگرای دینی است. اگر در حیطه سیاست گفته شود، بنیادگرای سیاسی خواهد بود. و اگر هم در حیطه اخلاق باشد، بنیادگرای اخلاقی است.

@mostafamalekian
01.05.202514:59
🔴 فایل صوتی سخنرانی استاد مصطفی ملکیان در دانشگاه کاشان با عنوان دانشگاه جایگاه اعتقاد بدون تعصب


@mostafamalekian
🔴مصطفی ملکیان:

🔹 عوامل اجتماعی که جامعه را ناسالم می‌کند نزد پروین اعتصامی و خیلی از متفکران دیگر از جمله علی شریعتی که شاخصترین آنهاست، سه عامل است. شریعتی این سه عامل را به زَر و زور و تزویر تعبیر می‌کند(یا طلا و تیغ و تسبیح)

🔹در واقع تمام ناسازگاری‌هایی که در اجتماع وجود دارد از نظر پروین اعتصامی به بدکرداری و بد فعلی این سه گروه خلاصه می‌شود. بدفعلی و بدکرداری صاحبان قدرت سیاسی، صاحبان قدرت فرهنگی و صاحبان قدرت اقتصادی را موجب ناسالمی اجتماعی می‌داند.

🔹به زبان ساده انگار اگر شر این سه تا مرتفع می‌شد، که به نظر پروین اعتصامی در افق پدیدار نیست، بشر زندگی خوش‌تر و بهروزمندانه‌تری می‌توانست داشته باشد. بنابراین هر کجا که ایشان به ظلمی اشاره دارد، به یکی از این سه عامل توجه دارد.

➖سخنرانی مصطفی ملکیان با عنوان «نقد پروین به مناسبات ناسالم اجتماعی»

@mostafamalekian
24.04.202507:57
🔴 انسانی همچون کرگدن

✍مصطفی ملکیان

🔹تأکید یک جانبه بر فردیت، آدمی را به حدِّ کرگدنی فرومیآورد که فقط به هدف خود چشم میدوزد، او را به موجودی تبدیل میکند که جهان هستی را فقط راهی میخواهد که او را به مقصد و مقصود خود برساند، و از او انسانی بسازد که شخصیت اجتماعی‌اش را در پیشگاه خدایی که از منش فردی خود ساخته است قربانی میکند. چنین کسی به سرتاسر جهان هستی، و از جمله به همه همنوعان خود، به‌چشم ابزاری مینگرد که ارزش‌اش فقط به‌میزان کمکی است که به او، در راه رسیدن به اهداف‌اش، میکند.

🔹خود را خدایی میبیند که همگان باید برده و بنده او باشند و هرکس دیگر را به میزان بیش یا کمی ‌این بردگی و بندگی کردن به خود نزدیک یا از خود دور میخواهد. گویی، به‌گونه‌ای، خود تنها انگار (Solipsist) است، چراکه جهان هستی را متشکل از خود، اهداف خود، و ابزارهایی در دست‌رس خود می‌انگارد، و به‌گونه‌ای، در خود نشسته (outist) است، زیرا خواستار ارتباط درست با دیگران نیست و/ یا توانایی ایجاد چنین ارتباطی را ندارد. از گردهم‌آیی چنین افرادی جامعه (society) پدید نتواند آمد، چرا که سیمان و ملاط جامعه، یعنی آنچه مایه‌ی همبستگی اجتماعی میشود، در چنین گردهم‌آیی‌ای مفقود است. در این جا، فقط چیزی میتوانیم داشت نظیر، به تعبیر دیوید رایزمن (David Reisman)، متفکر امریکایی، ازدحام تنهایان (Lonely Crowd).

@mashghhayemanavi
@mostafamalekian
🔴 سخنرانی مصطفی ملکیان در کاشان

@mostafamalekian
🔴 سخنرانی مصطفی ملکیان پیرامون کتاب اعتقاد بدون تعصب

@mostafamalekian
03.05.202519:16
🔊سخنرانی مصطفی ملکیان با عنوان معنای زندگی (رنج بی معنا، رنج معنادار)، مؤسسه آستانه

@astaneh_house
@mostafamalekian
01.05.202514:50
🔴 سخنرانی استاد مصطفی ملکیان در دانشگاه کاشان با عنوان دانشگاه جایگاه اعتقاد بدون تعصب

@mostafamalekian
🔴جهت شرکت در این رویداد:

🔹 پیام یا تماس با شماره‌های زیر:
۲۲۲۲۲۳۰۰
۰۹۲۱۳۰۱۹۰۱۹

@mostafamalekian
23.04.202505:41
☑️نا آشکارگی حقیقت
☑️ اهمیت رجوع به نظر دیگران
☑️ اهمیت توجه به سنت بشری

✍️مصطفی ملکیان

🔹از آنجا که ایدئولوژیک اندیشی با نظریه (موهوم) آشکارگی حقیقت ملازمت دارد، ایدئولوژیک اندیش هر کس را که با او مخالف باشد، مخالف حقیقت آشکار و حق صریح و عریان می داند و در نتیجه نسبت به او احساسات و عواطف منفی  مانند خشم، کینه ،نفرت و انزجار، سوءظن و هراس و خوارداشت، پیدا می کند و مگر می توان نسبت به کسی که با حقیقتِ آشکار مخالفت دارد، جز احساسات و عواطف منفی داشت؟ از این رو ایدئولوژیک اندیش هم درون خود را ویران می کند و هم بیرون دیگران را، هم به خود درد و رنج و آزار و آسیب می رساند و هم به دیگر اندیشان. باید فهم و قبول کرد که حقیقت آشکار نیست؛ سهل است، میل به آن نیز امکان پذیر نیست. فقط به تقرب به آن امید می توان بست؛ و این امید نیز جز با صرف اوقات، نیروها، استعدادها و فرصت های بی شمار از ناحیه انسان هایی پر شمار برآمدنی نخواهد بود.

🔹بنابراین برای تقرب به حقیقت به رجوع به دیگران سخت نیازمندیم. حقیقت طلبی و کنجکاوی علمی را نباید به جایی محدود کرد و یا در جایی متوقف ساخت. به نزد هر کسی که در مظان آن است که به حقیقتی نزدیکتر شده باشد باید شتافت و از او چیزی آموخت؛ و کیست که اصلا و ابدا در مظان این نباشد که بیش از ما به حقیقتی نزدیک شده باشد؟ ما به همه محتاجیم و از هیچ کسی مستغنی نیستیم. تقرب به حقیقت نه تخته بند مکانی خاص است و نه تخته بند زمانی خاص. مکان و زمان نمی شناسد، جغرافیا و تاریخ ندارد. از سویی هم شرقیان ممکن است به حقیقتی نزدیک تر شده باشند و هم غربیان، و هم شرقیان ممکن است از حقیقتی دورتر شده باشند و هم غربیان. از سوی دیگر هم انسان های جدید ممکن است به حقیقتی نزدیک تر شده باشند و هم انسان های قدیم، هم انسان های جدید ممکن است از حقیقتی دورتر شده باشند و هم انسان های قدیم. پس هم به شرقیان نیازمندیم و هم به غربیان، هم به انسان های جدید نیازمندیم و هم به انسان های قدیم.

🔹در نتیجه به سنت نیز توجه عمیق باید داشت. باید به متفکران دوران سنت اعم از فرزانگان، عرفا، بنیان گذاران ادیان و مذاهب، الاهی دانان، فیلسوفان، عالمان و ادیبان و هنرمندان شان رجوع کرد؛ آن هم رجوع از سر نیاز و برای یادگیری و نه صرفا از سر تبختر و برای کشف و استخراج خطاها. هم از فرهنگ های سنتی شرقی چیزها می توان آموخت و هم از فرهنگ های سنتی غربی. قهر کردن با سنت و روی گرداندن از آن در واقع چیزی نیست جز محروم ساختن خود از بخشی از میراث گرانبهای نوع بشر و موجب نوعی از باخودبیگانگی فرهنگی.

🔹در عین حال که در جست و جوی معرفت، فهم و حکمت همه مرزهای جغرافیایی و تاریخی را  بلااستثنا  باید درنوردید، روحیه نقادانه را نیز در هیچ جا و هیچ گاه نباید از کار برکنار داشت. به واقع آنچه در این جست و جو گری کمال اهمیت و مطلوبیت را دارد، کشف و استخراج اجزا و عناصری است که از بوته آزمایش عقل نقاد سربلند بیرون آمده باشند. با به کار گیری این محک است که هم از غرب زدگی در امان می مانیم و هم از شرق زدگی، هم از غرب ستیزی و هم از شرق ستیزی، هم از سنت پرستی و هم از تجدد پرستی، و هم از سنت هراسی و هم از تجدد هراسی.

🔹لازمه فعال نگه داشتن روحیه نقادی، باور به این است که حفظ فرهنگ خودی در تمامیت خود و به صورتی دست نخورده مطلوب نیست. فرهنگ خود ما نیز مانند هر فرهنگ دیگر باید محک عقلانیت نقادانه بخورد تا عیارش معلوم شود و اجزا و عناصر خرد ستیزش طرد و نفی شوند.

🔹حفظ فرهنگ خودی در تمامیت خود، افزون بر اینکه مطلوب نیست، ممکن نیز نیست. فرهنگ متجددانه، زاده در غرب چنانکه در فقره های اول و دوم گفته شد، مواضع قدرت و نقاط قوتی دارد که مبارزه با آن را از حیطه امکان و حوزه مطلوبیت خارج می کنند. لازمه این سخن، که مقابله با تجدد نه ممکن است و نه مطلوب، این است که حفظ فرهنگ های غیر متجددانه در کلیت شان نه ممکن است و نه مطلوب.

🔅مقاله « آنچه از داریوش شایگان روشنفکر می توان آموخت » ،مجله نگاه نو ،فروردین 96

@mostafamalekian
19.04.202515:17
🔴 شب معنای زندگی از دیدگاه فلاسفه بزرگ

🔹به مناسبت انتشار کتاب «معنای زندگی از دیدگاه فلاسفه بزرگ» ویراسته‌ی استیون لیچ و جیمز تارتا گلیا، با ترجمه‌ی صبا ثابتی که از سوی انتشارات ققنوس منتشر شده است

🔹با سخنرانی استاد مصطفی ملکیان، صبا ثابتی و علی دهباشی

🔹پنج‌شنبه بیست و هشتم فروردین‌ماه ۱۴۰۴
تالار گفت‌وگوی ققنوس

🎙فایل صوتی:
t.me/arshyve/89

@bukharamag
@mostafamalekian
18.04.202507:16
🔊 فایل صوتی سخنرانی مصطفی ملکیان پیرامون اشعار پروین اعتصامی

@mostafamalekian
03.05.202514:07
🔴 دیدار صمیمانه استاد مصطفی ملکیان (فیلسوف، مترجم) با فاطمه حمامی (نقاش توانیاب اهل نصرآباد)

@mostafamalekian
01.05.202514:44
🔴 فایل صوتی سخنرانی مصطفی ملکیان در مراسم رونمایی از کتاب «پشت پرچین سخنهای درشت» | کاشان

@mostafamalekian
🔴 سخنرانی مصطفی ملکیان در دانشگاه کاشان

@mostafamalekian
🔴 مصطفی ملکیان:

🔹به قول مولانا خورشيد كه هر صبح طلوع می كند نمی گويد كه من بر چمنزارها می تابم، اما بر لنجنزارها نمی تابم؛ بلكه به يكسان می تابد شما هم مثل خورشيد براي نيکی كردن به خوبی و بدی انسانها كاری نداشته باشيد.

@mostafamalekian
🔴مصطفی ملکیان:

🔹متفاوت بودن ظاهر و باطن دو مفهوم در دل خود دارد:

🔹 یکی این که اگر افراد از ظاهر و باطن یکدیگر و تفاوت فاحش آن مطلع بودند، نمی‌توانستند در جامعه با یکدیگر همبستگی و پیوند و رابطه داشته باشند.

🔹و دوم این که اصولا همبستگی بین این افراد بر مبنای مخفی نگه داشتن باطن آنها شکل گرفته است. باطنی که اگر آشکار شود، هر کس به گوشه‌ای فرار می‌کند، و چون نمی‌خواهند این همبستگی از بین برود به آن ادامه می‌دهند.

🔹در واقع مثل جوجه تیغی‌هایی رفتار می‌کنند که هنگام سرد شدن هوا به یکدیگر نزدیک می‌شوند که از بودن با هم گرم شوند. ولی چون بدنشان پوشیده از تیغ‌هایی است باید فاصله بین خود با دیگری را رعایت کنند. اگر به هم نزدیک شوند، گرم می‌شوند و در همان حال با تیغ‌هایشان به یکدیگر آسیب خواهند زد.


@mostafamalekian
🔴 سخنرانی مصطفی ملکیان پیرامون اشعار پروین اعتصامی

@mostafamalekian
02.05.202509:44
🔴 روز معلم، روز کسانی‌ست که چراغ اندیشه را روشن نگه می‌دارند؛ آنان که نه‌فقط درس می‌دهند، که خود زندگی‌ای آموختنی‌اند. درود و تبریک نثار همه‌ی معلمان آزاده‌ای که این راه دشوار را با صداقت و رایگان‌بخشی درنوردیده‌اند.

🔹به مناسبت این روز، کلیپی قدیمی از تدریس استاد مصطفی ملکیان در سال ۱۳۸۴ را منتشر می‌نماییم. این درس‌گفتار با عنوان «بررسی نسبت علم و فلسفه در تاریخ تفکر»، در جهاد دانشگاهی تهران برگزار شده است. استاد ملکیان در این کلیپ به تشریح معنای گزاره‌ی تحلیلی می‌پردازند.

@mostafamalekian
01.05.202514:39
🔴 مراسم رونمایی از کتاب «پشت پرچین سخنهای درشت»؛ با حضور استاد مصطفی ملکیان | کاشان

@mostafamalekian
✍️مصطفی ملکیان

🔹عارفان با عزمی که جزم می‌کنند بر اینکه در خودشان تحولی ایجاد کنند و به وضع موجود خودشان رضا ندهند، سالک می‌شوند و به راه می‌افتند. این عزم اگر دقت کرده باشید در اکثر ما آدمیان وجود ندارد. اکثر ما آدمیان نمی‌خواهیم خودمان را عوض کنیم البته دوست داریم که مناسباتمان با انسانهای دیگر تغییر کند و بهتر بشود؛ مناسباتمان با طبیعت بهتر شود، ولی بالاخره عزم بر تغییر خودمان را به صورت بالقوه هم اگر داشته باشیم به صورت بالفعل نداریم. به همین دلیل هم هست که سالکان معمولا در همه ادیان و مذاهب می‌گویند: اولین نقطه کار ما آن تنبه و بیداری است. یعنی که تا الان کارهایی می‌کردیم ولی نمی‌فهمیده‌ایم که چه می‌کنیم و نمی‌فهمیده‌ایم که چرا می‌کنیم و نمی‌فهمیده‌ایم که این کارهای ما چه آثار و نتایجی دارد و به تعبیر بسیار خوب اسپنسکی عارف روسی در واقع ما آدمیان در حالت عادی خفته‌گرد و خواب‌گردیم. انسان معنوی تنبه پیدا میکند یعنی بیدار می‌شود یقظه برایش حاصل می‌شود و می‌گوید:چرا من خیلی کارها می‌کنم که نمیدانم چرا می‌کنم؟و نمی‌دانم چه آثار و نتایجی دارد.

@mostafamalekian
🔴 سخنرانی مصطفی ملکیان با موضوع معنای زندگی

➖جهت ثبت نام به این اکانت در تلگرام پیام دهید:
@astaneh_house_support

@mostafamalekian
18.04.202507:22
🔊 فایل صوتی سخنرانی مصطفی ملکیان پیرامون کتاب اعتقاد بدون تعصب

@behdaniReads
@mostafamalekian
🔴نشست نقد و بررسی کتاب همبستگی انسانی در پرتو نظریه و روایت

نحوه برگزاری: حضوری و آنلاین

ثبت نام

@mostafamalekian
显示 1 - 24 101
登录以解锁更多功能。