Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
سخنرانی‌ها avatar
سخنرانی‌ها
سخنرانی‌ها avatar
سخنرانی‌ها
时间范围
浏览量

引用

帖子
隐藏转发
26.04.202513:31
🔊فایل صوتی

گفت‌وگو با فیلسوفان تحلیلی

با حضور:
حسین شیخ‌رضایی
امیراحسان کرباسی‌زاده
حسین کاجی

۳۰ تیر ۱۳۸۸


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @bookcitycc
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202518:33
🔊فایل صوتی

ناسازگاری گناه نخستین با فضیلت خود دوستی‌ - نقدی بر مسیحیت

آوای_فلسفه


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202511:31
🔊فایل صوتی

نظریه تکامل و اقتصاد

▫️از ابتدای طرح نظریه تکامل توسط «داروین» رابطه تکامل و اقتصاد مورد توجه بوده است. داروین و والاس، کسانی که نخستین بار اصل انتخاب طبیعی را معرفی کردند وامداری خود را به مالتوس، اقتصاددانی که رساله‌ای درباره‌ اصول جمعیت نگاشته بود اذعان کردند.

▫️به گزارش اکوایران، اما پس از طرح نظریه به مرور زمان توجه اقتصاددانان نیز به نظریه تکامل جلب شد و به مرور نوعی بده‌بستان میان مدل‌های این دو حوزه شکل گرفت.

▫️امروزه اقتصاد تکاملی، نظریه بازی تکاملی، و اقتصاد رفتاری تکاملی سه حوزه‌‌ پیشرو در اقتصاد هستند که وام‌داری‌شان به تکامل تا حدی است که نام تکامل را در عنوان خود یدک می‌کشند.

▫️در این قسمت از برنامه پدیدار «اکوایران» با دکتر هادی صمدی مدرس فلسفه درباره این نظریه به گفت‌وگو نشستیم.

#پدیدار



.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @ecoiran_webtv
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202507:31
✍️ عباس عبدی

🖊 آینده روحانیت



@sokhanranihaa
بی‌تردید روحانیت نه تنها یکی از مهم‌ترین نهادهای مدنی ایران است، بلکه باید گفت مهم‌ترین نهاد مدنی دو قرن اخیر و پیش از آن هم بوده و به همین علت نیز نقش جدی در رویدادهای مشروطیت تاکنون بازی کرده است. نقشی که قابل مقایسه با دیگران نیست. پررنگ‌ترین این نقش در ۱۳۵۷ رخ داد که منجر به کسب قدرت از سوی روحانیت و از طریق قانون اساسی تثبیت و نهادینه شد. نظرسنجی‌هایی که طی این نیم قرن انجام شده نشان می‌دهد که نفوذ و مرجعیت روحانیت تا دهه گذشته به نسبت بالا بود ولی طی دو دهه اخیر به عللی کاهش یافته است. روحانیون با صنوف دیگر چون آموزگاران، استادان، کارگران، پزشکان و... تفاوت دارند. ازجمله، فرض نانوشته‌ای هست که افراد نامناسب نباید درون روحانیت باشند.

این فرق می‌کند با اصناف دیگر. ما تعجب نمی‌کنیم، که افراد خوب یا بد در این صنوف حرفه‌ای دیده شوند و عملکرد هیچ کدام را به جمع آنان تعمیم نمی‌دهیم، ولی این نوع داوری درباره روحانیت صادق نیست. پس باید نظارت درون نهادی بر آنها بیش‌تر باشد. از سوی دیگر آنان گروهی هستند که با دین، معنویت و اخلاق گره خورده‌اند، و هرگونه اعمالی خارج از این چارچوب، تصور و انتظارات مردم را نسبت به آنان تغییر می‌دهد. بنابراین قرار نیست که روحانیون همچون گروه‌های صنفی دیگر باشند و یا منافع خود را نمایندگی کنند. در واقع نباید منافع صنفی داشته باشند، و الا می‌شوند مثل سایر صنوف.

این ویژگی‌ها پیش از انقلاب کمابیش بر کارکرد و انتظاراتی منطبق بود که از آنان وجود داشت. ولی پس از انقلاب این کارکردها کم‌کم تغییر کرد. اول از همه حضور در قدرت چند تأثیر مهم بر روحانیت گذاشت. این وضع ظرفیت آن را داشت که آنان را اگر نگوییم در برابر مردم قرار دهد، حداقل از کنارشان دور کرد. البته این وضعیت به مرور رخ داد. همچنین برقراری امتیازات ویژه رسمی یا غیر رسمی برای این قشر، موجب شد که زمینه تخلفات یا سوء استفاده فراهم شود. دادگاه ویژه روحانیت نیز که برای تشدید برخورد با تخلفات آنان بود، در عمل کارکرد معکوسی پیدا کرد. همین که برای یک قشر دادگاه ویژه‌ای تشکیل دادند، به معنای پذیرش واقعیت تلخ قدرت غیر رسمی آنان در جامعه بود. شاید بتوان گفت که بجای آن که روحانیت برای نظام باشد، نظام در خدمت روحانیت شد.

از سوی دیگر به علت ماهیت قدرت، شکاف زیادی میان آنان و جامعه رخ داد و روحانیت را از کارویژه اصلی خود خارج نمود. بهره‌مندی از منابع و عهده‌دار شدن بسیاری از کارهای دولتی و عمومی، کم‌کم موجب افزایش تجربیات منفی مردم از روحانیون شد. این اتفاق در طول چند دهه متراکم شد و به جاهای باریکی رسید.

یکی از بدیهی‌ترین عوارض حضور در قدرت، تبدیل جایگاه قُدسی به سیاسی بود. بطور کلی از نظر مردم امر سیاسی قابل نقد و تخطئه و نسبی است، در حالی که امر قدسی چنین نیست. روحانیت با ادعای قدسی به میدان آمد ولی با منطق سیاسی حکومت می‌کند، این ترکیب سرانجام مطلوبی ندارد. امر سیاسی را نمی‌توان قدسی کرد، بلکه اتفاق معکوسی رخ می‌دهد، و امر قدسی را سیاسی نموده و ریشه‌های نفوذ و قدرت معنوی خود را خشک کردند. هنوز عوارض بدتر در راه بود. تعداد زیادی از طلاب و روحانیون جوان به میدان آمدند که به این لباس بیش از هر چیز حرفه‌ای نگاه می‌کنند و برخلاف پیش از انقلاب، چندان التزامی به اصول بنیادین آن ندارند، و این یکی از عوارض مهم این گروه است. عارضه دیگر ناکارآمدی روحانیت در ارتباط فکری و اخلاقی با جامعه است، که به دلایل پیش‌گفته رخ داد، پس به نظرشان رسید که باید به روز باشند و با ادبیات و فرهنگ جوانان همگام شوند.

اقدام به خوش‌پوشی و آنکارد کردن ریش، ورود به ورزش و هنر و حتی استفاده از اصطلاحات جوانان و بالاخره حضور آنان در اینستاگرام و توییتر و... و بعضاً ویدیوهایی که سراسر خرافات و جعلیات و حرف‌هایی غیر معتبر بود تولید، و اعتبار این نهاد را با سوال مواجه کردند. حضور در استادیوم‌های فوتبال بعنوان لیدر، اجرای برنامه‌های شو برای کودکان و در آوردن صدای حیوانات، بیان داستان‌های سراسر غیر عقلی، تولید کلیپ‌های دور از شأن و... تصویر آنان را چنان نمود که تصور نمی‌کنم به سادگی قابل بازسازی باشد. به همین علت است که استقبال جوانان از نام‌نویسی در حوزه‌های علمیه بسیار کم شده است، زیرا احساس می‌کنند که آینده مطلوبی برای آنان نزد مردم قابل تصور نیست. حجابِ قدرت، مانع از دیدن حقایق برای این قشر شد، بویژه پس از اعتراضات ۱۴۰۱ پرده‌های اخلاقی میان مردم و روحانیت دریده شده است. اگر نتوانند خود را بازسازی کنند آینده‌ روشنی در برابرشان نیست. بویژه آن که روحانیون سنتی هم کم‌کم در حال پیر شدن و ترک حیات جمعی هستند.

منبع: سرمقاله نویسنده در نوآوران - ۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
24.04.202518:31
🔊فایل صوتی

روانشناسی تاریک به چه درد میخوره؟



.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
24.04.202514:31
🔊فایل صوتی

موسی غنی نژاد

هوش مصنوعی دست بازار را نمی‌خواند

▫️سوسیالیست ها معتقدند: با هوش مصنوعی، داده های کلان و یادگیری می توان با بازارها شبیه سازی داشت و این فناوری های نوین می توانند جانشین قیمت در بازار شوند. اما اقتصاددانان طرفدار بازار نگاه دیگری دارند.

▫️از دیدگاه آنها، بازار فقط داده نیست بلکه با انگیزه، نوآوری و ترجیحات شخصی افراد همراه است که از قبل و طبق الگوی گذشته قابل پیش بینی نیست. در واقع اطلاعات و دانش مورد نیاز برای تصمیم گیری اقتصادی به صورت پراکنده و غیرمتمرکز است که از آن به عنوان دانش پراکنده یاد می شود.

▫️اکنون با توسعه هوش مصنوعی بار دیگر گروهی این منازعه را به راه انداخته اند که هوش مصنوعی به دلیل قدرت پردازش این احتمال را دارد که بتواند محاسبه اقتصادی مدنظر سوسیالیست ها را عملیاتی کند اما موسی غنی نژاد، اقتصاددان برجسته در این گفت و گو نشان می دهد که چرا هوش مصنوعی با وجود همه پیشرفت ها، نمی‌تواند جایگزین بازار شود.


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @eco_voice
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
26.04.202512:31
🔊فایل صوتی

با بهار و نوروز

با حضور و سخنرانی: دکتر ژاله آموزگار، دکتر نعمت‌الله فاضلی و علی دهباشی


سه‌شنبه چهاردهم اسفند ۱۴۰۳
دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202514:31
🔊فایل صوتی

دکتر محسن کدیور

در برنامه‌ی "آنچه از بازرگان می‌توان آموخت"


🔸تحول فکری بازرگان در نسبت دین و سیاست، نتیجه‌ی تجربه‌ی زیسته‌ی او بود. اگرچه تا دهه ۶۰ معتقد به حضور دین در سیاست بود، اما در سال‌های پایانی عمرش به این نتیجه رسید که پیامبران نیامده‌اند تا سیاست، اقتصاد و حکومت را به انسان بیاموزند، بلکه رسالت آنان، هدایت بشر به سوی خدا و آخرت بوده است.

🔸بازرگان نخستین متفکر شیعی بود که مجازات دنیوی مرتد را انکار کرد. او با استناد به آیات قرآن و بررسی تاریخی احکام فقهی، تأکید داشت که اعتقاد یا عدم اعتقاد به دین، امری شخصی است که تنها در رابطه‌ای مستقیم با خداوند قرار دارد و نباید به اجبار یا خشونت منجر شود.


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @goftegoha_melli
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202510:31
🔊فایل صوتی

برنامه پرگار

زندگی دیجیتال، پس از مرگ

میهمان‌ها:
جواد چمن‌آرا، پژوهشگر هوش مصنوعی
نیما اکبرپور، پژوهشگر تکنولوژی‌های دیجیتال



.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @FarazTed
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202506:31
✍️ علی زمانیان

🖊  چه نیازی به دین داریم؟

      (بخش دوم)
(بخش اول اینجا)


@sokhanranihaa
✔️  علل و عوامل شکل‌گیری پرسش از احتیاج آدمی به دین

هم‌چنان که در بخش اول آمد، پرسش‌ها، عصری‌اند. در هر عصری، پرسش‌هایی مطرح می‌شود که در ادوار پیشین به ذهن ساکنان آن زمان نمی‌گذشته است. از این رو پرسش از این که چه نیازی به دین داریم؟، پرسشی است که اکنون و بنا به علت‌ها و دلایلی در زمین جهان مدرن روییده است و به نحو جدی، سابقه‌ی تاریخی ندارد .

✅  علل متعدد و متفاوتی در برآمدن پرسش از احتیاج به دین، نقش دارند. برخی از آن علل به اختصار، چنین است:

۱. رشد فردیت
۲. رشد رویکرد پیامدگرایی
۳. رشد علم
۴.  توسعه‌ی فناوری
۵. احساس توانایی انسان در حل مشکلات

پنج عامل برشمرده شده، رابطه‌ی دیالکتیک با تحول در چهار حوزه‌ی تحول جامعه‌شناختی، تحول معرفتی، تحول روان‌شناختی و تحول تکنولوژیک دارد. به این معنا که بر آن‌ها اثر گذاشته و از آن‌ها اثر می‌پذیرد. این چهار تحول، زیست‌جهان انسان مدرن را از زیست‌جهان انسان سنتی متفاوت ساخته‌است. در تحول بنیادین زیست‌جهان آدمی، برخی امور بدیهی به غیر بدیهی و یا برخی امور غیربدیهی به بدیهی تغییر می‌کند. هم‌چنین در هر افقی، پرسش‌هایی خلق می‌شود و توجه همگان را به خود جلب می‌کند. از جمله‌ی پرسش‌های جدید، پرسش از ضرورت دین، احتیاج آدمی به دین و گستره‌ی دین است.

✅  یکی از عناصر مبنایی در رشد فردیت، "مطرح شدن "حقوق" هر فرد انسانی است. برخلاف گفتمان سنت که عموما بر مدار تکلیف می‌چرخید، در جهان مدرن، فردیت و "حق‌محوری"، پایه و اساس قرار گرفته است. در جهان سنت و فرهنگ‌ جمع‌گرا، هویت جمعی، گروهی، طایفه‌ای و قبیله‌ای مطرح بود و اعضا، هریک، وظیفه داشتند در حفظ این جمع و هویت بکوشند. در این فرهنگ، "جمع" است که ملاک کنش است و نه "فرد" انسانی. اما از زمانی که "فرد" متولد شد، بتدریج "فرد انسانی" در کانون توجه قرار گرفت. از این پس بود که هر چیزی و منجمله دین، در نسبت با ‌"فرد انسانی" و با "من" معنا می‌شود. دین برای "من" چه ضرورتی دارد؟ ‌دین چه فایده و نتیجه‌ای برای "من" دارد؟ به واقع، "دین" در ادوار تاریخی، یک کنش جمعی محسوب می‌شد که در یک مکانیسم کاملا طبیعی به انسان انتقال می‌‌یافت، اما با تولد "فرد"، "دین" به یک انتخاب فردی تبدیل شده است.

✅  پرسش از احتیاج آدمی به دین، علاوه بر این که بر رشد فردیت متکی است، نیز با شکل‌گیری رویکرد "فایده‌گرایانه"، در جهان جدید همراه است. "سودمندگرایی" و یا "فایده‌باوری"، به این معناست که بود و نبود هر چیزی و ضرورت و غیر ضروری بودن هر چیزی و منجمله دین را منوط می‌کند به میزان سودی که به آدمی می‌رساند.
در موضوع مورد بحث، اگر دین به "من"، سود و فایده‌ای می‌رساند، پس من به آن نیاز دارم. اما اگر فایده‌ی قابل مشاهده و محاسبه‌ای ندارد، به آن محتاج نیستم. "رویکرد پیامدگرایی"، در برابر "رویکرد وظیفه‌گرایی" قرار دارد. برای انسان عصر پیشین، این پرسش مطرح نمی‌شد که چه نیازی به دین دارم، زیرا "دین‌داری" را وظیفه‌ی خود تلقی می‌کرد. دستور و فرمانی بود که باید اطاعت می‌کرد. بنابراین، "دین" را وظیفه‌ای می‌دانست که از سوی خداوند مقرر گردیده بود. در مقابل، انسان امروزی، در "گفتمان فایده‌گرایانه"، از فایده و سود دین سخن می‌گوید. ترازوی او برای مواجهه با دین، "فایده" و "سود"ی است که دین برای او دارد و نه وظیفه‌ای که برای او تعیین شده است.

🔻  هم‌چنان که گفته شد، ما با دو تغییر اساسی در دو گفتمان بنیادین روبرو هستیم:

❗️اولا، تغییر "جمع‌محوری" به "فردمحوری"
❗️ثانیا، تغییر "وظیفه‌گرایی" به "حق‌محوری"

علاوه بر دو تغییر پیش‌گفته که زیست جهان انسان مدرن را متحول کرد و همین تحول سبب شکل‌گیری پرسش از نیاز به دین شد،

🔻دو عامل دیگر نیز در جدی‌تر شدن پرسش از احتیاج انسان به دین مدخلیت دارد:
اولا، رشد علم
و ثانیا، پیشرفت و رشد تکنولوژی.
رشد علم و پیشرفت تکنولوژی، در جهت پاسخ‌گویی به دو نیاز مبنایی انسان، حرکت کرد:
❗️۱. نیاز به فهم جهان
❗️۲. نیاز به تغییر جهان

انسان مدرن، با تکیه بر علم و تکنولوژی احساس می‌کند هم جهان را می‌فهمد و هم توانایی کنترل و تغییر جهان را دارد. به تعبیری دیگر، این دو، انسان امروزی را به "احساس استغنا"، رساند. حس توانایی در فهم و کنترل پدیده‌ها و مدیریت خویش، در کنار "رویکرد فایده‌باوری"، بتدریج این پرسش را ایجاد کرد که انسان امروزی با تکیه بر علم و تکنولوژی، دیگر چه نیازی به دین دارد؟

✔️  علاوه بر تحولاتی که به اختصار به آنها پرداخته شد، تحولاتی ژرف نیز در عرصه‌ی جامعه‌شناختی رخ داد که در نهایت به پرسش از نیاز انسان به دین، دامن زد. این تحولات چیست و چگونه نسبت انسان را با دین، دچار دگرگونی کرد؟
پاسخ مشروح به پرسش اخیر را در جستار بعدی پی خواهیم گرفت؟

(ادامه دارد)
24.04.202517:31
🔊فایل صوتی

تفاوت بین متفکر و ایدئولوگ

زیستن چون متفکر و نه چون ایدئولوگ

دکتر محمدباقر باقری



.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
24.04.202513:31
🔊فایل صوتی

اقتصاد سياسي اقتصاد كلان جديد
تاثیر بی ثباتی سیاسی بر عملکرد اقتصادی
محمدرضا یوسفی

🔹 شواهد زیادی بر اثرگذاری بی ثباتی سیاسی بر عملکرد اقتصادی وجود دارد. منظور از بی ثباتی سیاسی: آشوبهای متناوب، خشونت های سیاسی دولت بر مردم و گروهها علیه یکدیگر و دولت، انقلاب، جنگ فرسایشی احزاب و جناح ها علیه همدیگر و ائتلاف های شکنندۀ دولتی است.

🔹 بی ثباتی موجب کاهش امنیت سرمایه گذاری، کاهش انگیزۀ کارآفرینی، اتخاذ سیاست های واگرا، بروز نااطمینانی، اتخاذ سیاستهای کوتاه نگر و مانند آن خواهد شد. شواهد و مطالعات تجربی تاثیر بی ثباتی سیاسی را بر کسری بودجه، مالیات تورمی و شاخص فلاکت تایید کرده اند. از سوی دیگر عملکرد ضعیف اقتصادی نیز زمینۀ بی ثباتی را موجب می شود.

در اين درسگفتار به تبيين اين ارتباط دو سویه پرداخته خواهد شد.


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @yousefimohamadreza
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
26.04.202511:31
🔊فایل صوتی

مناظره داغ مهدی نصیری و سلیمانی اردستانی

بر سر اسلام و سکولاریسم (قسمت اول

اسفندیار عبداللهی آن را اجرا و میزبانی کرده و اختصاصی کانال راه و چاه است.



.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202513:31
🔊فایل صوتی

گفت‌وگو با محمدجواد ظریف | وفاق شرکت سهامی نیست
گفت و گو با محمد جواد ظریف چهره سیاسی سال ۱۴۰۳؛


نفیسه زارع کهن: دکتر ظریف را در یکی از روزهای پایان سال در دفتر کارش معاونت راهبردی ریاست جمهوری در کوچه خورشید پاستور ملاقات کردم .گرم و صمیمی و محترم .دوست داشتم بیشتر از این ها زمان دراختیارم بود تا سوالات بیشتری را از او بپرسم اما رسانه های دیگر هم در نوبت بودندو همه مشتاق گفت و گو با وزیرخارجه مسبوق و معاون راهبردی وقت رییس جمهور. از او درباره سالی که گذشت به عنوان یک چهره تاثیرگذار پرسیدم و ارزیابی اش را برای سال آینده جویا شدم. وی معتقد است که سال جدید سال پرچالش و البته پرتلاشی خواهد بود .

از ایشان درباره سناریوهای واکنشی دولت جدید امریکا پرسیدم و وی معتقد بود تفاوتی هم در بین متن و لحن ترامپ هست که باید مورد تحلیل قرار بگیرد.معاون راهبردی رییس جمهور تاکید کرد که باید منافعمان را خودمان جویا باشیم به گفته او « ایران اگر پشت میز مذاکره با هر کسی بنشیند، به اندازه کافی منابع و ابزارهای قدرت دارد که بتواند مذاکره کند و اصلاً دست ما خالی نیست.»

.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202509:31
🔊فایل صوتی

گفتگوی داغ و پر چالش با محمد تقی اکبرنژاد در برنامه پات

در این 46 سال، نظام نتوانسته با تکیه بر قدرت داخلی، مشکلات را برطرف کند! / حکومت دینی در عصر مدرن امکان ندارد حتی اگر حاکمش امیرالمؤمنین(ع) باشد.

📺 ویدو یوتیوب


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202506:31
... ۰۴ / ۰۲ / ۱۴۰۴
@


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @kherade_montaghed
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
24.04.202516:31
🔊فایل صوتی

دکتر مصطفی مهرآیین:

" شرایط تولید ادبیات"

سخنرانی با عنوان " شرایط تولید ادبیات" که به تاریخ نوزده اسفند چهارصد و سه در حلقه نقد ادبی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ارائه شده است.در این سخنرانی نشان داده ام نظریه های جامعه شناسی به دو پرسش زیر چه پاسخی می دهند: چه عوامل اجتماعی زمینه ساز خلق آثار ادبی می شوند؟ چه عواملی محتوی و جهت گیری فکری آثار ادبی را شکل می دهند؟

.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @mostafamehraeen
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
24.04.202512:31
🔊فایل صوتی

عدالت؛ بی‌معناترین واژه؟

〰️مرتضی مردیها، فیلسوف تحلیلی لیبرال:

📌هیچ‌کس در دنیای ما نمی‌تواند بگوید عدالت چیست. هرچیزی که در این دنیا وجود دارد هم خوب دارد و هم بد‌. مثل شجاعت، مثل سخاوت. اما فقط یک چیز در دنیا هست که بد ندارد و آن عدالت است.

📝اما برخی صاحب‌نظران فلسفه اخلاق، عدل و ظلم را دارای حسن و قبح ذاتی می‌دانند و این مفاهیم را به عنوان معیار خوبی و بدی سایر صفات به حساب می‌آورند.

📍این نشست توسط نشر پارسه برگزار شده است.

📺 ویدیو یوتیوب


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @panora_ma
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
26.04.202509:31
🔊فایل صوتی

محیط‌زیست ایران در بحران؛ پیش‌بینی ۱۴۰۴ و وعده‌های بر زمین‌مانده

محمد درویش در این گفتگو با صداقت و صراحت همیشگیش از وضعیت نگران‌کننده محیط‌زیست ایران در سال ۱۴۰۳ می‌گوید و پیش‌بینی خود را برای سال ۱۴۰۴ ارائه می‌دهد. او همچنین به نقش سیاست‌گذاری‌ها و وعده‌های محقق‌نشده در این بحران اشاره کرده و از ضرورت پاسخ‌گویی شفاف آقای پزشکیان سخن می‌گوید.

📺 ویدیو یوتیوب


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @iranemana_official
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202512:31
🔊فایل صوتی

همایون کاتوزیان

فرق انقلاب در ایران و اروپا

▫️آیا ایران یک جامعه کوتاه‌مدت است؟ اگر پاسخ به این پرسش مثبت است، چگونه جامعه ایران با سابقه تاریخی چند هزار ساله در این تعریف می‌گنجد؟

▫️همایون کاتوزیان، استاد دانشگاه آکسفورد و نویسنده کتاب «ایران جامعه کوتاه مدت»، معتقد است: مفهوم کوتاه مدت بودن جامعه ایران با سابقه تاریخی آن متفاوت است.

▫️او توضیح می‌دهد: جامعه ایران بر خلاف تاریخ آن، یک جامعه کوتاه مدت، بدون استمرار و غیرقابل پیش‌بینی است. این شاخصه هم در گفت‌وگوهای روزمره و ضرب‌المثل‌های مورد استفاده مردم به وضوح دیده می‌شود و هم در قوانین و مقرراتی که برای جامعه تدوین می‌شود.

▫️کاتوزیان برای شناخت دقیق‌تر این مفهوم، از تفاوت انقلاب در ایران و جوامع اروپایی می‌گوید.


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @ecoiran_webtv
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
25.04.202508:31
✍️ یوسفی اشکوری

🖊 یادی از اقبال لاهوری در سالمرگ او؛ همسرنوشتی اقبال و شریعتی

@sokhanranihaa
امروز سالمرگ محمد اقبال لاهوری شاعر پارسی گو و اندیشه ورز نامدار پاکستانی است. وی در اول اردیبهشت 1317 خورشیدی / 21 آوریل 1938 میلادی در لاهور (در آن زمان شهری از شهرهای هند) درگذشته است. به احترام وی، این مطلب کوتاه را در اینجا می آورم.

می دانیم که دکتر علی شریعتی، نویسنده و نظریه پرداز نامدار ایرانی معاصر (درگذشته 1356) از تأثیرپذیرفتگان فکری و عملی اقبال بوده و در مقام بیان نقش وی، ظهورش را در قرن بیستم نشانه ای برای اثبات خلاقیت و زایندگی اسلام در قرن بیستم می دانسته است. شریعتی در موارد قابل ذکری آرای دینی و اجتماعی و سیاسی اش را از اقبال وام گرفته است. البته شماری دیگر نیز در ایران معاصر از اقبال کم و بیش اثر پذیرفته اند.

ذکر نام اقبال و شریعتی بدان دلیل است که بگویم یکی از وجوه مشترک این دو نویسنده و گوینده اثرگذار معاصر، عدالت طلبی و مخالفت مستمر و پایدارشان با هر نوع تبعیض و تجاوز و ستم و استبداد بوده است. هرچند گفتن ندارد که شریعتی پیش و بیش از هر چیز، اندیشه های عدالت طلبانه اش را وامدار شرایط خاص و عمومی جوانان ایرانی در دوران پس از جنگ دوم و به طور خاص در مکتب پدرش و «کانون نشر حقایق اسلامی مشهد» و بعدتر در جریان اندیشه های محمد نخشب و «خداپرستان سوسیالیست» بوده، اما چنین می نماید که پس از آشنایی با اقبال، او نیز تحت تأثیر عدالت خواهی و به اصطلاح چپ گرایی اقبال نیز بوده است.

اخیرا کتابی با عنوان «اقبال و تأثیر متفکران غربی بر او» را می خواندم که توسط نویسنده ای هندی به نام تارا چارن رستوگی پدید آمده و محمدمسعود نوروزی آن را به پارسی برگردانده و توسط انتشارات «اندیشه های نو» در آلمان انتشار یافته است. در همین جا به سهم خود از جناب نوروزی و نیز ناشر سپاسگزارم که پارسی زبانان را با این اثر خوب و مفید آشنا کرده اند.

در فصل 10 این کتاب در باب «اقبال و مارکسیسم» شرحی آمده که برای من، که کم و بیش با اقبال و شریعتی آشنا هستم، بسی تازه و جذاب بود. در این مقال، بیش از پیش دریافتم که اقبال نیز در شبه قاره تا حدودی با همان اتهامی مواجه بوده که شریعتی در ایران بوده و هست و آن استفاده از اندیشه های مارکسیستی و التقاط آن با اسلام (و در ایران با تشیع نیز) است. برخی در این نگرش تا آنجا پیش رفته اند که شریعتی را در شمار پیروان «مارکسیسم اسلامی» تعریف کرده اند.

بد نیست در اینجا قسمتی کوتاه از نخسین قسمت این مقاله را عینا بیاورم:
«این که اقبال چه گرایشی سیاسی داشته محل مناقشه است. راجندرا ناث شِدا در مقاله ای که برای نشریه اردو زبان دولت هند «آچکال» نوشته، به موضوع وابستگی سیاسی اقبال، اشاره می کند.

ترجمه انگلیسی قسمتی از مقاله، به قرار زیر است:
«بر سر اندیشه های سیاسی اقبال سالهاست که بحث است. برخی از پیروان اقبال، مدعی هستند که تفاوت چندانی بین آموزش های مارکس [1818-1883] و آموزش های اقبال وجود ندارد. هر دو آنها از سازمان های اجتماعی – سیاسی امروزی بیزار و خسته شده اند. هر دو از وضع موجود مردم توسری خورده و ستمدیده رنج می برند، و هر دو آنها پیام یک آینده شاد را به مردم می دهند. هر دو بر ضرورت پایان دادن به نظام سرمایه داری – که به خباثت و لذت خو کرده – تأکید می کنند. [ولی به نظر من] اگرچه قابل انکار نیست که نوعی شباهت بین اقبال و مارکس وجود دارد، اما ملاحظه شباهت ها در بیان اندیشه آنها، ناروا و اشتباه است».

نویسنده با این جمله به جمع بندی نهایی می رسد: «. . . انسان نمی تواند یک کمونیست باشد و همزمان پیرو اقبال نیز باشد. زیرا ایدئولوژی های آنها مرزبندی هایی جدا از یکدیگر دارند».

تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل. تا کنون از این زاویه به سرشت و سرنوشت اقبال کمتر توجه شده است. به ویژه مشابهت آشکار شریعتی با اقبال و البته دیگر برابری طلبان مسلمان در جهان با هم خود گویای خیلی چیزهاست. بیش از این مجال شرح و بیان نیست. فقط توصیه می کنم کتاب یاد شده و از جمله مقاله یادشده را حتما ملاحظه کنید.

دوشنبه اول اردیبهشت 1404
.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
24.04.202519:31
✍️ یکی از ملوکِ بی‌انصاف پارسایی را پرسید؛
از عبادت‌ها کدام فاضل‌تر است؟
گفت: تو را خوابِ نیم‌روز تا در آن، یک‌نفس خلق را نیازاری.

ظالمی را خفته دیدم نیم‌روز
گفتم این فتنه است، خوابش برده، بِه

وآنکه خوابش بهتر از بیداری است
آن‌چنان بد زندگانی، مُرده به

👤 سعدی
📗 » گلستان » باب اول در سیرت پادشاهان »
حکایت شمارهٔ ۱۲




#روجین
🌹
24.04.202515:31
🔊فایل صوتی

آذرخش مكرى

کلیپ؛بررسى دون ژوان ها

اختلاسگران همان سايكوپتهاى موفقند؟

-بردرلاين (تفاوت سبك زندگى وتشخيص اختلال شخصيت).

-اختلالات اعضاى فرقه هاو رهبران
آكسى توسين

سمپوزيوم روانپزشكى٦٣



.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
24.04.202511:31
🔊فایل صوتی

فلسفه دکارت تأملی در بنیادهای معرفت

▫️رنه دکارت (۱۵۹۶-۱۶۵۰) یکی از تأثیرگذارترین فیلسوفان عصر جدید است که تفکر او نقطه عطفی در فلسفه غرب محسوب می‌شود. دکارت، که به‌عنوان بنیان‌گذار عقلگرایی مدرن شناخته می‌شود، تلاش کرد تا مبنایی استوار و شک‌ناپذیر برای معرفت بیابد.

▫️او در تأملات در فلسفه اولی روش شک دستوری را به کار گرفت تا هر آنچه را که می‌توان در آن به نوعی تردید کرد، کنار بگذارد و به نخستین اصل یقینی برسد: «می‌اندیشم، پس هستم» (Cogito, ergo sum).

▫️از نگاه دکارت، معرفت باید بر پایه‌ای محکم استوار باشد و عقل را مهم‌ترین ابزار شناخت حقیقت می‌داند و بر این باور است که صرفا به کمک این توانایی است که می‌توان به حقایق بنیادین دست یافت. این رویکرد، که به عقلگرایی (Rationalism) شهرت دارد، در برابر تجربه‌گرایی (Empiricism) قرار می‌گیرد که معرفت را مبتنی بر تجربه حسی می‌داند.

▫️در این قسمت از برنامه پدیدار با دکتر یاسمن هشیار درباره فلسفه دکارت به گفت و گو پرداختیم.

#پدیدار


.
🆔 @sokhanranihaa
🆔 @ecoiran_webtv
🆑 #کانال‌سخنرانی‌ها
🌹
显示 1 - 24 1013
登录以解锁更多功能。