Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
یوردوموز avatar

یوردوموز

TGlist 评分
0
0
类型公开
验证
未验证
可信度
不可靠
位置
语言其他
频道创建日期Черв 29, 2018
添加到 TGlist 的日期
Лист 12, 2024

记录

19.04.202517:52
637订阅者
05.04.202523:59
200引用指数
24.03.202503:54
170每帖平均覆盖率
24.03.202503:54
170广告帖子的平均覆盖率
01.04.202523:59
15.38%ER
23.03.202523:59
26.64%ERR
订阅者
引用指数
每篇帖子的浏览量
每个广告帖子的浏览量
ER
ERR
ГРУД '24СІЧ '25ЛЮТ '25БЕР '25КВІТ '25

یوردوموز 热门帖子

🔺ترکیب جمعیتی شهر اورمیه و حومه‌ی آن در سال ١٨٦٩


در کتاب دائره‌المعارف و ثبت سالانه‌ی آمریکائی حوادث مهم سال
(The American Annual Cyclopedia and Register of Important Events of the Year)
جلد ٨، سال ١٨٦٨ به نقل از مونیتور (Moniteur) چاپ پاریس فرانسه در اوکتوبر سال ١٨٦٧ آماری در باره‌ی ترکیب جمعیتی قومی و دینی شهر و ناحیه‌ی اورمیه داده شده است. همان‌گونه که معلوم است میسیونرهای مسیحی و هئیت‌های سیاسی اوروپائی در دوره مذکور، حضور بسیار موثر و فعالی در غرب آزربایجان داشتند و به ویژه علاقه‌مند به تبیین ترکیب جمعیتی - ملی به منظور تغییر و مهندسی آن به نفع گروه‌های مسیحی و علیه تورک‌ها بودند. یعنی احتمال بزرگ‌نمائی شمار تورکان در این آمار وجود ندارد و قابل قبول می‌باشد:

تورک‌ها نزدیک به ٩٢ در صد جمعیت اورمیه، ٧٢ درصد کل ناحیه و ٦٥ درصد حومه شهر را تشکیل داده و در هرسه اکثریت مطلق را داشتند. بزرگ‌ترین اقلیت دینی در داخل شهر اورمیه، یهودیان (تورک‌های موسوی و یا موسوی‌های تورک‌زبان) با ٣،٢٪ جمعیت شهر بودند. هم‌چنین در آن مقطع در داخل شهر اورمیه هیچ ارمنی ساکن نبوده است.

https://t.me/yurdumuz1
اؤزگه چیراغینا یاغ اولماق بسدیر
اؤز دوغما ائلریمیز قارانلیق‌دادیر
یانیب یاندیرمایاق یادین اوجاغین
ائویمیز سویوق‌دور، قیش‌دیر، شاختادیر

دئمیرم یانمیاق آلاولانمیاق
یانماسین نیله‌سین یازیق پروانه؟
یانمیاق وفاسیز یارین اودونا
یاناق ائلیمیزه، یاناق وطنه

وفاسیز گوللرین اوستوندن اوچاق
قوناق صداقتلی ائل قوجاغینا
سونمز عشقیمیزدن بیر پیوند سالاق
ائلین شاختا وورموش، گول بوداغینا

✍ بولود قاراچورلو

https://t.me/yurdumuz1
30.03.202517:36
🔺«اوْروجلوق بایرامی»

🔷مُلّا نصرالدین حکایه‌لریندن

بیر ایل قوْنشولار دئدیلر:

- مُلا بو ایلی سن اوْروجلوق گۆن‌لری‌نین سایین ساخلا! 29 گۆنه چاتاندا بیزه دئه.
ملا بیر سَـهَـنگ قوْیوب گۆنده اوْنون ایچینه بیر داش آتماقلا سای ساخلاییردی!

نئچه گۆن اوْروجلوق‌دان کئچیب قوْنشولار دئدیلر:
- ملا نئچه گۆن اوْروج توتموشوق؟
ملا دئدی: دؤزون گئدیم باخیم گلیم!

ملانین قیزی اونون سَـهـنگه داش آتماغین گؤردوکده، گۆنده بیر نئچه داش دا اوْ آتیرمیش!
ملا گئدیب داش‌لاری ساییب گؤروب دوْخسان گۆن اوْروج تۇتوبلار!
اؤز اؤزونه دئییر: نئجه خفته وئرمیشم، اوْروجلوق قورتولوب، قونشولارا دئمه‌میشم.
ایندی دئسم دوْخسان (90) گۆن منی ازرلر، ائله گئدیم دئییم 30 گۆن توتموشوق صاباح افطار آچما بایرامیدی!

گلیب اوجادان بایرامیز  مۆبارک اولسون توتدوغوز اوْروج‌لاریز قبول اولسون صاباح بایرامدیر دئدی!
قوْنشولار دئدیلر: ملا یاهالیبسان نئجه صاباح بایرامدیر؟  چوْخ اولسا بیز 20 گۆن اوْروج توتموشوق!

ملا بئله گؤرجک سسله‌ندی:
توفاغوز داغیلماسین، سَـهَنگ ده دوْخسانیدی من اوْتوز ائله‌دیم!
😄😄😄

https://t.me/yurdumuz1
🔺 برهان قاطع و آران

برهان قاطع در چهار جلد اثر محمدحسین بن خَلَف تبریزی یا برهان خَلَف تبریزی متخلص به برهان است. تألیف ۱۰۶۲ قمری (۱۰۳۰ هـ. ش/ ۱۶۵۱ م) است. از زندگی او اطلاعی در دست نیست جز اینکه در سدهٔ یازدهم قمری در هند می‌زیست و برهان قاطع را به نام سلطان عبدالله قطب‌شاه در حیدرآباد، دکن تألیف کرد.
همان طور که مشاهده می کنید اشاره واضحی به اینکه اران ولایتی از آذربایجان است  دارد و گنجه و بردع(قره باغ) از شهرها و مناطق آن هستند. آران به معنای منطقه ای که دشت بوده و گرمسیر است در سنگلاخ ذکر شده است.

https://t.me/yurdumuz1
ترجمه بخشی از کتیبه «کول تیگین» که با الفبای قدیمی «اورخون‌» نوشته شده و در اسکناس‌ ۵ مانات جمهوری آزربایجان درج شده است:

«خداوندی که پدرم خاقان و مادرم خاتون را شکوه بخشید تا نام و یاد ملت تورک از بین نرود، خداوندی که مرا تاج و تخت بخشید تا نام ملت تورک از بین نرود، من به خاطر لطف خداوند و اینکه تقدیس شده ام به خاقانی رسیدم.»

https://t.me/yurdumuz1
🔺پانصد سال پیش تبریز با ۲۵۰ هزار نفر جمعیت اولین شهر جغرافیای کنونی ایران، پنجمین شهر جهان و بزرگ‌تر از استانبول و پاریس بود.

تبریز موقعیت ممتاز خود را تا پایان دوره قاجار حفظ می‌کرد.

وقتی با به قدرت رسیدن پهلوی ناسیونالیسم فارسی به جریان حاکم در ایران تبدیل شد، تبریز و آذربایجان دچار سقوط آزاد شد.

در صد سال گذشته نه تنها اقتصاد و مدنیت، حتی آثار تاریخی تبریز و آزربایجان به صورت سیستماتیک تخریب شد. به طوری از ‌آثار تاریخی بی‌نظیری مانند مجموعه کاخهای باغ شمال و مجموعه آلا‌قاپی (عالی قاپو) امروز چیزی جز چند عکس باقی نمانده است.

امروز تبریز در ایران در ردیف ششم و در جهان در ردیف ۱۷۳ قرار دارد.

https://t.me/yurdumuz1
27.03.202506:15
اخیرا عده ای پارس محور نژادپرست اُمّی متوهم خودشیفته، دور آرامگاه فردوسی جمع شده شعار می دادند که:
ما آریایی هستیم
عرب نمی پرستیم

اولا نژادی به اسم آریایی وجود خارجی ندارد و این شعار با نابودی هیتلر و دارودسته اش حداقل در اروپا به گور سپرده شد. و فقط بعضی پارس محوران عقب مانده ای مثل شما آن را بلغور می کنند.
ثانیا هیچ قومی در جهان، اعراب را نپرستیده از جمله مردم ساکن در ایران.
ثالثا خود فردوسی می فرماید:

منم بنده اهل بیت نبی
ستاینده خاک و پای وصی

شما حداقل کتاب شاهنامه فردوسی را که خودتان را به خاطر او چاک می کنید بخوانید که هیچ ضدیت با اسلام و مسلمانان ندارد.

رابعا از میان اعراب فقط امارات و قطر را با خودتان مقایسه کنید که در حسرت مسافرت جند روزه به آنجاها می سوزید.
خامسا شما دیگر جزو اعداد شمرده نمی شوید پیوستید به اعشار. خواهشن شما دیگه خودتان را با اعراب و اتراک مقایسه نکنید. شما در ردیف دری ها و پشتون های افغانستان و تاجیک های تاجیکستان به حساب می آیید.
منصورجدی

@kitab_evi_bitik
وقتی لشگر عثمانی برای نجات آذربایجان راهی اورمیه شد تا کار جیلوها و ارا.منه را از یکسره کند فرمانده عثمانی متوجه شد که لشگری از ارامنه به فرماندهی آندرانیک با هشت هزار نیر.و برای تسخیر شهر خوی و قیچی کردن عثمانی ها در حال حمله به خوی می‌باشد .علی احسان پاشا به مردم خوی پیام داد که چند روز مقاو.مت کنید تا من لشکر تورکان عثمانی را به خوی برسانم .وقتی مردم خوی پیام علی احسان پاشا را دریافت کردند با جان و دل به دفاع از شهر خود پرداختند و موفق شدند با کمترین نیرو خوی را حفظ کنند‌.وقتی علی احسان پاشا وارد خوی شد با توپ و تفنگ چنان ارامنه را شکست داد که همگی پا به فرار گذاشتند .علی احسان پاشا که این مقاومت خوی را دیده بود به مردم خوی آفرین ها گفت و دوباره به سمت اورمیه حرکت کرد و شهر اورمیه را نیز از دست جیلوها و ارامنه نجات داد .این واقعه مهم تاریخی در ۳ تیر سال ۱۲۹۷ اتفاق افتاد.


https://t.me/yurdumuz1
🔺تخت جمشید....و سرقت از آشور و ...

https://t.me/yurdumuz1
22.03.202509:13
اورمیه شانلی وطن ❤️



🎼🎼 🎸

🎵 🎶 💎


📚 اینجه دیلیم کانالی تقدیم ائدیر


📚 @Injadilim
20.04.202512:53
🔺اهمیت منتسب بودن به اوغوزخان در میان دولت‌های تورک



تعصب و احساس تورک‌گرایی که در دربار ایلخانان و محیط اطراف آن به وجود آمده بود، در آناتولی تا قرن هفدهم به صورت اوغوزگرایی ادامه پیدا کرد. بیان این مطلب که این احساس یکی از عوامل معنوی مهم در پیروزی‌های سیاسی عثمانیان به شمار می‌رفت ، درهرحال عقیده و بینشی نادرست نخواهد بود...

همان‌گونه که قبلا توضیح داده شد، اساس سلاطین عثمانی به این مسئله که از تبار اوغوزخان و از قبيله «قایی» به شمار می آیند، اهمیت زیادی می‌دادند. مهر قبيله قایی [IYI] را به عنوان علامت و نشان رسمی خود پذیرفته بودند و شاهزادگان را نیز با نام‌هایی چون اوغوزخان و قورقوت نامگذاری می‌کردند.

این مسئله تنها به احساس وابستگی و پیوند این خاندان به اوغوزها ارتباط نداشت، بلکه به حساسیت و علاقه مردم در این خصوص، و رقابت سیاسی موجود در شرق با سلسله قراقوینلوها، به ویژه با آق‌قوینلوها نیز مربوط می‌گردید. چون همانگونه که قبلا گفته شد، فرمانروایان آق‌قوینلو نیز ادعا می‌کردند که از نوادگان اوغوزخان‌اند و بزرگترین این فرمانروایان و رقیب سلطان محمد فاتح، یعنی اوزون حسن‌بیگ، خود را یگانه فرمانروای تورکان آناتولی می‌شمرد.

قرار گرفتن فرمانروایی اوغوزها یا تورکها، در دست امرای قبیله قایی موجب گردید آنان به پیش بینی قورقوت آتا [ دده، پیر و ولی بزرگ اوغوزها مبنی بر ادامه فرمانروایی آنها [قایی‌ها] تا روز قیامت به عنوان «پیشگو»، استناد کنند.

همچنین ادعای انتخاب عثمان غازی از طرف امرای اوغوزها به عنوان فرمانروا و نیز قبولاندن این ادعا به جهانشاه قراقوینلو مبنی بر اینکه نسب و تبار سلطان مراد دوم متعبرتر و برتر از نسب خاندان او می باشد، از همین احساس ناشی می‌شود.

یاووز سلطان سلیم نیز در نامه‌ای که برای تومان (تومن) بیگ سلطان مملوک‌ها فرستاد، نوشته بود که وی جد اندر جد، تا دویست و پنجاه پشت، فرمانروا بوده است. بدین ترتیب، خاندان عثمانی که خود را از تبار و نسل اوغوز خان قلمداد می‌کرد، حتی در برابر اتباع اصلی اغوزخان، یعنی خان‌های کریمه که از نسل چنگیز خان بودند نیز، احساس حقارت نمی‌کرد.

بدین جهت، دستان‌ها (حماسه های)مذکور، به خاطر موضوع‌های مربوط به انساب و نیز حماسه‌های دده‌قورقوت از نظر اینکه عاملی در زنده نگاه داشتن احساس اوغوزگرایی بودند، قابل توجه و اهمیت‌اند.

چنانکه پیداست یازیجی‌اوغلو از مؤلفان عثمانی، همان گونه که بحث و فصل مربوط به انساب موجود در جامع‌التواریخ را به تورکی ترجمه کرده است، احتمالا برخی اطلاعات مربوط به قورقوت آتا را نیز از بخش مربوط به تاریخ تورک‌ها در همان اثر برگرفته است. می‌دانیم که مولانا روحی این ترجمه یازیجی‌اوغلی را به حد کافی مورد استفاده قرار داده است. یازیجی اوغلی، همچنین از اوغوز نامه‌ای به زبان تورکی سخن می‌گوید که باید همان دستان اوغوز قاغان باشد که در دسترس ماست.

شكرالله، معاصر مؤلف مذکور نیز که در زمان سلطان مراد دوم به عنوان ایلچی نزد جهانشاه قراقوینلو رفت، در تبریز و در دربار جهانشاه، تاریخی از اوغوزها را، به زبان اویغوری، مشاهده کرده بود. ابوبکر تهرانی، مورخ آق‌قوینلوها هم، هنگام نوشتن شجره این خاندان که آن را به اوغوزخان و نوح (ع) رسانده است، بحث مربوط به انساب جامع‌التواریخ را مورد استفاده قرار داده است.

به نظر می‌رسد قاجارها آخرین سلسله ترک نژاد ایران نیز، به اوغوزها که آنها را اجداد و نیاکان خود به شمار می‌آوردند، توجه و علاقه نشان می‌دادند. به همین جهت، میرزا ابوالقاسم بحث مربوط به انساب را مأخذ قرار داده، رساله‌ای درباره طوایف منسوب به قبایل اوغوز که در زمان خود وی در منطقه میان ایران و تورکمن‌های ماورای [شرق] خزر بودند، به رشته تحریر درآورده است.

#داستانهای_حماسی_تورک

«فاروق سومئر، اوغوزها (تاریخ، تشکیلات طایفه‌ای و حماسه‌ها)، انتشارات: پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، صفحات ۵۴۸ - ۵۴۶»


https://t.me/yurdumuz1
۲۱ فروردین مصادف با سالگرد درگذشت «بولود قاراچورلو سهند»،

امروز ۲۱ فروردین سالروز درگذشت بولود قاراچورلو، شاعر پرآوازه آذربایجانی است که با آثار زیبای خود، مرزها را درنوردید و در خارج به ویژه در آذربایجان شمالی و تورکیه نیز در میان ادب دوستان، به شهرت دست یافت.

https://t.me/yurdumuz1
سرمقاله جبار باغچه بان در نشریه "زبان" در دفاع از آغاز فعالیت فرقه دموکرات آذربایجان:

" قیام آذربایجان قیام ایران است:
قیام آذربایجان جواب دولتهای مرتجع چهار ساله ایران و عکس العمل حکومت صدرالاشرافهاست.این نهضت و قیام، قیام مقدسی است که بنیان حقیقی مشروطه به وسیله آن محکم شده و مردم ایران بوئی از دموکراسی خواهند فهمید
مرتجعین و خائنین میخواهند با انتشار نظرهای خائنانه ی خود، مردم آزادیخواه آذربایجان را لکه دار و اجاق آزادی ستارخانها و خیابانی ها را کور کنند و مجلس و دولت را تا ابد آلت دزدی و میدان تاخت و تاز یک مشت غارتگر قرار دهند ما نسبت به مرتجعین و خائنین از هر صنف و طبقه و مقام باشند شدیدا اظهار نفرت میکنیم و این قیام و مجلس ملی را به عموم ایرانیان تبریک میگوییم و در خاتمه تذکر میدهیم بایست مساله آذربایجان به وسیله خود آذربایجانی ها حل و فصل شود آنها که میخواهند با تهدید و خلط مبحث دست اجانب را در این امر مقدس دخالت بدهند و آب را گل آلود سازند و با ایجاد برادرکشی بیرحمانه این خانمان شش هزارساله را بر باد دهند به مشروطه ایران خیانت میکنند و دشمنان آزادی و سعادت ایران هستند"
https://t.me/yurdumuz1
🔺قشقایی‌ها در قلب تورکیه


۲۵ مارس، دانشگاه استانبول شاهد حضور پرشور ملت تورک در جشن عید سال نو بود؛ جشنی که تنها یک مراسم سنتی نیست، بلکه نماد همبستگی، هویت و پیوند تاریخی تورکان جهان است.

در کنار قرقیزها، اویغورها، قزاق‌ها، تورکمن‌ها و دیگر همتبارانمان، قشقایی‌ها نیز با غرور و شکوه در این جشن حضور داشتند. غرفه قشقایی، با بایراق مقدس و لباس‌های اصیلش، جلوه‌ای از تاریخ و فرهنگ ریشه‌دار این ملت را به نمایش گذاشت.

در روزی که تورکان جهان گرد هم آمدند تا نو شدن طبیعت را جشن بگیرند، قشقایی‌ها نیز با افتخار در صف هم‌تبارانشان ایستادند و نشان دادند که این ملت، هرچند مرزها میانشان فاصله انداخته، اما در دل و جان، همواره یکی و متحد باقی مانده است.

https://t.me/yurdumuz1
登录以解锁更多功能。