Paștele este cea mai mare sărbătoare pentru că reprezintă triumful omului unit cu Dumnezeu în persoana Domnului Iisus Hristos. Biruința este deplină pentru că a fost biruit și ultimul și cel mai mare dușman: moartea.
Vă prezentăm mai jos un video cu troparul „Îngerul a strigat” precum și două fotoreportaje de la Paște: de la slujba Învierii și de la Vecernia iubirii.
Am asistat zilele acestea la două evenimente care împreună ne dau o imagine sumbră în lumea puterii din România și o rază de soare în popor.
Întă de toate este vorba de spectacolul blasfemiator de la Teatrul Național, piesa „Prorocul Ilie”, o batjocură care îl caricaturizează și defăimează pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, spectacol contra căruia toți oamenii iubitori de Dumnezeu în frunte cu Patriarhia Română i s-au opus. Din păcate, însă, directorul TNB, Călin George, un ilustru necunoscut numit „interimar” în 2023 de către oameni politici, le reproșează tuturor acestora că nu înțeleg adâncimea și profunzimile „operei” regizorului maghiar de 29 de ani Botond Nagy.
Pe plan secund este vorba de decizia CNA de a cenzura un clip al reporterului Marius Tucă pe motiv că acesta a numit anularea turului 2 al alegerilor „Lovitură de stat” – poziție cu care suntem absolut de acord. Decizia anticonstituțională a CNA este explicată de unul din membrii ei de pe o poziție a unei infailibilități tiranice, staliniste, spunând că instituțiile statului nu pot fi muștruluite (!). Amintim că Art. 30 din Constituție (Libertatea de exprimare) scoate în afara legii decizia CNA și pe membrul CNA care a exprimat această ilegalitate flagrantă.
Urmăriți un frumos documentar artistic despre un monah athonit în compania căruia toate animalele sălbatice au devenit mai blânde decât mieii, înconjurându-l cu dragostea lor. Este vorba – bineînțeles – de Sfântul Paisie.
Mâine seară (duminică, 30 martie), vă invităm să vizionați premiera „Sinodul 3 Ecumenic, Sinodul Maicii Domnului - Sorin Damian, p. Teologos”. Premiera va începe la ora 20:30 (ora României), pe canalul de YouTube „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Părinții sunt disponibili pe chat-ul premierei pentru răspunsuri la întrebări.
Urmăriți o discuție foarte antrenantă cu Sorin Damian, cercetător în științe medievale, despre Sinodul 3 Ecumenic, sinodul care a avut ca și principal subiect faptul că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. Vizionare plăcută!
(Clipul însoțit de podcast și transcript vor fi publicate pe site-ul nostru, precum și pe celelalte canale de comunicare, după premieră.)
25.03.202505:40
Ascultați un cuvânt al p. Varnava Iankou, în care acesta explică cu mult har modul de dobândire al adevăratei bucurii ce se opune tristeții ce stăpânește modul lumesc de a trăi.
În ultima vreme observăm că multe icoane din diferite zone ale ortodoxiei izvorăsc mir, sânge sau plâng. Dacă cineva se întreabă de ce, răspunsul este că situația este de plâns și asta nu numai la nivelul conducătorilor care tiranizează, intimidează și calcă în picioare drepturile oamenilor ci și la nivelul celor conduși care în marea lor majoritate loc să-și pună nădejdea în Dumnezeu și să se roage, încearcă să rezolve problema singuri iar alții cad în deznădejde.
Soluția corectă este să acționăm după ce ne rugăm și după ce ne sfătuim. Dumnezeu este în centrul existenței și nu noi înșine. Să avem grijă să promovăm virtutea în unitate și nu interesele personale pentru că răul nu are stabilitate, frumusețe și durată în timp.
Mai jos aveți câteva icoane care fac minuni în aceste zile:
Mâine seară (marți, 1 aprilie), vă invităm să vizionați premiera „Lipsa de rușine și ieșirea din minți - p. Teologos”. Premiera va începe la ora 20:30 (ora României), pe canalul de YouTube „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Părinții sunt disponibili pe chat-ul premierei pentru răspunsuri la întrebări.
Urmăriți un material în care analizăm unul dintre cele mai mari flageluri ale societății actuale: lipsa de rușine și patimile trupești legate de acest flagel. Vom vorbi despre efectele nefaste ale lipsei rușinii precum și despre modalități de vindecare.
Vizionare plăcută!
(Clipul însoțit de podcast și transcript vor fi publicate pe site-ul nostru, precum și pe celelalte canale de comunicare, după premieră.)
02.04.202515:52
Urmăriți un cuvânt al p. Spiridon Bailey în care acesta ne ilustrează lupta ce se duce în sufletul nostru și modul cum lucrarea lui Hristos se răsfrânge asupra acestuia.
Ascultați o mărturie foarte sinceră și directă a unui bărbat care a trecut prin tranziție și detranziție de sex și care ne explică schimbările traumatizante prin care a trecut și bucuria „revenirii în sine”.
Pe 15 februarie 2015, în urma refuzului lor de a se lepăda de Hristos, Statul Islamic (ISIS) decapita 21 de muncitori creștini din Egipt. În clipul următor ne sunt prezentate declarațiile uimitoare ale soțiilor acestor tineri martiri, declarații care ne arată că ceea ce s-a petrecut nu a fost nici pe departe un accident.
Urmăriți pe p. Paul Truebenbach răspunzând la o serie de întrebări foarte pertinente primite de la credincioși în legătură cu credința și practica ortodoxă începând de la faptele bune și terminând cu Martin Luther și (neo)protestanții.
Rubrica de astăzi vă aduce în atenție câteva teme de bază din viața duhovnicească. Mulțumim și de această dată celor care ne trimit întrebări pe baza cărora alcătuim rubrica duminicală „Întrebări și răspunsuri”. Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Ascultați un cuvânt foarte bun al părintelui Turbo Qualls care, plecând de la celebra „dispută” dintre Sfinții Apostoli Petru și Pavel, lămurește modul în care ar trebui să folosim smerenia și îndrăzneala pentru a ne mântui.
Paștele este cea mai mare sărbătoare pentru că reprezintă triumful omului unit cu Dumnezeu în persoana Domnului Iisus Hristos. Biruința este deplină pentru că a fost biruit și ultimul și cel mai mare dușman: moartea.
Vă prezentăm mai jos un video cu troparul „Îngerul a strigat” precum și două fotoreportaje de la Paște: de la slujba Învierii și de la Vecernia iubirii.
Mâine seară (duminică, 20 aprilie) vă invităm să vizionați premiera "Problemele lumii moderne - Paul Kingsnorth, p. Teologos". Premiera va începe la ora 20:30 (ora României), pe canalul de YouTube „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Părinții sunt disponibili pe chat-ul premierei pentru răspunsuri la întrebări.
Urmăriți o discuţie interesantă și foarte agreabilă cu scriitorul ortodox Paul Kingsnorth despre multe dintre problemele lumii contemporane, văzute prin ochii unui suflet sensibil care cunoaște și civilizația vestică și ortodoxia. Un material folositor pentru mulți dintre noi.
Vizionare plăcută!
(Clipul însoțit de podcast și transcript vor fi publicate pe site-ul nostru, precum și pe celelalte canale de comunicare, după premieră.)
19.04.202510:19
Astăzi vă oferim două fotoreportaje din Vinerea Mare: în primul vedem slujba Punerii în Mormânt în care Mântuitorul este coborât simbolic de pe Cruce și dus în Altar – de unde este scos Epitaful care simbolizează Sfântul Mormânt.
În al 2-lea fotoreportaj – unde vă prezentăm și un video – aveți slujba Prohodului Domnului cu introducerea Epitafului în Altar după ce se înconjoară Biserica.
Urmăriți mesajul oficial de Paște al IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Este un mesaj bun, dătător de viață, nădejde și înțelepciune, lucruri care astăzi sunt foarte necesare fiecăruia dintre noi.
Urmăriți un foarte bun material ce ne prezintă și ne tâlcuiește cea mai cunoscută icoană a Maicii Domnului – Hodighitria (Îndrumătoarea sau Călăuzitoarea)
În Joia Mare sera avem denia celor 12 Evanghelii. Desigur că Evangheliile sunt 4 însă slujba se numește astfel pentru că în cadrul acesteia se citesc 12 bucăți din Evanghelii astfel încât să avem imaginea completă a evenimentelor dintre Cina cea de Taină și punerea în mormânt a Domnului.
Mai jos aveți fotografii de la această slujbă, săvârșită la Schitul Lacu în Joia Mare, 2025.
Ascultați un cuvânt duhovnicesc al părintelui Pimen în care acesta ne vorbește despre evenimente din Săptămâna Mare, dându-ne și câteva sfaturi duhovnicești pe marginea acestora.
În Joia Mare se săvârșește Sfântul Maslu de obște, slujbă care se face întâi de toate pentru vindecarea trupului prin pocăința sufletului și efectul harului, arătând astfel grija Bisericii pentru om în totalitatea sa.
Mai jos aveți fotografii de la această slujbă, săvârșită la Schitul Lacu în Joia Mare, 2025.
Urmăriți un cuvânt plin de har al părintelui Spiridon Vasilakos, care ne tâlcuiește relația dintre viața Sfintei Maria Egipteanca și viața noastră duhovnicească. Este un îndemn la pocăință foarte necesar astăzi.
Dacă în România actele de identitate electronice sunt numite într-un mod oarecum eronat „acte biometrice” (amintim că date biometrice cum ar fi înălțimea și grupa sanguină au existat și în buletinele comuniste) în Grecia problema acestor acte se concentrează pe „Numărul personal” – cunoscut în România ca și CNP (Cod Numeric Personal).
Problema care se ascunde în spatele CNP este unificarea tuturor bazelor de date cu date personale și astfel statul (care poate să cadă în tiranie sub anumite conduceri politice) va avea o putere foarte mare asupra cetățenilor săi.
Într-o intervenție cu o gravitate deosebită, Sfânta Comunitate din Muntele Athos (Sfânta Chinotită)...
Ascultați pe IPS Neofit de Morfou care, într-un cuvânt foarte duhovnicesc, ne explică modul în care trebuie săvârșită Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, dezvăluindu-ne și un moment deosebit trăit în preajma unui mare sfânt contemporan.
Urmăriți un cuvânt despre Învierea Domnului ca țel al nostru și ca și sursă a fericirii noastre. Un cuvânt folositor nu numai în preajma sărbătoririi Învierii.