Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
09.04.202507:41
RAREȘ PRISACARIU: NOI, COPIII, AVEM NEVOIE DE DRAGOSTE ȘI DE REPERE | Pe...
https://youtube.com/watch?v=bZk96lMH8gE&si=NYez1uQ56gfHCMo_
31.03.202512:59
Vă invităm la serile de film din clasicii literaturii ruse

Începem cu mini-seria „Frații Karamazov”, după romanul lui Fiodor Mihailovici Dostoievski.

🕰️ Marți, 1 aprilie 2025, de la ora 18:00
📍Cluj-Napoca, Facultatea de Litere UBB, Str. Horea, nr. 31


Vă așteptăm alături de noi!

(toate filmele prezentate în cadrul acestui „cineclub” sunt subtitrate în limba română)

@tineriiclasici
27.03.202511:50
Teatrul „Național” din București, susținut din banii românilor, într-o țară cu peste 98% din populație creștină, consideră că blasfemia și urâtul sunt virtuți cardinale pentru un act de cultură.

Tinerii Clasici condamnă ferm astfel de manifestări, observând că se creează de o vreme un precedent periculos. Atitudinile anti-creștine și esteticul pus sub semnul grotescului și al superficialității mercantile duc nu numai la gesturi care nu ne fac cinste, ci mai ales la dezintegrarea axiologică a lumii românești, și-așa inundată de ideologii dăunătoare sufletului și minții.

Postul Mare vine inevitabil cu ispite. Să ne ajute Dumnezeu să ne îndreptăm cu toții!

În secțiunea de comentarii puteți citi declarația autorului operei puse în scenă la TNB, care arată limpede faptul că nu am înțeles greșit „mesajul artistic”.

@tineriiclasici
10.03.202513:04
Profesorul dr. Cristi Pantelimon, autor al publicației Tinerii Clasici (https://tineriiclasici.ro/redactia/cristi-pantelimon/), a fost invitat de domnul Florentin Țuca în emisiunea sa „Pe drept cuvânt”.

Un dialog despre geopolitică, ideologiile vremii și ideea de vocație.

Vă invităm să urmăriți emisiunea:
https://youtu.be/HiAnP6J0wj0?si=ekxJ7FifYBhVHGpS

@tineriiclasici
15.02.202507:52
Moartea lui Fiodor Mihailovici Dostoievski

„La începutul anului 1881, în ziua de 9 februarie, Dostoievski moare pe neașteptate, în vârstă de 60 de ani. O hemoragie puternică și subită l-a trântit la pat pentru câteva zile. Simțea că moare; a chemat-o pe Ana Grigorievna, i-a spus să deschidă la întâmplare Sfânta Evanghelie, Biblia lui de care nu se despărţise nici în acea epocă de goană după noroc prin Apus. Ana Grigorievna a deschis-o la întâmplare, acolo unde Mântuitorul merge să Se boteze la Ioan. Acesta refuză la început, dar Mântuitorul îi spune: „Nu mă opri, ci îndeplinește ceea ce trebuie”. Atunci Dostoievski se adresează soției lui, care plângea, spunându-i: „Nu mă opri, ceasul meu ca să mă duc a sosit”.

A strâns copiii în jurul patului, a rugat-o pe Ana Grigorievna să citească parabola „Fiului risipitor” și, după ce a citit-o, el a ținut copiilor săi o cuvântare în care le spunea că suprema bucurie a vieții și supremul bine pe care poate să-l aibă un om în viață e să nu-și piardă credinţa în Dumnezeu.

„Chiar dacă nenorocul v-ar paşte să fiți criminali în viaţă – le spune copiilor lui –, nici atunci să nu pierdeți încrederea în Dumnezeu, care e bun și vă va ierta”. Cu aceste cuvinte a chemat preotul, s-a împărtășit și și-a dat sfârșitul.

Domnilor, înmormântarea lui a fost o înmormântare ca de țar. Peste 100.000 de oameni din toate straturile sociale de pe tot cuprinsul Rusiei, reprezentanții tuturor societăților rusești, de toate felurile, au ținut să participe la această înmormântare. Călugării de la Alexandr Nevski, unde erau înmormântați numai țarii și aristocrații, au oferit un loc unde să fie înmormântat, iar slujba au dăruit-o familiei, adică i-au slujit pe gratis. O noapte întreagă studențimea din Petersburg a vegheat în jurul sicriului, citind psalmi și rostind cântări bisericești.

Iată, domnilor, acest om care trecuse prin cele mai abominabile patimi, care fusese chiar ocnaș, modelat de credința din el, de misiunea pe care a crezut el că e chemat s-o îndeplinească în poporul rus, a ajuns la acest prestigiu, la această venerație de care numai regii se bucurau în Rusia vremii lui.”

(Nichifor Crainic, „Dostoievski şi creştinismul rus”)

@tineriiclasici
25.01.202523:55
O sută șaptezeci și cinci de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

„Eminescu nu trebuie sacralizat pe dinafară, nici cu obstinația cu obstinația oarbă a unui instinct. El nu trebuie să devină o prezență mitică sau simbolică de invocat sau evocat la început de an sau la început de vară.

De acest foarte mare poet și de această foarte înaltă conștiință se cuvine să ne apropiem purificați de stătutul și de greșitul către care ne trage lenea intelectuală, prostul gust, complexele și fanatismul obtuz.

Să le punem în loc truda unei mai bune cunoașteri, rigoarea demersului, exigențele gustului, căci sunt atâtea de făcut în acest sens.”

(Petru Creția, în 1992, despre Mihai Eminescu)

https://www.youtube.com/watch?v=dnYhLwCpM0w

@tineriiclasici
Astăzi sărbătorim 159 de ani de la înființarea celui mai înalt for de cunoaștere românesc – Academia Română.

Întru mulți ani roditori și demni, puși în întregime în slujba căutării Adevărului, păstrării Binelui și cultivării Frumosului.

@tineriiclasici
30.03.202515:56
Am început împreună lectura operei Divina Comedie, de Dante.

Atât în Cluj, cât și în București, ne întâlnim pentru a desluși înțelesuri și pentru a împărtăși gânduri. Se nasc discuții despre filosofie, istorie, teologie, morală etc.

@tineriiclasici
23.03.202520:48
Zilele acestea se împlinesc 340 de ani de la nașterea „părintelui” muzicii clasice - Johann Sebastian Bach.

Împărtășim cu voi o parte din Partita a II-a, interpretată la pian de colega noastră, Maria Toader.

@tineriiclasici
08.03.202515:37
În vremurile noastre, intelectualitatea s-a înstrăinat de Biserică, înnebunind duhovnicește. Trebuie să o facem să înțeleagă ce pas neînțelept și păgubitor a făcut prin căderea ei și spre ce prăpastie se îndreaptă! Da, se îndreaptă spre o prăpastie!

Înțelegeți odată, voi, cei necucernici: Hristos nu a venit în zadar pe pământ, trăind peste 30 de ani, învățând oamenii, făcând minuni, pătimind, murind și înviind, înființând Biserica pe pământ și înălțându-Se la cer. Nu uitați că sunteți mădulare ale trupului lui Hristos, că sunteți ai lui Dumnezeu, nu străinii Lui (cf. Ef. 2, 19). Iar voi vă comportați de parcă ați fi străini de Dumnezeu.

Noi, ca membri ai Bisericii lui Hristos, suntem casnici ai lui Hristos, ai Maicii Domnului și ai tuturor sfinților. Iar ca membri ai Bisericii, trebuie să-i chemăm în ajutor în necazurile, întristările și bolile noastre, precum și să le mulțumim în bucurii, imitându-le viața după putere.

(Sf. Ioan din Kronstadt, Lepădarea dreptei-credințe în viața cotidiană)

Citiți textul integral aici:
https://tineriiclasici.ro/sf-ioan-din-kronstadt-lepadarea-dreptei-credinte-in-viata-cotidiana/

@tineriiclasici
14.02.202509:55
Profesorul Vlad Mureșan a fost invitat la podcastul „Pe drept cuvânt” al domnului Florentin Țuca, într-un dialog despre ecumenism și globalism, bazat pe cartea Critica rațiunii ecumenice, scrisă de domnul Profesor.

Puteți urmări emisiunea aici:
https://youtu.be/ObJHHPW4jpo?si=kLEQBiS1oJgxisHQ

Puteți urmări prima parte a cursului de estetică hegeliană aici:
https://tineriiclasici.ro/portfolio_page/cenaclul-vlad-muresan/

Puteți citi articolele domnului Profesor publicate în revista noastră aici:
https://tineriiclasici.ro/redactia/vlad-muresan/

@tineriiclasici
25.01.202523:55
„Nu poți să clădești nimic durabil fără principii. Or, acestea nu se schimbă cu timpul, ci rămân un reper, indiferent de vremuri.”

Profesorul Nicolae Popa

Citiți ultimul interviu cu domnul profesor, realizat de către Ștefan Paraschiv, aici:
https://tineriiclasici.ro/pe-scrinul-de-cristal-al-principiilor-interviu-cu-profesorul-nicolae-popa-i/

@tineriiclasici
03.04.202509:32
„Cursul lumii noi și minunate este stabilit, busolele au fost recalibrate. Democrațiile consacrate ale lumii civilizate contestă majoritățile culturale în numele unor libertăți sexuale în curs de apariție. Guvernele ecologiste promovează economia verde exploatând ultimele păduri virgine. Politica pacifistă poartă războaie profilactice. Noul mccarthyism îndeamnă la suspiciune față de toți cei care nu venerează nouă (non)logică a istoriei.
 
Delațiunea este anonimă și în practică, și în teorie; delatorii nu își mărturisesc identitatea, căci se tem de urmările unei confruntări deschise; dar chiar dacă și-ar asuma-o, ar fi irelevantă, căci ei rămân simple instrumente ale organelor de control și moderare sociale. (…)”

(Corina Pantelimon Bistriceanu, fragment din articolul „Delațiunea – în slujba binelui?”)

Citiți întregul articol aici:
https://tineriiclasici.ro/delatiunea-in-slujba-binelui/

@tineriiclasici
转发自:
Angelus scripto avatar
Angelus scripto
12.03.202516:21
Un videoclip inedit cu filosoful Constantin Noica

https://youtu.be/Vyf_2pV3DMA?si=46DNEpf77dn2nkV9
转发自:
R3media avatar
R3media
Alternativa la școala ideologizată: Manualul de „Geografia României” din 1938, re-editat de Editura Contra Mundum

Într-o vreme a reformelor fără fond, care parcă urmăresc eliminarea sensului apartenenței la o țară, editura Contra Mundum vine în sprijinul părinților care doresc să-și educe copiii în sensul valorilor naționale și a școlii clasice.

Astfel, pentru părinți este disponibil manualul de „Geografia României” pentru gimnaziu, ediția 1938.

Manualul este realizat de profesorii N. Gheorghiu și I. Simionescu și păstrează din plin farmecul acelor vremuri de școală serioasă. Cartea se distinge prin simplitatea prezentării, prin stilul clar și limpede, dar mai presus de toate prin dragostea pentru subiectul tratat, în cazul de față țara noastră. Aproape din fiecare rând răzbate un patriotism natural, astăzi poate desuet, ornamentat cu sănătoase îndemnuri și recomandări morale, notează Editura Contra Mundum.

Pe de altă parte, cititorul se va întâlni în această carte cu o limbă românească autentică, plină de savoare și miez, care completează fericit descrierile de peisaj.

Volumul nu se mărginește la a fi doar un manual de geografie strict, ci îmbină foarte reușit prezentarea spațiului românesc extins cu lecții de istorie, antropologie și economie, fiind din acest punct de vedere un document de epocă exemplar.

Manualul poate fi comandat, aici.
„Posibilitatea dată unor nulități și unor parveniți de-a trăi din buget, din întreprinderi, din arenzi, din păsueli; posibilitatea constituțională dată unor oameni de proveniență incertă de-a exploata munca poporului fără nici o compensație, iată răul, incurabil poate, al organizației noastre”

În seara aceasta, începând cu ora 19:30, ne întâlnim să discutăm despre Mihai Eminescu și teoria sa a selecției negative a elitelor. Pentru a primi linkul de acces, nu uitați să vă înscrieți.

Formular de înscriere:
https://forms.gle/oGhcAM65nu8Qi3wa9

@tineriiclasici
Ieri s-au împlinit 108 ani de la nașterea marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti.

Asociația Tinerii Clasici, care s-a angajat să protejeze și să promoveze cultura română autentică, avându-l ca patron pe maestrul George Enescu (care a avut o relație deosebită cu Dinu Lipatti) și ca membru de onoare pe tenorul de renume internațional Ion Piso, având o importantă parte din activitatea noastră în domeniul muzicii clasice, se alătură demersului asociației Grafoart de a salva Casa Lipatti.

Motto-ul nostru e rostit de Enescu, care spunea: „Singurul progres care poate influența profund viitorul este cel care crește din trecut”. Tocmai de aceea avem o datorie față de înaintași, am primit o moștenire pe care trebuie să o ducem mai departe.

Semnați petiția pentru salvarea Casei Lipatti aici:

https://www.petitieonline.com/salvarea_casei_dinu_lipatti

În fotografie aveți scrisoarea de susținere adresată asociației Grafoart.

@tineriiclasici
转发自:
Angelus scripto avatar
Angelus scripto
C.S Lewis letter to young writers
转发自:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
12.03.202512:19
De ce să sprijini Tinerii Clasici? 🤔
https://tineriiclasici.ro/contact/

Într-un timp scurt și cu resurse limitate am reușit următoarele:

📰 Am lansat unica publicație culturală românească jună din Țară care promovează valori perene, românitatea și ortodoxia. În câteva luni am reușit să aducem Dascăli alături de noi să ne îndrume, am publicat zeci de articole în câteva luni, drept urmare Biblioteca Națională a României ne-a acordat un cod unic ISSN, fapt care o înscrie în bazele de date naționale și internaționale.

📚 Am citit împreună și am organizat lunar cenacluri culturale în care am discutat despre autori precum Constantin Noica, Mircea Eliade, Fiodor Dostoievski, Mircea Vulcănescu, Dimitrie Gusti, Mihai Eminescu ș.a.

👨‍🏫 Organizăm cursuri speciale cu Profesori și Profesioniști din diferite domenii.

🎙 Luăm interviuri unor mari personalități.

🏛 Lucrăm la Dosarul anual al Culturii și Educației din România și la Dosarul Tinerei Generații - documente cu caracter sintetic menite să descopere și să analizeze starea actuală a României în aceste domenii.

CE VREM SĂ FACEM:

🔜 Să organizăm concerte de muzică clasică, vernisaje de artă frumoasă, expoziții de fotografie, seri de film ș.a.
🔜 Să îngrijim locurile de veci ale marilor personalități române din cimiterele Bellu, Père-Lachaise, Montparnasse și nu numai.
🔜 Să dezvoltăm și să întreținem relații cu alte organizații și instituții din România și din străinătate, imperativ pentru consolidarea sentimentului de Generație.
🔜 Să organizăm conferințe publice, lansări de carte și dezbateri.
🔜 Să creștem numărul de membri și de resurse, pentru a ne face treaba cât mai bine.

🗝 Putem face aceste lucruri numai cu sprijinul vostru. Nu lăsați cei 3,5% din impozit să meargă la stat. Nu lăsați Tânăra Generație de izbeliște!

Sprijiniți cultura clasică și educația temeinică. Redirecționați cei 3,5% din impozit, completând formularul de aici: https://formular230.ro/tinerii-clasici.

Vă mulțumim! 🤗

@tineriiclasici
25.01.202523:55
Ștefan Paraschiv, în dialog cu Profesorul Nicolae Popa (partea a II-a)

„Ș.P.: Și atunci putem formula o judecată fermă: norma neconformă valorilor naționale, valorilor perene ale comunităţii pentru care este edictată, este nelegitimă?

N.P.: Este nelegitimă când vine în conflict cu spiritul poporului sau conștiința comună. De altfel, s-a spus odată că lex injusta non est lex. (...)”

Citiți întreaga parte secundă a acestui interviu aici:

https://tineriiclasici.ro/pe-scrinul-de-cristal-al-principiilor-interviu-cu-profesorul-nicolae-popa-ii/

@tineriiclasici
23.01.202501:17
„Ca să sintetizăm la maxim punctul în care am ajuns, vom spune că diavolul apare în lume sub forma lui după. Diavolescul se manifestă, aşa cum am văzut, printr-o forţă polară: pe de o parte, te îndeamnă să deguşti clipa prezentă, pe de altă parte, o surpă mereu, lăsându-te în veşnică nemulţumire.

Acum-ul pe care vrei să-l savurezi se transformă veşnic într-un după. Un astfel de timp e alcătuit din acum-uri fixe care se neagă unul pe altul, fiecare clipă negând-o în mod absolut pe cea precedentă. (...)”

(„Forma mefistofelică a timpului kantian”, fragment din cartea „Clipă și timp”, scrisă de Dragoș Grusea)

Citiți textul integral aici:
https://tineriiclasici.ro/forma-mefistofelica-a-timpului-kantian/

@tineriiclasici
显示 1 - 24 56
登录以解锁更多功能。