Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Reza Alijani avatar
Reza Alijani
Reza Alijani avatar
Reza Alijani
Davr
Ko'rishlar soni

Iqtibos

Postlar
Repostlarni yashirish
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با ایران اینترنشنال

✅ هر قدر خامنه‌ای مسن‌تر می‌شود برای سپاه دارد از«رهبر» به «پرچم» (که هر دسته‌ای می‌خواهد روی دوشش بگیرد و به سمتی که می‌خواهد ببرد)، تبدیل می‌شود.
سپاه نیز برای خامنه‌ای دارد از «عصای خان‌خانی»(که به سر و بدن هر کسی می‌خواهد بزند)، به «چوب زیر بغل»(که مانع زمین خوردنش شود)، تبدیل می‌شود.

🌈تا زمانی که خامنه‌ ای زنده است نفوذ سپاه روی او و مشاوره‌ها و بولتن‌هایش نقش تعیین کننده‌ای در سیاست ایران خواهد داشت. در همین مذاکرات اخیر...
🌈سپاه اینک ستون فقرات دولت موازی بالادستی، ستون فقرات پروژه هسته‌ای و موشکی و منطقه‌ای ج.ا، ستون فقرات حذف رقبای داخلی و ستون فقرات سرکوب معترضان است.
🌈سپاه اما به تدریج دچار سه عارضه مهم و تاثیرگذار شده است: فساد مالی، نفوذ اسرائیلی‌ها و القای سیاسی روس‌ها.

🌈چشم‌انداز آینده‌ی کوتاه مدت سپاه بستگی به سیاست‌های رهبر سوم ج.ا و آینده درازمدتش بستگی به سرنوشت کلیت ج.ا دارد...

🌈سپاه و وزارت اطلاعات عمدتا از بالا قابل تغییر و کنترل هستند. نخ فعالیت اقتصادی وزارت اطلاعات در دوره خاتمی از بالا کشیده شد...
https://t.me/rezaalijani41
18.04.202517:52
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با بی‌بی‌سی

✅آیا استفاده از ابزارهای کنترلی علیه زنان در اصفهان از نوع لغو خودسرانه کنسرت‌ها در مشهد است و یا طرح بزرگتری در سر دارند و نمونه اولیه‌اش را در آنجا دارند آزمایش می‌کنند؟

🌈اصفهان و مشهد شهرهای ویژه‌ای هستند، چون...
🌈ریشه این نوع اعمال «تعصب دینی» به علاوه «سیاسی‌کاری باندی» تندروهاست...

🌈توقف طرح حجاب وعفاف از سوی بالاترین نهاد امنیتی کشور(شورای عالی امنیت ملی)، صورت گرفته است.
🌈خامنه‌ای که بی‌حجابی را حرام شرعی و سیاسی اعلام کرد، با این جماعت همدل است. او شخصیت لجبازی هم دارد. حجاب اجباری یک نوع ابزار سرکوب همگانی از سوی ج.ا هم هست؛ بنابراین بدشان نمی‌آید که دوباره ورق برگردد. اما نه این‌که «نخواهند»، ولی دیگر «نمی‌توانند»، آب رفته را به جوی برگردانند!

🌈 در عین حال جامعه مدنی و سیاسی ایران باید چهارچشمی مراقبت کند و برخورد فعالی داشته باشد تا آن‌ها را از اینکه دوباره این تصور به مخیله‌شان بیاید، بیمناک و پشیمان کند!
https://t.me/rezaalijani41
🔺بکارگیری ابزارهای تصویربرداری، شنود و ردیابی برای کنترل زنان با پوشش اختیاری در اصفهان واقعا شگفت‌انگیز است! برای استفاده از برخی از این ابزارها مأمور باید به فاصله یک متری سوژه نزدیک شود تا از طرق وسایل دیجیتال او، مشخصات وی را بدست آورد!(این ابزارها معمولا برای سرکوب‌های سیاسی و شناسایی جاسوس‌ها بکار می‌رود.)
🔺قبلا از دوربین‌های کنترل راهنمایی و رانندگی که از شرکت‌های هلندی می‌خریدند، بهره‌برداری سیاسی می‌کردند. الآن از سیستم‌های نظارت و کنترل چینی استفاده می‌کنند.
🔺در اصفهان و مشهد هم تعصبات دینی ریشه‌دار است و هم به طور سیستماتیک جریان راست و راست افراطی، مراکز قدرت را در دست دارند و بر شهر حاکمند.
🔺قبلا نیز اسیدپاشی به زنان در اصفهان و یا وقایع مربوط به قاتل عنکبوتی در مشهد اتفاق افتاده بود.
🔺در جریان انتخابات اخیر بیشترین تجمعِ بسیج شده برای جلیلی در اصفهان و مشهد (و اهواز) بود.
🔺امیرحسین بانکی‌پور و محمدتقی نقدی‌پور از طراحان لایحه موسوم به حجاب و عفاف، هم نمایندگان اصفهان هستند.
🔺استانداری اصفهان(به عنوان نماینده دولت)، ابلاغ چنین طرحی در اصفهان را تکذیب کرده است.
🔺ما شیوه حکمرانی «یک شهر و صد کلانتر» و سیستم «حسین‌قلی خانی» را از ابتدای انقلاب هم داشته‌ایم. در مشهد به علم‌الهدی (و قبل از او واعظ طبسی)، به عنوان یک فرد خودمختار، لقب «سلطان ارض طوس» داده‌اند!
🔺تجمع برای فشار برای اجرای قانون حجاب و عفاف ابتدا در مقابل قوه قضائیه و سپس در مقابل مجلس، که هر دو با توسل به قوای قهریه جمع شد، نیز از دو آبشخورِ«تعصب دینی»، به علاوه «سیاسی‌کاری باندی تندروها»، نشأت گرفته بود.
🔺در یک دید کلان‌تر؛ این رویه‌ها نوعی تلاش برای «کام‌بک زدن» در فوتبال، وقتی یک تیم شکست خورده، است(البته تلاشی نافرجام!).
🔺اینک نهادهای امنیتی جلوی اجرای لایحه حجاب و عفاف را گرفته‌اند. حضرات «می‌خواهند» ولی دیگر «نمی‌توانند»، به قول خانم رهنورد جنگ تن علیه زنان و یا به قول خانم وسمقی جنگ علیه همگان راه بیندازند. این جنگ دیگر مغلوبه شده است!
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/613
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با رادیو فردا

✅ سرجمع به نظر می‌رسد روند مذاکرات ج.ا و آمریکا با نسبت شصت به چهل(درصد)، دارد به سمت توافق پیش می‌رود.

🌈برخی اخبار حکایت از آن دارد که این نظامی‌ها بوده‌اند که خامنه‌ای را به این تصمیم رسانده‌اند نه سیاسی‌ها. آنها به رهبر ولایی گفته‌اند نظام در خطر است.

🌈 ظواهر امر نشانگر آن است که طرفین راضی به معامله «کم در برابر کم» و «فریز در برابر فریز»، هستند. اما «داده‌ها و توقعات» دو طرف به یک اندازه روشن نیست.

🌈در این شرایط شاید تنها اسرائیلی‌ها بتوانند در روند مذاکرات، از جمله با تحریک تندروهای ایران و تندروهای آمریکا، ایجاد اختلال کنند. الآن هم تحرکاتی دارد صورت می‌گیرد که...
🌈هنوز منظور آقای ویتکاف از طرح موضوع موشک‌ها و مسئله «ماشه بمب»، در اتصال به مسئله هسته‌ای، روشن نیست و ابهام دارد که آیا ...

🌈تندروهای ج.ا قابل کنترل‌تر هستند تا تندروهای طرف دیگر. تندروهای ولایی تقریبا مهار شده‌اند.
https://t.me/rezaalijani41
13.04.202521:11
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با ایران اینترنشنال

✅ اگر مذاکرات نامعلوم کنونی، موفقیت‌آمیز هم پیش برود، جامعه مدنی و سیاسی ایران، که فشارهای آنها نیز در این عقب‌نشینی موثر بوده، نباید جوگیر شوند بلکه باید دوباره فشار بیاورند تا...

🌈خامنه‌ای دیکتاتوری که نان و امنیت مردم را گروگان توهمات، ماجراجویی‌ها و لجبازی‌های خودش کرده، از خدا و قیامت نمی‌ترسد، اما از حمله نظامی خارجی و امواج انسانی اعتراضی داخلی به شدت می‌ترسد!
🌈عقب‌نشینی و «نرمش قهرمانانه»‌ی فریب‌کارانه کنونی نیز تحت تأثیر این دو عامل به خصوص امواج اعتراضی داخلی است. خودش هم گفت احتمال حمله خارجی کم، ولی «فتنه داخلی» دشمنان زیاد است!
🌈او در یک حرکت نمایشی به قم و جمکران رفت تا به بدنه ولایی القاء کند که چنین تصمیمی را در ارتباط با عالم غیب و امام زمان گرفته است!

🌈واقعیت این است که طرفین هر دو عقب‌نشینی کرده‌اند. این امر هم ولائیون را دچار بحران کرده و هم عده‌ای که به ترامپ امید بسته بودند. این عده هم دارند می‌گویند ویتکاف ضعیف است، سرش کلاه می‌رود و باید عوض شود!
https://t.me/rezaalijani41
🔺هنوز طنین صدای رهبر ولایی که گفت مذاکره بی‌عقلی و بی‌شرفی و بی‌غیرتی است، در گوش همگان است که مجوز مذاکره را صادر کرد. این مسئله برای بدنه ولایی تبدیل به یک پرسش بزرگ و بحران مشروعیت شده است.
🔺در توجیه تأیید خامنه‌ای برای مذاکره عده‌ای آن را امری «تاکتیکی» میدانند و میگویند این امر برای خنثی کردن تبلیغاتات خارجی‌هاست که ما اهل مذاکره نیستیم وگرنه نظر آقا درست است که مذاکره به جایی نمیرسد. مثل حسین شریعتمداری. برخی نیز مانند رائفی‌پور آن را تاکتیکی برای خریدن زمان میدانند.
🔺بعضی نیز مانند رسایی آن را تاکتیکی، ولی برای داخلی‌ها میدانند. او میگوید مذاکره با اذن آقا بوده برای اینکه برای برخی خواص و مسئولان روشن شود که آمریکاییها غیرقابل اعتماد و عهدشکن هستند.
🔺اما برخی دیگر توجیهات متفاوتی به کار میبرند مثل سایت مشرق و جوان و... . اینها معتقدند ترامپ شرایط ایران را پذیرفت و مذاکره را هم تا حدی مشکل‌گشا میدانند نه صرفا تاکتیکی.
🔺سردار مسجدی معاون سپاه قدس هم میگوید این ترامپ بود که نامه نوشت. او اما اظهار امیدواری میکند گفتگوها به نتیجه مطلوب برسد و هر دو طرف احساس کنند از این طریق هم میتوانند به تفاهم برسند.
🔺ابوالفضل ظهره‌وند عضو کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم میگوید اشکال ندارد اگر مذاکرات آورده ای داشته باشدِ، آقای ویتکاف به ایران هم بیاید.
🔺ما از مفاد مذاکرات بی خبریم و در حالی که گفته میشود مذاکره فقط روی هسته‌ای است اما احمدی نماینده رشت میگوید تیم مذاکره کننده اصول و مبانی انقلاب را در موضوعات هسته‌ایِ، موشکی و جبهه مقاومت حتما در نظر بگیرند!
🔺نمیدانیم چرا تلویزیون پیشاپیش زیرنویس کرد که اگر ترامپ حرفی بزند ارزشی ندارد! مگردر مذاکرات چه گذشته و ترامپ ممکن است چه حرفی بزند؟(البته او هم دیگر حرف خاصی جز روند مثبت مذاکرات نزد!)
🔺سایت خامنه‌ای ضمن انتشار تصویر عراقچی در صفحه اول خود و حمایت از او اما یادداشتی را هم منتشر کرد که ذوق زده نشوید و مذاکرات مشکلی را حل نمیکند(یعنی حرف خامنه‌ای همیشه درست است و مرغش یک پا دارد!).
🔺بخشی از بدنه ولایی میخواهند این تصمیم را گردن قالیباف و پزشکیان بیندازند که به خامنه‌ای فشار آورده‌اند، در حالی که این دو نفر از کم‌اثرترین افراد در این حوزه هستند.
🔺سرجمع این مذاکرات به صورت برد- برد در جریان است و هر دو طرف هم دنبال مقاصد خودشان هستند.
🔺عربستان، عراق، شورای همکاری خلیج فارس، روسیه و چین هم از مذاکرات دفاع کرده اند و به جز اسرائیلیها کسی مخالف این روند نیست.
🔺جامعه مدنی و سیاسی ایران باید همچنان فشار بیاورند که اولا این عقب‌نشینی تاکتیکی باید به تغییر راهبردی سیاست خارجی تبدیل شود. ثانیا اگر مذاکرات به نتیجه رسید و ارزی داخل کشور شود، کما فی‌السابق سهم بزرگترش نصیب ویژه‌خواری‌های حضرات و رانت و فساد نشود بلکه صرف تولید و سفره مردم گردد. این‌ها میتواند نقطه‌چین‌هایی برای اهداف بالاتری مثل گذار از ج.ا باشد.
🔺نفس مذاکرات باعث ریزش زیادی در بدنه ولایی و نیروی سرکوب خواهد شد. چون خامنه‌ای وقتی گفت ورود واکسن آمریکایی ممنوع، ماهها پای حرفش ایستاد ولو هزاران نفر را به کشتن داد، اما برای چند هفته هم روی حرفش که مذاکره بی‌شرافتی است، نایستاد.
🔺ج.ا قطعا لابی‌هایی در نشریات و رسانه های خارجی دارد. هنوز از دفترچه اسدالله اسدی در باره عناصر مرتبط با ج.ا در اروپا رمزگشایی و پرده‌برداری نشده است. اما بدون دلیل و مدرک نمیتوان چنین ادعایی را در باره همه کرد.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/609
10.04.202509:05
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت دوم)

✅مخالفان و ناراضیان حکومت شاه سه لایه بودند؛ یکی مجاهدین و فدائیان و موتلفه اسلامی که دست به اسلحه بردند، دیگری جبهه ملی و نهضت آزادی که مشروطه‌خواه و اصلاح‌طلب بودند، نه سرنگونی‌طلب(مصدق هم مشروطه‌خواه و اصلاح‌طلب بود)، لایه آخر نیز کارشناسان دلسوز حکومت بودند که شاه دیگر به حرفشان گوش نمی‌کرد.
🌈وقتی میانه‌روها کنار زده می‌شوند جو رادیکال می‌شود و دعوا بین پرویز ثابتی و فدائیان و مجاهدین قطبی می‌شود.

🌈تاریخ دارد گزینشی روایت می‌شود وگرنه در آن رژیم هم فقر و فساد و تبعیض وجود داشت که از عوامل انقلاب بود.

🌈وقتی بزرگترهای من و خیلی بزرگتر از آنها(سازمان سیا)، هم تحت تأثیر حرف‌های خمینی قرار گرفتند، دیگر تکلیف نوجوانانی مثل من روشن است؛ خمینی که می‌گفت...

🌈با «حزب فقط حزب‌الله»‌، اعدام‌ها و تاکیدات خمینی روی عزاداری‌های سنتی متوجه شدم که او زیر حرفهای پاریسش زده و آنی نیست که تصور می‌شد با بقیه فرق می‌کند.

🌈 کاش شاه دقیقا در زمانی که حزب رستاخیز را تأسیس کرد، برعکس عمل می‌کرد و فضا را باز می‌کرد...
https://t.me/rezaalijani41
🔺به عنوان یک جوان شانزده ساله در دوران انقلاب، شورم بیشتر از دانشم بود. در این سن سراسر انگیزه بودم و تحت تاثیر آنچه میخواندم و یا شخصا تجربه میکردم.
🔺خمینی در آن زمان می‌گفت ما جمهوری مثل همین فرانسه می‌خواهیم، نفت را همچنان به غربی‌ها می‌فروشیم، مخالف کمونیست‌ها و شوروی هستیم، من به قم می‌روم و دخالتی در امور نمی‌کنم و...
🔺دانش آموز بودم ولی به دانشگاههای شهرمان سرک میکشیدم، به خصوص در آستانه انقلاب.
🔺 یک بار در امتحانات درسی در سطح شهرمان نفر اول شدم ولی به جای من پسر رئیس فرهنگ(آموزش و پرورش)، را به اردوی رامسر فرستادند. البته ککم هم نگزید چون فرد گوشه‌گیر و خجالتی بودم ولی شاید این اتفاق در ناخودآگاهم رسوب کرد...
🔺 فقدان آزادی و فساد و تبعیض در آن سن برایم مهم بود؛ سنی که جوان میخواهد به جلو حرکت کند ولی احساس میکند سدهایی در برابرش قرار دارند.
🔺انسان چیزی را که دارد به نظرش نمی‌آید و دنبال نداشته‌هایش است. در ج.ا وقتی آزادیهای اجتماعی از بین رفت تازه احساس شد که قبلا وجود داشت. در کردستان عراق که بودم...
🔺فعالان جبهه ملی و نهضت آزادی نیز در آن زمان دستگیر شدند. اینها مشروطه‌خواه بودند، برانداز نبودند. به تعبیر امروزی اصلاح‌طلب بودند و میخواستند شاه در چارچوب قانون اساسی سلطنت کند نه حکومت.
🔺انواع کتابهای جلد سفیدی که در آن زمان دست به دست میشد علامت فقدان آزادی بود. همین کتاب ولایت فقیه خمینی باید آزاد میشد تا همه بخوانند که او چطور فکر میکند.
🔺برخورد با بهروز وثوقی و داریوش اقبالی و دهها مورد مشابه باز نشانگر فضای ساواک‌زده آن زمان است.
🔺ساواک به یک دانشجو ایراد میگیرد که چرا در نوشته‌اش در یک نشریه دانشجویی زیاد علامت تعجب گذاشته است. او در شماره بعدی طرحی شبیه تابلوهای راهنمایی و رانندگی میکشد و میگوید تعجب ممنوع!
🔺بعد از دیپلم و از سال شصت فراری شدم و از شهرمان به تهران آمدم...
🔺من شش، هفت بار بازداشت شده ام؛ از چند ساعت تا چند روز و چند سال. اولین باری که حکم گرفتم و زندانی شدم سال 65 بود که 24 ساله بودم.
🔺مشکل بزرگ شاه این بود که هیچکس را برای خودش نگه نداشته بود؛ حتی اطرافیان و وزرا و کارشناسان دلسوز حکومتش را.
🔺 شاه از موقعی که نفت گران شد آدم دیگری شد. جدا از مردسالاری‌اش، تا کمر خم شدن دیگران و دستبوسی وی و تبختر شاهانه‌اش، او دیگر گوشش به کارشناسان حکومت خودش نیز بدهکار نبود.
🔺دیگران نمیدانستند اما خود شاه میدانست که سرطان دارد بنابراین نوعی عجله و شتاب برای آنچه پیشرفت کشور میدانست نیز چاشنی کارش شد.
🔺در دیدار کارشناسان سازمان برنامه و بودجه در رامسر شاه اجازه نداد کارشناسان حرف بزنند و به آنها گفت شما اینجا نیامده‌اید که به من بگویید چکار کنم، آمده‌اید که من بگویم و شما بروید عمل کنید.
🔺یک اتفاق مشترک هم در دوره رضا شاه می‌افتد و هم در دوره محمد رضا شاه؛ بیشتر کسانی که در پیشرفت کشور و حکومت در نیمه اول سلطنت آن شاه مشارکت دارند در نیمه دوم که همراه با استبداد رأی و قدر قدرتی شاه است از کار برکنار میشوند، کناره میگیرند و منتقد و ناراضی میشوند.
🔺برخی کارشناسان سازمان برنامه و بودجه به شاه گفته بودند اعلیحضرت این پولهایی که شما دارید به کشور تزریق میکنید و ما مخالفیم، فردا پا در میآورند و به خیابان میآیند! و یا درمقدمه آخرین برنامه پنجساله نوشته بودند که توسعه اقتصادی باید همراه با توسعه سیاسی باشد و بدون آن امکان پذیر نیست.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/607
Repost qilingan:
هم‌اندیشی avatar
هم‌اندیشی
08.04.202517:11
✅نشست عمومی اتاق گفت‌وگوی سیاسی جمعی از جمهوری‌خواهان ایران؛ «تشکل‌های پزشکان و پرستاران؛ اعتراضات و مطالبات آنها»✅
https://t.me/HamAndishiRoom

🔹سخنران دکتر هاشم موذّن‌زاده

🔹تاریخ جلسه: اول آوریل 2025 / 12 فروردین 1404

🔹مشارکت کنندگان در بحث: هاشم موذن‌زاده، امید اقدمی، کاظم کردوانی، مریم سطوت، اشرف میرهاشمی، احمد پورمندی، هادی کحال‌زاده، رضا علیجانی، علی صمد و مهدی نوربخش.
https://t.me/HamAndishiRoom
23.04.202506:09
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با ایران اینترنشنال

✅ هر قدر خامنه‌ای مسن‌تر می‌شود برای سپاه دارد از«رهبر» به «پرچم» (که هر دسته‌ای می‌خواهد روی دوشش بگیرد و به سمتی که می‌خواهد ببرد)، تبدیل می‌شود.
سپاه نیز برای خامنه‌ای دارد از «عصای خان‌خانی»(که به سر و بدن هر کسی می‌خواهد بزند)، به «چوب زیر بغل»(که مانع زمین خوردنش شود)، تبدیل می‌شود.

🌈تا زمانی که خامنه‌ ای زنده است نفوذ سپاه روی او و مشاوره‌ها و بولتن‌هایش نقش تعیین کننده‌ای در سیاست ایران خواهد داشت. در همین مذاکرات اخیر...
🌈سپاه اینک ستون فقرات دولت موازی بالادستی، ستون فقرات پروژه هسته‌ای و موشکی و منطقه‌ای ج.ا، ستون فقرات حذف رقبای داخلی و ستون فقرات سرکوب معترضان است.
🌈سپاه اما به تدریج دچار سه عارضه مهم و تاثیرگذار شده است: فساد مالی، نفوذ اسرائیلی‌ها و القای سیاسی روس‌ها.

🌈چشم‌انداز آینده‌ی کوتاه مدت سپاه بستگی به سیاست‌های رهبر سوم ج.ا و آینده درازمدتش بستگی به سرنوشت کلیت ج.ا دارد...

🌈سپاه و وزارت اطلاعات عمدتا از بالا قابل تغییر و کنترل هستند. نخ فعالیت اقتصادی وزارت اطلاعات در دوره خاتمی از بالا کشیده شد...
https://t.me/rezaalijani41
🔺با دو تمثیل نقش خامنه‌ای برای سپاه و نقش سپاه برای خامنه‌ای را بهتر می‌توان بیان کرد.
🔺خامنه‌ای برای سپاه دارد از «رهبر» تبدیل به «پرچم» می‌شود. اما او هنوز نقش قدرت قاهره‌ای را دارد که هم‌چنان حرف آخر را می‌زند.
🔺سپاه حزب نامرئی و گارد جاویدان خامنه‌ای است. اما مرتب دارد از عصای دست به چوب زیر بغل اوتبدیل می‌شود!
🔺در مذاکرات اخیر گفته می‌شود این نظامی‌ها بوده‌اند که خامنه‌ای را راضی به چرخش و نرمش کرده‌اند، نه سیاسی ها. بنا به برآوردهای اطلاعاتی آنها احتمال حمله نظامی، هفتاد و پنج درصد بوده است.
🔺خاتمی از بالا نخ وزارت اطلاعات در فعالیت‌هایش در حوزه اقتصاد را تا حدودی کشید. حال اگر رهبر بعدی برای حفظ نظام، بخواهد سیاست‌های ج.ا را تغییر دهد، باید نخ سپاه را از بالا بکشد تا دست و پایش را از حضور و مداخله در حوزه‌های گسترده کنونی جمع کند و به حوزه نظامی برگردد.
🔺رهبر بعدی اگر نخواهد تغییر سیاستی از جمله در باره نقش سپاه در امور کشور بدهد؛ آنگاه آینده سپاه به آینده ج.ا گره خواهد خورد: گذار تحول‌طلبانه یا گذار انقلابی.
🔺اگر ج.ا تسلیم خواسته‌های مردم شود و گذار تحول‌طلبانه صورت گیرد، سپاه به صورت مسالمت‌آمیزتری در ارتش ادغام خواهد شد. اما اگر ج.ا تسلیم اراده و مطالبه مردم نشود و گذار انقلابی روی دهد، سپاه سیبل و هدف برخورد و اعتراضات مردم خواهد بود.
🔺در جنبش اعتراضی در تونس، مردم معترض افراد «گارد ملی»(که شبیه سپاه در ایران است)، را دستگیر و تحویل ارتش می دادند که نسبت به آن خوش‌بین‌تر بودند.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/615
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با بی‌بی‌سی

✅آیا استفاده از ابزارهای کنترلی علیه زنان در اصفهان از نوع لغو خودسرانه کنسرت‌ها در مشهد است و یا طرح بزرگتری در سر دارند و نمونه اولیه‌اش را در آنجا دارند آزمایش می‌کنند؟

🌈اصفهان و مشهد شهرهای ویژه‌ای هستند، چون...
🌈ریشه این نوع اعمال «تعصب دینی» به علاوه «سیاسی‌کاری باندی» تندروهاست...

🌈توقف طرح حجاب وعفاف از سوی بالاترین نهاد امنیتی کشور(شورای عالی امنیت ملی)، صورت گرفته است.
🌈خامنه‌ای که بی‌حجابی را حرام شرعی و سیاسی اعلام کرد، با این جماعت همدل است. او شخصیت لجبازی هم دارد. حجاب اجباری یک نوع ابزار سرکوب همگانی از سوی ج.ا هم هست؛ بنابراین بدشان نمی‌آید که دوباره ورق برگردد. اما نه این‌که «نخواهند»، ولی دیگر «نمی‌توانند»، آب رفته را به جوی برگردانند!

🌈 در عین حال جامعه مدنی و سیاسی ایران باید چهارچشمی مراقبت کند و برخورد فعالی داشته باشد تا آن‌ها را از اینکه دوباره این تصور به مخیله‌شان بیاید، بیمناک و پشیمان کند!
https://t.me/rezaalijani41
16.04.202505:33
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با رادیو فردا

✅ سرجمع به نظر می‌رسد روند مذاکرات ج.ا و آمریکا با نسبت شصت به چهل(درصد)، دارد به سمت توافق پیش می‌رود.

🌈برخی اخبار حکایت از آن دارد که این نظامی‌ها بوده‌اند که خامنه‌ای را به این تصمیم رسانده‌اند نه سیاسی‌ها. آنها به رهبر ولایی گفته‌اند نظام در خطر است.

🌈 ظواهر امر نشانگر آن است که طرفین راضی به معامله «کم در برابر کم» و «فریز در برابر فریز»، هستند. اما «داده‌ها و توقعات» دو طرف به یک اندازه روشن نیست.

🌈در این شرایط شاید تنها اسرائیلی‌ها بتوانند در روند مذاکرات، از جمله با تحریک تندروهای ایران و تندروهای آمریکا، ایجاد اختلال کنند. الآن هم تحرکاتی دارد صورت می‌گیرد که...
🌈هنوز منظور آقای ویتکاف از طرح موضوع موشک‌ها و مسئله «ماشه بمب»، در اتصال به مسئله هسته‌ای، روشن نیست و ابهام دارد که آیا ...

🌈تندروهای ج.ا قابل کنترل‌تر هستند تا تندروهای طرف دیگر. تندروهای ولایی تقریبا مهار شده‌اند.
https://t.me/rezaalijani41
🔺علی خامنه‌ای دارد همان نمایشی که در برجام داشت را بازی می‌کند. امروز او یک فعل مجهول بکار برد و گفت «بالاخره کار و حرکتی است که تصمیم‌گیری شده است». او نگفت که خودش مهمترین فرد در این تصمیم‌گیری بوده است! یعنی به نحوی می‌خواهد این تصمیم را گردن دیگران بیندازد.
🔺خامنه‌ای به صورت محتاطانه‌ای از مذاکرات حمایت کرد و گفت قدم‌های اول هم خوب اجرا شده است. البته او در آغاز برجام محکم‌تر از این هم حمایت کرد و ظریف و تیم مذاکره کننده را سرداران عرصه دیپلماسی نامید ولی بعدا دبَه کرد!
🔺ج.ا تقریبا این را می‌گوید که ما به سمت ساختن سلاح هسته‌ای نمی‌رویم؛ غنی‌سازی اورانیوم را پایین می‌آوریم و اجازه نظارت کامل به این تعهدمان را هم می‌دهیم. اما توقع داریم حداقل تحریم‌های ثانویه برداشته شود و به اسم دیگری هم برنگردد. مکانیسم ماشه را هم کمک کنید فعال نشود. در حاشیه‌های پنهانی هم، آن طور که سایت امنیتی مشرق نیوز نوشته، توقع دارند از «ضد انقلاب» ایرانی نیز حمایت نکنید!
🔺ویتکاف، نماینده آمریکا در مذاکرات، گفته حرف نهایی را خود آقای ترامپ خواهد زد. ویتکاف البته خودش هم تخصص فنی ندارد.
🔺اگر بحث موشک‌ها به طور مستقل و گسترده مطرح شود مذاکرات به بن‌بست می‌رسد. ضمن اینک خود ترامپ هم این موضوع را مطرح نکرده است.
🔺معلوم نیست آیا اشاره آقای ویتکاف به مسئله «ماشه بمب» به یک مسئله فیزیکی است و یا تحقیق و آزمایشی که سالها پیش روی چاشنی‌های انفجاری صورت گرفته و آثاری از آن باقی مانده بود و در همان سالها این مسئله نه به صورت فنی بلکه به طور سیاسی از سوی طرفین رفع و رجوع شد. البته هم‌چنان از موارد اختلافی بین آژانس و ج.ا باقی مانده است.
🔺الآن به خصوص از سوی اسرائیلی‌ها تحرکاتی دارد صورت می‌گیرد که ویتکاف با تجربه نیست و سرش کلاه می‌رود و باید عوض شود. هم‌چنین ممکن است اسرائیلی‌ها در این روزها دوباره فیلی هوا کنند(مثل دفعه قبل که ماجرای اسناد سرقت شده هسته‌ای ج.ا را علنی کردند) و یا برای تحریک تندروهای دو طرف اخبار فیکی را منتشر کنند. اسرائیل آخرین تلاش‌هایش را می‌کند که روی ترامپ اثر بگذارد.
🔺دو نفر از افراد سپاه قدس اما مذاکرات را امر مثبتی دانستند که می‌تواند به نفع طرفین هم به نتیجه برسد.
🔺رامین میهمان‌پرست سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در تلویزیون ج.ا به صراحت گفت اگر آمریکایی‌ها رفتارشان را اصلاح بکنند می‌توانند دوست ما بشوند!
🔺هم‌چنین؛ دوباره نقل قول قدیمیِ رفیق‌دوست از خمینی بازنشر شد که بعد از تشکیل وزارت سپاه از او خواستند اجازه بگیرند که وزارت سپاه را در محل سفارت آمریکا تشکیل بدهند اما خمینی مخالفت کرد و گفت قرار نیست تا ابد با آمریکا قهر بمانیم و روزی دوباره روابط برقرار می‌شود!
🔺انتشار برخی از این نوع اخبار البته برای کنترل بازار ارز و اقتصاد است!
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/611
13.04.202521:11
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با ایران اینترنشنال

✅ اگر مذاکرات نامعلوم کنونی، موفقیت‌آمیز هم پیش برود، جامعه مدنی و سیاسی ایران، که فشارهای آنها نیز در این عقب‌نشینی موثر بوده، نباید جوگیر شوند بلکه باید دوباره فشار بیاورند تا...

🌈خامنه‌ای دیکتاتوری که نان و امنیت مردم را گروگان توهمات، ماجراجویی‌ها و لجبازی‌های خودش کرده، از خدا و قیامت نمی‌ترسد، اما از حمله نظامی خارجی و امواج انسانی اعتراضی داخلی به شدت می‌ترسد!
🌈عقب‌نشینی و «نرمش قهرمانانه»‌ی فریب‌کارانه کنونی نیز تحت تأثیر این دو عامل به خصوص امواج اعتراضی داخلی است. خودش هم گفت احتمال حمله خارجی کم، ولی «فتنه داخلی» دشمنان زیاد است!
🌈او در یک حرکت نمایشی به قم و جمکران رفت تا به بدنه ولایی القاء کند که چنین تصمیمی را در ارتباط با عالم غیب و امام زمان گرفته است!

🌈واقعیت این است که طرفین هر دو عقب‌نشینی کرده‌اند. این امر هم ولائیون را دچار بحران کرده و هم عده‌ای که به ترامپ امید بسته بودند. این عده هم دارند می‌گویند ویتکاف ضعیف است، سرش کلاه می‌رود و باید عوض شود!
https://t.me/rezaalijani41
10.04.202509:05
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت دوم)

✅مخالفان و ناراضیان حکومت شاه سه لایه بودند؛ یکی مجاهدین و فدائیان و موتلفه اسلامی که دست به اسلحه بردند، دیگری جبهه ملی و نهضت آزادی که مشروطه‌خواه و اصلاح‌طلب بودند، نه سرنگونی‌طلب(مصدق هم مشروطه‌خواه و اصلاح‌طلب بود)، لایه آخر نیز کارشناسان دلسوز حکومت بودند که شاه دیگر به حرفشان گوش نمی‌کرد.
🌈وقتی میانه‌روها کنار زده می‌شوند جو رادیکال می‌شود و دعوا بین پرویز ثابتی و فدائیان و مجاهدین قطبی می‌شود.

🌈تاریخ دارد گزینشی روایت می‌شود وگرنه در آن رژیم هم فقر و فساد و تبعیض وجود داشت که از عوامل انقلاب بود.

🌈وقتی بزرگترهای من و خیلی بزرگتر از آنها(سازمان سیا)، هم تحت تأثیر حرف‌های خمینی قرار گرفتند، دیگر تکلیف نوجوانانی مثل من روشن است؛ خمینی که می‌گفت...

🌈با «حزب فقط حزب‌الله»‌، اعدام‌ها و تاکیدات خمینی روی عزاداری‌های سنتی متوجه شدم که او زیر حرفهای پاریسش زده و آنی نیست که تصور می‌شد با بقیه فرق می‌کند.

🌈 کاش شاه دقیقا در زمانی که حزب رستاخیز را تأسیس کرد، برعکس عمل می‌کرد و فضا را باز می‌کرد...
https://t.me/rezaalijani41
07.04.202507:56
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت اول)

✅ من نسل «زد» دوران انقلاب هستم!

🌈نوشتن را از دوره راهنمایی با روزنامه دیواری شروع کردم. نوشتن برایم حسی مطبوع داشت.
🌈از مجله ایران فردا بود که رسما روزنامه‌نگار شدم و دور میز تحریریه یک نشریه نشستم.

🌈از سال سوم ابتدایی کتاب‌های غیر درسی زیادی می‌خواندم، هر چه بدستم می‌رسید؛ مثل صمد بهرنگی، داریوش عباداللهی، محمود حکیمی و ... .
🌈یک بار در امتحانات درسی در سطح شهرمان نفر اول شدم ولی به جای من پسر رئیس آموزش و پرورش را به اردوی رامسر فرستادند...
🌈با خواندن کتاب‌های شریعتی دنیای جدیدی در مقابلم گشوده شد. با شریعتی روحیه نقادی و به خصوص نقد روحانیت در من ریشه دواند.

🌈در شانزده سالگی برای اولین بار دستگیر شدم و کتک خوردم...

🌈خدای مهربان اگر می‌خواست به شکل آدمیزاده در بیاید به شکل مادر بزرگم می‌بود!

🌈پرسشگری و نقادی مهم‌ترین آموزه‌ای بود که من از شریعتی آموخته بودم. همین کمکم می‌کرد که در حوزه فکری و دینی و در حوزه سیاسی جلوتر بیایم، استقلالم را حفظ کنم و آدم کسی نباشم.
https://t.me/rezaalijani41
22.04.202505:00
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت چهارم)

✅ اشغال سفارت آمریکا هر قدر ملیون را از خمینی دور کرد، گرایشات چپ را (ولو به طورموقت)، به خمینی نزدیک کرد.

🌈بازرگان می‌گفت باران می‌خواستیم ولی سیل آمد. طالقانی به او گفت نخست وزیری دولت موقت را نپذیر؛ تو این‌ها را نمیشناسی. من هم‌لباس‌‌هایم را می‌شناسم. این‌ها وفا و صفا ندارند!
🌈 بازرگان ملی بود نه ضد امپریالیست. سیاست خارجی او ضدآمریکایی نبود بلکه دنبال منافع ملت ایران و سیاست «موازنه منفی» مصدق بود.
🌈تفاوت بازرگان با خاتمی و یزدی با ظریف در این است که نظرات کارشناسی‌شان را بر وظیفه کارگزاری‌شان مقدم می‌دانستند و معتقد بودند اگر ببینیم مسیری که می‌خواهند بروند بر علیه منافع ملی است، کنار می‌کشیم و مهره و کارگزار حکومت نمی‌شویم.
🌈اولین قدم در فروپاشی «شراکت نافرجام دو نوع رادیکالیسم»(روحانیون و روشنفکران)، در تشکیل شورای انقلاب دیده می‌شود. در این شورا، مجاهدین، فدائیان، زن‌ها (و اهل سنت و اتنیک‌ها)، حضور ندارند.
🌈خیلی جاها حق با بازرگان بود ولی او با نسل زدِ آن زمان نمی‌توانست ارتباط برقرار کند...
https://t.me/rezaalijani41
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با ایران اینترنشنال

✅ سیب مذاکرات تا از آسمان به زمین بیاید هزار چرخ خواهد خورد!

🌈خامنه‌ای در هراس از حملات نظامی از خارج و امواج اعتراضی از داخل پای مذاکره آمده است. گفته می‌شود برآوردهای اطلاعاتی و نظامی 75درصد احتمال حمله نظامی داده‌اند و این نظامی‌ها بوده‌اند که خامنه‌ای را قانع به مذاکره کرده‌اند نه سیاسی‌ها.

🌈فقط اسرائیل و لابی‌هایش در عرصه‌های مختلف می‌توانند در روند مذاکرات اختلال ایجاد کنند.

🌈در نشست ویژه ایران بین دولتمردان ترامپ اختلاف نظر وجود داشته است.
🌈 پیشنهاد ویتکاف و ونس این بوده که به جای طرح برچیدن تأسیسات هسته‌ای، یک سیستم راستی‌آزمایی سخت‌گیرانه برقرار کنیم. هنوز خبرها کامل و دقیق نیست ولی گویا همین نظر، معدل آن نشست بوده است.
🌈عراقچی گفته بود غنی‌سازی اورانیوم قابل مذاکره نیست ولی ما نسبت به برخی نگرانی‌ها آمادگی داریم که اعتمادسازی کنیم. این موضع با دیدگاه «راستی‌آزمایی سخت‌گیرانه» در طرف مقابل، قابل جمع است.

🌈اگر مسائل موشکی به طور مستقل و نه در اتصال به پرونده هسته‌ای و سلاح اتمی مطرح شود می‌تواند باعث بن‌بست مذاکرات شود.
https://t.me/rezaalijani41
14.04.202514:20
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت سوم)

✅ در ج.ا وقتی اصلاحات به بن‌بست رسید این نتیجه‌گیری شد که باید به سمت سرنگونیِ رفت. از 28 مرداد سال 32 هم به تدریج این ذهنیت ریشه دواند که پارلمانتاریسم دیگر جواب نمی‌دهد و باید به سمت انقلاب رفت. حتی خود شاه نیز وقتی دست به رفرم زد از همین ترم استفاده کرد:«انقلاب سفید شاه و مردم». ترم سوم گذارطلبی و تحول‌خواهی بعدا متولد شد.

🌈 انقلاب ایران حاصل شراکت نافرجام دو نوع رادیکالیسم بود: رادیکالیسم خمینی و رادیکالیسم روشنفکری. این دو عمدتا تشابهاتی صوری داشتند. این شراکت با فاصله کوتاهی با پرهزینه‌ترین و حتی خونین‌ترین شکلی از هم پاشید.
🌈اگر تا قیامت هم روی درستی یا نادرستی انقلاب 57 بحث کنیم به نتیجه نمی‌رسیم ولی می‌توانیم روی یک نقطه به اشتراک برسیم: «تجارب‌ تاریخی‌مان». در این رویکرد همه باید گذشته‌شان را نقد کنند. از جمله و به خصوص سلطنت‌طلب‌ها تا ببینند چه نقائصی در آن حکومت وجود داشت که کل ملت و همه جریانات را در مقابل خود به انقلاب کشاند. همین‌طور بقیه جریانات که چرا پشت خمینی قرار گرفتند و...
https://t.me/rezaalijani41
🔺مفهوم «انقلاب» در یک روند تدریجی شکل گرفت تا این ذهنیت و ضرورت آن در فکر نخبگان و بخشی از جامعه ریشه ‌بدواند.
🔺پس از 28 مرداد به تدریج برخی به این نتیجه میرسند که در برابر زور فقط میتوان و باید از زور استفاده کرد؛ اینها میشوند موتلفه، مجاهدین و فدائیان.
🔺عده ای دیگر مثل شریعتی میگویند ما باید ابتدا کار فرهنگی و آگاهیبخش بکنیم و بعد دست به انقلاب بزنیم. او به صراحت میگوید«انقلاب قبل از خودآگاهی فاجعه است و ما حتی امتیازات قبل از انقلاب مان را هم از دست میدهیم». از نظر او کار آگاهیبخش نیز باید از نقد دینی شروع شود.
🔺خمینی هم موافق مشی مسلحانه نبود و به تکیه بر مذهب سنتی و مسجد و روحانیت و بسیج تود‌ ای باور داشت.
🔺در زمانه حاکمیت دو گانه «پارلمانتاریسم یا انقلاب»، انقلابیون رفرمهای حکومت شاه را هم بدبینانه تفسیر میکردند و نقشه‌های امپریالیستی میدیدند. اما نیروهای ملی میگفتند«اصلاحات آری، دیکتاتوری نه».
🔺هر قدر زمان جلو میرفت صدای میانه‌روها ضعیف‌تر و صدای انقلابیون قوی‌تر میشد چون که شاه به منتقدان و مخالفان میانهرو هم میدان نمیداد.
🔺نهضت ازادی برخورد مثبتی با دولت امینی داشت. آقای صدر حاج سید جوادی دادستان تهران بود و مهندس سحابی جوان با برنامه مبارزه با فساد آن دولت شخصا به عنوان یک کارشناس همکاری میکرد.
🔺دو نوع رادیکالیسم خمینی و روشنفکری عمدتا تشابهاتی صوری با هم داشتند. هر دو از عدالت یا آزادی نام می‌بردند ولی تلقی بسیار متضادی از آن داشتند. با فاصله کوتاهی اختلافات محتوایی آشکار شد. به علاوه اینکه خمینی در ایران بسیاری از همان حرفها و وعده‌هایی که در پاریس داده بود را هم عوض کرد.
🔺اگر خمینی میگفت میخواهیم ولایت فقیه را حاکم کنیم، حجاب را اجباری کنیم، سنگسار کنیم و دست قطع کنیم، حکومت را به روحانیون بدهیم و...، قطعا کسی دنبالش نمیآمد. او میگفت اصلا من به قم میروم و کاری به حکومت ندارم!
🔺تا 14 ماه حجاب در ایران آزاد بود. همه تصاویر و فیلمهای باقیمانده از آن دوران به وضوح این را نشان میدهند(که شاید امروزه برای نسل جوان شگفت انگیز باشد).
🔺خشونت‌های بعد از انقلاب از دو سرچشمه نشأت میگیرد: خشونتی مه در ذات همه انقلابات هست به علاوه خشونتی که در فقه مردسالار متصلب و جزمی متعلق به قرون قبلی وجود دارد. این دو منبع همدیگر را تشدید میکردند.
🔺فقه متعلق به یک دوران تاریخی دیگر است. مبنای عمل قرار دادن فقه شبیه این است که اینک در فرانسه بخواهند دوباره گیوتن که متعلق به دوره تاریخی دیگری(حتی تا انقلاب فرانسه) است، را احیاء کنند!
🔺به لحاظ تاریخی قابل تأمل است که چرا وقتی دولت موقت استعفا داد کسی به نفعش تظاهرات و اعتراضی نکرد. بسیاری از نقدهای آن زمان به این دولت که به آن مارک «لیبرال» و «فاقد قاطعیت» می‌زدند، نادرست بود.
🔺فضای غالب سیاسی در جهان و بالطبع در ایران تا فروپاشی شوروی «چپ»(و «انترناسیونالیستی») بود و پس از آن به «لیبرال»(و «ملی») تغییر کرد.
🔺 بازرگان و نهضت آزادی از اعدامهای اول انقلاب، تصویب اصل ولایت فقیه در خبرگان و... خرجشان را کم کم جدا کردند. بعد از اشغال سفارت آمریکا دیگر دیدند تیغشان اصلا نمی‌برد و روند دارد به سمتی میرود که نمیتوانند در دولت بمانند مگر دنباله رو جوَ و کارگزار خمینی باشند، بنابراین استعفا دادند.
🔺اگر با فکر امروزی‌ام بخواهم قضاوت کنم دولت بازرگان نمره قبولی میگیرد. حتی در مسئله اعدامها، بازرگان شدیدا مخالف بود و یزدی هم اعدامها را محدود کرد.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/610
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با حسن اعتمادی

✅ با توجه به متکثر بودن جامعه ایران، الگوی سازماندهی و راهبری شبیه انقلاب بهمن و یا نهضت ملی را کلا باید از ذهن‌مان کنار بگذاریم. الگوی آینده ما شبیه مشروطیت خواهد بود که رهبر واحد و بلامنازع ندارد و رهبران متعدد و متکثر اما یک هدف عمومی را پیش می‌برند.

🌈گرایشات سلطنت‌طلب و مجاهدین رهبر واحد دارند، ولی جنس جمهوری‌خواهی از اساس به گونه‌ای است که با رهبر واحد همگون نیست و ماهیتی متکثر دارد.

🌈در «شرایط مقتضی»(که سیاست روی دور تند می‌افتد)، به طور طبیعی چهره‌های جمهوری‌خواه به خصوص در داخل برجسته خواهند شد. این چهره‌ها در روندی از رنج و شکنج و بر اساس تلاش‌ها و صلاحیت‌های فردی خودشان، نه به طور رانتی و موروثی، برجسته شده‌اند.

🌈اینک فعالان سیاسی، حقوق بشر، دادخواهان، معلمان، کارگران، بازنشستگان، پزشکان و پرستاران و...، در میان خودشان چهره‌های شناخته شده ملی و حتی بین‌المللی دارند.

🌈جنبش‌های اجتماعی مدرن نیز رهبر واحد ندارند و به صورت شبکه‌ای حرکت می‌کنند (البته من طرفدار «شبکه جدولی» هستیم تا «شبکه افقی»).
https://t.me/rezaalijani41
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با بی‌بی‌سی

✅ مذاکرات هنوز در اول راه است و همه چیز در ابهام قرار دارد...

🌈بعد از سخنان اخیر آقای ترامپ، ما شاهد یک «مثلث هاج و واج» هستیم!
🌈یک ضلع مثلث نتانیاهو است که سعی کرد در این مسیر سنگ‌اندازی کند و طرح لیبی را مطرح کرد. دو ضلع دیگرش تندروهای داخلی و تندروهای بخشی از اپوزیسیون هستند(که روی حمله نظامی حساب باز کرده بودند).
🌈 تندرو های داخلی یک روز است که دارند روی مثال لیبی جیغ و داد می‌کنند. استدلال‌شان البته مبتنی بر دروغ و سفسطه است...

🌈ترموستات «مصلحت نظام»، همانند جنگ و گروگانگیری، باز دیر به کار افتاده است. اینک بیشتر به دنبال «رفع خطر» هستند تا «جلب منفعت».

🌈صدای غالب جامعه سیاسی و مدنی مستقل ایران خواهان مذاکره است و برخلاف دو صدای فرعی دیگر در کنار خامنه‌ای و یا ترامپ و نتانیاهو نمی‌ایستد.
🌈این صدای مستقل در ادامه می‌تواند خواهان تغییر استراتژی به جای عقب‌نشینی تاکتیکی کنونی در سیاست خارجی شود و اگر ارزی هم وارد کشور شد خواهان ورود آن به سفره مردم به جای ویژه‌خواری‌ها و فسادها شود. این‌ها نقطه‌چینی است در پیوند با پروسه پایان نظام ولایی.
https://t.me/rezaalijani41
07.04.202507:56
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت اول)

✅ من نسل «زد» دوران انقلاب هستم!

🌈نوشتن را از دوره راهنمایی با روزنامه دیواری شروع کردم. نوشتن برایم حسی مطبوع داشت.
🌈از مجله ایران فردا بود که رسما روزنامه‌نگار شدم و دور میز تحریریه یک نشریه نشستم.

🌈از سال سوم ابتدایی کتاب‌های غیر درسی زیادی می‌خواندم، هر چه بدستم می‌رسید؛ مثل صمد بهرنگی، داریوش عباداللهی، محمود حکیمی و ... .
🌈یک بار در امتحانات درسی در سطح شهرمان نفر اول شدم ولی به جای من پسر رئیس آموزش و پرورش را به اردوی رامسر فرستادند...
🌈با خواندن کتاب‌های شریعتی دنیای جدیدی در مقابلم گشوده شد. با شریعتی روحیه نقادی و به خصوص نقد روحانیت در من ریشه دواند.

🌈در شانزده سالگی برای اولین بار دستگیر شدم و کتک خوردم...

🌈خدای مهربان اگر می‌خواست به شکل آدمیزاده در بیاید به شکل مادر بزرگم می‌بود!

🌈پرسشگری و نقادی مهم‌ترین آموزه‌ای بود که من از شریعتی آموخته بودم. همین کمکم می‌کرد که در حوزه فکری و دینی و در حوزه سیاسی جلوتر بیایم، استقلالم را حفظ کنم و آدم کسی نباشم.
https://t.me/rezaalijani41
🔺از دوره دبیرستان نوشتن در یک نشریه چاپی را تجربه کردم. من با یک به قول حضرات « گروهک!» (مذهبی اما غیر مجاهد) در شهرمان(به نام پیشتازان)، همکاری میکردم.
🔺از زندان دهه شصت که آزاد شدم مقالات گوناگونی البته با اسم مستعار به نشریات مختلف میدادم.
🔺از طریق آقای اشکوری به ایران فردا دعوت شدم تا به جای ایشان که عضو شورای سردبیری مجله هم بود، دبیر سرویس اندیشه بشوم. بعدا دبیر تحریریه و سردبیر ایران فردا شدم. اما تا مدتها اسمم به این عنوان در نشریه اعلام نمیشد. درست در اولین روزهای بعد از دوم خرداد بود که اسمم به عنوان سردبیر اعلام شد.
🔺تحریریه ایران فردا هم عمدتا سرنوشت من را داشتند و از سیاست اجبارا به سوی روزنامه‌نگاری آمده بودند؛ چون تعلقات روشنفکری داشتند و میخواستند کار آگاهیبخش هم بکنند(مثل رضا رئیس طوسی، سعید مدنیِ، سعید رشتیان، محمود عمرانی، وحید میرزاده، هدی صابر، محمد بسته‌نگار). البته یکی دو نفر بودند که کار روزنامه‌نگاری هم میکردند مثل احمد زیدآبادی و سعید درودی.
🔺من قبلا به ایران فردا از بیرون مقاله میدادم. اولین مقاله ام نیز نقد نظریه استقلال مهندس سحابی بود!...
🔺 درسم خیلی خوب بود یک بار که شاگرد اول شده بودم از طرف نخست وزیر وقت یعنی آقای هویدا به ما کتاب جایزه دادند. یکی در باره نظریه نسبیت انیشتین بود و دیگری یک داستان مصور.
🔺یک کتابفروش در شهرمان بود که به من کتاب اجاره میداد. بعدا شنیدم «ساواک» او را دستگیر کرده است! بعدا هم عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شدم و از آنجا هم کتاب میگرفتم.
🔺یک ناظم مدرسه هم داشتیم که ساواک او را هم دستگیر کرد. اسم ساواک از اینجاها برای اولین بار به گوشم خورد.
🔺یک دبیر هم داشتیم که میگفتند ساواکی است. البته او هم آدم بدی نبود و با من به عنوان شاگرد درسخوان کلاس رابطه خوبی داشت.
🔺مادربزرگ پدری‌ام یک زن خیلی مهربان بود، کاملا مذهبی اما نه سخت‌گیر. همیشه میگفت عیسی به دین خود موسی به دین خود، من را در قبر دیگری نمیگذارند او را هم در قبر من نمیگذارند، پنج انگشت دست هیچکدام شبیه هم نیستند... .
🔺پدر و مادرم هم هر دو مذهبی سنتی بودند؛ پدرم مخالف روحانیون بود و مادرم علاقه‌مند به آنها، اما هیچکدام سخت‌گیر نبودند.
🔺از طریق دایی‌ام با کتابهای شریعتی آشنا شدم. بعدا فهمیدم که او با مبارزه مسلحانه مخالف است و معتقد به خط‌مشی آگاهی‌بخش است و هر انقلابی قبل از خودآگاهی را فاجعه‌ای میداند که باعث میشود حتی امتیازات قبل از انقلاب‌مان را هم از دست بدهیم!
🔺همچنین؛ از طریق دایی‌ام سیاسی شدم و با جزوات سیاسی از جمله انواع دستگیریها و بازجویی‌ها آشنایی پیدا کردم.
🔺موقعی که دستگیر شدیم ما فراموش کرده بودیم با هم قرار بگذاریم که مشترکا چه بگوییم. همینطور که هر سه را رو به دیوار نگه داشته بودند من زیر لب قراری را گفتم که هر سه بگوییم. ماموری که در اتاق بود با لگد به کمرم کوبید. بینی‌ام به دیوار خورد و خون سرازیر شد. ماموری من را لب باغچه برد و شلنگ آب را روی سرم گرفت و گفت... .
🔺این «پنجاه و هفتی»ها که میگویند اصلا درست نیست، باید بگویند«پنجاه و هشتی ها!». در سال پنجاه و هفت خیلی‌ها بودند که به سرعت خرجشان را جدا کردند.
🔺من متأثر از شریعتی طرفدار اسلام منهای روحانیت بودم ولی در ابتدا فکر میکردم خمینی با بقیه فرق میکند ولی به سرعت فهمیدم که اینچنین نیست؛ اولین بار در اردبیهشت پنجاه و هشت یعنی سه ماه بعد از انقلاب متوجه این مسئله شدم...
🔺ما در دوره اول انتخابات ریاست جمهوری آقای بنی صدر را تبلیغ میکردیم. البته به هیچ فرد و جریانی تعلق نداشتیم.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/605
22.04.202505:00
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت چهارم)

✅ اشغال سفارت آمریکا هر قدر ملیون را از خمینی دور کرد، گرایشات چپ را (ولو به طورموقت)، به خمینی نزدیک کرد.

🌈بازرگان می‌گفت باران می‌خواستیم ولی سیل آمد. طالقانی به او گفت نخست وزیری دولت موقت را نپذیر؛ تو این‌ها را نمیشناسی. من هم‌لباس‌‌هایم را می‌شناسم. این‌ها وفا و صفا ندارند!
🌈 بازرگان ملی بود نه ضد امپریالیست. سیاست خارجی او ضدآمریکایی نبود بلکه دنبال منافع ملت ایران و سیاست «موازنه منفی» مصدق بود.
🌈تفاوت بازرگان با خاتمی و یزدی با ظریف در این است که نظرات کارشناسی‌شان را بر وظیفه کارگزاری‌شان مقدم می‌دانستند و معتقد بودند اگر ببینیم مسیری که می‌خواهند بروند بر علیه منافع ملی است، کنار می‌کشیم و مهره و کارگزار حکومت نمی‌شویم.
🌈اولین قدم در فروپاشی «شراکت نافرجام دو نوع رادیکالیسم»(روحانیون و روشنفکران)، در تشکیل شورای انقلاب دیده می‌شود. در این شورا، مجاهدین، فدائیان، زن‌ها (و اهل سنت و اتنیک‌ها)، حضور ندارند.
🌈خیلی جاها حق با بازرگان بود ولی او با نسل زدِ آن زمان نمی‌توانست ارتباط برقرار کند...
https://t.me/rezaalijani41
🔺بازرگان میگفت من فلوکس واگنم آقای خمینی بولدوزر است. انقلاب دیگر تمام شده، حالا بروید خانه‌هایتان بگذارید امور روی نظم و ترتیب پیش برود...
🔺برای منِ نسل زدِ آن زمان ادبیات و سخنان طالقانی و سحابی(عزت‌الله) قابل فهم‌تر بود.
🔺چه روحانیون انقلابی و چه چپها(اعم از غیرمذهبی و مذهبی)، میخواستند دولت انقلاب در داخل بولدوزری جلو برود. در روابط خارجی هم ضدامپریالیست بودند.
🔺بازرگان پس از دیدار با برژنسکی(مشاور امنیت ملی کارتر) و پیآمدش، اشغال سفارت آمریکا، استعفا داد و کنار کشید.
🔺بازرگان گفت مگر آقای خمینی شاه است و من هم نخست وزیرش که برای هر کاری باید اجازه بگیرم. نخست وزیری که نتواند برای یک دیدار تصمیم بگیرد به‌درد لای جرز دیوار میخورد!
🔺قبلا هم یکبار عده‌ای وارد سفارت آمریکا شده بودند ولی دکتر یزدی رفته بود و آنها را خارج کرده بود. ولی این بار دیدند دیگر فرمان از دست دولت در آمده و آنها دیگر کاره‌ای نیستند. مگر اینکه بخواهند تبدیل به مهره آقای خمینی بشوند. یعنی همان کاری که رئیس جمهورهای ج.ا (به جز آقای بنی‌صدر)، دچارش شدند. بنابراین استعفا دادند.
🔺جو سیاسی رادیکال است و کت و شلواری‌های مخالف بازرگان نیز در زدن او با روحانیون انقلابی همداستان بودند...
🔺خمینی واقعا ضد کمونیستها بود. به آمریکاییها هم قول عدم دخالت آنها در قدرت را داده بود. ماجرای قتل شریف واقفی توسط چپ شده‌های درون مجاهدین نیز آب را گل‌آلود کرده بود.
🔺به رجوی اجازه کاندیدا شدن برای ریاست جمهوری را ندادند و حتی با شهردار شدن او در تهران مخالفت کردند.
🔺روند حذف از چپها و مجاهدین به ملیون و نهضت آزادی و بنی صدر رسید. این نقطه‌چین تا آقای منتظری، رهبران جنبش سبز، خاتمی و...، تداوم داشته است.
🔺همه آنهایی که «پنجاه و هفتی!» تلقی میشوند، هزینه پنجاه و هفتی بودنشان را پرداخته‌اند. اکثر آنهایی که رویای‌شان در انقلاب تبدیل به کابوس شد، در همان اوایل یبعد از انقلاب حساب‌شان را جدا کردند. آن تفکری که امروزه به عنوان «پنجاه و هفتی» معرفی می‌شود، در واقع «پنجاه و هشتی»است!
🔺فدائیها در رفراندوم ج.ا رأی ندادند. هر چند شاخه «اکثریت» آنها بعدا از خمینی خیلی حمایت کردند.
🔺نقطه برجسته بختیار فهم پیش هنگام «دیکتاتوری نعلین» بود. مشکل او اما تک‌روی‌اش بود. او حتی نتوانست دوستانش در جبهه ملی را هم قانع و همراه کند. علتش هم به قول رژی دبره عبور انقلاب از«نقطه عدم بازگشت»، پس از هفده شهریور بود که بختیار بهای لازم را به آن نداد.
🔺دیگر خارجی‌ها هم فهمیدند که کار حکومت شاه تمام است. خود او هم به همین نتیجه رسیده بود. او وقتی سیل جمعیت تظاهر کننده را میدید متعجب میشد.
🔺محمود دلخواسته شاهد عینی واقعه هفده شهریور، مشاهداتش را از این کشتار به تفصیل بیان کرده است.
🔺بالاترین حد سرکوب در مقیاس حکومت شاه، هفده شهریور بود. ج.ا این مقیاسها را به صورت کهکشانی تغییر داده است!
🔺در ذهن مردم ایران، به علت فقدان آزادی رسانه، همیشه یک توهم توطئه وجود داشته است. از این دیدگاه تختی، صمد بهرنگی و شریعتی را حکومت کشته است. این نگاه در آن زمان آتش زدن سینما رکس را هم به گردن حکومت میانداخت!
🔺چه در آن زمان و چه در این زمان، «اغراق» بخشی از ادبیات مخالفان است. سال 79 در بازجویی گفتم...
🔺اگر پدیدارشناسانه وبین الاذهانی نگاه کنیم، و نه صرفا عینیت گرایانه، باید بررسی کنیم که چرا مردم نسبت به رفتارهای یک حکومت، قبل یا بعد از انقلاب، چنین فکر میکنند.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/614
17.04.202504:35
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با ایران اینترنشنال

✅ سیب مذاکرات تا از آسمان به زمین بیاید هزار چرخ خواهد خورد!

🌈خامنه‌ای در هراس از حملات نظامی از خارج و امواج اعتراضی از داخل پای مذاکره آمده است. گفته می‌شود برآوردهای اطلاعاتی و نظامی 75درصد احتمال حمله نظامی داده‌اند و این نظامی‌ها بوده‌اند که خامنه‌ای را قانع به مذاکره کرده‌اند نه سیاسی‌ها.

🌈فقط اسرائیل و لابی‌هایش در عرصه‌های مختلف می‌توانند در روند مذاکرات اختلال ایجاد کنند.

🌈در نشست ویژه ایران بین دولتمردان ترامپ اختلاف نظر وجود داشته است.
🌈 پیشنهاد ویتکاف و ونس این بوده که به جای طرح برچیدن تأسیسات هسته‌ای، یک سیستم راستی‌آزمایی سخت‌گیرانه برقرار کنیم. هنوز خبرها کامل و دقیق نیست ولی گویا همین نظر، معدل آن نشست بوده است.
🌈عراقچی گفته بود غنی‌سازی اورانیوم قابل مذاکره نیست ولی ما نسبت به برخی نگرانی‌ها آمادگی داریم که اعتمادسازی کنیم. این موضع با دیدگاه «راستی‌آزمایی سخت‌گیرانه» در طرف مقابل، قابل جمع است.

🌈اگر مسائل موشکی به طور مستقل و نه در اتصال به پرونده هسته‌ای و سلاح اتمی مطرح شود می‌تواند باعث بن‌بست مذاکرات شود.
https://t.me/rezaalijani41
🔺از اولین دور مذاکره در شنبه گذشته هم ج.ا و هم کاخ سفید ارزیابی مثبتی داشتند.
🔺نمی‌دانیم قرار است مذاکرات در چند شنبه دیگر تکرار شود. در این فاصله به تعبیر عراقچی ممکن است حرفهای مختلف و متضادی بیان شود ولی آنچه مهم و موثر است موضعی است که پشت میز مذاکره مطرح می‌شود.
🔺یکی از مقامات اسرائیل گفته بود نتانیاهو هم نمی‌داند نیت ترامپ از مذاکره و خط سرخ او چیست!
🔺در باره «نشست ویژه ایران» که خبرش را آکسیوس داده بود، بنا به تحلیل نیویورک تایمز بین دولتمردان آقای ترامپ اختلاف نظر وجود داشته است. ویتکاف نماینده ویژه ترامپ در خاورمیانه و ونس معاون رئیس جمهور معتقد بوده‌اند که دیپلماسی می‌تواند به توافق هسته‌ای منجر شود ولی مطرح کردن برچیدن تاسیسات هسته‌ای باعث شکست مذاکرات می‌شود. ظاهرا هگست وزیر دفاع هم همین نظر را داشته است. اما افراد دیگری مثل روبیو وزیر امور خارجه و والتز معاون امنیتی رئیس جمهور معتقد به مدل لیبی بوده‌اند که نتانیاهو مطرح کرده است.
🔺آقای ویتکاف در این روزها نظرات مبهمی را هم در موضوع موشکها مطرح کرده که باید از آنها رفع ابهام شود. مثلا آیا طرح ماشه و چاشنی موشکها، در ادامه و در اتصال با پرونده هسته‌ای است و یا می‌خواهد به طور جداگانه روی موضوع موشکها تمرکز کند.
🔺اختلاف نظر بین آمریکایی‌ها حتی در سخنان سخنگوی کاخ سفید و سخنگوی وزارت امورخارجه هم دیده می‌شود که یکی برچیدن تاسیسات هسته‌ای را مطرح می‌کند و دیگری ورود به این جزئیات را فاقد اهمیت می‌داند.
🔺مذاکره شنبه‌ی آینده به دنبال این است که به قول عراقچی به «یک چارچوب برای توافقِ محتمل» برسد. این شنبه مشخص می‌شود که حرفهای متفاوت مطرح شده طی این روزها چقدر اهمیت دارد (بالا بردن نرخ برای چانه‌زنی است و یا محل تاکید و خط قرمز).
🔺اینکه عراقچی گفته در سفر به روسیه می‌خواهم پیام خامنه‌ای را ببرم ممکن است پوشش باشد! اما شاید اصل سفر برای هماهنگی با روسیه است. از طرفی ممکن است پوتین در مذاکرات و معاملاتش با ترامپ قول‌هایی برای وارد کردن فشار به ج.ا داده باشد و حالا دارد همین فرایند طی می‌شود.
🔺چون هم ج.ا، بنا به آن هراس دوگانه، روی موفقیت مذاکرات مصرَ است و هم ترامپ ترجیحش جنگ نیست، احتمال موفقیت مذاکرات بیشتر از شکست آن است.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/612
14.04.202514:20
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت سوم)

✅ در ج.ا وقتی اصلاحات به بن‌بست رسید این نتیجه‌گیری شد که باید به سمت سرنگونیِ رفت. از 28 مرداد سال 32 هم به تدریج این ذهنیت ریشه دواند که پارلمانتاریسم دیگر جواب نمی‌دهد و باید به سمت انقلاب رفت. حتی خود شاه نیز وقتی دست به رفرم زد از همین ترم استفاده کرد:«انقلاب سفید شاه و مردم». ترم سوم گذارطلبی و تحول‌خواهی بعدا متولد شد.

🌈 انقلاب ایران حاصل شراکت نافرجام دو نوع رادیکالیسم بود: رادیکالیسم خمینی و رادیکالیسم روشنفکری. این دو عمدتا تشابهاتی صوری داشتند. این شراکت با فاصله کوتاهی با پرهزینه‌ترین و حتی خونین‌ترین شکلی از هم پاشید.
🌈اگر تا قیامت هم روی درستی یا نادرستی انقلاب 57 بحث کنیم به نتیجه نمی‌رسیم ولی می‌توانیم روی یک نقطه به اشتراک برسیم: «تجارب‌ تاریخی‌مان». در این رویکرد همه باید گذشته‌شان را نقد کنند. از جمله و به خصوص سلطنت‌طلب‌ها تا ببینند چه نقائصی در آن حکومت وجود داشت که کل ملت و همه جریانات را در مقابل خود به انقلاب کشاند. همین‌طور بقیه جریانات که چرا پشت خمینی قرار گرفتند و...
https://t.me/rezaalijani41
11.04.202507:25
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با حسن اعتمادی

✅ با توجه به متکثر بودن جامعه ایران، الگوی سازماندهی و راهبری شبیه انقلاب بهمن و یا نهضت ملی را کلا باید از ذهن‌مان کنار بگذاریم. الگوی آینده ما شبیه مشروطیت خواهد بود که رهبر واحد و بلامنازع ندارد و رهبران متعدد و متکثر اما یک هدف عمومی را پیش می‌برند.

🌈گرایشات سلطنت‌طلب و مجاهدین رهبر واحد دارند، ولی جنس جمهوری‌خواهی از اساس به گونه‌ای است که با رهبر واحد همگون نیست و ماهیتی متکثر دارد.

🌈در «شرایط مقتضی»(که سیاست روی دور تند می‌افتد)، به طور طبیعی چهره‌های جمهوری‌خواه به خصوص در داخل برجسته خواهند شد. این چهره‌ها در روندی از رنج و شکنج و بر اساس تلاش‌ها و صلاحیت‌های فردی خودشان، نه به طور رانتی و موروثی، برجسته شده‌اند.

🌈اینک فعالان سیاسی، حقوق بشر، دادخواهان، معلمان، کارگران، بازنشستگان، پزشکان و پرستاران و...، در میان خودشان چهره‌های شناخته شده ملی و حتی بین‌المللی دارند.

🌈جنبش‌های اجتماعی مدرن نیز رهبر واحد ندارند و به صورت شبکه‌ای حرکت می‌کنند (البته من طرفدار «شبکه جدولی» هستیم تا «شبکه افقی»).
https://t.me/rezaalijani41
🔺هم اینک از وضعیت اپوزیسیون خارج از کشور ناامیدم. من طرفدار«گفتگوی میانه‌روها میان همه طیف‌های سیاسی»، هستم و آن را رمز و کلید موفقیت می‌دانم. اما یک شاخه اپوزیسیون یعنی سلطنت‌طلب‌ها اکنون اختیارشان دست افراطی‌ترین بخش‌شان افتاده است.
🔺در همین روزها دیدیم که چگونه به جان توماج صالحی افتادند و به توهین و تخریب او پرداختند. واقعا شگفت انگیز است.
🔺اینک در داخل کشور فعالان سیاسی، حقوق بشر، دادخواهان، معلمان، کارگران، بازنشستگان، پزشکان و پرستاران و...، هر کدام پایگاه اجتماعی خودشان را دارند و آنها را سازماندهی می‌کنند. مثلا معلمان در بین خودشان شبکه دارند که در همین شرایط تحت فشار هم‌زمان می‌توانند در بیش از پنجاه شهر تجمع و اعتراض و اعتصاب سازمان دهند.
🔺جامعه سیاسی و مدنی ایران به صورت طبیعی و خود به خودی دارد به سمت سازماندهی شبکه‌ای می رود.
🔺 یکی کردن مشروطه‌خواهی و سلطنت‌طلبی اشتباه است. از قضا رضا شاه و محمدرضا شاه مخالف مشروطه بودند. رضا شاه مجلس را طویله خطاب می‌کرد و محمدرضا شاه می‌گفت در سازمان برنامه و بودجه را باید گِل گرفت!
🔺پهلوی‌گراها اگر مشروطه‌خواه باشند خیلی خوب است. این قدمی رو به پیش است یعنی سلطنت‌طلب و پادشاهی‌خواه نیستند.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/608
09.04.202508:35
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با بی‌بی‌سی

✅ مذاکرات هنوز در اول راه است و همه چیز در ابهام قرار دارد...

🌈بعد از سخنان اخیر آقای ترامپ، ما شاهد یک «مثلث هاج و واج» هستیم!
🌈یک ضلع مثلث نتانیاهو است که سعی کرد در این مسیر سنگ‌اندازی کند و طرح لیبی را مطرح کرد. دو ضلع دیگرش تندروهای داخلی و تندروهای بخشی از اپوزیسیون هستند(که روی حمله نظامی حساب باز کرده بودند).
🌈 تندرو های داخلی یک روز است که دارند روی مثال لیبی جیغ و داد می‌کنند. استدلال‌شان البته مبتنی بر دروغ و سفسطه است...

🌈ترموستات «مصلحت نظام»، همانند جنگ و گروگانگیری، باز دیر به کار افتاده است. اینک بیشتر به دنبال «رفع خطر» هستند تا «جلب منفعت».

🌈صدای غالب جامعه سیاسی و مدنی مستقل ایران خواهان مذاکره است و برخلاف دو صدای فرعی دیگر در کنار خامنه‌ای و یا ترامپ و نتانیاهو نمی‌ایستد.
🌈این صدای مستقل در ادامه می‌تواند خواهان تغییر استراتژی به جای عقب‌نشینی تاکتیکی کنونی در سیاست خارجی شود و اگر ارزی هم وارد کشور شد خواهان ورود آن به سفره مردم به جای ویژه‌خواری‌ها و فسادها شود. این‌ها نقطه‌چینی است در پیوند با پروسه پایان نظام ولایی.
https://t.me/rezaalijani41
🔺به نظر نمی‌آید حرف نتانیاهو، شرط دونالد ترامپ و ویتکاف(که خودش نیز یهودی است) و هر دو سخن از«نفی سلاح هسته‌ای»، نه «برچیدن تاسیسات هسته‌ای» می‌زنند، هم باشد.
🔺قالیباف که گفته بود آنها خلع سلاح ج.ا را می‌خواهند، در فضا و جو مجلس قرار دارد که سر و صدای تندروها در آن بلند است. او می‌خواهد قدرتش را در مجلس حفظ کند.
🔺اعضای همایشِ هم زمان «اف.دی.دی» و «نوفدی»نیز (که میهمان ویژه‌شان هم آقای رضا پهلوی بود)، با سخنان آقای ترامپ شگفت‌زده شدند.
🔺کانال‌های ولایی تندرو می‌گویند حاکمان لیبی از یک طرف تاسیسات هسته‌ای‌شان را بار کشتی کردند و تحویل دادند و از طرف دیگر مورد حمله هوایی قرار گرفتند. این دروغ و سفسطه‌ای بیش نیست. لیبی تأسیسات هسته‌ای‌اش را سال 2003 تحویل داد و هشت سال بعد در سال 2011 (وقتی با هواپیماهای جنگی به تظاهرات مخالفانش حمله کرد)، مورد تجاوز هوایی قرار گرفت.
🔺مصلحت‌اندیشی برای حفظ نظام طبق معمول گذشته در جنگ و گروگانگیری، باز پس از خسارات و هزینه‌های سنگین به کار افتاده است. حکومت از دو چیز می‌ترسد: حمله نظامی و شورش مردم جان به لب.
🔺در هر حال؛ این عقب‌نشینی یک موفقیت برای جامعه سیاسی و مدنی ایران است که به حکومت برای مذاکره فشار آوردند.
🔺صدای اصلی جامعه سیاسی و مدنی ایران خواهان مذاکره و پایان سیاست ماجراجویانه خارجی است. در حاشیه صداهای دیگری هم هست که یکی می‌گوید اگر حمله (هوایی) صورت گیرد ما در کنار خامنه‌ای می‌ایستیم و یا از آن طرف صدای دیگری می‌گوید ما در کنار ترامپ و نتانیاهو هستیم! صدای سوم اما می‌گوید ما در کنار اکثریت مردم ایران می‌ایستیم.
🔺صدای جامعه سیاسی و مدنی مستقل ایران معتقد است همان‌طور که «پایان جنگ» و «پایان گروگانگیری» به نفع مردم و کشور ایران بود، حتی جمع شدن و «پایان کل صنعت هسته‌ای» نیز به نفع مردم و مملکت ایران است.
🔺مذاکرات معلوم نیست به کجا منتهی شود. ولی جامعه مدنی و سیاسی ایران می‌تواند هم‌چنان یک خواسته‌ مهمش یعنی لزوم تغییر اساسی سیاست خارجی و اگر مذاکرات به نتیجه رسید و ارزی وارد کشور شد، خواسته اساسی دیگرش یعنی ورود این درآمدها به چرخه تولید و سفره مردم را مطرح کند. پیگیری این دو خواسته می‌تواند نقطه‌چینی باشد که به پروسه پایان کلیت نظام ولایی، پیوند بخورد.
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/606
05.04.202521:31
🔹گفت‌وگوی رضا علیجانی با بی‌بی‌سی

✅ نامه و بیانیه خطاب به دبیر کل سازمان ملل می‌گوید مستقل و ملی است؛ ولی از نظر من نه مستقل است و نه ملی. این نوشته نوعی تحریف واقعیت و خاک‌پاشی بر چشم حقیقت است.
🌈مستقل نیست چون ادبیاتش و داعیه‌هایش همان حرف‌های ج.ا است و ضمن اینکه مدعی است ما منتقد هستیم، ولی جرأت ندارد یک جمله به سیاست خارجی ج.ا انتقاد کند.
🌈این بیانیه مدعی است برنامه هسته‌ای ج.ا «صلح آمیز»است! واقعا تعجب می‌کنم که یک فعال سیاسی بعد از دو دهه چنین ادعایی بکند. خود ج.ا هم دیگر جرأت نمی‌کند چنین حرفی بزند.

🌈خواهش می‌کنم مدافعان این نوع مواضع و بیانیه‌ها، لااقل از مهندس سحابی مایه نگذارند. چون که...

🌈آیا آیت‌الله سیستانی که نزاع صدام و آمریکا را نزاع ملت عراق نمی‌دانست و نمی‌گفت ما دعوامان با صدام دعوای خانوادگی و داخلی است، موضعی غیر ملی داشت!؟ این یک نوع سفسطه و سوء‌استفاده از کلمه «ملی» است.

🌈تنها موضع این بیانیه که من هم قبول دارم دفاع از «دموکراسی بدون مداخله خارجی» است. من هم دوست ندارم به کشورم حمله بشود. اما جای علت و معلول را عوض نمی‌کنم و بر چشم حقیقت خاک نمی‌پاشم.
https://t.me/rezaalijani41
🔺من تمامی امضاء کنندگان را نمی‌شناسم، بنابراین ضمن احترامی که برای برخی‌شان قائلم دارم نقد نظر میکنم و نه نقد افراد. بنابراین متن بیانیه و تحلیل‌ها و مواضعش را نقد میکنم و به افراد کار ندارم.
🔺بیانیه همچون ادبیات رسمی ج.ا صدام را «نیروی نیابتی قدرت‌های شرق و غرب» می‌خواند! همه می‌دانند سیاست غربی‌ها در طول جنگ «مهار دوجانبه» بود. آمریکایی‌ها مک فارلین مشاور امنیت ملی رئیس جمهورشان را اواسط جنگ به ایران فرستادند و به ج.ا از طریق اسرائیلی‌ها سلاح دادند تا طرف دیگر پیروز نشود.
🔺بیانیه می‌گوید ترامپ از برجام خارج شد، ولی ج.ا به برجام پایبند ماند. البته من حق می‌دهم، ولی ج.ا هم پایبند نماند و در صد غنی‌سازی و ذخایر اورانیومش را بالاتر از توافق برجام برد.
🔺بخشی از امضاء کنندگان بیانیه افرادی هستتد که بعد از ترور قاسم سلیمانی بیانیه دادند و او را آرش کمانگیر خواندند؛ سلیمانی که قاتل مردم سوریه است. اینک دیگر این مسئله اظهر من الشمس شده است.
🔺مدافعان این نوع مواضع لااقل به مهندس سحابی کاری نداشته باشند! درست است زنده یاد سحابی معتقد بود «ظرف ایران» باید بماند ولی مشکل را در مرتبه اول خامنه‌ای و سیاست های او می‌دانست و در مراتب بعد به دیگران می‌پرداخت. این بیانیه جرأت ندارد کوچک‌ترین نقدی به حکومت هم بکند.
🔺مهندس سحابی پنج بار در نقد سیاست خارجی ج.ا که هنوز این‌قدرها هم جلو نرفته بود در نشریه ایران فردا، سرمقاله نوشت.
🔺مهندس سحابی و دوستانش در شورای فعالان ملی- مذهبی در سال 86 (یعنی 18 سال پیش)، بیانیه‌ای تحت عنوانِ«ندای صلح و آزادی در شرایط خطیر ملی» دادیم و گفتیم که اولا ایران به خاطر برخورداری از نفت و گاز و منابع گسترده‌ی انرژی‌های تجدید پذیر اساسا نیازی به انرژی هسته‌ای ندارد و ثانیا اگر نیاز هم داشته باشد، نیاز به غنی‌سازی اورانیوم در داخل کشور ندارد. مشخص است که این صنعت پرهزینه برای ساختن سلاح هسته‌ای است. واقعا شرم‌آور است بعد از دو دهه این بیانیه از «برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران» یاد می‌کند.
🔺زنده یاد سحابی در آخرین مصاحبه طول عمرش در مصاحبه با سایت جرس از تعبیر«براندازی با شیب ملایم» استفاده کرد. این بیانیه اما می‌خواهد برود پشت صف علی خامنه‌ای بایستد.
🔺دشمن اول کشور و ملت ایران، خامنه‌ای است، دشمنان بعدی‌اش در منطقه و جهان هستند؛ شما چطور می‌خواهید از موضع «ملی» بروید در صف علی خامنه‌ای!؟ این یک نوع سوء‌استفاده از کلمه «ملی» است.
🔺این نوع تحلیل‌ها و موضع‌گیری‌ها، جا به جا کردن علت و معلول و خاک پاشیدن در چشم حقیقت است. گویی اگر کسی بگوید خامنه‌ای علت و باعث حمله خارجی‌ها شده در صف خارجی‌ها ایستاده است! من هم نمی‌خواهم به کشورم حمله شود ولی نمی‌شود جای علت و معلول را عوض کرد! (من مخالف حمله خارجی هستم، محکومش می‌کنم و مرتب سیاست‌های جنگ‌طلبانه را نقد می‌کنم و مبلغان و مشوقانش را هم بارها به صراحت و به شدت نقد کرده‌ام، به ج.ا هم هشدار می‌دهیم حتما باید مذاکره کند. ولی جای علت و معلول را عوض نمی‌کنیم و خاک پاشیدن به چشم حقیقت را هم به همان صراحت نقد می‌کنیم.)
🔹لینک فایل صوتی:
https://t.me/RezaAlijaniarchive/604
Ko'rsatilgan 1 - 24 dan 69
Ko'proq funksiyalarni ochish uchun tizimga kiring.