Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
دیالکتیک علمی avatar

دیالکتیک علمی

اگر موضوعی را مدام برای شما تکرار کردند بدانید که به احتمال زیاد یک دروغ است.
✍🏻 نوآم چامسکی
TGlist reytingi
0
0
TuriOmmaviy
Tekshirish
Tekshirilmagan
Ishonchnoma
Shubhali
Joylashuv
TilBoshqa
Kanal yaratilgan sanaDec 21, 2017
TGlist-ga qo'shildi
Nov 15, 2024
Muxrlangan guruh

Rekordlar

25.04.202509:29
17.2KObunachilar
31.01.202523:59
20Iqtiboslar indeksi
06.02.202516:27
412Bitta post qamrovi
21.02.202517:26
423Reklama posti qamrovi
10.04.202516:25
11.02%ER
07.01.202516:27
2.84%ERR

Rivojlanish

Obunachilar
Iqtibos indeksi
1 ta post qamrovi
Reklama posti qamrovi
ER
ERR
DEC '24JAN '25FEB '25MAR '25APR '25

دیالکتیک علمی mashhur postlari

#دیـالـکـتـیکــ_عــلــمـی

آيا رزماری می تواند آلزایمر را شکست دهد؟

شاید باورش سخت باشد اما گیاهی که سال‌هاست در آشپزخانه‌مان حضور دارد ممکن است کلید مقابله با یکی از مرموزترین بیماری‌های قرن باشد: آلزایمر.

تحقیقات تازه‌ منتشر شده حاکی از آن است که ترکیبی فعال در رزماری موسوم به کارتوزیک اسید می‌تواند تغییراتی چشمگیر در مغز ایجاد کند.
موش‌هایی که با این ماده تحت درمان قرار گرفتند، نه تنها عملکرد حافظه‌شان بهبود یافت بلکه نشانه‌هایی از بازسازی سیناپس‌های عصبی و کاهش پروتئین‌های مخرب آلزایمر را نشان دادند.

اما این پایان ماجرا نیست...

راز تأثیرگذاری کارتوزیک اسید چیست؟
کارتوزیک اسید که در رزماری و مریم‌گلی یافت می‌شود به‌طور طبیعی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی دارد ولی در حالت خام ناپایدار است و به‌خوبی جذب بدن نمی‌شود.

حالا دانشمندان نسخه‌ای سنتتیک از آن را با نام diAcCA توسعه داده‌اند؛
ترکیبی هوشمندانه که در روده به کارتوزیک اسید فعال تبدیل می‌شود و با جذب ۲۰ درصدی بهتر تنها در یک ساعت به سطح درمانی در مغز می‌رسد.

نتایج چه می‌گویند؟
در مطالعه‌ای سه‌ماهه روی موش‌هایی با علائم مشابه آلزایمر درمان با diAcCA سه بار در هفته نتایج شگفت‌انگیزی به همراه داشت:

بهبود محسوس حافظه
افزایش ارتباطات عصبی سیناپس‌ها
کاهش التهاب مغز
کاهش چشمگیر پروتئین‌های سمی مانند آمیلوئید بتا و تاو فسفریله

و نکته‌ی طلایی؟
عملکرد مغز این موش‌ها نه‌تنها متوقف نشد بلکه تا سطح طبیعی بهبود یافت!

آینده‌ای فراتر از آلزایمر؟
جالب اینکه محققان معتقدند diAcCA ممکن است در درمان بیماری‌های التهابی دیگری مانند پارکینسون و حتی دیابت نوع ۲ نیز نقشی ایفا کند.
با این حال فراموش نکنیم که فعلاً تمام این یافته‌ها در مرحله‌ی آزمایش‌های حیوانی است و تا تبدیل شدن به درمان قطعی برای انسان‌ها، راهی پر پیچ‌وخم در پیش است.

اما سؤال اساسی باقی می‌ماند:
آیا رزماری واقعاً می‌تواند آلزایمر را شکست دهد؟ یا این هم امیدی زودگذر در مسیر علم است؟

#مترجم_دانش
#گـردآوری_تـنـظـیـم_آریـوس_راد

🆔@ScientificDialectics
https://www.mdpi.com/2076-3921/14/3/293

#با_ما_همراه_باشید
23.04.202506:27
💢دانشمندان فرمول «یک روز عالی» را پیدا کردند

یافته‌های پژوهشی جدید نشان می‌دهد سپری کردن وقت با خانواده عامل اصلی احساس داشتن روزی خوب است و ورزش روزانه حتی تا پنج ساعت همچنان با بهبود حال و احساس رضایت همراه است

می‌خواهید روزی عالی داشته باشید، این برنامه را دنبال کنید: ۶ ساعت وقت با‌کیفیت با خانواده، ۲ ساعت با دوستان، ۱.۵ ساعت معاشرت اجتماعی، روز کاری ۶ ساعته با صرف فقط ۱۵ دقیقه در مسیر رفت‌وآمد، ۲ ساعت ورزش و حداکثر ۱ ساعت استفاده از صفحه نمایش.

به گزارش دیلی‌میل، پژوهشگران دانشگاه بریتیش کلمبیا در کانادا با تحلیل داده‌های گسترده اعلام کرده‌اند که این ترکیب می‌تواند فرمول یک «روز عالی» باشد، روزی که توام با بیشترین احساس رضایت و خوشبختی برای افراد باشد. این پژوهش جدید که در سای‌آرکایو (PsyArXiv) منتشر شده است، نشان می‌دهد چگونه زمان‌بندی هوشمندانه فعالیت‌های روزمره می‌تواند کیفیت زندگی را به میزان قابل‌توجهی بهبود بخشد.

در این پژوهش، داده‌های نظرسنجی «استفاده از زمان» در آمریکا در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۲۱ بررسی شد که دو تصویر کلی از زندگی آمریکایی‌ها ارائه می‌دهد. این نظرسنجی به بیش از ۱۰۰ فعالیت مختلف در زندگی روزمره افراد، از کار و معاشرت گرفته تا تفریح و مراقبت از کودکان، می‌پردازد.

تجزیه و تحلیل داده‌ها با کمک هوش مصنوعی نشان داد که برخی فعالیت‌ها تاثیر مثبت چشمگیری بر ارزیابی افراد از روزشان دارد. برای مثال، معاشرت اجتماعی تا حدود دو ساعت با احساس خوب روزانه ارتباط داشت، اما بیش از این مدت اثر چندانی نداشت. 

پژوهشگران می‌گویند: «در مقایسه با ساعت سوم معاشرت، یک ساعت ورزش شاید استفاده بهتری از زمان باشد.» 
در مقابل، وقت‌گذرانی با دوستان تقریبا همیشه تاثیری مثبت داشت و هرچه بیشتر بود بهتر تلقی می‌شد.

همچنین، سپری کردن وقت با خانواده در هر دو مجموعه داده مهم‌ترین عامل داشتن روز خوب بود. ورزش تا پنج ساعت در روز همچنان با بهبود حال و احساس رضایت همراه بود. در کمال تعجب، زمان صرف‌شده برای استراحت و فراغت، که عمدتا تماشای تلویزیون و فیلم را شامل می‌شد، احتمال داشتن روز خوب را کاهش می‌داد.

یکی دیگر از نتایج جالب این بود که کار کردن نیز به داشتن روز خوب کمک می‌کند، البته مادامی که بیش از ۶ ساعت در روز نباشد. رفت‌وآمدهای کوتاه ۱۵ دقیقه‌ای تا محل کار در سال ۲۰۲۱ حتی تا حدی تاثیر مثبت بر روحیه افراد داشت، که احتمالا به‌دلیل خروج از فضای خانه در دوران همه‌گیری کرونا بوده است.

به گفته پژوهشگران، همان‌طور که مواد اولیه برای تهیه شیرینی باید به مقدار مناسب استفاده شوند، فعالیت‌های روزانه نیز هر کدام میزانی مطلوب دارند؛ برخی مانند نمک باید کم باشند و برخی دیگر مانند شکلات هرچه بیشتر، بهتر.

آن‌ها در ادامه می‌افزایند: «با شناخت میزان بهینه فعالیت‌های رایج، اکنون نکات بیشتری درباره طرز تهیه یک روز خوب‌ ــ و در نتیجه، زندگی خوب‌ــ می‌دانیم.»

🆔@ScientificDialectics
09.04.202508:11
اختلال دوقطبی از منظر روانکاوی:
بررسی دیدگاه فروید ولکان


فروید روان انسان را به سه بخش تقسیم می‌کند: نهاد (id)، من (ego) و فرامن (superego). در این چارچوب:

مانیا:فروید مانیا را در پی افسردگی می‌داند. در مقاله‌ی "عزا و مالیخولیا"، او توضیح می‌دهد که در افسردگی، موضوع عشقی از دست رفته درون‌فکنی می‌شود (سوژه آن را در خود فرو می‌برد) و خود را سرزنش می‌کند.در مانیا، این سوگواری ناتمام به‌طور ناگهانی به پایان می‌رسد؛ نه به این دلیل که حل شده، بلکه چون واپس‌زده شده است. در نتیجه، انرژی روانی آزاد می‌شود و خلق بالا می‌رود، ولی این شادی، در واقع دفاعی است، نه واقعی.نوعی انکار فقدان در کار است. شور و انرژی مانیا، شاید طغیانی علیه سوگواری باشد؛ به شکلی افراطی و دفاعی.

افسردگی:در افسردگی، «من» در برابر فشارهای «فرامن» تسلیم می‌شود. سرزنش‌ها، احساس گناه، و کاهش لیبیدو (میل زندگی) همه نشانه‌ی این است که سوژه با درونی‌سازیِ یک فقدان، به خود حمله می‌کند.

از دید لکان:لکانی‌ها با مفاهیمی مانند سوژه‌ی شقاق‌یافته، میل، ابژه‌ی a، و نظم‌های خیالی، نمادین، و واقع کار می‌کنند. از این منظر، دوقطبی نوعی شکست در تنظیم جایگاه سوژه در زبان و میل است.

مانیا:در وضعیت مانیایی، سوژه وارد نوعی فقدانِ فقدان می‌شود. یعنی آن فاصله‌ای که میان سوژه و میل‌اش هست (که باعث حرکت و معنا می‌شود)، از بین می‌رود.سوژه‌ی مانیایی ممکن است خود را کاملاً با "نام پدر" یا نظم نمادین یکی بپندارد؛ گویی قانون را پشت سر گذاشته، در مرکز جهان ایستاده، و دیگر میل ندارد چون همه‌چیز دارد. این یک توهم است، اما توهمی شدیداً پرنشاط.مانیا می‌تواند شکلی از انکار شکاف سوژه باشد. شور کاذب، نتیجه‌ی عدم پذیرش خلأ بنیادین میل است.

افسردگی:در افسردگی، این بار سوژه با واقعِ فقدان مواجه می‌شود، اما نه به‌شیوه‌ای که آن را بپذیرد، بلکه در شکل انفعال کامل. گویی ابژه‌ی میل به‌کلی محو شده، و هیچ دلیلی برای کنش یا سخن وجود ندارد.اینجا هم ما با میل مواجه‌ایم، اما نه به‌شکل حرکت، بلکه به‌شکل فلج روانی.

👁‍🗨در اختلال دوقطبی، سوژه نوسان می‌کند بین انکار فقدان (مانیا) و غرق‌شدن در فقدان (افسردگی). این وضعیت، نوعی گسست در رابطه با میل، ابژه‌ی میل، و جایگاه سوژه در زبان است. فروید آن را از منظر کارِ سوگواری و لیبیدو می‌بیند، و لکان آن را بر بستر فقدان نمادین و ساختار زبان تحلیل می‌کند.

╭─ɢʀᴏᴜᴘ ┈┈┈┈┈┈•✧𝑚𝑒𝑙𝑖𝑠𝑠𝑎
🏛@humanismpsychology
╰──┈•™   
   
25.04.202508:33
💢آیا ما نسل زد را اشتباه فهمیده‌ایم؟

اگر گزارش‌های رسانه‌ای سال‌های اخیر را باور کنیم، نسل موسوم به «زد/ Z» با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ و البته گفته می‌شود که کنار آمدن با آن‌ها آسان نیست.

بر اساس نظرسنجی‌ کنفدراسیون کارفرمایان نروژ، ان‌اچ‌او، نزدیک به ۷۰ درصد از مدیران کسب‌و‌کارها در این کشور اروپایی معتقدند که مدیریت نسل زد دشوارتر از سایر گروه‌های سنی است. بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی همچنین باور دارند که این نسل انتظارات بالاتری از کارفرمای خود دارد و بسیاری نیز معتقدند که آن‌ها اخلاق کاری ضعیف‌تری دارند.

اما پرسش اصلی اینجاست که آیا مشکل از کل این نسل است یا از کارفرمایان امروزی؟ در همین رابطه، یک نشست بحث‌برانگیز درباره نسل موسوم به «بلور برفی / snowflake» یا اصطلاحا نازک‌نارنجی‌ها در کتابخانه دیخمان در شهر اسلو نروژ در تاریخ سوم آوریل (۱۴ فروردین) برای یافتن جواب این پرسش برگزار شد.

اوضاع جوان‌ها آن‌قدرها هم بد نیست

کامیلا مارتا ایله‌بک، استاد علوم بهداشت عمومی در دانشگاه علوم زیستی نروژ در این نشست گفت: «ما معمولا تمایل داریم روی مشکلات تمرکز کنیم و و خواندن این جور مطالب بیشتر توجه‌مان را جلب می‌کند.» او اضافه می‌کند: «اما اگر به آمار نگاه کنیم، نسل زد در واقع عملکرد نسبتا خوبی دارد.»

بر اساس نتایج نظرسنجی موسسه افکارسنجی اُنگ‌داتا وابسته به دانشگاه اسلومت، نزدیک به ۹۰ درصد از جوانان بر این باورند که زندگی خوبی دارند.

۶۸ درصد آن‌ها باور دارند که آینده‌ای خوب و شاد خواهند داشت، و تنها ۳ درصد فکر می‌کنند که چنین نخواهد بود.

در زمینه اشتغال نیز، ۶۸ درصد از افراد در اوایل دهه ۲۰ زندگی‌شان شاغل هستند. در مقام مقایسه، افراد بین ۵۵ تا ۶۶ سال نیز فقط ۶۹ درصدشان در بازار کار حضور دارند؛ این آمار از سوی مرکز آمار نروژ منتشر شده است.

شکاف نسلی؛ بخشی طبیعی از زندگی

خانم ایله‌بک می‌گوید: «به نظر من، شکاف بین نسل‌ها یک قانون طبیعی است و همیشه وجود خواهد داشت.» 

او معتقد است نسل‌های بزرگ‌تر همیشه این امتیاز را دارند که نسل‌های بعدی را نقد کنند، و جوانان هم این امتیاز را دارند که بگویند هیچ‌کس تا حالا به سختی آن‌ها زندگی نکرده است. ایله‌بک اضافه می‌کند: «اکثریت قاطع جوانان در نهایت به اعضای مفیدی برای جامعه تبدیل می‌شوند. من خوش‌بین هستم و به نسل زد اعتماد زیادی دارم.»

بزرگ شدن در دنیای نامطمئن

اودا اومدال عضو نسل زد است. او همچنین نماینده شورای شهرستان آگدر از حزب محافظه‌کار، دانشجو و کارمند پاره‌وقت در سیویتا، یک اندیشکده لیبرال نروژی است.

خانم اومدال بر این باور است که پاندمی ممکن است بخشی از دلیل دشوارتر بودن مدیریت کارگران از نسل او باشد.

انتظارات دقیقا همانند قبل از پاندمی بود، انگار که أصلا آب از آب تکان نخورده بود. او می‌گوید: «ما نسلی هستیم که می‌خواهیم مشارکت کنیم و کار کنیم، اما در طول این مدت، چندین سال از دوران دبیرستان را از دست دادیم.»

عادت کردن به سنگینی شرایط

کایا هوودناک، رئیس سازمان دانشجویی نروژ می‌گوید: «زمانی که نسل والدین ما رشد کردند، دنیا در حال پیشرفت بود. اما ما در زمانی رشد کردیم که بسیاری از همان شاخص‌ها در حال نزول بودند.» ناکفته نماند که او نیز خودش از نسل زد است.

او گفت: «بسیاری از افراد نسل ما به احساس فشار و سنگینی در موقعیت‌های مختلف عادت کرده‌اند. ما در دوران حملات ۱۱ سپتامبر، حملات تروریستی نروژ در سال ۲۰۱۱ و پاندمی بزرگ شدیم.» او معتقد است که نسلش با ترس از آینده زندگی می‌کند.

والدین هم از ما حمایت نمی‌کردند

گنار یاکوبسن، معلم و استاد می‌گوید: «نسل والدین ما هم از ما حمایت نمی‌کردند.» او از نسل ایکس است، به این معنا که بین سال‌های ۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰ به دنیا آمده است.

نسلی که مطالبه‌گر تربیت کرده است

نسل زد اغلب به عنوان نسل نازک‌نارنجی شناخته می‌شود. سوالی که در این بحث مطرح شد این بود که آیا والدین مقصر هستند؟ آیا آن‌ها در تعیین مرزهای روشن برای فرزندانشان کوتاهی کرده‌اند؟

خانم ایله‌بک می‌گوید: «ما نسلی را تربیت کرده‌ایم که مطالبات دارد. برای ما سخت است که بفهمیم حالا بچه‌ها در مقابل ما درخواست‌هایی دارند.»

او اشاره می‌کند که در گذشته به کودکان گفته می‌شد که وقتی بزرگ‌ترها صحبت می‌کنند، باید ساکت باشند. اما امروز این بزرگ‌ترها هستند که باید زمانی که بچه‌ها صحبت می‌کنند، سکوت کنند.

منابع بیشتر :
http://forskning.no
Copyright © euronews 2025

🆔@ScientificDialectics
16.04.202514:52
💢اولین مسابقه زنده میان اسپرم‌ها با بیش از ۱۰۰۰ تماشاگر برگزار می‌شود

در اتفاقی بی‌سابقه و البته جنجالی، لس‌آنجلس روز ۲۵ آوریل، میزبان نخستین مسابقه رسمی بین اسپرم‌ها خواهد بود؛ رویدادی که نه‌تنها تماشاگران زیادی را به خود جذب خواهد کرد، بلکه حجم قابل‌توجهی شرط‌بندی را نیز به همراه دارد. اما این بار نه خبری از مشت‌زن‌های حرفه‌ای است و نه اسب‌های مسابقه‌ای میلیون‌دلاری، بلکه دو نمونه اسپرم قرار است در یک پیست میکروسکوپی با هم رقابت کنند!

شرکت نوپای آمریکایی «اسپرم ریسینگ» با طراحی مسیری که از سیستم تولیدمثل انسان الهام گرفته شده، این مسابقه را ترتیب داده است. پیستی که از نظر نشانه‌های شیمیایی، دینامیک مایعات و حتی زمان‌بندی شروع، شرایط طبیعی بدن را شبیه‌سازی می‌کند.

هر اسپرم با اندازه‌ای حدود ۰.۰۵ میلی‌متر، باید مسافتی ۲۰۰ میلی‌متری (معادل ۲۰ سانتی‌متر) را طی کند تا به خط پایان برسد. این رقابت از طریق دوربین‌های با وضوح بالا پخش خواهد شد و تماشاگران می‌توانند با تحلیل داده‌ها، آمار زنده، بازپخش لحظه‌ها و گزارش‌های لحظه‌به‌لحظه، آن را دنبال کنند؛ مشابه بازی‌های لیگ برتر فوتبال!

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-14612765/Worlds-SPERM-race-live-audience-spectators.html?ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490&ito=1490

🆔@ScientificDialectics
25.04.202511:41
💢فواید مرکبات برای عملکرد شناختی

بیماری‌های شناختی می‌توانند باعث افسردگی، از دست دادن حافظه یا تضعیف مهارت‌های حرکتی شوند.

مقدار هسپریدین موجود در مرکبات تا حد زیادی به نوع آن‌ها بستگی دارد. با این‌حال، مرکبات به‌طور کلی بی‌خطر هستند و به تأمین متابولیت‌های لازم برای تندرستی کمک می‌کنند.

محققان دریافتند که هسپریدین بر سیستم عصبی مرکزی و عملکرد شناختی تأثیر مثبت می‌گذارد. مطالعه مروری انتشاریافته در مجله اروپایی شیمی دارویی در ماه فوریه، نتایج ۱۹ مطالعه پیش‌بالینی را گردآوری کرده است.

هسپریدین از عصب‌ها محافظت کرده و به ایجاد سلول‌های عصبی جدید کمک می‌کند. از این‌رو، ممکن است از بیماری آلزایمر جلوگیری کند، احساس افسردگی را کاهش دهد، عملکرد شناختی را تقویت کرده و باعث ارتقای ظرفیت حرکتی و حافظه شود.

هسپریدین عملکرد بعضی از مسیرهای مغز را تغییر می‌دهد. این مسیرها مسئول تولید یا تغییر ترکیباتی هستند که مغز و بدن برای توابع ادراکی- نحوه دریافت و پردازش اطلاعات از طریق حواس و شهود- از آن‌ها استفاده می‌کنند.

یک مطالعه مروری که در سال ۲۰۲۳ در مجله زیست‌پزشکی و دارودرمانی انتشار یافت، نشان داد که هسپریدین از طریق هیپوکامپ عمل می‌کند؛ بخشی از مغز که وظیفه تنظیم احساسات را برعهده دارد و از حافظه پشتیبانی می‌کند.

تغییراتی که در مسیر پیام‌رسانی مغز ایجاد می‌شوند، اضطراب و افسردگی را کاهش می‌دهند و عملکرد شناختی و حافظه را بهبود می‌بخشند؛ دو مقوله مهم که درصورت ابتلا به بیماری آلزایمر دستخوش تغییر می‌شوند.

سه عامل اصلی در بروز علائم بیماری آلزایمر عبارتند از التهاب عصبی، تنش اکسایشی و اختلال در عملکرد میتوکندری. هسپریدین می‌تواند با هرسه عامل مقابله کند.

تنش اکسایشی زمانی رخ می‌دهد که بدن به واسطه هجوم رادیکال‌های آزاد ناتوان می‌شود و نمی‌تواند آن‌ها را از بین ببرد. رادیکال‌های آزاد مولکول‌هایی هستند که جفت‌الکترون ندارند. از این‌رو، بسیار واکنش‌پذیر بوده و می‌توانند به سلول‌ها آسیب بزنند. تنش اکسایشی یکی از عوامل اصلی در بروز بیماری آلزایمر است، زیرا باعث تجمع پلاک‌ها و تخریب سلول‌های مغزی می‌شود.

اختلال در عملکرد میتوکندری‌ها با مختل کردن فرایند تولید انرژی در سلول‌های عصبی، به تشدید تنش اکسایشی دامن می‌زند. تصور کنید یک نیروگاه برق به‌درستی کار نمی‌کند. نیروگاه‌های سلولی معیوب نیز عملکرد طبیعی سلول‌ها را مختل می‌کنند و باعث تضعیف عملکرد صحیح مغز می‌شوند.

محققان در یک مطالعه مروری که در سال ۲۰۲۴ در مجله پزشکی مولکولی معاصر انتشار یافت، هسپریدین را به‌عنوان یک ترکیب درمانی بالقوه برای درمان اختلالات مغزی معرفی کردند.

درمجموع، هسپریدین به تنظیم چرخه سالمِ حیات سلولی کمک می‌کند، باعث رشد سلول‌های عصبی جدید شده و بدن را در دفع سلول‌های ناسالم همراهی می‌کند.

هسپریدین جزو فهرست بلندبالای ترکیبات گیاهی بی‌نظیری است که فواید زیادی برای پوست و تندرستی دارند. با این‌حال، این ترکیب گیاهی باید تحت هر شرایطی از منابع معتبر تهیه شود، زیرا در کشت مرکبات معمولاً از آفت‌کش و قارچ‌کش استفاده می‌شود. همچنین باید میوه‌ها را قبل از مصرف به‌طور کامل شست‌وشو دهید.

🆔@ScientificDialectics
20.04.202508:48
💢چرا بیماران مبتلا به سرطان بی‌انگیزه و به زندگی بی‌اعتنا می‌شوند؟

محققان می‌‌گویند سرطان با ارسال سیگنال‌های التهابی هدفمندی که مغز آنها را شناسایی می‌کند، ترشح دوپامین را کاهش و درنتیجه انگیزه را کاهش می‌دهد

یکی از پیامدهای بی‌رحمانه سرطان پیشرفته «بی‌اعتنایی» عمیقی است که بسیاری از بیماران با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، زیرا اشتیاق به کارهایی را که پیش‌تر برایشان ارزشمند بود از دست می‌دهند. محققان از طریق پژوهشی جدید روی موش‌ها تاثیر سرطان بر مغز و انگیزه و را‌ه‌های احتمالی درمان آن را بررسی کردند. 

این بی‌اعتنایی و ناتوانی، که «سندرم نزاری» یا «ضعف سرطانی» (cachexia) نامیده می‌شود، بر حدود ۸۰ درصد بیماران مبتلا به سرطان پیشرفته تاثیر می‌گذارد، و با آنکه بیماران تغذیه کافی دارند، تحلیل شدید عضلانی و کاهش وزن در آنها مشهود است. بی‌انگیزه بودن نه‌تنها رنج بیماران را عمیق‌تر می‌کند، که سبب می‌شود از خانواده و دوستانشان هم فاصله بگیرند، زیرا آنها درگیر درمان‌های دشوار و سختی‌اند که مقاومت و سرسختی زیادی می‌طلبد و خانواده را تحت فشار قرار می‌دهد. 

فرض پزشکان بر این است که کناره‌گیری از زندگی واکنشی روانی به وضعیت بیماری است. اما شاید این بی‌اعتنایی پیامد جانبی زوال جسمی نیست و بخشی جدایی‌‌ناپذیر از خود سرطان است. محققان در این پژوهش جدید، که در مجله «علم» (Science) منتشر شد، فرضیات دهه‌ها را زیر سوال می‌برند و می‌گویند سرطان فقط به بدن حمله نمی‌کند، بلکه مداری خاص در مغز را، که اراده را کنترل می‌کند، به تصرف درمی‌آورد. 

محققان برای حل معمای بی‌انگیز‌‌گی ناشی از سرطان، مسیر دقیق التهاب را ردیابی و به درون مغز زنده نگاه کردند، چیزی که آزمایش آن در انسان ناممکن است. با این حال، دانشمندان اعصاب فناوری‌های پیشرفته‌ای دارند که این آزمایش را در موش‌ها ممکن می‌کند. عصب‌شناسی مدرن به محققان امکان می‌دهد تا با مجموعه‌ای قدرتمند از ابزارها چگونگی فعالیت مغز موش‌ها را بررسی کنند. دانشمندان توانستند نقشه‌برداری کل مغز را در سطح سلولی انجام دهند، در حین رفتار فعالیت‌های عصبی را پیگیری کنند و همچنین نورون‌ها را به‌دقت فعال یا غیرفعال کنند.  

محققان توانستند ناحیه کوچکی از مغز به نام ناحیه پسین یا «پوسترما» (area postrema) را شناسایی کنند که التهاب مغز را تشخیص می‌دهد. با رشد توده سرطانی، سیتوکین‌ها یا مولکول‌های محرک التهاب در خون آزاد می‌شوند. منطقه «پوسترما» فاقد حائل خون‌ـمغز معمول است که از ورود سموم، عوامل بیماری‌زا و مولکول‌های دیگر از بدن به مغز جلوگیری می‌کند، به این ترتیب می‌تواند سیگنال‌های التهابی موجود در خون را به‌راحتی شناسایی کند. 

زمانی‌که ناحیه پوسترما افزایش مولکول‌‌های التهابی را تشخیص می‌دهد، زنجیره عصبی چندین ناحیه مغزی را فعال و در نهایت ترشح دوپامین در مرکز انگیزش مغز (هسته اکومبنس) را سرکوب می‌کند. دوپامین، که معمولا به‌اشتباه «ماده شیمیایی لذت‌بخش» تعبیر می‌شود، با انگیزه و تلاش برای کسب پاداش مرتبط است. 

محققان با بررسی موش‌ها متوجه شدند که سرطان نه‌تنها مغز را به طور کلی فرسوده می‌کند، که سیگنال‌های التهابی هدفمندی ارسال می‌‌کند که مغز آنها را شناسایی می‌کند و با کاهش دوپامین انگیزه را کاهش می‌دهد. این با توصیف بیماران مطابق است که می‌گویند: «همه‌چیز سخت به نظر می‌رسد.» 

محققان می‌گویند که بخش هیجان‌‌انگیز ماجرا بازگردان انگیزه به موش‌ها بود. آنها برای مبارزه با حالت نزاری یا ضعف سرطانی چندین راه پیدا کردند. اول اینکه نورون‌های حسگر التهاب در ناحیه پوسترما را غیرفعال کردند و با تحریک مستقیم نورون‌ها دوپامین آزاد کردند و انگیزه طبیعی را به موش‌ها برگرداندند. 

دوم استفاده از دارویی بود که سیتوکین خاص در موش‌ها را مسدود کند - مشابه داروهای تایید‌شده سازمان غذا و دارو برای آرتریت. این دارو تحلیل جسمی موش‌ها را برطرف نکرد، اما تمایل موش‌ها برای پاداش و تلاش را برانگیخت. این نتایج محققان را امیدوار کرده است تا راهی برای کاهش پیامدهای سرطان پیشرفته بیابند. البته آنها بر لزوم تحقیقات بیشتر تاکید می‌کنند. 

🆔@ScientificDialectics
💢تصاویر خیره کننده فضانورد ناسا از شفق سبز قطبی

دونالد پتیت، فضانورد آمریکایی مستقر در ایستگاه فضایی بین‌المللی روز شنبه ۱۵ فروردین، تصاویری منحصر به فرد از یک شفق درخشان سبز را از فضا ضبط و منتشر کرد.

شفق‌های قطبی در زمان برخورد ذرات باردار خورشید با جو زمین تشکیل می‌شوند. در این وضعیت، گازها با رنگ‌های زنده و پرتلالو می‌درخشند.

دان پتیت از  پاییز ۲۰۲۴ به‌عنوان مهندس پرواز در ایستگاه فضایی بین‌المللی حضور دارد و همزمان با مشارکت در آزمایش‌های علمی، این سفینه را عملیاتی نگاه می‌دارد.

پتیت که از حدود ۳۰ سال پیش در ناسا کار می‌کند، ۳۷۰ روز حضور در فضا و بیش از ۱۳ ساعت راهپیمایی فضایی را در کارنامه دارد و به‌طور معمول، ویدیو و تصاویری از زندگی در فضا را با کاربران شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارد.

شفق های قطبی زمانی ایجاد می شوند که ذرات باردار خورشید با جو زمین برخورد می کنند و باعث می شوند گازها با رنگ های پر جنب و جوش بدرخشند.

🆔@ScientificDialectics
08.04.202508:45
💢بازگشت زوزه‌های گرگ وحشت به زمین پس از ۱۰ هزار سال؛ دانشمندان گونه منقرض‌شده را به حیات برگرداندند

دانشمندان در آمریکا موفق شده‌اند یک گونه منقرض‌شده از گرگ‌ها به نام «گرگ وحشت» را، که حدود ۱۰ هزار سال پیش در عصر یخبندان روی زمین پرسه می‌زدند، بار دیگر با مهندسی ژنتیکی به حیات بازگردانند.

بنابر اعلام شرکت «کولوسال بایوساینسز»، فعال در حوزه بازگرداندن گونه‌های منقرض‌شده، دو توله گرگ وحشت که اکنون بین سه تا شش ماه سن دارند، از موهای سفید و بلند، آرواره‌هایی قوی و بدنی عضلانی برخوردارند و وزن هرکدامشان به حدود ۳۶ کیلوگرم رسیده است.

پژوهشگران پیش‌بینی می‌کنند وزن آن‌ها در بزرگسالی به ۶۳ کیلوگرم خواهد رسید.

گرگ‌های وحشت حدود ۲.۶ میلیون سال پیش حیات خود را روی زمین آغاز کردند و تقریبا ۱۰ هزار سال پیش منقرض شدند. این گونه بسیار بزرگ‌تر از گرگ خاکستری امروزی است که نزدیک‌ترین خویشاوند زنده‌اش محسوب می‌شود.

دانشمندان شرکت کولوسال با بررسی دی‌ان‌ای باستانی استخراج‌شده از فسیل‌ها توانستند برخی ویژگی‌های ژنتیکی گرگ‌های وحشت را شناسایی کنند.

آن‌ها برای این کار یک دندان ۱۳ هزار ساله کشف‌شده در اوهایو و یک قطعه‌ جمجمه‌ ۷۲ هزار ساله از آیداهو را مورد بررسی قرار دادند. این نمونه‌ها در مجموعه‌های موزه‌های تاریخ طبیعی آمریکا نگهداری می‌شدند.

دانشمندان سپس با استفاده از فناوری ویرایش ژن موسوم به کریسپر (CRISPR)، سلول‌های خونی یک گرگ خاکستری زنده را در ۲۰ نقطه ژنتیکی دستکاری کردند.

ماده ژنتیکی اصلاح‌شده به یک تخمک سگ خانگی منتقل شد و پس از لقاح و طی ۶۲ روز، توله‌های مهندسی‌شده به دنیا آمدند.

پیش‌تر نیز شرکت کولوسال پروژه‌هایی را برای بازسازی گونه‌هایی چون ماموت پشمالو و پرنده دودو اعلام کرده بود.

مت جیمز، مدیر بخش مراقبت از حیوانات در شرکت کولوسال، می‌گوید با وجود شباهت ظاهری این توله‌ها به گرگ‌های وحشت «آن‌ها احتمالاً هرگز تکنیک نهایی برای شکار گوزن‌های بزرگ را یاد نمی‌گیرند، چون نمی‌توانند از پدر و مادرهای وحشیِ هم‌گونه‌شان تقلید کنند.»

در همین حال شماری از دانشمندان مستقل تاکید دارند که دستاورد تازه به معنای بازگشت واقعی گرگ‌های وحشت به دشت‌های آمریکای شمالی نیست.

وینسنت لینچ، زیست‌شناس دانشگاه بوفالو که در این پروژه نقشی نداشته، می‌گوید: «کاری که فعلاً می‌توان کرد این است که موجودی بسازیم که از لحاظ ظاهری شبیه گونه‌ای منقرض‌شده باشد، نه اینکه آن گونه را کاملاً زنده کنیم.»

کولوسال در کنار این پروژه، از شبیه‌سازی چهار گرگ سرخ آمریکایی خبر داده است؛ گونه‌ای در معرض انقراض که در جنوب شرقی ایالات متحده یافت می‌شود.

این کار با استفاده از خون گرگ‌های وحشی و با هدف افزایش تنوع ژنتیکی جمعیت در اسارت انجام می‌شود.

کریستوفر پرستون، کارشناس حیات‌وحش دانشگاه مونتانا، می‌گوید این فناوری به دلیل غیرتهاجمی‌تر بودن نسبت به دیگر روش‌های شبیه‌سازی، می‌تواند در حفاظت از سایر گونه‌ها نیز مؤثر باشد؛ با این حال، گرفتن خون از یک گرگ وحشی کاری بسیار دشوار است.

بن لَم، مدیرعامل کلوسال، گفت که تیم او در اواخر ماه مارس با مقاماتی از وزارت کشور آمریکا درباره این پروژه دیدار کرده‌اند.

داگ برگام، وزیر کشور آمریکا، نیز روز دوشنبه در شبکه‌ی اجتماعی ایکس این اقدام را آغاز «دورانی هیجان‌انگیز از شگفتی‌های علمی» توصیف کرد.

با این وجود دانشمندان هشدار می‌دهند که بازسازی گذشته همیشه کارآمد نیست. به گفته‌ی وینسنت لینچ: «هر عملکرد زیست‌محیطی‌ای که گرگ وحشت در گذشته انجام می‌داد، در زیست‌بوم امروزی دیگر کاربردی ندارد.»

https://time.com/7274542/colossal-dire-wolf/

🆔@ScientificDialectics
03.04.202507:42
💢نگاه‌ کردن به صفحه نمایش در رختخواب کیفیت خواب را پایین می‌آورد

هر ساعت اضافی استفاده از صفحه‌نمایش با ۶۳ درصد افزایش در احتمال بی‌خوابی و ۲۴ دقیقه کاهش در مدت زمان خواب مرتبط است

طبق مطالعه جدید، افرادی که زمان بیشتری را در رختخواب به تماشای صفحه‌نمایش اختصاص می‌دهند، بیشتر احتمال دارد که بی‌خوابی و کمبود خواب را گزارش کنند.

 به گزارش سرویس جهانی بی‌بی‌سی، محققان بر اساس یک نظرسنجی در نروژ از بیش از ۴۵ هزار دانشجو متوجه شدند هر ساعت اضافی استفاده از صفحه‌نمایش با ۶۳ درصد افزایش در احتمال بی‌خوابی و ۲۴ دقیقه کاهش در مدت زمان خواب مرتبط است. 

محققان این مطالعه که بر اساس داده‌های یک نظرسنجی ملی از دانشجویان ۱۸ تا ۲۸ ساله در سال ۲۰۲۲ انجام شد، قصد داشتند ارتباط بین مدت‌زمان استفاده از صفحه‌نمایش در رختخواب و الگوهای خواب را بررسی کنند. آن‌ها همچنین به دنبال بررسی تاثیر جستجو در شبکه‌های اجتماعی در مقایسه با سایر فعالیت‌های مرتبط با صفحه‌نمایش، بر کیفیت خواب بودند.

دکتر گونهیلد جانسن هیتلند، از موسسه بهداشت عمومی نروژ، نویسنده‌ اصلی این پژوهش، گفت که نوع فعالیت به اندازه‌ مدت‌زمان استفاده از صفحه‌نمایش تاثیرگذار نبود. او بیان کرد: «ما بین جستجو در شبکه‌های اجتماعی و سایر فعالیت‌های مرتبط با صفحه‌نمایش هیچ تفاوت معناداری پیدا نکردیم. آنچه نشان می‌دهد خود استفاده از صفحه‌نمایش عامل اصلی اختلال خواب است.»

شرکت‌کنندگان مشخص کردند که آیا پس رفتن به رختخواب از دستگاه‌های دیجیتال مانند موبایل استفاده می‌کنند یا خیر و چه می‌کنند. گزینه‌های ارائه‌شده عبارت بودند از تماشای فیلم یا سریال، بررسی شبکه‌های اجتماعی، جستجو در اینترنت و بازی‌. از شرکت‌کنندگان خواسته شد مشخص کنند در چند شب از هفته و برای چه مدت‌ زمانی از چنین رسانه‌هایی استفاده می‌کنند و همچنین چند وقت یک‌ بار در به خواب رفتن یا در خواب ماندن دچار مشکل می‌شوند، زود از خواب بیدار می‌شوند یا احساس خستگی دارند.

این پژوهش افرادی را که حداقل سه شب یا سه روز در هفته و به مدت حداقل سه ماه چنین مشکلاتی را تجربه کرده بودند، به‌عنوان مبتلایان به بی‌خوابی در نظر گرفت.

رابطه‌ استفاده از صفحه‌نمایش با اختلال خواب

در حالی‌ که این مطالعه بین استفاده از صفحه‌نمایش در زمان خواب و گزارش اختلال خواب یا بی‌خوابی ارتباطی پیدا کرد، محققان تاکید کردند که این به معنای رابطه‌ علت و معلولی نیست. دکتر هیتلند گفت: «این مطالعه نمی‌تواند تعیین کند آیا استفاده از صفحه‌نمایش باعث بی‌خوابی می‌شود، یا اینکه دانشجویان مبتلا به بی‌خوابی بیشتر از صفحه‌نمایش استفاده می‌کنند.»

جاشوا پایپر، متخصص خواب، معتقد است استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی بر خواب تاثیر منفی دارد. او می‌گوید که این عادت هم فرصت خواب را کم می‌کند و هم کیفیت آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. به همین دلیل برخی افراد در به خواب رفتن مشکل دارند و برخی دیگر نمی‌توانند خوابشان را حفظ کنند. او همچنین اشاره می‌کند که کاهش روشنایی صفحه یا استفاده از حالت شب تاثیر چندانی ندارد، زیرا خود بالاپایین کردن صفحات و تعامل با دستگاه عامل اصلی اختلال خواب است.

نکاتی برای بهبود خواب 

اختلال خواب مشکل شایعی است که افراد زیادی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. با اینکه استفاده از دستگاه‌های الکترونیکی قبل از خواب بسیار رایج است، تاثیر آن بر سلامت جسم و روان همچنان محل بحث است. توصیه کارشناسان این است که قبل از خواب، دستگاه‌های الکترونیکی را کنار بگذارید. 

پیروی از یک روال منظم برای خواب هم در بهبود کیفیت و کمیت خواب تاثیر دارد. تمرین‌های تنفسی، خواندن کتاب یا دوش‌ گرفتن قبل از خواب بسیار مفید است. اجتناب از کافئین، الکل و وعده‌های غذایی سنگین قبل از خواب و نیز بهبود شرایط اتاق خواب و بستن صدای اعلان‌های گوشی در طول شب می‌تواند تاثیر مثبتی بر کیفیت خواب داشته باشد.

🆔@ScientificDialectics
26.04.202514:43
💢مطالعه: باغبانی و کشاورزی می‌توانند سلامت روان و عزت نفس شما را بهبود بخشند

تجویز اجتماعی سبز که افراد را به سمت فعالیت‌های مرتبط با طبیعت سوق می‌دهد، باعث کاهش اضطراب شده و میزان شادی را به اندازه دیگر روش‌های درمانی افزایش می‌دهد.

افرادی که در پی تقویت سلامت روان خود هستند، می‌توانند به دل طبیعت رجوع کنند.

براساس تحقیقات جدید، وقتی پزشک به بیمار توصیه می‌کند که خودش را با فعالیت‌های مرتبط با طبیعت مانند باغبانی و کشاورزی سرگرم کند، اضطراب و افسردگی بیمار به شکل قابل‌توجهی کاهش یافته و احساس شادی او دوچندان می‌شود.

پیتر کاونتری، استاد محیط‌زیست و سلامت روان در رشته علوم سلامت دانشگاه یورک، در بیانیه‌ای گفت: «ارتباط با طبیعت در کنار افرادی که در همان محل زندگی می‌کنند نیز نکته‌ای درخورِ توجه است.»

فواید فعالیت در طبیعت

تجویز اجتماعی از نوع فعالیت‌های سبز نوعی روش درمانی است که افراد را به سمت فعالیت‌های مرتبط با طبیعت مانند باغبانی در محله و ورزش در فضای باز ترغیب می‌کند تا بتوانند سلامت جسمی و روانی خود را بهبود بخشند.

یک مطالعه جدید در بریتانیا نشان داد که تجویز اجتماعی سبز میزان رضایت از زندگی را به شکل قابل‌توجهی بهبود می‌بخشد و احساس اضطراب را به حداقل می‌رساند.

محققان در این مطالعه که در نشریه «سلامت و مراقبت اجتماعی در محله» انتشار یافت، یک طرح مبتنی بر تجویز اجتماعی سبز را از فوریه ۲۰۲۲ تا مارس ۲۰۲۳ در هامبر و شمال یورک‌شر ارزیابی کردند.

از داوطلبان خواسته شد تا درباره رضایت کلی از زندگی و وضعیت رفاهی خود نظر بدهند. علائم اضطراب و افسردگی آن‌ها نیز با استفاده از مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی مورد بررسی قرار گرفت.

گزارش داوطلبان پس از فعالیت در دل طبیعت به شرح زیر بود:
شاخص رضایت از زندگی از میانگین ۵.۱۰ به ۶.۶۷ افزایش یافت
شاخص عزت نفس از ۵.۳۶ به ۶.۸۴ افزایش یافت
شاخص شادی از ۵.۱۵ به ۶.۷۱ افزایش یافت
شاخص اضطراب از ۵.۳۵ به ۴.۰۶ کاهش یافت

کاونتری گفت: «اضطراب و افسردگی اغلب از احساس تنهایی و جدایی از دیگران نشأت می‌گیرند. از این‌رو، منطقی است که شرکت در فعالیت‌های گروهی در محل زندگی و به‌ویژه کارهایی مثل رسیدگی به اوضاع محله بتواند حس‌و‌حال آدم را بهتر کند و اضطراب را به حداقل برساند.»

داوطلبانی که سه تا چهار ماه در فعالیت‌های سبز مشارکت داشتند، نسبت به افرادی که یک تا چهار هفته در این برنامه‌ها شرکت داشتند، پیشرفت بیشتری را تجربه کردند. مشارکت طولانی‌تر به‌طور میانگین باعث افزایش ۱٫۲۷ واحدی شاخص رضایت از زندگی و بهبود ۱٫۳۵ واحدی شاخص شادی شد.

به گفته پژوهشگران، پیشرفتی که داوطلبان گزارش کردند، مشابه نتایج درمان شناختی-رفتاری کوتاه‌مدت بود؛ روشی که در آن فرد به مدت شش هفته تا یک سال یا بیشتر به‌صورت انفرادی با یک درمانگر گفت‌و‌گو می‌کند. این مسئله نشان می‌دهد که فعالیت در طبیعت می‌تواند مکمل درمان‌های سنتی باشد یا حتی درعمل جای آن‌ها را بگیرد. درمان شناختی-رفتاری نوعی روان‌درمانی است که به فرد کمک می‌کند به الگوهای منفیِ فکری و رفتاری خود پی برده و اقدام به تغییر آن‌ها کند.

نوع فعالیت نیز بر میزان بهبود سلامت روان تأثیر داشت.

داوطلبانی که در فعالیت‌های باغبانی و کشاورزی مراقبتی مشارکت داشتند، نسبت به افرادی که فعالیت‌های ورزشی یا خلاقانه انجام داده بودند، عزت نفس بالاتر و شادی بیشتری را تجربه کردند. این تأثیر مثبت در تمام رده‌های سنی ۱۸ تا ۸۵ سال و در هردو جنسیت یکسان بود.

تریش دارسی، پژوهشگر گروه تحقیقات سلامت روان و اعتیاد در دانشگاه یورک، در این بیانیه گفت: «این مداخله ممکن است برای همه مؤثر نباشد، اما نسخه‌نویس اجتماعی در گفت‌وگوی اولیه و موشکافانه خود با بیمار بررسی می‌کند که آیا فعالیت‌های مرتبط با طبیعت برای او مناسب هستند یا خیر.»

طبیعت چگونه به سلامت روان کمک می‌کند

صنم حافظ، متخصص اعصاب و مدیر مرکز شناخت ذهن در نیویورک، به اپک تایمز گفت: «وقت گذران در طبیعت به تسکین ذهن کمک می‌کند و با فراهم کردن فرصت استراحت برای مغز با دوری از سروصدای همیشگی، صفحات نمایش دیجیتال و دشواری‌های روزمره از میزان استرس می‌کاهد.»

او گفت: «محیط‌های طبیعی مانند پارک‌ها یا باغ‌ها به مردم کمک می‌کنند که آرامش و تمرکز بیشتری داشته باشند،ف زیرا این محیط‌ها نسبت به مناطق شلوغ شهری فشار کمتری به افراد وارد می‌کنند.»

فعالیت‌هایی مثل پیاده‌روی، طبیعت‌گردی یا باغبانی، بدن شما را به حرکت وامی‌دارند و سطح ترکیبات شیمیایی موجود در مغز مانند اندورفین و سروتونین را که باعث بهبود خلق‌و‌خو و انرژی می‌شوند، افزایش می‌دهند.

🆔@ScientificDialectics
21.04.202512:02
💢مشکلات نسخه جدید iOS ؛ برخی کاربران می گویند آپدیت جدید آیفونشان را از کار انداخته است

آپدیت جدید iOS 18.4.1 که قرار بود مشکلات امنیتی آیفون‌ها را برطرف کند، حالا گوشی‌ها را از کار می‌اندازد، برخی کاربران می‌گویند آیفون‌هایشان بعد از نسب عملا از کار افتاده و دیگر قابل استفاده نیست. با وجود تاکید اپل به نصب فوری این آپدیت، این گزارش‌ها باعث شده برخی کاربران در نصب این نسخه تردید داشته باشند. آیا بهتر است فعلا دست نگه دارید؟

به گزارش phonearena، یکی از کاربران در پستی در Reddit نوشته که پس از نصب نسخه iOS 18.4.1، آیفونش به کلی از کار افتاده است و گوشی دیگر حتی IMEI را هم شناسایی نمی‌کند. یعنی شماره شناسایی مختص گوشی کاملا بی استفاده شده.

این کاربر سعی کرده دستگاه را به کمک مک بازیابی کند اما نتیجه‌‌ای نگرفته و در نهایت گوشی را به مرکز خدمات رسمی اپل برده است. کارشناسان گفته‌اند تنها راه تعمیر گوشی تعویض کامل مادربورد است که هزینه بالایی دارد.

پس از انتشار این گزارش کاربران دیگری نیز در شبکه‌های اجتماعی و فروم‌های تخصصی گفتند که تجربه مشابهی داشته‌اند. تعدادی از آن‌ها اعلام کردند که پس از آپدیت، آیفونشان فعال سازی نمی‌شود یا از دسترس خارج شده و حتی مراکز خدمات اپل هم نتوانستند دستگاه را احیا کنند.

برخی افراد گمان کردند که مشکل مربوط به پردازنده baseband (بخش مربوط به ارتباطات شبکه) است و احتمالا نقص سخت افزاری بوده که با ری استارت ناشی از آپدیت خودش را نشان داده است. با این حال برخی از متخصصان اپل می‌گویند که این مربوط به این آپدیت خاص نیست و گاهی اوقات یک به روزرسانی نرم افزاری می‌تواند باعث از کار افتادن کامل دستگاه شود.

توصیه نهایی: آپدیت کنیم یا نه؟

اگرچه احتمال مواجه شدن با این مشکل بسیار کم است، اما تجربه اخیر کاربران بعد از آپدیت موضوعی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت. به‌خصوص زمانی که مراکز اپل هم موفق نشده‌اند این مشکل را برطرف کنند.

اما از طرفی هم اپل این آپدیت را برای رفع آسیب‌پذیری‌های امنیتی گوشی‌های آیفون منتشر کرده و از کاربران خواسته تا هرچه زودتر آن را نصب کنند. که خب یعنی تعویق آپدیت هم ریسک خاص خودش را دارد، به ویژه اگر از دستگاه برای کارهای حساس یا مهم استفاده می‌کنید.

در نهایت اگر آیفون شما قدیمی است یا قبلا با آپدیت‌ها مشکل داشته، بهتر است فعلا دست نگه دارید و آپدیت خودکار گوشی را غیر فعال کنید تا وضعیت آپدیت جدید مشخص شود. اما اگر دستگاهتان جدید است و تا به حال مشکلی برای آن پیش نیامده، احتمالا نصب این آپدیت برای شما بی خطر خواهد بود.

✍️شهر سخت افزار
بزرگترین رسانه سخت افزاری و فناوری


🆔@ScientificDialectics
31.03.202520:16
💢سیارک قاتل در فکر انتقام از زمین است

سیارک هایی که رزونانس خاصی با سیاره مشتری دارند و مسیرشان از مدار زمین می گذرد ، در فرصت های متعددی احتمال برخورد با سیاره ما را خواهند داشت


اگر به یاد داشته باشید چندی پیش عبور سیارک خطرناکی به نام ۲۰۲۴ YR۴ از نزدیکی زمین، باعث نگرانی بسیاری از افراد شده بود.

در ابتدا، دانشمندان احتمالی اندک اما نگران‌کننده‌ای را درباره برخورد این سیارک با زمین در هفت سال آینده پیش‌بینی کرده بودند؛ اما پس از بررسی‌های بیشتر، مشخص شد که این سیارک در سال ۲۰۳۲ از کنار زمین عبور خواهد کرد و با سیاره ما برخوردی نخواهد داشت.

اما ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود و در نهایت این سیارک دوباره بازخواهد گشت. مارتین کانرز، ستاره‌شناس دانشگاه آتاباسکا، در مقاله‌ای به این نکته اشاره‌کرده که این تنها یکی از سیارک‌هایی است که بارها احتمال برخورد با زمین را خواهند داشت.

رزونانس مداری : چرا سیارک ها دوباره بر می گردند

سیارک ۲۰۲۴ YR۴ دارای پدیده‌ای به نام "رزونانس مداری" با سیاره مشتری است. بدین معنا که مدار آن به‌گونه‌ای تنظیم‌شده که با سرعتی متناسب با مشتری حرکت می‌کند. در شرایطی که ۱۲ سال طول می‌کشد تا سیاره مشتری یک دور کامل به دور خورشید بزند، YR۴ هر چهار سال یک‌بار  این کار را انجام می‌دهد (یعنی با نسبت ۳: ۱ با مدار مشتری).

این موضوع اهمیت زیادی دارد؛ چرا که سیارک‌هایی که رزونانس خاصی با مشتری دارند و مسیرشان از مدار زمین می‌گذرد، در فرصت‌های متعددی احتمال برخورد با سیاره ما را خواهند داشت.

کانرز در این رابطه توضیح داد: «در بین همه این سیارک‌ها، باید توجه ویژه‌ای به سیارک‌های رزونانسی مثل ۲۰۲۴ YR۴ داشته باشیم، زیرا درنهایت دوباره بازخواهند گشت.»

شکاف های کرک وود و خطر سیارک های آلیندا

رزونانس ۳: ۱ مداری با مشتری پدیده خاصی است. برای یک قرن، دانشمندان فکر می‌کردند که هیچ سیارکی در کمربند سیارکی که این الگو را دنبال کند وجود ندارد. بعدها و در دهه ۱۹۷۰ میلادی، ستاره‌شناسان دریافتند که سیارک‌هایی که به این نواحی وارد می‌شوند، یا با زمین یا دیگر سیارات داخلی برخورد می‌کنند و یا از منظومه شمسی بیرون رانده می‌شوند. این مناطق خالی از سیارک‌ها، "شکاف‌های کرک‌وود" نامیده شدند.

البته بعدها مشخص شد که این شکاف‌ها کاملاً هم خالی نیستند. دسته‌ای از سیارک‌ها به نام "آلیندا" (Alindas) در همین رزونانس ۳: ۱ با مشتری قرار دارند. این گروه از سیارک‌ها به نام سیارک غول‌پیکر ۸۸۷ آلیندا که در سال ۱۹۱۸ میلادی کشف شد، نام‌گذاری شده‌اند. در صورت برخورد ۸۸۷ آلیندا با قطر ۴ کیلومتری‌اش با زمین، فاجعه‌ای در حد انقراض گونه‌ها رخ خواهد داد.

در ژانویه امسال، این سیارک در نزدیک‌ترین فاصله خود از زمین در ۱۰۰ سال اخیر قرار گرفت.

آیا YR۴ ۲۰۲۴ و آلیندا زمین را تهدید می کنند ؟

خوشبختانه مسیر همه سیارک‌های آلیندا با مسیر زمین تقاطع ندارد. یک عامل کلیدی در احتمال برخورد این سیارک‌ها، زاویه مدار آن‌ها نسبت به زمین است.

یعنی اگر مدارشان نسبت به صفحه مدار زمین زاویه‌دار باشد، احتمال برخوردشان با سیاره ما کمتر خواهد بود؛ اما متأسفانه هم ۲۰۲۴ YR۴ و هم ۸۸۷ آلیندا تقریباً در همان صفحهٔ مداری زمین قرار گرفته‌اند و زاویه کمی با سیاره ما دارند و از همین رو شانس برخورد آن‌ها با زمین بالاتر است.

بااین‌حال دست‌کم لازم نیست که نگران ۸۸۷ آلیندا باشیم؛ چراکه حداقل برای ۱۰۰۰ سال آینده به زمین نزدیک نخواهد شد.

آیا YR۴ ۲۰۲۴ باز خواهد گشت ؟

در سال ۲۰۳۲ میلادی، سیارک ۲۰۲۴ YR۴ از کنار زمین عبور خواهد کرد ولی فرصتی برای ایجاد فاجعه نخواهد داشت؛ اما باید این را در نظر داشته باشیم که این سیارک از مسیر اصلی خود خارج خواهد شد و دیگر در رزونانس ۳: ۱ با مشتری و ۱: ۴ با زمین باقی نخواهد ماند؛ یعنی دیگر هر ۴ سال یک‌بار به زمین نزدیک نخواهد شد، اما بالاخره روزی دوباره به سمت بازخواهد گشت؛ فقط نه به این زودی‌ها!

طبق گفته کانرز، بعضی سیارک‌ها هرگز تسلیم نمی‌شوند و دیر یا زود دوباره به ما سر خواهند زد.

✍️ غزال زیاری 

https://futurism.com/killer-asteroid-return

🆔@ScientificDialectics
27.04.202513:06
💢ابزارهای هوش مصنوعی دانشجویان را وسوسه می‌کند که مفاهیم پایه را کنار بگذارند

یک محقق هوش مصنوعی هشدار می‌دهد که اگر جامعه بیش از اندازه به این فناوری تکیه کند، هوش مصنوعی فرصت یادگیری مفاهیم پایه را از نسل جوان می‌گیرد.

پل دارون، معاون آموزشی فناوری اطلاعات در پردیس دانشگاه جیمز کوک در بریزبن، گفت که ظهور هوش مصنوعی ممکن است شبیه اختراعات قبلی مانند ماشین‌حساب و نرم‌افزارهای مبتنی بر صفحه‌گسترده باشد که کاربران را از «کارهای طاقت‌فرسا و تکراری» بی‌نیاز کردند و این امکان را برای آن‌ها فراهم آوردند که تمرکز بیشتری بر امور خلاقانه داشته باشد.

دارون به اپک تایمز گفت: «مثل این است که یک دستیار ۱۲ ساله داشته باشید که مرتکب اشتباهات زیادی می‌شود، اما بعضی از کارها را خیلی سریع انجام می‌دهد.»

«ابزارهایی مثل کوپایلت شرکت مایکروسافت به‌سرعت در دنیای برنامه‌نویسی توسعه پیدا کرده‌اند، به‌طوری که کاربران برای برنامه‌نویسی‌های سنگین و زمان‌بر به آن‌ها رجوع می‌کنند. این ابزارها در زمان و انرژی صرفه‌جویی می‌کنند تا افراد بیشتر روی دورنمای کلی و ساماندهی مؤلفه‌های پروژه خود تمرکز کنند.»

«از این‌رو، می‌توان گفت عالی است و هوش مصنوعی راهِ ماشین‌حساب را طی خواهد کرد.»

با این‌حال، دارون تأکید دارد که هوش مصنوعی مولّد فراتر از یک ماشین‌حساب ساده است و می‌تواند واردِ حوزه‌هایی شود که کاربران باید آن‌ها را به‌صورت دستی انجام دهند.

او ضمن اشاره به کار برنامه‌نویسی گفت: «آموزش مبانی برنامه‌نویسی به جوانان در شرایطی که هوش مصنوعی می‌تواند در کدنویسی به آن‌ها کمک کند، بسیار دشوار است.»

دارون می‌پرسد: «اما اگر نسل جوان یا کارگران مبتدی مفاهیم پایه را نیاموزند، چطور می‌توانند مفاهیم پیچیده‌تر را یاد بگیرند؟»

«و همین‌جا است که یکی از چالش‌ها شکل می‌گیرد: مرحله آغازین یادگیری برای افرادی که هنوز مفاهیم پایه را نیاموخته‌اند.»

«هوش مصنوعی به‌طور حتم ابزار فوق‌العاده‌ای است، اما باعث می‌شود کسانی که مفاهیم پایه را یاد نگرفته‌اند، به‌جای یادگیری به‌طور دزدکی از این فناوری استفاده کنند.»

علاوه بر چت‌بات‌های پرطرفدار هوش مصنوعی مانند چت‌جی‌پی‌تی، کوپایلت، کلود و غیره، شرکت‌های فناوری درحال توسعه «عامل‌های هوش مصنوعی» هستند که ممکن است تحول دیگری را در این حوزه رقم بزنند.

براساس پلتفرم توسعه‌دهنده گیت‌هاب، عامل‌های هوش مصنوعی می‌توانند با خودکارسازی بسیاری از فرایندها اعم از بازبینی کد، تست، استقرار کد و تشخیص اشکالات باعث ایجاد تحول در برنامه‌نویسی شوند.

مدیرعامل انویدیا: شاید نسل جوان دیگر نیازی به یادگیری برنامه‌نویسی نداشته باشد

اظهارات دارون درحالی مطرح می‌شود که بعضی از چهره‌های شناخته‌شده این صنعت نیز دیدگاه مشابهی دارند.

در اجلاس جهانی دولت‌ها در دبی که در فوریه ۲۰۲۴ برگزار شد، جن‌سون هوانگ، مدیرعامل انویدیا، گفت که نسل بعدی دیگر نیازی به یادگیری برنامه‌نویسی ندارد.

او گفت: «در ۱۰ یا ۱۵ سال گذشته تقریباً تمام کسانی که در این حوزه حضور داشتند، حتماً به شما گفته‌اند که بچه‌ها باید علوم کامپیوتر را یاد بگیرند و برنامه‌نویسی بیاموزند.»

«درواقع، عملاً برعکس است. وظیفه ما این است که فناوری‌های محاسباتی را به شکلی توسعه دهیم که دیگر کسی نیازی به برنامه‌نویسی نداشته باشد و زبان برنامه‌نویسی، زبان انسانی باشد.»

هوانگ افزود که همه می‌توانند به لطف «معجزه هوش مصنوعی» برنامه‌نویسی کنند و این‌که ارتقای مهارت‌ها در آینده ضرورت بیشتری پیدا خواهد کرد.

او گفت: «کشورها و مردمانی که می‌دانند از چه طریقی مشکلات زیست‌شناسی دیجیتال، آموزش جوانان، تولید یا کشاورزی را حل کنند- افرادی که به حوزه تخصصی خود واقف هستند- حالا می‌توانند از این فناوری که همه‌جا در دسترس‌شان قرار دارد استفاده کنند.»

«حالا کامپیوتری در اختیار دارید که هرچه می‌گویید انجام می‌دهد.»

«ما باید مهارت‌های همه را ارتقا بدهیم و من معتقدم که فرایند ارتقای مهارت‌ها لذت‌بخش و شگفت‌انگیز خواهد بود.»

هوش مصنوعی می‌تواند خلاقیت را در بسیاری از زمینه‌ها محدود کند

دارون گفت: «یکی از احتمالات این است که هوش مصنوعی خلاقیت را در جامعه محدود خواهد کرد.»

او گفت: «هوش مصنوعی صرفاً می‌تواند آن‌چه را که در داده‌های آموزشی وجود داشته، تقلید کند. این فناوری می‌تواند داده‌ها را به روش‌های مختلف تلفیق کند، اما دامنه کار آن به همان داده‌ها محدود می‌شود و در مواجهه با مسائلی که کاملاً جدید باشند به مشکل می‌خورد.»

https://www.theepochtimes.com/world/ai-could-tempt-society-to-skip-core-learning-university-dean-cautions-5846701

🆔@ScientificDialectics
💢دلیل اصلی انتخاب چین توسط اپل فاش شد!

طبق ویدئوی منتشرشده توسط تحلیلگر اپل در شبکه ایکس، در بحبوحه تعرفه‌های تجاری ترامپ، همگان خیال می‌کنند دلیل انتخاب چین کارگر ارزان است در حالی که سال‌هاست ارزان بودن کارگر در چین به گفته تیم کوک موضوعیت ندارد بلکه مهمترین دلیل مهارت چینی‌ها و داشتن تخصص به صورت عمقی است که باعث شده آن‌ها روی نیروهای چینی تکیه کنند. او می‌گوید مهندسان متخصص را در آمریکا با زور می‌شود در یک اتاق کنار هم پیدا کرد و نشاند اما در چین به اندازه چند زمین فوتبال، چنین نیروهایی را در اختیار دارید که همه کاربلد هستند.

🆔@ScientificDialectics
Ko'proq funksiyalarni ochish uchun tizimga kiring.