پرسش :
چرا باید به کرفه روی آورد و از گناه پرهیز کرد؟
پاسخ :
دین بهی مزدیسنی زرتشتی از یک دستگاه بسیار دقیق کرفه شناسی و گناه شناسی برخوردار است و متونی همچون مینوخرد، پتت پشیمانی و ارداویراف نامه و غیره لیستی بلند بالا از انواع کرفه ها و گناه ها به ما ارائه می دهند.
از دیدگاه این کهتر (فریدون راستی) مهمترین دلایل لزوم کرفه کاری و پرهیزکاری به شرح زیر است:
۱) کرفه کاری و پرهیزکاری باعث خشنودی دادار اورمزد (دوست ما) و ناامیدی اهریمن (دشمن ما) می شوند. دادار اورمزد به برکت خرد ذاتی (نامور به آسن خرد) و خرد اکتسابی (نامور به گوشوسرود خرد) همواره راهنمای ما به سوی کرفه بوده و از سوی مقابل اهریمن با وارانه نمایی و فریب و دروغ، بدی را در چشم ما، نیکی، دروغ را راستی و زشتی را زیبایی جا می زند. رند و هوشیار آنست که در هر دم اهریمن درون را سرکوب و به ندای خرداورمزدی لبیک گوید و هر فرصتی را برای شتافتن به سوی بهترین اندیشه و گفتار و کردار مغتنم شمارد.
۲) کرفه منشأ سود برای روان و گناه سرچشمه ی زیان برای روح ماست. آنگونه که از دین بر می آید بزرگترین سرمایه ی وجودی ما مردمان، روان ماست و پاکی آن یک ضرورت عقلانی و معنوی است. پاکی روان باعث برخورداری از حس خشنودی از اندیشه و گفتار و کردار خویشتن در گیتی و در نهایت متضمن رستگاری روان در مینو می شود. آلودگی روان دلیلی بر عذاب وجدان و کاهنده ی کیفیت زندگی معنوی در گیتی و گشاینده ی دروازه های دوزخ به سوی روان پس از مرگ است. بدیهی است که انسان خردمند در پی کنشی باشد که از آن سود برخیزد نه زیان چه برای تن و چه برای روان.
۳) هر کار کرفه ای به اندازه ی خودش به تحقق فرشوکرتی (پیروزی نهایی اورمزد بر اهریمن) کمک کرده و باعث پیشبرد جهان به سوی کمال و بی نقصی آغازین خویش می گردد. هر گناه و کار زشت و ناپسندی جهان را آلوده تر کرده و تحقق جهان آرمانی را به تاخیر می اندازد. بدیهی است که کیفیت زندگی فردی به سلامت جامعه ای که در آن زندگی می کنیم، گره خورده است.
✍ فریدون راستی
🍃 @rastih72 🍃