بردهداری/رزیدنتداری
خودکشی تلخ دکتر نرگس محمدپور و دیگر خودکشیهای صورتگرفته در سایهی سکوت دانشگاه، قصور مدیریتی را برایمان واضحتر و روشنتر کرده است.
پوشش ضعیف بیمهی مسئولیت حرفهای پزشکی، ساعات طولانی کار، فرسودگی شدید شغلی، کارآموز محسوب شدن رزیدنت و کارمند یا پزشک مستقل نبودنشان، نبود پایش مؤثر روانی، وجود نظام سلسلهمراتب نظامی و جانوری، بیارزش انگاشته شدن جان رزیدنتها، رفتار نامناسب اساتید و عدم درک شرایط رزیدنتها از سوی آنان، همچنین عدم تناسب میزان کار با دستمزد - یا به عبارتی، بردهداری توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، بهگونهای که امکان دریافت دیه از رزیدنت فراهم است اما وی از درآمدهای حاصل از فرایندهای درمانی بیبهره میماند - از جمله عوامل مهم در خودکشیهای گسترده میان رزیدنتهاست.
همچنین، ساعات کاری طولانی و فشارهای شغلی میتوانند منجر به خستگی عاطفی شوند؛ امری که ممکن است به بیحسی و کاهش حس موفقیت شخصی بیانجامد.
بایستی به این نکته توجه داشت که خودکشی میان رزیدنتها در تمام کشورها نرخ قابل توجهی دارد، اما در کشور ما این نرخ حتی فراتر میرود.
انتظار میرود شخص اول وزارت مذکور، آقای دکتر ظفرقندی، در وهلهی اول با پذیرش شرایط فوق، هرچه سریعتر به سمت حل مسائل یادشده گام بردارد و در این مسیر، همانند وزرای پیشین عمل نکند.
در رابطه با پروندهی جنین مبتلا به فلج مغزی که دکتر محمدپور نیز درگیر آن بودند، لازم است خلأ قانونی و موانع تصمیمگیری در رابطه با موارد اورژانسی - مانند موارد مشکوک به فلج مغزی - برطرف شده و انجام سزارین تسهیل شود؛ تا هم نرخ تولد نوزاد سالم افزایش یابد و هم دعاوی حقوقی ناشی از خلأهای قانونی کاهش یابد.
لذا ما، دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز، با تأکید بر پذیرش شرایط موجود در وهلهی اول، خواستار حلوفصل امور مالی شادروان دکتر محمدپور هستیم؛ تا خانوادهی داغدار آن عزیز، رنجی جز رنج از دست دادن پارهتنشان تحمل نکنند. همچنین، در وهلهی دوم، خواستار ملغی شدن نظام بردهداری/رزیدنتداری در کشور هستیم.
از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی تبریز - از جمله دکتر جودتی - نیز انتظار میرود سکوت پیشه نکرده و دربارهی خودکشی رزیدنت سال چهارم، توضیحات لازم را به دانشجویان ارائه دهند. همچنین، جهت جلوگیری از خودکشیهای دیگر، تمامی رزیدنتها را تحت پایش مستمر و مؤثر سلامت روانی خود و خانوادهشان قرار دهند، و مدیرگروههایی که تاکنون گزارشهایی از عملکرد نامناسبشان ثبت شده است، عزل شوند؛ تا روند آموزش و درمان به بهترین شکل ممکن ادامه یابد.
در پایان، انجمن اسلامی علوم پزشکی تبریز پیگیر مشکلات خانوادهی شادروان دکتر محمدپور خواهد بود و از مسئولان انتظار نهایت همکاری را دارد و تاکید دارد نحوهی برخورد با رزیدنتها در کشورمان با اصول بنیادین حقوق بشر در میثاقهای بینالمللی و منشور حقوق بیماران و پزشکان تعارضات جدی دارد و نقض صریح اصل دوم و بیستم قانون اساسی بهشمار میرود.
🆔 @tbzmed_anjoman
🆔 @anjmotahed | دانشجویان متحد