Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
تاریخ اشکانیان | ARSACID CHRONICLE avatar

تاریخ اشکانیان | ARSACID CHRONICLE

بازبینی و بررسی آکادمیک تاریخ اشکانیان و عناصر
مربوط به آن(هخامنشیان-سلوکیان-کوشانیان-ساسانیان)
از این کانال حمایت کنید:
t.me/boost/Arsacid_Chronicle
گروه:
https://t.me/Arsacid_Chronicle_GP
کتابخانه:
t.me/Arsacid_Lib
Рейтинг TGlist
0
0
ТипПубличный
Верификация
Не верифицированный
Доверенность
Не провернный
Расположение
ЯзыкДругой
Дата создания каналаJan 17, 2022
Добавлено на TGlist
Mar 12, 2025
Прикрепленная группа

Статистика Телеграм-канала تاریخ اشکانیان | ARSACID CHRONICLE

Подписчиков

5 414

24 часа
3
0.1%Неделя
94
1.8%Месяц
399
8%

Индекс цитирования

100

Упоминаний1Репостов на каналах0Упоминаний на каналах1

Среднее охват одного поста

358

12 часов90
71.1%
24 часа3580%48 часов358
4.6%

Вовлеченность (ER)

3.63%

Репостов13Комментариев0Реакций10

Вовлеченность по охвату (ERR)

0%

24 часа0%Неделя0%Месяц
1.05%

Охват одного рекламного поста

382

1 час7419.37%1 – 4 часа10828.27%4 - 24 часа18347.91%
Подключите нашего бота к каналу и узнайте пол аудитории этого канала.
Всего постов за 24 часа
1
Динамика
1

Последние публикации в группе "تاریخ اشکانیان | ARSACID CHRONICLE"

🔶ازدواج سیاسی اُرُد اشکانی با لائودیس شاهزاده کوماژنی


ازدواج اُرُد دوم با لائودیس، دختر پادشاه کوماژن آنتیوخوس اول تئوس یکی از مشهور ترین ازدواج های سیاسی اشکانیان با دیگر دودمان های سلطنتی بود (در کنار ازدواج اشکانیان با خاندان آرتاشسی، آتروپاتن و سلوکیان)، این ازدواج در کنار ازدواج پیش‌تر پَکور(فرزند ارد) با دختر آرتاوازد دوم پادشاه ارمنستان سبب ایجاد یک شبکه و اتحادیه ای از ائتلاف اشکانیان-ارمنستان با کوماژن و متحدین آنها شد. این چارچوب ائتلافی در پاسخ به تهاجم کراسوس و رومیان بود. با وجود چنین اتحادیه ای، در هنگام نبرد اشکانیان با کراسوس و احساس نیاز ارد به دامادش، پادشاه کوماژن تمایلی به کمک در برابر کراسوس یا فرماندهان رومی نشان نداد. با این وجود، رویکرد محتاطانه آنتیوخوس اول به تیره شدن روابطش با اُرُد منجر نشد. برجسته بودن دودمان لائودیس سبب شد فرهاد چهارم، پسر و وارث اُرُد که از لائودیس نبود، از ترس سیاسی برادران خود که از لائودیس بودند را به دلیل نسب برترشان به قتل برساند.


📚| ARSACID DYNASTIC MARRIAGES
✍| Edward Dąbrowa


🌟|
@ARSACID_CHRONICLE
توضیحات گراردو نیولی دربارهٔ سنت دینی ایرانیان

این آریایی‌ها بدون شک سنت‌های مذهبی خود را نیز با خود بردند، و این توضیح می‌دهد که با چه عباراتی باید از تعلق هخامنشیان به سنت اَیریَ (آریایی: airya)، یعنی به یک میراث مذهبی و فرهنگی از کشوری در شرق دورتر، سخن بگوییم.
پس از آن، مزدیسنا در میان آن‌ها رشد کرد، و «ما از هیچ مزدیسنایی که بتوان با اطمینان آن را غیر زرتشتی تعریف کرد، اطلاعی نداریم»، و همانطور که در جای دیگری (1980: 199 به بعد) سعی کرده‌ام نشان دهم، حتی اگر نام «ᵈas-sa-ra ᵈma-za-áš» را در لوح‌های آشوری در نظر بگیریم، هیچ دلیل واقعی برای این ادعا نداریم که خود تصور/مفهوم خدایی همچون اهورامزدا اثر زرتشت نبوده است، علی‌رغم نظر برخی از محققان برجسته بر خلاف آن (برای مثال ویدنگرن) و فرضیه‌ای که اخیراً توسط کویپر مطرح شده است.
برعکس، می‌توانیم فرض کنیم که این ویژگی مهم‌ترین و اصیل‌ترین ویژگیِ پیامِ پیامبر بزرگ ایران باستان بوده است.
به گفتهٔ نیولی، سنت دینی آریاییانِ ایرانی، همان آئین زرتشتی‌ست و اهورامزدا نیز صرفا به آن تعلق دارد.

@ARSACID_CHRONICLE
البریخت تلاش کرده است تا با تکیه بر منابع باز مانده از دوره‌ی اشکانی و پیش و پس از آن، شمار نیروهای هر بخش از شاهنشاهی و از این راه، شمار کل سپاه زیر فرمان اشکانیان را محاسبه کند. بر اساس پژوهش او، هر بخش از شاهنشاهی اشکانی برابر با شمار زیر، نیرو زیرِ فرمان داشت:
نیروهای گارد شاهی: ۱۰ هزار تن
نیروهای پادگان‌های محلی: ۱۰ هزار تن
ارمنستان ۴۶ هزار تن
اران (حدود کشور کنونی آذربایجان): حدود ۴۰ هزار تن
گرجستان: حدود ۴۰ هزار تن
ماد آذربایجان: ۵۰ هزار تن
ماد بزرگ: ۵۰ هزار تن
گرگان: ۱۰ هزار تن
پارت: ۵۰ هزار تن
مرو: ۱۰ هزار تن
هرات: ۱۰ هزار تن
سیستان: ۱۵ هزار تن
کرمان: ۱۵ هزار تن
پارس: حدود ۵۰ هزار تن
سرزمین شوشانِ خوزستان: ۱۰ هزار تن
الیمایی: حدود ۱۵ هزار تن
میان‌رودان: ۱۰ هزار تن
آدیابنه: حدود ۱۰ هزار تن
اوسروئنه: چند هزار تن

این اعداد در واقع پتانسیل نظامی سرزمین‌های نام‌برده هستند، درحالی که تابعیت و عدم تابعیت هر کدام از این سرزمین‌ها، به ویژه دولت‌های دست‌نشانده ممکن بود که از مجموع نیروی نظامی اشکانیان بکاهد. نقطه‌ی ضعف اثر البریخت، اعتماد بیش از حد او به گزارش منابع یونانی-رومی است که می‌دانیم گاه گزارش آنها همراه با اغراق بود، با این حال در مجموع می‌توان با او موافق بود که اشکانیان نیروی نظامی بسیار پرشمار و مهیبی در اختیار داشتند که توانستند بیش از ۴.۵ سده در مقابل خطرات و دشواری‌های فراوان منطقه، قدرت خود را نگاه دارند و بیش از ۳.۵ سده یک قدرت جهانی باشند.

@IranianDDBastan
اشکانیان پادشاهی بزرگی تشکیل دادند، در حالی که مشکلاتشان نیز به همین نسبت بزرگ بودند و در نتیجه، برای مقابله با این مشکلات، به سپاهی نیرومند و پرشمار نیز نیاز داشتند. البریخت در پژوهشی مفصل، در تلاش است تا شمار کل سپاه زیر فرمان شاهنشاهی اشکانی را ارزیابی کند؛ به عقیده‌ی او، مجموع نیروهای دولت مرکزی اشکانی و دولت‌های دست‌نشانده‌ی آن ممکن بود به بیش از ۴۰۰ هزار تن برسد، در حالی که در حالت هجومی، اشکانیان تا حدود ۱۵۰ هزار تن را می‌توانستند به کار گیرند.

@IranianDDBastan
🔻یادداشتی درباره طبقه بندی کلاسیک (قرن ۱۸) شاهان متقدم اشکانی

طبقه بندی کلاسیک شاهان متقدم اشکانی از دو سکه شناس مشهور فرانسوی به نام های "ژان فوی ویلانت (Jean Foy-Vaillant)" و "شارل دو والوا (Charles de Valois)" در سال ۱۷۲۵ می‌باشد، این طبقه بندی نقش برجسته ای در پایه گذاری مطالعات صدر اشکانی ایفا کرد، هرچند توسط محققین مدرن مثل گوتشمید، مارکوارت، ولسکی، کوشلنکو، دابرووا، آثار، اورتوم، البریخت و... مورد نقد و اصلاح قرار گرفته است؛ لیست ویلانت و والوا چنین بود :

ارشک اول "ارشک"
ارشک دوم "تیرداد"
ارشک سوم "اردوان"
ارشک چهارم "اردوان"
ارشک پنجم "فرهاد"
ارشک ششم "مهرداد"


( Imperium, sive, Regum Parthorum historia )

آنها سکه ای را منتسب به ارشک چهارم و پنجم نمی‌دانستند، از طرفی برای تیرداد که در مطالعات مدرن سلطنت او رد شده، سکه قائل بودند، ارشک سوم و چهارم را اردوان نامیدند و اردوان را فرزند تیرداد می‌دانستند!

لیست البریخت

لیست ولسکی
لیست لوتر



@ARSACID_CHRONICLE
🔻خلاصه دیدگاه ولسکی درباره ترتیب شاهان آغازین اشکانیان


ولسکی لیست شاهان متقدم اشکانی را چنین بیان میکند:


ارشک اول
ارشک دوم
فریاپت
فرهاد اول
مهرداد اول
فرهاد دوم
اردوان اول
مهرداد دوم

توضیحات ادمین: در این مقاله به زبان فرانسوی، ولسکی نظر ویلانت را نقد میکند و در طبقه بندی خود برخلاف طبقه بندی ویلانت، خبری از تیرداد و سلطنت فرضی او نیست، بنظر ولسکی نام دومین ارشک، اردوان نیز نمیباشد و ایشان فرزند ارشک اول بجای تیرداد فرضی دانسته شده. این طبقه بندی معیار اصلی و قراردادی میان محققین می‌باشد و کسانی مانند
اولبریخت، دابروا و.... ترتیب او را پذیرفتند و بر اساس لیست ولسکی نظرات خود را مطرح می‌کنند.

ARSACE II ET LA GENEALOGIE DES PREMIERS ARSACIDES
Arsace II et la Généalogie des Premiers Arsacides Author(s): Józef Wolski Source: Historia: Zeitschrift für Alte Geschicht



@ARSACID_CHRONICLE
🔶 توضیحاتی درباره سرود مروارید و بستر اشکانی آن


سرود مروارید یک داستان تمثیلی گنوسی و عرفانی با زیربنای ایرانی است که پیش از پایان حکومت اشکانیان در اطراف ادسا یا مکانی نه چندان دور از آن سروده شده ، این سرود داستانی را بازگو میکند که در آن مرواریدی عرفانی توسط اژدهایی در مصر نگهداری میشد و شاهنشاه مایل به کسب آن بود ، شاهنشاه شرق [اشکانیان] و همسرش شاهزاده جوان را برای بدست آوردن آن میفرستند و شاهزاده در طی مسیر با خوردن غذای مصری و آشنایی با فرهنگ انجا اغوا می‌شود و خود را فراموش میکند در نهایت با نامه های پدر و مادرش به واسطه یک عقاب هدف خود را بازیابی می‌کند و اژدهارا شکست میدهد. در این سرود مروارید نماد جوهر روح ، قدرت معنوی در جهان سنت ایرانی است و اژدها نیز به عنوان حامل و نگهبان نماد عرفانی در مسیر معنویت، مکاشفه عرفانی و در نهایت حالتی روشن از وجود عمل می کند.



📚The Dragon in Medieval East Christian and Islamic Art: With a Foreword by Robert Hillenbrand
Sara Kuehn


@ARSACID_CHRONICLE 🏹
🔶سکه های پیروزی رومیان بر اشکانیان


🔻مارک آنتونی:

اگرچه لشکرکشی مارک آنتونی علیه اشکانیان در سال ۳۶ ق.م ناموفق بود، اما او این سکه را با تیارای(دیهیم) سلطنتی ارمنیان به عنوان تبلیغی برای اعلام پیروزی های اولیه خود در آنجا صادر کرد. بعد از تصرف ارمنستان در سال ۳۴ ق.م ، او با ملکه بطلمیوسی کلئوپاترا هفتم مجدداً با انتشار سکه هایی پیروزی خود
را در یک مراسمی در اسکندریه برای اعلام پسرشان الکساندر هلیوس به عنوان پادشاه ارمنستان اعلام کرد


🔻 آگوستوس:

امپراتور آگوستوس در سال ۲۰ق.م قرارداد صلحی با پادشاه اشکانی فرهاد چهارم منعقد کرد طی آن از درفش های رومی که از لژیون های شکست خورده کراسوس و آنتونی گرفته شده و همچنین هزاران نفر اسیران رومی همگی به روم بازگردانده شوند، اگرچه در واقع این یک پیروزی دیپلماتیک بود، اما طی تبلیغاتی این توافق یک پیروزی بزرگ نظامی تلقی و تبلیغ شد، برای آن طاق پیروزی برپا شد و سکه هایی ضرب شد که تسلیم بودن اشکانیان را نشان می داد و آنها در حال ارائه درفش به آگوستوس هستند . کتیبه معروف به Res gestae divi Augusti که دستاوردهای سلطنت آگوستوس را برمی‌شمارد، این واقعه را شرح می‌دهد:

"اشکانیان مجبور شدند غنایم و درفش های سه ارتش روم را به عنوان تامین کننده دوستی مردم روم به من بازگردانند . این درفش ها در معبد داخلی مارس که در معبد اولتور است قرار داده شده است."


🔻ترایانوس (تراژان)

ترایان در سال ۱۱۴-۱۱۵ میلادی با بهره گیری از جنگ داخلی پارت بین خسرو اول و بلاش سوم به ارمنستان و مناطق بسیاری از میان رودان، از جمله بابل، تیسفون و میشان تا خلیج فارس حمله کردند و آن را تصرف کردند. او یک پادشاه مترسکی را پادشاه ارمنستان کرد و پارتاماسپاتس، پسر خسرو ، را متقاعد کرد که به عنوان پادشاه پارت با حمایت ترایان خدمت کند. او در مراسمی در تیسفون در سال ۱۱۶ میلادی به عنوان پادشاه منصوب شد، اما پس از مرگ ترایان در سال بعد، این شخص توسط پدرش سرنگون شد. تراژان برای یادبود پیروزی های شرقی خود و به ویژه اعطای سلطنت در ارمنستان و پارت، سکه هایی صادر کرد که صحنه پشت عکس، ترایان را نشان می دهد که پادشاه جدید را بر پارت منسوب میکند، کاسیوس دیو واقعه را اینگونه شرح می‌دهد :


« ترایان ترسیده بود که شاید اشکانیان شورشی را آغاز کنند که مایل به انجام آن بودند آنها پادشاه خودشان بودند و بر این اساس وقتی ترایان به تیسفون رفت، در دشتی بزرگ همه رومیان و همه اشکانیانی که در آنجا بودند را با هم فرا خواند و سپس بر سکوی بلندی نشست و پس از توصیف آنچه انجام داده بود به زبانی شیوا، پارتاماسپاتس را به پادشاهی اشکانیان منصوب کرد و دیهیم را روی سرش گذاشت


🔻سپتیموس سوروس

پس از چندین دهه صلح، امپراتور سپتیمیوس سوروس در سال ۱۹۵ میلادی به بین النهرین تحت کنترل اشکانیان حمله کرد و در سال ۱۹۷ میلادی شهر تیسفون را غارت کرد. سکه های اورا اسیران اشکانی را به تصویر می کشد که نمایان‌گر اولین پیروزی سوروس در شرق است. در سال ۲۰۳ میلادی یک طاق پیروزی در رم برپا شد که هنوز پابرجاست، این طاق نقش برجسته های نظامی را به نمایش می گذارد، از جمله فتح و محاصره تیسفون.

Jeffrey Spier, Timothy Potts, Sara E. Cole Persia: Ancient Iran and the Classical World

@ARSACID_CHRONICLE
🔶سکه های رومی که به مناسبت پیروزی بر اشکانیان ضرب شدند


برخی از حاکمان روم پیروزی خود را بر اشکانیان با ضرب سکه هایی اعلام و جشن گرفتند بمانند مارک آنتونی، آگوستوس، ترایان(تراژان)، سپتیموس سوروس...



توضیحات

Persia: Ancient Iran and the Classical World
Jeffrey Spier, Timothy Potts, Sara E. Cole

@ARSACID_CHRONICLE
🔶روایت اتحاد اشکانیان و آرتاشیان : عشقِ برادرانه میان تیگران چهارم و اِراتو با فرهاد چهارم و موزا


🔻حمایت اشکانیان از این زوج آرتشسی و نتیجه سیاست ضد رومی آنها
در سالهای ۵-۸/۶ قبل میلاد زوج سلطنتی ارمنستان، یعنی تیگران چهارم و خواهرش ملکه اِراتو از خاندان آرتاشسی که با یکدیگر ازدواج(سنت زرتشتی خویدوده) کرده بودند، بدون اجازه روم حکومت را در دست گرفتند، آنها به دلیل این اقدام توسط فرهاد چهارم اشکانی حمایت شدند، زیرا فرهاد به سیاست جدید در به چالش کشیدن مداخله و نفوذ روم در پادشاهی ارمنستان نظر مثبتی داشت. پس از چند سال، رومیان تیگران را از قدرت برکنار کردند و عمویش، آرتاوازد سوم (۵ تا ۲ پیش از میلاد) را جایگزین او ساختند. با این حال، اشراف ارمنی (ناخوار) به‌شدت با این تصمیم مخالفت کردند، بنابراین تیگران و اراتو در حدود سال ۲ قبل میلاد با کمک اشکانیان به قدرت بازگردانده شدند. آگوستوس نوه‌اش، گایوس، را با یک ارتش فرستاد تا مسئله را از طریق جنگ حل کند، اما تیگران که خواهان صلح بود، از امپراتور درخواست کرد که ادعای او بر تاج‌وتخت را به رسمیت بشناسد. بر این اساس، این صلح بار دیگر به معنای مداخله رومیان در امور ارمنستان بود.



🔻تلاش روم برای جایگزینی تاج و تخت ارمنستان با خاندان های سلطنتی آذربایجان و کاپادوکیه
با این حال، حکومت دوم تیگران تنها چند سال دوام آورد، زیرا او در نبردی علیه برخی بربرهای شمالی در حدود سال ۲ پس از میلاد کشته شد. اراتو ناچار به کناره‌گیری شد و گایوس سزار، آریوبرزن از ماد آتروپاتن را بر تخت ارمنستان نشاند. اما حکومت او تنها یک سال (۲ تا ۳ پس از میلاد) دوام آورد، زیرا ارمنی‌ها علیه این انتصاب رومی قیام کردند. گایوس سپس تلاش کرد که فرد دیگری را به سلطنت برساند، این بار آرتاوازد چهارم، پسر آریوبرزن، اما پس از چند سال او نیز در حدود سال ۶ پس از میلاد کشته شد. پس از او، تاج‌وتخت ارمنستان در اختیار یک تیگران دیگر قرار گرفت، که احتمالاً نوه هیرود بزرگ، پسر اسکندر اول و گلافیرا، دختر آرخلائوس کاپادوکیه بود. اما اشراف ارمنی بار دیگر او را برکنار کردند و اراتو را به تاج‌وتخت بازگرداندند. او از حدود ۱۳ تا ۱۵ پس از میلاد(تقریبا سه سال) به عنوان فرمانروای مطلق سلطنت کرد، همان‌طور که تاریخ سال سوم (Ε Γ) روی سکه‌های او نشان می‌دهد.


The city of brotherly love. The language of family affection in the Artaxiad dynasty
between the Hellenistic and the Parthian world Omar Coloru
(Università degli Studi di Genova)

@ARSACID_CHRONICLE
🔻نقش فرهاد چهارم در روایت حکومت تیگران چهارم و اراتو

این مقاله به روایت سلطنت تیگران چهارم و اِراتو میپردازد، این زوج ابتدا سیاست ضد رومی آشکار پیش گرفتند و با حمایت اشکانیان بر ارمنستان حکومت کردند، اما آگوستوس موفق شد با اقداماتی تیگران را مجبور به پذیرش نفوذ روم و صلح با آنها کند، پس از مرگ تیگران اشراف زیادی با حمایت روم به قدرت رسیدند که در نهایت اراتو به حکومت رسید، این دوره، سبب ایجاد احساس «عشق برادرانه» میان خاندان اشکانی و آرتاشسی ارمنستان شد و تا حد زیادی سبب اتحاد و پیوند دودمانی میان خاندان های ایرانی مجاور ارمنستان شد.

ترتیب سلطنت :

تیگران چهارم و اراتو آرتاشسی (۸-۵ ق.م)

آرتاوازد سوم آرتاشسی (۵-۲ ق.م)

سلطنت دوم تیگران و اراتو (۲ ق.م)

آریوبرزن آتروپاتنی (۳-۲ میلادی)

آرتاوازد چهارم پسر آریوبرزن (۳-۶ میلادی)

تیگران از خاندان هرودیان-کاپادوکیه (۶-۱۲ میلادی)

اراتو (۱۳-۱۵ میلادی)


کامل

The city of brotherly love. The language of family affection in the Artaxiad dynasty
between the Hellenistic and the Parthian world Omar Coloru
(Università degli Studi di Genova)
@ARSACID_CHRONICLE

Рекорды

18.04.202523:59
5.4KПодписчиков
23.03.202523:59
600Индекс цитирования
06.04.202523:59
478Охват одного поста
06.04.202523:59
532Охват рекламного поста
13.03.202523:59
13.97%ER
06.04.202523:59
9.01%ERR

Развитие

Подписчиков
Индекс цитирования
Охват 1 поста
Охват рекламного поста
ER
ERR
NOV '24DEC '24JAN '25FEB '25MAR '25APR '25

Популярные публикации تاریخ اشکانیان | ARSACID CHRONICLE

24.03.202514:41
💈 تأثیر و پایداری هنر و معماری اشکانی: از هترا و پالمیرا تا مغول و صفوی

ظهور شاهنشاهی پارتی، که توسط سلسله اشکانی اداره می‌شد، شاهد یکی از نوآورانه‌ترین دوره‌های هنر و معماری در تاریخ آسیای غربی بود. سلسله اشکانی قدرت را در پارت به دست گرفت و شاهنشاهی جدیدی ساخت که برای طولانی‌ترین مدت در میان سلسله‌های ایرانی بر آسیای غربی تسلط داشت (247 قبل از میلاد - حدود 224 پس از میلاد در ایران؛ 52-428 پس از میلاد در ارمنستان). در حالی که هنر و معماری اولیه اشکانی به طور خلاقانه و رقابتی از سنت‌های سلوکی فاصله گرفت، نوآوری‌های جدید در معماری کاخ‌ها و بناهای مقدس، از جمله گنبدها و ورودی‌ها و حیاط‌های ایوان‌های تک یا چندگانه، تأثیر عمیق و پایداری را اعمال کرد که می‌توان آن را از طریق معماری صفوی و مغول ردیابی کرد. نگارهٔ شاهی جدید اشکانی، با لباس سلطنتی جواهرنشان و گلدوزی‌شده و تاج باشکوه با نمادهای نجومی یا جانورسان، به شدت بر پادشاهی‌های تحت الحمایه اشکانی مانند الحَضر (هترا) و همچنین نخبگان در شهرهای شرقی روم مانند پالمیرا تأثیر گذاشت.

⭐️|
@ARSACID_CHRONICLE
25.03.202519:42
🔶توضیحات اورتوم درباره خاندان سورن


🔻معرفی اجمالی خاندان سورن:
خاندان سورن یکی از معدود خانواده‌های اشرافی در شاهنشاهی اشکانی می‌باشند که در منابع باقی‌مانده یونانی-رومی با ذکر نام یاد شده اند، به طور کلی خانواده سورن بود یکی از قدرتمندترین، قدیمی‌ترین و بانفوذترین خانواده‌ها نیز به شمار می‌آمد. آنها منابع عظیمی در اختیار داشتند، هزاران سرباز را فرماندهی می‌کردند، همچنین امتیاز تاج‌گذاری پادشاهان اشکانی در مراسم رسمی را در اختیار داشتند. اگرچه وسعت اراضی آن‌ها به طور دقیق مشخص نیست، اما نشانه‌های مهمی درباره موقعیت آن‌ها وجود دارد.


🔻منشأ آنها و کمک آنها به تأسیس اشکانیان
سورنی ها یک خاندان مهم در شرق پارت بوده‌اند، زمانی که ارشک اول در اوایل دهه ۲۳۰ پ،م این منطقه را تصرف کرد و علیه آندروگوراس شورید، خاندان سورن از حامیان اصلی او بودند، آنها به تلاش‌های مختلف‌ خاندان اشکانی برای گسترش دولت اولیه خود در سراسر فلات ایران کمک کردند، احتمالاً در قبال این حمایت، زمین‌های گسترده ای به آن‌ها توسط اشکانیان پاداش و هدیه داده میشد. برای مثال، منابع اولیه اسلامی خانواده سورن را به سرزمین سیستان در شرق فلات ایران مرتبط می‌کنند، البته تایید چنین ارتباطی میان سیستان با خانواده سورن دشوار است.


🔻تسلط یافتن خاندان سورن بر اقوام سکایی در زمان مهرداد دوم :
در اواخر دهه ۱۲۰ پ.م و اوایل دهه ۱۱۰ پ.م، خانواده سورن احتمالاً به مهرداد دوم در شکست دادن مهاجمان آسیای مرکزی کمک کردند، این مردمان مغلوب را در سرزمین‌های خود اسکان دادند و در نهایت با این مهاجمان اسکان‌یافته وصلت کردند و درنتیجه تبدیل به خانواده پیشرو و قدرتمند در سرزمین های شرقی شدند، تا دهه ۵۰ پ.م قدرت و نفوذ آن‌ها همچنان بدون کاهش باقی ماند.


🔻جایگاه سیاسی خاندان سورن و نقش آنها در عزل و نصب پادشاه اشکانی:
سورن‌ها در جایگاهی بودند که هیچ خانواده اشرافی دیگری در شاهنشاهی اشکانی دارای آن نبود، آنها حتی نقش پادشاه‌ساز را ایفا میکردند، اگر جایگاه آنها مورد غفلت و سوءرفتار قرار می‌گرفت آنها به دنبال پادشاهی جدید و سازگارتر برای جایگزینی می‌گشتند، مثلا زمانی که تمرکز مهرداد دوم به سمت غرب رفت و جایگاه پرمنزله سورنیان دچار تهدید و احتمال افول شد، احتمالاً آنها شورش سیاسی به راه انداختند و کودتا سنتروک علیه مهرداد را پشتیبانی و برعهده گرفتند.


نمونه دیگر زمانی که مهرداد چهارم سورنیان را در جایگاه‌های برجسته در حکومت خود نادیده گرفت و به جای آن، به رجال سیاسی از خانواده‌های غربی مانند اُرسانس توجه نشان داده. سورنیان برادر مهرداد یعنی ارد دوم را انتخاب کردند، ارد تا حدی با ازدواج با خانواده‌های شرقی و ایجاد اتحاد با قبایل آسیای مرکزی حمایت آنها را بدست آورد، در اواخر سال ۵۶ پ.م، رئیس خانواده سورن، مردی که فقط با نام خانوادگی سورنا شناخته می‌شود، حمایت خود را از اُرُد دوم برای به چالش کشیدن برادرش جهت دستیابی به تاج و تخت اعلام کرد و درنهایت طی نبرد هایی ارد شاهنشاه شد.

🔻اسکن

--نیکولاس لئو اورتوم--

📚| Patricide, Fratricide, and Betrayal: the Role of Parthia in the First War with Rome
✍| Nikolaus Overtoom
in
📚| Brill's Companion to War in the Ancient Iranian Empires
✍️| John Hoyland & Khodadad Rezakhani
🏛| BRILL
📆| 2024


@ARSACID_CHRONICLE
🔻خلاصه نظر البریخت درباره ارشک بنیانگذار اشکانیان و ایرانگرایی او


ارشک در واقع از ایده پادشاهی یونانی بسیار دور بود، در واقع او سنت عشایری و سلطنتی هخامنشیان مانند کلاه کرباسی و رسوم زرتشتی را بکار برد و برای مقایسه بهتر، می توان آن را به ایدئولوژی کوشانی های اولیه تشبیه کرد که مانند اشکانیان از استپ ها آمده بودند و دولت قدرتمندی را در باختر ایجاد کردند.


@ARSACID_CHRONICLE
31.03.202510:31
🏛 توضیحی دربارهٔ یک مهر هخامنشی، و سخنان مغرضانهٔ پیرامون آن

توضیحات در پست زیر...

@ARSACID_CHRONICLE
07.04.202503:59
🔶سکه های رومی که به مناسبت پیروزی بر اشکانیان ضرب شدند


برخی از حاکمان روم پیروزی خود را بر اشکانیان با ضرب سکه هایی اعلام و جشن گرفتند بمانند مارک آنتونی، آگوستوس، ترایان(تراژان)، سپتیموس سوروس...



توضیحات

Persia: Ancient Iran and the Classical World
Jeffrey Spier, Timothy Potts, Sara E. Cole

@ARSACID_CHRONICLE
25.03.202509:16
اهورامزدا یا زئوس؟ خدای یونانی در میان ایرانیان؟

در برخی نوشته‌های پیشین مانند:
(پست)، (پست)، (پست)، (پست) و (پست)؛ به این موضوع که در برخی منابع تاریخی موجود، که در آن خدای ایرانیان زئوس نام گرفته است، دچار نوعی همسان‌پنداری میان خدایان برتر ایرانی و یونانی هستیم، پرداخته شد. البته این موضوع فقط برای خدایان برتر صدق نمی‌کند و دیگر خدایان نیز این‌چنین‌اند.

اما در دانشنامهٔ ایرانیکا در این باره چنین آمده:
یک کتیبه نذری به زبان یونانی (که احتمالاً در دوران سلوکیان در آنجا قرار داده شده بود) در معبد «فراتَه‌دارَ (Frātadāra)» اواخر دوره هخامنشی در تخت جمشید یافت شد که زئوس مگیستوس، یعنی اهورامزدا، را به همراه دو خدای دیگر، که گمان می‌رود میترا و آناهیتا باشند، فرا می‌خواند.
با این حال، به نظر می‌رسد که از سلطنت کوروش کبیر تا داریوش سوم، رسم بر این بود که یک ارابه خالی که توسط اسب‌های سفید کشیده می‌شد، ارتش ایران را همراهی می‌کرد. این ارابه مقدس «زئوس، یعنی اهورامزدا»، بود که بدون شک فراخوانده می‌شد تا به طور نامرئی در آن مستقر شود (هرودوت 1.189، 7.40؛ گزنفون، کوروش‌نامه، 8.3.12 کورتیوس روفوس، تاریخ اسکندر، 3.3.11).
استفاده از شمایل در پرستش زرتشتی احتمالاً در ساتراپی‌های غربی در اواخر قرن پنجم قبل از میلاد آغاز شد، اگرچه اولین اشاره ادبی به آن از سلطنت اردشیر دوم می‌آید. ظاهراً در زمان این پادشاه، در سال 365 قبل از میلاد، (طبق کتیبه‌ای یونانی که در سال 1974 در ساردیس کشف شد) یک فرماندار پارسی لیدیه مجسمه‌ای را به «زئوس قانون‌گذار (بَرَداتَه: baradāta-)» برپا کرد. نام اهورامزدا به طور منظم توسط یونانیان به این شکل «ترجمه» می‌شد.

📚| M. Boyce, “AHURA MAZDĀ,” Encyclopædia Iranica (Online)

⭐️|
@ARSACID_CHRONICLE
07.04.202504:02
🔶سکه های پیروزی رومیان بر اشکانیان


🔻مارک آنتونی:

اگرچه لشکرکشی مارک آنتونی علیه اشکانیان در سال ۳۶ ق.م ناموفق بود، اما او این سکه را با تیارای(دیهیم) سلطنتی ارمنیان به عنوان تبلیغی برای اعلام پیروزی های اولیه خود در آنجا صادر کرد. بعد از تصرف ارمنستان در سال ۳۴ ق.م ، او با ملکه بطلمیوسی کلئوپاترا هفتم مجدداً با انتشار سکه هایی پیروزی خود
را در یک مراسمی در اسکندریه برای اعلام پسرشان الکساندر هلیوس به عنوان پادشاه ارمنستان اعلام کرد


🔻 آگوستوس:

امپراتور آگوستوس در سال ۲۰ق.م قرارداد صلحی با پادشاه اشکانی فرهاد چهارم منعقد کرد طی آن از درفش های رومی که از لژیون های شکست خورده کراسوس و آنتونی گرفته شده و همچنین هزاران نفر اسیران رومی همگی به روم بازگردانده شوند، اگرچه در واقع این یک پیروزی دیپلماتیک بود، اما طی تبلیغاتی این توافق یک پیروزی بزرگ نظامی تلقی و تبلیغ شد، برای آن طاق پیروزی برپا شد و سکه هایی ضرب شد که تسلیم بودن اشکانیان را نشان می داد و آنها در حال ارائه درفش به آگوستوس هستند . کتیبه معروف به Res gestae divi Augusti که دستاوردهای سلطنت آگوستوس را برمی‌شمارد، این واقعه را شرح می‌دهد:

"اشکانیان مجبور شدند غنایم و درفش های سه ارتش روم را به عنوان تامین کننده دوستی مردم روم به من بازگردانند . این درفش ها در معبد داخلی مارس که در معبد اولتور است قرار داده شده است."


🔻ترایانوس (تراژان)

ترایان در سال ۱۱۴-۱۱۵ میلادی با بهره گیری از جنگ داخلی پارت بین خسرو اول و بلاش سوم به ارمنستان و مناطق بسیاری از میان رودان، از جمله بابل، تیسفون و میشان تا خلیج فارس حمله کردند و آن را تصرف کردند. او یک پادشاه مترسکی را پادشاه ارمنستان کرد و پارتاماسپاتس، پسر خسرو ، را متقاعد کرد که به عنوان پادشاه پارت با حمایت ترایان خدمت کند. او در مراسمی در تیسفون در سال ۱۱۶ میلادی به عنوان پادشاه منصوب شد، اما پس از مرگ ترایان در سال بعد، این شخص توسط پدرش سرنگون شد. تراژان برای یادبود پیروزی های شرقی خود و به ویژه اعطای سلطنت در ارمنستان و پارت، سکه هایی صادر کرد که صحنه پشت عکس، ترایان را نشان می دهد که پادشاه جدید را بر پارت منسوب میکند، کاسیوس دیو واقعه را اینگونه شرح می‌دهد :


« ترایان ترسیده بود که شاید اشکانیان شورشی را آغاز کنند که مایل به انجام آن بودند آنها پادشاه خودشان بودند و بر این اساس وقتی ترایان به تیسفون رفت، در دشتی بزرگ همه رومیان و همه اشکانیانی که در آنجا بودند را با هم فرا خواند و سپس بر سکوی بلندی نشست و پس از توصیف آنچه انجام داده بود به زبانی شیوا، پارتاماسپاتس را به پادشاهی اشکانیان منصوب کرد و دیهیم را روی سرش گذاشت


🔻سپتیموس سوروس

پس از چندین دهه صلح، امپراتور سپتیمیوس سوروس در سال ۱۹۵ میلادی به بین النهرین تحت کنترل اشکانیان حمله کرد و در سال ۱۹۷ میلادی شهر تیسفون را غارت کرد. سکه های اورا اسیران اشکانی را به تصویر می کشد که نمایان‌گر اولین پیروزی سوروس در شرق است. در سال ۲۰۳ میلادی یک طاق پیروزی در رم برپا شد که هنوز پابرجاست، این طاق نقش برجسته های نظامی را به نمایش می گذارد، از جمله فتح و محاصره تیسفون.

Jeffrey Spier, Timothy Potts, Sara E. Cole Persia: Ancient Iran and the Classical World

@ARSACID_CHRONICLE
31.03.202510:33
🏛 توضیحی دربارهٔ یک مهر هخامنشی، و سخنان مغرضانهٔ پیرامون آن

این فرد که در تصویر مشاهده می‌کنید، زمین و زمان را به هم می‌دوزد و به مترجمانی مانند ثاقب‌فر تهمت دروغ و تحریف می‌زند! تا مسئله‌ای به این سادگی را انکار کند، غافل از آن‌که «بی‌سوادی» خود را جار زده است.

احتمالا این فرد نمی‌داند که واژه زرتشت را در زبان اوستایی، «زرتشت» نمی‌گفتند، بلکه «زَرَثوشترَ (Zaraθuštra)» و «زَرَثوشترو (Zaraθuštrō)» می‌گفتند.

جالب‌تر آن‌که برخلاف تصور برخی، صفت «زرتشتی» متأخر نبوده و در اوستا نیز به گونهٔ «زَرَثوشتریش (Zaraθuštrīš)» دیده می‌شود، که دقیقا همان واژه‌ای‌ست که بر روی این مهر هخامنشی نقش بسته است.

اما دربارهٔ این مهر و نوشتهٔ روی آن، گراردو نیولی و بروس لینکلن آن را به ترتیب، «زرتشتی»¹ و «پیروِ زرتشت»² معنی کرده‌اند، نیز رودیگر اشمیت در دانشنامه ایرانیکا، آن را صورتی آرامی از همین واژهٔ زرتشتی³ می‌داند.

همچنین لینکلن این مهر را سندی می‌داند بر این‌که برخی از افراد حاضر در دربار هخامنشی خود را «زرتشتی» می‌دانستند.

1. zrtštrš : zaratuštriš 'Zoroastrian'

2. zrtštrš : zaraθuštriš "Follower of Zarathustra"

3. Aramaic zrtštrš = *Zaraθ/tuštriš


🗂 [References]:
📚Religion, Empire, and Torture
✍Bruce Lincoln
📖| 115
------------------------------
📚| The Idea of Iran: An Essay on Its Origin
✍| Gherardo Gnoli
📖| 91
------------------------------
📚| The Frawardīn Yašt
✍| William W. Malandra
📖| 147, 153-154, 172
------------------------------
📚| Zarathustra's Time and Homeland Geographical Perspectives
✍| Frantz Grenet
📖| 23
------------------------------
📚| ZOROASTER, i. THE NAME
✍| Rüdiger Schmitt
📖| Encyclopædia Iranica
(Online)

@ARSACID_CHRONICLE
25.03.202510:06
🔶اشکانیان در زاویه دید رومیان (با محوریت لوکان)



🔻یکسان پنداری اشکانیان با هخامنشیان و هم سیرگی آنها :
به طور کلی رومیان شاهنشاهی اشکانیان خود را به عنوان وارث هخامنشیان می‌دیدند. برای نمونه، هنگامی که تیبولوس به «آب سلطنتی خواسپه» شاهان پارسی اشاره میکند، مشخص نمیکند مقصودش پادشاهان، هخامنشی یا اشکانی بوده‌اند. اما در ادبیات رومی این تفاوت چندان جدی نبود، به‌ویژه در شعر لاتین. برای مثال، در یکی از *سرودها*، هوراس این دو دودمان را با هم یکی می‌کند و از پادشاه معاصر اشکانی، فرهاد چهارم، به‌عنوان کسی یاد می‌کند که «به تخت کوروش بازگردانده شده است.» شناسایی اشکانیان پارتی به‌عنوان وارث هخامنشیان پارسی ، در ادبیات از اواخر دوران جمهوری روم به بعد کاملاً رایج بود، به‌ویژه در شعر. در ذهن رومی‌ها، اشکانیان نه تنها قلمرو هخامنشیان را به ارث برده بودند، بلکه حتی عادت های غذایی آنها مثل نوشیدن آب تنها از رود خواسپه را هم به ارث برده بودند! هرودوت نیز در داستان زندگی کوروش به این رود اشاره می‌کند؛
اصطلاح «شاهان پارسی» تا قرن سوم میلادی می‌توانست به هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، یا ترکیبی از این سه دودمان و مردمان تحت حکومت آن‌ها اشاره داشته باشد.


🔻اشکانیان: جهان شرقی دست نیافتنی، مستقل و غیرقابل درک
در سنت ادبی امپراتوری روم پارت را نه فقط به‌عنوان یک قلمرو سیاسی خارج از حیطه‌ی روم، بلکه به‌عنوان جهانی کاملاً متفاوت یا حداقل بخشی به‌قدری دورافتاده نشان می‌دهد که عملاً دست‌نیافتنی است، به همین دلیل پومپه در سخنرانی‌اش در برابر جمهوری‌خواهان، امپراتوری اشکانی را *orbis alius* (جهانی دیگر) می‌نامد، پوگورزلزکی نشان داده که کتاب هشتم اثر لوکان، جهان‌بینی‌ای را ارائه می‌دهد که به‌شدت با جغرافیای سیاسی مقدمه تفاوت دارد؛ جایی که روم در مرکز کیهان قرار دارد. در مقابل، برخورد با پارت در کتاب هشتم، پادشاهی اشکانی را به‌عنوان یک همتای امپراتوری، یک جهان مستقل شرقی معرفی می‌کند که ادعاهای روم مبنی بر مرکزیت شهرشان و جهان‌شمولی امپراتوری‌شان را تضعیف می‌کند. شکست فارسالوس تنها قدرت پومپه، فرمانروای پیشین شرق را بی‌ثبات نکرد؛ بلکه افق‌های شناخت و قدرت رومیان را نیز محدود کرد — افقی که دیگر نمی‌توانست به جهان پارت در آن‌سوی فرات نفوذ کند. ناتوانی پومپه در شناسایی خواسپه به‌عنوان منبع آب نوشیدنی اشکانیان، در عین حال که نابودی شخصی او را نشان می‌دهد، استقلال یک قلمرو وسیع شرقی به رهبری پارت را یادآور می‌شود؛ قلمرویی که روم نمی‌تواند آن را درک کند و نه بر آن حکومت داشته باشد.

در کتاب هشتم از جنگ داخلی نوشته‌ی لوکان، پومپه از اصطلاح «اشکانی مغرور» (superbo Arsacidae) برای شاهنشاه اشکانی استفاده میکند، همچنین در این کتاب استدلال‌های لنتولوس علیه اتحاد با پارت دقیقاً روی عادات خانواده سلطنتی متمرکز است: پادشاه اشکانی چندهمسره است و روابط جنسی شنیع(خویدوده) با مادر و خواهرانش دارد، که به نظر لنتولوس، این وضعیت برای کورنلیا خطرناک است و نباید در معرض چنین فساد جنسی قرار گیرد، همه اینها تاحدودی تصور رومیان از اشکانیان و بازتاب آن در ادبیات لاتین را نشان میدهند

🔻اسکن

📚| ARSACID BEVERAGES IN LUCAN
✍| Jake Nabel


@ARSACID_CHRONICLE
25.03.202517:30
مزداپرستی در میان سکاها

یکی از خدایان پانتئون سکایی، تَگی‌مَسَدَس بوده است که بررسی این واژه اشتقاقی به شیوه زیر را نشان می‌دهد:
Thagimasadas (Θαγιμασάδας)
from: *tagi/*tagri-mazdā

به معنای «خدای (مزدا) بهشت/بهشتی»

شاهد دیگر، نام یکی از شاهان سکا که در منابع یونانی گواهی شده است، اوکتامَسَدَس پسر آریاپیتِس است.
Octamasadas (Ὀκταμασάδης)
from: *uχta- (Avestan: uχda-/uχδa-) + *mazdā (> masadas)

به معنای «کلام خدا (مزدا)» یا «کلام خِرَد (مزدا)»

- دیگر پست‌های مرتبط:

مزداپرستی در میان کوشانیان (لینک)
خورشید و اهورامزدای سکایی (لینک)
اهورامزدا در ایزدکدهٔ سغدیان (لینک)
اشاره یونانیان به اهورامزدا و اهریمن (لینک)
همسانیِ خدای سکاها با اهورامزدا (لینک)

⭐️|
@ARSACID_CHRONICLE
🔻تطابق سکه های زوج آرتاشسی با زوج اشکانی


۱)سکه های تیگران چهارم و خواهرش اِراتو

۲)سکه های فرهادک و موزا


به نقل از کولورو سکه های تیگران و اراتو متأثر از سکه های فرهادک و موزا می‌باشد، با این تفاوت که موزا عنوان باسیلیسا و لقب سلطنتی Thea Ourania (بهشتی) را دارد. الهه ای که برای مخاطب یونانی یادآور آفرودیت بود، اما در شرق به ایشتار و آناهیتا ایرانی اشاره میکرد. این دو زوج هم دوره بودند و عامدانه مطابق هم شبیه شدند مثلا نام سلطنتی دو ملکه دو مشترک است و حوزه معنایی و فرهنگی مشترکی دارند، موزا نام عمومی یکی از الهه های هنر است، در حالی که اراتو نام شخصی الهه غزل و شعر عاشقانه است. هردو زوج طرح سکه هارا از یک سنت کلاسیک پرورش یافته از عصر هلنیسم گرفتند. شبیه سازی عامدانه میان این دو خاندان بخشی از سیاستِ « عشقِ برادرانه» میان اشکانیان و آرتاشسیان بود.

از طرفی تیگران به دلیل همگرایی سیاسی با اشکانیان، آگوستوس او را از قدرت برکنار کرد و تیگران پس از به قدرت رسیدن مجدد، لقب فیلوکیسار (Philokaisar"دوست سزار") را نیز بر روی سکه هایش [برای مدارا با رومیان] بکار برد.

@ARSACID_CHRONICLE
08.04.202508:24
اشکانیان پادشاهی بزرگی تشکیل دادند، در حالی که مشکلاتشان نیز به همین نسبت بزرگ بودند و در نتیجه، برای مقابله با این مشکلات، به سپاهی نیرومند و پرشمار نیز نیاز داشتند. البریخت در پژوهشی مفصل، در تلاش است تا شمار کل سپاه زیر فرمان شاهنشاهی اشکانی را ارزیابی کند؛ به عقیده‌ی او، مجموع نیروهای دولت مرکزی اشکانی و دولت‌های دست‌نشانده‌ی آن ممکن بود به بیش از ۴۰۰ هزار تن برسد، در حالی که در حالت هجومی، اشکانیان تا حدود ۱۵۰ هزار تن را می‌توانستند به کار گیرند.

@IranianDDBastan
08.04.202515:12
توضیحات گراردو نیولی دربارهٔ سنت دینی ایرانیان

این آریایی‌ها بدون شک سنت‌های مذهبی خود را نیز با خود بردند، و این توضیح می‌دهد که با چه عباراتی باید از تعلق هخامنشیان به سنت اَیریَ (آریایی: airya)، یعنی به یک میراث مذهبی و فرهنگی از کشوری در شرق دورتر، سخن بگوییم.
پس از آن، مزدیسنا در میان آن‌ها رشد کرد، و «ما از هیچ مزدیسنایی که بتوان با اطمینان آن را غیر زرتشتی تعریف کرد، اطلاعی نداریم»، و همانطور که در جای دیگری (1980: 199 به بعد) سعی کرده‌ام نشان دهم، حتی اگر نام «ᵈas-sa-ra ᵈma-za-áš» را در لوح‌های آشوری در نظر بگیریم، هیچ دلیل واقعی برای این ادعا نداریم که خود تصور/مفهوم خدایی همچون اهورامزدا اثر زرتشت نبوده است، علی‌رغم نظر برخی از محققان برجسته بر خلاف آن (برای مثال ویدنگرن) و فرضیه‌ای که اخیراً توسط کویپر مطرح شده است.
برعکس، می‌توانیم فرض کنیم که این ویژگی مهم‌ترین و اصیل‌ترین ویژگیِ پیامِ پیامبر بزرگ ایران باستان بوده است.
به گفتهٔ نیولی، سنت دینی آریاییانِ ایرانی، همان آئین زرتشتی‌ست و اهورامزدا نیز صرفا به آن تعلق دارد.

@ARSACID_CHRONICLE
28.03.202515:41
🔶 بهرام چوبین: منجی آخرالزمانی دین زرتشتی

ادامه در پست بعدی... 👇
05.04.202503:21
Войдите, чтобы разблокировать больше функциональности.