ساقه مغز:
آناتومی:
یک ساختار ساقه ای شکل است که از قسمت خلفی (پشتی) مغز به سمت نخاع امتداد می یابد. این بخش مغز توسط مننژها محافظت می شود که از سه لایه بافت همبند ورقه مانند تشکیل شده اند و مغز و نخاع را در برمی گیرند.
در خارج از لایه های مننژ، ساقه مغز توسط قسمت تحتانی جمجمه محافظت می شود. مایع مغزی نخاعی (CSF) بین لایه های مننژ و این بخش مغز جریان دارد و آن را تغذیه و از آن محافظت می کند.
ساختار:
از بالا به پایین، ساقه مغز شامل مغز میانی، پل مغز و بصل النخاع است. در هر یک از این بخش ها مسیرهای عصبی وجود دارد که بسیاری از آنها در سراسر این بخش مغز کشیده شده اند.
ریشه های عصبی جمجمه ای در ساقه مغز قرار دارند و هر جفت از 12 عصب جمجمه ای از این بخش مغز خارج می شوند.
در یک بزرگسال با جثه متوسط، ساقه مغز تقریباً 3 اینچ طول دارد.
ساقه مغز، خون را از چندین شریان، مانند شریان های مهره ای، شریان بازیلار (یا سرخرگ قاعدهای) و شریان های پونتین دریافت می کند.
محل قرار گیری ساقه مغز
ساقه مغز که در پشت گردن قرار دارد، قسمت پایینی مغز است که به نخاع پیوند می خورد. در پشت این بخش مغز، مخچه (بخشی از مغز که تا حد زیادی مسئول هماهنگی است) نیز توسط قسمت پایینی جمجمه محافظت می شود.
عملکرد ساقه مغز:
ساقه مغز شامل اعصاب و مسیرهای عصبی است که امکان انجام عملکردهای حرکتی و حسی را در سراسر بدن فراهم می کنند.
مسیرهای عصبی از رشتهای از اعصاب تشکیل شدهاند که به سرعت پیامها را در یک مسیر خاص ارسال میکنند.
مسیرهای عصبی اصلی در این بخش مغز عبارتند از:
راه نخاعی- تالاموسی : این مسیر در قسمت بیرونی ساقه مغز قرار دارد و پیام های دریافت شده از اعصاب حسی را از طریق ساقه مغز و تالاموس در قشر مغز به نخاع منتقل می کند.
راه کورتیکواسپاینال : این مسیر به سمت وسط و نزدیک مرکز ساقه مغز کشیده می شود و پیام های دریافتی از قسمت حرکتی قشر مخ را از طریق ساقه مغز، به نخاع و در نهایت برای کنترل حرکات به عضلات می فرستد.
مسیر اسپاینوسربلار : این مسیر در قسمت جانبی ساقه مغز قرار دارد و پیام هایی را برای تنظیم موقعیت بدن بین مخچه و نخاع رد و بدل می کند.
برخی از ساختارهای موجود در این بخش مغز در هماهنگی با انتقال دهندههای عصبی (پیام رسانهای شیمیایی) و ساختارهای بخشهای دیگر مغز و سراسر بدن برای کنترل عملکردهای پیچیده کار میکنند.
نمونه هایی از این عملکرد ها عبارتند از:
حرکت : ماده سیاه و هسته قرمز در مغز میانی برای کمک به کنترل حرکت با هسته های قاعده ای در نیمکره های مغز تعامل دارند.
عملکردهای خودکار : بصل النخاع حاوی هسته هایی است که عملکردهایی مانند تنفس و تنظیم عملکرد قلبی-عروقی را کنترل می کنند.
خواب و هوشیاری : ساختار شبکهای یا تشکیلات مشبک که گروهی از مدارهای عصبی است که در سراسر این بخش مغز امتداد دارند، برای ایجاد حالات برانگیختگی با قشر مغز تعامل می کند.
✍️مریم محمدی _فرزانه رضایی
-------------------------------📚🧠 -------------------------------
@NS_Thums
-------------------------------📚🧠 -------------------------------
#آموزش
#انجمن_علوم_اعصاب