دفاع از حقوق دشمنم، آری یا خیر؟
«زهره رحیمی»
البته در بکاربردن واژه #دشمن برای تحصنکنندگانِ ابلاغ قانون حجاب و عفاف، احتیاط را زیر پا گذاشتهام اما واقعیت اینست که این دسته از شهروندان با نفرتی که از زنان مخالف #حجاب اجباری دارند و طوریکه خواهان سلب حقوق بدیهی آنها و آسیبرسیدن و تهدیدشان هستند، پس مفهومی کمتر از «دشمن» را، گویا برای این خطاب نمیدانم.
حالا به عنوان یک زن مدعی آزادیخواهی و دموکراسیخواهی، باید به این پرسش سختت پاسخ بدهم که «وقتی مانع ادامه تجمعات جلوی مجلس شدند، موضع من باید چه باشد؟»
چطور از حق تو به عنوان شهروند، برای تحصن و اعتراض خیابانی دفاع کنم که متهم به سادهلوحی و حماقت و بلاهت و ضعف نشوم؟
و از سوی دیگر با سکوت و خاموشیام، متهم به اخلاق دوگانه در دفاع از آزادی بیان و حقوق شهروندی نگردم؟
چطور از حق تو که معتقد به سرکوب هستی، دفاع کنم که از سرکوبگر پشتیبانی نکرده باشم؟
و چه کنم که انفعالم، جلوهی تلافیجویانه و بغضآلود نگیرد؟
با این ملاحظات در خطابم به تو میگویم که:
ای مرد یا زن تحصنکننده (با هدف ابلاغ قانون حجاب و عفاف)؛
✅ من، نه از موضع تو، که از حق تکتک شهروندان برای اعتراضات مدنی از جمله تحصن در فضاهای عمومی حمایت میکنم. بویژه همه آنهایی که تو عمدا به رسمیت نمیشناسی.
✅ در صورت افشای معادلات ناسالم از جمله تبادل پول یا اجیرشدگی در پشت پرده تجمع، نه تنها مدافع حق چنین تجمعی نیستم که آنرا بشدت محکوم میکنم.
✅ به تو با گفتمان غیردموکراتیکات تاکید و یادآوری میکنم که اگر حکمرانی ما مبتنی بر تحزبمحوری و دموکراسی بود، هم تو و هم من در قالب احزاب خود میتوانستیم فرایند پیگیری مطالباتمان را در برابر اقدامات کنترلی و سرکوبگرانه، مصونتر و تضمینشدهتر پیش ببریم.
✅ اینکه من بخاطر آزادیخواه بودنم از حق تو برای بیان دفاع کنم، فرق دارد با اینکه تو از آزادیخواهان انتظار حمایت از آزادی بیانت را داشته باشی. چون اولی رعایت اخلاق سیاسی از سوی من است و دومی شارلاتانیزم سیاسی از سوی تو.
✅ بدان که قوانین اساسی کشور نباید ماهیت سلطهگرانه و سرکوبگرانه داشته باشند. پس هرگونه تضییع حقوق اساسی از جمله حق انتخاب پوشش و سبک زندگی همچون حق اعتراض مدنی و تحصن باید در قوانین پایه، پاس داشته شود. پس در مسیر مطالبهگریات نمیتوانی خواهان سلب حقوق بدیهی و انسانی و مسلم دیگران بشوی.
✅ همه از جمله تو در مسیر مطالبهگریات باید شفاف، آگاه و صادق رفتار کنند، نه با عوامفریبی، دروغ و ریا، مزدوری و رفتارهای جعلی.
✅ قانون طلایی را سرمشق کنی. هر برخوردی که برای خودت از سوی قدرت حاکم نمیپسندی، برای دیگران هم نپسندی و هر روش انتظامی و امنیتی که برای خودت میپسندی برای دیگران هم بپسندی.
نکته: یادداشت فارغ از تمام حواشی طرحشده پیرامون کموکیف تحصن نگاشته شد.
چراغان میکنم این شهر را با اشک و آه خود
که من در کیش و دین تو، ز تو بهتر مسلمانم