tapswap community
tapswap community
Notcoin Community
Notcoin Community
tapswap community
tapswap community
Notcoin Community
Notcoin Community
افغانستانی‌ها avatar

افغانستانی‌ها

در این کانال مطالب مرتبط با افغانستانی‌ها (به‌ویژه افغانستانی‌های ساکن ایران) منتشر می‌شود.
🔝 t.me/afghanistanis/1
📥 @AfghanistanisInbox
📅 ۱۳۹۹/۵/۲۸
TGlist рейтинг
0
0
ТипАчык
Текшерүү
Текшерилбеген
Ишенимдүүлүк
Ишенимсиз
Орду
ТилиБашка
Канал түзүлгөн датаAug 18, 2020
TGlistке кошулган дата
Mar 26, 2025

"افغانستانی‌ها" тобундагы акыркы жазуулар

🎥 فیلم مستند «آخرین آهنگ کابل» (۲۰۲۳)

داستان این فیلم مستند بیننده را در واقعیتِ ویرانگرِ افغانستانِ پس از اشغال طالبان غرق می‌کند: موسیقی ممنوع و مدرسۀ موسیقی بسته شده است. گروهی از نوازندگان جوان دختر، که مجبور شده‌اند پنهان شوند، سعی می‌کنند از افغانستان فرار کنند. آنها به پرتغال فرار می‎کنند تا زندگیِ شکستۀ خود را بازسازی و دوباره شروع به نواختن موسیقی کنند.

#️⃣ #مستند #فیلم #دختران_افغانستان  #موسیقی
🍁 مبارک است

✍🏻 سجاد هاشمی‌نژاد:

مبارک است. داریم بیش از دو میلیون نفر را ــ پیر و جوان، زن و مرد، کودک و بزرگسال، سالم و بیمار ــ از کشور بیرون می‌اندازیم و می‌فرستیم افغانستان. چه کسانی؟ مهم نیست‌ چه کسانی. هرکس که شناسنامۀ ایرانی نداشته باشد. می‌خواهد اینجا به دنیا آمده باشد، اینجا کار کرده باشد، خودش را داوطلبانه به نهادهای دولتی معرفی کرده باشد، ثبت شده باشد، برگۀ هویتی داشته باشد. فرقی نمی‌کند. هر کسی. همه را بیرون می‌ریزیم. اضافات کشور. «مهمان»ها. مهمان...

مهمان‌های پرزحمت. زحمت. زحمت. زحمت. زحمت را چه‌کسی می‌کشد؟ هان؟ آنکه آجرها را زیر آفتاب سوزان روی هم می‌گذارد؟ آنکه در گرمای سگ‌پز تابستان شیراز بدون تجهیزات تا طبقۀ دوم و سوم و چهارم و پنجم و دهم ساختمان نیمه‌کاره می‌رود که مصالح خانه‌های بنده و شما را برای‌مان حمل کند؟ آنکه در خانه‌های ما می‌آید و حیاط و ظرف و مستراح‌مان را می‌شوید و چندرغاز پول با منت می‌گیرد و متلک هم می‌شنود؟ راستی که مهمان‌های پرزحمتی هستند. بودند؟ هستند؟ مُردند؟ هستند؟ رفتند؟

رفتند افغانستان. یا هر جای دیگر. چه فرقی می‌کند. حالا تو بگو در افغانستان زنان و دختران نوجوان اجازۀ تحصیل ندارند. اجازۀ تردد ندارند. بگو آنجا بیمارستان نیست. بیماران درمان‌پذیر خیلی ساده می‌میرند. بگو مدرسه نیست. جاده نیست‌. خانه نیست. بگو «آهای. ما در افغانستان حتی یک نفر را هم نمی‌شناسیم». به درک. بروید! بروند. بروند. بروند. گرچه آتش ببارد.

گرچه آتش ببارد بر دل‌ و جان‌مان، حسش نمی‌کنیم. خودِ بی‌همه‌چیزمان یا برای خودمان یا برای بچه‌مان یا رفیق‌مان یا هر کس و ناکس دیگری پی پناهندگی و گرین‌کارت و اقامت و «سیتیزنشیپ» و کوفت و زهرمار هستیم و بابتش استرس می‌گیریم و دریافتش را به هم تبریک می‌گوییم و برای هم می‌خندیم و گریه می‌کنیم. اما آنها ... مگر آنها هم آدم‌اند؟ اما آنها ... کدام آنها؟ به‌جا نمی‌آورم. گرچه آتش ببارد بر دل و جان‌مان.

دل و جان‌مان. دل و جان‌مان تنگ. دل و جان‌مان تنها. دل و جان‌مان سرد. دل و جان‌مان سیاه.

ما را ببخشایید که چنین بودیم: سرد و تنها و تنگ‌دل. ببخشایید ... نه ...

© از: اینستاگرام سجاد هاشمی‌نژاد (۱۴۰۴/۲/۲۷)
🍁 «وضعیت‎شناسیِ آموزش مهاجران افغانستانی در ایران»

دکتر رسول صادقی (خلاصهٔ سخنان)
(هیئت علمی جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران)

قمر تکاوران (خلاصهٔ سخنان)
(پژوهشگر اجتماعی حوزه مهاجرین)

©️ از: یوتیوب انجمن راحل (بهمن ۱۴۰۳)

🔗 فایل صوتی کم‎حجم‎تر | #نشست #تحصیل
🍁 نگاه امنیتی به مهاجرین نگاهی فاجعه‌بار و ضد توسعه است

💬 عباس عبدی (پژوهشگر اجتماعی)

00:35 اگر غرب امروز مهاجر نپذیرد، اقتصادش سقوط می‌کند. یکی از دلایلی که ایالات متحده قدرتمند است همین [موضوع] است. [...] جلوی مهاجرت را بگیرند، اقتصادشان وامی‌ایستد. اروپا هم همین‌طور است؛ فرقی نمی‌کند. الان روسیه، چون شبیه ماست، از این نظر دچار بحران است، چون نمی‌تواند مهاجر بپذیرد.

🎥 ویدیو از: کانال نود اقتصادی (۱۴۰۴/۲/۲۷)
🍁 زبان ما نشانی دارد از نام و نشان ما

«نام و نشان» نماهنگی هنری است که به همت پایگاه خبری ایراف و مؤسسهٔ فرهنگیِ خاوران با هنرمندی شاعران دو کشور همزبان، ایران و افغانستان، به مناسبت زادروز ابوالقاسم فردوسی و روز پاسداشت زبان فارسی تهیه و منتشر شده است.

شعر: محمدحسین ملکیان

خوانش:
نجیب بارور (از افغانستان) و
محمدرضا ژاله (از ایران)

© از: یوتیوب ایراف (۱۴۰۴/۲/۲۷)

#⃣ #زبان_فارسی #هویت #فرهنگ #شعر
🍁 میزگرد «ایران و مهاجران افغان»

با حضور:
بتول اکبری
(گرداننده خانه کابل)

مازیار خسروی
(سردبیر روزنامه فراز)

محمدرضا واعظ مهدوی
(فعال اجتماعی)

©️ از: یوتیوب انصاف‎نیوز (اردیبهشت ۱۴۰۴)

📝 متن #گفت‌وگو: اینجا و اینجا

🔗 فایل ویدیویی
🍁 میزگرد «ایران و مهاجران افغان»

با حضور:

بتول اکبری (گرداننده خانه کابل)

مازیار خسروی (سردبیر روزنامه فراز)

محمدرضا واعظ مهدوی (فعال اجتماعی)

©️ از: یوتیوب انصاف‎نیوز (اردیبهشت ۱۴۰۴)

📝 متن این #گفت‌وگو را در اینجا و اینجا بخوانید.

🔗 فایل صوتی کم‎حجم‎تر
🍁 جمهوری اسلامی سرگردان میان «نیاز به نیروی کار مهاجران» و «سیاست‌های مهاجرستیزانه»

از نیم میلیون فرصت شغلی منتشرشده در پلتفرم‌های کاریابی در سال گذشته، تنها حدود یک‌چهارم مورد پذیرش کارجویان ایرانی قرار گرفته‌اند. بسیاری از این شغل‌ها شامل کارهای سنگین، خدمات شهری و مشاغل موقت هستند که از نظر طبقه متوسط ایران فاقد جذابیت تلقی می‌شوند.

در حالی که بسیاری از مقامات ایران، از بحران در تأمین نیروی انسانی برای برخی مشاغل سخت و کم‌درآمد سخن می‌گویند، همزمان تبلیغات منفی، برخوردهای انتظامی و جریمه‌های سنگین علیه مهاجران خارجی، به‌ویژه اتباع افغانستانی، به‌صورت رسمی در جریان است.

به گفتۀ علی باقری، مدیرکل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در مصاحبه‌اش با خبرگزاری ایسنا، بسیاری از فرصت‌های شغلی در ایران خالی مانده‌اند چون نیروی کار ایرانی تمایلی به پذیرش آنها ندارد.
«مدت‌هاست که با تغییر فرهنگ کار مواجه هستیم؛ نسل جدید تمایلی به مشاغل سنتی ندارد و بخشی از جامعه نیز از درآمدهای غیرشغلی برخوردار است و ضرورتی برای داشتن شغل احساس نمی‌کند.»


او با اشاره به نیاز بازار کار ایران به نیروی کار مهاجر، هشدار داد که در صورت حذف کارگران افغانستانی، مشاغلی چون خدمات شهری، عمران، راه‌سازی و معادن با بحران مواجه خواهند شد:
«اگر ما از نیروی کار افغانستانی استفاده نکنیم، در بسیاری از مشاغل خدماتی و سخت دچار مشکل می‌شویم. بسیاری از شهرک‌های صنعتی گزارش کمبود نیروی انسانی داده‌اند. ما مکرراً از شهرک‌های صنعتی و انجمن‌های صنفی گزارشاتی را در رابطه‌ با بحران نیروی انسانی دریافت می‌کنیم که این انجمن‌ها و شهرک‌ها با وجود درج آگهی‌های استخدامی و فرصت‌های شغلی در فضای مجازی و روزنامه‌ها موفق به جذب نیروی کار ایرانی نمی‌شوند.»


پیش از این نیز، مالک حسینی، معاون اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با تأکید بر نیاز بازار کار به حضور اتباع خارجی، حذف کامل آنها را غیرواقع‌بینانه دانسته و گفته بود باید برای حفظ این نیروی کار تسهیلات داده شود:

«تنها پرداخت حقوق و مزایا برای جذب و حفظ نیروی کار کافی نیست، بلکه باید به سمت بسته‌های تشویقی نظیر تأمین مسکن و سایر حمایت‌های رفاهی برویم.»


اما در سوی دیگر ماجرا، مقامات قضایی و اجرایی ایران از برخورد شدید با به‌کارگیریِ اتباع غیرمجاز سخن می‌گویند. محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران، پیش از این گفته بود:
«اصنافی که از اتباع غیرمجاز استفاده می‌کنند پلمب خواهند شد و از ظرفیت‌های قانونی برای برخورد با متخلفان استفاده خواهیم کرد.»


اداره کل اشتغال اتباع خارجی نیز هشدار داده است که کارفرمایانی که از خدمات اتباع فاقد پروانه کار استفاده کنند، به ازای هر روز اشتغال غیرمجاز، باید پنج برابر حداقل دستمزد روزانه جریمه بپردازند، رقمی معادل بیش از ۱.۷ میلیون تومان. در صورت تکرار، این جریمه دو برابر می‌شود.

از سوی دیگر، بخشنامه‌هایی از سوی قوه قضائیه و وزارت بهداشت منتشر شده که به‌کارگیریِ اتباع خارجی را در مشاغل مرتبط با بهداشت، رستوران‌ها، درمانگاه‌ها و داروخانه‌ها ممنوع کرده‌اند. این در حالی است که کارشناسان حوزه کار مانند حمید نجف بر نیاز ساختاری به نیروی کار خارجی تأکید می‌کنند:
«باید بازار کار کشور را به‌ گونه‌ای برنامه‌ریزی کرد که در بخش‌های غیرحرفه‌ای از نیروی خارجی به‌صورت قانونی استفاده شود. حذف کامل اتباع نه ممکن است و نه به نفع اقتصاد کشور.»


او با انتقاد از رویکرد صرفاً ضد مهاجران جمهوری اسلامی، پیشنهاد کرده که به‌جای برخورد امنیتی، سیاست‌های مدیریتی و نظارتی چندلایه برای ساماندهیِ حضور مهاجران اتخاذ شود.

در کنار این رویکردهای دوگانه، آمارهای رسمی نیز گویای یک واقعیت هستند: از نیم میلیون فرصت شغلی منتشرشده در پلتفرم‌های کاریابی در سال گذشته، تنها حدود یک‌چهارم مورد پذیرش کارجویان ایرانی قرار گرفته‌اند. بسیاری از این شغل‌ها شامل کارهای سنگین، خدمات شهری و مشاغل موقت هستند که از نظر طبقه متوسط ایران، فاقد جذابیت تلقی می‌شوند.

در نتیجه، جمهوری اسلامی، از یک سو، با نیاز جدی به نیروی کار خارجی برای پرکردن خلأ بازار کار مواجه است، اما از سوی دیگر، با اجرای سیاست‌هایی چون جریمه، تهدید و پلمب در آتش فضای ضد مهاجران می‌دمد.

©️ از: رادیوزمانه (۱۴۰۴/۲/۲۶)
🍁 بحران نیروی انسانی

💬 علی باقری (مدیرکل اشتغال اتباع خارجی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی):

«مدت‌هاست که با تغییر فرهنگ کار در کشور مواجه هستیم، به این معنی که نسل جدید و عمدتاً دهه هفتادی و هشتادی، که تک‌فرزند بوده و از حمایت خانواده برخوردارند، به سمت مشاغل نوظهور و جدید با اتمسفر جدید و جدا از مشاغل سنتی رفته‌اند [...]

اگر ما از نیروی کار افغانستانی استفاده نکنیم، در بسیاری از مشاغل خدماتی سخت و زیان‌آور مانند خدمات شهری، تفکیک پسماند و راه‌سازی، عمران و برخی صنایع و معادن دچار مشکلات مقطعی خواهیم شد. ما مکرراً از شهرک‌های صنعتی و انجمن‌های صنفی گزارشاتی را در رابطه‌ با بحران نیروی انسانی دریافت می‌کنیم که این انجمن‌ها و شهرک‌ها با وجود درج آگهی‌های استخدامی و فرصت‌های شغلی در فضای مجازی و روزنامه‌ها موفق به جذب نیروی کار ایرانی نمی‌شوند.

متأسفانه از مجموع ۵۰۰ هزار فرصت شغلی که طی یک سال گذشته در پلتفرم و سامانه جست‌وجوی شغل قرار داده شد نزدیک به یک‌چهارم این فرصت‌ها از سوی کارجویان ثبت‌نام‌شده مورد پذیرش قرار گرفته و درصد بالایی از این فرصت‌ها خالی مانده است.» (ایسنا؛ ۱۴۰۴/۲/۲۵)
🍁 تأثیر افغان‌ستیزی در اقتصاد ایران

▪️گفت‌وگوی بهمن احمدی امویی با حسام سلامت

02:01 آغاز گفت‌وگو

04:52 افغان‌ها و حضور آنها در ایران چطور برای ایرانی‌ها تبدیل به مسئله شده است؟

22:18 آیا حضور افغان‌ها باعث افزایش نرخ بیکاری شده است؟

25:12 آیا حمایت از حضور افغان‌ها به استثمار کارگران افغان و ایرانی از سوی کارفرما استمرار می‌بخشد؟

30:29 چرا باید از به‌رسمیت‌شناختن افغانستانی‌ها(ی قانونی) در ایران دفاع کرد؟

41:14 راهکار چیست؟

©️ یوتیوب استودیوپات (۱۴۰۴/۲/۲۵)

🔗 فایل ویدیویی | #گفت‌وگو
🍁 تأثیر افغان‌ستیزی در اقتصاد ایران

▪️گفت‌وگوی بهمن احمدی امویی با حسام سلامت

02:01 آغاز گفت‌وگو

04:52 افغان‌ها و حضور آنها در ایران چطور برای ایرانی‌ها تبدیل به مسئله شده است؟

22:18 آیا حضور افغان‌ها باعث افزایش نرخ بیکاری شده است؟

25:12 آیا حمایت از حضور افغان‌ها به استثمار کارگران افغان و ایرانی از سوی کارفرما استمرار می‌بخشد؟

30:29 چرا باید از به‌رسمیت‌شناختن افغانستانی‌ها(ی قانونی) در ایران دفاع کرد؟

41:14 راهکار چیست؟

©️ از: یوتیوب استودیوپات (۱۴۰۴/۲/۲۵)

🔗 فایل صوتی کم‌حجم‌تر | #گفت‌وگو
🍁 «ایران ظرفیت پذیرش اتباع غیرمجاز را ندارد»

💬 مؤمنی (وزیر داخله کشور ایران):

«ایران ظرفیت پذیرش این همه مهمان را ندارد. دو میلیون اتباع غیرمجاز در ایران داریم و بارها اعلام کردیم اولویت نخست ما بازگشت این افراد به کشورشان است. فرصت‌های شغلی گرفته شده و یارانه صرف اتباع می‌شود و ان‌شاء الله برگردند و کشورشان آباد کنند.» (از: ایسنا؛ ۱۴۰۴/۲/۲۶)
✍🏻 محمد سمیع‌پور:

اخراج دوونیم میلیون مهاجر قانونی از کشور بدون زمینه‌سازیِ جاده‌صاف‌کن‌های فاشیست ممکن نبود، همان‌ها که شنیع‌ترین دروغ‌ها را در مورد مهاجرین گفتند تا جامعهٔ ایرانی را نسبت به این سیاست وزارت کشور بی‌حس کنند. ژست دلسوزی برای ایران و کشور گرفتند، از بی‌مسئولیتیِ دولت سخن گفتند، اما کاملاً با دولت هماهنگ بودند. با غیریت‌سازیِ نظام‌مند، مهاجرین را «تهدید» معرفی کردند تا هر نوع خشونتی در حق آنان مجاز شمرده شود.

سال‌ها پیش مدگار اورز، فعال مدنیِ آمریکایی، در مورد کو کلاکس کِلَن‌ها (گروه نژادپرست امریکایی) نوشت:
وقتی کو کلاس کلان صلیبی در حیاط تو می‌سوزاند، آنها فقط تو را تهدید نمی‌کنند، آنها رؤیای عدالت را تهدید می‌کنند.


©️ از: کانال محمد سمیع‌پور (۱۴۰۴/۲/۲۴)

📷 دربارهٔ عکس: در سال ۱۴۰۲ به خانهٔ مهاجران افغانستانی در اقبالیه قزوین حمله شد. همسایه‌های ایرانی برای اینکه از حملهٔ مهاجمان در امان بمانند روی درشان می‌نوشتند: «منزل ایرانی است.» (+)
🍁مدیرعامل افغانستانی شرکت ذوب فلزات در ایران

💬 سید محمدحسین موسوی:

04:08 ما سعی کرده‌ایم کاری انجام دهیم هم برای کشور ایران و اقتصادش، و هم با خودباوری به جنبهٔ اقتصادیِ خود برسیم.

10:26 تولیدات ما شبکه‌های چدنی اجاق گاز است. متأسفانه صادرات را هنوز خود ما اقدام نکرده‌ایم. شرکت‌های برادران ایرانی، دوستان ما، هستند که صادرات را انجام می‌دهند. یک‌سوم تولید ما کارهای صادراتی است به ازبکستان، ترکیه، روسیه و کشورهای اروپایی.

12:15 یکی از مشکلاتی که ما با همکاران و کارگران داریم این کدهایی است که در کارت‌ها و پاسپورت‌ها هر سال عوض می‌شود. اینها در بیمه ثبت نمی‌شود؛ ما در لیست بیمه‌شان مشکل می‌خوریم. ... اتباعی که در اینجا شرکت دارند در خیلی از ادارات مثل دارایی، بیمه، وزارت کار و ... مشکلات زیادی دارند.

©️ از: یوتیوب آرامدیا (۱۴۰۴/۲/۲۵)
شکردخت جعفری، مخترع و نخستین فیزیکدان طبیِ زن اهل افغانستان، توسط دانشگاه ساری بریتانیا در میان دانشمندان برجستهٔ جهان در حلقهٔ کسانی که برای نسل‌های آینده الهام‌بخش هستند قرار گرفت.

خانم جعفری این خبر را پنج‌شنبه، ۲۵ ثور (اردیبهشت)، با نشر عکس‌ها و پستی در صفحهٔ فیسبوکش اعلام کرده است.

او نوشته است:
«روزی بود که حتی اعتمادبه‌نفس نداشتم که آیا می‌توانم ماستری(کارشناسی ارشد) خود را در این دانشگاه (دانشگاه ساری) در کنار دانشجویان بریتانیایی ادامه دهم یا نه. تردید و ترس از ناتوانی همیشه همراهم بود. اما امروز، تصویرم در میان دانشمندان برجستهٔ جهان، در حلقه‌‌ای از کسانی که الهام‌بخش نسل‌های آینده‌اند به نمایش گذاشته شده است.»

©️ از: روزنامه اطلاعات روز (۱۴۰۴/۲/۲۵)

🔗 روایت زندگیِ شکردخت جعفری را در اینجا بشنوید.

#⃣ #زنان_افغانستان

Рекорддор

19.05.202523:59
883Катталгандар
28.02.202522:28
600Цитация индекси
26.03.202513:44
3801 посттун көрүүлөрү
01.03.202523:59
2461 жарнама посттун көрүүлөрү
22.04.202523:59
11.76%ER
26.03.202523:59
57.84%ERR
Катталуучулар
Citation индекси
Бир посттун көрүүсү
Жарнамалык посттун көрүүсү
ER
ERR
JAN '25FEB '25MAR '25APR '25MAY '25

افغانستانی‌ها популярдуу жазуулары

19.05.202507:23
🎥 فیلم مستند «آخرین آهنگ کابل» (۲۰۲۳)

داستان این فیلم مستند بیننده را در واقعیتِ ویرانگرِ افغانستانِ پس از اشغال طالبان غرق می‌کند: موسیقی ممنوع و مدرسۀ موسیقی بسته شده است. گروهی از نوازندگان جوان دختر، که مجبور شده‌اند پنهان شوند، سعی می‌کنند از افغانستان فرار کنند. آنها به پرتغال فرار می‎کنند تا زندگیِ شکستۀ خود را بازسازی و دوباره شروع به نواختن موسیقی کنند.

#️⃣ #مستند #فیلم #دختران_افغانستان  #موسیقی
21.04.202509:08
🍁 «اخراج افغانی، مطالبه هر ایرانی؟»

▪️#گفت‌وگو با تقی آزاد ارامکی و رسول صادقی

11:01 صادقی: در سال ۱۴۰۲ پیمایشی انجام شد. این پیمایش نشان می‌دهد که جامعهٔ ایرانی نسبت به حضور مهاجرین افغانستانی یکدست نیست. سه گروه‌اند: یک‌سوم می‌گویند مهاجرین افغانستانی باید از ایران اخراج شوند. یک‌سوم می‌گویند مهاجرین افغانستانی بایستی [به‌طور] موقت در ایران باشند تا شرایط مبدأ مهیا شود و بعد بازگشت اتفاق بیفتد. یک‌سوم می‌گویند مهاجرین جرئی از جامعهٔ ایران است و یک واقعیتی از جامعهٔ ایرانی شده و ما می‌توانیم به‌عنوان همکار، همسایه و حتی ازدواج با آنها ارتباط و تعامل داشته باشیم.

15:54 آزاد ارامکی: افغانستانی‌ها در ایران به نظر من یک نیروی مؤثر و مفید بودند برای ساختن و توسعهٔ ایران؛ بخش‌هایی که توسعه پیدا کرده‌اند حتماً اثری از افغانستانی‌ها در آن هست. ... من این قصه [مهاجرستیزی] را بیش از همه یک قصهٔ سیاسی و ایدئولوژیک می‌دانم که نتایج امنیتی در برداشته و دارد در عرصهٔ اجتماعی رخنه می‌کند و جامعهٔ ایران را برای افغانستانی‌ها دوگانه می‌کند.

©️ از: یوتیوب انتخاب (۱۴۰۴/۱/۲۰)
26.04.202511:22
🍁 پیش‌نویس قانون اساسی فدرال افغانستان (۱۴۰۴)

در ماده ششم این پیش‌نویس آمده است:

(۱) افغانستان دارای تنوع فرهنگی و مذهبی و اقوام و زبان‌های متعدد می‌باشد.

(۲) شهروند افغانستان هر فردی است که مطابق با احکام قانون، شهروندیِ افغانستان را داشته باشد. بر هر فرد از شهروندان افغانستان «افغانستانی» اطلاق می‌شود.

(۳) هر نوع فعالیت فردی و سازمانی که منجر به تبعیض قومی، دینی، مذهبی، زبانی، نژادپرستی، تکفیر یا پاکسازی قومی، دینی، مذهبی و زبانی شود، یا از آن ستایش کند و یا زمینه را برای آن فراهم نماید و یا دیگران را به آن تحریک کند، تحت هر نامی که باشد، ممنوع است. جزئیات این حکم در قانون تنظیم می‌گردد.


این پیش‌نویس را مجمع فدرال‌خواهان افغانستان «براساس مقتضیات زمان و مطابق با واقعیت‌های متکثر و متنوع قومی، فرهنگی و اجتماعی کشور» تنظیم کرده است. (۱۴۰۴/۱/۸) این مجمع از مردم خواسته است تا دیدگاه‌شان را در این باره اظهار کنند‌.
08.05.202517:22
🍁 پزشک افغانستانی در مسیر خدمت به مردم ایران

واسع‌الدین جویا، پزشک مهاجر افغانستانی، با پشتکار و تعهد، امروز در استان قزوین به مردم مناطق محروم خدمت می‌کند.

جویا، اصالتاً اهل شهرستان اندراب در استان بغلان افغانستان است، در سال ۱۳۹۲ وارد ایران شده و مسیر تحصیل پزشکی را آغاز کرده است.

وی پس از دوره پیش‌دانشگاهی در دانشگاه بین‌المللی امام خمینی، وارد دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بابایی قزوین شد و اکنون به‌عنوان پزشک و مسئول مراکز بهداشتی در مناطقی چون شهرک و زوارک در استان قزوین، مشغول به خدمت است.

او می‌گوید: نجات جان انسان‌ها و کاستن از درد بیماران، بزرگ‌ترین پاداش برای من است. طبابت برایم فقط یک شغل نیست، بلکه رسالتی انسانی و الهی است. (از: باشگاه خبرنگاران جوان؛ ۱۴۰۴/۲/۱۸)
انجمن مطالعات مهاجرت دانشگاه تهران برگزار می‌کند:

مهاجرین در ایران
خاستگاه‌های اجتماعی تمایزگذاری و نابرابری

🎙 سخنرانان:
سارا شریعتی
آرش نصراصفهانی
حسن نوری
مجتبی حسینی

 📅 زمان برگزاری: ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴؛ ساعت ۱۷ تا ۱۹

📍مکان برگزاری: تهران، دانشگاه تهران، دانشکده علوم اجتماعی، سالن شهید مطهری.

#⃣ #نشست
08.05.202511:29
🍁 تحویل ۲‌میلیون‌و ۲۰۰ هزار افغانستانی به طالبان

✍🏻 زهرا جعفرزاده:

بعدازظهر روز سه‌شنبه نشستی با موضوع مهاجران برگزار شد و تعدادی از فعالان حوزهٔ مهاجرت و جامعه‌شناسان دور هم جمع شدند تا از افتتاح انجمن علمیِ مطالعات مهاجرت خبر بدهند. با اینکه این مراسم از هفتهٔ گذشته اطلاع‌رسانی شده بود و آرش نصر‌اصفهانی، پژوهشگر حوزه مهاجرت، سارا شریعتی، جامعه‌شناس و چند فعال حوزهٔ مهاجرت دیگر جزو سخنران‌ها معرفی شده بودند، اما ساعتی پیش از برگزاریِ مراسم، به برگزارکنندگان اعلام شد آرش نصر‌اصفهانی نمی‌تواند در این نشست حاضر شود. او پس از این نشست به «شرق» گفت این اتفاق اولین باری است که رخ می‌دهد: «کسی با من تماس نگرفت و هیچ ایده‌ای ندارم که چرا این اتفاق افتاده است. البته بعید می‌دانم این تصمیم از سوی حراست دانشگاه باشد.»

سیاست‌های ضدمهاجرتیِ دولت جدید سخت‌گیرانه‌تر است
این پژوهشگر حوزهٔ مهاجرت معتقد است مسئولان نمی‌خواهند سیاست‌های اخراج افغانستانی‌ها نقد شود: «در این مدت از هر مسیری که به سمت دولت می‌رفتیم تا دربارهٔ این سیاست‌ها صحبت کنیم و از آنها بخواهیم که بررسی‌های بیشتری داشته باشند، به بن‌بست می‌خوردیم. یعنی به نظر می‌رسد که در سطح دولت تصمیم قاطعی برای اخراج این افراد گرفته شده و اجازهٔ نقدی هم داده نمی‌شود». او این را هم اضافه کرد که در دولت جدید، سیاست‌های مهاجرتی سخت‌گیرانه‌تر هم شده؛ درحالی‌که در دولت قبل برای دو میلیون‌و ۲۰۰ هزار نفر برگه سرشماری صادر شده بود، دولت جدید همین برگه‌ها را هم ابطال کرد. در دولت قبل، ارائهٔ بسیاری از خدمات را به این افراد متوقف کردند، اما دولت جدید کلاً خواستار خروج‌شان است: «از سال ۹۵ قرار بود تمام کودکان، صرف‌نظر از اینکه مدرک دارند یا نه، به مدرسه بروند، اما دولت قبل این سیاست را لغو کرد و دولت جدید یک گام جلوتر رفت و سیاست‌های ضدمهاجرتی سخت‌تری وضع کرد.»

ایرانیان مهاجر‌فرست‌های ضدمهاجرند!
در این نشست سارا شریعتی، جامعه‌شناس، به‌عنوان میهمان صحبت کرد. او [...] گفت وقتی در ایران صحبت از مهاجر می‌شود، منظور مهاجران افغانستانی است؛ یعنی هیچ‌وقت کلیت بحث مهاجرت و مهاجر دیده نمی‌شود. در‌حالی‌که در ایران مهاجران دیگری، از ‌جمله عراقی و پاکستانی و...، هم وجود دارند: «در برخی کشورها مانند فرانسه، مهاجر یعنی کسی که امنیت و هویت آنها را به خطر انداخته، جای آنها را پر و هویت‌شان را خدشه‌دار کرده است. به هر حال، گروه راست‌ محافظ، در کشورهای اروپایی، سیاست پرهیز از خارجی را دنبال می‌کند. حالا این مهاجر هر چقدر فرودست‌تر باشد، شکننده‌تر است. یعنی مهاجران از خاورمیانه آمده، تهدیدشان جدی‌تر از مهاجران دیگر کشورهاست. اما به نظر می‌رسد در ایران چنین چیزی هم حاکم نیست. در یک دوره، این افراد فراخوانده می‌شوند و بعد از چند سالی سیاست بازگرداندن آنها در پیش گرفته می‌شود. اما مسئله اینجاست که در کشورهای دیگر یک سیاست واحد وجود دارد و اینکه همیشه می‌خواهند مهاجر به کشور خودش برگردد. اما در ایران این‌طور نیست. در یک دوره‌ای به دلایل سیاسی و نظامی، این افراد فراخوانده شدند و حالا رانده می‌شوند». این جامعه‌شناس ادامه داد: «مسئلهٔ مهاجران در ایران پرونده‌ای است که سویه‌های مختلف امنیتی و اقتصادی و سیاسی دارد و قطعاً یکی از سویه‌هایش اخلاقی است. ما یک پروندهٔ کلی به نام افغانستانی در ایران نداریم. گروهی از آنها پناهندهٔ سیاسی هستند که برای‌شان بودجهٔ بین‌المللی وجود دارد و از حقوقی برخوردارند.»

مهاجر افغانستانی نیروی کار نیست، ابزار کار است!
ادامهٔ صحبت‌های شریعتی را مجتبی حسینی، که نویسنده و فعال در حوزهٔ مهاجرت است، پی‌ گرفت. او صحبت‌هایش را با ممنوعیت حضور آرش نصراصفهانی شروع کرد و گفت همه مسائل مرتبط با مهاجران، در حال غیرقانونی‌شدن است: «هر‌آنچه مرتبط با مهاجران است، غیرقانونی می‌شود. در طرف مقابل، هم همین افراد هیچ‌گونه حق قانونی ندارند. حتی نمی‌توانند از مراجع رسمی شکایت‌شان را به‌خوبی دنبال کنند. زن و مرد و کودک مورد تعرض‌های مختلف قرار می‌گیرند، اما معمولاً از فرد تجاوزگر حمایت می‌شود؛ چرا‌که این افراد مهاجرند. انسان مهاجر در وضعیت ناانسانی قرار می‌گیرد که در حال کارگرتر‌شدن است. انسان افغانستانی به‌غایت کارگر است. او نیروی کار نیست، ابزار کار است. وضعیت او نامرئی و گنگ است و در شرایط مه‌آلودی قرار دارد. فرصت مطالبه‌گری ندارد و در موضع ضعف قرار دارد. آنها که علیه مهاجران افغانستانی جرمی مرتکب می‌شوند، حتی به‌ندرت مجازات می‌شوند.»

🔗 متن کامل گزارش این نشست را در اینجا بخوانید و فایل صوتی را در اینجا گوش دهید.

©️ از: روزنامه شرق (۱۴۰۴/۲/۱۸)
18.05.202517:04
🍁 مبارک است

✍🏻 سجاد هاشمی‌نژاد:

مبارک است. داریم بیش از دو میلیون نفر را ــ پیر و جوان، زن و مرد، کودک و بزرگسال، سالم و بیمار ــ از کشور بیرون می‌اندازیم و می‌فرستیم افغانستان. چه کسانی؟ مهم نیست‌ چه کسانی. هرکس که شناسنامۀ ایرانی نداشته باشد. می‌خواهد اینجا به دنیا آمده باشد، اینجا کار کرده باشد، خودش را داوطلبانه به نهادهای دولتی معرفی کرده باشد، ثبت شده باشد، برگۀ هویتی داشته باشد. فرقی نمی‌کند. هر کسی. همه را بیرون می‌ریزیم. اضافات کشور. «مهمان»ها. مهمان...

مهمان‌های پرزحمت. زحمت. زحمت. زحمت. زحمت را چه‌کسی می‌کشد؟ هان؟ آنکه آجرها را زیر آفتاب سوزان روی هم می‌گذارد؟ آنکه در گرمای سگ‌پز تابستان شیراز بدون تجهیزات تا طبقۀ دوم و سوم و چهارم و پنجم و دهم ساختمان نیمه‌کاره می‌رود که مصالح خانه‌های بنده و شما را برای‌مان حمل کند؟ آنکه در خانه‌های ما می‌آید و حیاط و ظرف و مستراح‌مان را می‌شوید و چندرغاز پول با منت می‌گیرد و متلک هم می‌شنود؟ راستی که مهمان‌های پرزحمتی هستند. بودند؟ هستند؟ مُردند؟ هستند؟ رفتند؟

رفتند افغانستان. یا هر جای دیگر. چه فرقی می‌کند. حالا تو بگو در افغانستان زنان و دختران نوجوان اجازۀ تحصیل ندارند. اجازۀ تردد ندارند. بگو آنجا بیمارستان نیست. بیماران درمان‌پذیر خیلی ساده می‌میرند. بگو مدرسه نیست. جاده نیست‌. خانه نیست. بگو «آهای. ما در افغانستان حتی یک نفر را هم نمی‌شناسیم». به درک. بروید! بروند. بروند. بروند. گرچه آتش ببارد.

گرچه آتش ببارد بر دل‌ و جان‌مان، حسش نمی‌کنیم. خودِ بی‌همه‌چیزمان یا برای خودمان یا برای بچه‌مان یا رفیق‌مان یا هر کس و ناکس دیگری پی پناهندگی و گرین‌کارت و اقامت و «سیتیزنشیپ» و کوفت و زهرمار هستیم و بابتش استرس می‌گیریم و دریافتش را به هم تبریک می‌گوییم و برای هم می‌خندیم و گریه می‌کنیم. اما آنها ... مگر آنها هم آدم‌اند؟ اما آنها ... کدام آنها؟ به‌جا نمی‌آورم. گرچه آتش ببارد بر دل و جان‌مان.

دل و جان‌مان. دل و جان‌مان تنگ. دل و جان‌مان تنها. دل و جان‌مان سرد. دل و جان‌مان سیاه.

ما را ببخشایید که چنین بودیم: سرد و تنها و تنگ‌دل. ببخشایید ... نه ...

© از: اینستاگرام سجاد هاشمی‌نژاد (۱۴۰۴/۲/۲۷)
🍁 گروه‌درمانی (ویژه نوجوانان مهاجر‌ ۱۵ تا ۱۸ سال)

👤 گروه‌درمانگر: شفیعه مشیری
(درمانگر تحلیلی کودک و نوجوان)

مخاطبان این گروه :
• نوجوانان مهاجری که سال‌های کودکی را در ایران بوده‌اند؛ این گروه معمولاً فضایی برای صحبت در مورد دلتنگی، اضطراب و بحران‌هایی مربوط به هویت اجتماعی و فرهنگی خود ندارند.

• نوجوانانی که در کودکی مهاجرت کرده‌اند؛ آنها معمولاً والدینی دارند که با روش‌های تربیتی و فرهنگ ایرانی رفتار می‌کنند و تضاد این دو فضا و فرهنگ باعث سردرگمی و اختلاف بین آنها شده است.

از مهم‌ترین دستاوردهای این گروه:
• بیان افکار و احساسات در بستری أمن همسان
• شناخت و بازیابیِ هویت مادری
• برقراری ارتباط با همسالان هم‌وطن در سراسر دنیا
• این ارتباطات می‌تواند تکیه‌گاهی برای گذر از بحران‌های مربوط به مهاجرت باشد.

زمان: شنبه‎ها؛ ساعت ۱۸ تا ۱۹:۳۰ (به وقت ایران)

☎️ +989023003638

©️کانال مؤسسهٔ‌ روان‌شناسی ایماژ (اردیبهشت ۱۴۰۴)
16.05.202512:52
🍁 تأثیر افغان‌ستیزی در اقتصاد ایران

▪️گفت‌وگوی بهمن احمدی امویی با حسام سلامت

02:01 آغاز گفت‌وگو

04:52 افغان‌ها و حضور آنها در ایران چطور برای ایرانی‌ها تبدیل به مسئله شده است؟

22:18 آیا حضور افغان‌ها باعث افزایش نرخ بیکاری شده است؟

25:12 آیا حمایت از حضور افغان‌ها به استثمار کارگران افغان و ایرانی از سوی کارفرما استمرار می‌بخشد؟

30:29 چرا باید از به‌رسمیت‌شناختن افغانستانی‌ها(ی قانونی) در ایران دفاع کرد؟

41:14 راهکار چیست؟

©️ یوتیوب استودیوپات (۱۴۰۴/۲/۲۵)

🔗 فایل ویدیویی | #گفت‌وگو
🍁 نگاه امنیتی به مهاجرین نگاهی فاجعه‌بار و ضد توسعه است

💬 عباس عبدی (پژوهشگر اجتماعی)

00:35 اگر غرب امروز مهاجر نپذیرد، اقتصادش سقوط می‌کند. یکی از دلایلی که ایالات متحده قدرتمند است همین [موضوع] است. [...] جلوی مهاجرت را بگیرند، اقتصادشان وامی‌ایستد. اروپا هم همین‌طور است؛ فرقی نمی‌کند. الان روسیه، چون شبیه ماست، از این نظر دچار بحران است، چون نمی‌تواند مهاجر بپذیرد.

🎥 ویدیو از: کانال نود اقتصادی (۱۴۰۴/۲/۲۷)
09.05.202507:31
🍁 ترور رسانه‌ای مهاجران افغانستانی (۱)

▪️نقش مهندسی اجتماعی

✍🏻 حمید انوری:

مهندسیِ اجتماعی در سطح کلان به روش‌هایی گفته می‌شود که دولت‌ها، رسانه‌ها و نهادهای قدرت از آن برای جهت‌دهی به نگرش عمومی و کنترل رفتار اجتماعی بهره می‌برند. به‌نظر می رسد برخی محافل قدرت با مدیریت اطلاعات، دیدگاه جامعه را علیه مهاجران افغانستانی هدایت کرده‌اند.

چگونه اعمال شده است؟
در این چارچوب، گفتمان‌های منفی و تبعیض‌آمیز علیه مهاجران افغانستانی که از سوی برخی نهادهای رسمی، رسانه‌های وابسته و حتی مردم عادی بازتولید می‌شود می‌تواند بخشی از یک راهبرد کلان برای منحرف‌کردن توجه عمومی از مشکلات ساختاری باشد. ایجاد یک «دشمن فرضی» و تمرکز بر مهاجران نه تنها به سرکوب حقوق آنها منجر می‌شود، بلکه امکان مدیریت افکار عمومی را نیز برای نهادهای حاکم فراهم می‌کند. در چنین شرایطی، نارضایتی‌های اجتماعی، به‌جای آنکه متوجه ساختارهای اقتصادی، سیاسی و مدیریتی شود، به سمت یک گروه خاص هدایت می‌شود و، بدین ترتیب، فشار اجتماعی به گونه‌ای کنترل‌شده بازتوزیع می‌شود.

کنترل روایت‌ها و جلوگیری از تغییر نگرش مثبت
وقتی مهاجری موفق می‌شود، برخی ممکن است آن را دلیلی بر برتریِ استعدادهای مهاجران بدانند و جامعه نه تنها آنها را به‌عنوان بخشی از کشور ببینند، بلکه به‌عنوان یک گروه ارزشمند بپذیرد. این می‌تواند مسیر مطالبهٔ حقوق برابر، دسترسیِ بیشتر به دانشگاه‌ها و حتی فرصت‌های شغلی باز کند، که ممکن است با سیاست‌های رسمی یا منافع برخی گروه‌ها تضاد داشته باشد. رسانه‌ها با تکنیک تمرکز مداوم و برجسته‌کردن جرائم، مشکلات و اخبار منفی دربارهٔ گروه هدف، بدون ارائهٔ تصویری متوازن از نقاط مثبت یا دستاوردهای آنها، می‌توانند افکار عمومی را تغییر دهند. در این بین، موفقیت‌های فراوان مهاجران در زمینه‌های مختلف نادیده گرفته می‌شود؛ جامعه باور می‌کند که چنین افرادی اصلاً وجود ندارند. این کار موجب شکل‌گیریِ یک ذهنیت یک‌سویه از مهاجران می‌شود، که بیشتر به مشکلات و چالش‌ها توجه دارد.

ایجاد یک تصویر خاص از یک گروه اجتماعی
زمانی‌که فردی از یک گروه مرتکب جرم می‌شود جرم به کل گروه نسبت داده می‌شود، در حالی‌که چنین برخوردی در مورد سایر گروه‌هایِ قومی و مذهبی (کردها، ترک‌ها، بلوچ‌ها، عرب‌های اهل تسنن، زرتشتیان و ...) و حتی دیگر ملیت‌ها وجود ندارد. وقتی یک گروه اجتماعی همواره در معرض اخبار منفی قرار می‌گیرد، این اطلاعات به‌مرور زمان در ذهن عموم تثبیت می‌شود. این تصویر منفی می‌تواند منجر به سیاست‌های سختگیرانه، تبعیض اجتماعی یا حتی رفتارهای خصمانه علیه آن گروه شود. در چنین شرایطی، مهاجران به‌عنوان یک تهدید و نه یک گروه مفید یا توانمند در جامعه دیده می‌شوند. عملاً مهاجران را از گفتمان عمومی حذف می‌کنند و آنها را به یک «حضور نامرئی» تبدیل می‌کنند.

ایجاد برچسب‌های منفی، ترویج شایعات و اطلاعات جعلی
ارائهٔ گزینشیِ اطلاعات: با حذف بخشی از واقعیت، تصویری مخرب از یک گروه خاص ساخته می‌شود. مثلاً وقتی مهاجری که مرتکب جرم شده برجسته می‌شود، اما به‌طور عمدی اشاره نمی‌شود که نسبت جرم در میان آنان حتی پایین‌تر از میانگین جامعهٔ میزبان است.

استفاده از واژه‌های تحریک‌آمیز: استفاده از عباراتی چون «تهدید امنیتی»، «بحران»، «جاسوس»، «مجرم» برای برچسب‌زدن به یک گروه خاص می‌تواند تأثیر منفیِ زیادی بر افکار عمومی بگذارد.

انتشار شایعات و اخبار نادرست: انتشار شایعات یا بزرگ‌نمایی اخبار نادرست می‌تواند اعتبار یک گروه را زیر سؤال ببرد. مثلاً «افغان‌ها جنوب تهران را اشغال کرده‌اند. حتی یک ایرانی وجود ندارد» بدون هیچ سند و مدرکی باعث ایجاد ترس و نگرانی در جامعه می‌شود.

مهندسیِ اجتماعی دوگانه؛ سانسور دوسویه
در یکی از برنامه‌های صداوسیما، یکی از مستندسازان گروه «روایت فتح» اشاره کرد که مستندی دربارهٔ مشکلات مهاجران افغانستانی تهیه شد، اما صداوسیما اجازهٔ پخش آن را نداد و گفت که نباید مشکلات این گروه بازگو شود. جالب است که وقتی مستندی دربارهٔ موفقیت‌ها و توانایی‌های آنان تولید شد، آن هم پخش نشد! این دقیقاً نشان‌دهندهٔ یک مهندسیِ اجتماعیِ دوگانه است که شامل سانسور مشکلات و همچنین سانسور موفقیت‌ها شود. در این رویکرد، نه تنها مهاجران افغانستانی به‌عنوان یک گروه نیازمند حمایت دیده نمی‌شوند، بلکه حتی موفقیت‌های آنها نیز نادیده گرفته می‌شود. این سیاست باعث می‌شود که مهاجران به یک «حضور نامرئی» تبدیل شوند و از ایجاد همدلیِ عمومی جلوگیری شود.

🔗 متن کامل را در اینجا بخوانید.

©️ از: اینستاگرام حمید انوری (۱۴۰۴/۱/۲۱)
16.05.202507:26
🍁مدیرعامل افغانستانی شرکت ذوب فلزات در ایران

💬 سید محمدحسین موسوی:

04:08 ما سعی کرده‌ایم کاری انجام دهیم هم برای کشور ایران و اقتصادش، و هم با خودباوری به جنبهٔ اقتصادیِ خود برسیم.

10:26 تولیدات ما شبکه‌های چدنی اجاق گاز است. متأسفانه صادرات را هنوز خود ما اقدام نکرده‌ایم. شرکت‌های برادران ایرانی، دوستان ما، هستند که صادرات را انجام می‌دهند. یک‌سوم تولید ما کارهای صادراتی است به ازبکستان، ترکیه، روسیه و کشورهای اروپایی.

12:15 یکی از مشکلاتی که ما با همکاران و کارگران داریم این کدهایی است که در کارت‌ها و پاسپورت‌ها هر سال عوض می‌شود. اینها در بیمه ثبت نمی‌شود؛ ما در لیست بیمه‌شان مشکل می‌خوریم. ... اتباعی که در اینجا شرکت دارند در خیلی از ادارات مثل دارایی، بیمه، وزارت کار و ... مشکلات زیادی دارند.

©️ از: یوتیوب آرامدیا (۱۴۰۴/۲/۲۵)
13.05.202518:31
🍁 لالایی‌های فارسی از بخارا تا بلخ

▪️ لالایی‌های تاجیکستان، ازبکستان و افغانستان

©️ از: یوتیوب بی‌بی‌سی فارسی (۱۴۰۴/۲/۲۲)
05.05.202503:31
🎥 «میزبانیِ جامعهٔ ایران و موج‌های مهاجرهراسی»

03:06 آرش نصراصفهانی
(برساختِ اجتماعیِ مسئلهٔ مهاجران: تمرکز بر نقش رسانه و فراموشیِ ریشه‌های تنش)

33:39 فاطمه موسوی ویایه
(قوم‌مداری) (خلاصه بحث)

©️ از: یوتیوب انجمن راحل (آذر ۱۴۰۳)

🔗 فایل صوتی کم‎حجم‎تر | #نشست #مهاجرهراسی
16.05.202512:52
🍁 تأثیر افغان‌ستیزی در اقتصاد ایران

▪️گفت‌وگوی بهمن احمدی امویی با حسام سلامت

02:01 آغاز گفت‌وگو

04:52 افغان‌ها و حضور آنها در ایران چطور برای ایرانی‌ها تبدیل به مسئله شده است؟

22:18 آیا حضور افغان‌ها باعث افزایش نرخ بیکاری شده است؟

25:12 آیا حمایت از حضور افغان‌ها به استثمار کارگران افغان و ایرانی از سوی کارفرما استمرار می‌بخشد؟

30:29 چرا باید از به‌رسمیت‌شناختن افغانستانی‌ها(ی قانونی) در ایران دفاع کرد؟

41:14 راهکار چیست؟

©️ از: یوتیوب استودیوپات (۱۴۰۴/۲/۲۵)

🔗 فایل صوتی کم‌حجم‌تر | #گفت‌وگو
Көбүрөөк функцияларды ачуу үчүн кириңиз.