Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
انسان شناسی و فرهنگ avatar

انسان شناسی و فرهنگ

انسان شناسی،علمی ترين رشته علوم انسانی و انسانی ترين رشته در علوم است.
New Site:
Anthropologyandculture.com
Old Sites:
Anthropology.ir
Old.anthropology.ir
Aparat.com/IIAC.AV.Productions
Aparat.com/NASSER_FAKOUHI
NasserFakouhi@gmail.com
TGlist рейтинг
0
0
ТипАчык
Текшерүү
Текшерилбеген
Ишенимдүүлүк
Ишенимсиз
Орду
ТилиБашка
Канал түзүлгөн датаЛист 13, 2015
TGlistке кошулган дата
Бер 16, 2025

Рекорддор

28.03.202523:59
6.3KКатталгандар
28.02.202519:07
6Цитация индекси
16.03.202523:59
2471 посттун көрүүлөрү
16.03.202515:27
2471 жарнама посттун көрүүлөрү
17.03.202523:59
2.69%ER
16.03.202523:59
3.92%ERR
Катталуучулар
Citation индекси
Бир посттун көрүүсү
Жарнамалык посттун көрүүсү
ER
ERR
ЛЮТ '25БЕР '25КВІТ '25

انسان شناسی و فرهنگ популярдуу жазуулары

23.03.202511:58
ویژه‌نامهٔ نوروز ۱۴۰۴ و نوزدهمین سالگرد تأسیس انسان‌شناسی و فرهنگ - نسخهٔ نهایی
26.03.202515:04
✅دربارهٔ کانال
@baharmokhtarian

✍هنگامی که از اسطوره سخن می‌گوییم، منظورمان واژه‌ی یونانی "میتوس" به معنی "روایت، نقل" است. اما خودِ این واژه چه در یونانی و چه صورتِ ترجمه شده‌ی آن به اسطوره در زبان فارسی، که عمری نزدیک بر ۶۰ سال دارد، گشاینده‌ی معضل مفهومی پدیده‌ی میتوس/ اسطوره نیست؛ به عبارتی، از طریق  خاستگاه واژه و ریشه شناسی آن نمی توان به سادگی به درک پدیده‌ی  میتوس رسید. با آن که، این اصطلاح  معطوف به خاستگاه و سیرِ تاریخیِ پدیده از فلاسفه‌ی یونان باستان گرفته تا سپس‌تر نزدِ متکلمان و متألهانِ مسیحی است، ولی در عصر مدرن به گونه‌های مختلف تعبیر و تفسیر شده است.
واژه‌ی "اسطوره" اما بایستی در فارسی برگردانِ "هیستوریا" یونانی می‌بود که مراد روایاتی از رویدادهای تاریخی و زمانمند مبالغه‌آمیز است. اما متاسفانه اصطلاحِ میتوس را به اسطوره که خود در عربی برگردان هیستوریا بوده و با واژه امروزی story  هم‌ریشه است، برگردانده‌اند.
"میتوس" یونان باستان  روایت‌هایی از اعمال و افعال ایزدان، نیمه‌ایزدان و نیز نیروهای شر یا دیوان بوده و نزد یونانیان باستان مترادف با " تئوگونی" یا داستان ایزدان و کارکیای آنان در جهان تلقی می‌شد.
از همان آغاز در یونان  نزد فلاسفه باستان واژه " میتوس" در برابر " لوگوس" تعریف می‌شد.  از اواخر دوران باستان و دوران رومی‌ها گرچه به داستان‌های یونانی ( mythoi ) ارجاع می‌دادند، اما با ظهور حقیقت  دین مسیحیت، این گونه داستان‌ها خلاف آموزه‌های مسیحی و حقیقت آن به شمار می‌رفت. به عبارتی حقیقت میتوسی متفاوت از حقیقت الهی مسیحیت بود  و ازاین رو آنها را داستان‌هایی خرافی و دروغین دانستند.
از رنسانس به این سو به ویژه در آلمان با کشف دوباره‌ی فرهنگ یونان از طریق ترجمه و تصحیح متون، بار دیگر به اصطلاح "myth" توجه شد و کوشش‌هایی برای فهم این پدیده صورت گرفت. با این همه، دروغین و خیالی دانستنِ داستان‌های میتوسی/ اسطوره‌ای همچنان تا قرن نوزدهم و بیستم رویکردی مسلط بود. اما چرخش نو به پدیده اسطوره از قرن نوزدهم به این سو، بر اثر دستاوردهای انسان‌شناسان و مردم‌شناسان  شکل گرفت. مواجهه با فرهنگ‌های ابتدایی/ بدون خط و نیز شناخت فرهنگ‌ها و تمدن‌های باستان دارای خط و رمزگشاییِ بسیاری از مکتوبات این تمدن ها نظریه‌های نویی را بر پایه‌ی نگاه علمی- عقلانی در برخورد با میتوس/ اسطوره بنیاد و اصطلاح میتولوژی را ( mythology)  شکل داد. این اصطلاح که از دو بخش mythos  و  logos است، در پی بدست آوردن لوگوس میتوس بر پایه نگاه علمی است.
این رویکردِ تازه می‌کوشید به روایت‌های میتوسی/ اسطوره‌ای نه به صورت منفک و خیالی، بلکه به اندیشه‌ی اسطوره‌ای- دینی، شکل گیری آن در فرهنگ بشری، مستمر و پایدار بودن آن نزد باورمندان و نیز تاثیر وتاثرات اجتماعی آنها توجه شود.
بنابراین کوشش ما در این کانال نه بازگویی صرف و سرگرم کننده‌ی داستان‌های  اسطوره‌ای و نه تعبیر و تفسیرهای ذهنی از آنها، بلکه بدست آوردن لوگوسِ میتوس است. برای چنین مقصودی پدیده و داستان‌های میتوسی باید در سیری تاریخی با بهره‌گیری از مطالعات زبان‌شناسی تاریخی، ریشه‌شناسی واژه‌ها و نیز نظریه‌های مدرن با روش‌شناسی‌های دقیق و آزموده شده بررسی شود، تا شاید به معنا و کارکرد آنها نزدیک شویم.
10.04.202514:19
📽️#با_ما_در_یوتیوب


✅موزه هنر: پائولا مورزون بکر، نقاش اکسپرسیونیست(۱۸۷۶-۱۹۰۷).


گردآوری و تنظیم: #زهره_دودانگه.


📚در نقاشی‌های پائولا، مادری، تنهایی و مرگ در سکوتی پُرگو کنار هم می‌نشینند.
—ماریا گودمن.


https://youtu.be/QloNnT1u6MI?si=7Tp3imyIRR6KzkCA
✉️📄دعوت به عضویت در کانال اسطوره‌شناسی خانم دکتر بهار مختاریان

@baharmokhtarian
✅متلاشی شدنِ متلاشی‌شدگان: پیامدهای جامعه‌شناختی جهانی انتخاب ترامپ (بخش ۲)
عبدی جوادزاده، برگردان: آذر جوادزاده

✍️از دهه ۱۹۸۰ به بعد، برای چندین دهه، جهان با کنش، جنبش اجتماعی و سیاسی انسان‌ها که سعی در ایجاد و شناخت هویت فرهنگی خود داشتند، مواجه شد. چرخش تا حدودی ناگهانی بود. ناگهان مردم متوجه جریان‌های مذهبی، نژادی، هویت قومی و جنسیتی شدند و از جامعه، دولت و دیگران خواستند آنها را همانگونه که هستند، بشناسند مثل لاتین، مسلمان، سیاه‌پوست، مهاجر یا بومی آمریکایی. به نظر می‌رسد، نتیجه مانند یک جامعه چند فرهنگی باشد. در این زمینه و شاید در پس‌زمینه، چارلز تیلور (۱۹۹۴) برای اولین بار مفهوم سیاست هویت را مطرح کرد. این ایده در سراسر جهان گسترش یافته که نه تنها...

متن کامل در:
https://B2n.ir/sq7899
✅روحانیون سخن می‌گویند!
پیر بوردیو، برگردان به فارسی: فرشین کاظمی‌نیا

✍️متن زیر ترجمۀ مصاحبه‌ای از «پیر بوردیو» (Pierre Bourdieu)، جامعه‌‌شناس و مردم‌شناس مشهور فرانسوی است که در آن از اسلام و روشنفکر جمعی سخن می‌گوید. این گفت‌وگو با «فرانتس شولتایس» (Franz Schultheis) و «آنا شوسر» (Anna Schosser)، برای نشریۀ «فرانکفورتر روندشاو» (Frankfurter Rundschau) به تاریخ ۲۱ نوامبر ۲۰۰۱ انجام شد و نسخۀ اصلی آن آلمانی است. ترجمۀ آن به فرانسه توسط «ماری مرت»، (Marie Meert) برای درج در مجموعۀ مصاحبه‌های بوردیو انجام شده است.

متن کامل در:
https://B2n.ir/xb2354
✅متلاشی شدنِ متلاشی‌شدگان: پیامدهای جامعه‌شناختی جهانی انتخاب ترامپ (بخش ۱)
عبدی جوادزاده، برگردان: آذر جوادزاده

✍️مشاهده ساده جامعه‌شناختی از چرایی و چگونگی انتخاب رهبرانی مانند دونالد ترامپ توسط گروه بزرگی از جمعیت یک کشور، نشان‌دهنده جهش به سیاست راست و محافظه‌کارانه است. در این مقاله نویسنده به جامعه‌شناسی واقعی[۲] می‌پردازد که چرا جمعیتِ متلاشی‌شده، در مقابل هویت طبقاتی، با توسل به فردگرایی افراطی و ترس از دیگری، بیش از پیش تکه‌تکه شده است. این احساس تنهایی و تلاش برای بقا، انتخاب امپراطور غایی در مفهوم نظم اجتماعی هابزی[۳] را به همراه آورده است. در سطح جهانی ما به دو دوره اصلی طبقه و...

متن کامل در:
https://B2n.ir/zy5734
بازنشر کتاب «سینمای ضد جنگ ژاپن»
نویسنده: طاهره عزیزی

برهه تاریخی به شدت جذابی است. با توجه به شتاب دگرگونی‌های اجتماعی، سیاسی، حقوقی و... نمی‌توان به راحتی دست به قلم شد. اما تا همین لحظه، چند صد موضوع ریشه‌ای برای پرداختن وجود دارد. در این مجال به چند دلیل باز نشر کتاب "سینمای ضد جنگ ژاپن" را ضروری می‌بینم.
یک _ تکرار انتشار عامدانه بحران اروپا و غرب، به شرق. چنانچه مظنون اصلی تحریک برخی از سران حماس در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳، روسیه بوده است.

دوم: تکرار واژه ساختگی "جنگ جهانی" و شروع چند ماهه قراردادهای تحت الحمایگی=استعمارِ نو، توسط ترامپ و برخی کشورها. برای مثال: السیسی در عمل مصر را به تاراج گذاشته است، که درگیر جنگ نشود. بریتانیا، عراق را حمایت می‌کند. 

سوم: بر خلاف تصور بسیاری، آمریکا در برابر ژاپن کوچک شکست خورده بود. نود درصد ارتش ژاپن در چین درگیر بودند. به منظور سرپوش گذاشتن به ناکامی، همانند غزه، آمریکا غیرنظامیان را در هیروشیما و ناگازاکی هدف گرفت. 

لینک دانلود کتاب...
http://dl.ketabesabz.com/ebooks3/up/cinemaye-zede-jang_%5Bwww.ketabesabz.com%5D.pdf
✅نصرت کریمی، تبلور تاریخ نمایش مدرن در ایران
فرشین کاظمی‌نیا

✍️انتشار مجموعه‌ی مستند روایت پردازانه از زندگی و کار «نصرت کریمی» (۱۳۹۸-۱۳۰۳) در شش قسمت، با عنوان «هنرمند بودن در ایران» به گمان من رخداد فرهنگی مهمی در سال ۱۴۰۳ بوده است. این مجموعه که نام سه کارگردان -مهرداد اسکویی، بابک کریمی و روح‌الله انصاری- را در عنوان‌بندی دارد، طی حدود دو دهه، ساخته و پرداخته شده و داستان زندگی نصرت کریمی را به زبان خود او و نزدیکان و برخی از همکارانش روایت می‌کند. از سویه‌های گوناگون می‌توان درباره‌ی این مجموعه سخن گفت. در این رهگذر، نکات تاریخی و...

متن کامل در:
https://B2n.ir/nb1836
✅انتشار هفتگی کتاب «فرهنگ انسان‌شناسی اجتماعی و فرهنگی»: بخش چهلم، دین بودایی

بخش چهل/ دین بودایی (Buddhism)/ دیوید ن. گِلنر/ برگردان: مهرداد میردامادی

متن کامل در:
https://B2n.ir/em2703
✅زیبایی‌شناسی فاشیسم (۱): از وین تا مونیخ (بخش یک)
ناصر فکوهی

✍️در واپسین سال‌های قرن نوزده، وین قلب فرهنگی اروپاست. در جو انحطاط، در فضای مه‌آلود شهر، در آمفی‌تئاترهای دانشگاهی، تالارهای موسیقی و محفل‌های روشن‌فکرانه، هنرمندان و اندیشمندانی که هنوز چندان شهرتی ندارند، سیمای قرن آینده را در ریزترین خطوطش ترسیم می‌کنند: اشمیت و گربنر مکتب تاریخی ـ فرهنگی وین و مفهوم دایرۀ فرهنگی را در مردم‌شناسی بنیان می‌گذارند، فرویدپایه‌های روانکاوی جدید را می‌ریزد و شاگرد هوشمند او آندره‌آس سالومه، تصویری پیش‌رس از فمینیسم قرن آتی عرضه می‌کند. کلیمت با نمایش آثار نقاشی خود جنجالی برمی‌انگیزد و...

متن کامل در:
https://B2n.ir/em2787
✅جهان در سال صفر
بهروز غریب پور

✍️روبرتو روسلینی کارگردان نامدار ایتالیایی، همان کارگردانی که رم شهر بی‌دفاع را ساخته است، فیلمی دارد که تصاویرش شباهت فراوانی به تصاویر ویرانی‌های غزه دارد. در آلمان سال صفر، در شهری به ویرانی غزۀ امروز، کودکی سخت غمگین، پسربچه‌ای سخت بی پناه و ناامید در یک سکوت به درازی هزار سال بشری اما، به نظر کوتاه خود را از بلندای ویرانه‌ای پائین می اندازد و مهر باطل شد بربر زندگی خودش می زند و بر زندگی آلمان نازی و آلمانی که می‌رفت جهان را زیر پروبال و آمریت خودش بگذارد و...

متن کامل در:
https://B2n.ir/td7259
16.04.202516:38
📽️#با_ما_در_یوتیوب🔻


✅چهره‌های زمان: #اردشیر_محصص،
کاریکاتوریست و نقاش.


🔔https://youtu.be/SaEujSzEpqc?si=IXZ2_MxOQ9AdRrcD
20.04.202517:48
📽️#با_ما_در_یوتیوب


✅#چهره_های_زمان: #محمد_تهامی_نژاد؛ پژوهشگر، مترجم و مستندساز.


🔔https://youtu.be/f5cXxgFzGH4?si=WY4rsAGeBEfm-K3P
✅از فالگوش تا حقیقت، ورود ما مخاطبان به سینمای مستند
معصومه بوذری

✍️آیا به سینما حقیقت می‌رویم تا با حقیقت مواجه شویم؟ حقیقتی از دنیایی مستدل و مستند؛ سینمای مستندی که روزگاری گویا به سینمای فالگوش هم مشهور بوده است. و آیا سینمای مستند در معنای عام آن، به درک حقایق دعوتمان می‌کند یا به فالگوش نشستن؟ فارغ از مصداق این سه اصطلاح، و صرفاً با تکیه بر دوری معانی واژگان «فالگوش» و «حقیقت»، می‌خواهیم بدانیم آنچه امروزه به نام سینمای مستند و تجربی می‌شناسیم چشمان ما را با خود به کجا می‌برد؟ شاید سینمای مستند اگر به معنای «فالگوش» بوده باشد انتظار ما این خواهد شد که...

متن کامل در:
https://B2n.ir/he9728
Көбүрөөк функцияларды ачуу үчүн кириңиз.