🔬 نقش RNA غیرکدکننده بر سنگکلیه
🧪 سنگکلیه (Nephrolithiasis) یک بیماری شایع اورولوژیکی است که در آن سنگهایی عمدتاً از جنس بلورهای اگزالات کلسیم (CaOx) و فسفات کلسیم تشکیل میشوند. باوجود پیشرفتهای درمانی، هنوز مکانیسمهای دقیق تشکیل سنگکلیه مشخص نیست. تحقیقات اخیر نشان دادهاند که RNAهای غیرکدکننده (ncRNA) مانند microRNAها و lncRNAها، نقش مهمی در القا و مهار ایجاد سنگکلیه دارند.
💻 برای بررسی نقش ncRNAها و شناسایی شبکههای تنظیمی پیچیده در نفرولیتیازیس، از روشهای توالییابی RNA و تجزیهوتحلیل ریزآرایه (Microarray Analysis) در مدلهای حیوانی و انسانی استفاده شده و تغییرات چشمگیری در پروفایلهای بیان miRNA و IncRNA مشاهده گردیدهاست.
🐁 در مطالعات موشهای مبتلا به نفروکلسینوزیس CaOx، نتایج نشان دادند که ۲۰ مولکول miRNA تنظیم مثبت و ۸ مولکول miRNA تنظیم منفی شدهاند. همچنین در بافت کلیه، ۱۵۴ مولکول lncRNA افزایش بیان و ۲۲۲ مولکول lncRNA در نمونههای ادراری کاهش بیان داشتهاند.
💡 مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی نشان میدهند که ncRNAها ازطریق مسیرهای مختلفی مانند اختلال در انتقال یونها، افزایش فاکتورهای التهابی، اختلال در تنظیم تنش اکسیداتیو، افزایش بیان ژنهای استخوانساز و تشکیل رسوبات مشابه ماتریکس استخوان در کلیه، باعث آسیب کلیوی و تشکیل سنگکلیه میشوند. همچنین مشخص شد، miR-155 نقش مهمی در آسیب کلیوی ناشی از سنگ CaOx و سنگزایی دارد.
💉 افزایش بیان miR-155 علاوهبر سلولهای اپیتلیال لولهای کلیه که با CaOx کشت شدهاند، در بافت کلیه، سرم و ادرار بیماران مبتلا به سنگکلیه نیز مشاهده شدهاست. بنابراین از ncRNAها مانند miR-155 میتوان بهعنوان نشانگرهای زیستی و اهداف درمانی برای تشخیص و مدیریت نفرولیتیازیس استفاده کرد. تحقیقات آینده بر کنترل بیان ncRNAهای بیماریزا در درمانهای شخصیسازیشده متمرکز خواهند بود.
🖋 زینب مرادی
•مهسا شله رنگکن•
•فاطمه زارع•
🆔@GenistaSA🧬