Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
فرهیختگان avatar
فرهیختگان
فرهیختگان avatar
فرهیختگان
دوران پنجاه سالۀ سلطنت ناصرالدین شاه، نسبتاً دوران امن و آرامی بود و امکان پرداختن به امور هنری و تجمل ذوقی برای درباریان، شاهزادگان و اشراف و ثروتمندان تا حدی وجود داشت. خود شاه هم از ذوق بی‌بهره نبود یا لااقل به داشتن آن و علاقه به هنر تظاهر می‌کرد. چند طرح و سفرنامه از او باقی مانده است. تحول اجتماع ایران در رابطه با غرب آرامش نسبی اما طولانی، و هنردوستی شاه و به تقلید از او تظاهر درباریان و اشراف به هنردوستی، مجموعهٔ این عوامل سبب شد که هنر و صنایع ظریف در عهد قاجار رونق پیدا کند. معماری، حجاری، نقاشی، تذهیب، خوشنویسی، کاشیکاری، گچ‌بری، خاتم‌سازی، زرگری و میناکاری جانی تازه گرفت.

شاهرخ مسکوب




#فرهیختگان راهی به رهایی
21.04.202514:40
بحران پیش از سقوط: تأملاتی دربارهٔ افول امپراتوری‌های عثمانی، صفوی و گورکانی

Crisis before the Fall: Some Speculations on the Decline of the Ottomans, Safavids and Mughals


Rohan D'souza


مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی:
سه امپراتوری بزرگ عثمانی، صفوی و گورکانی، قرن‌ها بر بخش‌های وسیعی از جهان اسلام حکم راندند. این امپراتوری‌ها، با وجود تفاوت‌های فرهنگی و جغرافیایی، از ساختارهای سیاسی و نظامی مشابهی برخوردار بودند. اما از نیمه‌ی دوم قرن هفدهم میلادی، هر سه امپراتوری با بحرانی مشترک روبرو شدند که سرانجام به فروپاشی یا تضعیف شدید آنها انجامید. سقوط این امپراطوری‌های قدرتمند و چرایی آن موضوع نظریه‌پردازی‌های مختلفی بوده است. روحان دسوزا در مقاله‌ی «بحران پیش از سقوط: تأملاتی دربارهٔ افول امپراتوری‌های عثمانی، صفوی و گورکانی» با ردّ نظریه‌های مبتنی بر رکود فرهنگی یا ایدئولوژیک، بر عوامل درونی و ساختاری تأکید می‌کند. او معتقد است که دگرگونی‌های فناوری نظامی در اروپا، به ویژه ظهور ارتش‌های مجهز به آتش‌بار متمرکز، به تدریج برتری سواره‌نظام سنتی این امپراتوری‌ها را از بین برد.

برای مطالعه مرور این مقاله اینجا کلیک کنید.

مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی



#فرهیختگان راهی به رهایی
19.04.202512:04
توسعه مناطق محروم و روستایی ؛ خطاهای حکمروایی و اقدام های ملی لازم

پوشه شنیداری بحث مقصود فراستخواه
با مدیران وکارشناسان این حوزه

۲۰ فروردین ۱۴۰۴



#فرهیختگان راهی به رهایی
«‏ای دریغا دفترآرایی قلم افکنده است»

به مناسبت درگذشت استاد علیرضا ذکاوتی قراگزلو


به سر پرویز اذکایی خراب شدیم. او دوست دیرین دانشمند من است. گنجینه‌ای است از دانش کنار گنج‌نامهٔ همدان. از ایامی که در کتابخانهٔ مرکزی دانشگاه سعادت همکاریش را داشته‌ام همیشه مرا از کارهای باارزش و کوشش‌های ارجمند علمیش باخبر می‌ساخت. آنچه در مجله‌ها و نشریه‌ها به چاپ رسانیده است همه را دیده‌ام.

عليرضا ذکاوتی قراگوزلو هم که دانشمند صاحب ذوق و عمیق و ترزبان و ترجمان و خوش‌قلم است آمد. چند ساعتی با هم بودیم و بسیار از محضر فیض‌بخش هر دو بهره‌وری یافتیم.

همدان همیشه شهری ادب‌پرور بود. اگر غبار و غمام و ریاض از شاعران و ادیبان پیشین آن‌جا شهرت دارند امروز روز اذکائی و دانشفر و ذکاوتی در تحقیق و تتبع نامور و نام‌بردارند.

ایرج افشار
سفرنامچهٔ گلگشت در وطن
دکتر مظاهر مصفّا

#فرهیختگان راهی به رهایی
مجید توکلی مشمول عفو شد


#فرهیختگان راهی به رهایی
02.04.202518:49
چه بر سر روحانیت آوردید؟
عباس عبدی
۸ فروردین ۱۴۰۴

فیلمی تبلیغی با سبک جدید دیدم که دو روحانی و چند جوان، دیگران را به ثبت‌نام در حوزه فیضیه مازندران دعوت می‌کردند؛ البته امتیازات عجیبی داشت. اشتغال پس از پایان درس هم تضمینی بود. تمرین بوکس و آمادگی جسمانی هم نشان داشت. تاکید کرد که هوش مصنوعی هم آموزش می‌دهند.

فیلم را که دیدم یاد تعدادی از دانشجویان نخبه و شاگرد اول رشته‌های مهندسی دانشگاه‌های شیراز و شریف افتادم که در سال ۵۸ و ۵۹ به هوای یادگیری دانش اسلامی و حوزوی بهترین دانشگاه‌ها با بالاترین رنکینگ مهندسی را ترک کردند و بدون هیچ وعده‌ای و با کمترین امکانات به حوزه قم رفتند. کافیه سرنوشت آنان را پیگیری کنید.

اکنون دنیا بر عکس شده و برای جذب طلبه با امتیازات بسیار جالب آن هم در این شرایط اقتصادی بد، دعوت می‌کنند. آخر ویدیو هم این خبر خوش را می‌دهند که، افراد فقط در حوزه‌های علمیه و تبلیغ بکار گرفته نمی‌شوند، بلکه جذب استخدام نهادهای دولتی، هیات علمی دانشگاه‌ها، سربازطلبه، دستگاه قضایی و کانون وکلا هم می‌شوند و از ۱۱ نفر ثبت نامی ۱۰ نفر جذب قوه قضاییه شده‌اند.

چه کردید با دین و حوزه و روحانیت؟ هنوز متوجه ماجرای روی گردانی از خود نشده‌اند. با بودجه‌های عمومی و وعده استخدام دولتی و جذب در دانشگاه می‌خواهند طلبه تربیت، و دین را ترویج کنند!!



#فرهیختگان راهی به رهایی
21.04.202515:20
راه سخت اولین سفیر زن ایرانی

هنوز هم سقف شیشه‌ای به عنوان مهمترین مانع پیش روی مدیریت زنان در سطح میانی و کلان خودنمایی می‌کند. این مانع هرچند با گذشت زمان کمرنگ‌تر شده و مقاومت‌های مردان در برابر مدیریت زنان کاهش یافته است اما در سالهای دورتر این مقاومت بسیار شدیدتر بود.

مهرانگیز دولتشاهی دخترمحمدعلی میرزا مشکات‌الدوله دولتشاهی نماینده مجلس ملی و وزیر پست و تلگراف دولت فروغی و اخترالملوک هدایت و دختر خواهر صادق هدایت، فارغ‌التحصیل دکتری جامعه‌شناسی از دانشگاه هایدلبورگ آلمان بود. او  از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۴ به مدت سه دوره نماینده کرمانشاه در مجلس شورای ملی بود و در سال ۵۴ از سوی عباسعلی خلعتبری وزیر امور خارجه ایران به عنوان سفیر ایران در دانمارک معرفی شد.




#فرهیختگان راهی به رهایی
‏مقبره #سعدی ⁩ زاویه‌ای دارد نیکو با باغی نمکین که خودش در زمان حیات بنا کرده، شیخ در آنجا حوضچه هایی از مرمر برآورده برای شستن لباس، مردمان از شهر به زیارت آمده پس از خوردن غذا در سفرخانه و شستن لباس ها مراجعت می کنند و من چنین کردم. رحمت خدا بر او باد.

‏ابن بطوطه

#فرهیختگان راهی به رهایی
شعر عطار بر نگین معماری هرات

مسجد جمعه هرات که بر روی یک معبد آریایی بنا شده، نگارخانه‌ای است زیبا از اشعار عرفانی سعدی، جامی، سنایی، ابوسعید، امیر خسرو دهلوی و عطار نیشابوری.

در گذشته استفاده از شعر فارسی در معماری مذهبی ایران و کشورهای همسایه امری حیاتی بود که متاسفانه چندین دهه است دانسته و ندانسته از این شناسنامه و امضای هویتی دور شده‌ و با ایران‌ستیزان و فارسی زدایان همراه گشته‌ایم.

عطار در کنار طبابت و عطاری، یکی از پرکارترین عارفان و شاعران ایرانی است.
وی در حمله مغول به نیشابور کشته شد و مزارش در نزدیک مزار خیام جای گرفت. آرامگاهش پس از تخریب، مجددا در قرن۹ق توسط امیرعلیشیر نوایی بازسازی شد.

شعرای زیادی مانند مولانای بلخی، سنایی غزنوی، فیض کاشانی، صائب تبریزی، محمود شبستری و... در وصف او شعر سروده‌اند. از جمله آثار وی، منطق الطیر، تذکرة الاولیا، الهی نامه و اسرار نامه است.

تصاویری از کتیبه های مسجد جمعه هرات و آرامگاه امیرعلیشیر نوایی👇👇

مرتضی رضوانفر
پژوهشگاه میراث فرهنگی




#فرهیختگان راهی به رهایی
08.04.202513:20
🔺مذاکرات شنبه و ریل‌گذاری ترامپ!

ساعاتی بعد از اظهارات دیشب ترامپ، وزیر خارجه ایران بامداد امروز در پستی، گفته او درباره مذاکرات بلندپایه روز شنبه آتی را تایید کرد، اما گفت که غیر مستقیم گفتگو خواهند کرد.

با این حال، به نظر می‌رسد که سخنان دونالد ترامپ درباره مستقیم بودن مذکرات میان دو طرف نیز واقعیت پیدا کند. حسین موسویان مذاکره کننده ارشد سابق ایران در این باره گفته است که احتمالا همان مدل قبلی مذاکرات قبل از برجام دنبال شود که ابتدا عراقچی وزیر خارجه ایران و ویتکاف فرستاده ترامپ مذاکراتی غیر مستقیم در مسقط داشته باشند و سپس در صورت مثبت بودن نتایج، مذاکرات مستقیم میان مذاکرکنندگان دو طرف شروع شود.

ناگفته هم نماند که خود پیام وزیر خارجه در شبکه ایکس هم قابل تامل است. وی در این پست از واژه «ملاقات» (Meet) استفاده کرده و می‌گوید که ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان برای گفتگوهای غیرمستقیم در سطح مقامات عالی ملاقات خواهند کرد. انگار که ابتدا قرار است ملاقاتی صورت گیرد که مذاکراتی غیر مستقیم شروع شود!!

طرف ایرانی که معمولا در این مواقع تمایل دارد که کارها محرمانه پیش برود، اما گویا شیوه خاص ترامپ و پیوست رسانه‌ای سریعش راهی برای ادامه این رویکرد باقی نگذاشته و توئیت سریع وزیر خارجه هم موید این مدعاست.

اما حالا که قرار است مذاکراتی در سطح بالا روز شنبه کلید بخورد، بیشتر سرّ سفر غیر منتظره نتانیاهو به آمریکا نمایان می‌‎شود. چنان که در یادداشت قبلی هم گفته شد، عواملی فوریت‌دار باعث شد کاخ سفید نخست وزیر اسرائیل را به سفری غیر منتظره دعوت کند؛ یکی سفر ترامپ به عربستان و دیگری تحولات پرونده ایران.

به نظر می‌رسد که با توجه به مذاکرات پیش‌رو در عمان، ترامپ و برخی اعضای تیمش امثال ویتکاف که به دیپلماسی با ایران تمایل دارند، نگران واکنش و «اقدام خرابکارانه» احتمالی اسرائیل برای در نطفه خفه کردن این مذاکرات بوده‌اند. به همین خاطر احتمالا راه چاره را در دعوت نتانیاهو قبل از مذاکرات شنبه دیده‌اند تا خود ترامپ مستقیما با او سخن بگوید و او را بر حذر بدارد.

جالب هم اینجاست که در این مدت که تهران و واشنگتن در حال برنامه‌ریزی برای چنین دیداری بوده‌اند، هیچ اطلاعاتی از آن در رسانه‌های آمریکایی و اسرائیلی درز پیدا نکرد و همین نشان می‌دهد که طرف آمریکایی تا زمان اعلام خبر از جانب ترامپ و آن هم در نشست خبری با نتانیاهو مساله را محرمانه نگاه داشته است؛ دلیل آن هم احتمالا نگرانی از واکنش اسرائیل برای دست زدن به کاری و اقدامی با هدف ممانعت از برگزاری این مذاکرات بوده است.

دیشب که نشست کاخ سفید را دنبال می‌کردم، نشانه‌ای از یک اتفاق تصنعی و پیش برنامه ریزی شده ندیدم و چهره نتانیاهو متفاوت از دیدارهای قبلی بود.

او در این نشست به طرق مختلف تلاش داشت که وضعیت را آرام مدیریت کند و مانع اتفاقی غیر منتظره و از کوره در رفتن ترامپ شود. به نوعی شخصیت خودشیفته او را قلقک داد. در موضوع تعرفه‌ها، با تملق خاصی این سیاست را ستود و تلاش داشت از این طریق مدخلی برای کاهش تعرفه 17 درصدی برای کالاهای اسرائیلی پیدا کند، اما موفق نشد و ترامپ گفت که آمریکا کمک‌های زیادی به اسرائیل می‌کند و فکر نمی‌کند تعرفه‌ها را کاهش دهد. با این حال بعید نیست که در آینده آن را کاهش دهد.

درباره نقش ترکیه در سوریه هم که بخشی از دستور کار نتانیاهو برای اقناع ترامپ به اتخاذ موضع علیه آن بود، تلاش کرد دستکم در برابر دوربین‌ها از مدخل روابط خوب ترامپ و اردوغان به این مساله ورود کند. در مقابل هم رئیس جمهور آمریکا از دوستی‌اش با همتای ترک خود گفت و از نتانیاهو خواست که مشکلات را با ترکیه عقلایی حل کند.

فعلا با وجود مغازله کلامی ترامپ برای نتانیاهو، اما او دست خالی از آمریکا بازگشت. او که مخالف دیپلماسی با ایران است، انتظار نداشت ترامپ در حضورش مدام از مذاکره آن هم مستقیم سخن بگوید. همین نارضایتی شرکای اولترا راست در کابینه اسرائیل را به دنبال خواهد داشت.

در کل ادبیات دیشب ترامپ آن هم در حضور نتانیاهو نوعی ریل‌گذاری برای مذاکرات و توافق بود. اما شروع مذاکرات در عُمان به معنای در دسترس بودن توافق نیست و راه سختی در پیش است، از یک طرف ترامپ عجله و شتاب دارد و از طرف دیگر رسیدن به توافقی مرضی الطرفین در بازه زمانی کوتاه و سریع آن هم در میانه انبوه موانع و چالش‌ها بسیار سخت و دشوار است.

همچنین باید منتظر خروجی مذاکرات شنبه در جهت تعیین دستور کار مذاکراتی بود و همین خود خان مهمی است.

اما در کل با توجه به شخصیت خود ترامپ و فارغ از این که اطرافیان تندروی او چه می‌خواهند، احتمالا به دنبال توافقی در پرونده هسته‌ای است که در آن امتیازی را کسب کند که بتواند آن را در مقابل برجام اوباما و بایدن علم کند و بر روی آن مانور دهد. تا ببینیم چه می‌‎شود.

صابر گل‌عنبری
هفت ماه حبس تعزیری برای انتشار فیلم قطع درخت

«حر منصوری عبدالملکی»، فعال محیط‌زیست استان مازندران، به‌واسطه انتشار فیلمی از قطع درخت توسط یک لودر و انتساب آن به «الیمالات» به هفت ماه حبس تعزیری محکوم شد.

در متن حکم این فعال محیط‌زیست آمده است:

«درخصوص اتهام آقای حر منصوری دایر بر نشر اکاذیب در فضای مجازی با نگرش در مجموع اوراق پرونده از قبیل گزارش پلیس فتای شهرستان نور؛ تصاویر موجود در پرونده و شرح اظهارات متهم و اقرار وی بزهکاری نامبرده را محرز و مسلم دانسته و مستنداً به مواد ۲، ۱۲، ۱۴، ۱۸(بندهای الف وب و تبصره الحاقی)، ۷۴۶ قانون مجازات اسلامی با‌توجه‌به اینکه ارتکاب جرم در بستر رایانه و از طریق پیام‌رسان اجتماعی صورت پذیرفته که به‌دلیل عضویت تعداد افراد بسیار زیاد و نیز سرعت نشر آن آثار و نتیجه زیان‌باری را در پی داشته است و از نظر این مرجع تعیین حبس به بیش از حداقل مقرر قانونی لازم می‌باشد. لذا نامبرده را به تحمل هفت ماه حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌نماید. رأی صادره حضوری بوده و ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل‌تجدید نظرخواهی در محاکم تجدید نظر استان مازندران می‌باشد.»/شرق


#فرهیختگان راهی به رهایی
01.04.202517:20
ادامه مطلب☝️☝️☝️☝️☝️

۲. تعارض در عدالت اجتماعی و مبارزه با فقر
▪️واقعیت: رشد نابرابری، فقر فزاینده، و انحصار منابع اقتصادی توسط نهادهای خاص!
۳. تعارض در استقلال و روابط خارجی  
- واقعیت: وابستگی به قدرت‌های جدید (چین، روسیه)، هزینه‌های کلان منطقه‌ای، و تشدید تحریم‌ها!
۴. تعارض در حقوق زنان و اقلیت‌ها  
▪️واقعیت: تبعیض ساختاری علیه زنان، سرکوب اعتراضات مدنی [ازجمله جنبش «زن، زندگی، آزادی»]، و محدودیت‌های شدید برای دگراندیشان، اقلیت‌های قومی و مذهبی!
۵. تعارض در پاکدستی و شفافیت 
▪️واقعیت: فساد ساختاری، خصوصی‌سازی‌های غیرشفاف(خصولتی!)، و مدیریت غیرعلمی منابع ملّی!
۶. تعارض میان حکومت دینی و مردمسالاری
▪️واقعیت: حاکمیت مونارشی [نهاد ولایت فقیه]، محدودیت‌های شدید بر رقابت سیاسی، تضعیف جامعه مدنی، و انحلال احزاب مستقل!
۷. تعارض در ساده‌زیستی و مردمی بودن مسئولان
▪️واقعیت: ظهور طبقه جدید مرفه در بین مسئولان [اولیگارشی] و بیگانگی با درد و رنج توده ملت!
۸. تعارض در اسلامیت و اخلاق‌مداری
واقعیت: دین‌گریزی جوانان و فروپاشی اخلاقی در سطح خانواده‌ها و جامعه!



#فرهیختگان راهی به رهایی
عراقچی درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفت

عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان که این هفته برای مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا سفری به ایتالیا و شهر رم داشت، نوشت: به نمایندگی از طرف مردم ایران، از صمیم قلب به جامعه جهانی -به ویژه پیروان خاص پاپ فرانسیس- که سوگوار این فقدان هستند، تسلیت می‌گویم.

خرد و شفقت او زندگی‌های بی‌شماری را تحت تأثیر قرار داد و صلح و وحدت را در میان ملت‌ها و مذاهب ترویج کرد. ما در این غم شریک هستیم و عمیق ترین همدردی خود را ابراز می‌کنیم./ جماران


#فرهیختگان راهی به رهایی
20.04.202518:54
سخنرانی کامیار عابدی
در شب زبان و ادب فارسی

یکشنبه سی و یکم فروردین‌ماه ۱۴۰۴
خانۀ اندیشمندان علوم انسانی، تالار فردوسی


#فرهیختگان راهی به رهایی
11.04.202510:40
گفت‌وگوی رضا علیجانی با برنامه «نام‌ها و یادها» از محمد رضا شاهید(قسمت دوم)

مخالفان و ناراضیان حکومت شاه سه لایه بودند؛ یکی مجاهدین و فدائیان و موتلفه اسلامی که دست به اسلحه بردند، دیگری جبهه ملی و نهضت آزادی که مشروطه‌خواه و اصلاح‌طلب بودند، نه سرنگونی‌طلب(مصدق هم مشروطه‌خواه و اصلاح‌طلب بود)، لایه آخر نیز کارشناسان دلسوز حکومت بودند که شاه دیگر به حرفشان گوش نمی‌کرد.

وقتی میانه‌روها کنار زده می‌شوند جو رادیکال می‌شود و دعوا بین پرویز ثابتی و فدائیان و مجاهدین قطبی می‌شود.

تاریخ دارد گزینشی روایت می‌شود وگرنه در آن رژیم هم فقر و فساد و تبعیض وجود داشت که از عوامل انقلاب بود.

وقتی بزرگترهای من و خیلی بزرگتر از آنها(سازمان سیا)، هم تحت تأثیر حرف‌های خمینی قرار گرفتند، دیگر تکلیف نوجوانانی مثل من روشن است؛ خمینی که می‌گفت...

با «حزب فقط حزب‌الله»‌، اعدام‌ها و تاکیدات خمینی روی عزاداری‌های سنتی متوجه شدم که او زیر حرفهای پاریسش زده و آنی نیست که تصور می‌شد با بقیه فرق می‌کند.

کاش شاه دقیقا در زمانی که حزب رستاخیز را تأسیس کرد، برعکس عمل می‌کرد و فضا را باز می‌کرد...


#فرهیختگان راهی به رهایی
06.04.202519:49
دفاع از کدام ایران؟!
دکتر موذن‌زاده

۴۰۰ نفر از کنشگران مدنی که بسیاری شان را از نزدیک و بسیاری شان را از دور میشناسم بیانیه ای صادر و اعلام کرده اند که آماده دفاع از ایران در مقابل تجاوز خارجی هستند

بیانیه‌ای سلحشورانه و مشحون از شعارهای تند بر علیه آمریکا و اسراییل ولی خالی از ذهنیت دفاعی واقعی
علیرغم انکه نام های پر طمطراقی در  پایین این بیانیه هست اما فحوای آن خالی از درک درست از اوضاع جدید جهان و نیز نحوه جنگهای نوین است.

افراد این لیست اساسا متوجه این نیستند که صحنه تجاوزی که انها شورمندانه ادعا میکنند در آن به دفاع از کشور خواهند پرداخت دیگر هیچ شباهتی به دوره سربند بستن و کلاشینکف به دست گرفتن ندارد.

آقایان و خانمهای امضاکننده، آفند و پدافند تعاریفی اولیه و بنیادین دارند
هدف از پدافند یا همان دفاع حداقل سازی خسارات مادی و جانی و معنوی و سپس استمرار تاب اوری نیروهای خودی و کشور است.
و هدف از آفند حداکثر سازی خسارت به دشمن و کاهش موثر توان رزم او.

در حالیکه هدف تجوز احتمالی با اسراییل و آمریکا قرار است زیر ساختها و امکانات و تجهیزات پایه ای کشور باشد و حمله به آنها از راه دور و توسط امکانات تکنولوژیک جدید و با کمترین مداخله انسانی باشد این افراد قرار است چگونه و از چه چیزی دفاع کنند
میخواهند بروند روی نیروگاه های برقی و سدها و منابع آبی زنجیره انسانی بسازند؟
قراراست در اطراف مراکز هسته ای جمع شوند ؟
در پایان یک تجاوز وسیع که در طی آن کشور از برق و آب و امکانات اولیه محروم شده باشد قرار است افراد این لیست از چه چیز دفاع کنند؟

دادن شعارهای ملی و القای سلحشوری چیزی است و زدن حرف حساب چیزی دیگر؟
طرح پدافندی کشور برای بعد از حمله و بروز خسارات عظیم چیست؟ آیا قرار است پس از حمله تصمیم بگیرید و یا بگیرند که در آن زمان چه کنند ؟

فرض بگیرید که در یک آفند بسیار بزرگ هزاران موشک به پایگاه های آمریکا و دوستانش و اسراییل شلیک شد و خساراتی عظیم به آنان وارد شد ولی همزمان تمامی زیرساختها و بنیانهای زیست انسانی امروزین کشور بر باد رفت انگاه قرار است از چه ایرانی و با چه وسیله ای و چگونه دفاع کنید؟

اقایان و خانم های محترم
موثرترین راه دفاع از کشور اجتتاب از ورود به جنگی است که برآیند خسارات آن قطعا به ضرر ایران است و حتی ممکن است به ضرر جمهوری اسلامی نباشد که میتواند زیست فرصت طلبانه خود برجنازه ایران را نیز ادامه دهد. 

موثرترین دفاع از کشور که از حد شعارهای رجزخوانانه و بی مصداق واقعی عبور کرده باشد نامه‌ای صریح و بی پرده همه این ۴۰۰ نفر به حکمران برای ورود به مسیر مذاکره مستقیم با آمریکا و حل و فصل مطالب ملی ایران است.

وقتی که قرار است با تجاوز به ایران به دوران پارینه سنگی برگردیم اقایان و خانمهای امضاء کننده میخواهند از چه چیز و کدام ایران دفاع کنند

محافظه کاری را کنار بگذارید و به حکمران با شفافیت بگویید که غرور و نخوتش در مورد توان آفندی که تدارک دیده است حتی اگر حداکثر خسارت را به متجاوز وارد کند جبران خاکسترنشین کردن ایران را نخواهد کرد.

تکان دادن حکمران برای بیدار شدن از خوابش از لیست کردن جنایات آمریکا و اسراییل واجب تر است.

بشتابید و همین الان نامه تان را بنویسید اگر نگران نام نویسنده اصلی هستید میتوانم آنرا برایتان بنویسم اما در مورد شجاعتتان برای امضای آن کاری از من برنمیاد.



#فرهیختگان راهی به رهایی
06.04.202517:53
فحاشی در میان ایرانیان مخصوصا طرفداران رضاشاه بیداد می کند!
علی مرادی مراغه ای

ما ایرانیان در فحاشی استادیم! تاورنيه که در زمان صفویه به ایران آمده می نويسد:
«ايرانيها در اداء الفاظ ركيك و فحشهاى قبيح مهارت دارند...»
قبلا در اینجا و اینجا به فحاشی ایرانیان پرداخته ام اما امروزه این فحاشی در بین طیفهای سیاسی بیداد میکند!
مخصوصا حوزه تاریخ و سیاست، آکنده از فحاشی است چون اینجا همه متخصص اند!
بارها بخش کامنتهای کانال را بخاطر فحاشی بستیم سپس بخواهش دوستان باز کردیم اما سرانجام از خیرش گذشتیم تا کمتر به همدیگر فحش بدهند! و اینها تازه قشر تحصیلکرده هستند!

محال است مطلبی نقادانه بنویسید و گروهی به شما فحش ندهند دریغ از دو کلمه نقد حسابی!
اما در میان گروههای قومی یا چپی یا اسلامی، طرفداران پهلوی گوی سبقت را از همگان ربوده اند! آنها در فحاشی شبیه ترین فرد به رضاشاه هستند! چون کمتر شاهی به اندازه او فحاش بوده! او به همه فحش میداد حتی فحش ناموسی مادر قح...!
تلگرافی است که او به سرلشکر ایرج مطبوعی گفته «زن قح..!

طرفدارانش شبیه او هستند.
رضاشاه، کودکی و نوجوانی سختی داشته و این خشونت، فحاشی و زمینخواری او محصول عقده های گذشته‌اش بوده.
زمانی او در مقام نخست وزیری به میهمانی سفارت بلژیک دعوت شده در تمام مدت چشم به آن اتاقک چوبی دمِ در دوخته بود، وزیر مختار بلژیک با تعجب، علت آنرا می پرسد و او می گوید زمانی سه سال در آن اتاقک چوبی نگهبان بوده ام!

قبل از کودتای سوم اسفند بقول حسین مکی در هفت آسمان یک ستاره نداشت در محله سنگلج در کوچه نباتی مستاجر بود و دخترش شمس در اینجا متولد شد سپس در دروازه قزوین مستاجر بود و اینجا محمدرضا و اشرف متولد شدند، این زمان پولی جمع کرده کاروانسرایی خرید و خانه ای در آنجا ساخت اما پس از کودتا بلافاصله شروع کرد به تصاحب زمین!
نخست بومهن و سپس رودهن را تصرف کرد، نخست وزیر که شد زمینهای مازندران بلعید و شاه که شد به طرف گرگان و گیلان و سپس نقاط دیگر ایران سرازیر شد!
در اوج زمینخواری اش یکی از روزنامه های فرانسوی، کاریکاتوری شبیه به یک غده سرطانی چاپ کرده نوشت که «در ایران جانوری پیدا شده که در روز چند کیلومتر زمین میخورد»!
ژنرالها و فرماندهانش که علاقه او را به زمین فهمیده بودند برای تقرب و ترفیع گرفتن مسابقه گذاشتند برای پیدا کردن بهترین زمینها و تصاحب آنها برای رضاشاه!
معلوم است که اداره ثبت که جزو افتخارات اوست در برباد دادن هست و نیستِ مردم شب و روز کار میکرده و آن جلدهای مخملی بی شمار یادگار آن دوران است! چون زمانیکه متفقین آمدند و او سقوط کرد ۴۴هزار سند مالکیت بنام او زده بودند!
او ۲۱۶۷ روستا داشت که ۲۵۴۵۸۵رعیت بر روی آنها کار می کردند و ۶۸ میلیون تومان در حساب بانکی داشت یعنی ۴۶ درصد نقدینگی کشور!
بیخود نبوده که بقول بهبودی وقتی از بانک گزارش میخواسته می گفت بانک من!
بقول دشتی که ابتدا ستایشگرِ او بوده در زمان تبعیدش میگفت اگر کمی دیر سقوط می کرد دیگر ملکی برای کسی باقی نمیگذاشت!
عجیب اینکه در زمان هجوم متفقین که از قدرت کنار رفت در آن زمان نیز او مشغول تصاحب یک منطقه وسیع از اراضی خوب نزدیک«کرند» بوده!

او گذشته تلخ و سختی داشته و از آن سختیها و ناکامیها به فضای پادگان و سربازی گام نهاده و سپس از پادگان به سپهر سیاست و قدرت مطلق و در حصار ایرانیانِ زبردست در تملق!
تیپی همیشه ساکت، دورو، مال اندوز، تنگ نظر با قامتی ۱۹۰ سانتی با چشمانی درشت و عبوس و خشن و بغایت پرخاشگر، مهاجم و فحاش...!
بهبودی محرم رازش می نویسد در هنگام مراجعت رضاخان(وزیر جنگ) از رشت:
«حضرت اشرف یک حلقه انگشتر برلیان در انگشت داشتند بین راه قزوین تا آبیک اتومبیل پنچر شد و حضرت اشرف ناراحت شدند با مشت پشت گردن راننده زدند مدتی پیاده شدند پس از رفع عیب اتومبیل و حرکت به تهران دیدند که تخمۀ برلیان افتاده است..»
واضح است که بخاطر گم شدن آن برلیان، بهبودی این حادثه را نوشته که نشانگر تیپ رضاشاه است.
خود بهبودی را بارها بخاطر مصرف کم و زیادِ مثلا هیزم، چنان کتک می زده که راهی بیمارستان می شده اما دوباره می بخشیده و دوباره مشغول بکار می شده.
حدس بزنید برخوردش را با اهالی مطبوعات...!

دکتر سجادی که در زمان تبعید رضاشاه در کرمان با او بوده در خاطراتش می نویسد رضاشاه از وی خواست که بزرگترین اشتباهش را در دوران حکومتش بگوید و سجادی به غصب اموال مردم اشاره کرده و  رضاشاه بعد از تأملی گفته «راست گفتی و سپس به اطرافیان چاپلوسی که او را به این مسیر انداختند لعنت فرستاده»!
امروزه کتابهای قطوری در ستایش او مینویسند اما یک صفحه در مورد زمینخواری او که خودش نیز بدان به عنوان عیب بزرگ اذعان کرده نمی نویسند این نشان می دهد که این کتابها بیشتر بوق تبلیغاتی بوده تا یک پژوهش علمی و تاریخی...!




#فرهیختگان راهی به رهایی
01.04.202517:20
"تعارض میان واقعیت‌ها و آرمان‌ها!"
🔸️️باتوجه به سخنان شهید بهشتی درباره انواع ساختارهای حکومت [مونارشی، اولیگارشی و جمهوری] و به‌مصداق ضرب‌المثل "از کوزه همان برون تراود که در اوست"، در چهل‌وهفتمین سالگرد تاسیس جمهوری اسلامی [۵۸/۱/۱۲]، هم‌اکنون ماهیت واقعی ساختار و مدیریت نظامِ حاکم، به‌عیان بروز یافته است:
🔹️اصلی‌ترین شعارهای انقلابِ ۲۲ بهمن ۵۷، یکی <<استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی>> و دیگری <<نه شرقی، نه غربی>> بود که آن "شعارهای آرمانی در تعارض با واقعیت‌های تلخ و تباهِ" زیر قرار گرفته است:
۱. تعارض در آزادی‌های سیاسی و اجتماعی
▪️واقعیت: محدودیت آزادی بیان، سرکوب اعتراضات، سانسور گسترده، و نظارت [استصوابیِ] نهادهای غیرانتخابی بر انتخابات!

ادامه مطلب👇👇👇👇👇



#فرهیختگان راهی به رهایی
دفتر آیت‌ الله سیستانی درگذشت پاپ فرانسیس را تسلیت گفت

دفتر آیت الله سیستانی در بیانیه ای اعلام کرد: با تاسف بسیار از خبر درگذشت پاپ فرانسیس رهبر واتیکان که جایگاه معنوی والایی نزد بسیاری از مردم و احترام بسیاری نزد همه داشت، مطلع شدیم.



#فرهیختگان راهی به رهایی
19.04.202518:40
مسجد جامع نائین
از سری مستند های زیبا و با ارزش معماری ایرانی

#فرهیختگان راهی به رهایی
علی اکبر صالحی وزیر پیشین امور خارجه در توییتر نوشت:

مسقط» دلالت بر محل تولد دارد.

سیزده‌سال پیش در زمان خدمتم در وزارت خارجه، در همین شهر گفتگوهای مستقیم پیشابرجامی با ایالات متحده تولد یافت.

در سیاست پیش‌بینی نه ممکن است نه مطلوب، اما ما همواره با دست پر از مسقط بازگشتیم. امید که این شهر پایه‌گذار بهاری دائمی در خاورمیانه شود.



#فرهیختگان راهی به رهایی
06.04.202518:48
پرسش: جناب شهبازی امکانش هست تحلیل خودتون رو هم از شرایط بفرمایید
‏ممنون


شهبازی: بنظر می‌رسد شایعه مذاکرات ایران و آمریکا جدی است و محافلی در اسرائیل نگرانند که ترامپ فریب بخورد. تصور می‌کنم ماجرا با مذاکره فیصله نخواهد یافت زیرا جمهوری اسلامی خیلی سخت است در برابر سه خواست ترامپ به سادگی تسلیم شود: کنار گذاشتن هسته‌ای، موشکی، نیابتی.

‏از سوی دیگر، نتانیاهو تمام تلاشش را می‌کند که حمله آمریکا صورت بگیرد. به گمانم، این حمله هوایی- موشکی همراه با عملیات مخفی موساد خواهد بود. عملیات فلج‌کننده شبیه به پیجرهای لبنان. البته از نوع دیگر و احتمالاً ترور. 

‏نیروهای افراطی داخلی ایران نیز به شدت در حال تحریک به مقابله با آمریکا هستند و خرابکاری داخلی. خط اسرائیل در داخل ایران دقیقاً همین است و عواملش نقش مؤثر دارند در ایجاد و تشدید این موج یعنی سوارند بر این جریان.

‏اگر فرضیه‌ام درست باشد که ٧ اکتبر هدفمند بود برای تحقق پلن بزرگ تبدیل خاورمیانه به قطب جدید سرمایه‌گذاری کانون‌های درجه اول مالی آمریکا و غرب مسئله فراتر است از این احتمالات و باید منتظر تحولات مهم بود. چند ماه آینده دوران تاریخ‌سازی است برای منطقه.

عبدالله شهبازی




#فرهیختگان راهی به رهایی
سردار علایی: نباید احتمال اقدام نظامی آمریکا را نادیده گرفت

ایران یک شگفتانه دیپلماتیک از خود نشان دهد

اسرائیل فکر می‌کند بهترین فرصت برای توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران است؛ از اظهارات برخی افراد ایرانی بهانه می‌خواهد

حسین علایی گفت: ترامپ به دنبال آن است که بگوید من تنها رئیس جمهوری آمریکا بوده ام‌ که توانسته ام مسأله هسته ای ایران را حل کنم.

ترامپ این موضوع را نیز در اولویت برنامه های خود قرار داده است. از طرفی او عجله هم دارد و نشان دادن اراده برخورد نظامی شاید به همین دلیل باشد.

رئیس اسبق ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه باید آمریکا را از دست زدن به حمله نظامی مأیوس کرد، پیشنهاد می دهد: بهتر است ایران یک شگفتانه دیپلماتیک از خود نشان دهد و ترامپ را در حوزه دیپلماسی خلع سلاح  کند تا با اجتناب از جنگ، امکان اراده تهاجم نظامی را از شیطان بزرگ بگیرد./ جماران

#فرهیختگان راهی به رهایی
01.04.202516:40
جنگ بی پشتیبانی ملت نمی‌شود

✍ ناصر دانشفر

در ابتدای سخن عرض می‌کنم که بنده نیز چون جناب خامنه‌ای باور دارم که جنگ نمی‌شود و یا به بیان ایشان شرارتی از بیرون صورت نخواهد گرفت، چرا که ایشان چاره‌ای جز نرمش قهرمانانه در حد المپیک ندارند و اکنون با خرج کردن تمامی داشته‌های خود باید که با پادشاه جدید دنیا که زبانی جز زبان زور نمی‌شناسد، کنار بیایند.
این نیز معلوم است که نشستن بر سر میز مذاکره در شرایط ضعف و فتور چه تبعات فاجعه‌باری برای کشورمان خواهد داشت. خدا لعنت کند کسانی را که با تحلیل‌های آبکی و غیر کارشناسانه کار دولت را به جایی رساندند که امروز نه از موضع قوت که در جایگاه بی‌قوتی ناچار به مصالحه گردد.
پس از نگاه نگارنده احتمال وقوع جنگ ناچیز است و لذا آنچه در پی می‌آید، تنها به دلیل ترس از اتفاقی می‌باشد که از نگاه منطقی رخدادی نامحتمل است. هرچند که تجربه نشان داده که در نظام‌مقدس گاه امر تقریباً محال هم جامهٔ عمل می‌پوشد.
آری در این نظام عاقلانه نیست که به یک موضوع ظاهراً ناممکن نپرداخت که هیچ کار آن به کار آدمیزاد نمی‌ماند. حضرت‌آقا، بنده فرض می‌کنم که حضرتعالی در همین شرایط استیصال نیز بر سر حرف خود خواهید ایستاد و حتی به قیمت تحمیل جنگ بر این کشور بلازده از مواضع خود کوتاه نخواهید آمد. با این حساب آیا نباید پشت جبهه را محکم کنید و همهٔ هم و غم خود را مصروف یکدل نمودن مردم خود نمایید؟
اگر این وظیفهٔ عینی شما باشد که هست، چرا با بخش بزرگی از مردم خود اینگونه سخن می‌گویید که گویی نه تنها به پشتیبانی آنان نیاز ندارید که از طغیان این جمعیت ناراضی به هنگام یورش دشمن سراپا مسلح هراس ندارید؟
جناب خامنه‌ای، از پدر خود بارها شنیده‌ام که مرحوم فلسفی در مسجد حاج سید عزیزالله خطاب به اعلیحضرت همایونی فرمودند: شاهنشاه باور کنید که به سرنیزه می توان تکیه کرد، اما روی سرنیزه نمی‌توان نشست. با نوع بیانات شما در خطبه‌های نماز عید فطر، به نظر می‌رسد که شما جز با اتکاء به هستهٔ قدرت بنای حکومت ندارید و در روزگار جنگ نیز بنای آشتی با ملت را در سر نمی‌پرورانید. می‌دانیم که جنابعالی خود را اول بصیر دنیا می‌دانید و آگاهیم که نیت کرده‌اید که پاسخ خدا در روز عقبی را خود بدهید، اما برای ما بی‌بصیرت‌ها تبیین کنید که چگونه می‌توان در یک آن در دو جبههٔ داخلی و خارجی جنگید؟
ولی‌امر مسلمین‌جهان، ما بی‌تعارف خدمتتان عرض می‌کنیم که به قول استاد بادکوبه‌ای همچنان دلمان با فتنه‌گران است و اصولاً به آنچه شما فتنه‌گری می‌خوانید، افتخار می‌کنیم. گیریم ما بر خطا باشیم و تا هم‌اکنون نیز به اشتباه خود پی نبرده باشیم، آیا بر شما به عنوان مدیر مدبر این سامان نیست که در این شرایط دشوار تمهیداتی بیندیشید که ملت را یکپارچه کنید؟ آیا حکمت اقتضاء نمی‌کند که مردم بریده از نظام که طبق نتایج انتخابات پیشین ریاست‌جمهوری و به ویژه مجلس، اکثریت قاطع کشور می‌باشند را به راهبرد اتخاذ شده توسط جنابتان قانع بفرمایید؟
حضرت‌آقا یکی از بستگان نزدیک حقیر به پسرعموی خود گفته‌اند که اگر فرمان ولایت‌امر این باشد که سر وی را ببرد، در انجام آن لحظه‌ای درنگ نخواهد کرد. این را گفتم که بدانید ما خوب واقفیم که تعدادی از هموطنان داعشی ما همچنان از شما حمایت می‌کنند و اینان حاضرند که برای رضای خدا سر خلایق را گرداگرد ببرند، اما مگر می‌شود با این شیوه تا ابد ادامه داد؟ و به فرض که چنین باشد، آیا اینگونه حکومت کردن به جهت اخلاقی مجاز است؟ و گذشته از همهٔ اینها، آیا حاکمی را سراغ دارید که به هنگام هجوم دشمن خارجی، یک جبههٔ جنگ داخلی را هم برای خود ایجاد نماید؟
حضرت‌آقا، از کلام شما آشکار است که بنای به رسمیت شناختن حق اعتراض را ندارید و تک‌تک کنش‌گری‌های منتقدانه را با برچسب فتنه ارزیابی می‌نمایید. اکنون هم که با زبان تهدید با این جماعت سخن می‌گویید، با این حساب شما بگویید، با چه استدلالی بنای ورود به جنگ را دارید؟ سرداران شما در کشاکش جنگ به صف دشمن نگاه کنند و یا هراسان از خروش مردم به جان آمده در پشت جبهه باشند؟
البته که بندهٔ حقیر از هوش آنچنانی برخوردار نیست، اما به عنوان یک فرد با بهرهٔ هوشی متوسط، هر چه فکر می‌کنم، از چرایی مواضع شما سر در نمی‌آورم، خدا خود به خیر کند.


#فرهیختگان راهی به رهایی
Көрсөтүлдү 1 - 24 ичинде 218
Көбүрөөк функцияларды ачуу үчүн кириңиз.