Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
کانال تخصصی تاریخ پزشکی avatar
کانال تخصصی تاریخ پزشکی
کانال تخصصی تاریخ پزشکی avatar
کانال تخصصی تاریخ پزشکی
23.04.202513:23
.
📚 سی‌امین نشست «صد کتاب ماندگار قرن»:
بررسی کتاب «زندگینامه ریاضیدانان دوره اسلامی» اثر ماندگار ابوالقاسم قربانی

🔹 در این نشست، ابعاد مختلف علمی و تاریخی این اثر برجسته در حوزه تاریخ علم اسلامی تحلیل خواهد شد؛ کتابی که با نگاهی مستند، زندگی و آثار ۱۶۷ ریاضی‌دان مسلمان از سده سوم تا یازدهم هجری را بررسی می‌کند.

🗣️ با حضور:
🎓 حسین معصومی همدانی (استاد تاریخ علم)
🎓 یونس کرامتی (عضو هیئت علمی پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران)
📝 دبیر نشست: سید هادی طباطبایی (پژوهشگر تاریخ علم)

🗓️ یک‌شنبه، ۷ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴
🕙 ساعت ۱۰ تا ۱۲
📌 سالن فرهنگ، مرکز همایش‌های بین‌المللی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران

🔴 پخش زنده از آپارات: aparat.com/nlai_ir

🪩 مشاهده خبر کامل

#صد_کتاب_ماندگار_قرن
#سازمان_اسناد_و_کتابخانه_ملی_ایران
🆔 @nali_ir
کتاب «حکایت دردمندان به روایت طبیبان» به زیور طبع آراسته شد.
نویسندگان:
وجیهه نامی، سمانه عربیان، سیده زهرا آدابی نیا
Кайра бөлүшүлгөн:
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب avatar
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
26.03.202509:33
🔹️ پادپخش شمارۀ ۱۸، سنت‌های باستانی ایرانی
برشی از کتاب تحفةالعالم از سید ابوطالب موسوی فندرسکی
با خوانش آذر سرمدی

سیّد ابوطالب موسوی فندرسکی از عالمان برجستهٔ قرون یازدهم و دوازدهم هجری در کتاب تحفةالعالم (در اوصاف و اخبار شاه سلطان حسین صفوی) در راستای تبیین احیا و‌ گسترش سنّت‌های باستانی ایران در عهد صفوی از جمله رونق و اعتلای سنّت شاهان ایران در نگهداری و تربیت حیوانات درّنده، جهت نمایش شکوه و جلال دربار ایران، پیش از الغای آن توسط شاه سلطان حسین (ص۱۳۵-۱۳۶) می‌نویسد.

@mirasmaktoob
.
05.03.202517:58
23.04.202513:23
Кайра бөлүшүлгөн:
تاریخ مصور قاجار و پهلوی avatar
تاریخ مصور قاجار و پهلوی
طبیب زن در حال بادکش کردن

اواخر دوره قاجاریه
@Qajarpic
Кайра бөлүшүлгөн:
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب avatar
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
26.03.202509:33
نمایش حیوانات نادرالوجود

تعداد زیادی فیل و شیر و ببر و پلنگ و انواع حیوانات نادرالوجود باغ وحش را از جلوی طالار بزرگ می‌گذرانند و نمایش می‌دهند، نکتهٔ جالب توجه اینست که زنجیرها و میخ‌هائی که این حیوانات را بآن‌ها بسته‌اند نیز همه از طلا است و در مقابل هر یک از این حیوانات دو طشت طلا نیز قرار دارد که در یکی از آنها غذای آنها را می‌گذارند و در طشت طلای دیگر آب برای آنها می‌ریزند. (سانسون، 1346: 2/81)
@mirasmaktoob

هیچ‌یک از این حیوانات سابق‌الذکر از حیث شکوه و جلال بقدر هیجده اسب بسیار عالی و زیبا که در این طالار بمعرض نمایش می‌گذارند جالب و خیره‌کننده نیست.
هر یک از این اسبها بقدر یک خزانهٔ پُر از جواهر ارزش دارند زیرا رکابهای این اسبها همه از طلا است، دهنه‌ها و سینه‌بندها و قسمتهای جلو و عقب زینها نیز همه از طلا است و روی طلاها میناکاری کرده‌اند و بر روی آنها برلیان و یاقوت و انواع جواهرات قیمتی دیگر نشانده‌اند، همچنین روپوشهای روی کفل اسب‌ها که بسیار بزرگ می‌باشند همه از طلاست و جواهرنشان است.
چیزی که بیشتر از همه جلب نظر می‌کند و بیننده را متحیّر می‌سازد انواع مختلف جواهرات و رنگهای مختلف و متنوع و خیره‌کنندهٔ آنهاست، بدین ترتیب که یراق یکی از اسبها فقط از برلیان است و یراق اسب دیگر از زمرّد و از آن اسب دیگر از یاقوت بنفش و یراق اسب دیگر از یاقوت کبود و از آن اسب دیگر از مرواریدهای بسیار درشت می‌باشد.
خلاصه این اسبها با یراق‌ها و زین و برگهائی که به انواع جواهرات درشت و بسیار گرانبها زینت یافته‌اند با تلؤلؤ و زیبائی خیره‌کننده و سحرآمیزی از جلوی طالار می‌گذرند، هر یک از این اسب‌ها نیز مثل سایر حیواناتی که از آنها صحبت کردم در جلوی خود بهمان ترتیب دو طشت طلا دارند.
گاهی در وسط این اسبها چند خر وحشی نیز دیده می‌شود.
یکی از مبلّغین مسیحی اهل اسپانیا که برای تقدیم داشتن نامه‌ای که تصادفاً از طرف پادشاه لهستان باو سپرده شده بود، در دربار ایران حضور داشته است، وقتی این منظره را تماشا می‌کند از دیدن خرهائی که بآن خوبی زینت شده‌اند و پوشش‌هائی بآن گران‌بهایی بر آنان انداخته‌اند به تعجب درمی‌آید و سنگینی و وقار خود را از دست می‌دهد و نمی‌تواند جلوی خندهٔ خود را بگیرد.
یکی از صاحب‌منصبان دربار باو نزدیک می‌شود و با کمال ادب دلیل خندهٔ او را سؤال می‌کند.
نمایندهٔ اسپانیائی جواب داده بود چون مشاهده کرده است خرهائی که در اسپانیا با آنها به منتها درجهٔ حقارت رفتار می‌شود در ایران باین صورت ممتاز در آمده‌اند خنده‌اش گرفته است.
صاحب‌منصبِ دربار باهوش و ظرافت خاصی باو جواب داده بود «ما در ایران از این جهت به خرها احترام می‌گذاریم که برخلاف مملکت شما که در آنجا خر فراوان و عادی است در مملکت ما بسیار نادر و کمیاب است». (سانسون، 1346: 3/82)

مأخذ: سانسون. 1346. سفرنامۀ سانسون (وضع کشور شاهنشاهی ایران در زمان شاه سلیمان صفوی، تحقیق و مطالعهٔ دقیق دربارهٔ آداب و اخلاق و حکومت ایران). به اهتمام و ترجمۀ تقی نفضلی. تهران: ابن سینا.

@mirasmaktoob
.
Кайра бөлүшүлгөн:
حکمت طبیعی avatar
حکمت طبیعی
04.03.202514:14
🔸 اندیشکده حکمت طبیعی و الهیات سلامت دانشگاه امام صادق (ع) و مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران با حمایت دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و همکاری فرهنگستان علوم پزشکی برگزاری می‌کنند:

🔹 دومین «مدرسه رمضانی شفاء: گذری بر یافته‌های علمی در الهیات سلامت»

🔰 نشست اول

شاخص‌های سلامت معنوی در قرآن و حدیث

👨‍🎓 با حضور: جناب آقای دکتر مجید معارف
🏛 عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و گروه سلامت معنوی فرهنگستان علوم پزشکی

➕ به همراه گفتاری کوتاه از:
🔻 خانم دکتر نفیسه حسینی‌یکتا
🔺 مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت

🔻 آقای دکتر امیرحسین جمشیدی
🔺 رئیس مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران
🗓 سه‌شنبه ۱۴ اسفندماه ۱۴۰۳
🕗 ساعت ۸ شب


💻 لینک جلسه پیش از آغاز آن در کانال اندیشکده و پیامسرای حکمت طبیعی منتشر خواهد شد.

🌐 @salamat_isu

🧾 ثبت‌نام در دوره رایگان اما الزامی است.
https://forms.gle/ZNPTSuATz88sAFWf6

🔸➖➖➖➖➖➖➖➖➖🔸
🏢 اندیشکده حکمت طبیعی و الهیات سلامت

🌐 @salamat_isu
🔸➖➖➖➖➖➖➖➖➖🔸
🌾 @naturalphilosophy
Кайра бөлүшүлгөн:
البساتین | محمدرضا معینی avatar
البساتین | محمدرضا معینی
08.05.202521:49

📔 ابوالعباس اللوکری (م. پس از ۵۰۳ق): بیان الحق بضمان الصدق. یک شرح متقدم در فلسفه سینوی
✍️ محمدجواد اسماعیلی و یوپ لامیر

Esmaeili, Mohammad Javad, and Joep Lameer, eds. Abū ʼl-ʿAbbās al-Lawkarī (d. after 503/1109): Bayān al-ḥaqq bi-ḍamān al-ṣidq. An Early 'Reader' in Avicenna's Philosophy, (Leiden, The Netherlands: Brill, 2025)


🔺شناخت ما از تحولات تاریخی فلسفه در میان مسلمانان بسیار ناقص است و تاریخ‌نگاری فلسفه اسلامی هنوز خلأهای بسیاری دارد. فقدان منابع دست اول و عدم شناسایی یا تصحیح آثار بسیاری از فیلسوفان مسلمان، سبب شده عموم تاریخ‌نگاران فلسفه اسلامی تنها به معرفی چهره‌های اصلی و کلیدی و آراء ایشان اکتفا کنند و از تحولات جزئی‌تر ادوار میانی ایشان غفلت داشته باشند.

🔺ابوالعباس اللوکری (متوفای پس از ۵۰۳ق)، شاگرد (احتمالی) بهمنیار بن مرزبان (متوفای ۴۵۸ق) و به واسطه او شاگرد ابوعلی ابن‌سینا (متوفای ۴۲۸ق) است که پیش از این، تنها گزارش‌ها و نقل قول‌هایی پراکنده درباره او در دست بود. اللوکری در میان طبقهٔ دوم شاگردان ابن‌سینا چهره‌ای کلیدی و تأثیرگذار بوده است. اللوکری، اصالتا اهل خراسان بوده و او را «مروج فلسفه سینوی در خراسان» دانسته‌اند. با این حال، در پژوهش‌های جدید تاریخ فلسفه عموماً به او و اثر فلسفی تأثیرگذارش «بیان الحق فی ضمان الصدق» بی‌توجهی شده است.

🔺خوشبختانه، یک نسخه ناقص (کتابخانهٔ دانشگاه تهران) و یک نسخه تقریباً کامل (کتابخانهٔ ملی پاریس)‌ از «بیان الحق» باقی مانده و دو بخش نخست از بخش طبیعیات آن («سمع الکیان» و «السماء و العالم») که متناظر با کتاب «فیزیک» و «در باب آسمان» ارسطو است، اخیراً به همت محمدجواد اسماعیلی (دانشگاه شهید بهشتی) با همکاری یوپ لامیر تصحیح و منتشر شده است.

🔺اللوکری در «بیان الحق» تلاش کرده است خوانشی جامع و منسجم از فلسفه ابن‌سینا ارائه دهد تا مسیری ساختارمند و به دور از پیچیدگی‌های تفکر ابن‌سینا برای طالبان فلسفه، فراهم آورد. اللوکری در مقدمه «بیان الحق»، هدف خود را پاسخ به کمبودهای منابع فلسفی موجود -که یا بسیار پیچیده و طولانی بوده‌اند یا بسیار فشرده و سطحی- بیان می‌کند. اللوکری همچنین تلاش کرده است از فلسفه سینوی در برابر حملاتی و اشکالاتی که متکلمان (عموماً اشاعرهٔ خراسان) بدان وارد می‌کرده‌اند، دفاع کند. همانطور که اسماعیلی در مقدمه احتمال داده، با در نظر داشتن این که اللوکری معاصر با ابوحامد غزالی (متوفای ۵۰۵ق) بوده و به احتمال زیاد از کتاب «تهافت الفلاسفه» او (پایان‌یافته در ۴۸۸ق) اطلاع داشته، بعید نیست که اللوکری در «بیان الحق» در مقام پاسخ به اشکالات غزالی در «تهافت» باشد.

🔺به هر روی، انتشار «بیان الحق» اللوکری گامی مهم در فهم بخشی از تاریخ تحولات اندیشه فلسفی-الهیاتی مسلمانان و چالش‌های میان فیلسوفان و متکلمان در خراسان قرن پنجم و ششم هجری است و امید است که تصحیح و انتشار این سایر بخش‌های این کتاب به زودی انجام پذیرد.

@AlBasatin
22.04.202505:15
📣 به اطلاع می رساند: زیرگروه تاریخ و مبانی پزشکی، گروه حکمت، طب سنتی و طب دوران تمدن اسلام و ایران فرهنگستان علوم پزشکی با همکاری هسته‌ پژوهشی تاریخ پزشکی مؤسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب ایرانی و مکمل، دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار می کنند:

اخلاق پژوهش در مطالعات تاریخ پزشکی

سخنران: محمد صدر
زمان: سه شنبه ۲ اردیبهشت ماه ماه ۱۴۰۴ ساعت ۱۰:۳۰
مکان: فرهنگستان علوم پزشکی

https://www.skyroom.online/ch/farhangestan/hekmat
Кайра бөлүшүлгөн:
کاغذ avatar
کاغذ
31.03.202518:19
حسین معصومی همدانی در گفت‌وگو با آرته:
«آدم‌هایی که فکر می‌کنند این کتابی که نوشته‌اند بشر فردا [با آن] رستگار می‌شود اشتباه می‌کنند. فکر برای این‌که مؤثر باشد باید وسوسهٔ تأثیر فوری را دور بیندازد.»

گفت‌وگوی کامل

@kaaghaz
29.04.202501:27
18.04.202512:57
Кайра бөлүшүлгөн:
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب avatar
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
26.03.202509:33
نمایش حیوانات نادرالوجود

از تشریفات پذیرائی رسمی انواع و اقسام نمایشهائی است که آنرا باید پیش درآمد پذیرائی واقعی تلقی کرد. در یک حیاط خیلی بزرگ جلوی باغ انواع و اقسام حیوانات جسیم یعنی سه فیل سیلانی که زیر شکم آنها را به رنگ قهوه‌ای درآورده‌اند و بر پشت آنها پارچه‌های سیم‌بفت و زربفت افکنده‌اند دیده می‌شود؛ از آن گذشته یک کرگدن بسیار زشت بزرگ که دست راست و پای چپ او را با زنجیرهای محکم بسته و او را بر روی یک پارچهٔ گستردهٔ سرخ رنگ نگاهداشته‌اند، برپشت کرگدن دیگر چیزی نیست. برای آنکه از سختی پوست وی بکاهند تمام تن آنرا با روغن چرب کرده‌اند. (کِمپفر، 1363: 249)

مأخذ: کمپفر، انگلبرت. 1363. سفرنامهٔ کِمپفر. ترجمۀ کیکاووس جهانداری. تهران: شرکت سهامی انتشارات خوارزمی.

@mirasmaktoob
.
09.03.202506:57
مسائل حقوقی مصاحبه‌های تاریخ شفاهی

🔷امروزه شناسایی پدیدآورندگانِ مصاحبه‌های تاریخ شفاهی، نحوة تفکیک حقوق آنان و تهیة الگویی برای رعایت سازوکار مناسب در این زمینه، به یکی‌ از دغدغه‌های مراکز آرشیوی بدل شده است. البته الزامات قانونی به‌تنهایی چارچوب مناسبی برای حمایت از آثار تاریخ شفاهی ارائه نمی‌کنند، بلکه رعایت ملاحظات اخلاقی از طرف مدیران پروژه‌های تاریخ شفاهی ضروری است. بایستی موارد اخلاقی در کلیة مراحل انجام مصاحبه موردِتوجه واقع شود و در طول پروژه ادامه یابد؛ از اولین تماس برای انجام مصاحبه تا انتشار و به‌ اشتراک‌گذاری یافته‌های حاصل از پژوهش.

🔹کتاب مسائل حقوقی مصاحبه‌های تاریخ شفاهی به‌صورت جامع و با ذکر جزئیات، ملاحظات قانونی و اخلاقی بین‌المللی و داخلی در زمینة شناسایی حقوق پدیدآورندگان فرآیند تاریخ شفاهی را موردبررسی و واکاوی قرار داده است. مهم‌تر اینکه دستورالعمل و مدلی کاربردی متناسب با فضای حاکم بر حقوق مالکیت فکری در ایران، به‌منظور بهره‌برداری از منابع تاریخ شفاهی به شکل‌های مختلف و تفکیک حقوق پدیدآورندگانِ آن ارائه کرده است.
Көрсөтүлдү 1 - 18 ичинде 18
Көбүрөөк функцияларды ачуу үчүн кириңиз.