Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
هم‌سرنوشت‌ها | سمیرا کریمشاهی avatar
هم‌سرنوشت‌ها | سمیرا کریمشاهی
هم‌سرنوشت‌ها | سمیرا کریمشاهی avatar
هم‌سرنوشت‌ها | سمیرا کریمشاهی
🔻 در آراء و اندیشه‌‌ی نجم‌الدین اربکان، نخست‌وزیر فقید ترکیه، رگه‌هایی از اسلام انقلابی نمایان است که بخش قابل توجهی از آن تحت تاثیر انقلاب اسلامی ایران بود و همین به یکی از دلایل عدم تحمل شخصیتی چون او در رأس قدرت ترکیه تبدیل شد.

🔹 لذا شاگردان قدیمی او و حاکمان کنونی این کشور مسیری را برگزیدند که با تخفیف شجاعت و شرافت به یادگار مانده استادشان و برآوردن اسلام میانه بتوانند جایگاه خود را حفظ کنند.

🎥 مرحوم اربکان در این سخنرانی از همین #اسلام_میانه‌رو انتقاد می‌کند:
«اسلام میانه‌رو یعنی تو نماز می‌خوانی اما نباید به سیستمی که یهودی‌ها ساختند کاری داشته باشی، او همه انسان‌ها را استثمار کند، به دنیا حکمرانی کند، و تو غلام حلقه به گوش او باشی...»


#ترکیه


@Skarimshahi
26.03.202513:11
📌 شهردار جدید استانبول انتخاب شد

🔻 با حکم برکناری اکرم امام‌اوغلو از سمت شهردار کلانشهر استانبول، امروز حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه، «نوری اصلان»، معاون امام‌اوغلو را به عنوان جانشین او انتخاب کرد.


🔹 اگرچه شهردار در ترکیه با رای مستقیم مردم انتخاب می‌شود اما در شرایط استثنایی به مانند وضعیت کنونی، اعضای شورای‌شهر استانبول مسئول تعیین شهردار جدید بودند. باوجود بازداشت چندین عضو این شورا، همچنان اکثریت اعضای شورای‌شهر استانبول متعلق به حزب جمهوری‌خواه خلق است. آن‌ها با ۱۷۶ عضو در برابر ۱۲۰ عضو از حزب عدالت و توسعه(حزب اردوغان) توانستند گزینه‌ای از حزب خود را جایگزین اکرم امام‌اوغلو کنند. نوری اصلان، از طرف اپوزیسیون و زین‌العابدین اوکول، از حزب حاکم برای کسب کرسی شهردار نامزد شده بودند.


🔻 حکم زندان امام‌اوغلو ذیل پرونده «فساد» صادر شده است و طبق قانون انتخابات شهرداری‌ها با خارج شدن اتهامات او از فاز اقدام علیه امنیت ملی و «همکاری با تروریسم»، اختیار تعیین جانشین به شورای شهر استانبول واگذار شد. اگر اتهام همکاری با تروریسم جریان داشت، گزینه‌ای از سوی وزارت کشور و دولت اردوغان برای سمت شهرداری استانبول منصوب می‌شد.


🔹 بعضی از فعالین جبهه اپوزیسیون دولت، به شدت با تعیین جانشین مخالفت کردند. آن‌ها معتقدند انتخاب شهردار برای استانبول برابر با مشروعیت بخشیدن به بازداشت امام‌اوغلو است. اما سرانجام اپوزیسیون به این نتیجه رسید که با تعیین جانشین، سنگر شهرداری استانبول را برای خود حفظ کند زیرا در صورت اتخاذ موضع تحریم انتخابات به نشانه اعتراض، وزارت کشور با انتخاب شهردار عملا این جایگاه مهم را از چنگ مخالفان خارج کرده و به دولت اردوغان می‌سپرد.


#ترکیه

@Skarimshahi
20.03.202508:26
💢سندروم فرودگاه تبریز و خطای محاسباتی در مورد ترکیه

🔻 احتمالا تصاویر و فیلم‌های زیادی از ترکیه در رسانه‌های داخلی خودمان دیده‌اید.
متأسفانه آنقدر که از دیروز عصر تا امروز در شبکه‌های مجازی فارسی محتوای فیک منتشر شده، در میان اپوزیسیون اردوغان چنین چیزی مشاهده نمی‌شود!

🔹 جز چندین تجمع اعتراضی در واکنش به بازداشت شهردار استانبول که قرار است امروز هم ادامه داشته باشد ، فعلا مخالفان ابتکاری رو نکرده‌اند، حتی همین هم «هنوز» از سطحی فراتر نرفته که دولت اردوغان بخواهد وضعیت را جدی بگیرد یا حداقل تظاهر به آن کردند! و الا اگر کار به اردوکشی خیابانی بکشد، بسیج عمومی اردوغان غالب بر هر جمعیتی خواهد بود.

🔻 خیابان‌ها همچنان از «جو التهابی و بحرانی» به دور است، آنچه که از خیابان‌های متشنج می‌بینید یا ترکیه نیست یا ربطی به رخدادهای دو روز اخیر ندارد. اپوزیسیون فعلا در ۲۴ساعت اولیه بازداشت امام‌اوغلو ضعیف ظاهر شده و عملا جز تاکید بر شعارهای کلیشه‌ای مانند "دفاع از اراده مردم" از کارت موثری رونمایی نکرده‌اند.
• به قول خبرنگار ترکیه‌ای، انگار رهبران اپوزیسیون نشستند تا مردم آن‌ها را سازماندهی کنند نه اینکه وظیفه آن‌هاست که خشم و اعتراض حامیانشان را جهت دهند.

🔻 و چند نکته مهم‌تر ، مثل همیشه تحلیل‌های هیجانی در فضای ایران نسبت به اتفاقات ترکیه منتشر می‌شود. و احتمالا هنوز به نقطه اوج نرسیده!

اول، همانطور که گفتیم فعلا مخالفان واکنش ضعیفی داشتند پس از جو کودتا علیه اردوغان و فروپاشی و فرار و فرودگاه تبریز خارج شویم!  اساسا تا یک بازیگر خارجی قدرتمند پشت ماجرا نباشد چنین اتفاقی به مرحله اقدام نمی‌رسد و بعید است با «ماندگاری وضعیت در سطح کنونی» کشوری پا به میدان بگذارد.

دوم، صرف درگیر شدن اردوغان با یک بحران داخلی و ظهور تهدیدی علیه او می‌تواند مثبت باشد اما فراتر از این را باید به دور از هیجان اظهار نظر کرد.
شاید نظر نامحبوبی باشد اما حقیقت تلخ برای ما این است رقبای اصلی اردوغان اگر روزی در راس قدرت قرار بگیرند نشانه‌ای از بهبود روابط دو جانبه و منطقه‌ای وجود ندارد. به ویژه در مورد پرونده تحریم‌های ایران، و رژیم صهیونیستی بهتر است بیشتر و دقیق‌تر مواضع رهبران حزب جمهوری‌خواه خلق را بررسی کنیم!

#ترکیه

@Skarimshahi
📌«چگونه می‌توان از کسانی که نوه پیامبر را کشتند به نیکی یاد کرد؟»

🔻 اخیرا «زلفی لیوانلی» نویسنده‌ ترکیه‌ای، در یوتیوب محتوایی تحت عنوان تفاوت اسلام آناتولی و اسلام عربی منتشر کرد.
بخش قابل تأمل سخنان او نقد سریال معاویه است.
رسانه «شید تی‌وی» قسمت کوتاهی از آن را ترجمه کرده که دیدنش خالی از لطف نیست.


#ترکیه
#خاورمیانه

@Skarimshahi
🔻 موسسسه «متروپل» ترکیه نتایج یکی از جدیدترین نظرسنجی‌های خود را منتشر کرده که طبق آن از مردم این کشور پرسیدند "بزرگترین تهدید برای ترکیه از جانب کدام کشور است؟"

🔹 بیش از نیمی از پاسخ دهندگان(۵۲.۵) «آمریکا» را به عنوان تهدید بزرگ معرفی کرده‌اند.
اسرائیل با ۱۹ درصد در رده دوم پاسخ‌هاست.
سوریه(۳)
روسیه(۲.۷)
ایران(۲.۳)
یونان و آلمان(۱.۲)
به ترتیب گزینه‌های بعدی هستند که بیشترین پاسخ را به خود اختصاص دادند.

#ترکیه

@Skarimshahi
12.02.202521:14
📍 رد مذاکره با ترامپ؛ راهبرد درست، تاکتیک‌های اشتباه

[ بخش دوم و پایانی] ـ تاکتیک‌های اشتباه


•  تاکتیک‌های نادرست ایران کدامند؟

▫️ نخستین تاکتیک نادرست در گفتار رهبران جمهوری اسلامی و رسانه‌ها در ایران این است که آن‌ها «مذاکره» را به جای «باج‌خواهی» به کار برده و آن را تکرار کرده‌اند.
این دولت ترامپ است که مذاکره را کنار گذاشته و آشکارا به باج‌گیری و زورگیری روی آورده است. و به جای آن خواهان یک معامله یکسویه و تحمیل خواسته‌های خود به ایران بدون مذاکره است. دولت ترامپ خواهان «مذاکره» با ایران نیست بلکه دنبال «دیپلماسی اجبار» است. نباید اجازه داد آمریکا «اخاذی» و «باج‌گیری» را زیر پوشش زیبای «مذاکره» به ایران و جهانیان بفروشد.

▪️ دومین تاکتیک نادرست این است که دستگاه دیپلماسی عمومی و رسانه‌های ایرانی درباره‌ی خواسته‌های ترامپ به خوبی روشنگری نکرده و سرفصل درخواست‌های او را بازتاب نداده و تبیین نکرده‌اند. آگاه کردن افکار عمومی از فهرست خواسته‌های ترامپ کافی‌ است تا هر ایرانی خردمند -با هر گرایش فکری- را به مخالفت با آن‌ها برانگیزد. این کم‌کاری و بدسلیقگی پذیرفتنی نیست.

▫️ سومین تاکتیک نادرست، پاسخ به ترامپ این نیست که ایران بگوید با آمریکا مذاکره نمی‌کنیم. اگر منافع ملی اقتضا کند، باید با ترامپ هم مذاکره کرد اما مذاکره برابر و محترمانه( که اکنون امکان پذیر نیست، چون ترامپ خواهان چنین مذاکراتی نیست).
پاسخ به ترامپ که می‌گوید « یا توافق با جنگ» این است که بگویید « یا توافق یا سلاح هسته‌ای می‌سازیم»؛ یعنی اگر آمریکا دست از اقدام علیه ایران بر ندارد یا بخواهد تهدیدهای خود را عملی کند، از پیمان NPT  خارج شده و بمب را خواهیم ساخت.

▪️ چهارمین تاکتیک نادرست این است که دستگاه دیپلماسی عمومی و رسانه‌های ایرانی تاثیرپذیری ترامپ از اسرائیل را نادیده گرفته یا دست کم اینکه برجسته نکرده‌اند. ترامپ بارها گفته است که آمریکا باید از جنگ‌های فرسایشی بی‌انتها در خاورمیانه دوری کند اما گفتار او تاکنون نشان می‌دهد که او از نتانیاهو تأثیرپذیری دارد. و نتانیاهو کسی است که بیش از همه جنگ‌طلبان آرزوی کشاندن پای آمریکا به یک جنگ تازه در خاورمیانه را دارد. البته ترامپ یک تاجر است. تاکتیک او این است که معمولا به مرگ می‌گیرد تا طرف مقابل به تب راضی شود.

• چه باید کرد؟
▫️ پاسخ آنی درخور به ترامپ رونمایی و آزمایش موشک بالستیک قاره‌پیما است.
هیچ دلیل عقلانی وجود ندارد که ایران برد موشک‌های خود را به ۲۰۰۰ کیلومتر محدود کند. ایران به عنوان یک دولت مستقل برای حفظ بقا و پاسداری از یکپارچگی سرزمینی خود این حق( و توانایی فنی) را دارد که دست به ساخت موشک‌های بالستیک قاره‌پیما(Intercontinental ballistic missile) بزند. دلیلی ندارد که ایران از آزمایش این نوع موشک‌ها خودداری کند. ایران برای «اهرم‌سازی» و پدید آوردن «ابزار فشار» نیازمند آزمایش موشک‌های قاره‌پیماست.

▪️ پس از آزمایش موشک بالستیک قاره‌پیما، خردمندانه این خواهد بود که ایران از دولت ترامپ بخواهد که تلاش برای باج‌خواهی را کنار بگذارد و به میز مذاکره واقعی برگردد؛ مذاکره محترمانه و برابر.

▫️ هم‌زمان جمهوری اسلامی ایران نیازمند مدیریت تنش(tensions of management) با آمریکاست. و «مدیریت تنش» با آمریکا پس از  پدید آوردن «ابزار فشار» بهتر امکان‌پذیر خواهد بود تا پیش از آن.


📎 به قلم دکتر علی‌اکبر دارینی

#ایران

@Skarimshahi
06.04.202515:52
💢 عادت نکردن یک مبارزه است!

🔻 به قول علی‌اشرف درویشیان «و تا آن روز، رهایی معنایی جز تلاش برای رهایی نخواهد داشت»... بر ما هم گفتن و نوشتن از #غزه معنایی جز گفتن و نوشتن از هرچه نیکوست ندارد... این باریکه چهل در چندکیلومتری که هر روز با نقشه‌ای جدید از تن لاغرش می‌زنند و کوچکترش می‌کنند از تمام جغرافیای جهان بزرگتر است... عدالت، توحید، آزادی، برابری و هرچه یدک‌کش نام آرمان است جز از دروازه تنگ این ارض محصور و خونین نمی‌گذرد...

اگر همه قدرت جهان ما را در میانِ نتوانستن‌هایمان مجبور به «عادت» می‌کند پس عادت نکردن یک مبارزه است... نباید به صورت خونین، لب‌های خشک‌، چشم‌های ترسان و جسم بی‌جان اینان عادت کنیم. عادت نکردن تلاشی برای رهاییست...

🔹 آنان که در تاریخ، در هر جغرافیایی برای آزادی بردگان جنگیدند به آزادی تمام بشر در هر زمان و مکانی کمک کردند و آنان که تن به واقعیت قدرتمند بندگی دادند و عادت کردند، بی‌آنکه خود بدانند و ما بشناسیمشان، زنجیری را به پای محکم‌تر بستند... امروز هر که با اسلحه، با فریاد، با قلم، با درد کشیدن(این ابزار شکست‌ناپذیر همه ضعیفان تاریخ) مقابل این دژخیم کودک‌کش بایستد به رهایی همه، در هر جغرافیا و روزگاری یاری رسانده و هرکه عادت کند، بپذیرد، مکث نکند، قفلی دیگر بر زنجیر بنی‌آدم در هر زمین و زمانی بسته است...

🔻 برادر درست می‌گوید: «از قتلگاه انسان بگویید، حتی اگر تنها باشید...»


📎 به قلم صادق فرامرزی


#فلسطین


@Skarimshahi
23.03.202507:18
🔻 از صبح امروز در سراسر ترکیه انتخابات درون حزبی جمهوری‌خواه خلق(CHP) آغاز شده تا اکرم امام‌اوغلو را به عنوان نامزد خود به منظور شرکت در انتخابات ریاست جمهوری معرفی کنند.
اتفاقی که حتی پیش از دستگیری شهردار استانبول پیش‌بینی می‌شد و به همین دلیل اپوزیسیون و حامیانشان بازداشت امام‌اوغلو را پرونده سازی و دارای ابعاد سیاسی می‌دانند.

🔹 شب گذشته امام‌اوغلو و متهمان دیگر به دادسرا معرفی شدند. او تمامی اتهامات مطرح شده علیه خود را رد کرده است. اما رای اولیه هیئت قضایی همچنان بر نقش شهردار استانبول در فساد و همکاری با تروریسم تاکید می‌کند و بازداشت او تا حکم دادگاه کیفری جریان دارد.

🔻 مخالفان در چهار شب گذشته ناآرامی‌ها توانستند با وجود تمامی ممنوعیت و محدودیت‌ها جمعیت را در خیابان‌ها حفظ کنند. با توجه به انتخابات امروز، جلسه دادگاه و تعطیلی یکشنبه امشب هم شاهد موجی دیگری خواهیم بود. اما دولت ترکیه همچنان ترجیح می‌دهد بر سطح سرکوب و محدودیت‌ها بی‌افزاید و خبری از فراخوان و کشاندن هواداران به خیابان نیست تا بر تب و تاب شب‌های ناآرام دامن نزنند.

🔹 پوشش زنده تلویزیونی از تظاهرات ممنوع شده، محدودیت‌های رسانه‌ای و فعالیت در شبکه‌های اجتماعی پابرجاست، چندین حساب فعالین اپوزیسون در شبکه ایکس مسدود شده است. ممنوعیت‌های برقراری تجمع تمدید می‌شود. و در اقدامی عجیب و بی‌سابقه حتی ورود به استانبول هم دارای محدودیت‌هایی شده‌ یعنی اگر تشخیص دهند فرد یا جمعی صرفا برای حضور در تجمعات می‌خواهد وارد استانبول شود، پلیس مجوز دارد از ورودشان جلوگیری کند!


🔻 همچنان اعتراض و نقدهایی بر مدیریت تجمعات شبانه به رهبران chp وارد می‌شود. مخالفان با آنکه توانستند فشار خیابانی را حفظ کنند اما هنوز در سطح تحریک حامیان مانده‌اند و مسئله به برانگیختگی ملی تبدیل نشده است(مقایسه کنید با واکنش‌ها به کودتای ۲۰۱۶). همین مسئله باعث می‌شود به کل قضایا در چارچوب دعوای احزاب نگریسته شود‌. البته واضح است هرچه بر دامنه اعتراضات و سرکوب‌ها افزوده شود این مؤلفه هم کم‌رنگ‌تر خواهد شد.

🔹 از دیگر موضوعات قابل تأمل پیرامون بازداشت شهردار استانبول، می‌توان به واکنش حداقلی سلبریتی و چهره‌های مشهور حامی chp اشاره کرد. در مقایسه با ایام انتخابات‌های ترکیه، فعالیت و موضع‌گیری این چهره‌ها کاهش محسوسی داشته است. بسیاری در ترکیه معتقدند بازداشت «عایشه باریم» در ماه‌های گذشته، احضار ده‌هاتن از بازیگران و چهره‌های ترکی و گشودن مجدد پرونده اعتراضات پارک گزی۲۰۱۳، به مانند سایه تهدیدی است که دولت بالای سر آن‌ها قرار داده است. چهره‌هایی که واکنش‌شان می‌تواند محرک پایگاه حامیانشان باشد فعلا در موضع انفعال باقی مانده‌اند.


🔻 فعلا دولت ترکیه مصمم بر پیگیری پرونده حجیمی‌است که علیه امام‌اوغلو جمع‌آوری شده است. و هر روز بر ابعاد آن با رو کردن فساد یا ارتباط سیاسی افزوده می‌شود. چیزی که شخص اردوغان و حامیان دولت بر روی آن متمرکز شدند تا برخورد با امام‌اوغلو را مشروع جا بیندازند، «اختلاف درون حزبی در chp» است. دولتی‌ها می‌گویند آنچه که به کشف فساد ادعا شده علیه شهردار استانبول منجر شد، اسنادی بوده که از درون خود حزب جمهوری‌خواه خلق برای مراجع قضایی ارسال شده! البته اختلاف درون حزبی اپوزیسیون مسئله قابل انکاری نیست اما این ادعا که بخشی در این حزب به دنبال مخالفت با نامزدی اکرم امام‌اوغلو همدستی با مخالفان خود را برگزیدند موضوعی است که دولت سعی دارد با برجسته کردن آن، هدف اپوزیسیون را از «دفاع از اراده مردم» به «بازی سیاسی» تقلیل دهند.

#ترکیه

@Skarimshahi
19.03.202505:51
📌 بازداشت شهردار استانبول/ مخالفان می‌گویند اردوغان کودتایی علیه ما آغاز کرده!

🔻 در پست پیشین گفتیم ماجرای اکرم امام‌اوغلو، فردی که خود را برای رقابت با اردوغان آماده می‌کرد، صرفا به مدرک تحصیلی ختم نخواهد شد و تلاش برای حذف کامل او از صحنه سیاسی ترکیه ادامه خواهد داشت.


🔹 اما این تلاش‌ها زودتر از آنچه پیش‌بینی می‌شد به سلسله اقدامات تبدیل شده‌اند. هنوز ترکیه در فضای اخبار شب گذشته مبنی بر باطل شدن مدرک تحصیلی اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول بود که سحرگاه امروز پلیس ترکیه با حضور درب منزلش او را بازداشت کرد!

🔻 دادستانی استانبول، اتهام امام‌اوغلو را مدیریت شبکه‌‌ سیاسی در همکاری با پ‌پ‌ک پیش از انتخابات ۲۰۲۴ عنوان کرده است. علاوه بر او، ۱۰۰نفر از مدیران و نیروهای شهرداری استانبول به اتهام فعالیت در این شبکه بازداشت شده‌اند. اسماعیل سایماز، روزنامه‌نگار معروف ترکیه‌ای هم از جمله مظنونی است که صبح امروز دستگیر شده است.

🔹 امام‌اوغلو در کلیپی که از خود هنگام آماده شدن به منظور همراهی نیروهای پلیس منتشر کرده، می‌گوید صدها پلیس مقابل خانه من هستند، ما با قلدری(اردوغان) طرف هستیم اما او کاری از پیش نخواهد برد.
اوزگور اوزل، رهبر حزب اپوزیسیون هم در پیام توییتری اقدام دادستانی و دولت ترکیه را «کودتا علیه اراده مردم» نامید.

🔻 علاوه بر این در استانبول اعلام شده هرگونه تجمع ، تظاهرات و صدور بیانیه مطبوعاتی تا ۲۳ مارس ممنوع است. دسترسی به چندین پلتفرم رسانه اجتماعی از جمله X، YouTube، Instagram و TikTok محدود شده است.

🔹 باید دید مخالفان دولت می‌توانند از موج جدید فشارها برای خود فرصتی فراهم کنند یا باز هم تسلیم اقدامات اردوغان می‌شوند. در هر صورت، فضای سیاست داخلی ترکیه روزهای پر حوادثی رو پیش رو دارد.


#ترکیه

@Skarimshahi
🔻 در حالیکه همه نگاه‌ها در سوریه متوجه تحولات ساحل و جنوب است، عصر امروز مظلوم عبدی، رهبر نیروهای دموکراتیک سوریه(کردهای SDF)، با حضور در دمشق و دیدار جولانی به توافق بر سر آینده روابط رسیدند.

🔹 مهم‌ترین بخش توافق طرفین مربوط به موافقت عبدی به الحاق منطقه شرق به دولت مرکزی سوریه است.

از دیگر بندهای توافق:
• تضمین حقوق تمامی سوری‌ها برای مشارکت در روند سیاسی و دولتی بر اساس صلاحیت، صرف نظر از پیشینه مذهبی و قومیتی آنها.
• ادغام کلیه مراکز نهادی و نظامی در شمال شرق سوریه در اداره کشور از جمله گذرگاه‌های مرزی، فرودگاه و میادین نفت و گاز.
• حمایت از دولت سوریه در مبارزه با بقایای اسد و تمامی تهدیدات علیه امنیت و وحدت.

🔻 قطعا مظلوم عبدی با چراغ سبز آمریکا به سمت چنین توافقی رفته است. اما باید دید واکنش ترکیه چه خواهد بود‌.

🔹 عبدی پیش از این، اقدام در راستای خلع سلاح پ‌پ‌ک را رد کرد و آن را بی‌ربط به نیروهای سوریه دانست، از طرفی بعید است تمامی گروه‌های کردی به ادغام نظامی و فعالیت تحت نظر دمشق رضایت دهند.

❗️این توافق برای موافقان همکاری (ایران) با کردها، نکته‌ها دارد!!


#خاورمیانه

@Skarimshahi
01.03.202510:21
💢 پرونده‌های کردها؛ امیدواری در مسیر پرچالش


🔻 امروز کمیته اجرایی پ‌ک‌ک اعلام کرد که به درخواست عبدالله اوجالان رهبر خود عمل می‌کند و آتش‌بس را اجرایی می‌کند.

🔹 اما آن‌ها سه شرط را مطرح کردند:
۱- تضمین سیاست دموکراتیک و در نظر گرفت حقوق کردها
۲- مدیریت شورای پ‌ک‌ک توسط اوجالان
۳- آزادی اوجالان و دسترسی او در برقراری روابط بدون مانع

🔻 شروط پ‌ک‌ک به ویژه آزادی روابط برای اوجالان که از بیانیه کمیته به نظر می‌رسد شامل دیگر زندانیان این جریان  و پذیرش و عادی‌سازی روابط با ساکنان قندیل هم می‌شود، نشان از آن دارد کردها و دولت ترکیه مسیر پیچیده‌ای برای حاصل شدن نتیجه مثبت در پیش دارند.

🔹 علاوه بر این، تصمیم برای کنار گذاشتن سلاح شامل PYD-YPG در سوریه یا پژاک در ایران نمی شود. مظلوم عبدی، رهبر نیروهای دموکراتیک سوریه(SDF) ضمن استقبال از بیانیه اوجالان اعلام کرد این تصمیم ارتباطی با ما یعنی کردهای مسلح سوری ندارد.

🔻 این «استقبالِ بدون پیوستن» در میان کردهای سوریه و عراق، چشم‌انداز خلع سلاح پ‌پ‌ک را هم تیره می‌کند. واضح است بخش قابل توجهی از نیروی گروه‌های تروریستی در میان کردهای ترکیه بیش از پیش به صف مبارزه علیه ترکیه در شمال عراق و سوریه خواهند پیوست. و پ‌پ‌ک به جای زمین گذاشتن سلاح با جابه‌جایی سلاح از تصمیم رهبر خود استقبال خواهد کرد.

🔹 دور از انتظار خواهد بود با چنین روندی، آنکارا هم به منظور حل مسالمت آمیز مسئله کردی وارد فاز اقدامی شود. به هر حال باید دید سرانجام بیانیه اوجالان و سرنوشت جریان او چه می‌شود و این نکته را نباید فراموش کرد که تصمیم جریان‌های شرق فرات در نحوه مواجهه با تحریرالشام و واکنش آمریکا در حمایت و یا وجه‌المصالحه قرار دادن کردها، بسیار در روند صلح کردی-ترکی تاثیرگذار است.


#ترکیه

@Skarimshahi
12.02.202520:38
📍 رد مذاکره با ترامپ؛ راهبرد درست، تاکتیک‌های اشتباه

[بخش اول] ـ راهبرد درست


▫️ آنچه در روزهای گذشته همه ما در رسانه‌های داخلی و خارجی دیده و خوانده‌ایم این است که دولت «دونالد ترامپ» خواهان «مذاکره» با جمهوری اسلامی ایران شده و ایران «مذاکره» با آمریکا را رد کرده است. رسانه‌های بیگانه این خبررسانی هدفمند را آگاهانه به عنوان «ترامپ خواهان مذاکره با ایران است» جانمایی کرده‌اند اما بسیاری از رسانه‌های داخلی ناآگاهانه یا ناشیانه همان را بازتاب داده‌اند.

▪️ «مذاکره» ابزار است. مذاکره به خودی خود نه بد است و نه خوب؛ نه مقدس است و نه ناپاک. مذاکره ابزاری برای تأمین منافع ملی است. بنابراین، رد کردن «مذاکره» با رقیب یا دشمن خردمندانه نیست. اگر منافع ملی ایران حکم کند برای جمهوری اسلامی ایران ضروری است که در قعر جهنم با آمریکا مذاکره کند.

▫️ آیا ترامپ به راستی خواهان مذاکره(negotiation) با ایران شده است؟ خیر! آیا ترامپ به راستی خواهان گفت‌وگو(dialogue) با ایران شده است؟ خیر!  پس چه؟
ترامپ خواهان معامله(deal) با ایران شده است؛ آن هم یک «معامله یک سویه»؛ معامله‌ای که پیشاپیش مفاد و سقف آن مشخص شده و طرف مقابل حق مذاکره درباره آن یا حتی رد کردن آن را ندارد!

▪️ در روابط‌بین‌الملل، به این کار «دیپلماسی اجبار»(coercive diplomacy) می‌گویند. دیپلماسی اجبار، وادار کردن رقیب به انجام کاری است که شما می‌خواهید او بر خلاف میل و منافعش انجام دهد. دیپلماسی اجبار دربرگیرنده درخواست همراه با تهدید به زور و در صورت نیاز به کارگیری زور است. در زبان محاوره، «دیپلماسی اجبار» برابر با «باجگیری» یا «زورگیری» است.
اما دستگاه دیپلماسی و رسانه‌ای آمریکا هوشمندانه با «زیباسازی» گفتار ترامپ، زهر آن را گرفته و با به‌کارگیری «نیک‌واژه»(euphemism) - یا همان «حسن تعبیر»- آن را در دسته‌بندی زیبای «مذاکره» به ایرانیان و جهانیان معرفی کرده‌اند. و ما هم آن را پذیرفته‌ایم!

▫️ ترامپ از ایران چه خواسته‌هایی دارد؟ سرفصل خواسته‌های ترامپ در یادداشت امنیت ملی او به قرار زیر هستند:

• ایران هرگز اجازه نخواهد یافت دست به توسعه سلاح هسته‌ای بزند یا به آن دست یابد. ما باید همه راه‌های دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را ببندیم.

• «فشار حداکثری» و «تحریم حداکثری» علیه ایران باید اعمال شود.

• برنامه موشکی ایران باید محدود شود.

• پشتیبانی ایران از گروهای تروریستی(محور مقاومت) باید متوقف شود.

• سیاست ایالات متحده آمریکا جلوگیری از موشک‌های بالستیک و قاره‌پیمای ایران است.

• سپاه پاسداران و نیروهای متحد آن باید تضعیف و از دسترسی به منافع مالی محروم شوند.

• سیاست آمریکا مقابله با توسعه موشک‌ها و دیگر توانمندی‌های تسلیحاتی نامتقارن و متعارف ایران است.

• دسترسی ایران به منابع مالی باید قطع شود.

• همه معافیت‌های تحریمی از جمله معافیت تحریمی مربوط به توسعه بندر چابهار باید لغو شوند.

• صادرات نفت ایران باید صفر شود.

• ایران باید کاملا در جهان منزوی شود.

• در همکاری با متحدانمان، مکانیسم ماشه باید فعال شده و همه‌ی تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران بازگردند.

• محموله‌های نفتی ایران باید توقیف شوند.

▪️ ترامپ بر روی «بقا» و «موجودیت» ایران دست گذاشته است. ترامپ ستون‌های امنیت ملی ایران را هدف گرفته است. ترامپ خواهان «خلع سلاح» ایران است. هیچ دولت خردمندی ابزار بازدارندگی و ستون‌های امنیت ملی خود را به دیگران واگذار نمی‌کند یا آن‌ها را به مذاکره نمی‌گذارد. ترامپ خواهان مذاکره با ایران نیست که جمهوری اسلامی این سرفصل‌ها را بپذیرد یا نپذیرد. او این‌ها را از ایران خواسته است و اگر ایران نپذیرد تهدید به «بمباران» کرده است! یا توافق با جنگ! یا آنچه من می‌خواهم را به من می‌دهید یا شما را بمباران می‌کنم!

▫️ حتی اگر بپذیریم که ترامپ درخواست مذاکره با ایران کرده است(که نکرده)، کدام آدم حاضر است قلب، چشم، کلیه و سیستم ایمنی بدن خودش را به مذاکره بگذارد؟ وانگهی درخواست‌های زیاده‌خواهانه ترامپ توهین به یک ملت بزرگ با ۷۰۰۰ سال تاریخ و تمدن کهن است. زبان ترامپ زبان مذاکره نیست. آنچه ترامپ از ایران خواسته «دعوت به تسلیم شدن» است.

▪️ هیچ ایرانی شرافتمندی - چه موافق نظام جمهوری اسلامی ایران باشد و چه مخالف آن- نمی‌تواند چنین درخواست‌های زورمندانه‌ای را بپذیرد. هیچ ایرانی خردمند و شرافتمندی نمی‌تواند به باج‌خواهی یک دولت بیگانه تن دهد. بنابراین نپذیرفتن باج‌خواهی ترامپ از سوی ایران راهبردی درست و خردمندانه است.
خوانش من این است که آیت‌الله خامنه‌ای با باج‌خواهی آمریکا مخالفت کرده اما در مذاکره را به کلی نبسته است.

☑️ ادامه دارد...


📎 به قلم دکتر علی‌اکبر دارینی

#ایران

@Skarimshahi
29.03.202513:42
📌 از اعتراضات ترکیه چه خبر؟

🔻 امروز با فراخوان اپوزیسیون تجمعی با عنوان حمایت از "آزادی اکرم‌ امام‌اوغلو" در مالتپه استانبول برگزار شد. با اینکه از شور و هیجان تجمعات شبانه نسبت به هفته ابتدایی آن کاسته شده اما مخالفان دولت در تجمع امروز حضور پررنگی داشته‌اند. به طوریکه رسانه‌های مخالفان میزان جمعیت را با تجمعات کمپین‌های تبلیغاتی دوران انتخابات ریاست جمهوری مقایسه می‌کنند. با این حال، اختلاف آمار و ارقام جریان دارد، حامیان دولت مدعی حضور حداکثر ۲۰۰هزار نفر را در تجمع امروز هستند اما مخالفان میزان بیشتر و چند برابر از این را اعلام کردند. خانواده امام‌اوغلو در این تجمع حاضر شدند و دیلک امام‌اوغلو در اولین سخنرانی عمومی خود اعلام کرد همسرش به ناحق مجبور است عید فطر را در زندان سپری کند. اوزگور اوزل، رهبر CHP به عنوان سخنران اصلی میتینگ، بار دیگر به بی‌گناهی امام‌اوغلو تاکید کرد و خطاب به اردوغان صندوق رای را در مقابل دربند کشیدن نامزد انتخابات ریاست جمهوری خواستار شد.

🔹 ممنوعیت‌ها و محدودیت‌ها همچنان پابرجاست. چندین شبکه و رسانه اپوزیسیون اخطار گرفته‌اند، جریمه شدند و حتی با محدودیت و تعلیق در پخش مواجه شده‌اند. آمار بازداشتی‌ها به بالای دو هزار نفر رسیده است. در مقابل موج محدودیت‌ها، مخالفان لیستی از شرکت‌ها و برندهای نزدیک به دولت را منتشر کردند و حامیانشان را به تحریم تولید‌ات آن‌ها دعوت کردند. البته به نظر نمی‌رسد چندان خروجی مثبتی داشته باشد. از طرفی گفته شد بیش از اینکه صاحبان اصلی را تحت فشار قرار دهد، وضعیت اشتغال شهروندان ترکیه‌ای را هدف قرار قرار گرفته. از سوی دیگر، حامیان دولت در اقدامی تقابلی کمپین حمایتی راه‌اندازی کردند و تا حدودی اقدام آن‌ها با وجه ایجابی و حمایتی که از کارکنان ترکیه‌ای داشت، موفقیت آمیزتر از اپوزیسیون بود.
به عنوان مثال کافه‌های «اسپرسو لب» ترکیه جزو لیست تحریم مخالفان است، حامیان دولت تصاویری از شلوغی و رونق بیشتر شعبه‌های آن در سراسر ترکیه نسبت به پیش از تحریم منتشر کردند. حتی هاکان فیدان وزیر خارجه ترکیه در حرکتی نمادین به یکی از شعبه‌های اسپرسولب برای نوشیدن قهوه رفت.


🔻 تجمعات اعتراضی با مسائل حاشیه‌ای و مدیریت پر اشکال اپوزیسیون تحت تاثیر روند فرسایشی قرار گرفته است. توهین به مومنان ترکیه با تمسخر روزه و نماز، شرب خمر، تخریب اماکن، حضور نمادهای هم‌جنس‌بازان، اختلافات داخلی، توهین به رهبران کردی از جمله مسائلی بوده که هرچند هیچکدام فراگیر، غالب و قابل تعمیم به حرکت کلی نیست اما ظهورشان در حداقلی‌ترین مورد هم کافی بوده تا رسانه‌های دولتی و حامیانشان بتوانند از آن برای ایجاد بدبینی نسبت به نیات مخالفان استفاده کنند.

🔹 تا کنون نه‌ تنها اراده‌ای به منظور عقب‌نشینی از سوی دولت مشاهده نشده بلکه همچنان موارد بازداشتی تحت عنوان پیگیری پرونده فساد شهرداری استانبول دنبال می‌شود. شاید بخشی از آن به عدم ایجاد اهرم فشار موثر از سوی اپوزیسیون مربوط باشد و بخشی دیگر اینکه هیچ‌گونه فشار خارجی از سوی غرب، اردوغان را تهدید نمی‌کند. دیدار اخیر هاکان فیدان با همتای آمریکایی مثبت ارزیابی شده و موضع‌گیری ضعیف نسبت به تحولات داخلی ترکیه، فعلا اپوزیسیون را از بازیگر خارجی ناامید کرده است.


🔻 اگر تحصن‌های پراکنده دانشگاهی جان بگیرد و باعث انتقال موج بازداشتی‌ها از خیابان به فضای آکادمیک شود، می‌تواند اپوزیسیون را امیدوار سازد که واکنش اعتراضی از قشرهایی همچون چهره‌های مشهور ترکیه، شخصیت‌های علمی و روشنفکران ترکی برانگیزد که فعلا در موضع انفعال قرار دارند. لذا مخالفان، همچنان متکی به حفظ جمعیت در خیابان و برگزاری تجمعات سازماندهی شده همچون امروز در مالتپه هستند. البته باید به همه این‌ها عامل مهم اختلاف داخلی در حزب جمهوری‌خواه خلق را اضافه کرد که آیا در وضعیت کنونی می‌توانند بر آن غلبه و از فرصت باقی مانده استفاده کنند یا همچنان این اختلاف ابزار دست اردوغان خواهد بود چنانچه که او در کشف فساد شهرداری هم بر این عامل تاکید می‌کند!


#ترکیه

@Skarimshahi
22.03.202506:29
⭕️ ترکیه در میانه تحولات داخلی و خارجی

🔻 هم‌زمان با ناآرامی‌های داخلی ترکیه، در تحولات منطقه‌ای، باد موافق همچنان در جهت دولت اردوغان می‌وزد.
بیش از یک دهه می‌شود که آفریقا به ویژه سواحل شرقی به زمین رقابت بازیگران غرب آسیا تبدیل شده و تنه به تنه‌ی چین، روسیه و دولت‌های غربی می‌زنند.

🔹 جنگ داخلی سودان به مانند هر بحران دیگر به واسطه منافع موجود پای بازیگران خارجی را به میان کشیده است. حدود دو سالی می‌شود که شورش نیروهای واکنش سریع به رهبری حمیدتی علیه دولت مرکزی و ارتش سودان باعث تشکیل دو محور حمایت خارجی از طرفین شده است.

🔻 در این میان، تحرکات امارات به پشتیبانی از شورشیان حمیدتی پررنگ‌تر از هر نقشی بوده است. ابوظبی، بخش مهمی از مجموعه‌ پروژه‌های بندری خود در امتداد خط ساحلی دریای سرخ را به سودان اختصاص داده است. از جمله آن‌ها می‌توان یک طرح ۶ میلیارد دلاری که دو سال گذشته برای بنادر سودان طرح‌ریزی شد اشاره کرد.


🔹  پشتیبانی دولت ترکیه از  عبدالفتاح برهان باعث شد رقابت ترکیه و امارات در آفریقا بعد از پرونده‌هایی مانند مصر و لیبی بر سر سودان تشدید شود. کمک‌رسانی به جبهه حمیدتی از طریق خاک چاد و لیبی بارها با واکنش منفی ترکیه مواجه شد و آن‌ها را بر پشتیبانی از نیروهای برهان مصمم‌تر کرد.

🔻 اکنون با بازپس‌گیری کاخ ریاست‌جمهوری توسط ارتش سودان، منافع امارات در رقابت با ترکیه با تهدید رو به رو شده است. هرچند در ماه‌های گذشته اخباری منتشر شد که ابوظبی از طریق دولت ترکیه در پی ایجاد کانال ارتباطی با دولت برهان بوده است. بنابراین این احتمال قابل طرح است که معامله‌ای بر سر کاهش حمایت از نیروی‌های حمیدتی در ازای ضمانت یا امتیازی برای امارات صورت گرفته باشد‌.

🔹 ناگفته نماند ایران هم با حمایت نظامی و تسلیحاتی نقش غیر قابل انکاری در پشتیبانی ارتش سودان داشته است و در میانه طمع دوباره امارات در پرونده یمن، قطعا تحولات شرق و غرب دریای سرخ برای ایران و محور مقاومت در برابر کارشکنی‌های امارات و سعودی حائز اهمیت است.


#ترکیه
#خاورمیانه

@Skarimshahi
18.03.202517:19
⭕️ اردوغان و آینده‌نگری برای ریاست‌جمهوری

🔻 در میانه‌ روزهای داغ منطقه‌ای، فضای سیاست داخلی ترکیه تحولات جالبی را از سر می‌گذراند. از ماه‌ها پیش تلاش‌هایی درمیان اپوزیسیون دولت ترکیه جریان یافت که اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول را به عنوان نماینده خود برای انتخابات ریاست جمهوری آینده ترکیه آماده کنند.

🔹 امام اوغلو و منصور یاواش، شهرداران دو کلانشهر استانبول و آنکارا در برابر اردوغانِ همیشه پیروز  انتخابات، به عنوان نماد مخدوش کردن چهره شکست‌ناپذیری حزب عدالت و توسعه مطرح شده‌اند. آن‌ها در دو انتخابات شهرداری‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۴ توانستند از سلطه مطلق اردوغان بر ترکیه جلوگیری کنند.


🔻 لذا اعلام آمادگی امام‌اوغلو برای ریاست جمهوری آن هم در میانه دوره کنونی اردوغان، زنگ خطری برای دولت به صدا در آورده است و آنها هم دست به کار شده‌اند. به عنوان مثال چند ماهی است ماجرای تقلبی بودن مدرک تحصیلی شهردار استانبول بخشی از اخبار داخلی را به خود اختصاص داد. ماجرا ابتدا از طنز و شوخی آغاز شد و چنان به سمت جدی شدن تغییر مسیر داد که امروز خبری جبهه اپوزیسیون را در شوک فرو برد!

🔹 دانشگاه استانبول به عنوان مکانی که امام‌اوغلو فارغ‌التحصیل شده در اطلاعیه‌ای اعلام کرد مدرک تحصیلی شهردار استانبول به همراه ۲۷نفر دیگر  باطل شده است! از جمله دلایلی که برای این تصمیم اعلام شده نقض قوانین دانشگاه در دوران تحصیل(بی‌انضباطی تحصیلی مانند تعدد غیبت) اعلام شده است.

🔻 نکته قابل تأمل این موضوع این است که اگر ماجرای باطل شدن مدرک تحصیلی امام‌اوغلو رسما تائید شود، عملا او نخواهد توانست در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود! حتی ماجرا به همین ختم نمی‌شود و  مقدمات حذف او از صحنه سیاسی ترکیه فراهم خواهد شد.

🔹 لذا مخالفان دولت معتقدند پرونده مدرک تحصیلی امام‌اوغلو صرفا دسیسه‌ای از جانب حزب اردوغان برای حذف زودهنگام رقبای خود است. خود شخص رجب طیب اردوغان هم طبق قانون انتخابات، برای انتخابات آتی نمی‌تواند نامزد شود.

🔻 اما نظراتی در فضای داخلی ترکیه مطرح است که اردوغان با شرایط مثبتی که در فضای منطقه‌ای و داخلی برای خود فراهم کرده، بعید است سه سال دیگر به دوران بازنشستگی سلام کند. او دو گزینه اعلام انتخابات زودهنگام و یا تغییر قانون اساسی را برای صدور مجوز حضور خودش در انتخابات روی میز دارد که برای هر دو نیازمند حمایت اکثریت پارلمان است. به نظر می‌رسد استقبال مقامات ترکیه از به جریان افتادن حل و فصل مسئله اکراد، نیم نگاهی به جذب رای پارلمانی آن‌ها در جهت قانونی کردن نامزدی اردوغان دارند.


#ترکیه

@Skarimshahi
📌 جنان موسی، خبرنگار حوزه خاورمیانه در توئیتی اعلام کرد تاکنون قتل ۷۱۷ نفر غیرنظامی در مناطق علوی‌نشین سوریه تائید شده است. او لیستی از اسامی کشته‌شدگان توسط نیروهای تحریرالشام را منتشر کرد.

📷 بخشی از لیست «۷۱۷ کشته غیرنظامی طی دو روز» توسط نیروهای جولانی که توانایی پرتاب یک سنگ به سمت اشغالگران صهیونیست در خاک سوریه را ندارند!


#خاورمیانه

@Skarimshahi
🔻 سرانجام عصر امروز بیانیه تاریخی که در ترکیه منتظرش بودند توسط عبدالله اوجالان، رهبر گروهک پ‌ک‌ک صادر شد.

🔹 اوجالان که ۲۷ سال است در زندان امرالی ترکیه محبوس است، پس از سومین دیدار با اعضای حزب کردی دموکراسی و برابری (DEM) در بیانیه‌ای که خروجی توافق با دولت ترکیه است، خواستار خلع سلاح پ‌ک‌ک شد.

🔻 از قرار معلوم دستور انحلال این گروه و زمین گذاشتن سلاح در ازای آزادی اوجالان و فراهم آوردن فضای سیاسی مناسب برای فعالیت احزاب کردی است.

🔹هرچند هنوز زود است در مورد تبعات این تصمیم اوجالان نتیجه بگیریم، اما واضح است پرونده رابطه کردها و دولت‌های ترکیه وارد فضای تازه‌ای شده که تا اینجا موفقیتی مهم در صحنه سیاسی داخلی برای اردوغان خواهد بود.

🔻 البته این موضوع به طور کامل وابسته به واکنش مسلحین کرد، میزان تبعیت از تصمیم اوجالان و انشقاق‌های احتمالی دارد و مهم‌تر اینکه چه تاثیری به فعالیت کردهای مخالف ترکیه در سوریه و عراق خواهد داشت.
اطاعت یا مبارزه؟


#ترکیه

@Skarimshahi
📷 مراسم استقبال از پادشاه سعودی.
|حافظ اسد، رئیس‌جمهور وقت سوریه و ملک فیصل|

دمشق | ۱۹۷۳


#خاورمیانه
#قابی‌ازتاریخ

@Skarimshahi
28.03.202514:58
🎥 استانبول / امروز

📌 راهپیمایی روز قدس 🇵🇸

#فلسطین
#ترکیه

@Skarimshahi
21.03.202505:25
🔻 یک ایراد اساسی اپوزیسیون ترکیه این است که به مانند اردوغان «دزد فرصت‌ها» نیستند. در طول سالیان اخیر بارها پیش آمده که در بزنگاه به دلیل تکیه مطلق بر رفتار واکنشی و عدم ابتکار عمل، قافیه را به رقیب خود باخته‌اند.

🔹 هنوز زود است در مورد حوادث اخیر هم به چنین نتیجه‌‌ای برسیم اما فعلا نشانه‌ای از تغییر تاکتیک مخالفان دیده نمی‌شود. به عنوان مثال در جریان اعتراضات دیشب، وقتی حامیان CHP مقابل پلیس مقاومت می‌کنند و گاز اشک‌آور پاسخ می‌گیرند، درب شهرداری بسته شده و سران، داخل ساختمان خود را محبوس کرده‌اند. همین ماجرا باعث شعار کنایه‌ای جمعیت برای رهبرانشان می‌شود!
حالا فرض کنید اگر اردوغان در چنین وضعیتی بود چگونه فرصت را غنیمت می‌شمرد.

🔻با این وجود، مخالفان بر روی حفظ جمعیت در خیابان تکیه کرده‌اند، که همزمان با افزایش جمعیت و دامنه اعتراضات و همچین خشونت‌آمیزتر شدن وضعیت بتوانند یک اهرم فشار بر دولت فراهم کنند.
به گونه‌ای که به سادگی باز شدن پرونده برای امام‌اوغلو دولت از اقدام خود عقب‌نشینی کند و ولو موقت ماجرای بازداشت خاتمه یابد. به غیر از این، اردوغان سراغ مهره‌های بعدی هم خواهد رفت.

#ترکیه

@Skarimshahi
12.03.202508:49
🔻 با اینکه در کلیپ پست پیشین، زلفی لیوانلی به عنوان «کارگردان» ترکیه‌ای معرفی شده است اما او به واسطه نویسندگی و کتاب‌هایش به شهرت رسیده است.

🔹 لیوانلی به دلیل انتقادات و فعالیت‌های سیاسی در خفقان سردمداری نظامیان در دهه ۷۰ ترکیه، طعم زندان و محکومیت را هم چشیده و سپس مجبور به ترک وطن شد.
هرچند او دست از در افتادن با حاکمان کشورش نکشید، رگ و ریشه‌ی کردی لیوانلی او را بر آن داشت تا انتقادات تندی نسبت به پروژه توسعه جنوب شرق آناتولی (گاپ) که در دولت‌های اردوغان دنبال می‌‌شود، داشته باشد و نسبت به تخریب آثار باستانی دیاربکر هشدار داده است.


🔻 اما در مورد نویسندگی او باید گفت آثار متعددی در قالب داستان و رمان منتشر کرده که در سطور آن‌ها هم می‌توان دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی لیوانلی را مشاهده کرد.
•  «آخرین جزیره» و «بی‌قراری» را می‌توان جزو مهم‌ترین آثار او دانست که هردو ترجمه فارسی دارد.

🔹 «بی‌قراریِ» لیوانلی درست در زمانی منتشر شد که سوژه اصلی اثر، یعنی آوارگان سوری به عنوان یک مسئله در کف جامعه ترکیه و نزد مردم این کشور ملموس بود و هست. و شاید همین موضوع از دلایل اصلی بود که کتاب او را به اثر پرفروش سال ۲۰۱۷ ترکیه تبدیل کرد.
• لیوانلی با پیش کشیدن سفر آنجلینا جولی و سر زدن به کمپ آوارگان، رندانه دلسوزی جامعه جهانی و نهادهای غربی را به سخره می‌گیرد. و به مخاطب خود عامل اصلی بلایای خاورمیانه را یادآوری می‌کند.


🔻 «آخرین جزیره» را هم می‌توان یک اثر کاملا سیاسی دانست که بن مایه‌ی گوشه و کنایه‌های لیوانلی یادآور این جمله است که جای مردان سیاست باید درخت نشاند. نویسنده با تصویر یک روایت خیالی به واقعیت‌های اثر سوء اقدامات صاحبان قدرت می‌تازد.

🔹 لیوانلی این روزها دوران سالمندی خود را در استانبول می‌گذراند. هرچند کم فروغ‌تر نسبت به گذشته خود، اما همچنان نسبت به تحولات ترکیه و منطقه گاها واکنشی از او مورد توجه قرار می‌گیرد.


#ترکیه
#تکه‌_کتاب 📚

@Skarimshahi
08.03.202510:39
⭕️ کشتار علوی‌ها در سوریه، نگرانی در ترکیه

🔻 انتشار تصاویر و فیلم‌ها از نحوه کشتار وحشتناک علوی‌ها و غیرنظامیان غرب سوریه توسط عناصر تحریرالشام، یادآور قتل‌عام‌های داعش‌گونه و روزهای پیشا ریبرندینگ همین جماعت است.

🔹 سال‌ها هزینه و تلاش برای خالی‌الذهن ساختن افکار از گذشته جولانی و نزدیکانش، می‌تواند با اقداماتی همچون کشتار فجیع و سرکوبی که در دو روز گذشته به بهانه پاکسازی بقایای نظام اسد جریان دارد، مورد تهدید قرار بگیرد. به عبارتی بیرون زدن دم خروس از زیر کروات‌های ساکنان جدید کاخ دمشق است‌.


🔻 اما وضعیت‌ این روزهای سوریه صرفا فشار برای دستگاه جولانی نیست. تا پیش از این، اشغال جنوب و جنوب غربی خاک این کشور توسط صهیونیست‌ها صداهایی را به اعتراض در ترکیه علیه دولت این کشور بلند کرده بود. مخالفان رژیم با انتقاد از وضعیت سوریه، دولت اردوغان را به عنوان حامی دولت جدید سوریه، مسئول پیش‌روی‌های رژیم می‌دانند. آنکارا جز محکومیت‌های اعلامی به مانند جولانی اقدامی را در دستور کار ندارد و بیشتر  تمرکز خود را به پشتیبانی از عملیات «طلوع آزادی» علیه کردهای شرق سوریه اختصاص داده است.

🔹 اما با آغاز کشتار علوی‌‌های سوری توسط نیروهای جولانی، موج جدید انتقاد در داخل ترکیه علیه دولت اردوغان آغاز شده است. فیلم‌های کشتار علویان در شبکه‌های اجتماعی ترکیه می‌چرخد و کاربران را از همسایگی با شبه‌داعش‌ها نگران کرده است.


🔻 علاوه بر این جامعه علوی ترکیه که جمعیت قابل توجه و بالای بیست میلیون ترکیه‌ای را در برمی‌گیرد نسبت به وضعیت مناطق علوی‌نشین سوریه بر نمی‌تابند. علویان بکتاشی ترکیه اعلام کردند در محکومیت کشتار سوریه فردا در ازمیر تجمعی برپا خواهند کرد. در مناطق دیگر از جمله آدانا و هاتای هم فراخوان تجمع منتشر شده است. با ادامه داشتن سرکوب علویان در سوریه، احتمالا شاهد افزایش واکنش علویان در ترکیه خواهیم بود.

🔹 در فضای سیاسی، رهبران حزب جمهوری‌خواه خلق(CHP) به عنوان بزرگترین رقیب دولت حاکم، دارای ریشه‌های علوی‌اند و امکان دارد از این فرصت برای تحت فشار قرار دادن اردوغان استفاده کنند. اوزگور اوزل، رهبر این حزب در واکنش اولیه اعلام کرده با نگرانی تحولات سوریه و شرایط علویان را دنبال می‌کند و خواستار اقدام موثر از دولت ترکیه شده است.

🔻 البته ذکر این نکته لازم است که هر آنچه گفته شد ذیل ظهور نشانه‌‌هایی از اعلام ناراضایتی در فضای ترکیه علیه حاکمان جدید سوریه و افزایش نگرانی‌ها است. اما شرایط غالب این کشور در فضای پیروزی بزرگ سیاست خارجی در جنگ سوریه سیر می‌کند و همچنان امیدوار هستند سقوط اسد آغاز گشایش بن‌بست‌هایی به مانند مسئله آوارگان سوری و پرونده کردها باشد. طبیعی است با چرخش تحولات چنین روندی هم قابل تغییر است.


#ترکیه
#خاورمیانه

@Skarimshahi
27.02.202510:01
⭕️ سوریه چگونه تجزیه می‌شود؟

▫️اقدامات رژیم اسرائیل نشان می‌دهد مبارزه با حکومت اسد به بهانه تهدیدزایی دولت پیشین دمشق صرفا یک بهانه بود و اراده اسرائیل مبنی بر عدم وجود یک قدرت مرکزی در مرزهای اشغالی با تغییر نظام سوریه و مواجهه آنها با دولت کاملا خنثای جولانی، تغییر نخواهد کرد.

▪️بنیامین نتانیاهو در تازه‌ترین اظهارات خود در توجیه اشغال خاک سوریه مدعی شده نمی‌توانند حضور نیروهای نظامی دولت جدید دمشق را در جنوب این کشور تحمل کنند. در حالی نتانیاهو چنین سخنانی را به منظور القای امنیتی‌سازی مرزهای اشغالی به زبان آورده که در روزهایی نه چندان دور حاکمان جدید سوریه وقتی عنوان مخالفان حکومت اسد را داشتند، تحت حمایت آشکار و پنهان اسرائیل قرار گرفتند و با تغییر وضعیت‌شان به صاحب قدرت حتی با اتخاذ راهبرد بی‌عملی در برابر تجاوزات اسرائیل اما مورد پذیرش رژیم قرار نگرفته‌اند و هزینه سازش با افزایش اقدامات تجاوزکارانه اسرائیل در سوریه بر دمشق و ملت سوریه تحمیل می‌شود.

▫️در آخرین اقدام، بامداد روز گذشته جنگنده‌های اسرائیلی مناطقی در جنوب دمشق را بمباران کردند. رسانه‌های حامی جولانی سعی دارند با تاکید بر اینکه نقاط هدف حمله «پایگاه نظامی رژیم سابق» بوده، از دامنه حساسیت‌ها و اعتراضات نسبت به سکوت در برابر اسرائیل بکاهند اما در نتیجه‌ای عکس، انتقاداتی در شبکه‌های اجتماعی شکل گرفت که پایگاه‌های نظامی یا هر تاسیساتی متعلق به سوریه و از سرمایه‌های مردم این کشور است و چیزی به عنوان دارایی نظام قبل وجود ندارد و دولت دمشق موظف است از حقوق مردم خود دفاع کند.

▪️ علاوه بر این، گمانه‌زنی‌ها درباره پررنگ شدن نقشه کلان صهیونیست‌ها در اجرایی‌سازی طرح شوم «اسرائیل بزرگ» افزایش یافته است. بخش اصلی این طرح ذیل کریدوری موسوم به «داوود» عملیاتی می‌شود که اسرائیل با اشغال جنوب سوریه و فعال شدن منطقه التنف (تحت اشغال آمریکا) در مرز سوریه و اردن به عنوان پل ارتباطی به مناطق شرق فرات و تحت تسلط گروهای کردی متصل می‌شود؛ محوری که از غرب عراق تا شرق مدیترانه را تحت نفوذ رژیم قرار می‌دهد و منطقه را در بحران تنش، تجزیه‌طلبی و جنگ‌های داخلی پی‌در‌پی فرو خواهد برد، در حالی که تا زمان فعال بودن خط مقاومت از تهران تا مدیترانه سایه تهدیدش از منطقه به دور بود.

▫️شکل‌گیری هسته‌های مخالفت با دولت دمشق تقریبا از همان روز استقرار جولانی در دمشق ایجاد شده است اما تشابه در اقدام تقابلی علیه دمشق نباید این خطا را در ذهن ایجاد کند که همگی این مخالفان هدف یکسانی دارند. در واقع معارضه با جولانی شامل طیفی از تجزیه‌طلبی تا نیروهای خواستار مقاومت در برابر تجاوز بر تمامیت ارضی سوریه می‌شود.

▪️به عنوان مثال بخشی از دروزی‌های جنوب سوریه به طعمه جدید رژیم اشغالگر تبدیل شده‌اند تا با پیوند آنها به دروزهای ساکن جولان اشغالی، مقدمات یک خودمختاری تحت کنترل اسرائیل در جنوب فراهم شود. در همین راستا نتانیاهو طرح تخلیه جنوب سوریه از نیروهای نظامی سوری را مطرح کرده است. واضح است ادامه‌دار بودن سکوت دمشق در برابر اسرائیل مجوز پیشروی این رژیم به سمت مناطق مرکزی و حتی خود دمشق خواهد بود. ناتوانی جولانی در برابر چنین تهدیدی برای سوریه باعث شده اعتراضات مردمی در برابر اقدامات رژیم از هفته گذشته افزایش یابد.


📎دسترسی به متن کامل یادداشت👇🏽
https://vatanemrooz.ir/fa/news/402239/

#خاورمیانه

@Skarimshahi
Көрсетілген 1 - 23 арасынан 23
Көбірек мүмкіндіктерді ашу үшін кіріңіз.