Panica crează mai multă panică. Presiunile pun mai multă presiune.
Este pentru prima dată în istoria Americii, când decizii economice sunt concentrate mai mult în
National Debt Interest % ( dobânda datoriei naționale) decât în apărare și armată.
Problema mare este că circa 30 zile în urmă nu era nici semn de recesiune, dar astăzi, tac!
În istoria Statelor Unite ale Americii au avut 3 mari prăbușire economice la bursa de valori de pe Wall Street, considerată cea mai mare piață din lume.
1) Marea Depresie Economică. Anul 1929, când stock marketul s-a prăbușit cu -83,% din acțiuni și a durat 34 de luni pînă la recuperare.
2) Șocul lui Nixon. Anul 1973, când după unele decizii politice economice a lui Richard Nixon din 15 August 1971, a dus la o prăbușise a pieței de peste -51,9 % și a durat aproape 21 de luni, iar toate acesta au avut consecințe grave ca războiul din Vietnam, OPEC și criza petrolieră, inflația mare.
3) DOT-com bubble burst. Anul, 2002 când piața de valori de la New York s-a prăbușit cu -78% din acțiuni în urma bulelor speculative cu companiile revoluționare din domeniul IT și a durat 25 luni de recuperare.
Ce urmează în 2025?
Greu de zis.
Vestea proastă este că economiștii spun că riscul unei recesiuni a crescut de fapt, iar toate incertitudinele cu privire la agenda economică a lui Trump în special cu privire la planurile sale a războiului tarifare – este o mare parte a problemei.
Ieri, fostul secretar al Trezoreriei Larry Summers a declarat pentru CNN că există o „posibilitate reală” de recesiune.