Pe 30 martie, 1867, SUA au cumpărat de la Rusia, Alaska și insulele Aleutine, un teritoriu cu o suprafață de 1.518.800 km², cu 7,2 milioane de dolari (aproximativ 119 de milioane de dolari la valoarea zilei de azi).
Tranzacția și prețul mic i se datorează unui român, George Pomuţ, care a condus echipa negociatorilor americani care au participat la încheierea și semnarea tratatului americano-rus.
Pomuţ s-a născut în anul 1818 și a crescut în comunitatea românească din orașul Giula, astăzi aflat pe teritoriul Ungariei și a emigrat în SUA în 1850. Bunicul său a fost un român din Săcele, Brașov, care a emigrat spre vest pentru o viață mai bună. Părinții, români ortodocși, probabil înstăriți, i-au asigurat accesul la învățătură, încât a putut studia arta militară la Academia Militară din Viena și la cea din Saint Etienne, Franța. În urma participării la Războiul Civil din SUA, Pomuț a fost promovat la gradul de general în cadrul armatei americane.
Există informații care confirmă faptul că reluarea tratativelor americano-ruse în privința cumpărării Alaskăi a fost inițiată de George Pomuț, după ce tratativele fuseseră întrerupte în timpul Războiului Civil din SUA.
Nu cu mult timp după terminarea Războiului Civil american, președintele american Rutherford B. Hayes l-a numit pe Pomuț consul al SUA la Sankt Petersburg, capitala Rusiei țariste, post pentru care l-a recomandat și faptul că știa opt limbi străine. Pomuț a decedat pe 12 octombrie, 1882, în Sankt Petersburg, fiind înmormântat în cimitirul Smolensk din capitala Rusiei de la acea vreme.
Eroismul generalului Pomuţ a fost, de altfel evocat şi de preşedintele Bill Clinton, care, la 9 iulie 1997, aflat în vizită la Bucureşti, a amintit că Pomuţ a fost unul dintre cei care au făurit America de astăzi.