Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
🌲تاریخ و زندگی🌲 avatar
🌲تاریخ و زندگی🌲
🌲تاریخ و زندگی🌲 avatar
🌲تاریخ و زندگی🌲
से पुनः पोस्ट किया:
مردم‌نامه (تاریخ مردم) avatar
مردم‌نامه (تاریخ مردم)
09.05.202510:17
ملاحظاتی پیرامون آثار و آراء احمد اشرف
گفت‌وگو با داریوش رحمانیان

📌 برای مشاهدۀ این قسمت‌های پیوندهای زیر را لمس کنید:

🔗 https://www.youtube.com/watch?v=vPGbWbHsGrk

🔗 https://www.aparat.com/v/xviqo49
से पुनः पोस्ट किया:
سهام نیوز avatar
سهام نیوز
08.05.202511:16
✅وقتی سعودی‌ها هم خلیج‌فارس می‌گفتند

در دوران قاجار، فیصل‌ بن ترکی، رئیس وقت آل‌سعود، به ناصرالدین شاه نامه‌ نوشته و در آن اسم از خلیج فارس برده است.

این نامه از آرشیو وزارت خارجه منتشر شده است.

♦️پ.ن: وقتی از مناسبات و روابط دنیا حذف بشوی، وقتی سالها سیاست های یکجانبه و ماجراجویی در منطقه را دنبال می کنی نتیجه‌ای جز انزوا ندارد و رقیبان برای حذف هویت و تاریخ مان صف میبندند.
@Sahamnewsorg
سهام در WhatsApp
से पुनः पोस्ट किया:
کـتـیـبـه؛ موسیقی و شعر avatar
کـتـیـبـه؛ موسیقی و شعر
06.05.202517:26

▪️مستند کوتاه صد سال اسکناس ایرانی

این #مستند نگاهی مصور است به اسکناس‌هایی که از زمان ناصرالدین شاه، تا پایان سلطنت محمدرضا شاه پهلوی در ایران جریان داشتند؛ کاغذهایی خوش رنگ و لعاب و پر رمز و راز، که هر یک دنیایی از ریزه کاری هنری و نکات تاریخی در خود نهفته دارند.
این ویدئو که برای اولین بار به همراه تصاویری دیده نشده از اسکناس‌های قدیمی ایرانی در اختیارتان قرار گرفته، نمایشی‌ست از گذر زمان و تغییرات اجتماعی و اقتصادی ایران در طی حدود ۱۰۰ سال.

@katibehchannel ➪ کـتـیـبـه
برنامه اتمی ایران از آب شیرین کن تا نیروگاه خاموش و عامل تحریم و ویرانی!
اکبر اعتماد سیاستمدار، شخصیت علمی ایرانی و بنیان‌گذار و نخستین رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بود که به «پدر فناوری هسته‌ای ایران» شهرت دارد.
से पुनः पोस्ट किया:
سرو سخنگو (دکتر اسلامی نُدوشن) avatar
سرو سخنگو (دکتر اسلامی نُدوشن)
06.04.202523:13
طبق یک تقسیم‌بندیِ تقریباً پذیرفتنی، مبدأ شاهنامه‌شناسیِ علمی و نوین در تاریخِ مطالعاتِ ایرانی، کنگره‌ی بزرگداشت فردوسی در سال ۱۳۱۳ شمسی است؛ و از آن زمان به بعد منحنیِ نمودارِ مفروضِ شاهنامه‌پژوهی در هر دو سویه‌ی کمّی و کِیفی، فراز و نشیب‌هایی داشته است. استاد دکتر اسلامی ندوشن به استناد تاریخِ چاپِ نخستین مقالاتشان _چنانکه در کتاب‌شناسیِ فردوسی و فهرستِ مقالاتِ فارسیِ استاد ایرج افشار می‌بینیم_ حدوداً از اواسط دهه‌ی ۳۰ شمسی وارد عرصه‌ی فرّاخ‌دامنِ فردوسی‌شناسی شده‌اند و اکنون با سابقه‌ی پنجاه سال مطالعه و تحقیق و تلاش از پیشگامانِ این دانشِ تخصّصی به شمار می‌روند.

           🌲 دکتر سجّاد آیدنلو 🌲

#دیدگاه‌ها درباره‌ی آثار دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن، دفتر نخست، درباره‌ی فردوسی و شاهنامه (مقاله‌ی دکتر آیدنلو، اردیبهشت ۱۳۸۴)

🌲🌲🌲🌲🌲🌲
❇️ ویدئو: دکتر #سجاد_آیدنلو استاد ادبیات دانشگاه ارومیه و از برجسته‌ترین شاهنامه‌پژوهان کشور، که کتاب ارزشمند آذربایجان و شاهنامه یکی از آثار ماندگار ایشان است.
🌲🌲🌲🌲🌲🌲

💎کانال دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن
🆔 @sarv_e_sokhangoo
से पुनः पोस्ट किया:
لوح avatar
لوح
09.05.202509:59
قشقرق خلیج فارس و خلیج عربی: دیدن پر خویش در تیر این مناقشه

هنوز گوگل و جی‎میل سروری در سپهر اینترنت را از یاهو و یاهو میل نگرفته بودند. از شبکه های اجتماعی هم خبری نبود. مانده بود که اولین شبکه نسبتاً اجتماعیِ اینک منقرض، یعنی اورکات، هم بیاید. هر از چند گاهی ایمیلی می‎آمد که چه نشسته‎اید که نام خلیج فارس را عربی کرده‎اند و بشتابید برای امضا.

تقلیب خلیج فارس یا تقدیم این آبراهه و نفت ایران به غیر ایرانیان تیری است که در نصب پرهای اطراف آن برای خوش نشستن بر هدف،خود مشارکت داشته‎ایم. در کمال تعجب بریده‌ای از یک روزنامه منتشر می‎شود که در آن دکتر محمد مصدق در تختخواب، منشی موتمر عالم اسلامی را همراه دکتر کریم سنجابی، وزیر فرهنگ به حضور پذیرفته، می‎گوید:

نفت ایران
تنها بایران تعلق ندارد بلکه متعلق به ملل اسلامی است.
"
در ادامه این جمله را برای ماله کشی آن می‎آورند: پاکستان می‎تواند نفت ایران را به قیمت ارزانتری بخرد . اگر نماد هویت لیبرال در ایران این طور به رجاله آباد بی آینده با ژنرالهای گانگسترش حاتم بخشی ‎کند، بسیار بیشتر مایه شگفتی است تا تلاش حاکم شرع سیار برای نامیدن خلیج فارس با عنوان خلیج اسلامی (احتمالاً در مصاحبه با نوشابه امیری).

وقتی که بعد از یکسال زحمات فراوانِ هنرمندان مشهدی، یکشبه نقاشی‎های داستان‌های شاهنامه در میدان فردوسی مشهد پاک می‎شود، چه جایی برای گله مندی است از این که بر خلیج فارس نام دیگری نهند؟

اینک دولابچه‌های قدیمی را می‎کاوند برای این که در نقشه‎های قدیمی نشان دهند که نام این آبراهه خلیج فارس یا شاخاب پارس بوده است. برای جهانیان، و به طریق اولی برای سرور بنگاه‎های معاملات ملکی دو عالم این‎ها باد هواست؛ سند جور کردن مگر برایشان کاری دارد؟ تنها یک بار به درستی و البته در اوج قدرت، شاه در مصاحبه با مایک والاس به سابقۀ تاریخی خلیج فارس در اسناد اشاره کرد و دهانش را بست. آن برگ استفاده شده است، باید برگهای دیگری در پوکر سیاست که پر از دروغ و بلوف است رو کرد.

به دلتان صابون نزنید؛ از ظن خود یارتان می‎شوند

تازه‎ترین دسته گلی که به آب داده شد، عنوان خلیج دوستی است. در زرورق‎های ملی گرایی و اسلام گرایی، تنه‎های ستبری از فاشیسم پنهان شده است. ایرانیان بهتر است کمتر حرف زده بیشتر عمل کنند. هیچگاه اسلام آوردن ایرانیان از سوی مدعیان مسلمان خلیج عربی جدی گرفته نشده است؛ حال می‌‎خواهد جمال عبدالناصر باشد که یکی از سردمداران ادعای خلیج عربی بود، با این که نظر لطفی به دکتر مصدق داشت، یا شیخ الازهر یا اسلام گرایان ترکیه. با جان سختیِ ساختار قبیله‎ای و لایه‎مند دنیای عرب هر گونه خوش خیالی زهر هلاهل است. در این ساختار، عرب بر اعرابی برتری ذاتی داشته مقام برتر در بین اعراب به قبیلۀ قریش می‎رسد؛ قبیلۀ سعودی با زور به موقعیت و سروری فعلی در میان اعراب رسیده تحمل می‎شود. بقیه ول معطل‎اند، از جمله سنی‎های ایران.

از نظر اسلام گرایان ترکیه و در راس همه، اردوغان، آثاری از اسلام در ایرانیان دیده نمی‎شود. حتی دشمن شماره یک وی، فتح الله گولن فقید هم با غیظ و غضب از ایرانیان یاد می‎کرد.

تجربیات چند سالۀ اخیر نشان می‎دهد که دنیای عرب در همدستی با اسرائیل نسبت به همکاری با ایرانیان تردیدی نشان نداده پیشنهادهای خلیج اسلامی، خلیج دوستی، دنیای اسلام و عبارات برساخته و برآمده از ساده اندیشی خودمان همان انعکاس مورد نظر ما را در گنبد جمجمۀ دیگران نخواهد یافت. بی‌پرده‌پوشی جولانی را به فرانسه دعوت کرده چه زود از لغو مشروط تحریم‌های اروپا علیه سوریه حمایت می‌کنند؛ تغییر نام خلیج فارس که چیزی نیست؛ قدرت نرم مهم است.

در چه صورتی اطلاق خلیج فارس به جای خلیج عربی بر این آبراهه واجد تفاوتی خواهد بود؟


اگر روند حرکت شتابان به سوی غیر قابل زیست شدن ایران را کند کردیم، حرفی برای گفتن خواهیم داشت. مراقب فرسایش وحشتناک خاک و فرونشست دهشتناک زمین، و خشکی خوفناک سرزمین باشیم. در توهم توسعه، چنان از سرمایه آب و خاک به عنوان بستر توسعه غافل ماندیم که وقتی نهایت تلاش را برای سری توی سرهای کشورهای توسعه یافته درآوردیم، از ریشه خود غافل شدیم. حسرتِ واهیِ شیرین کردن آب دریا توسط عربستان و کویرهای دریایی ناشی از آن، و خطر آب خاکستری ناشی از انتقال آب دریا به کویر مرکزی ایران نیز ریشه‌مان را می‌خشکاند.

دلبستۀ نام خلیج فارس هستید؟ بسم‌الله، با همین ۵ مورد شروع کنیم:
"
👈 نجات سرزمین از خشکی، فرونشست، و فرسایش خاک،
👈 انبوه کردن صف گردشگران خارجی و مشتاقان توریسم در ایران
👈 تُنُک کردن صف مشتاقان ویزا و متقاضیان آزمون IELTS
👈 تعهد به آیین مصالحه و پاسپورت قدرتمند.
👈 تغییر جهت از اقتصاد آب محور به اقتصاد پایدار
"
که ثوابش از هفتاد سال عبادت احتمالا بیشتر است.

کامران شریفی
دانشکدۀ دامپزشکی
دانشگاه فردوسی مشهد
۱۴۰۴/۲/۱۹
https://t.me/ksharifiRRB
से पुनः पोस्ट किया:
درتی کیدز avatar
درتی کیدز
08.05.202501:35
سنگ قبر سربازان امریکایی که در جنگ خلیج فارس کشته شده اند.


@Dirty_Kids 👻
से पुनः पोस्ट किया:
مردم‌نامه (تاریخ مردم) avatar
مردم‌نامه (تاریخ مردم)
22.04.202516:53
صفویه و مفهوم دولت ملی
گفت‌وگو با سیدهاشم آقاجری

📌 برای مشاهدۀ این قسمت، پیوندهای زیر را لمس کنید:

🔗 https://youtu.be/-ymsWiw_gt8

🔗 https://www.aparat.com/v/iflhb8c

طراح پوستر: زکیه محرابی، دانشجوی کارشناسی تاریخ دانشگاه تهران

مردم‌نامه را در یوتیوب و آپارات دنبال و با بازنشر و پسند ویدیوها از ما حمایت کنید.
17.04.202517:01
💢 *آقای رییس‌جمهور؛ خوزستان را دریابید!*


🔴 در روزگاری که هویت ملی و فرهنگی ایران عزیز، میراث گران‌بهای نیاکانمان، با چالش‌های بی‌سابقه‌ای روبه‌رو شده است، بیش از ۲۰۰ نفر از دغدغه مندان و دلسوزان میهن از استان خوزستان بر آن شدند تا با صدایی واحد، نگرانی‌های خود را نسبت به سیاست‌ها و رویکردهایی که زیرساخت‌های فرهنگی و هویت ملی را در سراسر کشور به ویژه استان خوزستان تهدید می‌کنند، ابراز نمایند.

🔵 ما گروهی از مردم خوزستان، فارغ از دیدگاه حزبی، جناحی، قومی و ایدئولوژی که دلبسته‌ی ایران و مصالح ملی هستیم و دست‌کم بر سر موضوع «ایران» و هویت ملی تفاهم داریم، هجمه‌ی بی‌سابقه‌ی بخش‌هایی از دولت شما به هویت ملی و یکپارچگی ایران، نظیر سخنان اخیر استاندار آذربایجان شرقی در‌باره نسبت آذربایجان با ایران، ارایه طرح هایی مانند ایجاد فدرالیسم و برگزیدن رئیس جمهور برای هر استان و همچنین تضعیف سازمان یافته زبان فارسی به عنوان مهم‌ترین عنصر پیونددهنده و نماد اتحاد ملی، برداشت نادرست و ناراست از اصل ۱۵ قانون اساسی، سکوت نسبت به رفتارهای ایران‌ستیزانه در میدان‌های ورزشی، استفاده‌ی ابزاری از آیین‌های ملی و دینی در آذربایجان غربی و خوزستان، دوگانگی رفتار و گفتار برخی از استانداران شما در استان‌های مرزی نسبت به هویت ملی و ارجحیت آنان به منافع قومی، قبیلگی و مانند اینگونه دیدگاه‌ها را کوتاهی در مشی حکمروایی ملی و بر باد دادن سرمایه تمدنی ایران می‌دانیم.

🔘 انتظار می‌رود شما بر اساس سوگندی که در برابر ملت ایران و قانون اساسی یاد کرده‌اید پاسدار حقوق شهروندی، همبستگی ملی، تمامیت ارضی کشور و هویت ایرانی آن بوده، در برابر رفتار جریان‌های قوم‌گرا، تفرقه‌ساز و ایران‌ستیز که با روی‌کار آمدن دولت چهاردهم در برخی از استان‌های مرزی به ویژه خوزستان بیش از پیش فعال شده‌اند، چشم‌پوشی نکنید.

🔻 متن کامل بیانیه را در لینک زیر بخوانید

https://ensafnews.com/587916/%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87%db%8c-%d8%ac%d9%85%d8%b9%db%8c-%d8%a7%d8%b2-%da%a9%d9%86%d8%b4%da%af%d8%b1%d8%a7%d9%86-%d9%88-%d9%85%d8%af%d8%b1%d8%b3%d8%a7%d9%86-%d8%af%d8%a7%d9%86%d8%b4%da%af/
से पुनः पोस्ट किया:
اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی avatar
اتحادیه کشورهای وارث تمدن ایرانی
🇮🇷 جشن‌های ایرانی و زبان فارسی هویت ملی ما هستند

🔸 مدیر دانشنامه «فرهنگ مردم ایران»:

🔹 هویت ملی از دل تاریخ مشترک؛ آیین‌ها، باورها و افسانه‌های مشترک و از راه زبان ملی و سرزمینی واحد شکل می‌گیرد و تاریخ مشترک، جشن‌های ایرانی و زبان فارسی، هویت ملی ما هستند.

🔹 نشست «جشن‌های ایرانی و همبستگی ملی» به مناسبت جشن فروردینگان و به همت خانه کتاب ایران شامگاه چهارشنبه ۲۰ فروردین ماه در سرای اهل قلم برگزار شد.
IRNA: متن خبر
♦️ کانال
✅ #اکوتا
#اتحادیه_کشورهای_وارث_تمدن_ایرانی 
+
से पुनः पोस्ट किया:
کانال سلام avatar
کانال سلام
05.04.202511:57
پربازدیدترین آثار تاریخی در نوروز ۱۴۰۴

🔹تعطیلات نوروزی ۱۴۰۴ با استقبال کم‌نظیر گردشگران از اماکن فرهنگی و تاریخی کشور همراه بود.آمارهای رسمی از میزان بازدید گردشگران از اماکن تاریخی و فرهنگی کشور، روند صعودی استقبال از این جاذبه‌ها را نشان می‌دهد./ایرنا

@salamonlline
08.05.202514:49
دانشگاه و دولت بی‌اختیار
جواد عبّاسی
18 / 02 /1404
در خبرها آمده که پس از عدم تأیید تبدیل سمت «سرپرستی» (https://t.me/c/1612558253/2403) به «ریاست» دکتر سیّد حسین حسینی برای دانشگاه تهران توسط نهادهای مداخله‌گر و مخرّب نظام علمی و دانشگاهی کشور، وزارت علوم پس از هشت ماه سرپرستی ایشان، مجبور به معرفی فرد دیگری، باز هم برای «سرپرستی» این دانشگاه، شده است. اگرچه این خبر خودبخود به اندازه کافی گویای وضعیت اسف‌بار نظام دانشگاهی و وزارت علوم است، اما آزاردهنده‌تر از آن تسلیم کامل دولت و وزارت علوم به این روند ضدعلمی و ضد دانشگاهی و همراهی عملی با آن است. موضوعی که وزیر علوم هم در چند نوبت و از جمله در بحث از تغییر رؤسای دانشگاه‌ها به آن اعتراف کرده است (و البته این پرسش را هم به جا گذاشته که اگر ایشان با این روند موافق نیست، چرا در عمل همراه و مجری آن است؟). به هر روی، این خبر به همان اندازه که اسباب سرافکندگی دولت و وزارت علوم است، برگ افتخاری در کارنامه دکتر حسینی است که در مدت چند ماه سرپرستی علمی و شرافتمدانه خود موجب تغییراتی در این دانشگاه و زمینه‌ساز تاب‌آوری آن تا رسیدن به شرایط نجات دانشگاه شد. به امید آن روز.
#دانشگاه
#وزارت‌علوم
#دولت
#اختیارات
https://t.me/historyandlife
से पुनः पोस्ट किया:
اخبار علمی دانشکده ادبیات avatar
اخبار علمی دانشکده ادبیات
07.05.202513:38
برنامهٔ سخنرانی‌های پنجمین همایش بین‌المللی خلیج فارس

📌پنجمین همایش دوسالانۀ بین‌المللی خلیج فارس را گروه تاریخ دانشگاه تهران روز دوشنبه ۲۲ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ از ساعت ۸ تا ۲۰ در تالار استاد عباس اقبال آشتیانی در دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار می‌کند.


اخبار علمی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی
📚
@scientific_events_UT
से पुनः पोस्ट किया:
کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران avatar
کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران
20.04.202507:16
این کتاب، بوف کور، نسخه‌ای کپی‌ شده به خط صادق هدایت است که توسط خود او از بمبئی برای محمدعلی جمالزاده در سوئیس ارسال شده و بعدها از سوی جمالزاده به کتابخانه مرکزی اهدا گردیده است. افزون بر متن اصلی، نمایشنامه‌ خیمه‌شب‌بازی در سه پرده نیز به آن ضمیمه شده است و وجود یادداشت‌هایی از ایرج افشار، جمالزاده و صادق هدایت، ارزش اسنادی و ادبی این مجموعه را دوچندان کرده‌اند. محل نگهداری این اثر مخزن نسخ خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران می‌باشد.
https://t.me/UT_Central_Library
से पुनः पोस्ट किया:
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب avatar
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
‌انعکاس نامه ۸۰۰ شخصیت فرهنگی در روزنامه سازندگی شماره سه‌شنبه ۱۹ فروردین ۱۴۰۴

هشدار بیش از ۸۰۰ نفر از اندیشمندان، دانشگاهیان،‌ متخصصان، هنرمندان، نویسندگان و کارشناسانِ ایران‌دوست به ورود غیرکارشناسی بخش‌هایی از حاکمیت از جمله قوۀ مجریه به «مباحثِ قومی» به جای تمرکز و توجه به ابرچالش‌های پیش‌روی کشور و ملّتِ ایران:
بر سرِ شاخه‌ای نشسته و بُن نبرید!

در این بیانیه مفصل که خطاب به ملّتِ تاریخی و بزرگ ایران نوشته شده است، به برخی از رخدادهای تلخِ هفته‌های پایانی اسفند ۱۴۰۳ و نوروز ۱۴۰۴ خورشیدی،‌ اشارۀ کوتاهی شده و به مقامات کشور، هشدار داده شده است.
متن کاملِ بیانیه و نام بیش از ۸۰۰ شخصیتِ امضاکنندۀ بیانیه (تا ظهر ۱۷ فروردین ۱۴۰۴ خورشیدی) را در «خبرآنلاین» بخوانید.

@mirasmaktoob
.
से पुनः पोस्ट किया:
تاریخ تحلیلی avatar
تاریخ تحلیلی
10.04.202502:34
▪️در نقد اَبَر روایت دکتر موسی غنی نژاد از تاریخ نهضت ملی نفت و دکتر محمد مصدق (قسمت اول ، منتشر شده در خبرآنلاین)

گروه اندیشه: تاریخ معاصر که مرور چندباره آن دارای درس های عظیم برای جبران عقب ماندگی و توسعه است می تواند یکی از بزرگترین پروژه های ایرانیان به منظور عبور از دوره اندیشه ورزی به مثابه تصادف، به اندیشه ورزی به مثابه هویت و ماهیت دائمی ایرانیان در زندگی روزمره باشد اما این امر مشروط به شروطی است، از جمله پرهیز از سیاست زدگی در تحلیل تاریخ و درس آموزی برای امروز ایران و توسعه آن، سپس ورود حوزه علم، و پرهیز از ژورنالیسم زدگی.

پرواضح است که در این باره قرارگرفتن روزنامه نگاری در خدمت علم و براهین علمی از بزرگترین رسالت رسانه ای است که به دلیل آفت سیاست زدگی، اغلب نظام رسانه ای ایران از چنین رویکردی به دور است. از این رو حضور دانشگاه در حوزه روزنامه نگاری می تواند به غنای آن انجامیده و اندیشه های مخالف و موافق درباره رویدادها می تواند مقوم حوزه تمدن ایرانی باشد.....

مطلب زیر به قلم دکتر کریم سلیمانی دهکردی (دانشیار گروه تاریخ دانشگاه شهید بهشتی) از این زاویه به مخاطب گروه اندیشه تقدیم می شود. او از نویسندگان کتاب موانع توسعه در ایران است. این بخش از مقاله در نقد اندیشه های دکتر موسی غنی نژاد در باره کودتای سوم اسفند  است [به بهانه ی انتشار یک گفت و گو با دکتر غنی نژاد در روزنامه ی دنیای اقتصاد، شماره ۶۲۳۶، ۷ اسفند ۱۴۰۳].

مقاله ای انتقادی اما فکت محور.  هدف اصلی آن نقد «روش تاریخ‌نگاری» غنی‌نژاد است. نویسنده معتقد است که غنی‌نژاد با استفاده از روشی مچ‌گیرانه، تقلیل‌گرایانه، ابهام‌آمیز و با دستکاری جزئیات تاریخی (زمان‌پریشی و مفهوم‌پریشی)، روایتی مغرضانه و پریشان از تاریخ معاصر ارائه می‌دهد.

نویسنده در این مقاله به نقد دیدگاه‌های غنی‌نژاد در مصاحبه اخیر ایشان (۷ اسفند ۱۴۰۳) می‌پردازد که در آن، غنی‌نژاد واقعه ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ را کودتا ندانسته و برای تقویت این نظر، ادعا می‌کند که واقعه سوم اسفند ۱۲۹۹ نیز کودتا نبوده است. نویسنده با استناد به منابع متعدد تاریخی، خاطرات شاهدان عینی (مانند عبدالله مستوفی و یحیی دولت‌آبادی)، اعترافات بانیان کودتا (رضاخان و سیدضیاء)، گزارش‌های دیپلماتیک (نورمن و آیرونساید)، و آرای نمایندگان مجالس چهارم و چهاردهم، به تفصیل اثبات می‌کند که واقعه سوم اسفند ۱۲۹۹ یک کودتای نظامی با حمایت انگلیس بوده است که طی آن، تهران به اشغال نیروهای قزاق درآمده و احمدشاه تحت فشار مجبور به انتصاب سیدضیاء به نخست‌وزیری شده است.

نویسنده تاکید می کند که هدف غنی‌نژاد از مشروعیت‌بخشی به کودتای سوم اسفند برای به چالش کشیدن کودتا بودن ۲۸ مرداد است از این رو روش تاریخ‌نگاری او را مچ‌گیرانه، تقلیل‌گرایانه و مغرضانه توصیف می‌کند.


https://B2n.ir/nq7630
से पुनः पोस्ट किया:
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب avatar
مؤسسه پژوهشی میراث مکتوب
04.04.202501:36
میرزا مهدی خان استرآبادی در بیان اخبار اقامت قشون ایران به سرداری قهرمان ایران، نادر قلی‌خان افشار در منزل باشت از توابع شولستان فارس و‌ مهیّا شدن وی از آن موضع جهت بازپسگیری ولایات آذربایجان، همدان و‌ کرمانشاهان از دست دولت عثمانی، در توصیف نوروز و‌ موسم گلگشت بهاری سال ۱۱۴۲ هجری قمری که مصادف با آغاز ماه مبارک رمضان بوده است، در کتاب تاریخ جهانگشای نادری با بهره‌گیری از ادبیات سیاسی روزگار خویش، وعدهٔ پیروزی ایرانیان بر رومیان (عثمانیان) را به برآمدن نوروز و زیبایی‌های اعتدال بهاری و رانده شدن قوای عثمانی از ایران را بسان راندن سرمای زمستان از گلستان و سرزمین چمن تشبیه نموده (ص۱۱۵-۱۱۶)، و می‌نویسد:

«در بیان وقایع ایت‌ئیل، مطابق سال فرخنده‌فال هزار و یکصد و چهل و دو هجری و نوروز فیروز این سال»

شب غُزّهٔ شهر فرخنده‌فرجام صیام، خسرو کواکب حشم اعنی نیّر اعظم، از نهانخانهٔ حوت به شبستان حَمَل عَلَم افراخت و از دیوان خدیو خطّهٔ امکان، منشور والیگری عرصهٔ خاک به قلم نرگس و خط ریحان، به نام نامی سلطان نامیه اِصدار یافت.
سر و صاحب لوا و‌ گلبن از غنچه و‌ گل، صاحب جیقه و افسر گردیدند. جنود قوای ربیعی رومیان کم‌فرصت دی را که ریشهٔ تصرّف در سرزمین چمن دوانیده بودند، از چمن دوانیده و ممالک گلزار را از دست ینگچریان فتنه‌جوی بهمن و عساکر فتن رهانیده، لشکر شتا که در دیار گلستان آغاز فتنه‌گری می‌کردند از بیم وصول کوکب سلطان ربیع، رخت عزیمت به سر منزل هزیمت کشیدند.
جنود فسادانگیز سرما که گرم غارتگری گلشن بودند، از طنطنهٔ شوکت نوروزی آوارهٔ دیار عدم گردیدند.
ارض اقدس گلزار از فرّ فروردین به انواع ریاحین مزیّن و ایلات کوهساری لاله و گل و احشام صحرانشین ریحان و سنبل را به فرمان قهرمان بهار در اطراف دشت و ساخت گلگشت، دسته‌ دسته یورت و مکان معیّن گشت و اسباب سور و سرور در بزم چمن مهیّا شد.
دوشیزگان غنچه در شبستان باغ در آغوش گلبن آرمیدند و سرو سهی با گل نیلوفر ازدواج و عروس باغ از نوید:
«و أنْبَتْنا فیها مِن کلّ زَوجٍ بَهیج»،
ابتهاج یافت. جشن نوروزی مرتّب گشت، هر یک از سران و سروران و عظمای ایلات و ولایات که در رکاب نصرت‌انتساب بودند، به خلعت‌های فاخره، بر و دوش آراستند و مانند غنچه مشت و‌ جیب را پر از زر نوروزی کرده و به جامه‌های بوته‌دار رنگین، قامت خویش را پیراستند. سه روز آن عرصهٔ دلفروز مقرّ رایات فیروز گشت.

گزینش دکتر محمدرضا ابویی مهریزی

@mirasmaktoob
.
08.05.202514:42
से पुनः पोस्ट किया:
اخبار علمی دانشکده ادبیات avatar
اخبار علمی دانشکده ادبیات
07.05.202513:38
18.04.202512:11
روز جهانی میراث فرهنگی زیر سایه تهدیدها

جواد عبّاسی
29 فروردین 1404
18 آوریل / 29 فروردین «روز جهانی بناها و مکان‌های تاریخی» است. شعار امثال (2025) این روز «میراث در معرض فجایع و درگیری‌ها» اعلام شده است که با توجه به اوضاع کنونی جهان و به ویژه آسیای غربی و ایران کاملاً قابل درک است. واقعیت این است که در پیوند با ایران مواردی مانند نگرش ایدئولوژیک و گزینشی حکومت به میراث ملّی، هدر رفتن منابع ملّی در مسیرهایی غالباً ضدّ منافع ملّی، جنگ و سایه جنگ، انزوای جهانی و تحریم‌ها چند دهه است که میراث تاریخی گران‌سنگ و شناخته شده ایران در جهان را در معرض تهدید قرار داده است و آسیب‌هایی بعضاً جبران‌ناپذیر را نیز بر آن وارد کرده است. کم‌توجهی به این روز در سال جدید در فضای رسمی و رسانه‌ای از سوی نهادهای مسئول و حتی در فضای عمومی زیر سایه جنگ و ناکارآمدی نیز نگرانی در این زمینه را دو چندان می‌کند. در چنین شرایطی، تنها ادامه توجه مردمیِ ایرانیان به این میراث که جلوه‌های شکوهمندی از آن را در حضور میلیونی و مردمی در مکان‌های تاریخی شاهد بودیم و همراه شدن آن با اهتمام عملی تک‌تک ایرانیان در نگه‌داشت میراث ملّی خود، تنها نقطه امیدی است که می‌تواند این میراث را تا رسیدن کشور به دورانی از آبادانی و خردورزی در اداره کشور برقرار نگه دارد.
#روزجهانی‌میراث‌فرهنگی
#فاجعه‌ودرگیری
#ایران
#مردم
https://t.me/historyandlife/3134
https://t.me/historyandlife
به نام خداوند جان و خرد
کارگاه تاریخ شفاهی
انجمن ایرانی تاریخ شاخه سبزوار با همکاری انجمن علمی تاریخ و بخش تاریخ شفاهی کتابخانه آستان قدس برگزار می کند:

کارگاه آموزشی :
زندگینامه نویسی با تکیه بر تاریخ شفاهی

مدرس:
استاد جمشید قشنگ
کارشناس تاریخ شفاهی و تدوین در بخش تاریخ شفاهی کتابخانه آستان قدس رضوی
و عضو پیشین هیات علمی گروه تاریخ دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد

محل برگزاری: دانشگاه حکیم سبزواری ، سالن علوی
زمان چهارشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴
۹ الی ۱۱ و ۱۲ الی ۱۴

https://t.me/hsu_history
से पुनः पोस्ट किया:
📚 Naqshine; History & Civilization of Islam 📚 avatar
📚 Naqshine; History & Civilization of Islam 📚
08.04.202521:31
#دانلود_کتاب ⭕️

📚 Toiling for Oil: A Social History of Petroleum in Iran

📖 رنجِ نفت؛ تاریخ اجتماعی نفت در ایران

✍️ تورج اتابکی

ℹ️ انتشارات دانشگاه کمبریج - ۲۰۲۵

📝 معرفی توصیفی:
کتاب حاضر اثری آکادمیک و نوآورانه است که تاریخ اجتماعی نفت در ایران را از زمان کشف آن در سال ۱۲۸۶ش/۱۹۰۸م تا ۱۳۵۷ش/۱۹۷۹م بررسی می‌کند. این کتاب، برخلاف مطالعات رایج که عمدتاً بر روابط سیاسی بین شرکت‌های نفتی و دولت ایران متمرکز هستند، نگاهی عمیق و چندوجهی به تأثیرات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی صنعت نفت بر جامعه ایران دارد. تورج اتابکی با استفاده از مصاحبه‌های تخصصی، گزارش‌های میدانی و تحلیل‌های تاریخی، چگونگی شکل‌گیری طبقه کارگری جدید، تغییرات در ساختارهای اجتماعی و تعاملات ژئوپلیتیکی را در بازه زمانی کشف نفت در ایران تا انقلاب اسلامی بررسی می‌کند. این اثر نه تنها به زندگی و چالش‌های کارگران نفت، بلکه به تأثیرات گسترده‌تر نفت بر مدرنیزاسیون، صنعتی‌سازی و بحران‌های سیاسی از جمله دو جنگ جهانی و تلاش‌های ملی‌سازی در دهه ۱۹۵۰ و بحران‌های سیاسی دهه ۱۹۷۰ می‌پردازد.

یافته های کتاب نشان میدهد که صنعت نفت نه تنها اقتصاد و سیاست ایران را شکل داده، بلکه ساختارهای اجتماعی، هویت‌های طبقاتی و حتی فرهنگ و زندگی روزمره مردم را دگرگون کرده است. اتابکی بر این باور است که تلاش‌های ملی‌سازی، دخالت‌های خارجی و جنبش‌های کارگری همگی بخشی از فرآیندی بزرگ‌تر بود که ایران را به یکی از بازیگران کلیدی در بازار جهانی نفت تبدیل کرد. با این حال، این تحولات اغلب با نابرابری، استعمار و سرکوب همراه بوده‌اند. بر این اساس، درک کامل تاریخ ایران بدون توجه به نقش اجتماعی و فرهنگی نفت ممکن نیست و این صنعت همچنان یکی از عوامل تعیین‌کننده در آینده ایران باقی خواهد ماند.

فهرست مطالب کتاب بدین شرح است:

1⃣ مقدمه: نگارش تاریخ اجتماعی نفت ایران

2⃣ کشف نفت و شکل‌گیری جامعه جدید ایرانی

3⃣ نفت و کار در جنگ جهانی اول

4⃣ نفت و مدرنیزاسیون اقتدارگرا در دوره بین دو جنگ

5⃣ جنگ جهانی دوم: رقابت قدرت‌های بزرگ برای نفت

6⃣ آماده شدن برای جهش: به سوی ملی‌سازی نفت

7⃣ فاصله حاکمیت: نفت ایران در ۱۹۵۱-۱۹۵۴

8⃣ از نابرابری به‌سوی توسعه برنامه‌ریزی‌شده: ۱۹۵۴-۱۹۶۲

9⃣ نفت، نیروی کار، و دولت توسعه‌‌محور: دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰

0⃣1⃣ فعالیت‌های کارگری: از انقلاب سفید تا انقلاب اسلامی

✉️ @naqshine
से पुनः पोस्ट किया:
سرو سخنگو (دکتر اسلامی نُدوشن) avatar
سرو سخنگو (دکتر اسلامی نُدوشن)
03.04.202510:05
سالی که رفت، سالی که آمد (بخش ۲)
🌲🌲🌲🌲
(ملاحظه شود که این مقاله‌ی دکتر اسلامی ندوشن حدوداً ۱۳ سال پیش نوشته شده، ولی بی‌شباهت به وضع کنونی جهان نیست)
🌲🌲🌲🌲

...آنها به جای خود، ولی ما دورانِ خود را چگونه می‌بینیم؟ ما در یک دورانِ بی‌قرار زندگی می‌کنیم، میانِ مای امروز با مردمِ زمانِ سعدی و حافظ یک تفاوت عمده است، مردم آن زمان تنها از محلّه‌ی خود و شهرِ خود خبر داشتند، ولی هر لحظه خبرها از سراسرِ جهان به سوی ما سرازیر می‌گردند، بدان‌گونه که هر یک از ما را یک «جهانی‌اندیش» کرده‌اند.
در درونِ هر یک از ما یک ولوله‌ی خاموش است. در همین یک سالی که گذشت نگاهی بیفکنیم بر شمال آفریقا، از تونس تا مصر و لیبی. آنگاه بیاییم به سوریه و یمن و از سوی دیگر، از نیویورک تا لندن. می‌بینیم که یا آشوب است یا آتشِ زیر خاکستر! گویا جهانِ امروز قالبِ او بر او تنگی می‌کند و در اندیشه‌ی ترکیبِ دیگری است. همه‌ی حرف‌ها در چند کلمه خلاصه می‌شود: آنچه هست نباید باشد. سرزمین‌هایی که دنیای «سومی» یا «عقب مانده» یا مؤدّبانه‌تر «در حال توسعه» خوانده شده‌اند، یک حرف بیشتر ندارند، آنها می‌گویند: ما به تنگ آمده‌ایم از اینکه بدانیم که حقّی داریم و به آن دسترسی نیابیم. حرف بر سر سه کلمه هست: «حق داشتن، دانستن و نیافتن»، و این ناروایی را از چشم حکومت‌های خود می‌بینند، که چه بسا خود آنان آنها را بر سرِ کار آورده‌اند! اکنون این فرمانروایان، صبرِ آنها را لبریز کرده‌اند. ای کاش تنها سوء اداره بود: همراه با آن فساد مالی است، خروج هنگفت ارز، داد و ستدهای مشکوک، نه تنها خود آنها، بلکه خویشان، نزدیکان، سرسپرده‌ها... کسانی هنوز به یاد دارند که مردمِ ساده‌دلِ لیبی با چه شوق و ذوقی کودتای قذافی را پذیرا گشتند. گمان کردند که از یک حکومتِ کهنه‌ی ارتجاعی نجات یافته‌اند و درها به رویشان باز شده، رهبری دارند که اعتبار به کشورشان بخشیده، وجهه‌ی بین‌المللی دارد و حتّی بعضی دولت‌ها از او حساب می‌برند... کم و بیش همین احساس و امید در تونس با آمدنِ بِن‌علی برانگیخته شد. و باز کم و بیش همین‌گونه در مورد مصر که به آمدنِ حُسنی مبارک منجر گردید؛ یک خلبانِ جوان که از هر جهت نوید‌بخش می‌نمود...

        #گفتن_نتوانیم_نگفتن_نتوانیم

💎کانال دکتر محمّد‌علی اسلامی نُدوشن
https://t.me/sarv_e_sokhangoo
दिखाया गया 1 - 24 का 66
अधिक कार्यक्षमता अनलॉक करने के लिए लॉगिन करें।