امروز، ۲۲ مارس مصادف با ۲ فروردین، روز جهانی آب نامگذاری شده است. تغییرات اقلیمی و افزایش جمعیت بدون توجه به ظرفیتهای سرزمینی باعث ایجاد مشکلات فراوان در زمینهی تأمین آب شرب و مصارف کشاورزی و صنعتی در ایران شده است. در کنار این موارد، تصمیمهای مدیریتی غلط، فجایع زیستمحیطی متعددی در فلات مرکزی ایران و اقصینقاط کشور عزیزمان ایجاد کردهاست.
در حالی وارد سال ۱۴۰۴ شدیم که کسری تجمعی آبخوان در ایران به بیش از ۱۵۰ میلیارد متر مکعب میرسد. پیشبینی میشود در سال ۱۴۳۰ این رقم از ۳۰۰ میلیارد متر مکعب عبور کند که به معنی از دست رفتن بیش از ۶۰ درصد کل ذخایر آب زیرزمینی کشور خواهد بود. همچنین شوری متوسط منابع آب زیرزمینی در ۴ دهه گذشته ۲ برابر شده و انتظار میرود تا سال ۱۴۳۰، حدود ۴۰ درصد دیگر افزایش یابد.
از سمت دیگر هدر رفت آب در سیستم توزیع آب شرب کشور به بیش از ۳۰ درصد میرسد. این رقم با توجه به مصرف سالانه حدود ۹ میلیارد متر مکعبی در بخش شرب، حدود دو برابر نیاز سالانهی شهر تهران میباشد. این در حالی است که با هزینههای کلان، آب دریای عمان شیرین شده و به فلات مرکزی ایران ارسال میشود؛ در وضعیتی که هدر رفت شبکه توزیع آب شرب بالغ بر ۳۰ درصد است.
موارد گفته شده، گوشهای از معضلات تأمین و توزیع آب در ایران است. امید است با افزایش خردورزی در سیاستگذاری کلان آب کشور و افزایش نعمات آسمانی، شاهد ایرانی باشیم که در آن زمین فرونشست نمیکند، دریاچهها خشک نمیشوند و ریزگردها نفس ایرانیان را به شماره نمیاندازند.
«وَجَعَلۡنَا مِنَ ٱلۡمَآءِ كُلَّ شَيۡءٍ حَيٍّ»
(سوره انبیا، آیه ۳۰)
⛰️ @sahand_javaneh
🌿 @Javaneh_club