Gheocghe Piperea:
Probabil că extrem de puțini dintre ai noștri știu lângă Mihăilești, în localitatea Popești, se afla Argedava, cetatea de scaun a lui Burebista, locul din care s-a putut naște ceea ce acum numim Dacia (sau Geto - Dacia). Locuitorii județului Giurgiu sunt complet în afara acestei informații. Deși cetatea este la câțiva km de Singureni, comuna mea natală, recunosc și regret că nici eu nu auzisem de asta de nicăieri, că nu scrie la istoria oficială. Am citit despre cetate în urmă cu vreo 15 ani, într-o publicație rară, găsită de mine incidental. Clar, avem obiceiul să (vrem să) știm totul despre istoria antică a SUA (care se întinde pe vreo 3-4 de ani), dar nu ne pasă de lucruri care sunt sub noi și în trecutul nostru de multe mii de ani. Avem plăcerea de a urmări „vedetele” și starletele momentului, precum și furia de a căuta peste tot conspirații și explicații docte ale turnătorilor de-și zic „verificatori ai faptelor”, adică, deținători ai adevărului, dar nu vrem să vedem ceea ce se află sub ochii noștri.
Am fost în acea localitate, Popești, la locul numit „Nucet”, și m-a luat jalea. E o simplă movilă de pământ, aproape imposibil de văzut și identificat drept cetate dacică veche de peste 2400 de ani. E plin locul de gunoaie, moloz și plastic „modern”, chiar dacă imediat lângă movilă se aflaă un cimitir.
Un astfel de loc, în Italia, Grecia, Spania sau, mai ales, Ungaria, ar fi fost o destinație turistică și culturală majoră. Nu și la noi.
Iată ce se întâmplă acum, sub ochi orbi sau toleranți ai autorităților, cu această cetate multimilenară: va trece o autostradă pe acolo, iar cetatea va fi rasă de pe pământ.
Suntem capabili să ținem pe loc autostrăzi, câte 10-15 ani, pentru a proteja broasca râioasă de Cluuuj sau răcișorul gorjean de ponoare, dar nu suntem apți să ne punem în valoare moștenirea culturală și relgioasă, aceea care ne reprezintă la modul cel mai profund. Mă refer la istoria antică, aceea care contează.
Ca și în cazul coifului de la Coțofenești, care pare a fi dispărut pentru vecie, tot Ministerul Culturii este cel care a dat avize pentru această autostradă (evident, necesară), care va trece la 8 metri de situl îngropat și uitat al primei cetăți de scaun a lui Burebista. De prisos să insist că acolo nu s-au făcut niciodată săpături, pentru a vedea ce anume ascunde acea movilă de pământ, poate un stil de scriere getică, poate artefacte revelatorii pentru ceea ce au fost dacii, poate dovezi reale ale religiiei practicate e geto – daci, ceva legat de nemurire (un scriitor francez, Eric-Emmanuel Schmitt, este capabil să vorbească despre Zalmoxis, iar noi nu știm mai nimic despre cultul său, ca om care a devenit zeu nemuritor) ... Dar, când ai la cultură specimene ca mme Turcan Raloocaa ... În final, am să spun ceva care pre mulți o să îi înfurie: Ceaușescu a fost foarte precaut cu această cetate, atunci cînd a declanșat lucrările pentru Canalul Dunăre București. Lacul Mihăilești a fost mutat cu 2 km, ca să nu afecteze cetatea Argedava.