Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
یک حرف از هزاران avatar

یک حرف از هزاران

☑️ گزیده های ایران و جهان
بنام خدا
سیاه مشق های من و نوشته های دوستانم در این آب راه منتشر و گزیده هایی از مطالب قابل تأملِ منتشره در ایران و جهان، بازنشر می شود که الزاماً به معنای تأیید محتوای آن نیست.
حسین جابری انصاری
@Jaberi_ansari
TGlist rating
0
0
TypePublic
Verification
Not verified
Trust
Not trusted
Location
LanguageOther
Channel creation dateJun 23, 2016
Added to TGlist
Feb 02, 2025

Latest posts in group "یک حرف از هزاران"

#گزیده_های_ایران

اول مهر کلاسهای دبیرستان تشکیل شد. یک دفعه توی اتاقم بودم سوم چهارم مهر بود یک سرهنگی وارد اتاقم شد... گفت که من فلان، اسم یک شاگردی را برد، گفت من می‌خواهم این را ببینم. گفتم شما پدرش هستید؟ گفت نه... گفتم نماینده پدرش هستید؟ گفت خیر. گفتم پس چه کار دارید؟
گفت من دادستان سازمان امنیتم و این جوان را کار دارم. گفتم چه کار دارید؟ گفت این جوان در پشت آن تخته بر علیه ما چیز نوشته. گفتم این تنبیهش با من است نه با شما... گفت من می‌خواهم این جوان را باهاش صحبت بکنم. گفتم شما نمی‌توانید با این جوان صحبت بکنید. هر حرفی دارید به من بزنید. شما هیچ وابستگی به این جوان ندارید. گفت که، همینطور؟ گفتم بله. گفت من دادستانم گفتم به شما، توجه نکردید. گفتم من شنیدم آقای سرهنگ. من شنیدم شما دادستان هستید. بنده را می‌توانید جلب کنید همین حالا در خدمتم ولی هیچ کدام از این شاگردهای دبیرستان البرز را شما نمی‌توانید ببرید. من به شما معرفی نمی‌کنم.
🎙 تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد، مصاحبه با محمدعلی مجتهدی*، نوار شماره ۷.

* محمّدعلی مجتهدی گیلانی زاده ۱ مهر ۱۲۸۷ و درگذشته ۱۰ تیر ۱۳۷۶، استاد دانشکدهٔ فنی دانشگاه تهران و رئیس دبیرستان البرز بود که ۳۴ سال ریاست این دبیرستان را برعهده داشت. او بنیانگذار دانشگاه صنعتی شریف بوده و در دوره‌هایی ریاست دانشگاه‌های ملی ایران (شهید بهشتی)، شیراز و پلی‌تکنیک تهران (امیرکبیر) را نیز برعهده داشته است.
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️درس‌های برجام برای مذاکره با آمریکا
▫️گفتگوی تلویزیون "آن" با عباس آخوندی، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
@AbbasAkhoundi

🔻سرکار خانم عمیدی از "مجموعه تصویری آن" با من تماس گرفتند و درخواست گفت‌وگوی زنده با تلویزیون "آن" کردند. از وابستگی این مجموعه پرسش کردم معلوم شد که به خبرگزاری مهر وابسته است. از این خبرگزاری سابقه‌ی خوبی نداشتم. تصویری که از آن در ذهنم بود و هست، بیشتر گزاف‌گویی، تحلیل‌های ایدئولوژیک جناحی، بی‌مبنا و ایراد اتهام‌های واهی و بدون دلیل به شخصیت‌های ملی کشور. ابتدا شگفت‌زده شدم. سپس با خود گفتم که چرا مخالفت کنم. بد نیست که تجربه نمایم.

🔻ساعت ۷/۳۰ بعدازظهر وارد ساختمان این شبکه‌ی تلویزیونی آنلاین شدم. ساختمانی بسیار شیک با معماری مدرن و بسیار مجهز. با جناب غلامی مدیر این شبکه آشنا شدم. گفتند که سیاست‌شان راه‌اندازی یک شبکه تحلیلی و رسانه‌ای واقعی با حضور اندیشمندان با گرایش‌های مختلف است. از همین رو، از من نیز دعوت به‌عمل آورده‌اند. به ایشان تبریک گفتم. امیدوارم که صاحبان و مدیران این شبکه، از اتهام‌زنی‌های بیهوده به سیاستمداران ملی کشور که هیچ ثمری جز نابودی سرمایه‌ی اجتماعی ملی نداشته درس گرفته، این سیاست را به عنوان یک استراتژی انتخاب کرده و به آن پایبند باشند.

🔻در این گفت‌‌وگو از تفاوت ترامپ یک و دو، ضعف‌های ایران در جریان برجام، عدم پاسداری از این دستاورد ملی در فرایندهای بعدی و کاری که اکنون در مذاکره با امریکا می‌توان انجام داد سخن گفتیم. هم‌چنین درباره‌ی چرایی فرارسیدن زمان تاریخی توافق میان ایران و امریکا بحث کردیم. و از این‌که چگونه اسرائیل، و مافیای بین‌المللی کاسبان تحریم در جهان و گروهی در ایران در این راه سنگ‌اندازی می‌کنند، روشنگری نمودیم. گفت‌وگو بسیار صریح و با ضرب‌آهنگ تند بود. اگر دوست داشتید ببینید. احتمالا با مطالبی مواجه شوید که قبلا نشنیده بودید. عباس آخوندی
▫️
#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران برای آگاهی از گزارش های مهم منتشر شده در ایران و جهان بوده و الزاما به معنای تأیید محتوای آن نیست.
@yekhezaran
#عکس_ها
تیم مذاکره‌کننده ایران در دومین دور مذاکرات غیر مستقیم با آمریکا
در رم
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️ بدهی مالی آمریکا به چین، در جنگ تعرفه
▫️
فرید مرجایی| جماران

چین مثل بعضی کشور ها، قطر، امارات، نروژ (به خاطر درآمد چشمگیر نفت شمال)، بخشی از سرمایه نقدی خودشان را داخل چرخش اقتصادی و بودجه جاری نکرده، و سرمایه را در جایی «پارک» (سرمایه گذاری) می کنند.

🔹ابزار های مالی، هر چه ریسک کمتر داشته باشند، می توانند بهره کم تری به خریدار بدهند، و هر چه ریسک شان بالا تر، مجبورند که نرخ بهره بیشتری برای جلب خریدار بدهند. به عنوان مثال چند سال پیش، اوراق قرضه دولتی آمریکا ۳ درصد، و اوراق قرضه دولتی یونان در اوج بحران اقتصادی شان تقریبا ۱۷ درصد بود، (اکنون نرخ بهره اوراق قرضه ۱۰ ساله آمریکا به ۴.۲۵ رسیده است).

🔹به خاطر اعتمادی که سرمایه گذاران (و دولت ها) به ثبات اقتصادی آمریکا دارند، اوراق قرضه دولتی امریکا (Treasury Bonds) را به عنوان سرمایه گذاری می خرند. 

🔹کشور چین در حدود ۸۰۰ میلیارد دلار از این اوراق آمریکا را خریده است
(که نوعی قرض مالی به دولت آمریکا محسوب می شود). در دو هفته گذشته در واکنش به جنگ تعرفه دولت ترامپ با چین، این صحبت مطرح شد که چین ممکن است که مقدار چشمگیری از این اوراق را در بازار رها کند (بفروشد). در این صورت شرایط خاصی ایجاد خواهد شد؛ قیمت انواع اوراق قرضه دولتی آمریکا(سه ساله، پنج ساله، ده ساله، و ۳۰ ساله) پائین می افتد، و خزانه داری آمریکا Treasury مجبور می شود نرخ بهره اوراق قرضه را بالا ببرد. این بالا رفتن نرخ، می تواند عاملی باشد که همه قیمت ها بالا رفته، و باعث افت رشد اقتصادی (رکود) بینجامد.

🔹ناظرین بر این بیاورند که به دلایلی این رخ نخواهد داد. یک، بطور کل چین نخواهد که سطح تنش با آمریکا را این چنین بالا ببرد (این دو اقتصاد در ابعاد مختلف صنعتی، کشاورزی، داروسازی، و امور مالى به هم گره خورده اند). دوم اینکه، با فروش اوراق مذکور، چین سرمایه و پول بدست آمده را کجا ببرد، و کجا «پارک» کند که فضای ثبات اقتصادی بالا داشته باشد؟

🔹چند روز پیش، بخاطر ترس از رکود ناشی از سیاست تعرفه ترامپ، بانک مرکزی اروپا (ECB)، نرخ بهره را ۰.۲۵ پائین برد، یعنی، نرخ بهره را از ۲.۵ به ۲.۲۵ کاهش داد. کریستین لاگارد رئیس بانک مرکزی اروپا گفت که برنامه های غیر حساب شده ترامپ یک بی ثباتی در بازار و حیات اقتصادی ایجاد کرده، که این بی ثباتی خطر ناک است (روزنامه گاردین، ۱۸ آپریل ۲۰۲۵).

🔹در همین راستا، بسیاری از اقتصاددانان، و حتی مدیران بانک های بزرگ به این نتیجه رسیده اند که جنگ تعرفه ترامپ ممکن است که باعث هم تورم، و در عین حال باعث کاهش رشد اقتصادی (رکود) شود. این شرایط بخصوص، بانک مرکزی امریکا ( Federal Reserve) را در شرایط پارودوکسی قرار می دهد. چرا که بانک مرکزی می تواند با ابزاری به جنگ تورم برود، ولی ابزار مقابله با رکود، برعکس آن است (یعنی، چگونه با تورم و رکود در عین حال مقابله کند؟). بخاطر تورم، بانک مرکزی نرخ بهره را بالا می برد، ولی بخاطر رکود، نرخ بهره را پائین می برد.

🔹این شرایط چالشی، باعث تنش بین ترامپ و رئیس بانک مرکزی جروم پالسون شده است. ترامپ از وی خواسته است که مثل بانک مرکزی اروپا، نرخ بهره پائین بیاید، ولی پالسون مخالفت کرده، چرا که نگران پارادوکس (تورم/ رکود) بوده، و صلاح نمی داند که فعلا نرخ بهره پائین برود. یادآور می شود که در زمان کووید، بانک مرکزی با سیاست مالی ( Quantitative Easing) گردش پول را افزایش می داد، ولی در دو سال گذشته، برعکس، مشغول (Quantitative tightening) بوده که گردش پول کاهش یابد.

🔹در جنگ تعرفه باید بخاطر داشت، که نصف واردات کالا هاى چین به آمریکا، توسط خود شرکت های امریکایی صورت می گیرد.

🔹درست است که در جنگ تعرفه، چین کالا های بیشتری به بازار آمریکا می فروشد (و در جنگ تعرفه آسیب پذیر به نظر برسد)، ولی تحلیل گران می گویند که بازار و اقتصاد امریکا وابسته به کالا های چینی بوده، و نوع کالا ها بگونه ایست که از جای دیگر فراهم نمی شود، ولی چین محصولات کشاورزی آمریکا را می تواند از کشور های دیگر جایگزین کند. ترامپ فشار مى آورد که پالسون رئیس بانک مرکزى استعفاء دهد، و کنترل بانک مرکزى را بدست گیرد. ولى بنا به سنت تاریخى، بانک مستقل از دولت و فشار هاى سیاسى عمل مى کرده. پالسون گفته که تا انتهاى دوره خود، مى ۲۰۲۶ خواهد ماند.

🔹در کنار چین، کشور های دیگری چون انگلیس، آسیای شرقی، شیخ نشین های خلیج فارس هم اوراق قرضه دولتی آمریکا را بعنوان سرمایه گذاری می خرند. طبیعتا، بودجه دولتی امریکا باید بهره مذکور را به این صاحبان (خریداران) اوراق قرضه بدهد. آمار در دسترس نشان می دهد که مقدار بهره ای که خزانه داری امریکا سالیانه به سرمایه گذاران می دهد، از بودجه پنتاگون بیشتر شده، در حدود یک تریلیون دلار.
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1665866
@yekhezaran
#نکته_ها
☑️ جابری انصاری: مذاکرات عمان یک محک و آزمون جدید برای دیپلماسی است
مدیرعامل ایرنا و سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه معتقد است گفت‌وگوهایی که اکنون با میانجی‌گری عمان در حال انجام است، یک محک و آزمون جدید محسوب می‌شود و فرصتی است تا طرفین با مواضع یکدیگر خارج از فضای رسانه‌ای و ادبیاتی که در سطح رسانه‌ای به کار برده می‌شود، آشنا شوند.
🔗 مشروح گفتگو در مشاهده فوری:
https://irna.ir/xjTnNq
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️ فیلم قتل منتشر نکنید
▫️کامبیز نوروزی
@kambiznouroozi

در چند ساعت اخیر فیلمی از لحظات قتل دختر بی‌گناه ۱۸ ساله توسط پدر بی‌رحمش در اسلامشهر در شبکه اجتماعی منتشر شده که وحشتناک، دردآور و بی‌اندازه خشونت‌بار است.

انتشار چنین فیلمی از نظر اصول اخلاق حرفه روزنامه‌نگاری بسیاز زشت و ناپسند و ممنوع است.
رسانه‌های رسمی که باید حرفه‌ای محسوب شوند  باید از انتشار این فیلم خودداری می‌کردند ولی بعضی از آنها، به این اصل مهم حرفه‌ای توجه نکرده‌اند که رسانه نباید تصاویر جنایت و خشونت قتل را به نمایش بگذارد.

انتشار چنین فیلمها و عکس‌هایی به شدت مخالف با اخلاق حرفه‌ای است.

نمایش عریان خشونت موجب آزار روانی، عادی‌سازی تدریجی خشونت و اضطراب بی‌حاصل در مردم می‌شود.

روزنامه‌نگاری حرفه‌ای برای جلب مخاطب به هر عمل خلاف اخلاق حرفه‌ای متوسل نمی‌شود.

اگر صفحه‌‌های موجود در شبکه‌های اجتماعی  مرتکب رفتار غیر مسئولانه می‌شوند دلیل نمی‌شود که رسانه‌های رسمی که باید با اصول اولیه حرفه روزنامه‌نگاری آشنا باشند و آنها را رعایت کنند مطلقا  نباید چنین کاری کنند.

لازم است هیأت نظارت بر مطبوعات به تمام رسانه‌هایی که این فیلم را منتشر کرده‌اند اخطار جدی بدهد.

در آخر اینکه! پیشنهاد می‌کنم اگر به آرامش و سلامت روان خودتان علاقمندید و اگر پیام این ویدئو را در موبایلتان دیدید، آن را تماشا و همخوان نکنید.

@yekhezaran
#خبر_ها
🔸 برگزاری جلسه فنی-کارشناسی ایران ‌و آمریکا در روز شنبه
▫️اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با خبرنگاران

بنا به پیشنهاد عمان و توافق هیات‌های نمایندگی ایران و آمریکا، جلسه مشورتی فنی دو کشور که قرار بود در چارچوب گفت‌وگوهای غیرمستقیم دو طرف در روز چهارشنبه برگزار شود، به روز شنبه آینده، همزمان با حضور روسای هیات‌های دو کشور، موکول شد.
لینک خبر
@IRNA_1313
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️ برای گرفتار نیامدن در برجام دیگر*
▫️عبدالله گنجی

🔹مرحله کارشناسی مذاکرات از چهارشنبه شروع می شود، برای گرفتار نیامدن در برجام دیگر، چند پیشنهاد/یادآوری که قابل شدن هستند:

1⃣ در مرحله راست آزمایی هرگز نباید آمریکا جایگزین آژانس شود.خدشه به استقلال ماست.

2⃣ اجرای توافقات باید نقد-نقد و دو به دو باشد.

3⃣ آمریکا به حقوق و قواعد بین المللی معتقد نیست بنابراین تضمین ما باید عقب نشینی پایاپای از تعهدات، بدون هزینه جدید باشد.

4⃣ اگر تحریمی در هسته‌ای لغو می‌شود نباید بعدا به تحریم‌های موشکی، منطقه ای و حقوق بشری اضافه شود.

5⃣ ما با حاکمیت آمریکا مذاکره می کنیم نباید از تحریم های کنگره در مذاکرات شانه خالی و دیوار بلند آن را نشان دهند. تحریم کنگره (مثل قانون داماتو) اساسی است.اگر لازم است نمایندگان کنگره به مذاکرات اضافه شوند.

6⃣ بدون باز شدن سوئیفت بر روی ما، لغو بقیه تحریم های اقتصادی سرکاری است.

* تیتر از متن، به انتخاب یک حرف.
@yekhezaran
#گزیده_های_جهان
☑️ جروزالم پست به نقل از العربی الجدید
منابع ایرانی گفته اند که "حتی طرف ایرانی نیز از رفتار مذاکره‌کننده آمریکایی و جدیت و فوریتی که از خود نشان داده، شگفت‌زده شده است، همچنین از این‌که او تاکنون هیچ خواسته غیرهسته‌ای غیرممکنی مطرح نکرده است."
https://m.jpost.com/breaking-news/article-851064
🔗 Shahir Shahidsaless شهیر شهیدثالث (@SShahidsaless)
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
جروزالم پست می گوید که رئیس موساد در دیدار با ویتکوف در پاریس در جمعه گذشته موفق نشده است او را از راهی که در پیش گرفته است منصرف کند. این نشان می دهد که ترامپ می خواهد مذاکرات با ایران را خودش هدایت کند و اجازه ندهد اسرائیل آن را به مسیری که دوست دارد بکشاند.
‏🖋 رحمان قهرمانپور
@yekhezaran
#خبر_ها
☑️ بیانیه توضیحی شبکه نسیم صداوسیما در پی پخش برنامه طنز درباره وزیر خارجه عربستان

🔖 اشاره: امروز ویدئویی در فضای‌مجازی دست به دست شد که نشان می‌داد «محسن افشانی» در برنامه «درنگ» شبکه نسیم در حال شوخی با وزیر خارجه عربستان است. شوخی که با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی ساخته شده بود. برخی رسانه‌ها از این اتفاق که پس از سفر وزیر دفاع عربستان و بهبود نسبی روابط ایران و عربستان انجام شد، انتقاد کردند و آن را اقدامی علیه روابط با عربستان سعودی دانستند. شبکه نسیم در واکنش به این رویداد طی اطلاعیه ای توضیحاتی ارائه کرد‌.

اطلاعیه شبکه نسیم:
به اطلاع مردم شریف ایران می‌رساند، در یکی از برنامه های ضبطی پخش شده در شبکه نسیم در قالب طنز سیاسی برخی خطوط سیاستی در باره کشورهای همسایه مورد بی‌توجهی سهوی قرار گرفته بود که ضمن تذکر جدی به تیم تولید و تاکید بر لزوم توجه مستمر و جدی به سیاست‌های ابلاغی محتوایی با عوامل خاطی برخورد انضباطی به عمل آمد.
شبکه نسیم تاکید می‌کند همواره خود را متعهد به ضوابط حرفه‌ای و محتوایی ابلاغی رسانه ملی بویژه در ارتباط با راهبردهای مرتبط با روابط با کشورهای همسایه می‌داند و به آن پایبند بوده و خواهد بود.
🔗 خبرگزاری تسنیم
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️ شیطان در جزئیات است
▫️کوروش احمدی، سرمقاله شرق، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم نشان داد که علی‌الاصول توافقی بین طرفین در مورد اصول و کلیات وجود دارد و از این طریق چارچوب قابل قبولی برای طرفین جهت ادامه کار و ورود به جزئیات شکل گرفته است. با توجه به این امر می‌توان گفت که اکنون اراده سیاسی لازم در طرفین برای توافق وجود دارد. با این حال، جزئیات همچنان بسیار مهم است؛ بویژه آنجا که جزئیات برغم فنی و حقوقی بودن آنها بار سیاسی نیرومندی دارند و به سیاست داخلی در دو کشور و رضایت پایگاه اجتماعی تصمیم‌گیران ربط پیدا می‌کند. اگر چارچوبی را که در حال شکل‌گیری است، یعنی ایجاد اعتماد مبنی بر غیرتسلیحاتی بودن برنامه هسته‌ای از جانب ایران و رفع تحریم‌های هسته‌ای از جانب آمریکا و عدم مذاکره در مورد سایر موضوعات را مبنا قرار دهیم، می‌توان گفت که خروجی این مذاکرات می‌تواند یک برجام ۲ باشد. چنین توافقی قطعا مثبت است و به کاهش تنش فعلی کمک می‌کند. اما در همین ستون هفته قبل توضیح دادم که چرا یک توافق تک موضوعی دیگر مانع ادامه تنش با شدت کم‌تر و رافع مشکلات اقتصادی-اجتماعی ایران نخواهد بود. در اینجا به برخی تحولات و تغییرات فنی و حقوقی مهمی که طی ۱۰ سال گذشته رخ داده و ممکن است در ادامه موجب دشواری مذاکرات شود، می‌پردازم.
🔗 ادامه در پیوند زیر:
https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-996891
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️ دیپلماسی ایرانی و ابتکارات چندوجهی
▫️مصطفی نجفی| سرمقاله خراسان، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

فروردین ماه ۱۴۰۳ که آغاز درگیری نظامی جدیدی در منطقه بود و با حمله موشکی و پهپادی ایران به سرزمین های اشغالی به اوج رسید، جای خود به فروردین ماه ۱۴۰۴ داده است که به نظر می رسد، آغازگر روندهای سیاسی و دیپلماتیک جدیدی در منطقه است.
🔻در این میان، در حالی که بسیاری از ناظران بین المللی احتمال می دادند درگیری ها و تنش ها میان ایران و آمریکا و اسرائیل در ماه های پیش رو به اوج برسد، ناگهان دیپلماسی برجسته شد و مذاکرات میان ایران و آمریکا در مسقط عمان آغاز شد. مذاکراتی که به دنبال خود، منجر به تحرک گسترده و چند وجهی دیپلماسی ایران در منطقه و جهان شد‌.

🔻نامه نگاری میان ایران و آمریکا و آغاز ناگهانی مذاکرات میان دو کشور از ایستگاه مسقط یک نقطه عطف بود. نامه‌ای که گرچه با تهدیداتی همراه بود، اما درخواست رئیس جمهور آمریکا از رهبری انقلاب برای مذاکرات مستقیم میان دو کشور، فرصت جدیدی را ایجاد کرد که جمهوری اسلامی ایران نیز با تاکید بر اصول بنیادین سیاست خارجی خود، پاسخ نامه را با امضای سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه به طرف آمریکایی داد و در آن نامه، شروط ایران برای آغاز مذاکرات را ترسیم کرد.

🔻نامه نگاری‌ای که در نهایت منجر به تبادل پیام میان دو کشور از کانال مسقط برای آغاز مذاکرات شد. مذاکراتی که در اوج غافلگیری همگان و با اعلام ترامپ، از روز شنبه ۲۳ فروردین آغاز شد و در همان دور اول، از سوی طرفین سازنده و مثبت ارزیابی شد.

🔻شروع این مذاکرات، تصمیم گیران سیاست خارجی ایران را بر آن داشت تا دستورکار جدید، پویا و چندوجهی ای را برای دیپلماسی ایرانی طراحی و اجرا کنند. دستورکاری شامل اجزای زیر:

1⃣ مذاکرات با آمریکا با محوریت برنامه هسته ای
2⃣ اطمینان بخشی به روسیه و چین برای حفظ و گسترش روابط
3⃣ تحرک در دیپلماسی منطقه ای با تاکید بر توسعه روابط با بازیگران مهم و اصلی مانند عربستان سعودی
4⃣ کاهش تنش با اروپا و ادامه گفتگوهای هسته ای
5⃣ احیای روابط با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان مکمل فنی مذاکرات با آمریکا

🔻در چارچوب هرکدام از این دستورکارها، مجموعه ای از ابتکارات طراحی و اجرای شده است:

۱. نامه نگاری و مذاکرات مستقیم میان ایران و آمریکا

۲. برگزاری دو نشست مشترک میان نمایندگان ایران، چین و روسیه پیش از مذاکرات با آمریکا و مشورت میان سه کشور. نامه مهم رهبر انقلاب به پوتین و سفر عراقچی به مسکو و همچنین سفر وزیر امور خارجه کشورمان به پکن در چارچوب این دستورکار است.

۳. دعوت از وزیر دفاع سعودی به تهران که منجر به ارسال نامه پادشاه سعودی به رهبر انقلاب شد نیز تحول مهمی در دستورکار دیپلماسی منطقه ای ایران بود. همچنین، برقراری و استمرار تماس با کشورهای منطقه از جمله عمان، قطر، عراق و... در این راستا بوده است.

۴. دیدار مجید تخت روانچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه با معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در راستای دستورکار چهارم بوده است که مقرر شد گفت‌وگوها بین طرفین در سطوح مختلف تداوم داشته باشد.

۵. دعوت از رافائل گروسی برای سفر به ایران و حضور هفته گذشته او در تهران و در ادامه سفر به رم در روز مذاکرات دور دوم ایران و آمریکا از جمله مهم ترین ابتکار مرتبط به دستورکار پنجم بوده است.

🔻آنچه در این ابتکارات پنجگانه دستگاه تصمیم گیر سیاست خارجی ایران قابل توجه است این است که ۴ ابتکار نخست برای تقویت ابتکار نخست طراحی شده است که به نظر می رسد ابتکاری چندوجهی و هوشمندانه است. ایران با این ابتکارات، به سایر بازیگران این پیام را منتقل کرده است که قرار نیست مذاکرات و توافق احتمالی با آمریکا، منافع آن ها در ایران را با مخاطره روبرو کند و منجر به دوری ایران از آن ها شود. پیام رهبر انقلاب به روسیه و سفر عراقچی به چین که احتمالا حامل یک پیام مهم است در همین راستا بوده است.

همراه با این ابتکارات چندوجهی دیپلماتیک، هماهنگی دستگاههای تصمیم گیر و مجری سیاست خارجی است که می توان آن را کم سابقه دانست.
تصمیم گیران سیاست خارجی ایران با درک تهدیدات و فرصت‌های پیش روی کشور و با تجربه از گذشته و به ویژه برجام، هماهنگی همه جانبه و بزرگی را برای دستورکارهای کلان سیاست خارجی ایجاد کرده اند.
http://akharinkhabar.ir/analysis/10478774/
@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️ زایش مذاکرات ایران و آمریکا از درون «اضطرار امنیتی» در ۴ دهه
▫️مصطفی نجفی، افق ایران

آغاز ابتدای انقلاب، جمهوری اسلامی ایران تا پیش از مذاکرات اخیر، در ۶ پرونده با آمریکا به صورت مستقیم یا غیر مستقیم مذاکره داشته است:
1⃣ مذاکرات عادی سازی یا عادی ماندن روابط در دولت موقت.
2⃣ مذاکرات مربوط به آزادی گروگان‌های آمریکایی در تسخیر سفارت که منجر به توافق الجزایر شد.
3⃣ مذاکرات سری در بحبوحه جنگ از مرداد ۶۴ تا اسفند ۶۵ که منجر به رسوایی ایران-کنترا یا همان مک فارلین شد.
4⃣ مذاکرات و توافق امنیتی در بحبوحه حمله آمریکا به افغانستان.
5⃣ مذاکرات پس از حمله آمریکا به عراق.
6⃣ مذاکرات هسته ای منتهی به برجام.

🔻نکته قابل توجه اینکه از میان این ۶ پرونده مذاکراتی، ۳ پرونده در دهه اول انقلاب و در اوج انقلابی گری جامعه انجام شد. یعنی در دوره رهبری امام خمینی (ره) شاهد سه پرونده مذاکراتی با آمریکا بودیم. در دوره رهبری آیت الله خامنه ای نیز ۳ مذاکره.

🔻نکته‌مهم اینکه همه این ۶ پرونده مذاکراتی از دل مناقشه، بحران، بی ثباتی و «اضطرار امنیتی» به وجود آمدند که به نظر می رسد، یکی از دلایل ناپایداری توافقات میان دو کشور همین موضوع بوده است.

🔻از ۶ پرونده مذاکراتی، در ۵ پرونده مذاکرات  میان ایران و آمریکا مستقیم بوده است.

🔻مذاکرات کنونی نیز از درون یک اضطرار امنیتی ایجاد شده است که می تواند هم امیدوارکننده باشد و هم هشداردهنده!

@yekhezaran
#گزیده_های_ایران
☑️ چهار چالش فنی که می‌تواند منجر به شکست مذاکرات هسته‌ای شود!
▫️احسان کیانی| اندیشکده تهران
@InstituteTehran

برگزاری دومین دور گفتگوهای هسته‌ای ایران و آمریکا و اعلام آغاز گفتگوهای فنی، نشان از پیشرفت مذاکرات دارد. در عین حال، مذاکرات فنی می‌تواند چالشی‌تر از گفتگوهای سیاسی باشد. زیرا معمولاً گفتگوهای سیاسی معطوف به تفسیر مقاصد طرفین از یکدیگر به پیش می‌رود ولی مذاکرات فنی، ناظر به شاخص‌های سنجش‌پذیرتر، کمّی‌تر و عینی‌تری است که ارزیابی چگونگی معامله مطالبات در این حوزه، سخت‌تر و پیچیده‌تر است. به نظر می‌رسد چهار چالش فنی اصلی در پرونده هسته‌ای و مورد بحث در مذاکرات آتی، از این قرار خواهند بود:
1⃣ چرخه سوخت
🔸مسأله چرخه سوخت در خاک ایران که نه از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل است و نه در مجموعه بازیگران دارای تسلیحات اتمی قرار دارد، موضوعی است که از نگاه آمریکا می‌تواند موجب تزلزل در معماری عدم اشاعه شود و به مرور دیگر بازیگران منطقه‌ای به‌ویژه عربستان، ترکیه و مصر را به سوی توسعه برنامه هسته‌ای خود سوق دهد.
🔸وجود چرخه سوخت، بدون تملک و مدیریت بازیگران بین‌المللی، اهرم فشاری برای ایران و چالشی است که همواره می‌تواند موجب نگرانی قدرت‌های بزرگ باشد. به همین دلیل جلوگیری از تعطیلی و برچیدن کامل تأسیسات هسته‌ای و نه تعلیق آن، خط قرمز ایران بوده است. شاید راه‌حل ایران برای عبور از این چالش، پذیرش پروتکل الحاقی و نظارت‌های گسترده‌تر بر تأسیسات هسته‌ای باشد. در عین حال که موضوع بی‌اعتمادی به بازرسان تابعه برخی دولت‌ها، همواره چالش‌برانگیز خواهد بود.
2⃣ اورانیوم با غنای بالا
🔸موضوع وجود اورانیوم با غنای بالاتر از ۳.۶۷ درصد در ایران و ادعاهای آمریکا و اروپا مبنی بر نگرانی از استفاده از آن برای ساخت کلاهک اتمی، از دیگر چالش‌های فنی مذاکرات است. هدف ایران این است که ذخایر غنی‌شده به عنوان ضمانت توافق و البته تحت نظارت آژانس در داخل باقی بماند. اصرار طرف‌های غربی بر خروج اورانیوم به کشوری ثالث، اهرم فشار مهمی را از دست ایران خارج خواهد ساخت و به نظر می‌رسد ایران در صورت پذیرش این درخواست، اولاً بر انتخاب کشور ثالث هم‌سو با ایران مثلاً روسیه اصرار خواهد داشت و ثانیاً امتیاز اقتصادی نسبتاً برگشت‌ناپذیری را طلب خواهد کرد. زیرا بعید است که اورانیوم خارج‌شده نیز به کشور بازگردد. در صورت رد این درخواست، ممکن است ایران بپذیرد طی مراحلی گام‌به‌گام و متناظر با اخذ امتیازات اقتصادی، اورانیوم با غنای بالاتر را رقیق کرده یا از آن در تولید سوخت رأکتورهای هسته‌ای استفاده کرده و حجم آن را کاهش دهد.
3⃣ سانتریفیوژها
🔸مسأله نسل جدید سانتریفیوژهای مورد استفاده برای غنی‌سازی، پیش‌تر راه‌حلی جز نابودی سانتریفیوژها نداشته و این رخدادی است که پذیرش آن برای تیم مذاکره‌کننده ایرانی اگر نه غیرممکن ولی دشوار است. به‌خصوص که تجربه بدعهدی طرف‌های غربی در برجام پیش روی تهران است. ولی به نظر می‌رسد در شرایط کنونی بتوان با پذیرش سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت هسته‌ای و مشارکت در توسعه آن در حوزه تحقیق‌وتوسعه، از سطح بی‌اعتمادی کاست و طرف‌های دیگر را نیز به تداوم فعالیت برخی تاسیسات اقناع نمود.
4⃣ راستی‌آزمایی
🔸شاید چالش‌برانگیزتر از موارد فوق، بحث راستی‌آزمایی کاهش سطح و حجم فعالیت هسته‌ای ایران و رفع ادعاهای مطروحه در این باره باشد. زیرا تفسیر فنی از گزاره سیاسی اطمینان‌بخشی نسبت به عدم ساخت تسلیحات هسته‌ای، با اختلاف‌نظرهای جدی از سوی ایران و آمریکا و به‌ویژه اسرائیل روبروست. از نظر حکومت اسرائیل، ایران تنها زمانی سلاح هسته‌ای ندارد که اصولا برنامه هسته‌ای‌اش به طور کامل برچیده شود.
🔸حل چالش راستی‌آزمایی بستگی به این دارد که آمریکا از نگاه اسرائیل فاصله بگیرد و به تفسیر ایران مبنی بر اولاً، کفایت بازرسی‌های آژانس و نه بازرسی‌های مستقل دیگر بازیگران و ثانیاً، کفایت بازرسی از تأسیسات هسته‌ای و نه سایت‌های نظامی نزدیک‌تر شود. به خصوص که جناح رادیکال‌تر دولت ترامپ مانند روبیو و والتز، بر محدودیت برنامه موشکی ایران برای جلوگیری از تهدید اسرائیل تاکید دارند. به تعبیر آنان، برای اطمینان کامل، باید بُرد موشک‌های ایران نیز کاهش یابد تا اصولاً موشکی نباشد که توان حمل یک کلاهک اتمی تا اسرائیل را داشته باشد.
↩️ جمع‌بندی
اینکه مذاکرات معطوف به این چالش‌ها چه روندی را طی کند، به مهارت تیم‌های مذاکره‌کننده بستگی دارد ولی به نظر می‌رسد فرآیند موازی و گام‌به‌گام اجرای تعهدات بتواند مسیر طرفین برای دست‌یابی به یک توافق موقت جهت کنترل تنش را بگشاید.
@yekhezaran

Records

09.02.202523:59
3.1KSubscribers
24.03.202519:05
300Citation index
10.02.202518:39
1.8KAverage views per post
10.02.202518:39
1.8KAverage views per ad post
31.03.202523:59
8.73%ER
10.02.202518:39
59.12%ERR
Subscribers
Citation index
Avg views per post
Avg views per ad post
ER
ERR
FEB '25MAR '25APR '25

Popular posts یک حرف از هزاران

18.04.202508:09
#گزین_گویه_ها

لن يفهمك إلا اثنان، أحدهم مرّ في حالتك، وآخر يحبك جداً!

▫️
تنها دو تَن تو را درک خواهند کرد، آنی که وضعیت تو را تجربه کرده، و آنی که عمیقاً دوستت دارد!

#نجيب_محفوظ
#محمد_حمادی (ترجمه)
@sherarabimoaser
@yekhezaran
#عکس_ها
ساعتی قبل، همنشینی هلال ماه نو و دماوند

📷 مجید قهرودی
@yekhezaran
25.04.202506:06
#گزیده_های_ایران

اول مهر کلاسهای دبیرستان تشکیل شد. یک دفعه توی اتاقم بودم سوم چهارم مهر بود یک سرهنگی وارد اتاقم شد... گفت که من فلان، اسم یک شاگردی را برد، گفت من می‌خواهم این را ببینم. گفتم شما پدرش هستید؟ گفت نه... گفتم نماینده پدرش هستید؟ گفت خیر. گفتم پس چه کار دارید؟
گفت من دادستان سازمان امنیتم و این جوان را کار دارم. گفتم چه کار دارید؟ گفت این جوان در پشت آن تخته بر علیه ما چیز نوشته. گفتم این تنبیهش با من است نه با شما... گفت من می‌خواهم این جوان را باهاش صحبت بکنم. گفتم شما نمی‌توانید با این جوان صحبت بکنید. هر حرفی دارید به من بزنید. شما هیچ وابستگی به این جوان ندارید. گفت که، همینطور؟ گفتم بله. گفت من دادستانم گفتم به شما، توجه نکردید. گفتم من شنیدم آقای سرهنگ. من شنیدم شما دادستان هستید. بنده را می‌توانید جلب کنید همین حالا در خدمتم ولی هیچ کدام از این شاگردهای دبیرستان البرز را شما نمی‌توانید ببرید. من به شما معرفی نمی‌کنم.
🎙 تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد، مصاحبه با محمدعلی مجتهدی*، نوار شماره ۷.

* محمّدعلی مجتهدی گیلانی زاده ۱ مهر ۱۲۸۷ و درگذشته ۱۰ تیر ۱۳۷۶، استاد دانشکدهٔ فنی دانشگاه تهران و رئیس دبیرستان البرز بود که ۳۴ سال ریاست این دبیرستان را برعهده داشت. او بنیانگذار دانشگاه صنعتی شریف بوده و در دوره‌هایی ریاست دانشگاه‌های ملی ایران (شهید بهشتی)، شیراز و پلی‌تکنیک تهران (امیرکبیر) را نیز برعهده داشته است.
@yekhezaran
#عکس_ها
ایران زیبا، گلستان، ترکمن صحرا

📷 امین حزینی
@yekhezaran
09.04.202507:29
#گزیده_های_ایران
☑️ مذاکره خوب از دیدگاه ایران
▫️مصطفی نجفی، گفتگو با مجله آمریکایی «آتلانتیک»
@ofogh_irann

🔻‏میل به مذاکره از سوی ایران متناسب با رویکرد دولت ترامپ در ماه های اخیر متغیر و در نوسان بوده است. در حالی که پیش از روی کار آمدن ترامپ تماس های مستقیمی میان مقامات ایرانی و آمریکایی نزدیک به او برقرار شد، اما پس از اتخاذ رویکرد تهاجمی دولت ترامپ در چارچوب سیاست فشار حداکثری ۲، رویکرد ایران نیز تغییر یافت و موضع سخت تری را در قبال مذاکره با آمریکا اتخاذ کرد.

با این حال، تصمیم گیران در ایران مذاکره را نفی نکرده اند؛ کما اینکه در پاسخ ایران به نامه ترامپ هم با مذاکره غیرمستقیم موافقت شده است.

🔻از نظر ایران، یک وضعیت مذاکراتی خوب  چند مولفه دارد:

1⃣ تحت فشار و تهدید نباشد.
2⃣ جامع نباشد و محدود به یک موضوع مشخص مانند هسته ای باشد.
3⃣ توانمندی های موشکی و پهپادی را شامل نشود.
4⃣ دو مرحله ای باشد؛ مرحله اول غیرمستقیم و در صورت حصول نتیجه اولیه، مرحله دوم مستقیم باشد.
5⃣ از دیپلماسی پنهان استفاده شود و مذاکرات محرمانه باشد.

🔻از میان این موارد، مذاکره بر سر قابلیت های موشکی و نظامی جزو خطوط قرمز ایران به شمار می آید و تهران تحت هیچ شرایطی حاضر به گفتگو پیرامون آن ها نیست. از آن سو، به نظرم مسائل منطقه ای می تواند یکی از موارد مورد مذاکره تهران و واشنگتن باشد.

🔻‏به نظرم ایران درباره کاهش تنش‌ها در منطقه و کانون های مناقشه منطقه‌ای مذاکره می‌کند و مشکلی ندارد. این به معنای معامله بر سر گروه‌های محور نیست. بلکه ایران اگر لازم ببیند آن ها را با دستورکار جدید خود همراه می کند.

🔻با این حال، به عقیده من، تا رسیدن به توافق راه زیادی مانده است و متغیرها و پیچیدگی های زیادی برای رسیدن به یک توافق وجود دارد. به همین جهت، برخورد و مناقشه ای هر چند محدود را محتمل تر از توافق می دانم.

🔻جمهوری اسلامی ایران نیز هم خود را برای مذاکره آماده کرده و هم تقابل. تهران آمادگی های نظامی خود را به شکل کم سابقه‌ای بالا برده است و قصد دارد هرگونه تجاوز به خاک ایران را فوری و قاطع پاسخ دهد. از آن سو، پنجره دیپلماسی از سوی تهران بسته نشده و مقامات ایرانی دیپلماسی را مسیر مناسب‌تری برای پیگیری منافع و دفع تهدید قلمداد می کنند.

https://www.theatlantic.com/international/archive/2025/04/us-iran-nuclear-sanctions/682280/
@yekhezaran
18.04.202507:42
#خبر_ها
خبر باورنکردنی و شوک آور مرگ [شهادت] فاطمه حسونة، شخصیت اصلی فیلم «روحت را بر دستت بگذار و راه برو» ساخته سپیده فارسی، فیلم انتخابی بخش ACID، جشنواره فیلم کن، ساعاتی پیش اعلام شد.
مسئولان این بخش جنبی جشنواره کن از طرف خود و تیم سازنده فیلم گفتند: «ما فیلمی را دیدیم و انتخاب کردیم که در آن زندگی این زن جوان مانند یک معجزه به نظر می رسید. این دیگر همان فیلمی نیست که قرار است در کن از آن حمایت کنیم. همه ما، چه فیلمسازان و‌ چه تماشاگران باید لایق نور این زن باشیم. لبخند او به اندازه سرسختی اش جادویی بود. او ناظر همه این اتفاق ها بود و در میانه عزاداری و گرسنگی و‌ کمک و توزیع غذا برای دیگران، عکاسی هم می کرد.»
فاطمه زنی بود که با عکس های خود جهانیان را از جنایات اسرائیل در غزه مطلع می کرد و تماس های تصویری او با سپیده فارسی، موضوع این فیلم مستند شد.
بر اساس گزارش ها، روز گذشته، یک موشک اسرائیلی، خانه فاطمه را با خاک یکسان کرده و موجب مرگ او و ۹ نفر از اعضای خانواده اش شد، تنها یک روز بعد از اعلام انتخاب فیلم برای جشنواره کن!
سپیده فارسی نیز گفت: «آنچه در غزه رخ می دهد، یک نسل کشی است و ما به دنبال عدالتیم.»
@cineiran2
@yekhezaran
20.04.202519:08
#گزیده_های_ایران
☑️ تروما، سیاست، مذاکره
▫️
محمدرضا تاجیک استاد علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی| جماران

نمی‌خواهم بگویم که در مواجهه با رهبران سیاسی‌ای که از نوعی تروما رنج می‌برند، سیاست و مذاکره به پایان می‌رسد، بلکه می‌خواهم بگویم:
1⃣ در این مسیر که گام گذاشته‌اید، به‌سبب حضور شخصیت‌های تروماتیک، راه طلب تاریک و ره باریک است، لذا همواره باید بیم موج و شب تاریک و گرداب حایل را داشت، و از این «بیم» ره‌توشۀ راه ساخت. نباید از بیمِ این بیم، دچار دهشت شد و از رفتن تن زد. راه مذاکره با امریکای ترامپ، هزارتویی است که در هر گوشه و کنار آن دیو و ددی خفته و چاله و چاهی کنده و تخته‌سنگی افکنده‌ست، و ز هر سو که می‌روی، یکی دریای هول هایل، کهساران خار و خشک و بی‌رحم، خشم توفان‌ و تفته دوزخی، نمایان است.

2⃣ در این مسیر سخت و سنگین، کار به عمل و اقدام مناسب (هوشیارانه و محاسبه‌گرانه) در زمان مناسب برآید، نه از کلمه و کلامِ صرف. فرناندو رویاس، نویسنده اسپانیایی، سال‌ها پیش گفته بود: «از کلمه‌ها کاری ساخته نیست، تنها به عمل و اقدام تکیه کنید.» اگر بکوشید از طریق مباحثه و جدل، راه طرفِ مذاکره خویش را سد کنید، آن‌چه عایدتان می‌شود رد و بدل تعدادی لغت و عبارت و توالی مذاکره است. امریکای ترامپ، نیک می‌داند که چگونه از طریق مباحثه‌ها و مذاکره‌های طولانی، راه تحمیل ارادۀ خویش را هموار کند. لذا «اقدام مناسب در شرایط مناسب»، تنها راه گریز از این تحمیل است.

3⃣ به‌محض تن‌سپردن به مذاکره، باید بپذیرید که دیگر نمی‌توانید در پرتو آن «فیگور انقلابی» که در دوران پساانقلاب، از خود در تقابل و تخالف با یک دیگری بزرگ (شیطان بزرگ یا استکبار جهانی) ساخته بودید، نوعی «هژمونی فراملی»، یا به تعبیر گرامشی، نوعی «بلوک تاریخی» ایجاد نمایید. پس، در فرایند مذاکره، بر طریق آن پادشاه نشوید که برهنه بود، اما بر این خیال که جامه‌ای زیبا بر تن دارد. متوجه پاره‌شدن جامۀ انقلابی، و عریانی خویش باشید، و با آن خویشتن در مذاکرات ظاهر شوید که اکنون واقعا هستید.

4⃣ آغاز مذاکره، لزوما همان ادامه و پایان آن نیست. لذا آغاز خوب را نشان از ادامه و پایان وفق‌مراد خویش نگیرید و بدانید شبِ مذاکره دراز است و قلندر بیدار. پس، مذاکره را درهم بپذیرید و سعی نکنید فقط خریدار دقایق خوش آن باشید. به بیان دیگر، ذائقه و چشایی مذاکراتی خود را نه فقط برای شیرینی‌ها، که برای تلخی‌ها و شورها و تندها هم آماده کنید.

5⃣ اکنون که تابوی مذاکره شکسته شده، آن‌چه من‌بعد به حکم عقل و علم و تجربه مهم است، اندیشیدن به «چیستی» و «چگونگی» هر لحظۀ آن است. باید اقتضائات و استلزامات «دقایق‌» و «مراحل» متکثر و متفاوت فرایند مذاکره را درک کرد و برای هر امر پیشامدی و احتمالی و حادثی (حتی شکست و جنگ احتمالی) تمهید و تدبیر کرد.

6⃣ با مذاکره، وارد نوعی جنگ ترکیبی با بیان و زبان دیگر، و نیز، با تکنیک و تاکتیک دیگر، شده‌اید. ابعاد و لایه‌های این جنگ ترکیبی نوین را دریابید، و با کارت‌های اندکی که در دست دارید، بهینه و حرفه‌ای بازی کنید، و از بازی با کارتی که در دست ندارید، پرهیز کنید. افزون بر این، تلاش کنید دست حریف را بخوانید تا کم‌تر دچار شگفتی و انفعال و حیرانی شوید.

7⃣ آگاه‌کردن افکار عمومی از آن‌چه می‌کنید یا نمی‌کنید را، شرط لازم و ضروری موفقیت در این مذاکره فرض کنید، و واقعیت‌های مذاکره را صادقانه در معرض قضاوت مردمان و جهانیان قرار دهید. بدانید بازنمایی دقایق و واقعیت‌های مذاکره، به‌مراتب موثرتر از نفسِ مذاکره است.

8⃣ از مواجهه با قورباغه‌های زشت یا انتخاب‌ها و تصمیم‌ها و تدبیرهای دشوار نهراسید و همواره مهیای قورت‌دادن این قورباغه‌ها باشید.

9⃣ متغیرهای بدیل و بی‌بدیل داخلی و خارجی که می‌توانند روند مذاکره را با اختلال و اعوجاج مواجه کنند، شناسایی و پیش‌بینی کنید.

🔟 بازخوردهای مثبت و منفی هر اقدام (کنش یا واکنش) در فرایند مذاکره را محاسبه و مدیریت کنید.

🔗 متن کامل در مشاهده فوری:
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1665771
#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران برای آگاهی از گزارش های مهم منتشر شده در ایران و جهان بوده و الزاما به معنای تأیید کامل محتوای آن نیست.
@yekhezaran
08.04.202506:44
#گزیده_های_ایران
☑️ مذاکرات شنبه و ریل‌گذاری ترامپ!
▫️صابر‌ گل عنبری @Sgolanbari

ساعاتی بعد از اظهارات دیشب ترامپ، وزیر خارجه ایران بامداد امروز در پستی، گفته او درباره مذاکرات بلندپایه روز شنبه آتی را تایید کرد، اما گفت که غیر مستقیم گفتگو خواهند کرد.

با این حال، احتمالا سخنان دونالد ترامپ درباره مستقیم بودن مذکرات میان دو طرف نیز واقعیت پیدا کند. حسین موسویان مذاکره کننده ارشد سابق ایران در این باره گفته است که احتمالا همان مدل قبلی مذاکرات قبل از برجام دنبال شود که ابتدا عراقچی وزیر خارجه ایران و ویتکاف فرستاده ترامپ مذاکراتی غیر مستقیم در مسقط داشته باشند و سپس در صورت مثبت بودن نتایج، مذاکرات مستقیم میان مذاکره‌کنندگان دو طرف شروع شود.

ناگفته هم نماند که کاربرد واژه «ملاقات» (Meet) در پیام وزیر خارجه در شبکه ایکس هم قابل تامل است. وی در این پست می‌گوید که ایران و ایالات متحده روز شنبه در عمان «برای گفتگوهای غیرمستقیم» در سطح مقامات عالی «ملاقات» خواهند کرد.

طرف ایرانی که معمولا در این مواقع تمایل دارد که کارها محرمانه پیش برود، اما گویا شیوه خاص ترامپ و پیوست رسانه‌ای سریعش راهی برای ادامه این رویکرد باقی نگذاشته و توئیت سریع وزیر خارجه هم موید این مدعاست.

اما حالا که قرار است مذاکراتی در سطح بالا روز شنبه کلید بخورد، بیشتر سرّ سفر غیر منتظره نتانیاهو به آمریکا نمایان می‌‎شود. چنان که در یادداشت قبلی هم گفته شد، عواملی فوریت‌دار باعث شد کاخ سفید نخست وزیر اسرائیل را به سفری غیر منتظره دعوت کند؛ یکی سفر ترامپ به عربستان و دیگری تحولات پرونده ایران.

به نظر می‌رسد که با توجه به مذاکرات پیش‌رو در عمان، ترامپ و برخی اعضای تیمش امثال ویتکاف که به دیپلماسی با ایران تمایل دارند، نگران واکنش و «اقدام خرابکارانه» احتمالی اسرائیل برای در نطفه خفه کردن این مذاکرات بوده‌اند. به همین خاطر احتمالا راه چاره را در دعوت نتانیاهو قبل از مذاکرات شنبه دیده‌اند تا خود ترامپ مستقیما با او سخن بگوید و او را بر حذر بدارد.

جالب هم اینجاست که در این مدت که تهران و واشنگتن در حال برنامه‌ریزی برای چنین دیداری بوده‌اند، هیچ اطلاعاتی از آن در رسانه‌های آمریکایی و اسرائیلی درز پیدا نکرد و همین نشان می‌دهد که طرف آمریکایی تا زمان اعلام خبر از جانب ترامپ و آن هم در نشست خبری با نتانیاهو مساله را محرمانه نگاه داشته است؛ دلیل آن هم احتمالا نگرانی از واکنش اسرائیل برای دست زدن به کاری و اقدامی با هدف ممانعت از برگزاری این مذاکرات بوده است.

دیشب که نشست کاخ سفید را دنبال می‌کردم، نشانه‌ای از یک اتفاق تصنعی و پیش برنامه ریزی شده ندیدم و چهره نتانیاهو متفاوت از دیدارهای قبلی بود.

او در این نشست به طرق مختلف تلاش داشت که وضعیت را آرام مدیریت کند و مانع اتفاقی غیر منتظره و از کوره در رفتن ترامپ شود. به نوعی شخصیت خودشیفته او را قلقک داد. در موضوع تعرفه‌ها، با تملق خاصی این سیاست را ستود و تلاش داشت از این طریق مدخلی برای کاهش تعرفه 17 درصدی برای کالاهای اسرائیلی پیدا کند، اما موفق نشد و ترامپ گفت که آمریکا کمک‌های زیادی به اسرائیل می‌کند و فکر نمی‌کند تعرفه‌ها را کاهش دهد. با این حال بعید نیست که در آینده آن را کاهش دهد.

درباره نقش ترکیه در سوریه هم که بخشی از دستور کار نتانیاهو برای اقناع ترامپ به اتخاذ موضع علیه آن بود، تلاش کرد دستکم در برابر دوربین‌ها از مدخل روابط خوب ترامپ و اردوغان به این مساله ورود کند. در مقابل هم رئیس جمهور آمریکا از دوستی‌اش با همتای ترک خود گفت و از نتانیاهو خواست که مشکلات را با ترکیه عقلایی حل کند.

فعلا با وجود مغازله کلامی ترامپ برای نتانیاهو، اما او دست خالی از آمریکا بازگشت. او که مخالف دیپلماسی با ایران است، انتظار نداشت ترامپ در حضورش مدام از مذاکره آن هم مستقیم سخن بگوید. همین نارضایتی شرکای اولترا راست در کابینه اسرائیل را به دنبال خواهد داشت.

در کل ادبیات دیشب ترامپ آن هم در حضور نتانیاهو نوعی ریل‌گذاری برای مذاکرات و توافق بود. اما شروع مذاکرات در عُمان به معنای در دسترس بودن توافق نیست و راه سختی در پیش است، از یک طرف ترامپ عجله و شتاب دارد و از طرف دیگر رسیدن به توافقی مرضی الطرفین در بازه زمانی کوتاه و سریع آن هم در میانه انبوه موانع و چالش‌ها بسیار سخت و دشوار است.

همچنین باید منتظر خروجی مذاکرات شنبه در جهت تعیین دستور کار مذاکراتی بود و همین خود خان مهمی است.

اما در کل با توجه به شخصیت خود ترامپ و فارغ از این که اطرافیان تندروی او چه می‌خواهند، احتمالا به دنبال توافقی در پرونده هسته‌ای است که در آن امتیازی را کسب کند که بتواند آن را در مقابل برجام اوباما و بایدن علم کند و بر روی آن مانور دهد. تا ببینیم چه می‌‎شود.

@yekhezaran
05.04.202512:10
#گزیده_های_ایران
مطابق نظرسنجی ایسپا، میزان افرادی که «گشایش سیاسی» را اولویت کشور می‌دانستند، از ۱۴.۶% در ۱۳۹۱ به ۳.۵% در ۱۴۰۰ کاهش یافت و در ۱۴۰۳ در زمره مطالبات مردم از دولت نبود. به همین جهت، شاید ریشه رفع حصر را باید در کاهش اهمیت آن برای جامعه و افول موضوعیت ۸۸ از منظر افکار عمومی جستجو کرد.
🖋 احسان کیانی Ehsan Kiani
@yekhezaran
18.04.202511:50
#گزیده_های_ایران
☑️ درباره پیوند ارگانیک جهان عرب با ایران
به بهانه گفت‌وگوی فاطمه صمادی با پادکست اثیر
▫️مصطفی نوذری
@TheNarrrowGate

🔹سه هفته پیش فاطمه صمادی، مدیر بخش ایران مرکز الجزیره للدراسات، گفت‌وگویی درباره «جدیت ایران  در حمایت از مقاومت» با پادکست اثیر داشت که تا الان حدود ۱.۵ میلیون بار دیده شده است.

🔹در پی اتفاقات سال اخیر، در فضای عربی محتواهای متعددی درباره ماهیت حضور ایران در منطقه ساخته شده که عمدتاً مشحون از اطلاعات غلط و بازتولید کلیشه های ضد ایرانی جا افتاده در جهان عرب است.
🔹رئوس این کلیشه های ضدایرانی هم این است که ایران در حمایت از فلسطین صادق نیست، با آمریکا در پشت پرده همدست است، تمام محور مقاومت عبارتند از مزدورهای شیعی ایران برای اهداف ژئوپولتیکی  و کسب مشروعیت در منطقه، ایران در داخل و در حوزه اجتماعی سرکوب گر (خدایی نسبت به کشورهای عربی جا نداره سرکوفتِ نداشتن دموکراسی بخوریم) است و مشخصا اهل سنت در ایران به قدری تحت فشارند که حتی یک مسجد مخصوص اهل سنت در ایران وجود ندارد.

🔹در این میان اما گفت‌وگوی پنج ساعته! فاطمه صمادی با این تلوزیون اینترنتی، به طرز شگفت‌انگیزی منصفانه و شامل تحلیل دقیق یک کارشناس ایران‌دوست! از سیر تحولات سیاسی اجتماعی ایران بود.
🔹او به شکل تفصیلی توانست نشان بدهد که ایران بیشترین تحریم های طول تاریخ را به خاطر حمایت از فلسطین متحمل شده و حتی اگر ایران از نیروهای محور مقاومت برای امنیت ملی خودش استفاده کند، حق دارد چون قلب این پروژه است و امنیت ملی‌اش به پروژه حق طلبانه حمایت از فلسطین گره خورده است. صمادی این پرسش تکراری را اینطور توضیح می‌دهد که ایران توانسته میان امنیت ملی و پروژه‌های حق‌طلبانه خود در منطقه اشتراک ایجاد کند.

🔹او تاریخ و جریانات سیاسی ایران را به خوبی می‌شناسد و هنگام توضیح تاریخ سیاست خارجی ایران، از نهضت‌‌های آزادی‌بخش تا برجام، می‌تواند به زندگی محمد منتظری تا متن سخنرانی حسن روحانی ارجاع بدهد. او از فضای فکری داخل ایران در نسبت با جهان عرب به خوبی آگاه است و می‌تواند به مقالات سارا شریعتی درباره سید قطب ارجاع بدهد.

🔸فارغ از دیگر نکات ارزشمند صمادی در این گفت‌وگو، سوال اصلی این است که چرا در فضای رسانه‌ای و آکادمیک جهان عرب، ده کارشناس مثل فاطمه صمادی که بدیهیات را درباره ایران بگوید نداریم؟ و چرا چنین مدل نگاهی به ایران در میان تحلیلگران عربی تکثیر نمی‌شود؟

🔸به نظر یکی از پاسخ ها این است:
صمادی به شکل ارگانیک با ایران پیوند خورده است و فرصت داشته که چند سال درون فرهنگ ایران تنفس کند.
▪️او ابتدا در جنوب لبنان متوجه تاثیر ایران شده و بعدتر نیز ترجمه مثنوی مولوی به دستش رسیده و ترغیب شده تا به زبان اصلی آن را بخواند.
▪️صمادی در دوره بهبود رابطه ایران با اردن در برنامه تبادل دانشجوی دولت خاتمی به ایران آمده. در دانشگاه علامه طباطبایی مطالعات زنان و جامعه شناسی خوانده و پایان‌نامه دکترایش را سال ۸۹ با عنوان «مضامین فمنیستی در فیلم های سینماگران زن ایران» با مشاوره هادی خانیکی دفاع کرده.
▪️او‌ در آکادمی شمس سر قلهک، شاگردی سهراب پورناظری را کرده و سه‌تار یاد گرفته است!
▪️و او اصرار دارد که هر انتخابات به ایران بیاید و مترو تجریش تا راه‌آهن را سوار شود و به گفت‌وگوهای مردم درباره انتخابات از نزدیک گوش بدهد!
▪️و او هم اکنون در حال ترجمه کتاب خاطرات آیت‌الله منتظری به عربی است و کلاس آنلاین شرح مثنوی برگزار می‌کند!

🔶خلاصه که، به نظر می رسد اگر در همین برنامه‌های تبادل دانشجو با دانشگاه‌های منطقه کارآمدتر عمل می‌کردیم، شانس بسیار بیشتری برای ارتقای جایگاه ایران در افکار عمومی منطقه می‌داشتیم. و این هم به کار هویت ملی‌مان می‌آمد و هم هویت دینی‌مان. و می‌توانست جزو مشترکات جناح‌های سیاسی و نه یک موضوع اختلافی در ایران باشد. و به نظر می‌رسد که هویت ایرانی حتی در سیاست‌های فرهنگی جهان اسلامی ما می‌توانست فرصت باشد نه تهدید.
اما اینکه چرا نشد ‌‌‌[...]، موضوع یک پژوهش دور و دراز درباره سازمان‌های فرهنگی متولی امر این ۴۶ سال است...

@yekhezaran
23.04.202506:22
#گزیده_های_ایران
☑️درس‌های برجام برای مذاکره با آمریکا
▫️گفتگوی تلویزیون "آن" با عباس آخوندی، ۲ اردیبهشت ۱۴۰۴
@AbbasAkhoundi

🔻سرکار خانم عمیدی از "مجموعه تصویری آن" با من تماس گرفتند و درخواست گفت‌وگوی زنده با تلویزیون "آن" کردند. از وابستگی این مجموعه پرسش کردم معلوم شد که به خبرگزاری مهر وابسته است. از این خبرگزاری سابقه‌ی خوبی نداشتم. تصویری که از آن در ذهنم بود و هست، بیشتر گزاف‌گویی، تحلیل‌های ایدئولوژیک جناحی، بی‌مبنا و ایراد اتهام‌های واهی و بدون دلیل به شخصیت‌های ملی کشور. ابتدا شگفت‌زده شدم. سپس با خود گفتم که چرا مخالفت کنم. بد نیست که تجربه نمایم.

🔻ساعت ۷/۳۰ بعدازظهر وارد ساختمان این شبکه‌ی تلویزیونی آنلاین شدم. ساختمانی بسیار شیک با معماری مدرن و بسیار مجهز. با جناب غلامی مدیر این شبکه آشنا شدم. گفتند که سیاست‌شان راه‌اندازی یک شبکه تحلیلی و رسانه‌ای واقعی با حضور اندیشمندان با گرایش‌های مختلف است. از همین رو، از من نیز دعوت به‌عمل آورده‌اند. به ایشان تبریک گفتم. امیدوارم که صاحبان و مدیران این شبکه، از اتهام‌زنی‌های بیهوده به سیاستمداران ملی کشور که هیچ ثمری جز نابودی سرمایه‌ی اجتماعی ملی نداشته درس گرفته، این سیاست را به عنوان یک استراتژی انتخاب کرده و به آن پایبند باشند.

🔻در این گفت‌‌وگو از تفاوت ترامپ یک و دو، ضعف‌های ایران در جریان برجام، عدم پاسداری از این دستاورد ملی در فرایندهای بعدی و کاری که اکنون در مذاکره با امریکا می‌توان انجام داد سخن گفتیم. هم‌چنین درباره‌ی چرایی فرارسیدن زمان تاریخی توافق میان ایران و امریکا بحث کردیم. و از این‌که چگونه اسرائیل، و مافیای بین‌المللی کاسبان تحریم در جهان و گروهی در ایران در این راه سنگ‌اندازی می‌کنند، روشنگری نمودیم. گفت‌وگو بسیار صریح و با ضرب‌آهنگ تند بود. اگر دوست داشتید ببینید. احتمالا با مطالبی مواجه شوید که قبلا نشنیده بودید. عباس آخوندی
▫️
#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران برای آگاهی از گزارش های مهم منتشر شده در ایران و جهان بوده و الزاما به معنای تأیید محتوای آن نیست.
@yekhezaran
09.04.202519:46
#صفحه_اول
غزه... یک جهان سکوت

@yekhezaran
10.04.202508:20
#گزیده_های_جهان
🎥 دکتر عبدالکریم سروش:
پس از ماجرای غزه و فلسطین، خندیدن سخت است؛ اگر چشم‌های ما خون ببارد سزاوار است

این درندگی را بشریت کجا دیده است؟! والله مرغ و خروس را هم اینطور نمی‌توان کشت! ولی جهان نگاه می‌کند و اقدامی نمی‌کند!

@yekhezaran
18.04.202510:31
#داده_نما
☑️ ترمینولوژی ترامپ برای مذاکرات ایران و آمریکا
▫️اعظم حمیدپور، پژوهش ایرنا
«دونالد ترامپ» از مبارزات انتخاباتی تا پس از مذاکرات مسقط، بارها و به شکل‌های مختلف از ایران سخن گفته است. حلاجی اظهارات و واژه‌شناسی مواضع وی تا حدودی اهداف رئیس‌جمهوری آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران و مذاکرات را می‌نمایاند.
🔺از دید برخی ناظران، ترامپ با شخصیت تجارت‌پیشه و بازاری، ویژگی‌هایی چون «پرگویی» دارد که از خصایص شخصیتی او است و بیش از اظهاراتش باید نحوه عمل وی را مورد توجه و تمرکز قرار داد.
🔺با این حال و همچنان که اشاره شد نمی‌توان ویژگی «صحنه‌دوستی» رئیس‌جمهوری آمریکا در زمینه تصمیم‌سازی‌هایش در کاخ سفید به خصوص در عرصه جهانی را نادیده گرفت.
🔺او از سویی با گسیل تجهیزات نظامی پیشرفته به منطقه و وضع تحریم‌های جدید علیه ایران، چهره‌ای تقابلی به نمایش گذاشته و از سویی دیگر با تکرار مذاکره‌طلبی و مصالحه‌جویی، همچنین بیان اظهاراتی مبتنی بر توانمندی‌ و ظرفیت‌های ایران و تکرار کلیدواژه مربوط به رفاه ایرانیان، سویه‌های دیپلماسی را در روابط دو کشور همراه با مولفه‌های عملیات روانی و اثرگذاری بر افکار عمومی پیش می‌برد.
از منظری، می‌توان مواضع ترامپ و فراز و فرودهای آن در قبال ایران را در راستای هدف نهایی وی برای تصویرگری بزرگترین بانی صلح و امنیت جهانی مورد توجه قرار داد.
➕ متن کامل در: اینجا
@irna_research
@yekhezaran
#گزیده_های_جهان
1⃣ من باور ندارم که آمریکا و ترامپ کنترل کاملی بر اسرائیل و نتانیاهو در موضوع ایران داشته باشند، یا اینکه اسرائیل درباره برنامه هسته‌ای ایران از مسیر جمعی خارج نخواهد شد.

2⃣ هیچ تضمینی نیست که اسرائیل بخش‌های حیاتی تأسیسات هسته‌ای ایران را هدف قرار ندهد، حتی اگر آمریکا و ترامپ فعلاً چنین خواستی نداشته باشند.

3⃣ به همین دلیل می‌گویم ایران با آمریکا مذاکره می‌کند، اما همزمان خود را برای جنگی ناگهانی آماده می‌کند که بدون هشدار قبلی و با حمله اسرائیل آغاز می‌شود.

4⃣ پس از آن، هر اتفاقی ممکن است رخ دهد، حتی رویدادهایی که پیش‌تر غیرممکن تلقی می‌شدند و شبیه فیلم‌های سینمایی به نظر می‌رسیدند.

🖋 عبدالقادر فایز، مدیر دفتر الجزیره در تهران| ترجمه فارسی: حسن حمزه
https://x.com/hamzeh_ir/status/1913552647824490687?t=B8zUoMqa2Dtm4BMGHnTDMw&s=19
@yekhezaran
Log in to unlock more functionality.