📕زادروز "فرخ غفاری"، سینماشناس، مورّخ، ناقد، کارگردان، پایهگذار کانون فیلم و فیلمخانهٔ ملّی ایران. (۱۳۰۰ ه.ش)
📕"محمد ساعد" نخست وزير، وزيران دولتش را معرفی نمود. (۱۳۲۸ ه.ش) 📖پس از افتتاح اولین دوره ی مجلس سنا و شانزدهمین دوره ی مجلس شورای ملی، ساعد کابینه تازهای را به مجلس معرفی کرد اما در هر دو مجلس شورای ملی و سنا، اعتراض شد و پیش از آنکه برای دولتش رأی اعتماد بگیرد، از نخستوزیری کناره گرفت.
📕استقلال کانون وکلای دادگستری با تصویب آن در مجلس شورای ملی. (۱۳۳۱ ه.ش) 📖این کانون رسماً در ۲۰ آبان ۱۳۰۹ ه.ش زیر نظر وزارت عدلیه تشکیل شد و از سال ۱۳۳۱ ه.ش با تصویب لایحهٔ استقلال کانون وکلای دادگستری در مجلس شورای ملی، مستقلاً به فعالیت خود ادامه داده و در سال ۱۳۲۹ ه.ش نیز به عضویت کانون وکلای بینالمللی درآمده است.
📕قرارداد تأسیس دانشگاه بوعلی سینا در همدان با فرانسویها امضاء و مبادله شد. (۱۳۵۱ ه.ش)
📕نتایج مذاکرات سری اقتصادی بین ایران و شوروی اعلام شد. (۱۳۵۳ ه.ش)
📕برگزاری اولين دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا. (۱۳۷۷ ه.ش)
📘آغاز حكومت ۱۰۰ روزه ناپلئون. (1815 م) 📖ناپلئون بناپارت كه از سوی اتحاديه كشورهای مخالف به جزيره "الب" در مديترانه تبعيد و حکمران اين جزيره شده بود قراری را که با آن موفقت کرده بود زير پا گذارد و ۲۵ فوريه ۱۸۱۵ به فرانسه بازگشت، فرانسويان بارديگر به وی پيوستند و حكومت صد روزه او آغاز شد. دليل شكست نظامی بعدی ناپلئون اين بود كه در مقابله با نيروهای كشورهای متحد شتاب كرد و به جای كشانيدن آنها به خاك فرانسه و تعيين ميدان جنگ به اراده خودش، برای نبرد با ايشان به بلژيك شتافت. اولین شكست نظامی ناپلئون در اصل، به دليل اشتباه او بود كه به روسيه حمله برده بود كه سرزمينی وسيع و سرد است.
📘"سمیوئل کلت" اختراع خود تپانچه (ششلول ـ رولور) کلت را به ثبت داد. (1836 م)
📘"پال ژولیوس رویتر" یهودی آلمانی که بعدا به تابعیت انگلستان درآمد و خبرگزاری رویتر را بوجود آورد در ۸۳ سالگی درگذشت. (1899 م)
📘درخواست "آدولف هيتلر" برای تابعيت آلمان كه چندی پيش تسليم شده بود پذيرفته شد. وی متولد اتريش بود. (1923 م)
📘آژانس دولتی آمریکا که ناظر بر ارتباطات همگانی است ، نخستین پروانه تاسیس تلویزیون را به نام متقاضی آن "چارلز فرانسیس جنکینز" صادر کرد. (1928 م)
📘"رابرت الكساندر واتسون" فيزيكدان اسكاتلندی دستگاه تعیین محل پرواز هواپيما در آسمان و فاصله آن تا این دستگاه را که ساخته بود به معرض نمايش گذارد كه اختصارا "رادار" نام گرفت. (1935 م)
📘كودتا در سوريه و سقوط "شيشكلی" حاكم اين كشور. (1954 م)
📘درگذشت "تئودور سودبرگ" شیمیدان سوئدی، برندۀ جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۲۶ میلادی. (1971 م)
📘انحلال پيمان ورشو توسط كشورهای عضو. (1991 م)
📘پژوهشگر كانادايی "استيفن سنوبلن" فاش ساخت كه دستخط ايزاک نيوتن را به دست آورده كه با محاسبات پيچيده ای پيش گويی كرده است كه جهان در سال ۲۰۶۰ پايان میيابد. وی گفت اين دست خط اينک در يك آرشيو در اورشليم نگهداری میشود. دستخط نيوتن بدون اين كه دارندهاش متوجه مطلب شود قبلا در يك حرّاج آثار تاريخی به فروش رفته بود. نيوتن بود كه نيروی جاذبه زمين را كشف و محاسبه كرد. (2003 م)
📙مرگ "يزيد بن عبدالملك بن مروان" خليفه ی اموی. (۱۰۵ ه.ق)
📘مرسوم شدن "تقويم" توسط "پاپ گريگوری سيزدهم" و جهانی شدن آن. (1582 م)
📘درگذشت "هنری كاونديش" دانشمند و فيزيكدان برجسته انگليسی. (1810 م)
📘آغاز دوره دوم جمهوری فرانسه معروف به حكومت روزنامه نگاران. (1848 م)
📘روز ملی و روز استقلال کشور "استونی". (1918 م) 🇪🇪استونی در شمال شرقی اروپا و ساحل دريای بالتيك، بيش از ۴۵ هزار كيلومتر مربع مساحت دارد و پايتخت آن "تالين" و واحد پولش "يورو" است. نظام سياسی حاكم بر استونی جمهوری میباشد.
📘زادروز "دیوید واینلند"، فیزیکدان آمریکایی، برنده ی جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۲ م. (1944 م)
📘ترور "احمد ماهر پاشا" نخست وزير وقت مصر در پارلمان. (1945 م)
📘كودتای كمونيستی در چكسلواكی و آغاز رژيم كمونيستی اين كشور. (1948 م)
📘امضای قرارداد آتشبس و متاركه جنگ بين مصر و رژيم اسراییل. (1949 م)
📘زادروز "استیو جابز"، کارآفرین آمریکایی، از بنیادگذران شرکت رایانهای اپل. (1955 م)
📘انعقاد پيمان بغداد بين تركيه و عراق برای جلوگيری از نفوذ كمونيسم. (1955 م)
📘وقوع كودتا در غنا و سرنگونی "قوام نكرومه" رئيس جمهور اين كشور. (1966 م)
📘زادروز "برایان اشمیت"، اخترفیزیکدان استرالیایی، برنده جایزه ی نوبل فیزیک سال ۲۰۱۱ م. (1967 م)
📘حمله زمينی نيروهای آمريكايی و متحدانش به عراق. (1991 م)
📙قتل "ابومسلم خراسانی" رهبر قيام سياه جامگان به فرمان "منصور دوانِقی". (۱۳۷ ه.ق) 📖"ابراهيم بن محمد" معروف به "ابومسلم" كه در تاريخ "ابومسلم خراسانی" ناميده شده است برای سر و سامان دادن به مخالفان بنی اميه وارد خراسان شد. وی ظرف دو سال و چند ماه بر همه خراسان تسلط يافت و در شهر "مرو" مستقر شد. پاره ای از مورخان، ابومسلم را كه در اصفهان به دنيا آمده از فرزند زادگان "بزرگمهر"، وزير بنام ساسانيان نوشتهاند. او مردی دلير و باهوش و مصمم به برچيدن حكومت بنی اميه بود كه به اظهار وی عيّاش، آزمند، دنيا دوست، ظالم، متكبر و فاسد شده بودند، و به اين هدف خود نيز رسيد.
📙پایهگذاری "قیام سربداران" در سبزوار. (۷۳۷ ه.ق) 📖سربداران گروهی بودند که از ظلم و تعدی مغولان که در آن زمان ایران را تحت سلطه ی خود داشتند به ستوه آمده بودند. آنان تحت رهبری روحانیون مبارزی چون شیخ خلیفه، شیخ حسن جوری، با مغولان و عوامل دست نشانده ی آنها مبارزه کردند. شعار قیام کنندگان این بود که یا ظالم و ستمکار را نابود میکنیم و یا بالای دار میرویم ولی ننگ را نمیپذیریم که به همین دلیل آنها را سربداران نامیدند. سربداران حدود نیم قرن بر مناطقی از شمال شرق ایران حکومت کردند.
هوا بد است تو با کدام باد میروی؟ چه ابر تيرهای گرفته سينهی تو را که با هزار سال بارش شبانه روز هم دل تو وا نمیشود. زمان بیکرانه را تو با شمار گام عمر ما مسنج به پای او دمیست اين درنگ درد و رنج. به سان رود که در نشيب دره سر به سنگ میزند رونده باش اميد هيچ معجزی ز مرده نيست، زنده باش...
📕دكتر "محمد مصدق السلطنه" والی فارس در پاسخ تلگراف "احمدشاه" دائر بر رئيس الوزرائی "سيد ضياء الدين" تلگراف اعتراض آميز مخابره نموده و انتشار خبر مزبور را موجب انقلاب در فارس دانست. (۱۲۹۹ ه.ش)
📕زادروز "هوشنگ ابتهاج" متخلص به "سایه"، شاعر و موسیقی پژوه ایرانی. (۱۳۰۶ ه.ش)
📕لايحه نظارت در خريد و فروش ارز از طرف وزير ماليه تقديم مجلس شورای ملی شد. (۱۳۰۸ ه.ش)
📕صدور نقره و طلا از ايران ممنوع شد. (۱۳۰۸ ه.ش)
📕قانون انحصار تجارت خارجی برای تعديل واردات و صادرات تصويب شد. (۱۳۰۹ ه.ش)
📕روابط سياسی ايران و فرانسه قطع گرديد. (۱۳۲۰ ه.ش)
📕ایران سیصد پزشک پاکستانی و هندی برای روستاها استخدام نمود. (۱۳۵۱ ه.ش)
📕شهادت "سردار حميد باكری" قائم مقام لشكر ۳۱ عاشورا در جزيره مجنون. (۱۳۶۲ ه.ش)
📗روز پرهیز خوردن گوشت در آیین زرتشتیان. (نبر)
23.02.202520:34
23.02.202520:33
22.02.202520:37
📘كشف سرزمينهای "گينه جديد" و "تاسمانی" در قاره اقيانوسيه. (1644 م)
📘مرگ "آدام اولئاريوس" خاورشناس معروف آلمانی. (1671 م)
📘آغاز حمله ارتش "ناپلئون بُناپارت" به سرزمين شام. (1799 م)
📘درگذشت "کارل فریدریش گاوس"، ریاضیدان آلمانی، ملقب به شاهزاده ریاضیدانان. (1855 م)
📘برگزاری كنفرانس "لندن" با شركت كشورهای اروپايی. (1871 م)
📘اختراع "تيربار" توسط "هيرام ماكسيم" تكنيسين آمريكايی. این ابزار برای کشتن و برتری میتوانست هر دقيقه تا ۶۰۰ گلوله شليك كند. (1884 م)
📘كشف فلز "آلومينيوم" توسط "مارتين هال" آمريكايی. (1886 م)
📘درگذشت "پل لويی كلودل" شاعر و سياستمدار فرانسوی. (1955 م)
📘روز ملی "گويان". (1966 م) 🇬🇾كشور جمهوری تعاونی گويان دارای ۲۱۴/۹۹۹ كيلومتر مربع مساحت بر كرانه شمالی آمريكای جنوبی قرار گرفته است. جمعيت اين كشور نزدیک به ۸۰۰ هزار نفر و از نژاد هند شرقی و سياه میباشند. در گويان، دين مسيحی و هندو اكثريت دارد و زبان رسمی آن انگليسی میباشد. پايتخت گويان، "جورج تاوْن"ْ و واحد پول اين كشور كوچك، دلار گويان است. حكومت اين كشور جمهوری چند حزبی با يك مجلس قانونگذاری است.
📘دستگیری عبدالمالک ریگی، رهبر گروهک تروریستی جندالله. (2010 م)
📕آغاز نبرد "کرنال"، پیروزی ارتش ایران و تصرف هندوستان توسط نادر شاه. (۱۱۱۷ ه.ش) 📖به نوشته "میرزا مهدی" منشی و وقایع نگار "نادرشاه" که "لکهارت" مولف تاریخ این شاه مطالب او را هم سند تالیف خود قرارداده است نبرد کرنال میان ارتشهای دو امپراتوری ایران و هندوستان از ۵ اسفند آغاز شده بود. محل صف آرایی دو ارتش، دشت مجاور شهر کرنال واقع در ۱۲۰ کیلومتری شمال دهلی بود. "محمدشاه امپراتور گورکانی" هندوستان شخصا در صحنه نبرد حضور داشت. به نظر مورخان نظامی معاصر، این نبرد را که بیش از یک روز و چند ساعت طول نکشید نبوغ نظامی "نادر" برنده شد و تاکیکهای او و ازجمله دوانیدن شترهای حامل تنورهای سفری شعله ور به سوی ستون های هندی فیل جنگی. به علاوه، نادر در این نبرد از توپهای سبک قابل حمل بر پشت شتر معروف به "زنبورک" استفاده کرد که جا به جایی آنها سریع و آسان بود. شمار تلفات هندیان را در این جنگ، ده تا سی هزار تن نوشته اند. تلفات ارتش ایران به دو هزار نفر هم نرسید. بامداد ۷ اسفند "محمدشاه" به دیدار "نادر" شتافت و تاج سلطنت هند را به او تقديم و کناره گیری و تسلیم شدن خود را اعلام داشت. "نادرشاه" تصمیم گرفت که در روز ملی نوروز وارد دهلی شود و تا آن روز در اردوگاهش، خارج از شهر دهلی بسر برد.
📕در شهرهای سمنان، دامغان، قم، قزوين و كاشان حكومت نظامی اعلام شد و رؤسای ژاندارمری به حكومت نظامی منصوب شدند. ( ۱۲۹۹ ه.ش)
📕زادروز "جواد اقبال"، بنیانگذار "سازمان چاپ و انتشارات اقبال" (۱۳۰۱ ه.ش) 📖"تقویم نجومی" و "اولین سررسید در ایران"، توسط انتشارات اقبال به چاپ رسید.
📕"سرهنگ احمد نخجوان" كه مدت سه سال در اروپا فن خلبانی آموخته بود با يك فروند هواپيمای خريداری شده وارد تهران شد و استقبال شايانی از وی به عمل آمد. (۱۳۰۴ ه.ش)
📕زادروز "سیاوش کسرایی"، شاعر و از فعالان سیاسی چپگرای تاریخ معاصر ایران. (۱۳۰۵ ه.ش)
📕زادروز "پروفسور غلامرضا اعوانی"، فیلسوف، چهره ماندگار سال ۱۳۸۲، عضو فرهنگستان علوم، رئیس انجمن حکمت و فلسفه ایران. (۱۳۲۱ ه.ش)
📕"محمد ساعد مراغه" از نخست وزيری كناره گيری كرد ولی مجدداً از طرف شاه مأمور تشكيل دولت شد. (۱۳۲۸ ه.ش)
📕شروع فعاليت شركت هواپيمايی ملی ايران و روز هما. (۱۳۴۰ ه.ش)
📕اعلام شد که ایران دو میلیارد تومان اسلحه جدید خریداری خواهد کرد. (۱۳۵۱ ه.ش)
📕آغاز عمليات متوسط "والفجر ۹" در استان سليمانيه عراق در جریان جنگ تحمیلی. (۱۳۶۴ ه.ش)
📕صدور قطعنامه ۵۸۲ شورای امنيت سازمان ملل درباره جنگ عراق با ايران. (۱۳۶۴ ه.ش)
22.02.202520:34
22.02.202520:32
21.02.202520:35
📘شکست قوم "آوار" از ارتش ايران و پراکنده شدن در اروپا. (560 م) 📖يگانهای مرزبانی ايران مستقر در حاشیه سيردريا (رود سيحون) در يك جنگ يك روزه روی داد قوم "آوار" را كه در استپهای ميان "آلتايی" و "تی ان شان" بسر میبردند و قصد مهاجرت به منطقه "فرارود" ايران را داشتند شكست دادند و مسير آنان را به سوی اروپا (روسيه امروز و بالكان) منحرف ساختند. اين يگانهای معروف به مرزبان، يك ارتش كامل و يكی از چهار ارتش ايران بودند. دستهای از آوارها سال بعد تلاش كردند تا از دربند قفقاز (حاشيه غربی دريای مازندران و اینک شهری است در داغستان روسیه) بگذرند و از اين ناحيه وارد ايران شوند كه در اينجا هم از سپاهيان وطن به فرماندهی "اسپهبد گيو" شكست خوردند و متواری اروپا شدند.
📘درگذشت "آمریگو وسپوچی"، کاشف و نقشهنگار ایتالیایی، قاره غربی به افتخار وی آمریکا نامیده شده است. (1512 م)
📘زادروز "جورج واشينگتن" اولين رئيس جمهور و بانی استقلال آمريكا. (1732 م)
📘زادروز "آرتور شوپنهاور" فيلسوف معروف و بدبين آلمانی. (1788 م)
📘دولت اسپانيا مهاجرنشين قديمی خود منطقه فلوريدا را به پنج ميليون دلار به دولت واشنگتن فروخت. (1821 م)
📘زادروز "هاینریش هرتز"، فیزیکدان آلمانی، یکای هرتز در دستگاه SI به افتخار وی نامگذاری شده است. (1857 م)
📘درگذشت "فردینان دو سوسور" ، زبانشناس سوئیسی، وی را پدر زبانشناسی نوین میدانند. (1913 م)
📘زادروز بلندقد ترین مرد تاریخ بشر در شهر آلتون ایالت ایلینوی آمریکا به نام رابرت پرشینگ ودلو که قدش به دو متر و ۷۲ سانتیمتر رسید و به مرد سه متری شهرت یافت. (1918 م)
📘زادروز "ژان بِدِل بوكاسا" ديكتاتور خونآشام آفريقای مركزی. (1921 م)
📘درگذشت "ابوالکلام احمد آزاد" شاعر، عالم و خطيب هندی. (1958 م)
📘اولین موجود زنده شبیه سازی شده توسط انستیتوی اسکاتلندی راسلین به دنیا آمد. (1997 م)
📘امضای توافقنامه همكاری هستهای از سوی آمريكا و اسراییل. (2000 م)
📙زادروز اديب و عارف نامی "نورالدين عبدالرحمن جامی". (۸۱۷ ه.ق) 📖"نورالدين عبدالرحمن بن احمد جامی" در خراسان به دنيا آمد. تحصيلات او در هرات و سمرقند در علوم ادبی و دينی و عرفانی، با سير و سلوك در مراحل تصوف صورت گرفت تا به مرتبه ی ارشاد رسيد. بعدها در سلك رؤسای طريقه ی نقشبنديه درآمد و بعد از وفات "سعدالدين كاشغری"، خلافت نقشبنديان به او تعلق گرفت. "جامی" مشهورترين شاعر آخر عهد تيموری است كه بايد او را بزرگترين شاعر آن عهد و گوينده ی نامدار ايران بعد از "حافظ" شمرد. "جامی" را خاتم شعرای بزرگ ايران گفتهاند. او شاعر، عارف، اديب و محقق بزرگ زمان خود و صاحب كتب نظم و نثر پارسی و عربی فراوانی است. در اشعار "جامی"، افكار صوفيانه، داستانها، حكمت، اندرز و تصورات غزلی به وفور ديده میشود. او همچنين در ابتكار مضامينِ تازه و قدرت و بيان و لطفِ معانی در اشعارش، استاد بود. هفت اورنگ، سلامان و آبسال، يوسف و زليخا و ديوان جامی از جمله مصنفات اوست. وفات "جامی" در سال ۸۹۸ ه.ق در هشتاد و يك سالگی روی داد.
چون صبــــح ازل ز عشــــــق دم زد عشــــــق آتش شــــــوق در قلــم زد از لــــوح عدم قلــم سرافراشــــــت صــــــد نقش بدیع پیـــــکر انگاشت هستنــــــد افــــــلاک زاده عشــــــق ارکان به زمیــــــن فتـــاده عشــــــق بی عشــــق نشان ز نیک و بد نیست چیزی که ز عشق نیست خود نیست
📕مير پنج "رضاخان" از طرف "احمدشاه" به منصب سرداری و لقب "سردار سپه" رسید و فرماندهی ديويزيون قزاق به او سپرده شد. (۱۲۹۹ ه.ش)
📕كليه صاحب منصبان قوای قزاق تحت فرماندهی سردار سپه "رضاخان" يك درجه ترفيع يافتند. ( ۱۲۹۹ ه.ش)
📕"احمدشاه"، "ميرزا سيد ضياء الدين" را به مقام رياست وزراء انتخاب و اختيارات تامه را به ایشان داد. ( ۱۲۹۹ ه.ش)
📕آیت الله "سيد حسن مدرس" با لايحه نظام اجباری در مجلس به مخالفت برخاست. (۱۳۰۳ ه.ش)
📕در جلسه مجلس شورای ملی طرح اقليت مبنی بر دعوت احمدشاه برای بازگشت به ايران مورد تصويب واقع نشد. (۱۳۰۳ ه.ش)
📕لايحه تأسيس راه آهن از محل وجوه عايدات قند و شكر به تصويب مجلس رسيد. (۱۳۰۵ ه.ش)
📕آغاز اعتراضات در تهران در پی افزایش قیمت بلیط اتوبوس. (۱۳۴۸ ه.ش) 📖پس از این افزایش قیمت از بامداد ۴ اسفند ۱۳۴۸ دانشجویان تهران در مقابل دانشگاه، اتوبوسهای شرکت واحد را سنگباران کردند و مانع آمد و شد آنها در خیابانها شدند. زد و خورد میان پلیس و دانشجویان در مقابل دانشگاه آغاز شد. به وسیله دانشجویان چندین اتوبوس به آتش کشیده شد. پیرو این اعتراضات مردم نیز در بازار و مراکز شهر به اتوبوسها حمله کردند و خواهان لغو افزایش قیمت شدند. "محمدرضا شاه"، "هویدا" را مأمور رسیدگی به مشکل ایجاد شده کرد. پس از تشکیل جلسه ویژه هیئت دولت قیمتها به حالت قبل بازگشت.
📕"بانک ملی ایران" در پاریس شعبه دائر کرد. (۱۳۴۹ ه.ش)
📕ایران جمهوری بنگلادش را به رسمیت شناخت. (۱۳۵۲ ه.ش)
📕کشف یک لُژ فراماسونری در ساختمانی در تهران که "جعفر شریف امامی" استاد اعظم این لُژ بود. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕انتخاب "دکتر بهشتی" به عنوان رياست ديوان عالی كشور. (۱۳۵۸ ه.ش)
📕ثبت جهانی "نوروز" در مجمع عمومی سازمان ملل متحد. (۱۳۸۸ ه.ش) 📖مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامهای روز ۲۱ مارس برابر با ۱ فروردین را در چارچوب مادهٔ ۴۹ و تحت عنوان فرهنگ صلح به عنوان روز جهانی نوروز به تصویب رساند و در تقویم خود جای داد، طی این اقدام که برای نخستینبار در تاریخ این سازمان صورت گرفت، نوروز ایرانی به عنوان یک مناسبت بینالمللی به رسمیت شناخته شد. در متن به تصویب رسیده، نوروز، جشنی با ریشهٔ ایرانی که قدمتی بیش از سه هزار سال دارد، توصیف شده است.
21.02.202520:34
21.02.202520:32
20.02.202520:37
📚روز بين المللی "زبان مادری". 📖این روز از طرف یونسکو به عنوان روز جهانی زبان مادری نامگذاری شده است. نامگذاری این روز در کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۱۹۹۹ میلادی به منظور کمک به تنوع زبانی و فرهنگی انجام شده است. مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز به دلیل اهمیت زیاد آن، سال ۲۰۰۸ را سال جهانی زبانها اعلام کرد.
📘زادروز "لويی سن سيمون" نويسنده فرانسوی. (1675 م)
📘درگذشت "باروخ اسپينوزا" فيلسوف معروف هلندی. (1677 م)
📘مرگ "آنتوان ساسی" بزرگترين خاورشناس فرانسوی. (1838 م)
📘زادروز "ويستان هيو آدِن" پايه گذار ادبيات جديد انگلستان. (1907 م)
📘آغاز عمليات سيصد روزه "وُردَن" خونین ترین نبرد تاریخ، در جريان جنگ جهانی اول. (1916 م)
📘زادروز "رابرت موگابه"، سیاستمدار زیمبابوهای، رهبر، نخستوزیر و رئیسجمهور این کشور. (1924 م)
📘درگذشت "هایک کامرلینگ اونس"، فیزیکدان هلندی، برنده جایزه نوبل فیزیک سال ۱۹۱۳ میلادی به خاطر پژوهش دربارهٔ فیزیک دماهای پایین و تولید هلیم مایع. (1926 م)
📘"پلوتو" يكی ديگر از سيارات منظومه شمسی رصد شد. (1930 م)
📘درگذشت "فردريك بانتينگ" پزشك كانادايی، برنده جایزه نوبل فیزیولوژی و پزشکی سال ۱۹۲۳ میلادی و كاشف انسولين. (1941 م)
📘ساخت دوربین عکس فوری (پولاروید) در نیویورک. (1947 م)
📘همهپرسی مردم مصر و سوريه برای تشكيل"جمهوری متحده عرب". (1958 م)
📘کشته شدن "مالكوم ايكس"، فعال حقوق بشر و مدافع حقوق سیاهپوستان آمریکایی به ضرب گلوله. (1965 م)
📘درگذشت "میخائیل شولوخف"، نویسنده روس، برنده جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۶۵ میلادی. (1984 م)
📙درگذشت "ابن شهر آشوب مازندرانی" عالم، اديب و قاضی معروف دوره سلجوقيان . (۵۸۸ ه.ق)
📙درگذشت "شاه شجاع"، فرمانروای آل مظفر. (۷۸۶ ه.ق) 📖وی مردی شجاع و ديندار و پادشاهی فاضل، شاعر دوست و اديب پرور بود. خواجه حافظ شيرازی از شعرای عصر اين پادشاه بود. شاه شجاع در شيراز مدفون است.
📙زادروز "شيخ محمدحسن مامقانی" ، از علماء نامآور قرن سيزدهم هجری. (۱۲۳۸ ه.ق)
📕زادروز " پروفسور سید محمود حسابی" فیزیکدان و بنیادگذار فیزیک دانشگاهی در ایران. (۱۲۸۱ ه.ش)
📕درگذشت "ميرزا محمدصادق حكيم ملقب" به "اديب الممالك فراهانی" نويسنده و شاعر بزرگ ایرانی. (۱۲۹۶ ه.ش)
📕در کودتای سوم اسفند، قوای قزاق به فرماندهی "رضا خان" وارد شهر تهران شدند و آن را تصرف کردند. (۱۲۹۹ ه.ش) 📖تیپ قزاق مستقر در قزوین در این روز تهران را متصرف و فتح الله اكبر (معروف به سپهدار رشتی) رئيس الوزراء به سفارت انگلستان كه اين دولت خود حامی كودتا بود پناه برد!. تيپ قزاق پس از ديدار و مذاكرات ژنرال انگلیسی "آيرون سايد" با "ژنرال رضاخان" روانه تهران شده بود و نمايندگان "احمدشاه" را كه برای مذاكره با رضاخان و انصراف تيپ از ورود به تهران به شاه آباد آخرين محل استقرار آن رفته بودند بازداشت كرده بود. واحدهای تيپ پس از شنيدن سخنان مهيّج سیّد ضياءالدين طباطبايی يزدی و دريافت پولهايی را كه باخود به شاه آباد برده بود و گویا این پول را از عوامل لندن گرفته بود و به نام مواجب عقب افتاده قزاقها پرداخت کرده بود وارد پايتخت شدند و شهر را كه تنها در دو نقطه مختصر مقاومتی كرده بود متصرف شدند. مقاومت تنها از سوی پليس شهر بود كه با تحمل چند كشته كنار رفت و روز بعد (چهارم اسفند) "سلطان احمدشاه قاجار "همراه با صدور اعلاميهای حكم رياست الوزرايی "سيّد ضياء" و سرداری سپه "ژنرال رضاخان" را صادر كرد. احمدشاه كه با صدور این دو حکم عملا به كودتا تسليم شده بود در اعلامیه خود اعتراف به غفلت و لاقيدی كابينههای قبلی و عدم وجود امنيت دركشور و بلاتكلیفی ملّت كرده بود. "سيّدضياء" تحصيلكرده فرانسه قبلا در تهران روزنامه منتشر میكرد.
📕از طرف "رضاخان" اعلاميهای در نه ماده تحت عنوان "حكم میكنم" صادر و توسط قزاقان به در و ديوار شهر الصاق گرديد به موجب همين اعلاميه در شهر تهران حكومت نظامی اعلام شد. (۱۲۹۹ ه.ش)
📕ارتباط با ولايات از طريق پستخانه و تلگرافخانه ممنوع گرديد. (۱۲۹۹ ه.ش)
📕"ابوالحسن اقبال السلطان" هنرمند معروف ایران در سن ۱۱۱ سالگی درگذشت. وی کار خود را از دربار "ناصرالدین شاه" شروع کرده بود. (۱۳۴۹ ه.ش)
📕آغاز عمليات بزرگ خيبر در منطقه هورالهويزه و شمال بصره توسط دلاورمردان ایران زمین. (۱۳۶۲ ه.ش)
پیش ما سوختگان مسجد و میخانـه یکـیست حــرم و دیــر یکــی، سبحـه و پیمانـه یکیست این همه جنگ و جدل حاصل کوتهنظری است گــر نظــر پاک کنــی کعبــه و بتــخانه یکیست
📕زادروز "صادق هدایت" نویسنده و از پیشگامان داستاننویسی نوین ایران ، وی در ۱۹ فروردین ۱۳۳۰ در پاریس با گاز خودکشی نمود. (۱۲۸۱ ه.ش)
📕به دنبال اخراج "مورگان شوستر" از ایران ژاندارمری خزانه منحل گردید و افراد آن ضمیمه ژاندارمری دولتی شدند. (۱۲۹۰ ه.ش)
📕"میرزا اسماعیل خان" مدیر انبار غله دولتی، توسط کمیته مجازات به قتل رسید. (۱۲۹۵ ه.ش)
📕سپهدار پس از ۲۶ روز مطالعه وزيران خود را به احمدشاه معرفی كرد. (۱۲۹۹ ه.ش)
📕دكتر "محمد مصدق" از طرف مشيرالدوله والی آذربايجان شد. (۱۳۰۰ ه.ش)
📕بین دولتهای ایران و آلمان قرارداد تجارتی و گمرکی به امضا رسید و تدبیرهایی برای آسان شدن اقامت شهروندان دو کشور در قلمرو کشور دیگر اندیشیده شد و قرار شد آلمان نیروی دریایی ایران را تقویت کند. (۱۳۰۷ ه.ش)
📕سالها پس از حذف قاجاريه از سلطنت و لغو موافقتنامه تقسيم ايران ميان انگلستان و روسيه، تلگراف خانه ايران از قيد كنترل موسسه انگليسی "تلگراف هندوستان" آزاد شد و استقلال يافت. (۱۳۱۰ ه.ش)
📕دكتر "منوچهر اقبال" نخست وزير وقت حزبی به نام "حزب مليّون" به رهبری خود تاسيس كرد. (۱۳۳۶ ه.ش)
📕"خروشچف" طی نطقی که در پارلمان شوروى ایراد کرد، شاه ایران را به باد انتقاد شدید گرفت و گفت قرارداد با آمریکا خاک ایران را مبدل به یک پایگاه نظامی آمریکایی خواهد کرد. (۱۳۳۷ ه.ش)
📕آغاز مذاكرات سه جانبه صلح ايران و عراق در نيويورك. (۱۳۶۷ ه.ش)
📕درگذشت "عمادالدین حسنی برقعی"، معروف به "عماد خراسانی" شاعر، غزلسرا و قصیده سرای مشهور معاصر ایران. (۱۳۸۲ ه.ش)
📕درگذشت "بزرگ علوی" نویسنده ی واقعگرا، سیاستمدار چپگرا، روزنامهنگار نوگرا و استاد زبان فارسی، وی را همراه "صادق هدایت" و "صادق چوبک"، پدران داستاننویسی نوین ایرانی میدانند. (۱۳۷۵ ه.ش)
15.02.202520:42
📘فرانكهای اروپا تحت فرمان رئيس خود "كلويس" پس از شش قرن به سلطه روميان بر فرانسه و آلمان پايان دادند و حكومت روميان بر اين دو منطقه برای هميشه پايان يافت. (468 م)
📘كليسای كاتوليك به پشتيبانی از پادشاه وقت اسپانيا در يك اعلاميه تكفيريه سه ميليون هلندی پروتستان را متهم به الحاد كرد و سزاوار مرگ خواند. (1568 م) 📖اين اتهام در جريان جنگهای ۸۰ ساله وارد آمده بود. هلندیها برای نجات خود از سلطه پادشاه كاتوليك مذهب اسپانيا، اين جنگها را آغاز كرده بودند. جنگهای ۸۰ ساله كه به برتری اسپانيا پايان داد در سال ۱۵۶۸ آغاز شده و در سال ۱۶۴۸ پايان يافته است.
📘تأسيس كتابخانه بزرگ "هاروارد" بزرگترين كتابخانه دانشگاهی جهان. (1638 م)
📘عثمانی پس از شكست نظامی از اتحاديه اسلاوها (روسيه و لهستان) تعهد سپرد كه از آن پس چشم داشتی به اوكراين نداشته باشد. (1680 م)
📘مرگ "جوزوئه كاردوتچی" شاعر و منتقد ادبی ايتاليايی. (1907 م)
📘روز ملی و سالروز تأسيس كشور "ليتوانی". (1918 م) 🇱🇹كشور جمهوری ليتوانی داراي ۶۵/۲۰۰ كيلومتر مربع مساحت و بر كرانه دريای بالتيك قرار گرفته است. پايتخت آن شهر "ويلنيوس" است. جمعيت ليتوانی بیش از سه ونیم ميليون نفر است. مردم ليتوانی به زبان "ليتوانيايى" سخن میگويند. اكثريت مردم ليتوانی پيرو آيين مسيحيت میباشند و مليت ليتوانيايی دارند. واحد پول اين كشور "ليتاس" بود كه با پيوستن اين كشور به اتحاديه اروپا در ۳۰ آوريل ۲۰۰۴، پول واحد اروپايی "يورو"، جايگزين آن گردید. نظام سياسی ليتوانی جمهوری چند حزبی با يك مجلس قانونگذاری میباشد.
📘مرگ "مارك سايكس" ديپلمات مشهور انگليسی. (1919 م)
📘دو سال پس از اينكه مصرشناسان موفق به يافتن محل دفن "توتانخامُن" فرعون خُردسال مصر شده بودند كه ۱۳۳۷ سال پيش از ميلاد مُرده بود تابوت او را كاملا باز كردند و به جسد موميایی شدهاش رسيدند. (1924 م)
📘مرگ "جِيمز رابينسون" مورخ و فيلسوف آمريكايی. (1936 م)
📘آغاز استفاده از "حق وتو" در سازمان ملل متحد. (1946 م)
📘۴۷ روز پس از فرار "باتیستا" ، دیکتاتور کوبا، و پیروزی انقلاب مسلحانه کوبا، "فیدل کاسترو" سمت نخست وزیری کوبا را پذیرفت. (1959 م)
📘ترور "سيد عباس موسوی" یکی از بنيانگذاران و دبير كل حزب اللَّه لبنان. (1992 م)
📕"سپهدار" از ریاست وزرای استعفا داد ولی "عضدالملک" نایب السلطنه، استعفای او را نپذیرفت. (۱۲۸۹ ه.ش)
📕به دستور "فرمانفرما" عدهای از اهالی کرمانشاه به جرم همکاری با "سالارالدوله" اعدام شدند. در میان اعدام شدگان ۵ روحانی نیز بودند. (۱۲۹۰ ه.ش)
📕"مورگان شوستر" خزانهدار کل ایران که بر اثر التیماتوم روس برکنار شده بود با دریافت خسارت تهران را ترک کرد. (۱۲۹۰ ه.ش)
📕مجلس دوره پنجم با نطق افتتاحيه "محمدحسن ميرزا" وليعهد كار خود را آغاز كرد. (۱۳۰۲ ه.ش) 📖در همین جلسه "مؤتمن الملک" به ریاست موقت مجلس رسید. اين همان مجلسى بود كه در برابر جمهوری خواهی "رضاخان" سردار سپه مقاومت کرد و نهایتا رای به تغيير سلسله قاجار به پهلوى داد.
📕آغاز دوره سوم مشروطه با نخست وزیری رضاخان سردار سپه. (۱۳۰۳ ه.ش)
📕انتشار روزنامه رسمی كشور. (۱۳۲۳ ه.ش)
📕زادروز "مجید مظفری"، بازیگر سینما و تلویزیون. (۱۳۲۹ ه.ش)
📕غالب خیابانهای تهران سنگربندی شد و در تصرف افراد مسلح مردمی قرار گرفت. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕ستاد ژاندارمری واقع در میدان ۲۴ اسفند (انقلاب) سقوط کرد و به دست افراد نیروی هوائی، دریائی، چریکها و مردم افتاد. ( ۱۳۵۷ ه.ش)
📕در اثر حمله به تسلیحات ارتش، کارخانجات و مخازن اسلحه به دست مردم افتاد. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕شهربانی کل کشور سقوط کرد و به دست نیروی مردمی افتاد. پس از سقوط شهربانی زندان کمیته نیز به دست مردم مسلح فتح شد. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕دانشکده افسری، دانشکده پلیس و دبیرستان نظام پس از چند ساعت زد و خورد به دست نیروهای مردمی فتح شد. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕زندان قصر توسط نیروهای مسلح گشوده شد و زندانیان فرار کردند. هژبر یزدانی و محرمعلی خرّم جزء زندانیان فراری بودند. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕پس از سقوط پادگان و زندان جمشیدیه عدهای زندانیان توسط مردم بازداشت و به مدرسه رفاه اعزام شدند. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕صدا و سیمای ایران به دست مردم تصرف شد. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕پایان نظام ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی ایران . (۱۳۵۷ ه.ش)
📕"صادق قطب زاده" به ریاست صدا و سیمای ایران منصوب گردید. (۱۳۵۷ ه.ش)
15.02.202520:34
18.02.202520:42
📘مرگ "شجاعالدین تیمور"، مشهور به "امیر تیمور گورکانی"، فاتح تُرکی-مغولی، نخستین امیر گورکانی و پایهگذار این دودمان. (۱۴۰۵ م) 📖"تیمور" در بیشتر سرزمینهای آسیای مرکزی و غربی فرمان راند. او بهعنوان یک فرمانده شکستناپذیر، بهطور گسترده بهعنوان یکی از بزرگترین فاتحان و تاکتیکپردازان نظامی درسرتاسر تاریخ شناخته میشود.
📘زادروز "نيكلا كوپرنيك" منجم و رياضیدان معروف لهستانی، ابداعگر نظریه خورشید مرکزی. (1473 م)
📘زادروز "سوانت آرنیوس"، شیمیدان سوئدی، برنده جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۰۳ میلادی. (1859 م)
📘اختراع گرامافون (جعبهِ ساز) و ثبت آن توسط "توماس اِدیسون". (1878 م)
📘زادروز "آندره برتون" شاعر و اديب برجسته فرانسوی و از بنیانگذاران مکتب سورئالیسم ادبی. (1896 م)
📘مرگ "ارنست ماخ" فيزيكدان و فيلسوف اتريشی. (1916 م)
📘زادروز "صفرمراد نیازف"، سیاستمدار ترکمن، اولین رئیسجمهور ترکمنستان. (1940 م)
📘حمله هوایی امپراتوری ژاپن به استرالیا با ۲۵۰ بمب افکن، در این حمله صدها تن در منطقه "داروين" كشته شدند. امپراتوری ژاپن با شعار اخراج استعمارگران اروپايی از آسيا، دست به جنگ زده بود و میگفت که خون بومیان بیگناه از زمین استرالیا میجوشد. ( 1942 م)
📘درگذشت "آندره ژید" ، نویسنده ی نامدار فرانسوی، برنده ی جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۴۷ میلادی. (1951 م)
📘مرگ "كنوت هامسون" نويسنده بزرگ نروژی، برنده ی جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۲۰ میلادی. (1952 م)
📘دانشمندان روس ايستگاه فضايی "مير" را به فضا فرستادند. اين نخستين ايستگاه فضايی برای اقامت طولانی فضانوردان بود كه بشر به مدار زمين فرستاد. (1986 م)
📘مرگ "دِنگ شيائو پينگ" سياستمدار برجسته و رهبر پيشين چين. (1997 م)
📘درگذشت "رابرت کلمن ریچاردسون"، فیزیکدان آمریکایی، برنده جایزه نوبل فیزیک سال۱۹۹۶ میلادی. (2013 م)
📙درگذشت "ابوالفرج محمد بن اسحاق بغدادی" معروف به "ابن ندیم" مورّخ و کتاب شناس. (۳۸۵ ه.ق)
📙تصرف سرزمین حلب توسط قوای سلجوقی. (۴۷۹ ه.ق)
📙درگذشت "سید محمد شیرازی" معروف به "سلطان الواعظین". (۱۳۹۱ ه.ق)
پدرم! کله ی صبح است! برو! داد نزن! من که بیدار شدم,این همه فریاد نزن! توی ذهن تو نماز است فقط! میدانم پدرم! چشم! فقط داد نزن! میخوانم! من از امروز,مسلمانِ مسلمان, باشد! کار هر روز و شبم خواندن قران, باشد! هر چه گفتی تو قبول است,فقط راضی باش پدرم! جان علی از پسرت راضی باش کاش بنشینی و یک لحظه فقط گوش کنی! کاش یک لحظه به حرف پسرت گوش کنی! حَجَر از حافظه ها پاک شده…میفهمی؟ پسرت صاحب ادراک شده ,میفهمی؟ به خدا حق,همه ی آنچه تو میگویی نیست! پدرم! حضرت حق آنکه تو میجویی نیست! پدرم! ما همه در ظاهر دین بند شدیم همگی منحرف از دین خداوند شدیم غربت عقل نمایان شده امروز پدر! نام عباس علی نان شده امروز پدر! دین نگفته ست ز خون شهدا وام بگیر! کربلا رسم کن از گریه کنان شام بگیر! شش دهه هر شب و هر روز سرش را کندند در خفا آآه! به ریش همه مان میخندند! بردن نام علی رمز مسلمانی نیست دین به اینقدر عزاداری طولانی نیست علی از قوت جهان لقمه ی نانی برداشت قدم خیر که برداشت نهانی برداشت جانفدا؟ شیعه؟ محب؟ دوست؟ کدامی ای دوست؟ تو خودت حکم کن ! اینجا چه کسی پیرو اوست؟ مال مردم خوری و گردن کج پیش خدا؟ در سرا با پری و توی حرم با مولا؟ کرکسان که به شکم بارگی عادت کردند گرگها نیز به خونخوارگی عادت کردند! مومن واقعی آنست که الگو باشد آن زبان در خور ذکر است که حقگو باشد هرکه پیشانی او زخم شده مومن نیست پیر وادی شدن ای دوست! به سال و سن نیست! دین تسبیح و مناجات و محاسن دین نیست! به خدای تو قسم پیرو دین خودبین نیست! دین کجا گفته که همسایه ی خود را ول کن؟ دین کجا گفته که دل را ز خدا غافل کن؟ دین کجا گفته که چون کبک ببر سر در برف؟ دین کجا گفته فقط مغلطه باشد در حرف؟ دین کجا گفته جواب سخن حق تیر است؟ دین کجا گفته که بیچاره شدن تقدیر است!؟ دین نگفته ست ببر آبروی مومن را دین نوشته است بخر آبروی مومن را به خدا سخت در انجام خطا غرق شدیم ناخدا جان! همه در غیر خدا غرق شدیم دل خوشی مان همه این است : مسلمان هستیم فخر داریم که : ما پیرو قرآن هستیم ما مسلمان دروغیم!… مسلمان فریب! همه ی دغدغه مان این شدهو: گندم؟ یاسیب؟… هر که از راه رسید آبروی دین را برد! هر که آمد فقط از گرده ی این مذهب خورد! آب راکد بشود، قطع و یقین میگندد! غرب یکدست به دینداری مان میخندد! در نمازت “خم ابروی نگار” آوردی! با عبادات چنین, گند به بار آوردی! هرچه را گم بکنی وقت نمازت پیداست اصلا انگار نه انگار خدا آن بالاست! چه نمازی ست که یک ذره خدایی نشده؟ این نمازی ست زمینی و هوایی نشده! پاره کن رشته ی تسبیح و مرنجان دین را! اینهمه کش نده این مد ” و لا الضااااااالین” را! کاش از عشق بمیریم ولی فکر کنیم کاش یک لحظه به رفتار علی فکر کنیم چشم را وا بکن ای دوست! جوانمرد علی ست! چاه میداد گواهی : پدر درد علی ست… سعی میکرد حقوق همه یکسان باشد سعی میکرد که هر لحظه مسلمان باشد ای عقیل ! از چه نگاه تو به این اموال است؟ دست بردار! علی بر سر بیت المال است! او نمیخواست که دین بی در و پیکر باشد دست باید بکشد گرچه برادر باشد! روزها سوخت درآن داغی نخلستانها مرد کار است علی … گوش کنید انسانها! او دلیری ست که بیش از همه انسان بوده او امیری ست که بابای یتیمان بوده آه! دل را به طریق غلط انداختمش! سالها شیعه ی او بودم و نشناختمش کاش در دین گوارای خود اندیشه کنیم کاش در مشرب آقای خود اندیشه کنیم … فکر کن در سخن بیخلل پیغمبر : “ساعتی فکر ز صد سال عبادت بهتر …”
📕زادروز "فرخ غفاری"، سینماشناس، مورّخ، ناقد، کارگردان، پایهگذار کانون فیلم و فیلمخانهٔ ملّی ایران. (۱۳۰۰ ه.ش)
📕"محمد ساعد" نخست وزير، وزيران دولتش را معرفی نمود. (۱۳۲۸ ه.ش) 📖پس از افتتاح اولین دوره ی مجلس سنا و شانزدهمین دوره ی مجلس شورای ملی، ساعد کابینه تازهای را به مجلس معرفی کرد اما در هر دو مجلس شورای ملی و سنا، اعتراض شد و پیش از آنکه برای دولتش رأی اعتماد بگیرد، از نخستوزیری کناره گرفت.
📕استقلال کانون وکلای دادگستری با تصویب آن در مجلس شورای ملی. (۱۳۳۱ ه.ش) 📖این کانون رسماً در ۲۰ آبان ۱۳۰۹ ه.ش زیر نظر وزارت عدلیه تشکیل شد و از سال ۱۳۳۱ ه.ش با تصویب لایحهٔ استقلال کانون وکلای دادگستری در مجلس شورای ملی، مستقلاً به فعالیت خود ادامه داده و در سال ۱۳۲۹ ه.ش نیز به عضویت کانون وکلای بینالمللی درآمده است.
📕قرارداد تأسیس دانشگاه بوعلی سینا در همدان با فرانسویها امضاء و مبادله شد. (۱۳۵۱ ه.ش)
📕نتایج مذاکرات سری اقتصادی بین ایران و شوروی اعلام شد. (۱۳۵۳ ه.ش)
📕برگزاری اولين دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا. (۱۳۷۷ ه.ش)
📘آغاز حكومت ۱۰۰ روزه ناپلئون. (1815 م) 📖ناپلئون بناپارت كه از سوی اتحاديه كشورهای مخالف به جزيره "الب" در مديترانه تبعيد و حکمران اين جزيره شده بود قراری را که با آن موفقت کرده بود زير پا گذارد و ۲۵ فوريه ۱۸۱۵ به فرانسه بازگشت، فرانسويان بارديگر به وی پيوستند و حكومت صد روزه او آغاز شد. دليل شكست نظامی بعدی ناپلئون اين بود كه در مقابله با نيروهای كشورهای متحد شتاب كرد و به جای كشانيدن آنها به خاك فرانسه و تعيين ميدان جنگ به اراده خودش، برای نبرد با ايشان به بلژيك شتافت. اولین شكست نظامی ناپلئون در اصل، به دليل اشتباه او بود كه به روسيه حمله برده بود كه سرزمينی وسيع و سرد است.
📘"سمیوئل کلت" اختراع خود تپانچه (ششلول ـ رولور) کلت را به ثبت داد. (1836 م)
📘"پال ژولیوس رویتر" یهودی آلمانی که بعدا به تابعیت انگلستان درآمد و خبرگزاری رویتر را بوجود آورد در ۸۳ سالگی درگذشت. (1899 م)
📘درخواست "آدولف هيتلر" برای تابعيت آلمان كه چندی پيش تسليم شده بود پذيرفته شد. وی متولد اتريش بود. (1923 م)
📘آژانس دولتی آمریکا که ناظر بر ارتباطات همگانی است ، نخستین پروانه تاسیس تلویزیون را به نام متقاضی آن "چارلز فرانسیس جنکینز" صادر کرد. (1928 م)
📘"رابرت الكساندر واتسون" فيزيكدان اسكاتلندی دستگاه تعیین محل پرواز هواپيما در آسمان و فاصله آن تا این دستگاه را که ساخته بود به معرض نمايش گذارد كه اختصارا "رادار" نام گرفت. (1935 م)
📘كودتا در سوريه و سقوط "شيشكلی" حاكم اين كشور. (1954 م)
📘درگذشت "تئودور سودبرگ" شیمیدان سوئدی، برندۀ جایزه نوبل شیمی سال ۱۹۲۶ میلادی. (1971 م)
📘انحلال پيمان ورشو توسط كشورهای عضو. (1991 م)
📘پژوهشگر كانادايی "استيفن سنوبلن" فاش ساخت كه دستخط ايزاک نيوتن را به دست آورده كه با محاسبات پيچيده ای پيش گويی كرده است كه جهان در سال ۲۰۶۰ پايان میيابد. وی گفت اين دست خط اينک در يك آرشيو در اورشليم نگهداری میشود. دستخط نيوتن بدون اين كه دارندهاش متوجه مطلب شود قبلا در يك حرّاج آثار تاريخی به فروش رفته بود. نيوتن بود كه نيروی جاذبه زمين را كشف و محاسبه كرد. (2003 م)
📙مرگ "يزيد بن عبدالملك بن مروان" خليفه ی اموی. (۱۰۵ ه.ق)
📘"فلاويوس كلاديوس ژوويانوس" امپراتور روم، که شرایط ایران برای ترک مخاصمه را پذیرفته بود با گاز زغال کشته شد. (364 م)
📘سوزاندن "جيوردانو برونو" فيلسوف ايتاليایی در دادگاه تفتيش عقايد. (1600 م)
📘درگذشت "ژان موليِر" نمايشنامه نويس مشهور فرانسوی. (1673 م)
📘زادروز "جان پينكرتن" تاريخنگار اسكاتلندی و مؤلف کتاب "مروری بر تاريخ". (1758 م)
📘زادروز "رنه لاونيك" پزشك فرانسوی و مخترع گوشی پزشكی. (1781 م)
📘پايان جنگ خونين "ساراگوسا" ميان فرانسه و اسپانيا. (1809 م)
📘مرگ "هاينريش هاينه" اديب و شاعر بزرگ آلمانی. (1856 م)
📘نخستين قوطیهای كنسرو ماهی به بازار آمد. (1876 م)
📘به "الكساندر دوم" تزار روسيه سوء قصد شد، ولی نجات يافت. (1880 م)
📘پس از اين كه كالسكه دوك بزرگ روسيه "سرگی الكساندرويچ" عموی تزار نيكلای دوم از كاخ كرملين خارج شد به داخل آن نارنجك انداختند كه كالسكه منفجر و دوك بزرگ كه حاكم ايالت مسكو بود كشته شد. (1905 م)
📘در اين روز ميان ايران و آلمان يك قرار داد توسعه تجارت و مناسبات كنسولی به امضاء رسيد. انگلستان و فرانسه از امضای چنين قراردادی باطنا راضی نبودند. (1929 م)
📘كارخانه شيميايی "دو پونت" آمريكا نايلون را اختراع كرد. (1937 م)
📘"وانگارد ۲"، نخستین ماهواره هواشناسی به فضا فرستاده شد، که در مدار زمین قرار گرفت و مخابره حرکت ابرها را آغاز کرد. (1959 م)
📘چين راكتور اتمی خود را راهاندازی کرد. (1961 م)
📘پژوهشگران زيست شناس اعلام كردند كه نوزاد از هفت ماهگی قادر به درك مكالمات است و حركات دهان و زبان و گلوی خود را هم آهنگ با لهجه و آهنگ صوت مادرش میكند. (1996 م)
📘درگذشت "محمد حسنین هیکل"، روزنامهنگار و اندیشمند نامدار مصری. ( 2016 م)
📙افتتاح اولين دوره ی مجلس شورای ملی ایران. (۱۳۲۴ ه.ق)
📘افتادن بغداد به دست هلاکوخان مغول و قتل عام صدها هزار تَن از ساکنان آن. (1258 م) 📖سپاهيان هلاكوخان نوه چنگيز و ايلخان مغول ايران، شهر بغداد را تصرف کردند و ۱۷ روز طول كشيد تا این افراد بغداديان را قتل عام و اين شهر را ويران سازند. بغداد هنگام تصرف به دست مغولان بيش از چهارصد هزار تن جمعيت داشت كه بيشتر آنان به دست مغولان كشته شدند.
📘امضاء "قرار داد شوم پاريس" بين انگليس و فرانسه. (1763 م) 📖این قرارداد ميان انگليس و فرانسه در پاريس به امضا رسيد كه فرانسویها آن را قرارداد شوم پاريس خواندند. زيرا به موجب اين قرارداد، فرانسه پس از سالها جنگ و كشمكش با انگليس، از تمامی ادعاها و منافع استعماری خود در هندوستان و كانادا چشمپوشی كرد.
📘درگذشت خانم "سونيا كووالوسكی" اديب و رياضیدان روسی، او در اروپای مدرن اولین زنی بود که موفق به کسب مدرک دکترای ریاضی شد. (1891 م)
📘درگذشت "ويلهلم رونتگن" فيزيكدان آلمانی، كاشف اشعه ايكس و برندهٔ اولین جایزه نوبل فیزیک در سال ۱۹۰۱ میلادی بود. . (1923 م)
📘برای نخستين بار در آمريكا برای اعدام يك مجرم از اطاق گاز استفاده شد. (1924 م)
📘شهر باستانی "مايا" در جنگلهای يوكاتان كشف شد. (1926 م)
📘امضای قرارداد صلح بين دول متحد ومتفق، دو سال پس از پايان يافتن جنگ جهانی دوم. (1947 م)
📘"بیل گیتس" مدیر عامل مایکروسافت اولین ویندوز را معرفی عمومی کرد. (1983 م)
📘شهروندان آلمانی شروع به تخریب دیوار برلین کردند. (1989 م)
هوا بد است تو با کدام باد میروی؟ چه ابر تيرهای گرفته سينهی تو را که با هزار سال بارش شبانه روز هم دل تو وا نمیشود. زمان بیکرانه را تو با شمار گام عمر ما مسنج به پای او دمیست اين درنگ درد و رنج. به سان رود که در نشيب دره سر به سنگ میزند رونده باش اميد هيچ معجزی ز مرده نيست، زنده باش...
📕دكتر "محمد مصدق السلطنه" والی فارس در پاسخ تلگراف "احمدشاه" دائر بر رئيس الوزرائی "سيد ضياء الدين" تلگراف اعتراض آميز مخابره نموده و انتشار خبر مزبور را موجب انقلاب در فارس دانست. (۱۲۹۹ ه.ش)
📕زادروز "هوشنگ ابتهاج" متخلص به "سایه"، شاعر و موسیقی پژوه ایرانی. (۱۳۰۶ ه.ش)
📕لايحه نظارت در خريد و فروش ارز از طرف وزير ماليه تقديم مجلس شورای ملی شد. (۱۳۰۸ ه.ش)
📕صدور نقره و طلا از ايران ممنوع شد. (۱۳۰۸ ه.ش)
📕قانون انحصار تجارت خارجی برای تعديل واردات و صادرات تصويب شد. (۱۳۰۹ ه.ش)
📕روابط سياسی ايران و فرانسه قطع گرديد. (۱۳۲۰ ه.ش)
📕ایران سیصد پزشک پاکستانی و هندی برای روستاها استخدام نمود. (۱۳۵۱ ه.ش)
📕شهادت "سردار حميد باكری" قائم مقام لشكر ۳۱ عاشورا در جزيره مجنون. (۱۳۶۲ ه.ش)
📗روز پرهیز خوردن گوشت در آیین زرتشتیان. (نبر)
17.02.202520:42
📘مرگ "ميكل آنژ" نقاش، پیکرتراش، معمار و شاعر بلند آوازه ايتاليايی. (1475 م)
📘درگذشت "مارتين لوتر" كشيش آلمانی و بانی "پروتستانیسم" که منع مذهبی طلاق و ازدوج مجدد را لغو کرد. وی بسياری از تشريفات كليسای كاتوليك را زائد اعلام داشت. (1546 م)
📘امپراتوری مقدس كه تحت رهبری فائقه پاپ بود آمادگی خود را برای پرداخت پول به امپراتور عثمانی و خريدن صلح اعلام كرد. قرارداد مربوط برای مدت هشت سال امضاء شد. (1568 م)
📘درگذشت "ژان لوئی بالزاک" نویسنده فرانسوی که شیوه ساده نگاری را عمومی ساخت. (1654 م)
📘زادروز " الكساندر ولتا" فيزيكدان برجسته ايتاليايی. (1745 م)
📘ترس دولت روسيه تزاری از کتاب "آن چه را كه من باور دارم"، تأليف "تولستوی" نويسنده شهير آن كشور منجر به جمع آوری نسخههای کتاب توسط پليس روسيه شد. (1884 م)
📘روز ملی و استقلال "گامبيا" از يوغ استعمار بريتانيا. (1965 م) 🇬🇲"جمهوری گامبیا" کشوری در آفریقای غربی و یکی از کوچکترین کشورهای این قاره است. گامبیا با مساحت ۱۱٬۲۹۵ کیلومتر مربع و یک میلیون و ۷۷۶ هزار نفرجمعیت، همچون زبانهای در درون کشور سنگال جای گرفته است. پایتخت آن بانجول و زبان رسمیش انگلیسی و واحد پول آن "دالاسی گامبیا" میباشد.
📘مرگ "رابرت اُپنهايمِر" فيزيكدان شهير آمريكايی ، پدر بمب هستهای. (1967 م)
📘درگذشت پروفسور "رامون گارسیا" کاشف قرص ضد آبستنی در ۸۲ سالگی بر اثر حمله قلبی. (2004 م)