🔴دونالد ترامپ به لغو تحریم های اولیه ایران فکر می کند
🔴نگاهی به مدل توافق مدنظر رئیس جمهور آمریکا
✍️تریتا پارسی
🔹اولین دیدار دیپلماتیک دونالد ترامپ با تهران نمی توانست بهتر از این پیش برود. هر دو طرف گفتگوهای انجام شده در عمان را مثبت و سازنده توصیف کردند. اما نشانه واقعی موفقیت آنها این بود که وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، موافقت کرد که مستقیما با استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ، صحبت کند.
🔹در طول چهار سال ریاست جمهوری بایدن، ایرانی ها هرگز با دیدار مستقیم با مقامات آمریکایی در سطح وزارت امور خارجه موافقت نکردند. ترامپ اکنون این فرصت را دارد که با پیروزی سه گانه، "توافق بهتر" را تضمین کند.
🔹ترامپ بارها اعلام کرده است که تنها خط قرمز او این است که ایران نمی تواند سلاح هسته ای داشته باشد، اما هنوز مشخص نیست که آیا ترامپ به دنبال دستیابی به این هدف از طریق برچیدن کامل برنامه هسته ای ایران در لیبی، که موضع اسرائیل بوده است، خواهد بود یا به دنبال راه حلی مبتنی بر راستی آزمایی است که برنامه هسته ای را محدود کند و نه از بین ببرد.
🔹البته مشکل «مدل لیبی» این است که ایران هرگز چنین تسلیمی را نخواهد پذیرفت، دقیقا به همین دلیل است که اسرائیل این خط را پیش برده است. آنها محاسبه می کنند که چنین خواسته هایی شکست دیپلماسی را تضمین می کند و ترامپ را مجبور می کند به سمت اقدام نظامی روی بیاورد.
🔹اما ویتکاف هرگز در مذاکرات شنبه به برچیدن تاسیسات هسته ای ایران اشاره نکرد. در عوض دو طرف در مورد محدودیت های برنامه و کاهش تحریم ها که ترامپ مایل بود در ازای آن ارائه دهد، بحث کردند.
🔹درباره برنامه هسته ای ایران یک مدل مبتنی بر راستی آزمایی نه تنها کار می کند، بلکه تهران قبلا با آن موافقت کرده و می تواند دوباره با آن موافقت کند. چالش این است که برنامه هسته ای ایران در طول چند سال گذشته به طور چشمگیری پیشرفت کرده و بازگرداندن آن به جایی که در سال 2015 بود کار پرچالشی خواهد بود.
🔹اما ترامپ در موقعیت بهتری برای معکوس کردن این دستاوردها قرار دارد، دقیقا به این دلیل که مایل است تحریم های اولیه را برای تهران کاهش دهد؛ یعنی تحریم هایی که مانع از تجارت شرکت های آمریکایی با ایران شده است.
🔹اوباما هرگز به این فکر نکرد که تحریم های اولیه آمریکا علیه ایران را مورد بررسی مجدد قرار دهد، زیرا می ترسید که این امر مخالفت جمهوری خواهان را با توافق قوی تر کند. ثانیا، او می خواست این توافق کاملا هسته ای باشد.
🔹ترامپ با بایدن متفاوت است. او تمایل دارد که تحریم ها را به عنوان مجازات شرکت های آمریکایی تلقی کند و به نظر می رسد مشتاق است که آنها را لغو کند تا به شرکت های آمریکایی اجازه دهد به ایران بازگردند.
🔹تمایل ترامپ برای لغو تحریم های اولیه دقیقا به همین دلیل است که او این شانس را دارد که ساعت هسته ای را به سال ۲۰۱۶ برگرداند.
🔹او می تواند در مقایسه با آنچه اوباما تضمین کرد و آنچه بایدن نتوانست به آن دست یابد، چیز بیشتری به دست بیاورد دقیقا به این دلیل که مایل است چیز بیشتری هم روی میز بگذارد.
🔹دنبال کردن مدل جدید مبتنی بر راستی آزمایی با سلاح های هسته ای به عنوان تنها خط قرمز او، ترامپ را قادر می سازد تا یک پیروزی سه گانه را برای ایالات متحده تضمین کند: جلوگیری از تولید بمب توسط ایران، جلوگیری از جنگ با ایران، در حالی که فرصت های تجاری عمده ای را برای کسب و کارهای آمریکایی فراهم می کند، که مشاغل بیشتری را در ایالات متحده ایجاد می کند.
🔹در واقع، تحریم ها علیه ایران هزینه هنگفتی برای اقتصاد آمریکا داشته است. مطالعه ای که در سال 2014 توسط جاناتان لزلی، رضا مرعشی و من انجام شد، نشان داد که بین سال های 1995 و 2012، تحریم های ایالات متحده بین 135 تا 175 میلیارد دلار درآمد بالقوه صادرات به ایران برای اقتصاد آمریکا هزینه داشته است.
🔹این همچنین به معنای مقدار زیادی از فرصت های شغلی از دست رفته در ایالات متحده بود: "به طور متوسط، درآمدهای صادراتی از دست رفته به معنای از دست دادن 50000 تا 66000 فرصت شغلی در هر سال است. در سال 2008، این تعداد به 279000 فرصت شغلی از دست رفته می رسد.
🔹اگر ترامپ به استراتژی پایبند باشد که به جای موشک های بالستیک ایران یا روابط با گروه هایی مانند حزب الله یا حوثی ها، مسئله هسته ای را در اولویت قرار دهد، که به جای برچیدن به سبک لیبی، توافقی مبتنی بر راستی آزمایی را دنبال می کند و از کاهش تحریم ها برای عقب راندن برنامه هسته ای ایران استفاده می کند و در عین حال اقتصاد آن را به روی شرکت های آمریکایی باز می کند، آنگاه او یک پیروزی سه گانه برای آمریکا به دست خواهد آورد.
💠 کانال پایش راهبردی ایران 💠
پایش را به دیگران معرفی کنید.
👇👇👇
🆔 @ir_REVIEW