Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Iranian Studies News پژوهش‌های ایرانی avatar
Iranian Studies News پژوهش‌های ایرانی
Iranian Studies News پژوهش‌های ایرانی avatar
Iranian Studies News پژوهش‌های ایرانی
02.05.202518:00
خیابان‌های تهران در سال ۱۳۳۵ خورشیدی
گلابدره شمیران، صف نفت در سال ۱۳۵۹
🌀 دکتر فخری دانشپور پرور هموند هیئت علمی همایش ملی جهانِ ایرانی: ساسانی و پساساسانی

🌀 دکتر مژگان خانمرادی هموند هیئت علمی همایش ملی جهانِ ایرانی: ساسانی و پساساسانی

🌀 دکتر یعقوب محمدی‌فر هموند هیئت علمی همایش ملی جهانِ ایرانی: ساسانی و پساساسانی
نام پسران و دختران شاه اسماعیل یکم

▫️تهماسب میرزا (۲۲ فوریهٔ ۱۵۱۴ شاه‌آباد اصفهان – درگذشتهٔ ۱۴ مه ۱۵۷۶ قزوین) از تاجلو بیگم.
▪️القاص یا القاسب (ارجاسب) میرزا (۱۵ مارس ۱۵۱۵ تبریز – درگذشتهٔ ۹ آوریل ۱۵۵۰، قلعه قهقه مشگین‌شهر) از خان بیگم.
▫️رستم میرزا (زادهٔ ۱۳ سپتامبر ۱۵۱۶ اردبیل) چند سال پس از تولد درگذشت.
▪️سام میرزا (زادهٔ ۱۶ اوت ۱۵۱۷ مراغه – درگذشتهٔ دسامبر ۱۵۶۷ قلعه قهقه مشگین‌شهر)
▫️بهرام میرزا (زادهٔ ۷ سپتامبر ۱۵۱۸ مراغه – درگذشتهٔ ۱۵ سپتامبر ۱۵۵۰ همدان) از تاجلو بیگم.

▪️خانش خانم (زاده حدود ۱۵۰۷ تبریز – درگذشته مارس ۱۵۶۳ یزد) در سال ۱۵۱۸ با امیر مظفر دباج و در سال ۱۵۳۷ شاه نورالدین نعمت‌الله باقی ازدواج کرد.
▫️پریخان خانم (زاده حدود ۱۵۰۹ تبریز – درگذشتهٔ ۱۵۴۸ خانات شکی) از تاجلو بیگم، در سال ۱۵۲۲ با خلیل‌الله دوم و در سال ۱۵۳۸ با درویش محمدخان ازدواج کرد.
▪️مهین‌بانو خانم (زادهٔ ۱۵۱۹ در اردبیل – درگذشتهٔ ۲۰ ژانویهٔ ۱۵۶۲ در قزوین) از تاجلو بیگم، او ازدواج نکرد.
▫️فرنگیس خانم، با عبدالله خان استاجلو ازدواج کرد.
▪️زینب خانم، با محمدخان شرف‌الدین اوغلی ازدواج کرد.

تصویر: شاه تهماسب یکم اثر فرخ بیگ
24.03.202505:53
The Weight of Words

وزن کلمات فیلمی درباره ابوالحسن نجفی


وزن کلمات، فیلمی از شبلی نجفی، ۹۲ دقیقه، محصول کانادا (۲۰۲۲)، زبان فارسی، با زیرنویس انگلیسی.
23.03.202507:13
‏دومین‌ مجموعه‌ بایگانی⁧ کاخ گلستان⁩ ⁧ ⁩


‏این مجموعه شامل ۸۰ پوشه عکس‌های مختلف است، بسیاری از عمارت‌ها، کوشک‌ها و کاخ‌های سلطنتی و اعیانی را در برمی‌گیرد.
‏از نشانی زیر می‌توان به همه پوشه‌ها دسترسی داشت:

https://drive.google.com/drive/folders/1WYg9RPVIRSvqOHyKdUqQt1mD7UuL9gN_
02.05.202505:49
🌀من تنم را با گلاب عشقِ میهن می­‌توانم شست

می‌کشم بر تخته‌ای من، 
نقشی از خاک وطن،
زیر لب گویم به خود
میهنم، ایرانِ من.
‏من دگر هرگز نمی­‌میرم
من به گردون می­‌رسانم سر
من تنم را با گلاب عشقِ میهن 
می­‌توانم شست. 
پیش رویم از گل و شادی 
هزاران بوستان دارم
در مسیرم صد هزاران 
بذر نیرومند می‌کارم.
🌀 استالین و ارمنیان

مي‌گويند در اوايل قدرت استالين يك وقت سران ارامنه به حضور رفتند و قراباغ و نگورن را خواستند و بهانه كردند كه سرزمين آنها كوچك است و جا كم دارند و اندك تهديد گونه‌اي هم به اعتصاب و تعطيل و امثال آن كردند- استالين گفته بود: بسيار خوب، وسعت سرزمين شما را بيشتر خواهم كرد. آن وقت شب همان روز كه اين ملاقات روي داده بود درست در نيمه شب كه مردم خوابيده بودند، صدها اتوبوس و كاميون توي خيابان‌های ايروان و ساير شهرهاي ارمنستان پارك كرد و طبق ليست، همه ناراضيان ارمني را نيمه شب ريختند توي كاميونها و اتوبوسها و رفتند و صدها فرسنگ آنطرف درياي خزر، در بيابانهاي قزاقستان و سيبري و كوهستان‌ها ازبكستان خالي كردند، درحالی‌كه پيغام استالين را هم به آنان گوشزد مي‌كردند: شما خواستيد مملكتتان وسيع شود، بفرماييد اين هم مملكت وسيع‌تر!

دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی
سايه‌های كنگره
قربان صابر بازیگر تاجیکستانی
دروغ و حقیقت

محمدابراهیم باستانی پاریزی


وقتی دروغ و حقیقت با هم راه می‌رفتند، به چشمه‌ای رسیدند. دروغ به حقیقت گفت: «لباس خود را درآوریم و در این چشمه آب‌تنی کنیم». حقیقت ساده‌دل چنین کرد، در آن لحظه که در آب بود، دروغ، لباس حقیقت را از کنار چشمه برداشت و پوشید و به راه افتاد. حقیقت، پس از آب‌تنی ناچار شد برهنه به راه افتد؛ از آن روز ما حقیقت را برهنه می‌بینیم، اما بسا اوقات دروغ را هم ملاقات می‌کنیم که متأسفانه لباس حقیقت پوشیده است؛ و طبعاً حقانیّت خود را در نظر ما به تلبیس ثابت می‌کند … .
24.03.202505:40
ویرانه‌های باستانی آنکاسمارکا در درهٔ مقدس پرو، شکوه روزهای اوج امپراتوری اینکا را نشان می‌دهد
Reposted from:
خشت و خيال avatar
خشت و خيال
‏بهار سه است:
‏بهارِ تن،
‏بهارِ جان،
‏و بهارِ دل.

‏• خواجه عبدالله انصاری
@kheshtbekhesht
🌀 دارکوب باغی یا سوری با طعمه‌ای در دهان
منطقۀ البرز مرکزی شمالی
📷 عکس: شاهین آریامنش

دارکوب باغی پرنده‌ای از تیرهٔ دارکوبان است. دارکوب باغی پرنده‌ای با پر و بال سياه و سفيد از خانواده دارکوب­هاست که منقاري دراز و پاهايي قوي با دو انگشت در جلو و دو انگشت در عقب دارد. همانند ديگر دارکوب‌ها، گردنش داراي عضلات بسيار قوي است که اجازه مي‌دهد بر درختان ضربه بزند. اين پرنده بسيار همانند دارکوب خالدار بزرگ است. پرنده نر بالغ جلوی پیشانی مایل به سفید، تارک سر سیاه و لکه قرمز مشخصی در پس سر دارد.


▪️ایرانچهر/ ایران که چهر از یزدان دارد.
20.04.202517:40
آرامگاه ⁧ سعدی، شیراز،⁩ پیش از بازسازی سازه
سال ۱۳۰۶ خورشیدی
عکاس: فردریک گادمر
11.04.202507:16
‌● ایران | کتاب ایران‌شناسی

👁‍🗨 بانی کشاورزی نوین در ایران

🔘 مصطفی‌قلی بیات ملقب به صمصام‌الملک را بانی کشاورزی نوین در ایران می‌دانند هرچند جایگاه و پایگاه‌اش در تاریخ اقتصاد و فرهنگ ایران چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
 حمیدرضا محمدی: «مصطفی‌قلی بیات» (۱۲۶۷-۱۳۱۶) از آن دست رجال تاریخ ایران معاصر است که زندگی و کارنامه‌اش کم‌تر مورد واکاوی قرار گرفته و حتی شاید برخی نام‌اش را نشنیده باشند اما تأثیرگذاری‌اش در سپهر اقتصاد و سیاست ایران مشمول چشم‌پوشی نیست.
او ملقب به صمصام‌الملک را بانی کشاورزی نوین در ایران می‌دانند. مدیر تکنوکراتی که مدرسۀ فلاحت مظفری را به مدرسۀ عالی فلاحت ارتقا داد و در ۲۴ آذر ۱۳۰۹ با حضور رضاشاه و تیمورتاش افتتاح‌اش کرد و پس از گشایش دانشگاه تهران کوشید تا آن را به اونیورسیتۀ مادر پیوند دهد که این مهم در سال ۱۳۱۹ جامۀ عمل پوشید. نهادی که اکنون دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران نام دارد، محصول تلاش‌های کسانی چون احمدحسین عدل و اوست. او که به‌قول حمید صادق نوبری تبریزی، وکیل پایۀ یک دادگستری و از فارغ‌التحصیلان دانشکدۀ کشاورزی کرج؛ «به مصائب دهقان‌ها و جهالت و تیره‌بختی روستاییان واقف بود، ازاین‌رو دانشکدۀ کشاورزی را تأسیس کرد تا با تربیت کشاورزان لایق درد آن‌ها را علاج نماید.» و مایل و شایق بود تا «محاسن کشاورزی بین روستاییان سیه‌روز تبلیغ» شود.
بیات در سال‌های حضورش در کرج، متفرعاتی مانند «بنگاه اصلاح بذر، بنگاه دامپروری، بنگاه پرورش طیور و زنبور عسل و کرم ابریشم، بنگاه صنایع کشاورزی، بنگاه ماشین‌آلات، آزمایشگاه گیاه‌شناسی، آزمایشگاه آزمایشگاه، آزمایشگاه هواشناسی و تأسیسات مزارع امتحانی» را در دانشکده پدید آورد و سبب تحولی فراموش‌ناشدنی در زارعت و فلاحت ایران شد.
نقشه‌ها وطرح‌ها برای توسعۀ کشاورزی ایران
جالب آن‌که به گفته احمدحسین عدل، از نزدیک‌ترین مفارقان بیات و وزیر کشاورزی کابینه‌های احمد قوام، علی سهیلی، ابراهیم حکیمی و فضل‌الله زاهدی به تفاریق طی سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۳؛ «با وجود این‌که خود از مطلعین درجۀ…
Reposted from:
Persian Studies News avatar
Persian Studies News
خانواده نی‌داوود

فرد ایستاده سمت راست، مرتضی نی‌داوود، موسیقیدان برجسته است که تصنیف مرغ سحر از یادگارهای مشهور اوست.
عکس حوالی 1300
تصویر از آرشیو هاروارد
عکس اصلی متعلق به مرکز تاریخ شفاهی یهودیان ایران
واپسین مصاحبه مطبوعاتی بهروز وثوقی با روزنامه اطلاعات در مرداد ماه 1357
22.03.202507:16
کتاب نفیس شاهنامه شاه تهماسبی: کتاب شاهان ایرانی

شیلا کنبی
۳۶۰ صفحه ۲۰۱۴ میلادی
انتشارات متروپولیتن

این کتاب دربردارندۀ ۲۵۶ نقاشی شاهنامه شاه تهماسبی و نیز مقدمه‌ای مفصل در معرفی شاهنامه، تأثیر آن در فرهنگ و هنر ایرانی، و همچنین معرفی شخصیت‌ها و قهرمانان شاهنامه است.
26.04.202506:27
‌● ایران | ایران‌شناسان | کتاب ایران‌شناسی

👁‍🗨 رنسانسی در تاریخ و ادبیات مزدیسنا

🔘 آناهید خزیر: کتاب «آناهیتا» پنجاه گفتار ابراهیم پورداود با گردآوری و تدوین مرتضی گرجی و به اهتمام عبدالکریم جربزه‌دار از سوی انتشارات اساطیر منتشر شده است. پنجاه گفتار ابراهیم پورداود درباره فرهنگ و تمدن ایران باستان است و در واقع سومین جلد از مجموعه مقالات استاد پس از «فرهنگ ایران باستان» و «هرمزدنامه» است که در سال ۱۳۴۲ خورشیدی در ۴۵۶ صفحه از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شد.

گفتارهای این نامه چون گفتارهای دو نامه نامبرده در موضوع‌های گوناگون است، برخی تاریخی و برخی لغوی و برخی دیگر ادبی و اجتماعی است، هر چه هست از مرز ایران‌زمین بیرون نیست یا یک گونه پیوستگی با میهن دارد.

در این کتاب پس از سخن ناشر و پیشگفتار به چهارشنبه سوری، زندیق، جشن سده، سپندارمذگان؛ جشن پرستاران ایران، راهنمای سانسکریت، گاندی، رابیندرانات تاگور، مزدیسنا و تاثیر آن در ادبیات پارسی، پارسی باستان- اوستا-پهلوی، نامه پهلوی اندرز خسرو قبادان، فرهنگ لارستانی، اخلاق ایران باستان، روابط حکمت اشراق و فلسفه ایران باستان، رود هیرمند، نار و نارون، لشکرکشی خشایارشا به یونان، زرتشت و دین او، فرهنگ بهدینان، یادداشت‌های قزوینی، آذرگشسب، چرا ایرانیان از تاریان شکست خوردند، یزدگرد شهریار، بهار در «ویسو بهارتی» و… پرداخته شده است.

نهضت تازه‌ای که انتشار کتاب‌های پورداود در زمینه تمدن ایران باستان، شامل فرهنگ، لغات، ادبیات، تاریخ، آیین، آداب و رسوم به وجود آورد مشابه همان رنسانس است که در اثر دست یافتن و انتشار افکار و ادبیات رم و یونان قدیم، تحول بزرگی در علم و ادب اروپا پدیدار ساخت. تفسیر و انتشار اوستا و ادبیات مزدیسنا، مبدا یک تحول دامنه‌دار در فرهنگ ایران شد. ایرانیان در اثر انتشار نوشته‌های پورداود به تاریخ و فرهنگ نیاکان خود آشنا شدند و به واسطه قرار دادن فرهنگ ایران باستان و اوستا و فارسی باستان در برنامه‌های دانشگاه، فصل نوینی در تاریخ علم و ادب ایران آغاز شد.

پورداود شاگردان خود…
20.04.202504:08
🌀 بوف کور، صادق هدایت

این کتاب بوف کور، نسخه‌ای کپی‌ شده به خط صادق هدایت است که خود او از بمبئی هندوستان برای محمدعلی جمالزاده در سوییس فرستاده و سپس‌تر جمالزاده به کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران اهدا کرده است.

افزون بر متن اصلی، نمایشنامه‌ خیمه‌شب‌بازی در سه پرده نیز به آن پیوست شده است و یادداشت‌هایی از ایرج افشار، جمالزاده و صادق هدایت، ارزش اسنادی و ادبی این مجموعه را دوچندان کرده‌اند.

محل نگهداری این اثر مخزن نسخ خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است.
ایران در جهان تعاملی عصر مفرغ


نشست تخصصی ایران در جهان تعاملی عصر مفرغ با سخنرانی دکتر انریکو آسکالونه، استاد دانشگاه سالنتو ایتالیا شنبه 23 فروردین ماه 1404، ساعت 15:30 تا 16:30 در دانشکده ادبیات فارسی و زبان‌های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی برگزار می‌شود.
24.03.202506:19
شاهنامهٔ بایسنقری


نسخهٔ کهن نگاره‌دار شاهنامه فردوسی از سدهٔ نهم هجری است که از دید کتاب‌آرایی و ارزش‌های هنری از اهمیت فراوانی برخوردار است. این کتاب ارزشمند و نفیس، ۲۲ نگارگری به سبک هرات دارد و در سال ۸۳۳ قمری (۸۰۹ خورشیدی) به سفارش شاهزاده بایسنقر میرزا (فرزند شاهرخ و نوهٔ تیمور گورکانی) تهیه شده‌است. این اثر که در کتابخانه کاخ موزه گلستان نگهداری می‌شوددر سال ۱۳۸۶ در برنامه حافظه جهانی یونسکو به عنوانی نشانی از سوی ایران ثبت شد.
نسخه کنونی شاهنامه بایسنقری را امیرنظام گروسی، به کتابخانه کاخ موزه گلستان هدیه کرده است؛ و این شاهنامه بیش از ۱۱۰ سال است که در کتابخانه نگهداری می‌شود. این نسخه باارزش و نفیس در برخی از نمایشگاه‌های مهم جهانی نمایش داده شده است.
23.03.202512:58
امپراتوری ایران در حافظه سیاسی

Political Memory in and after the Persian Empire

Author(s): Jason M. Silverman (editor); Caroline Waerzeggers (editor)
Series: Ancient Near East monographs
Publisher: SBL Press, Year: 2015
۱۱۸ آرامگاه تاریخی ری، مشتی خاک شد


پروژه بام ری موجب تخریب بیش از ۷۰ درصد از گورستان هزارساله و نابودی کامل آثار ۱۱۸ برج‌آرامگاه شناسایی‌شده در این محوطه تاریخی شده است

یکی از پروژه‌هایی که موجب نگرانی‌های بسیاری در میان باستان‌شناسان و مسئولان میراث‌فرهنگی شده، پروژه «بام ری» است. این پروژه گردشگری، به‌ویژه در قسمت‌های با اهمیت محوطه تاریخی ری اجرا می‌شود که بسیاری از باستان‌شناسان و کارشناسان میراث‌فرهنگی معتقدند این اقدامات نه‌تنها به‌طور مستقیم به تخریب آثار تاریخی و ثبت‌شده منجر می‌شود، بلکه ممکن است پیامدهای جبران‌ناپذیری برای این میراث فرهنگی داشته باشد. یکی از مهمترین محوطه‌های تاریخی در این منطقه، گورستانی هزارساله است که در دامنه کوه نقاره‌خانه قرار دارد. اکنون در پی خاکبرداری و تسطیح برای احداث پروژه‌های جدید، از بین رفته است. مدیر پایگاه میراث ملی ری، «قدیر افروند»، به ایلنا گفته است بیش از ۷۰ درصد از این محوطه تاریخی به‌دلیل عملیات‌های عمرانی تخریب شده و آثار برج‌ها و آرامگاه‌های تاریخی به‌طور کامل نابود شده‌اند.
Shown 1 - 24 of 30
Log in to unlock more functionality.