Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
با اساتید اقتصاد avatar

با اساتید اقتصاد

آشنایی با تحلیل اساتید اقتصاد در خصوص علم اقتصاد، و مسایل روز اقتصاد ایران و جهان
t.me/eghtesadiyoun
Рэйтынг TGlist
0
0
ТыпПублічны
Вертыфікацыя
Не вертыфікаваны
Надзейнасць
Не надзейны
Размяшчэнне
МоваІншая
Дата стварэння каналаDec 12, 2018
Дадана ў TGlist
Nov 15, 2024
Прыкрепленая група

Рэкорды

07.04.202523:59
8.4KПадпісчыкаў
30.11.202423:59
500Індэкс цытавання
03.04.202520:13
1.4KАхоп 1 паста
31.10.202423:59
1.4KАхоп рэкламнага паста
26.01.202523:59
6.86%ER
03.04.202520:12
16.58%ERR

Развіццё

Падпісчыкаў
Індэкс цытавання
Ахоп 1 паста
Ахоп рэкламнага паста
ER
ERR
NOV '24DEC '24JAN '25FEB '25MAR '25APR '25

Папулярныя публікацыі با اساتید اقتصاد

26.03.202511:39
▪️دکتر فرشاد مؤمنی، اقتصاددان از یک تجربه تاریخی برایمان صحبت می‌کند:

➖تجربه تاریخی ۲۵۰ ساله گذشته به ما می‌گوید که در دوران‌هایی که منازعه هژمونیک در جریان است، قدرت‌های بزرگ به واسطه ویژگی‌ها و شرایط خاص ایران بر روی اینکه ایران نباید از این دور باطل خارج شود، با همدیگر توافق دارند.
〰️مورگان شوستر در کتاب اختناق ایران می‌گوید:
روس و انگلیس در کادر عقیم سازی حکومت ایران با همدیگر توافقی شگفت‌انگیز دارند.


مطلب مرتبط: مباحثی متنوع در رشد و توسعه اقتصادی
♦️
کانال تخصصی اقتصاد
🔴 اولویت سرمایه‌گذاری در کشور سرمایه‌گذاری داخلی است/ فعلا نباید روی سرمایه‌گذاری خارجی حساب کنیم

👤دکتر تیمور رحمانی، استاد اقتصاد دانشگاه تهران: با وجود آینده ابهام آلود، کسب و کارها به دنبال گسترش فعالیتشان نمی‌روند/ منابع مالی وجود دارد و دلیل اصلی کاهش سرمایه‌گذاری نبود چشم انداز است.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد
09.04.202506:45
🔵 چرا این بار مذاکره موفق است

🔵 دکتر یدالله کریمی پور:
به اغلب احتمال مذاکره ایران-امریکا این بار موفق است. چرا؟!

۱- فدراتیو روسیه با آن همراه است؛ سهل است که جمهوری‌اسلامی را تهدید کرده که در صورت حمله آمریکا هیچ کمکی به تهران نخواهد کرد؛

۲- ترامپ سخت درگیر چین است. در این کشاکش گرایش جمهوری‌اسلامی به واشنگتن فضایی پر غرور تاریخی و شکوهمند برای ترامپ ایجاد خواهد کرد؛

۳- کاخ سفید در پی کاستن از اصطکاکات  خاورمیانه و تمرکز بر چین و در وهله بعد اکراین، اروپا و تعرفه ها است؛

۴- با چراغ سبز جمهوری اسلامی، کمپانی های آمریکایی بهترین بستر سرمایه‌گذاری را در ایران به دست خواهند آورد. فرصت های آمریکا در ایران به راحتی تریلیون دلاری خواهد بود.

کوتاه آن که با همسو شدن کرملین-کاخ سفید، بعید است مذاکرات عمان بی نتیجه رها شود. بلکه ممکن است مذاکرات طرفین در مدتی کوتاه  تا بازگشایی نمایندگی ها در تهران و واشنگتن پیش رود.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🔵 تعرفه ترامپ و اقتصاد جهانى
🔵 دکتر تیمور رحمانی





🌐 کانال با اساتید اقتصاد
24.03.202518:16
🔴دکتر حسین راغفر ، اقتصاد دان : «...لایحه نوشتند، لایحه اصلاح نظام مالیاتی   درهمان صفحه اول نوشتند که نهادهای زیر نظر رهبری از این قانون مستثنی هستند. یعنی چی ؟!!  یعنی اینکه ۶۰ ، ۷۰٪ اقتصاد کشور دست آنها هست اصلا مالیات ندهند ...»

🔴 دکتر محمود جامساز ، اقتصاددان:«...۶۰٪اقتصاد ملی  دست چهار تا نهاد  ستاد اجرایی فرمان امام ، بنیاد مستضعفان ، آستان قدس رضوی ، قرارگاه خاتم الانبیا...
»




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🎥 چرا شادی را گم کرده‌ایم؟ دکتر فرهاد نیلی پاسخ می دهد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
08.04.202514:59
🎥 آیا رشد مناسب و پایدار اقتصادی در شرایط تحریم امکان‌پذیر است؟ بررسی تجربۀ رشد اقتصادی در دولت سیزدهم

گفتگوی مسعود نیلی و احسان خاندوزی




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
🎥 ساختن ایران با سوختن طبیعت

▫️مسیر صنعت ایران در سال‌های اخیر با بهره‌گیری از منابع طبیعی بوده است. استفاده از این منابع به شکل‌گیری ناترازی در حوزه‌های مختلف از جمله فرونشست زمین به دلیل بهره‌گیری از آب و کمبود گاز رسیده است.

▫️دکتر مسعود نیلی و دکتر علیرضا ساعدی در این ارائه به این موضوع می‌پردازند که صنعت ایران چگونه از این منابع استفاده کرده است و همچنین نشان می‌دهند که آیا این چنین مسیری برای رشد اقتصادی و صادرات در آینده برای کشور ممکن است یا خیر؟



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
27.03.202502:58
🔵 گفتگو با پروفسور #میلتون_فریدمن
می 2002

🔹مقدمه مصاحبه کننده: ""دیدگاه های او اگر نه بیشتر ولی به اندازه دیدگاه های هر کسی (هراقتصاددان مهمی) در نیمه دوم قرن بیستم بر شیوه تفکر ما در مورد سیاست پولی و بسیاری از موضوعات مهم اقتصادی دیگر تأثیرگذاشته است.""

🔹اینها کلماتی است که اقتصاددان و رئیس فدرال رزرو، آلن گرینسپن در تمجید از میلتون فریدمن بیان کرده است.

🔹این کلمات از جایگاهی که هم به لحاظ تجربه و هم به لحاظ آگاهی نسبت به آنچه واقعاً برای تصمیم گیریهای مرتبط با سیاستگذاری در دنیای واقعی مهم هستند، ادا شده اند.

🔹با این حال حتی بسیاری خواهند گفت که این کلمات برای توصیف فریدمن کافی نیستند.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
05.04.202503:34
🔵 بی‌ثباتی اقتصاد کلان و تنگی نفس سرمایه‌گذاری

🔵 دکتر تیمور رحمانی
بی‌ثباتی اقتصاد کلان و به‌ویژه تورم بالا سبب کاهش سرمایه‌گذاری و به تبع آن کاهش رشد اقتصادی می‌شود؛ حتی اگر کشور از نظر سطح پس‌انداز داخلی دچار مشکل نباشد. در نمودار تولید ناخالص داخلی (نمودار آبی) و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی (نمودار قرمز) برای دوره زمانی 1402-1338 در مقیاس لگاریتمی نشان داده شده است که شیب آنها رشد سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی را نشان می‌دهد. همان‌طور که از نمودار به‌خوبی هویداست، درست از زمانی که بی‌ثباتی اقتصاد کلان سبب شده است از حدود سال‌های 1355 به بعد ایران دچار کاهش محسوس رشد اقتصادی شود، رشد سرمایه‌گذاری بخش خصوصی نیز دچار کاهش شده است. در واقع، همان پدیده‌ای که اثر منفی بر انگیزه سرمایه‌گذاری و بنابراین کسب‌وکار دارد، اثر منفی خود را در رشد اقتصادی هم نمایان کرده است و در سال‌های اخیر که بی‌ثباتی اقتصاد کلان شدیدتر بوده است، این کاهش در رشد سرمایه‌گذاری شدیدتر از رشد تولید ناخالص داخلی بوده که نگرانی بابت رشد آتی اقتصاد را به‌شدت فراهم کرده است.

ما در یک دوره طولانی بیش از پنج‌دهه در واکنش به کاهش نرخ سرمایه‌گذاری و بنابراین کاهش رشد اقتصادی چه کار کرده‌ایم تا بلکه آن را خنثی کنیم. جواب خیلی ساده است؛ به تزریق انواع یارانه و همچنین گسترش تسهیلات بانکی پرداخته‌ایم که اولی با ایجاد کسری بودجه به رشد نقدینگی دامن زده و دومی مستقیما به رشد نقدینگی منجر شده است. نتیجه چه بوده است؛ تداوم رشد بالای نقدینگی سبب تداوم تورم‌های بالا و بی‌ثباتی اقتصاد کلان شده و همین موضوع به تداوم عدم‌انگیزه سرمایه‌گذاری و عدم‌تبدیل پس‌انداز به سرمایه‌گذاری منجر به تولید کالاها و خدمات شده و در نتیجه متوسط رشد اقتصادی پایین باقی مانده است.

اگر برای دستیابی به رشد بالای اقتصادی و آن هم نه فورا بلکه در یک چشم‌انداز چندساله نیاز به افزایش سرمایه‌گذاری می‌بینیم که حتما حرف درستی است و اگر افزایش سرمایه‌گذاری مستلزم تبدیل پس‌اندازها به سرمایه‌گذاری و در مرحله بعدی جذب سرمایه‌گذاری خارجی است، باید بر کاهش بی‌ثباتی اقتصاد کلان متمرکز شد و به یاد داشت که بدون حذف ماندگار بی‌ثباتی اقتصاد کلان امکان افزایش سرمایه‌گذاری و بنابراین امکان بهبود رشد اقتصادی و در نتیجه بهبود سطح رفاهی شهروندان برای عقب‌نماندن از سایر کشورها وجود ندارد. در غیاب حذف بی‌ثباتی اقتصاد کلان، هر تلاشی برای افزایش سرمایه‌گذاری با شکست روبه‌رو خواهد شد./متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
08.04.202508:33
🟣 تورم سوار بر اسب رهوار و مردم پیاده‌اند

🟣 دکترآلبرت بغزیان

یکی از دغدغه‌های اصلی مردم در هفته‌ها و روزهای منتهی به نوروز ۱۴۰۴ و ایام پس از آن، گرانی ارز و نرخ‌های عجیبی بود که در بازار کالا و خدمات مصرفی مردم جولان می‌داد. صعود نرخ ارز و سکه به قله‌های بالای ۱۰۰ هزار و ۱۰۰ میليون تومانی، دورنمای مبهمی در سال جدید پیش روی مردم ایجاد کرد. متعاقب گرانی ارز و سکه و خودرو و... قیمت مجموعه اقلام اساسی و مصرفی مردم هم در دالان صعود مستمر قرار گرفتند. قیمت سیب و پرتقال و پیاز و سیب‌زمینی و گوشت و مرغ و... به محدوده‌هایی رسید که شاید تا پیش از این هیچ عقل سلیمی آن را پیش‌بینی نمی‌کرد. اما دلیل این نوسانات چیست و چرا اقتصاد ایران با یک چنین شرایطی روبه‌رو شده است؟ امروز پاسخ به این پرسش حتی برای مردمان عادی و دانش‌آموزان دبیرستانی هم روشن شده است. مردم می‌دانند معضل تحریم‌ها و قطع ارتباط با جهان پیرامونی کار را به اینجا رسانده است. از سوی دیگر نرخ تورم هم در اقتصاد ایران افزایشی است و این عامل مضاعفی برای نوسانات ارزی و کالایی است. مناقشه‌ای بی‌حاصل و قدیمی در اقتصاد ایران در مورد تاثیر تورم بر گرانی ارز یا تاثیر گرانی ارز بر رشد تورم وجود دارد که به نظر من بحث بی‌حاصلی است. نرخ ارز و نرخ تورم بر یکدیگر اثر متقابل دارند و نمی‌توان یکی را علت و دیگری را معلول دانست. هر کدام در برهه‌ای ممکن است علت بروز نوسان و تکانه در اقتصاد باشند و زمان دیگر، معلول. جدای از این دو شاخص مهم (نرخ ارز و نرخ تورم) مشکلاتی در نظام تصمیم‌سازی‌های اقتصادی هم وجود دارد که بر آشفتگی‌ها دامن می‌زند. ‌هر چند سوءمدیریت‌های داخلی هم در بروز شرایط فعلی اثرگذار است، اما ریشه اصلی بحران سال‌های اخیر را باید در تحریم‌ها جست‌وجو کرد. شاید به دلیل همین اثرگذاری‌هاست که دولت هم و غم خود را بر ازسرگیری مذاکرات گذاشته و تلاش می‌کند از طریق گفت‌وگو با طرف مقابل، امکانی برای رفع تحریم‌ها به دست بیاورد.

در عین حال، نمی‌توان تاثیر برخی کمبودها و مشکلات داخلی را در بروز مشکلات منکر شد. یکی از این مشکلات داخلی عدم تصویب FATFاست که باعث شده نقل و انتقال بانکی برای فعالان اقتصادی یا دشوار شود و یا امکان‌پذیر نشود و ازسوی دیگر فساد و رانت میز در اقتصاد افزایش پیدا کند. در عرصه داخلی به نظر می‌رسد بانک مرکزی دیگر برنامه‌ای برای سرکوب نرخ ارز ندارد. اگر تا به امروز هم مقاومتی شده بود برای بهبود شاخص‌های معیشتی و رشد اقتصادی بود. ازسوی دیگر نرخ ارز ترجیحی هم با ایجاد بازار توافقی بالا رفت. ایده تک نرخی شدن ارز هم عملا به بایگانی سپرده شده است. دلایل مختلفی برای این رهاسازي می‌توان برشمرد. از یک‌سو دولت با یک کسری بودجه بالا مواجه است و از طریق رهاسازي نرخ ارز حداقل می‌تواند بخشی از این کسری را جبران کند. دولت بیشتر تمرکز خود را روی حل مساله تحریم‌ها گذاشته است.

در شرایط فعلی به دلیل کمبود ورودی ارز و محدودیت‌هایی که در مسیر نقل و انتقال بانکی به دلیل FATFوجود دارد، بازار با محدودیت منابع ارزی روبه‌رو است. وقتی ارزی وجود نداشته باشد یا محدود باشد، بازار واکنش نشان داده و انتظارات تورمی شکل می‌گیرد. در این شرایط دولت باید یک دستور کار مهم و کلیدی برای خود تعریف کند و آن مهار تورم است. بدون مهار تورم هر تصمیمی در حوزه اقتصاد به ضد خود بدل شده و باعث افزایش نوسان می‌شود. وقتی نرخ تورم بالا باشد و اقلام اساسی مردم هر روز گران‌تر از قبل شود، طبیعی است که بازار ارز هم واکنش نشان داده و بالا می‌رود. اگر از من بپرسند که برای رفع این مشکلات چه راهکار اقتصادی را می‌توان پیشنهاد کرد؟ من می‌گویم دولت هر چه سریع‌تر از طریق مذاکره فرآیند رفع تحریم یا کاهش آن را تسریع بخشد و در عرصه داخلی هم زمینه‌های تصویب لوایح مقابله با پولشویی را فراهم کند. در غیر این صورت با دست فرمان فعلی، نرخ دلار و سایر ارزها سواره خواهد بود و مسوولان ایرانی پیاده به دنبال آن. طبیعی است که پیاده به سواره‌ای که با یک توسن سریع در حال حرکت است، نمی‌رسد./تعادل



♦️
کانال تخصصی اقتصاد
06.04.202515:11
🔵 سه مانع مهم در جذب سرمایه‌گذاری مولد

🔵 دکتر وحید شقاقی:
«آمار و ارقام نشان می‌دهند در این سال‌ها اتفاق چشمگیری در توان تولید رخ نداده و ما همچنان در مقابل چالش‌های پیشین قرار داریم.»

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی درباره چالش‌های جذب سرمایه‌گذاری مولد گفت: «سه عامل تعیین کننده به عنوان مانع وجود دارند. یک عامل تعیین کننده محیط نامناسب کسب و کار است. فضای کسب و کار از همان مرحله ثبت یک شرکت تا تامین اعتبار و از زیرساخت‌های موجود تا نظام مالیاتی به نحوی شکل گرفته که محیطی ناعادلانه، پیچیده و درگیر فساد در آن حاکم شده است.»

وی درباره مانع دوم سرمایه گذاری مولد گفت: «اقتصاد ایران، یک اقتصاد غیر رقابتی و انحصاری است که به خودی خود مانعی مهم در جذب سرمایه‌گذاری، به ویژه در بخش‌های مولد به حساب می‌آید. این تقریبا مورد پذیرش غالب اقتصاددانان است که اقتصاد ایران به شدت انحصاری است و کار به جایی رسیده که در سال‌های گذشته ما با پدیده خسارت بار شبه‌دولتی‌ها به عنوان یک چالش جدید هم رو به‌رو شده‌ایم.»

او افزود: «با نگاهی اجمالی به آمار شرکت‌های بورسی متوجه می‌شویم که تنها ۱۵ درصد این شرکت‌ها خصوصی‌اند و بیش از ۵۵ درصد آنها در اختیار شبه‌دولتی‌ها و دولتی است. همچنین سهم صندوق‌ها و نهادهای غیردولتی نیز ۲۵ درصد است. از ۳۰ شرکت اول بورسی تنها دو مورد به بخش خصوصی تعلق دارد که این نیز گواهی دیگر بر انحصاری شدن اقتصاد ایران محسوب می‌شود.»

شقاقی مانع سوم را «تامین مالی بنگاه‌ها» عنوان کرد و توضیح داد: «متاسفانه تامین مالی در اقتصاد ما ناعادلانه، رانتی و غیرهدفمند است. به باور من، بانک‌ها به اسم تامین مالی تمام تسهیلات را به بنگاههای وابسته به خودشان اختصاص می‌دهند و بخش خصوصی در عمل دسترسی به این منابع ندارد که موجب تنگنای گسترده مالی در بخش صنعت است.»/متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
02.04.202507:46
🛑 نزول ایران در شاخص‌های توسعه/محمدرضا منجذب و ساینا باطبی

از توسعه تعاریف متعددی ارائه شده است. شاخص‌های توسعه مظاهر مختلفی از جمله سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی را در بر می‌گیرد که به هم مرتبط هستند و برای مثال با بررسی کشورهای توسعه یافته به این نتیجه می‌رسیم که معمولا ابتدا به توسعه‌ی اقتصادی و سپس سیاسی رسیده اند و کشورهای توسعه یافته در راستای تحقق تمام این ابعاد توسعه، برنامه ریزی و فعالیت کرده اند.

عموما وقتی صحبت از توسعه یافتگی می‌شود، شهروندان میزان آن را با میزان رضایتمندی خود از زندگی می‌سنجند که این رضایتمندی از زندگی می‌تواند از فاکتورهایی از جمله میزان سلامت، بهداشت، آموزش، شرایط اقتصادی و... سرچشمه بگیرد که با بررسی آمار و ارقام مرتبط به عنوان شاخص اندازه گیری توسعه و استفاده از شاخص‌های ترکیبی مانند توسعه انسانی می‌توانیم این تغییرات کیفی در خواسته‌های اقتصادی، نوع تولید، انگیزه‌ها و سازمان تولید را بررسی و مقایسه کنیم.

بر اساس گزارش جهانی شادی سال ۲۰۲۵ که کشورها را از نظر درک شهروندانش از میزان شاد بودن بررسی می‌کند، ایران از بین ۱۵۶ کشور مورد بررسی، رتبه‌ی ۹۹م جدول را دارا می‌باشد که این کمبود شادی در جامعه می‌تواند باعث کاهش بهره‌وری، رفاه در جامعه و رشد اقتصادی و به سبب آن، توسعه‌ی اقتصادی شود.

شاخص توسعه‌ی انسانی (HDI) که یکی از مهم‌ترین شاخص‌های ترکیبی برای سنجش میزان توسعه تحقق‌یافته در یک کشور است، میانگین وزنی سه معیار توان برخورداری از عمر طولانی توأم با سلامت ، توان معرفت اندوزی و کسب علم، و توان دسترسی به منابع و امکانات لازم برای برخورداری از یک سطح زندگی مناسب را به ما نشان می‌دهد و هرچه به عدد یک نزدیک‌تر باشد، از مطلوبیت بیشتری برخوردار است که ایران با نمره‌ی ۰.۷۸ رتبه‌ی ۷۸ را از ۱۹۳ کشوری که آمارشان در سال ۲۰۲۲ موجود بوده، کسب کرده است.
با توجه به این که شاخص توسعه انسانی ایران در تمامی سال‌ها از میانگین جهانی بالاتر بوده است، طبق دسته بندی سایت UNDP کشوری با توسعه انسانی بالا شناخته می‌شود. اما با کاهش این شاخص در سال‌های اخیر ایران و رشد توسعه جهانی، شاهد همگرایی نمودار HDI ایران و نمودار جهانی این شاخص و نزول ایران در شاخص توسعه انسانی هستیم.
با مقایسه HDI ایران با کشورهایی با شاخص توسعه انسانی مشابه، می‌توان به این نتیجه رسید که ایران در زیرشاخص امید به زندگی و متوسط سال‌های تحصیل عملکرد بهتری نسبت به عملکرد اقتصادی و درآمد ناخالص سرانه دارد.

با وجود تصویب برنامه‌های توسعه پنج ساله توسط مجلس شورای اسلامی و به اجرا در آمدن آنها از سال ۱۳۶۸ که در هر دوره کنترل نقدینگی و تورم را از مهم‌ترین سیاست‌های خود قرار می‌دهد، اما آمارها نشان می‌دهد که این برنامه‌ها از عملکرد پایداری برخوردار نبودند و به جز برنامه‌های سوم توسعه که متوسط رشد سالانه تورم در آن ۱۵.۹ درصد هدف گذاری شده بود و عملکردی ۱۴.۱ درصدی داشت، اهداف برنامه‌های توسعه‌ی دیگر محقق نشده است و تورم افسارگسیخته‌ی کشور در سال ۲۰۲۳ با ۴۴.۶ درصد، (درحالی که میانگین جهانی تورم در این سال ۵.۶ درصد بوده است) ایران را پنجمین کشور با بیشترین تورم قرار داده است.

رشد اقتصادی ۸ درصدی یکی از اهداف کمی برنامه‌های پنجم و ششم اقتصادی بوده است که در هیچ یک از سال‌های این دو برنامه (به جز سال ۱۳۹۵ و به دلیل رشد قابل توجه صادرات نفت) محقق نشده است و حتی متوسط رشد اقتصادی ایران طی سال‌های برنامه ششم، منفی ۰.۵ درصد بوده است.
سطح درآمد سرانه کشور برای سال ۲۰۲۱ به میزان تنها ۳.۴ درصد بالاتر از سال ۱۹۷۹ شده است. به عبارتی در طول ۴۲ سال تولید سرانه کشور تنها ۳.۴ درصد رشد داشته که به معنای متوسط رشد سالانه ۰.۰۸ درصدی می‌شود. در حالی که در اکثر برنامه‌های توسعه رشد اقتصادی ۸ درصدی هدف گذاری شده، اما در واقعیت تنها یک صدم از هدف گذاری ۸ درصدی سالانه تحقق یافته است. البته از سال ۱۹۹۴ روند رو به رشدی برای درآمد سرانه آغاز می‌شود که متاسفانه با شروع  تحریم‌ها از سال ۲۰۱۱ روند نزولی آغاز می‌شود. هرچند در دوره مذاکرات قبل و دوره خود برجام رشد اقتصادی تا حدودی مثبت می‌شود اما دوباره با خروج آمریکا از برجام و شروع تحریم‌ها روند نزولی درآمد سرانه مجدد آغاز می‌شود.

با توجه به این که لازمه‌ی دستیابی به توسعه‌ی اقتصادی، رشد اقتصادی است و در سال‌های اخیر، کشور به دلایل مختلفی از جمله رشد منفی بهره‌وری، رشد منفی تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، رشد ناکافی اشتغال کل، از این مسیر رشد اقتصادی فاصله گرفته و دستیابی به توسعه و محقق شدن هدف گذاری‌های توسعه‌ای را با مشکل جدی مواجه کرده است، نیازمند برنامه‌های توسعه‌ی فراگیر، دارای قابلیت اجرایی و ساز و کار خوداصلاحی، مشارکتی، منسجم و آینده نگر و مهمتر از همه تعامل بین الملی مناسب است. https://t.me/drmonjazeb
01.04.202513:13
🎥 دولت، هم بنگاه و هم مردم را فقیر کرد

▫️حمایت از رشد اقتصادی از طریق تثبیت اقتصاد کلان و تسهیل تجارت و حمایت از فقرا از طریق یارانه اجتماعی سیاست‌هایی است که دولت‌ها برای حمایت از جامعه انجام می‌دهند اما در ایران، این مسیر برعکس شده است و سیاست رفاهی از طریق فشار بر بنگاه در دستور کار بوده است. این موضوع به فقر و ناکارایی اقتصادی منجر شده است.

▫️این ویدئو، گزیده‌ای از ارائه دکترمسعود نیلی، دکترامینه محمودزاده و دکترعلیرضا ساعدی در همایش «چالش‌های صنعتی شدن ایران؛ از حکمرانی اقتصادی تا تحولات جهانی» است که به واکاوی سوالاتی درباره رشد اقتصادی صنعتی در ایران پرداختند.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد
02.04.202507:00
🔵 چطور آمریکا اقتصاد بین‌الملل را به سلاح تبدیل کرد؟

✍️ پروفسور #پل_کروگمن

پل کروگمن (Paul Krugman) استاد اقتصاد در دانشگاه گرجویت سنتر نیویورک است. او از سال ۲۰۰۰ به‌صورت مستمر برای نیویورک تایمز می‌نویسد. کروگمن، در سال ۲۰۰۸، موفق شد جایزۀ نوبل اقتصاد را به‌خاطر کارش در حوزۀ تجارت بین‌الملل و جغرافیای سیاسی از آن خود کند.

در قرن اخیر، هیچ کشوری به اندازۀ آمریکا جنگ برپا نکرده است، طوری که آمریکا را «کشوری همواره در حال جنگ» توصیف می‌کنند. بااین‌حال بعد از حمله به برج‌های تجارت جهانی و آغاز آنچه «جنگ علیه ترور» خوانده می‌شود، ماهیت این جنگ‌ها تفاوتی اساسی پیدا کرد. آمریکا که در گلوگاه تقریباً تمام مبادلات مالی و اطلاعاتی بزرگ جهان بود، شروع به کنترل و پایش گستردۀ این داده‌ها با اهداف امنیتی و نظامی کرد. حاصل اختراع سلاح کشتار جمعی جدیدی بود که بعدها علیه کشورهای مختلفی به کار بسته شد: «تحریم».

ایالات ‌متحده پس از حملات ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱ شروع به سرمایه‌گذاری روی این راه‌های جدید کرد. پیش از این، مقامات آمریکایی احتمالاً به دلیل ترس از اینکه نکند زیاده‌روی کنند، در زمینۀ اقتصاد، اعمال قدرت چندانی نمی‌کردند. اما مقامات به‌سرعت متوجه شدند که می‌توانند رد معاملات مالی اسامه بن لادن را بگیرند تا نقشه‌های این تروریست فاش شود و بدین‌ترتیب از نفوذ اقتصادی خود برای مختل‌کردن عملیات القاعده استفاده کنند. بنابراین، پس از حملۀ این گروه تروریستی، واشنگتن نگرانی‌های خود را کنار گذاشت. بدین‌ترتیب، هم نظارت اقتصادی و هم تحریم‌ها را گسترش داد.

برای سیاستگذاران، اِعمال این قدرت‌ها آسان بود. دلارهای مورداستفاده در معاملات بین‌المللی بسته‌های پول نقد نیستند، بلکه سپرده‌های بانکی هستند و تقریباً هر بانکی که چنین سپرده‌هایی را نگه می‌دارد بی‌شک با سیستم مالی ایالات متحده مرتبط است تا در صورت نیاز به خدمات بانک مرکزی ایالات متحده دسترسی داشته باشد. درنتیجه، بانک‌ها در سرتاسر جهان سعی می‌کنند نظر ایالات متحده را به خود جلب کنند، مبادا واشنگتن تصمیم بگیرد آن‌ها را از اقتصاد جهانی حذف کند. ماجرای کری لام نمونه‌ای از همین مسئله است؛ او رئیس اجرایی سابق هنگ‌کنگ بود که توسط دولت چین به این مقام منصوب شده بود. همان‌طور که فارل و نیومن نوشته‌اند، پس از اینکه ایالات متحده لام را به دلیل نقض حقوق بشر تحریم کرد، او قادر به دریافت حساب بانکی در هیچ جا، حتی در بانک‌های چینی هم نبود. باید به او پول نقد پرداخت می‌شد و انبوهی از پول را در محل اقامت رسمی خود نگه می‌داشت./متن کامل



🌐 کانال با اساتید اقتصاد
Увайдзіце, каб разблакаваць больш функцый.