Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Anand-Sergiu Donca avatar

Anand-Sergiu Donca

Idei, istorisiri și amănunte. Despre om, societate și nu numai. Corespondență culturală din „orașul oamenilor în palton
📰🇷🇴🏛️ #tineriiclasici
Рэйтынг TGlist
0
0
ТыпПублічны
Вертыфікацыя
Не вертыфікаваны
Надзейнасць
Не надзейны
Размяшчэнне
МоваІншая
Дата стварэння каналаСіч 30, 2022
Дадана ў TGlist
Жовт 14, 2024
Прыкрепленая група

Апошнія публікацыі ў групе "Anand-Sergiu Donca"

Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
Ieri s-au împlinit 108 ani de la nașterea marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti.

Asociația Tinerii Clasici, care s-a angajat să protejeze și să promoveze cultura română autentică, avându-l ca patron pe maestrul George Enescu (care a avut o relație deosebită cu Dinu Lipatti) și ca membru de onoare pe tenorul de renume internațional Ion Piso, având o importantă parte din activitatea noastră în domeniul muzicii clasice, se alătură demersului asociației Grafoart de a salva Casa Lipatti.

Motto-ul nostru e rostit de Enescu, care spunea: „Singurul progres care poate influența profund viitorul este cel care crește din trecut”. Tocmai de aceea avem o datorie față de înaintași, am primit o moștenire pe care trebuie să o ducem mai departe.

Semnați petiția pentru salvarea Casei Lipatti aici:

https://www.petitieonline.com/salvarea_casei_dinu_lipatti

În fotografie aveți scrisoarea de susținere adresată asociației Grafoart.

@tineriiclasici
Пераслаў з:
Savatie Baștovoi avatar
Savatie Baștovoi
Nu trebuie să ne revoltăm contra lumii, e destul să răbdăm revolta lumii contra noastră.
Пераслаў з:
Savatie Baștovoi avatar
Savatie Baștovoi
A pătruns adînc în noi duhul îndrăznelii, obrăzniciei, nerușinării, nesocotirii celuilalt. Ne jignim atît de ușor și nici nu simțim nevoia să ne cerem iertare. Sîntem bravi comentatori, mari luptători pentru dreptăți închipuite, dar cu prețul pierderii iubirii. Sfinții Părinți ziceau că a bate pe cineva pe umăr este o îndrăzneală. Ce să mai zicem noi, care ne batem peste cap?

Înainte de a apăra alte valori înalte, se cuvine să apărăm demnitatea celuilalt. În aceasta este începutul iubirii și cu asta ar trebui să înceapă orice învățătură.
Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
De ce să sprijini Tinerii Clasici? 🤔
https://tineriiclasici.ro/contact/

Într-un timp scurt și cu resurse limitate am reușit următoarele:

📰 Am lansat unica publicație culturală românească jună din Țară care promovează valori perene, românitatea și ortodoxia. În câteva luni am reușit să aducem Dascăli alături de noi să ne îndrume, am publicat zeci de articole în câteva luni, drept urmare Biblioteca Națională a României ne-a acordat un cod unic ISSN, fapt care o înscrie în bazele de date naționale și internaționale.

📚 Am citit împreună și am organizat lunar cenacluri culturale în care am discutat despre autori precum Constantin Noica, Mircea Eliade, Fiodor Dostoievski, Mircea Vulcănescu, Dimitrie Gusti, Mihai Eminescu ș.a.

👨‍🏫 Organizăm cursuri speciale cu Profesori și Profesioniști din diferite domenii.

🎙 Luăm interviuri unor mari personalități.

🏛 Lucrăm la Dosarul anual al Culturii și Educației din România și la Dosarul Tinerei Generații - documente cu caracter sintetic menite să descopere și să analizeze starea actuală a României în aceste domenii.

CE VREM SĂ FACEM:

🔜 Să organizăm concerte de muzică clasică, vernisaje de artă frumoasă, expoziții de fotografie, seri de film ș.a.
🔜 Să îngrijim locurile de veci ale marilor personalități române din cimiterele Bellu, Père-Lachaise, Montparnasse și nu numai.
🔜 Să dezvoltăm și să întreținem relații cu alte organizații și instituții din România și din străinătate, imperativ pentru consolidarea sentimentului de Generație.
🔜 Să organizăm conferințe publice, lansări de carte și dezbateri.
🔜 Să creștem numărul de membri și de resurse, pentru a ne face treaba cât mai bine.

🗝 Putem face aceste lucruri numai cu sprijinul vostru. Nu lăsați cei 3,5% din impozit să meargă la stat. Nu lăsați Tânăra Generație de izbeliște!

Sprijiniți cultura clasică și educația temeinică. Redirecționați cei 3,5% din impozit, completând formularul de aici: https://formular230.ro/tinerii-clasici.

Vă mulțumim! 🤗

@tineriiclasici
Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
Patrimoniul cultural național. Punct de vedere

Asociația Tinerii Clasici își exprimă profunda indignare și îngrijorare față de deteriorarea continuă a mecanismelor de protecție a patrimoniului cultural național. Furtul și deteriorarea unor artefacte neprețuite, precum tezaurul strămoșilor noștri daci, ridică întrebări serioase cu privire la gestionarea resurselor de patrimoniu în România și la măsurile de securitate implementate pentru protejarea tezaurului național, precum și întrebări legate de starea precară a muzeologiei și muzeografiei române, discipline lispite, astăzi, de elementul național și de orice coerență strategică. (...)

Tinerii Clasici consideră că protejarea patrimoniului nu trebuie să fie un obiectiv secundar, ci o prioritate națională. Propunem următoarele direcții urgente de acțiune:

1. Crearea unui fond național dedicat exclusiv protecției și conservării patrimoniului cultural. (...)

2. Introducerea standardelor internaționale de securitate. (...)

3. Stagii de pregătire pentru personal. (...)

4. Parteneriate cu organizații precum INTERPOL și UNESCO (...)

5. Monitorizarea pieței internaționale de artă. (...)

6. Înăsprirea pedepselor pentru traficul de bunuri culturale. (...)

7. Reglementarea strictă a exportului temporar. (...)

8. Crearea unui registru digital național. (...)

9. Scanarea 3D a artefactelor importante. (...)

10. Rapoarte publice periodice. (...)

Pentru a citi întregul comunicat, problemele identificate și soluțiile propuse, accesați următorul link:
https://tineriiclasici.ro/patrimoniul-cultural-national-punct-de-vedere/

@tineriiclasici
Пераслаў з:
Savatie Baștovoi avatar
Savatie Baștovoi
Pentru cei care apreciază în greutatea aurului valoarea artefactelor dacice furate în Olanda trebuie să spunem că prada de război dusă de Traian din Dacia a fost 2000 tone de aur și 4000 tone de argint, corespondentul venitului Imperiului Roman pe 30 de ani. Întors la Roma, Traian a oferit cîte 2000 de sesterți tuturor cetățelilor romani, echivalentul a 500 de denari de argint - plata pentru 500 de zile pentru un zilier. Pe lîngă prada de aur și argint, Traian a vîndut în robie circa 500.000 de daci.

Coiful, cu greutatea de 770 grame, este mai ușor decît brățările care au peste 900 grame fiecare.

Cîteva amănunte nediscutate cu referire la soarta pieselor antice din lumea întreagă. Există sute de case de licitații în lume care vînd legal astfel de piese. Statul român a recuperat recent mai multe piese dacice cumpărîndu-le de la case de licitații occidentale. Aceste informații sînt publice și sînt prezentate ca o izbîndă, de unde se înțelege că statul român nu are pîrghiile legale necesare pentru a confisca piese declarate furate ajunse la o licitație occidentală.

Apropo, brățara a mai fost furată o dată :)

Se vede că, cu adevărat, românul, dar mai cu seamă aurul românesc, la Rîm se trage...
Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
Vă invităm la primul cenaclu cultural Tinerii Clasici din anul 2025. Pentru a descoperi împreună elemente din gândirea românească, în această perioadă cuprinsă între Ziua Culturii Naționale și Ziua Unirii Principatelor vom citi sinteza teoriei eminesciene a selecției negative a elitelor, pentru a ne întâlni apoi la cenaclul de sâmbătă.

Înscrieri, aici:
https://forms.gle/oGhcAM65nu8Qi3wa9

Pentru mai multe amănunte legate de activitatea noastră, vă invităm pe site-ul și publicația noastră:
www.tineriiclasici.ro

@tineriiclasici
Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
O sută șaptezeci și cinci de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

„Eminescu nu trebuie sacralizat pe dinafară, nici cu obstinația cu obstinația oarbă a unui instinct. El nu trebuie să devină o prezență mitică sau simbolică de invocat sau evocat la început de an sau la început de vară.

De acest foarte mare poet și de această foarte înaltă conștiință se cuvine să ne apropiem purificați de stătutul și de greșitul către care ne trage lenea intelectuală, prostul gust, complexele și fanatismul obtuz.

Să le punem în loc truda unei mai bune cunoașteri, rigoarea demersului, exigențele gustului, căci sunt atâtea de făcut în acest sens.”

(Petru Creția, în 1992, despre Mihai Eminescu)

https://www.youtube.com/watch?v=dnYhLwCpM0w

@tineriiclasici
Feminismul nu poate înțelege relația dintre femeie și bărbat decît în mantra Revoluției franceze, care a ucis atît de mulți oameni: Liberté, égalité, fraternité.

Francezii pînă în ziua de astăzi se definesc astfel. La ei, precum și în toată lumea astăzi, libertatea nu e libertate dacă nu e în țîțele goale (scuzați franceza) și dacă nu calcă pe cadavre.

În imagine e tabloul lui Delacroix, expus azi la loc de cinste, la Luvru. La Liberté guidant le peuple - aia e libertatea care „ghidează” poporul, acela e reperul, modelul, idealul...
Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
„Cugetătorii voitori de bine au datoria, fie că pot comunica real cu oamenii mai conștienți din sânul acelor mișcări, fie că sunt categoric respinși de ei, să mărturisească întotdeauna adevărul întreg. Chiar dacă rostirile lor pot deveni antipatice maselor pline de energie stimulate de mituri.

Imperativul etic poruncește mărturisirea adevărului, oricât de mare ar fi dezacordul dintre adevărurile spiritului și fenomenele unui moment istoric. Dar această mărturisire nu trebuie să posede un caracter agresiv, sau suficient, sau, mai ales, interesat. Cum nici să constituie o dogmatică artificială, care să nesocotească realitățile și nevoile maselor sau ale majorității unei colectivități, sau măcar vreo coloratură de zeflemea negativă de care întreaga lume s-a săturat.”

Petru Comarnescu, Dezacordul dintre adevărurile spiritului și fenomenele prezentului,
articol publicat inițial în Revista de arte, litere și filosofie Criterion din 15 octombrie 1934,
republicat în Revista de cultură, artă și științe Tinerii Clasici, ca articol-manifest al tinerilor clasici, la rubrica Toate-s vechi și nouă toate.

Citiți întregul articol aici:
https://tineriiclasici.ro/dezacordul-dintre-adevarurile-spiritului-si-fenomenele-prezentului/

@tineriiclasici
Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
„Nu poți să clădești nimic durabil fără principii. Or, acestea nu se schimbă cu timpul, ci rămân un reper, indiferent de vremuri.”

Profesorul Nicolae Popa

Citiți ultimul interviu cu domnul profesor aici:
https://tineriiclasici.ro/pe-scrinul-de-cristal-al-principiilor-interviu-cu-profesorul-nicolae-popa-i/

@tineriiclasici
Părinții mei, care proveneau fiecare din familie de preoți ortodocși, se rugau cu ardoare şi plecau deseori la mănăstiri pentru a-I cere Domnului să le trimită copilul mult dorit. Ruga lor s-a împlinit în anul 1881... Iată-mă de două ori pecetluit, ca om al gliei și ca mistic.

- George Enescu.

@tineriiclasici

Рэкорды

14.02.202523:59
193Падпісчыкаў
10.10.202423:59
0Індэкс цытавання
28.03.202515:24
13Ахоп 1 паста
07.03.202510:27
13Ахоп рэкламнага паста
28.03.202515:24
38.46%ER
05.04.202523:59
6.84%ERR

Развіццё

Падпісчыкаў
Індэкс цытавання
Ахоп 1 паста
Ахоп рэкламнага паста
ER
ERR
ЛИСТ '24ГРУД '24СІЧ '25ЛЮТ '25БЕР '25КВІТ '25

Папулярныя публікацыі Anand-Sergiu Donca

Пераслаў з:
Tinerii Clasici avatar
Tinerii Clasici
Ieri s-au împlinit 108 ani de la nașterea marelui pianist și compozitor român Dinu Lipatti.

Asociația Tinerii Clasici, care s-a angajat să protejeze și să promoveze cultura română autentică, avându-l ca patron pe maestrul George Enescu (care a avut o relație deosebită cu Dinu Lipatti) și ca membru de onoare pe tenorul de renume internațional Ion Piso, având o importantă parte din activitatea noastră în domeniul muzicii clasice, se alătură demersului asociației Grafoart de a salva Casa Lipatti.

Motto-ul nostru e rostit de Enescu, care spunea: „Singurul progres care poate influența profund viitorul este cel care crește din trecut”. Tocmai de aceea avem o datorie față de înaintași, am primit o moștenire pe care trebuie să o ducem mai departe.

Semnați petiția pentru salvarea Casei Lipatti aici:

https://www.petitieonline.com/salvarea_casei_dinu_lipatti

În fotografie aveți scrisoarea de susținere adresată asociației Grafoart.

@tineriiclasici
Пераслаў з:
Savatie Baștovoi avatar
Savatie Baștovoi
25.03.202515:43
Nu trebuie să ne revoltăm contra lumii, e destul să răbdăm revolta lumii contra noastră.
Увайдзіце, каб разблакаваць больш функцый.