Notcoin Community
Notcoin Community
Whale Chanel
Whale Chanel
Proxy MTProto
Proxy MTProto
Notcoin Community
Notcoin Community
Whale Chanel
Whale Chanel
Proxy MTProto
Proxy MTProto
مطالعات اسلامی | Islamic Studies avatar

مطالعات اسلامی | Islamic Studies

کانال مطالعات اسلامی وابسته به مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی (Clisel)
تارنما:
Clisel.com
شناسه ما در پیام‌رسان بله و ایتا
@islamic_studies

ارتباط با ادمین:
@aa_faz
TGlist 评分
0
0
类型公开
验证
未验证
可信度
不可靠
位置
语言其他
频道创建日期Лист 19, 2015
添加到 TGlist 的日期
Січ 25, 2025

记录

13.05.202523:59
1.9K订阅者
19.04.202523:59
200引用指数
12.05.202522:38
285每帖平均覆盖率
12.05.202522:38
270广告帖子的平均覆盖率
15.04.202511:44
5.60%ER
12.05.202522:38
15.01%ERR
订阅者
引用指数
每篇帖子的浏览量
每个广告帖子的浏览量
ER
ERR
ЛЮТ '25БЕР '25КВІТ '25ТРАВ '25

مطالعات اسلامی | Islamic Studies 热门帖子


🔵 در جست‌وجوی راه حل سوم: «عینیت و بی‌طرفی در مطالعات اسلامی»

🔵معرفی نخستین مدرسهٔ بهاری انعکاس (حضوری و آنلاین) | اردیبهشت ۱۴۰۴

مسألۀ شگفت و پرتکراری که امروزه در تحقیقات جدید مطالعات اسلامی بسیار به چشم می‌خورد-از جمله در برخی تحقیقاتی که در همین کانال انعکاس بازتاب داده شده- این است که چرا محققان دربارۀ یک موضوع مشخص با داده‌های کمابیش یکسان، به نتایج کاملا متفاوت و بعضا متضادی می‌رسند. آیا این اتفاق طبیعی است؟ اگر بله، کدام نتیجه به امر واقع نزدیک‌تر است؟ اگر نه، مشکل کجاست؟ آیا مشکل از تعصب یکی از طرفین است؟ اصلا آیا می‌توان بی‌طرف بود و بی‌طرفانه به واقعیت‌های تاریخی نزدیک شد؟ اگر بله، چه طور؟

دغدغۀ اصلی هر محقق تاریخ اسلام این است که در تاریخ اسلام واقعا چه اتفاقی افتاده است. تمام روش‌های تاریخی-انتقادی به این امید بسط داده شده‌اند تا افراد با رویکردهای مختلف بتوانند بر روی استنتاج‌های خود، با هم تفاهم کنند. به همین خاطر در رویکردهای مرسوم تاریخی-انتقادی، اصرار بر آن است که هیچ پیش‌فرض الهیاتی مفروض گرفته نشود، منابع معاصرِ یک رویداد به منابع متاخرتر ترجیح داده شود، منابع غیراسلامی به مثابۀ «منابعی بی‌طرف» و تحقیقاتِ با برچسب «تاریخی-انتقادی»، به مثابهٔ «تحقیقاتی بی‌طرف» انگاشته شود.

اما تحقیقات انتقادی سال‌های اخیر، از این واقعیت تکان‌دهنده پرده برداشت که بسیاری از منابع معاصر و بیرونی (غیر اسلامی)، مملو از سوگیری‌ها و برداشت‌های ذهنی، ناقص و مغرضانه هستند و نمی‌توان اصلی جهان‌شمول مبنی بر ترجیح منابع بیرونی و معاصر را مفروض گرفت.

همچنین مطالعات انتقادی دهۀ ۶۰ میلادی و به تبع آن، تأملات ادوارد سعید دربارۀ مطالعات «استشراقی» نیز، این دغدغه را بیش از پیش پررنگ کرد که مختصات خود پژوهشگر و جایگاه او، چه طور در نتایج تحقیقاتش موثر است. با این وصف، آیا می‌توان به تحقیقات غربی به مثابۀ «تحقیقات بی‌طرفانه» امید بست؟ از آن طرف، آیا کنار گذاشتن تمام تحقیقات جدید و رجوع به سنت اسلامی به مثابۀ «تنها برداشت اصیل»، ممکن و مطلوب است و بازگشت به عقب نیست؟
آیا باید به دنبال راه سومی بود؟

علاوه بر این، گذر زمان نشان داد ادعای «کنارنهادن پیش‌فرض‌های الهیاتی»، معمولا راهگشا نبوده و حتی بعضا رهزن بوده است. چرا که تأملات تحلیلی دقیق نشان داده که از طرفی روش‌های تاریخی-انتقادی نیز عاری از پیش‌فرض نبوده و از طرف دیگر، صرف پیش‌فرض داشتن نیز مانع نزدیک شدن به واقعیت نیست. اما همچنان مهم است بدانیم در یک مطالعۀ تاریخی-انتقادی: چگونه می‌بایست برای تغییر پیش‌فرض‌ها گشوده بود؟ چه نوع پیش‌فرض‌هایی را کجا باید کنار گذاشت و کجا نباید نگران بود؟ منابع معاصر و بیرونی، کجا ارزش بیشتری دارند و کجا بی‌ارزش هستند؟

🔴 انعکاس، با مشارکت گروه فلسفه علم دانشگاه شریف، مدرسۀ بهاری پیشِ رو را طراحی کرده تا این مناقشات را روایت کند و مسیر حرکت به سوی راه‌حل(های) سوم را نشان دهد و جعبه‌ابزاری مفهومی برای کاربست این ملاحظات در مطالعات اسلامی به دست دهد.

تجربهٔ پیشین ما در انعکاس و نیز پژوهش‌های اخیر نیز این را نشان می‌دهند که صرف آشنایی با روش‌شناسی‌های مختلف، بدون داشتن نقشه‌ای کلی از مبانی مفهومی آن‌ها چندان موثر نیست. ارائه‌ها و کارگاه‌های مدرسۀ بهاری انعکاس به این منظور طراحی شدند تا این نقشه را به دست پژوهشگران و خوانندگان مطالعات اسلامی بدهد و آن‌ها را از نزدیک با این چالش‌ها و مدل‌های جدید آشنا سازد.

🔵 در مدرسۀ بهاری امسال، ۲۰ ساعت ارائۀ آموزشی به همراه دو فعالیت کارگاهی برنامه‌ریزی شده است:

🔵در بخش آموزشی، ۱۰ استاد و پژوهشگر برجسته داخلی و بین‌المللی در سه محور موضوعی به ارائه می‌پردازند که فهرست عناوین این ارائه‌ها در پوستر بالا آمده است.

🔵در بخش کارگاهی، مخاطبین در گروه‌هایی تقسیم‌بندی می‌شوند که تمرکز آن مصداق یا اثری شاخص مربوط به یکی از محورهای دوره است. محتوا‌ها همراه با اطلاعات کتاب‌شناختی مربوط به هر پنل از پیش به صورت دفترچه و کتابِ ترجمه شده، در اختیار مخاطبین قرار می‌گیرد. شرکت‌کنندگان با انتخاب محور مورد علاقه‌شان، با تمرکز بر یک اثر شاخص در آن حوزه، در یک فعالیت مناظره‌ای یا هم‌تایانشان از گروه‌های دیگر شرکت خواهند کرد.

🎓 برای کسب اطلاعات بیشتر به کتابچه راهنمای مدرسه رجوع کنید.

🗓 چهارشنبه و پنج‌شنبه و جمعه ، ۳، ۴ و ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ | از ساعت ۸ تا ۱۸ به وقت تهران در دانشگاه صنعتی شریف

🎓 تخفیف ویژۀ دانشجویی
📄 اعطای گواهی
🌐 برگزاری جلسات مجازی در Zoom
👥 شبکه‌سازی و تعامل علمی
📍 امکان نگه‌داری از کودکان

مهلت ثبت‌نام: تا ۳۱ فروردین ۱۴۰۴


🌐 برای ثبت‌نام به وب‌سایت مدرسه مراجعه کنید یا به @Inekas_admin پیام بدهید.

#رویداد_انعکاس
🔵@Inekas
16.04.202516:35
📚 #معرفی_مجله

🔺مجله بین‌المللی اسلام در آسیا: دین، فرهنگ‌ها، تاریخ‌ها، پیوندها

🔺 International Journal of Islam in Asia: Religion, Cultures, Histories, Connections


مجله بین‌المللی اسلام در آسیا: دین، فرهنگ‌ها، تاریخ‌ها، پیوندها (IJIA) یک نشریه علمی-پژوهشی با داوری همتا است که پژوهش‌های مرتبط با اسلام و مسلمانان در قاره آسیا و همچنین جوامع آسیایی دور از وطن (دیاسپورا) را به چاپ می‌رساند. این مجله بستری برای کاوش در جلوه‌های گوناگون اسلام آسیایی و فرهنگ‌ها، تاریخ‌ها و ارتباطات مسلمانان در سراسر این قاره پهناور فراهم می‌کند. این مجله با بهره‌گیری از رویکردهای میان‌رشته‌ای، حوزه‌های گوناگونی چون تاریخ، انسان‌شناسی، مطالعات دینی، مطالعات اسلامی، مطالعات فرهنگ مادی، تاریخ هنر، جامعه‌شناسی و مطالعات جنسیت را گرد هم می‌آورد.

مجله بین‌المللی اسلام در آسیا
از رویکردهای میان‌رشته‌ای به موضوعات که دیدگاه‌ها و روش‌های نو در مطالعه اسلام‌ها در آسیا – چه در سطح فرامنطقه‌ای و چه در مقیاس‌های بسیار محلی از نظر دامنه و تأثیر – ارائه می‌‌کند، به‌ویژه استقبال می‌کند از جمله: آیین‌ها و مناسک عبادی، جهانی‌شدن و پیوندهای فرامنطقه‌ای، پویایی‌های روابط میان‌دینی، جنسیت، فرهنگ‌های ادبی و نسخ خطی، فرهنگ‌های مادی و حسی، فضا و مکان، شیوه‌های اجرایی و نمایشی، مکاتب و شاخه‌های مختلف کلامی و فقهی، و همچنین جنبش‌های ایدئولوژیک و اصلاحی.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
05.05.202509:36
📣 #رویداد #فراخوان_مقاله #CfP

🔺فراخوان مقاله: همایش بین‌المللی «شعر و دانش: تولید و انتقال دانش در شعر عربی (۱۱۰۰-۱۸۰۰)» 🔺

🔺 CfP: International Conference "Poetry and Knowledge 🔺

🔹 موسسه مطالعات عربی و اسلامی (دانشگاه مونستر) | ۲۰-۲۲ نوامبر ۲۰۲۵ 🔹

موسسه مطالعات عربی و اسلامی در دانشگاه مونستر (آلمان) قصد دارد در روزهای ۲۰ تا ۲۲ نوامبر ۲۰۲۵ (آبان ۱۴۰۴) همایشی بین‌المللی با موضوع «شعر و دانش: تولید و انتقال دانش در شعر عربی (۱۱۰۰-۱۸۰۰)» برگزار کند و بدین منظور از عموم علاقه‌مندان برای ارسال تحقیقات خود دعوت کرده است.

در توضیحات این فراخوان آمده است:

در جوامع اسلامی پیشامدرن، شعر از قالب‌های ادبی اصلی انتقال و گسترش دانش بود. ردپای شعر را می‌توان در تمام عرصه‌های دانش، از علوم قرآنی، فقه، دستور زبان، بلاغت و الهیات گرفته تا جبر، کیمیا، نجوم، طالع‌بینی، کشاورزی، آشپزی، تاریخ، جغرافیا، منطق و بسیاری دیگر از حوزه‌های معرفت، مشاهده کرد. هزاران نسخه از اشعار نام‌آشنای عربی که در خدمت آموزش و انتقال دانش بوده‌اند، در کتابخانه‌های جهان نگهداری می‌شوند. با این حال، تنها تعداد اندکی از این اشعار دقیق بررسی شده است و بسیاری دیگر همچنان در پرده ابهام مانده است.

با وجود پژوهش‌های اندک در این زمینه، درباره اشعاری که امروزه «تعلیمی» خوانده می‌شوند فرضیاتی کلی شکل گرفته است: این اشعار غالباً در بحر رجز سروده شده، با هدف مشخص انتقال مجموعه‌ای معین از دانش، به زبانی ساده و برای سهولت حفظ تنظیم شده‌اند و از منظر ادبی ارزش چندانی ندارند. برخی پژوهشگران بر این باورند که سادگی زبان در این اشعار، آگاهانه و برای برجسته‌سازی محتوا انتخاب شده است. برخی، دامنه وسیعی از مضامین شعری را در این دسته می‌گنجانند (خلوشی ۱۹۹۰)؛ در حالی که برخی دیگر با تعریفی محدودتر، می‌کوشند میان شعر «تعلیمی» و شعر «ناب» تمایز قائل شوند (ون گلدر ۱۹۹۵، ۲۰۰۷، ۲۰۱۱). بنابراین، پژوهش‌های پیشین عمدتاً بر جنبه‌های صوری و ژانری شعر ـ که اغلب ناظر بر انتقال دانشی غیر ادبی است ـ تمرکز داشته‌اند. در مقابل، به فرآیند تولید، انتقال و اشاعه دانش در شعر، کمتر پرداخته شده است.

همایش ما با این پرسش آغاز می‌شود: شاعران برای تولید، انتقال و گسترش دانش از طریق شعر، از چه روش‌ها و راهبردهایی بهره می‌گیرند؟ این راهبردها می‌تواند شامل ساختار و چینش شعر، انتخاب وزن، صنایع ادبی، جنبه‌های صوتی و اجرایی و کاربرد واژگان تخصصی باشد. امید داریم که این تغییر رویکرد، ما را از نگاه سطحی به این اشعار به عنوان «شعری عاری از تظاهر ادبی» فراتر برده و تحلیلی جامع از ویژگی‌های سبکی، ساختاری و کارکردی آنها را فراهم آورد.

بر این اساس، به بحث و بررسی حول موضوعات و پرسش‌های زیر می‌پردازیم:

انتقال دانش: چه گونه دانشی در قالب شعر جاری می‌شود و شاعران از چه راهکارهایی برای ساماندهی و انتقال این دانش بهره می‌برند؟
محتوای دانش: آیا دانشی که قرار است از طریق شعر منتقل شود، در این دگردیسی دستخوش تغییر می‌شود؟ رابطه میان تبدیل نثر به شعر و محتوای دانش چیست؟
شاعران و زمینه‌ها: این اشعار را چه کسانی، برای چه کسانی و در چه بسترهایی سروده، خوانده، نقل کرده یا شرح داده‌اند؟
جنبه‌های صوری و سبکی: ساختار این اشعار چگونه است؟ چه وزن‌ها، صنایع ادبی و عناصر موسیقایی در آنها به کار رفته است؟ نقش اجرا و دریافت شعر چیست؟ احساسات چه رابطه‌ای با جنبه‌های عقلانی دانش دارد؟
کارکرد و هدف: کارکردهای این اشعار چیست؟ از کجا می‌دانیم که هدف آنها انتقال دانش بوده است و چه اهداف دیگری را می‌توان برای آنها متصور شد؟
بازاندیشی نظری: چه دیدگاه‌هایی درباره نقش و تأثیر شعر در انتقال دانش را می‌توان از خود متون یا منابع مرتبط با آنها استخراج کرد؟

علاقه‌مندان به شرکت در همایش، باید چکیده مقاله خود (حداکثر ۵۰۰ کلمه) و یک رزومه مختصر (حداکثر ۳۰۰ کلمه) را در قالب یک فایل تا تاریخ ۱ ژوئن ۲۰۲۵ به ناتالی کرانایس (n.kraneiss@uni-muenster.de) ارسال کنند. پذیرش یا عدم پذیرش مقالات تا پایان ژوئن ۲۰۲۵ اعلام خواهد شد.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی
@islamicstudies
10.05.202514:29
📚 #معرفی_کتاب #تازه‌های_نشر

🔺تغییر رژیم: افق‌های نو در هنر و فرهنگ بصری اسلامی

🔺 Regime Change: New Horizons in Islamic Art and Visual Culture

👈🏻 ویراستاران: Christiane Gruber and Bihter Esener
👈🏻 ناشر:  Ginko
👈🏻 سال انتشار : (2024)
👈🏻شابک: 9781914983139

معرفی ناشر

مقالات این کتاب، شماری از رژیم‌های فکری و روندهای متغیر را که زمینه‌ساز تاریخ هنر اسلامی است، واکاوی می‌کند. نویسندگان با پژوهش‌های تازه، به کاوش اهداف حامیان هنر، کنشگری هنرمندان، و واکنش آنان به میراث هنری گذشتگان می‌پردازند و بدین‌سان، آثار هنری و بناهای تاریخی را در زمینه‌های تاریخی، اجتماعی و هنری خود جای می‌دهند.

آنابل ته گالوپ، دمیتری بوندارف، و اومبرتو بونجیانینو درباره‌ی تأثیر تحولات سیاسی و دودمانی بر چگونگی تولید قرآن در سوماترا، شبه‌جزیره‌ی مالایا، بورنو، و مراکش به بحث می‌پردازند. کورین مولمن، به بررسی دگرگونی نقش و جایگاه طراحان و بافندگان ابریشم در خراسان عهد پسامغول می‌پردازد. لیسا گولومبک، میکل شنیون، و فرشید امامی، هنر و معماری صفوی را کاویده، بر ویژگی‌های مادی و حسی شماری از کاشی‌های طاقی با صحنه‌های روایی، گلدان‌هایی با نقاشی‌های ظریف، و ساعت‌های میدان نقش جهان اصفهان قرن هفدهم تمرکز می‌کنند. تغییر رژیم از رهگذر تغییرات فناورانه نیز رخ می‌دهد، و اولریش مارزولف و یاسمین گنچر به این پرسش می‌پردازند که ظهور عکاسی و روش‌های تازه‌ی چاپ، تولید، تبادل، و انتقال تصاویر را در ایران و ترکیه چگونه شکل داده است.

فهرست مطالب
۱) هنر اسلامی در هزاره‌ی سوم: از رژیم‌ها تا افق‌ها؛ کریستین گروبر و بیهتر اسنر
۲. سیر هنر نسخه‌نگاری: سبک «هندسی مهاجران سولاوسی» در تذهیب قرآن؛ آنابل ته گالوپ
۳) رژیم‌های متغیر، تغییر شکل نسخه‌های خطی: ناپدید شدن قرآن‌های حاشیه‌نویسی‌شده در بورنو؛ دمیتری بوندارف
۴) وقف مجدد قرآن‌های موحدی در دوران مرینیان اولیه (ح. ۱۲۵۰–۱۳۰۰ م.)؛ اومبرتو بونجیانینو
۵) امضای بافنده؟ تقسیم کار در تولید پارچه‌های ابریشمی لامپاس؛ کورین مولمن
۶) منظرگاه‌ها: مواجهه با یک طاق کاشی‌کاری صفوی متأخر؛ لیسا گولومبک
۷) تأویل یک گلدان صفوی متأخر: میان ماده، شیء و تصویر؛ میکل شنیون
۸) حس زمان و صدا در اصفهان صفوی: ساعت‌های میدان نقش جهان؛ فرشید امامی
۹) چاپ سنگی و تأثیر آن بر هنر تصویرگری در ایران؛ اولریش مارزولف
۱۰) مصطفی کمال، عکاسی و تصویر در رسانه‌های ترکیه‌ی دهه‌ی ۱۹۲۰؛ یاسمین گنچر

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
12.05.202507:30
🎞 #عکس #تاریخ #تصویر_ایران #اختصاصی

🔹فیضیه


تصاویری از شهر قم در دسامبر سال ۱۹۸۵ میلادی.

🔖 این تصاویر را «ایدیت موبک» (۱۹۳۷-۲۰۱۷) عکاس فرانسوی در اثنای سفر به ایران ثبت کرده است و مناظری از مباحثه‌ی طلاب در مدرسه‌ی فیضیه، اعزام داوطلبان به جبهه‌ی جنگ، و سوگواری زنان بر سر مدفن یک شهید را به تصویر می‌کشد.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@islamicstudies
12.05.202506:53
📣 #رویداد #فراخوان_مقاله #CfP

🔺 فراخوان مقاله: همایش آنلاین «اسلام و هوش مصنوعی: چالش‌ها و فرصت‌ها» 🔺

🔺 CfP: The 54th Annual Conference of NAAIMS: “Islam and AI: Challenges and opportunities”🔺

🔹انجمن مطالعات اسلامی و مسلمانان آمریکای شمالی و سامانه زوم | ۲۰ نوامبر ۲۰۲۵ 🔹

انجمن مطالعات اسلامی و مسلمانان آمریکای شمالی (NAAIMS) قصد دارد در روز پنج‌شنبه ۲۰ نوامبر ۲۰۲۵ پنجاه و چهارمین همایش سالانه‌ی خود را با موضوع «اسلام و هوش مصنوعی: چالش‌ها و فرصت‌ها» به صورت آنلاین برگزار کند و بدین منظور از عموم محققان برای ارسال آثار دعوت کرده است.

در توضیحات این فراخوان آمده است:

فناوری اطلاعات، به معنای عام، شیوه‌های ارائه، حفظ، بازیابی و اشتراک‌گذاری اطلاعات را در بر می‌گیرد. همان‌گونه که کاغذ و رواج کتاب در قرن نهم، انقلابی در ثبت و انتقال دانش از حالت شفاهی/شنیداری به نوشتاری ایجاد کرد و اختراع چاپ در قرن پانزدهم گسترش دانش مکتوب را به دنبال داشت، امروزه فناوری دیجیتال و اینترنت، دریچه‌ای بی‌بدیل به دنیای اطلاعات و اندیشه‌ها گشوده است. حال، هوش مصنوعی در حال دگرگون‌سازی پژوهش و تولید محتوا است. این همایش به بررسی چالش‌ها، فرصت‌ها و مسئولیت‌های ناشی از ظهور هوش مصنوعی در مطالعات اسلامی و فرهنگ مسلمانان می‌پردازد.

برای فهم تأثیر بالقوه‌ی هوش مصنوعی بر مطالعات اسلامی، لازم است سازوکار تضمین «اعتبار» دانش دینی در فرآیند انتقال چند قرنی آن، از قرن هفتم میلادی بررسی شود. این سنت دیرینه که در «اسناد» متجلی است، پشتوانه‌ی تاریخی میراث و دانش اسلامی را حفظ کرده است. آیا هوش مصنوعی این شیوه‌ی روایت را دگرگون خواهد کرد؟ آیا هوش مصنوعی با توانایی‌های زبانی و خلاقیت بی‌نظیرش، می‌تواند به مرجعیتی دینی بدل شود و باورها و اعمال اسلامی را دستخوش تغییر سازد؟

چنانچه داده‌های دیجیتالی ذخیره‌شده در پایگاه داده‌های هوش مصنوعی درباره‌ی دانش فرهنگی و قومی یک ملت، نادرست باشد، آیا ممکن است هوش مصنوعی تاریخ آن ملت را برای نسل‌های آینده تحریف کند؟ به علاوه، اگر هوش مصنوعی جنبه‌های تاریخی فرهنگ یک قوم، مانند دین و زبان را نادیده بگیرد، آیا تاریخ حقیقی آن فرهنگ دستخوش فراموشی یا تحریف خواهد شد؟

از اساتید محترم علوم انسانی، اجتماعی و علوم پایه دعوت می‌شود تا مقالات خود را در محورهای متنوع ذیل به این همایش ارائه کنند. از جمله موضوعات پیشنهادی عبارت است از:

🔸اعتبار مرجعیت دینی در اسلام: علما و هوش مصنوعی
🔹آیا می‌توان توسعه‌ی الگوریتم‌های هوش مصنوعی را با معیارهای اخلاقی اسلام همسو نمود؟
🔸آموزش هوش مصنوعی با استفاده از منابع اسلامی کلاسیک
🔹دقت و مسئولیت‌پذیری در به‌کارگیری هوش مصنوعی برای پژوهش در حوزه‌ی مطالعات اسلامی
🔸تضمین صحت محتوای تولید شده با هوش مصنوعی درباره‌ی اسلام و مسلمانان
🔹فرصت‌ها و چالش‌های استفاده از هوش مصنوعی به‌عنوان دستیار آموزشی در مطالعات اسلامی
🔸سنجش گستردگی، ژرفا و دقت دانش هوش مصنوعی درباره‌ی اسلام
🔹بررسی هژمونی و سوگیری‌های فرهنگی در هوش مصنوعی
🔸هوش مصنوعی، اخلاق و معنویت

متقاضیان باید چکیده مقاله (۲۵۰ کلمه) خود را تا تاریخ ۱۱ ژوئیه ۲۰۲۵ به آدرس conferences@naaims.org ارسال کنند. چکیده مقاله باید شامل عنوان، نام کامل نویسنده، اطلاعات تماس و جایگاه دانشگاهی باشد. ثبت‌نام اولیه‌ی آنلاین برای شرکت‌کنندگان الزامی است. (لینک Zoom در وب‌سایت همایش قرار خواهد گرفت).

برای اطلاع از جزئیات این فراخوان اینجا کلیک کنید.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی
@islamicstudies
07.05.202514:37
📚 #معرفی_کتاب

🔺هنر ایرانی: تصویرگری در گستره‌ی اوراسیا

🔺 Persian Art: Image-making in Eurasia

👈🏻 ویراستار: Yuka Kadoi
👈🏻 ناشر:  Edinburgh University Press
👈🏻 سال انتشار : (2017)
👈🏻شابک: 9781474411158

معرفی ناشر

این کتاب مصور، خواننده را به سفری تصویری در جهان هنر ایرانی می‌برد و غنای بی‌بدیل آن را در عرصه‌های فرم، ماده و تکنیک به نمایش می‌گذارد. نه پژوهشگر هنر در این کتاب، ابعاد گوناگون هنر، معماری و فرهنگ مادی حوزه تمدنی ایرانی را – از غرب آسیا و آناتولی گرفته تا آسیای مرکزی، جنوبی، شرقی و حتی اروپا – کاویده و بررسی کرده‌اند. هر فصل، نقش فرهنگ بصری را در شکل‌گیری، تأثیرگذاری و دگرگونی زیبایی‌شناسی منحصربفرد ایرانی در دوره‌های مختلف تاریخی، از ایران پیش از اسلام تا عصر حاضر، با نگاهی به زمینه‌های تاریخی، مذهبی و علمی آن واکاوی می‌کند.

ویژگی‌های کتاب:
▪️این کتاب گسترش فرهنگ بصری ایرانی را در پهنه‌ی وسیعی از آسیا، از کرانه‌های اقیانوس هند تا سواحل مدیترانه، به تصویر می‌کشد.
▫️آثاری با رسانه‌های متنوع، از تصویرگری نسخه‌های خطی و اشیاء هنری جابه‌جاپذیر گرفته تا سنت‌های معماری، فناوری ساختمان، علوم، خوشنویسی و فرش، از دوره ساسانی/اوایل اسلام تا دوران معاصر، را بررسی می‌کند.
▪️پژوهش‌های جدید و بدیع متخصصانی از حوزه‌های مختلف علمی درباره فرهنگ بصری ایرانی، همچون موزاییکی رنگارنگ، در این کتاب گرد هم آمده است.
▫️این کتاب هنر ایرانی را به عنوان پدیده‌ای فراملی، با سبک، شمایل‌نگاری، کارکرد و معنایی کمابیش یکپارچه، به مخاطب معرفی می‌‌کند.

فهرست مطالب:
۱) فرهنگ بصری ایران بزرگ: نمونه‌هایی از هنر کوشانی-ساسانی؛ جودیت آ. لرنر
۲) سرستون‌های تصویری اواخر دوره ساسانی در طاق‌بستان: پیشنهادهایی درباره‌ی شناسایی و خاستگاه آنها؛ ماتئو کامپارتی
۳) معماری در جهان گسترده‌ی ایرانی: از آسیای مرکزی تا غرب آناتولی در سده‌های دوازدهم و سیزدهم؛ ریچارد پیران مک‌کلری
۴) از اکتساب تا نمایش: مواجهه با سرامیک‌های چینی در جهان ایرانی پیشامدرن؛ یوکا کادوی
۵) ارادت و حفاظت: چهار طومار طلسم از ایران عهد صفوی؛ توبیاس نونلیست
۶) مناره‌های هرمزگان؛ ایوان سانتو
۷) ایران، هند یا ایرانی-هندی؟ مطالعه‌ی فرش‌ های گره‌بافت سده‌های شانزدهم و هفدهم؛ راکل سانتوس
۸) هنر خوشنویسی مشکین‌قلم؛ فرانچسکو استرموتیچ-کاپلاری
۹) محراب کاشان در برلین: تاریخ‌نگاری سفال لعاب‌دار ایرانی؛ مارکوس ریتر

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
07.05.202515:37
📚 #معرفی_کتاب

🔺آرتور آپهم پوپ و سیاحتی نو در هنر ایرانی

🔺 Arthur Upham Pope and A New Survey of Persian Art

👈🏻 ویراستار: Yuka Kadoi
👈🏻 ناشر:  BRILL
👈🏻 سال انتشار : (2016)
👈🏻شابک: 9789004309890

معرفی ناشر

اثر حاضر میراث آرتور آپهم پوپ (۱۸۸۱-۱۹۶۹) را از دریچه‌ی نگاه چهارده پژوهشگر واکاوی می‌کند و شکل‌گیری پژوهش و خبرگی در حوزه‌ی هنر ایرانی را در سده‌ی بیستم می‌کاود. پوپ که پژوهشگری خودساخته، هنرشناسی چیره‌دست و کارآفرینی جسور تلقی می‌شود، شالوده‌ی آنچه را امروزه به عنوان هنر ایرانی می‌شناسیم بنا نهاد. دستاوردهای حرفه‌ای بی‌بدیل او در کنار جاذبه‌ی شخصی‌اش، نگرش پژوهشگران و مجموعه‌داران جهان را نسبت به هنر، معماری و فرهنگ مادی ایران زمین دگرگون کرد و معیارهای زیباشناختی سنجش آثار فرهنگی ایران امروز را پی‌ریزی کرد.

فهرست مطالب:
۱) آرتور آپهم پوپ و سیاحتی نو در هنر ایرانی؛ یوکا کدی
۲) رقابت بر سر هنر ایران: پوپ و رقیبانش؛ رابرت هیلنبراند
۳) سیاست جنسیتی و هنر ایرانی: پوپ و همراهش؛ تالین گریگور
۴) آرتور آپهم پوپ: زندگی و زمانه؛ جاناتان ام. بلوم
۵) باستان‌شناسی در ایران و تجربه‌های آرتور آپهم پوپ؛ دونالد ویتکامب
۶) آرتور آپهم پوپ و پژوهش در معماری اسلامی ایرانی؛ برنارد اوکین
۷) «بزرگترین کوشش»: پوپ، تخت جمشید و میراث هخامنشیان؛ لیندزی آلن
۸) آرتور آپهم پوپ و ساسانیان؛ جودیت ای. لرنر
۹) شکوفایی خبرگی در هنر ایرانی: پوپ و شیکاگوی آغاز سده‌ی بیستم؛ یوکا کدوی
۱۰) آرتور آپهم پوپ و گردآوری هنر ایرانی برای کانزاس سیتی؛ کیمبرلی ماستلر
۱۱) کارشناس یا دلال؟ رابطه‌ی پرفرازونشیب جورج هیویت مایرز و آرتور آپهم پوپ؛ سومرو بلگر کرودی
۱۲) «هولمز عزیزم»: آرتور آپهم پوپ و موزه هنرهای زیبای بوستون؛ لورا واینستین
۱۳) فیلم، عکس و بازنمایی در «ایران نو»: میراث استیون اچ. نیمان (۱۹۳۷-۱۹۴۲)؛ کیلان اورتون
۱۴) سیاحتی نو در هنر ایرانی با عنایت به «سیری در هنر ایرانی»؛ شیلا اس. بلر
۱۵) آرتور آپهم پوپ: خاطراتی شخصی؛ کورنلیا مونتگومری

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
08.05.202514:33
📚 #معرفی_کتاب

🔺سیاست قانون اسلامی: نخبگان بومی، اقتدار استعماری و شکل‌گیری دولت اسلامی

🔺 The Politics of Islamic Law: Local Elites, Colonial Authority, and the Making of the Muslim State

👈🏻 نویسنده: Iza R. Hussin
👈🏻 ناشر:  University of Chicago Press
👈🏻 سال انتشار : (2016)
👈🏻شابک: 9780226323480

معرفی ناشر

نویسنده در این کتاب، با مقایسه‌ی هند، مالایا و مصر در دوران استعمار بریتانیا، چگونگی پیدایش و دگرگونی مفهوم «قانون اسلامی» در دوران معاصر را کاویده است. او اثبات می‌کند که قانون اسلامی نه تنها با شریعت یکسان نیست، بلکه ساختارهای نهادی، محتوای اصلی، واژگان نمادین و رابطه‌اش با دولت و جامعه – به عبارتی، سیاست آن – بر بنیان‌هایی استوار شده که در دوران استعمار بنا نهاده شده‌اند.

نویسنده با استناد به پژوهش‌های گسترده در اسناد و مدارک انگلیسی، عربی و مالایی – از پرونده‌های دادگاه گرفته تا روزنامه‌های محلی و استعماری، نامه‌های خصوصی و منابع تصویری – سیاست دوران استعمار را به مثابه مجموعه‌ای از مذاکرات پیاپی میان قدرت‌های محلی و استعماری در مناطق مختلف به تصویر می‌کشد. او نشان می‌دهد که چگونه این روند به پارادوکسی انجامید که در عین تمرکز بخشیدن به قانون اسلامی، دامنه‌ی آن را به امور خانوادگی و آیینی محدود کرد و دولت اسلامی را دگرگون ساخت. این دگرگونی چارچوبی را فراهم آورد که اسلام امروز در آن تفسیر می‌شود، خط‌مشی قوانین و سیاست‌گذاری‌های کنونی را تعیین می‌کند و مرزهای تحول را ترسیم می‌کند. این کتاب با تلفیق تبارشناسی قانون و تحلیل سیاسی سازوکارهای نهادی آن، نگاهی ژرف به چگونگی نمود تحولات جهانی در سطح محلی می‌افکند.

فهرست مطالب
بخش اول: زمینه‌ها
۱) ریشه‌های تاریخی یک معمای معاصر
۲) دورنمای دگرگونی
بخش دوم: عهدنامه‌ها، دادگاه‌ها و بازنمودها
۳)‌ طنز حوزه‌ی قضایی: قانون اسلامی قانون کیست؟
۴) محاکمه‌ی قانون اسلامی: محاکماتی در درون و درباره‌ی قانون اسلامی
۵) شکل‌گیری دولت اسلامی: قانون اسلامی و سیاست بازنمود
بخش سوم: پارادوکس
۶) سیاست استعماری قانون اسلامی
۷) سیاست معاصر قانون اسلامی

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
07.05.202516:36
📚 #معرفی_اسلام‌پژوهان

🔺یوکا کَدُی

🔺 Yuka Kadoi

یوکا کدی، مورخ و تاریخ‌نگار هنر، فارغ‌التحصیل تاریخ هنر از دانشگاه ادینبورو و متخصص در زمینه جابجایی آثار هنری، تاریخ گردآوری مجموعه‌ها و موزه‌شناسی انتقادی است. حوزه مطالعاتی اصلی وی هنر ایرانی در بستر جهانی است و تاکنون بیش از پنجاه فصل کتاب و مقاله‌ی علمی در این زمینه به چاپ رسانده است. دغدغه‌ی کدی درک تعاملات میان‌فرهنگی و نقش هنر در این تبادلات است. از جمله آثار او عبارت است از چینی‌گری اسلامی: هنر ایران مغول (Edinburgh University Press, 2009)، هنر ایرانی: تصویرگری در گستره‌ی اوراسیا (Edinburgh University Press, 2017)، و آرتور آپهم پوپ و سیاحتی نو در هنر ایرانی (BRILL, 2016).

برای مطالعه متن کامل معرفی اینجا کلیک کنید.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
10.05.202508:29
📚 #معرفی_کتاب #تازه‌های_نشر

🔺بازتعریف کفر و مدارا: حکمرانی مسلمانان و مسیحیان در امپراتوری چینگ پیش از ۱۸۶۴

🔺 Redefining Heresy and Tolerance: Governance of Muslims and Christians in the Qing Empire before 1864

👈🏻 نویسنده: Hung Tak Wai
👈🏻 ناشر:  Hong Kong University Press
👈🏻 سال انتشار : (2024)
👈🏻شابک: 9789888876426

معرفی ناشر

این کتاب به بررسی سیاست عدم مداخله‌ی امپراتوری چینگ در امور مسلمانان و مسیحیان می‌پردازد. امپراتوران منچو، تا زمانی که ثبات سیاسی و وفاداری در معرض خطر نبود، نسبت به اسلام و مسیحیت رویکردی مداراجویانه داشتند. با این حال، نویسنده معتقد است که این مدارا محدودیت‌هایی داشته است. از میانه‌ی قرن هجدهم، دربار چینگ عامدانه از اهمیت هویت اسلامی کاست. محدودیت‌هایی برای ارتباطات خارجی مسلمانان با غرب آسیا اعمال شد، اقلیت مسیحی از سیاست و اکثریت هان دور نگه داشته شد، و اگرچه دانشمندان کنفوسیوسی به درک تازه‌ای از دین دست یافتند، مجال برقراری ارتباط با مسلمانان و مسیحیان را نیافتند. این کتاب نشان می‌دهد که چگونه از اواخر قرن هجدهم تا اوایل قرن نوزدهم، دولت چینگ مانع دخالت دانشمندان و دیوان‌سالاران کنفوسیوس در زندگی دینی مسلمانان و مسیحیان شد و چطور درک کنفوسیوسی‌ها از «دین» در طول اجرای این سیاست تغییر کرد. این کتاب فاش می‌کند که نوعی «مدارای دینی» متفاوت، پیش از هرگونه تماس روشنفکران چینی‌زبان با غرب، در میان آنها شکل گرفته بود.

فهرست مطالب
مقدمه
۱) ادیان رسمی، اسلام و مسیحیت در اواخر دوران امپراتوری چین
۲) امپراتور یونگ‌ژنگ و بازتعریف ارتداد
۳) مدیریت ادیان در پنج شهر قلعه‌بندی شده‌ی ایلی
۴) به حاشیه‌راندن اسلام در سیاست امپراتوری
۵) مسیحیت به حاشیه‌رانده‌شده در سیاست امپراتوری
۶) گونه‌ای دیگر از مدارای دینی

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
05.05.202515:36
📚 #معرفی_کتاب

🔺وقف اسلامی، قانون وقف و روند قضایی در هند

🔺Muslim Endowments, Waqf Law and Judicial Response in India

👈🏻 نویسنده: P.S. Munawar Hussain
👈🏻 ناشر:  Routledge
👈🏻 سال انتشار : (2021)
👈🏻شابک: 9780367696504

معرفی ناشر

این کتاب به بررسی قانون وقف و روند قضایی مربوط به آن در هند می‌پردازد.

این اثر ابعاد فقهی و تاریخی وقف را از جمله مبانی، شرایط اساسی، موضوعات معتبر، سیر تاریخی، پیدایش قانون وقف در هند و انطباق آن با قانون اساسی را بررسی می کند. همچنین قانون وقف مصوب ۱۹۹۵ و اصلاحیه آن در سال ۲۰۱۳ به تفصیل واکاوی می‌شود. در بخش «تأملات»، مفاهیم حقوقی هر ماده از قانون وقف و اصلاحات آن با ذکر منابع تشریح شده و آرای مرتبط با هر ماده نیز تحلیل و ارائه شده است.

این کتاب منبعی ارزشمند برای پژوهشگران حقوق، فقهای وقف، مدیران موقوفات و دست‌اندرکاران اداره اوقاف در هند خواهد بود.

فهرست مطالب
۱) مقدمه
۲) آمایش اوقاف
۳) شورای مرکزی وقف
۴) تشکیل هیئت‌ها
۵) ثبت اوقاف
۶) حسابداری اوقاف
۷) منابع مالی هیئت
۸) مراحل قضایی
۹) سایر موارد

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
05.05.202514:36
📚 #معرفی_کتاب

🔺وقف در یمن زیدی: نظریه حقوقی، تدوین و عرف محلی

🔺 Waqf in Zaydī Yemen: Legal Theory, Codification, and Local Practice

👈🏻 نویسنده: Eirik Hovden
👈🏻 ناشر:  BRILL
👈🏻 سال انتشار : (2019)
👈🏻شابک: 9789004377844

معرفی ناشر

وقف (یا اوقاف) بخشی جدایی‌ناپذیر از بافت اجتماعی یمن بوده است و همواره نقشی اساسی در مدیریت اموال خصوصی و نیز در قالب چارچوبی حقوقی برای امور خیریه و زیرساخت‌های عمومی ایفا کرده است. این کتاب چهار حوزه دانش حقوقی را با تاکید بر زمینه‌های اجتماعی‌شان بررسی می‌کند: فقه، تدوین، موارد فردی وقف و دانش روزمره مربوط به وقف. این پژوهش با ترکیب تحلیل متون و قوم‌نگاری، به دنبال درک چگونگی گزینش، کاربرد، تولید و اعتبارسنجی شریعت اسلامی در مباحث منتخب حقوق وقف است؛ مباحثی که حاوی تنش‌هایی بین آرمان‌ها و قواعد عملی است. در این مطالعه، آثار مهم فقه زیدی مانند مجموعه شرح الازهار، احکام امامان، فتاوا و اسناد وقف، عمدتاً از منطقه زیدی‌نشین یمن شمالی، بررسی شده است.

فهرست مطالب
۱) مقدمه
۲) بازنمایی حجیت در فقه اسلامی
۳) اداره مرکزی وقف
۴) متون اصلی فقه و حقوق وقف زیدی
۵) وقف خانوادگی و ارث
۶) دست برتر مستأجر
۷) حقوق خصوصی در وقف عمومی
۸) شریعت، عرف و مصلحت: نتیجه‌گیری

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
12.05.202509:34
📚 #معرفی_کتاب

🔺مساجد در کلان‌شهر: بی‌نزاکتی، کاست و کشمکش در اروپا

🔺 Mosques in the Metropolis: Incivility, Caste, and Contention in Europe

👈🏻 نویسنده: Elisabeth Becker
👈🏻 ناشر:  University of Chicago Press
👈🏻 سال انتشار : (2021)
👈🏻شابک: 9780226781648

معرفی ناشر

کتاب حاضر نگاهی بدیع به دو مسجد بزرگ اروپا و جوامع پیرامون آنها دارد. نویسنده تصویری چندلایه از اسلام در اروپای پرتنش امروز ترسیم می‌کند و همزمان با روایت تجربیات ریشه‌دار حاشیه‌نشینی مسلمانان، عاملیت و کنشگری آنها را نیز به تصویر می‌کشد. نویسنده صدای فردفرد مسلمانان را در بستر نیروهای تاریخی و ساختاری مؤثر بازتاب می‌دهد و پیچیدگی‌های جامعه‌ای را به نمایش می‌گذارد که مساجد، کانون عبادت و زندگی اجتماعی‌شان است. در لابلای صفحات کتاب، با جان گرفتن روایت مصاحبه‌شوندگان، کلان‌شهر به مثابه فضایی فراتر از محدوده‌ی ملی ظهور می‌کند؛ فضایی که درونش، مسلمانان می‌توانند با تصویرهای حقارت‌آمیز منتسب به خود مقابله کنند. نویسنده معتقد است «کاست» کلید فهم موقعیت مسلمانان در اروپاست و با این رویکرد، به نقد قصورهای پلورالیسم اروپایی می‌پردازد. او برای پررنگ کردن این نکته، تاریخ و اندیشه‌ی یهودی قرن بیستم را با اتکا به آثار متفکرانی چون والتر بنیامین، زیگمونت باومن و هانا آرنت وارد بحث می‌کند و تجربه‌ی حاشیه‌نشینی یهودیان و مسلمانان را واکاوی می‌کند. نویسنده با به پرسش کشیدن مفاهیم اروپامحور – از «پیشرفت» و «مدنیت» گرفته تا «رواداری» و «آزادی» و «برابری» – تأکید می‌کند که آنچه در معرض خطر است، امکان شکل‌گیری یک اروپای حقیقتاً کثرت‌گراست.

فهرست مطالب:
پیشگفتار. آنجا که روح، سنگ را ملاقات می‌کند
۱) کلان‌شهر اروپایی: در میانه‌ی درها و دیوارها
۲) کاست، یا واژگونی نظم چیزها
۳) کعبه‌ای از کاغذ و مقوا: درون مسجد شهیدلیک
۴) فرشتگان زمینی: مسجد شهیدلیک و کلان‌شهر
۵) افق مسیحایی: درون مسجد شرق لندن
۶) امید نافرجام: مسجد شرق لندن و کلان‌شهر
۷) اروپای بی‌قرار: در آستانه‌ی یادآوری
سخن پایانی. خاطره‌ی درختان

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
07.05.202507:33
📚 #معرفی_کتاب

🔺توسعه و نوآوری از طریق وقف: چشم‌اندازهای اجتماعی-اقتصادی و حقوقی

🔺 Waqf Development and Innovation: Socio-Economic and Legal Perspectives

👈🏻 ویراستاران: Syed Nazim Ali, Umar A. Oseni
👈🏻 ناشر:  Routledge
👈🏻 سال انتشار : (2021)
👈🏻شابک: 9781000481846

معرفی ناشر

وقف، یکی از کارآمدترین ابزارهای اجتماعی-اقتصادی برای کاستن از کسری بودجه‌ی دولتی و گسستن زنجیره‌ی فقر میان‌نسلی است. این کتاب با نگاهی ژرف به توسعه و نوآوری در زمینه‌ی وقف و با توجه به تحولات مدرن اجتماعی، اقتصادی و حقوقی، جایگاه و ظرفیت‌های بالقوه‌ی وقف و چالش‌های مرتبط با چارچوب‌های قانونی و نظارتی آن را می‌کاود.

این پژوهش، چشم‌اندازی روشن برای کشورهایی ترسیم می‌کند که در پی بهره‌گیری از این نهاد اجتماعی-اقتصادی هستند. سیاست‌گذاران و خوانندگان می‌توانند با الگوبرداری از تجربیات موفق و درس‌آموزی از ناکامی‌ها، در جستجوی بسترهای مالی جایگزین برای پشتیبانی از سیاست‌های مالی کشورهای در حال توسعه برآیند. این کتاب به تبیین جایگاه و کاربردهای نوین وقف در نظام اقتصادی مدرن و توسعه‌ی اجتماعی می‌پردازد، قوانین و مقررات ناظر بر وقف و قوانین امانی را واکاوی می‌کند و موردپژوهی‌های بین‌المللی و تجربیات ارزشمند جهانی را بررسی می‌‌کند.

این تحلیل جامع و سطح بالا، مشتمل بر موردپژوهی‌هایی از کشورهای پیشرو در سراسر جهان، نقشه‌ راهی برای پژوهشگران آینده در حوزه‌ی وقف ترسیم کرده و منبعی ارزشمند برای پژوهشگران، سیاست‌گذاران و نهادهای علاقه‌مند به موقوفات خیریه، تأمین مالی اسلامی و تأمین مالی اجتماعی به شمار می‌رود.

📌مرکز و کتابخانه مطالعات اسلامی به زبان‌های اروپایی

@Islamicstudies
登录以解锁更多功能。