Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
ویراستار avatar
ویراستار
ویراستار avatar
ویراستار
08.05.202504:36
ما واژه‌هایی مثل «خماری» داریم که به وضعیت پس از مصرف شراب و نوشیدنی‌های الکلی‌ دیگر نیز اشاره دارد. کم‌کم این واژه در زبان نسل جوان جایش را به «هنگ‌اور» داد و این روزها «افتری» جای هر دو‌ را گرفته است.

«افتری داشتن»، «افتری کشیدن» و… به شرایطی اشاره دارد که پس از نوشیدن الکلی‌جات یا کشیدن مواد مخدر پدید می‌آید؛ حسی آمیخته به تهی شدن و غبن و اشتیاق!

اتفاق جالب‌تری که رخ داده این است که این «افتری» توسعه‌ی معنایی هم پیدا کرده و شامل حس دلتنگی برای چیزهایی جز الکل و مواد هم شده است. مثلاً، «افتری سفر آنتالیا» و «افتری تموم کردن رابطه».

حسین جاوید
@Virastaar
07.05.202506:05
مصاحبه‌ام با روزنامه‌ی هم‌میهن، راجع به مسائل نمایشگاه کتاب تهران

حسین جاوید
@Virastaar
06.05.202507:16
این پست فحش‌خورش ملس است، اما پیه را به تن مالیدم و پاسخ‌هایی صریح برای پاسخ به دغدغه‌ها و پرسش‌های برخی مخاطبان راجع به #نمایشگاه_کتاب نوشتم. این را هم بگویم که خودم سال‌ها کتاب‌فروشی کرده‌ام و همه‌ی اجزای زنجیره‌ی نشر برای من محترم و ارزشمندند.

👈 «نمایشگاه بد است و ضربه به کتاب‌فروش محلی است.»

۱) ما در کشورمان بیست و چند هزار ناشر (واقعی و اسمی) داریم و کمتر از دو هزار کتاب‌فروش که تازه فقط حدود هزار تای آن‌ها فعالانه کتاب می‌فروشند و بقیه یا خیلی کوچک‌اند (مثلاً، مغازه‌ای با جواز کتاب‌فروشی در طبقه‌ی منفی دوی فلان پاساژ در شهرستان که دخل اصلی‌اش از کپی گرفتن و نوشت‌افزارفروشی است)، یا آن‌قدر بزرگ‌اند که کتاب شده حاشیه‌ی کارشان و بیشتر بازی‌فروش و دکوری‌فروش و لوکس‌فروش و... هستند. بدیهی است که همه‌ی ناشرها راهی به قفسه‌ی کتاب‌فروشی‌ها ندارند؛ از این بدتر، حتی همه‌ی کتاب‌های ناشران متوسط و بزرگ هم در کتاب‌فروشی‌ها نیست. کتاب‌فروش فقط کالاهای پرفروش را می‌آورد (منطق اقتصاد همین است)، پس بدیهی است که بخش عمده‌ای از ناشرها و کتاب‌ها از قفسه‌ها دورند و نمایشگاه کتاب فرصت مناسبی است برای اینکه همه‌ی ناشرها و کتاب‌ها امکان عرضه بیابند.

۲) تسویه‌های کتاب‌فروش‌ها با ناشرها اغلب چندماهه و با چک‌هایی است که بعضاً برگشت می‌خورد. ناشر هم کتاب را نقد تولید می‌کند؛ بدیهی است ناشر دنبال نقدینگی باشد و نمایشگاه مجالی است برای تنفس. اگر قرار است فروش مستقیم در نمایشگاه بد باشد، تسویه‌های درازمدت در این شرایط تورمی وحشتناک کشور هم باید بد باشد! نمی‌شود گفت فلان چیز به ضرر کتاب‌فروش است و نباشد، اما فلان چیز که به ضرر ناشر است اهمیتی ندارد! اگر ناشری باقی نماند که کتاب چاپ کند، کتاب‌فروش آسیب اساسی‌تر می‌بیند. اگر ناشران کوچک و متوسط (که نمایشگاه بیشتر برای آن‌ها مفید است) حذف شوند، ناشران بزرگ انحصار بازار را خواهند داشت و شرایطشان را به کتاب‌فروش‌ها بیش از پیش تحمیل خواهند کرد و این هم در درازمدت به ضرر خود کتاب‌فروش‌هاست (مردم که این را نمی‌دانند، فقط می‌خوانند که اِ، حضور در نمایشگاه به ضرر کتاب‌فروش است).

۳) یک بام و دو هوا که نمی‌شود. امسال کتاب‌فروش‌ها را از نمایشگاه مجازی حذف کردند و این عزیزان اعتراض خیلی شدید داشتند که چرا این اتفاق افتاده و ما هم باید باشیم. حتی بعضی تهدید کردند که با نیسان جلوی خانه‌ی کتاب تحصن می‌کنند! دقت بفرمایید، خود کتاب‌فروش‌ها کمپین راه انداختند که جزئی از نمایشگاه کتاب باشند و با تخفیف «در محلی که باید برای نمایش کتاب باشد، نه فروشگاه» کتاب بفروشند! پس بحث سر بد بودن فروش نمایشگاهی نیست، سر این است که پولش به جیب کی برود! نمی‌شود من خودم ساندویچی بزنم و هر روز هم راجع به مضرات سوسیس و کالباس یادداشت بنویسم که!

👈 «نمایشگاه محل نمایش است؛ کجای دنیا در نمایشگاه کتاب می‌فروشند؟»

خیلی جاها! هر حرفی را نپذیریم و کمی هم تحقیق کنیم. حتی در نمایشگاه‌های بزرگ و معتبر کتاب در دنیا چند روز آخر را به فروش مستقیم کتاب اختصاص می‌دهند.

👈 «اگر ما نمایشگاه کتاب را تحریم کنیم، جمع می‌شود.»

تعارف که نداریم، دایره‌ی تأثیرگذاری کمپین‌های تحریم نمایشگاه فقط محدود به طبقه‌ی روشنفکرتر و بخش خصوصی است و با حذف چند ناشر مهم خصوصی یا نیامدن مثلاً چند هزار نفر مخاطب جدی‌تر، ناشران دولتی و خصولتی، و همان‌ها که احتمالاً اغلبمان نمی‌خواهیم، فضای نمایشگاه را در دست خودشان می‌گیرند و ماها به حاشیه رانده می‌شویم و بیشتر آسیب می‌بینیم. هر سال حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ ناشر در بخش حضوری نمایشگاه شرکت می‌کنند. به فرض محال، این کمپین‌ها اگر موفق به همسو کردن یک‌سوم ناشرها هم شود، باز دولت می‌تواند نمایشگاه را با چند صد ناشر به‌شکلی که دلش می‌خواهد برگزار کند. خیلی هم خوشحال می‌شود که حاشیه‌ها کمتر باشد.

👈 «نمایشگاه به فروش کتاب‌فروش‌ها آسیب می‌زند و بازار را راکد می‌کند.»

مقطعی بله، ولی به‌طور کلی نه. از سال ۱۳۶۶ تا حالا نمایشگاه کتاب برگزار شده؛ تعداد کتاب‌فروشی‌ها در این نزدیک به چهل سال بیشتر شده یا کمتر؟ این‌همه کتاب‌فروشی بزرگ و مجلل در بهترین پاساژها و مکان‌های تجاری شهر چطور شکل گرفته؟ اگر بنا بود نمایشگاه به کتاب‌فروشی‌ها آسیب اساسی بزند، الان نباید یک‌ کتاب‌فروشی هم در‌ کشور باقی می‌ماند! خیلی از ماها در‌ همین نمایشگاه کتاب عاشق کتاب و مطالعه شدیم و مشتری ثابت کتاب‌فروشی‌ها در طول سال. کتاب که خانه نیست برویم یک بار بخریم و یک عمر در آن زندگی کنیم! هر روز آثار جدید منتشر می‌شود و بازار متنوع‌تر و پویاتر از آن است که یک نفر بتواند همه‌ی نیازهایش را در نمایشگاه برطرف کند (تازه، اگر محدودیت بودجه را که الحمدلله همه‌مان داریم نادیده بگیریم!).

ادامه در فرسته‌ی بعدی

@Virastaar
👇👇👇
29.04.202513:59
#بانک_ملی را «بانک حامی» #نمایشگاه_بین‌المللی_کتاب_تهران معرفی کرده‌اند. این بانک همه‌ی ناشرها را مجبور کرده یک حساب مجزا در بانک ملی را تجاری‌سازی و به اداره‌ی مالیات اعلام کنند، پول کارت‌خوان‌های امانی را دو هفته زودتر از ناشرها گرفته، میلیاردها تومان نقدینگی نمایشگاه هم هفته‌ها در حسابش می‌ماند!

بیشتر به نظر می‌رسد #نمایشگاه_بین‌المللی_کتاب_تهران حامی #بانک_ملی است!

حسین جاوید
@Virastaar
مملکت در بهت و سوگ این‌همه جان عزیز است، آتش بی‌رحم هنوز بر‌ جان وطن شعله می‌کشد، عزای عمومی اعلام شده، یک ایران غمگین #بندرعباس است، آن‌وقت یک سری آدم فرهنگی، به شمول معاون وزیر ارشاد، جمع شده‌اند کف می‌زنند و پوستر رونمایی می‌کنند!

آدم نمی‌داند چه بگوید.

حسین جاوید
@Virastaar
27.04.202506:50
بررسی‌ زبان‌شناختی تفاوت‌های زبان کره‌ای رایج در کره‌ی جنوبی‌ و زبان کره‌ای رایج در کره‌ی شمالی بسیار جالب و جذاب خواهد بود:

یک زبان، با یک ملت و دو کشور و دو دولت ـ حکومت و دو جهان‌بینی بسیار دور از هم؛ یکی رایج در سرزمینی غرب‌گرا، دیگری رایج در سرزمینی شرق‌گرا؛ یکی رایج در کشوری باز و بگویی‌نگویی آزاد و‌ دیگری رایج در کشوری بسته و ایدئولوژی‌زده؛ یکی در سرزمینی به‌نسبت مرفه و دیگری در سرزمینی آلوده به فقر...

حسین جاوید
@Virastaar
07.05.202518:49
#شیوا_ارسطویی را از نزدیک نمی‌شناختم، اما اغلب کارهایش را (از او را که دیدم زیبا شدم تا کارهای دهه‌ی هشتاد) خوانده بودم و دوست داشتم. از شنیدن خبر درگذشتش متأسف شدم. خدایش بیامرزاد.

حسین جاوید
@Virastaar
07.05.202506:04
📢 آخرین مهلت ثبت‌نام

دوره‌ی بیست‌ و دوم کارگاه جامع ویرایش عصر امروز (یکشنبه، چهاردهم اردیبهشت) آغاز می‌شود و تا ساعت ۱۵ برای ثبت‌نام و حضور در کلاس فرصت باقی است.

👈 برای ثبت‌نام در این کارگاه با شماره‌ی ۰۹۹۱۲۸۲۰۷۹۷ (مؤسسه‌ی ته‌رنگ) تماس بگیرید.

حسین جاوید
@Virastaar
29.04.202510:08
خانم دروتا سوآپا جمله‌ی قشنگی نوشته بودند:

در لهستان می‌گویند در دوست داشتن آدم‌ها عجله داشته باشید، زود می‌روند.


@Virastaar
27.04.202513:58
به نظرم، باز هم کج‌سلیقگی کرده‌اند. مردها کتاب در دست دارند و زنی در تصویر بچه به بغل است! درحالی‌که، همه‌ی ناشرها و کتاب‌فروش‌ها می‌دانند، زن‌ها بیشتر کتاب می‌خرند و می‌خوانند.

@Virastaar
26.04.202514:46
در انتهای نشست‌های فرهنگی معمولاً وقتی هم برای پرسش و پاسخ در نظر گرفته می‌شود. برخی از حضار در این بخش میکروفن را به بهانه‌ی طرح پرسش می‌گیرند و به معرفی خودشان و آثار و فعالیت‌هایشان یا به ارائه‌ی سخنرانی کوتاه یا حتی درازی می‌پردازند که کارشناسان و مهمانان دیگر، ناگزیر، باید به آن گوش بسپرند! به نظرم چنین رفتاری دور از ادب است. خوب است که در بخش پرسش و پاسخ نشست‌ها هم صرفاً نظرات سخنرانان و استادان مدعو را جویا شویم و، حتی اگر صاحب‌نظر هستیم، این مجال را از ماهیتش تهی نکنیم.

حسین جاوید
@Virastaar
07.05.202507:24
این را جداگانه بنویسم:

فساد در جانمایی ناشرها چنان واضح است که دیگر دردآور نیست و خنده‌دار شده! بعضی ناشرها جایشان هر سال ثابت است (سرقفلی دارند)، درحالی‌که چینش باید بر اساس حروف الفبا و اتفاقی باشد. هر کس یک وعده آبگوشت با مسئول امور ناشران خورده جایش‌ سر نبش است و بعضی چند سال است که مداوم سر نبش‌اند، و عجیب‌تر اینکه بعضی از این سرنبشی‌ها طبق آیین‌نامه حتی تعداد کتاب لازم برای حضور در نمایشگاه را نداشته‌اند! هر کس خرده‌مسئولیتی در نمایشگاه یا رسانه‌ها داشته غرفه‌اش در بهترین جا و سر نبش است! بعضی ناشرها دو، سه تا نشر زیرمجموعه دارند که هر دو یا هر سه سر نبش است! (علم آمار و احتمال نشسته است به در نگاه می‌کند و آه می‌کشد…! 😃)

در این بیست و چند سال حضورم در نمایشگاه تا این حد فساد در جانمایی ناشرها ندیده بودم.

وقتی فریاد می‌زدیم فلان فرد فاسد و باندباز و رانت‌خوار را مسئول نکنید، گوش شنوایی نبود. این‌ هم نتیجه!

حسین جاوید
@Virastaar
مصلی، پنج روز قبل از شروع نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

پنل‌های غرفه‌ها نصب شده و چند ناشر بزرگ و مؤسسه‌ی دولتی هم مشغول غرفه‌سازی‌اند. ستاد اجرایی هنوز مستقر نشده. از فردا کارها می‌رود روی دور تند.

@Virastaar
#کتاب_سده پر کشیدن نابهنگام مدیر محجوب و دوست‌داشتنی پخش چشمه و نشر چرخ، روزبه کیاییان، را به خانواده‌ی محترم کیاییان، مجموعه‌ی فرهنگی چشمه و همه‌ی دوستداران کتاب‌ تسلیت می‌گوید.

می‌دانیم که جای خالی آدم‌ها با کلمات پر‌ نمی‌شود‌ و در این سوگ‌ شریکیم.


@SadePub
پوستر سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران رونمایی شد.

این نمایشگاه از ۱۷ اردیبهشت تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ برگزار خواهد شد.

@Virastaar
25.04.202514:20
«شَله» به معنی «کلبه‌ی چوبی» از وام‌واژه‌هایی است که دارد در فارسی رواج می‌یابد.

این کلمه از «chalet» فرانسوی گرفته شده است و با رونق ساخت و اجاره‌ی کلبه‌های چوبی مثلثی‌شکل، به‌ویژه در نواحی شمالی ایران، بسامد کاربرد آن بالا رفته است.

حسین جاوید
@Virastaar
07.05.202507:01
نمایشگاه‌نوشت - ۱ (روز افتتاحیه، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴)

❇️ نمایشگاه رسماً افتتاح شده است.

❇️ آقای قالیباف، رئیس مجلس، و آقای صالحی، وزیر‌ ارشاد، در مراسم حضور داشتند. آقای صالحی گشتی هم بین چند تا غرفه و راهرو زدند.

❇️ هنوز خیلی از ناشرها غرفه‌هایشان را تحویل نگرفته‌اند. آن‌ها که گرفته‌اند خیلی‌شان همچنان مشغول چیدن دکور و آماده‌سازی هستند.

❇️ ساعت ده و نیم صبح است و برق خیلی از غرفه‌ها قطع است و هیچ کارت‌خوانی هم هنوز نصب نشده.

❇️ تعداد کمی بازدیدکننده حضور دارند و بین شلوغی نمایشگاه می‌گردند.

❇️ برخلاف هر سال، در ورودی اصلی دستگاه‌های ایکس‌ری‌ نصب شده است، که نمی‌دانم موقت و به‌دلیل حضور مقامات است یا دائمی. قاعدتاً دائمی باشد بهتر است.

❇️ بخش اطلاع‌رسانی و دستگاه‌های جست‌وجو هنوز راه نیفتاده‌اند.

❇️ ساعت ۱۱:۲۱ است و هنوز برق وصل نشده!

❇️ ۱۲:۵۶ برق وصل شده اما هنوز کارت‌خوان‌های اغلب غرفه‌ها نصب نیست. تردد تقریباً منحصر است به ناشرها و غرفه‌دارها و عوامل اجرایی.

❇️ به روال هر سال، با گذر از ظهر، جمعیت بازدیدکننده‌های روز اول دارد بیشتر می‌شود.

❇️ همیشه می‌شود روی کمک دو‌ گروه به هم حساب کرد: کوه‌نوردها در کوه و ناشرها در نمایشگاه کتاب! :) در‌‌‌ دو، سه روز آماده‌سازی، همیشه ناشرها در حال کمک و وسیله قرض دادن به همدیگر هستند تا غرفه‌ها زودتر راه بیفتد و کسی معطل‌ نماند. ساعت ۶ عصر است و تقریباً اغلب غرفه‌ها کامل شده‌اند.

❇️ پایان روز اول. با خیلی از همکارها گپ زدم؛ یکی از کم‌رمق‌ترین‌ روزاول‌های تاریخ نمایشگاه بود.

حسین جاوید
@Virastaar
06.05.202507:19
👈 «در نمایشگاه گشت ارشاد است.»

اول اینکه دست‌کم در چند سال اخیر و بعد از ماجرای #مهسا، حتی در دولت رئیسی، تلاش شد به قول خودشان «فرهنگی» با موضوع برخورد کنند و گیروگرفت خاصی در موضوع حجاب در نمایشگاه وجود نداشت. دوم اینکه مگر در خیابان که می‌رویم این بساط‌ها نیست؟ برای خودروهایمان، و اخیراً برای خودمان، چپ‌وراست پیامک نمی‌آید؟ خودروها را بیکار می‌گذاریم در پارکینگ؟ در سطح شهر تردد نمی‌کنیم؟ راه مخالفت و اعتراض این است که کلاً کنار بکشیم؟ همین وضع نیم‌بندی که الان در کشور داریم محصول مقاومت ماست یا کنار کشیدنمان؟

👈 «نمایشگاه باعث تعطیل شدن کتاب‌فروشی‌هاست.»

بیش از نیمی از رستوران‌ها و کافه‌ها در سال اول فعالیتشان ورشکسته می‌شوند؛ تقصیر کیست؟ بازار شرایط خودش را دارد و تعطیلی کتاب‌فروشی‌ها ــ که خیلی هم تلخ است ــ از تغییر نسل، تغییر میزان مطالعه، تغییر ابزارهای سرگرمی، تورم بسیار بالای اماکن تجاری، رونق فروش مجازی و… ناشی می‌شود. پیچیدن شغل کتاب‌فروشی در هاله‌ی تقدس باعث نمی‌شود که از قوانین بازار مصون بماند. کتاب‌فروشی هم مثل هر کسب‌وکار دیگری در خطر زیان‌دهی و ورشکستگی است. آن‌هایی که خلاق‌تر و توانمندترند قطعاً باقی می‌مانند و شعبه هم اضافه می‌کنند. بسته شدن کتاب‌فروشی‌ها تقصیر ما مردم نیست و حتی حذف کامل نمایشگاه کتاب هم در روند آن تأثیری ندارد.

سخن آخر:
برگزار شدن یا نشدن نمایشگاه یک مسئله‌ی صنفی است و کشاندن پای مخاطب‌ها و کتاب‌خوان‌ها به این مسئله فقط باعث بدبینی آن‌ها به کل زنجیره‌ی نشر می‌شود. ناشرها و کتاب‌فروش‌ها باید این موضوع را بین خودشان حل کنند و جامعه‌ی کتاب‌خوان‌ها را درگیر مسائل صنفی خودشان نکنند.

نمایشگاه کتاب مهم‌ترین رویداد فرهنگی در کشوری است که اصولاً مسائل فرهنگی در آن در اولویت قرار ندارد. می‌خواهید با این میراث ارزشمند مبارزه کنید و جمعش کنید که چه؟ گزینه‌ی بعدی‌تان چیست؟

حسین جاوید
@Virastaar
خداحافظ، آقا روزبه بامعرفت.

@Virastaar
28.04.202513:04
خبر‌ شوکه‌کننده‌ای شنیدم.

روزبه کیاییان امروز درگذشت.

به خانواده‌ی محترم کیاییان تسلیت عرض می‌کنم.

مبهوتم و دستم به نوشتن بیشتر نمی‌رود.

حسین جاوید
@Virastaar
27.04.202513:16
«زجر» و «ضجه» با همین ضبط‌ها درست‌اند اما خیلی دیده می‌شود که آن‌ها را، به قیاس یکدیگر، با املاهای نادرست «ضجر» و به‌ویژه «زجه» ضبط می‌کنند.

✅ زجر
❌ ضجر

✅ ضجه
❌ زجه

حسین جاوید
@Virastaar
22.04.202506:48
👈 اگر پرسشی راجع به چندوچون کارگاه جامع ویرایش دارید، می‌توانید به خود من هم پیام بدهید (@HJavid).
Көрсөтүлдү 1 - 24 ичинде 99
Көбүрөөк функцияларды ачуу үчүн кириңиз.