Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Мир сегодня с "Юрий Подоляка"
Труха⚡️Україна
Труха⚡️Україна
Николаевский Ванёк
Николаевский Ванёк
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم avatar
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم avatar
مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم
10.04.202517:18
✔️ضرورت نگاه نو در دور جدید مذاکرات
✍️
#سهند_ایرانمهر

🔸در فضای سیاسی این روزهای ایران، آنچه کمتر درباره‌اش حرف زده می‌شود، فرصتی است که نه در کاخ سفید، بلکه در نوعی از معامله‌گری آمریکایی شکل گرفته؛ معامله‌گری‌ای که به‌جای ایدئولوژی، با عدد و پروژه و سود سر و کار دارد و در قلب این نگاه، نام کسی مثل «استیو ویتکاف» قرار دارد.

🔸ویتکاف، تاجر املاک نیویورکی و از دوستان نزدیک ترامپ، در حال تبدیل شدن به یکی از چهره‌های تأثیرگذار بر سیاست خاورمیانه‌ای دولت احتمالی ترامپ است. او نه مثل پمپئو، به «جنگ مقدس» اعتقاد دارد، نه مثل بولتون به «ضربه تمام‌کننده». ذهنیت او، ذهنیت یک «معامله‌گر املاک» است و اگر پروژه‌ای سودآور باشد و خرج نداشته باشد، پاسخ او قابل پیش‌بینی است: چرا که نه؟

در این میان، ایران با یک پرسش کلیدی روبه‌روست: آیا می‌شود با چنین نگاهی، راهی برای کاهش فشار و مدیریت تنش پیدا کرد؟ پاسخ، نه بله است و نه خیر. بستگی دارد به اینکه چه چیزی پیشنهاد بدهی، چگونه تدوین و بسته‌بندی‌اش کنی، و در عین حال چه چیزی ندهی.

🔸ماجرا اما ساده نیست. ایران اگرچه هنوز فرصتی برای چانه‌زنی دارد اما در موقعیتی در سطح موقعیت خود در برجام نایستاده است: اقتصاد در حالت فرسایشی است، جامعه تحت‌فشار اقتصادی، پروژه هسته‌ای در مرحله‌ای که برگ‌های دیگر بازی در دست نیستند، و از آن سو، اسرائیل با سرعت مشغول لابی‌گری برای کشاندن ترامپ به میدان جنگ با این‌حال اما هنوز می‌شود بازی کرد اگر مدل بازی عقلانی و نوآورانه باشد.

🔸ترامپ علاقه‌ای به توافقات پیچیده ندارد. او توافق می‌خواهد، اما از جنس معامله. مثلاً: گام مشخصی در کاهش سطح غنی‌سازی در ازای باز کردن مسیر مالی محدود برای پروژه‌های زیرساختی یا واردات اقلام اساسی. ساده، قابل فهم، و در حد یک عنوان خبری که بتواند در سخنرانی‌هایش با آن لحن خاص بگوید: «ما ایران را بدون جنگ مهار کردیم».

🔸در این‌ دور از مذاکرات نه می‌توان به برجام برگشت و نه می‌توان به توافقی بزرگ رسید اما می‌توان مدل جدیدی ارایه داد که ذهن تجارت‌پیشه ترامپ و ویتکاف با آن آشناست: سرمایه‌گذاری، منابع مالی یا محرک اقتصادی در برابر توقف کنترل‌شده غنی‌سازی (مثلاً وام یا سرمایه‌گذاری با ضمانت انرژی یا منابع دیگر، که بخشی از آن صرف پروژه‌های زیرساختی تحت نظارت یک کشور ثالث شود).

🔸نکته مهم دیگر این است که بدانیم در مذاکره با ترامپ، بدون امتیاز واقعی نمی‌توان امتیاز گرفت، و بدون امتیاز قابل دفاع، نمی‌توان چیزی را نادیده گرفت هم گام‌های هسته‌ای باید کاملاً قیمت داشته باشند و هم چیزی که در برابر آن داده می‌شود در عین حال نباید مذاکره را فقط با یک افق روشن امنیتی و‌دفاعی در نظر آورد و می‌توان نگاهی اقتصادی را که بخش عمده آن با همکاری طرف مقابل قابل تحقق است، ضمیمه برنامه کرد اگر تیم‌مذاکره‌کننده بیشتر پیشینه تجاری دارد تا دیپلماتیک چرا تیم ایرانی خود را از ایده‌های اقتصادی بخش خصوصی (مربوط به سرمایه‌گذاری) محروم کند و زبان مشترکی با طرف مذاکره  و ترغیب او برای کاستن از تحریم‌ها و همزمان بهره‌مندی از فرصت‌های اقتصادی پیدا نکند؟

🔸سخن آخر هم اینکه اگر در رسانه‌های رسمی از مذاکره حرف زده می‌شود، نباید همزمان نهادهای دیگر وابسته به حاکمیت از «نبرد آخرالزمانی» صحبت کنند یا دوگانه حیثیتی شرافتی و‌ بی‌شرافتی برای یک‌وضعیت کاملا ملموس با تبعات سنگین برای کشور و مردم صورتبندی شود . پیام چندگانه یعنی بی‌اعتمادی طرف مقابل و ناهماهنگی در داخل. اگر مذاکره‌ای قرار است صورت گیرد، اول باید در داخل شفاف، شجاعانه و با حمایت کامل مطرح شود در غیر این صورت، چیزی که منتظر کشور است، نه جنگ کلاسیک است و نه مذاکره؛ بلکه فرسایش کامل توان داخلی و ائتلاف منطقه‌ای جدیدی علیه ایران است که به رهبری اسرائیل و با چراغ سبز ترامپ شکل می‌گیرد.

@sahandiranmehr
🌐https://t.me/majmaqomh
06.04.202508:01
⚡️اسیر نیهیلیسم پنهان در جامعه نشویم

✔️#مقصود_فراستخواه در گفت‌وگو با ایبنا؛🔻

◽️اخلاق؛ شنیدن صدای دیگری / پایان اخلاق پایان اجتماع است. مقصود فراستخواه معتقد است ما می‌توانیم از چرخه معیوب جامعه ضعیف- دولت ضعیف خارج بشویم و جامعه خوب – دولت خوب داشته باشیم مواجهه با این پوچی وقتی است که معنا و عزتی از خودمان می‌تراود و این همان بیداری اخلاقی و وجدانی است.
                  
                                                               

          🔖به گزارش سرویس دین و اندیشه خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) خداداد خادم؛ اخلاق در جهان امروز مهم‌ترین مسأله بشر است. به همین دلیل در آثار اکثر فلاسفه و اندیشمندان بزرگ جهان بخش‌هایی درباره اخلاق مشاهده می‌کنید. زمانی که جوامع از مسئله اخلاق دور می‌شوند کج‌فهمی‌ها، فساد و ستم‌های مختلف شدت می‌گیرد. جامعه ایران هم از این قاعده مستنثی نیست. مقصود فراستخواه استاد موسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی کتابی با عنوان «اخلاق در ایران؛ بین زمین و آسمان» منتشر کرد. این کتاب کاربرد نظریات علمی در عاملیت اخلاقی ماست. فراستخواه از نظریات مختلف استفاده کرده تا بتواند مسئله اخلاق را در ایران بررسی کند. با وی درباره این کتاب و مسئله اخلاق به گفت‌وگو نشسته‌ایم که متن آن را در ادامه می‌خوانید.

🔖امروزه مسأله اخلاق یکی از مهم‌ترین مسائل جوامع جهانی و ایران است. به همین سبب این کتاب بسیار مهم است. در ابتدا می‌خواهم با یک پرسش کلی به بحث بنشینیم. در جایی که اخلاق را فقط به خلق‌وخو محدود نمی‌کنید و آن را فراتر از این مسائل می‌دانید، من هم در اینجا با شما بسیار هم‌دلم. اخلاق را حتی فراتر از دین می‌دانم و معتقدم که اخلاق باید مبنای دین قرار گیرد. شاید بسیاری از مسائل جامعه ما زاییده این است که دین را مبنای اخلاق قرار داده‌اند. جنابعالی هم در کتاب اشاره کرده‌اید که یک نفر ممکن است دیندار نباشد اما اخلاقی زندگی کند و برعکس افرادی هم ممکن است که دیندار باشند و اخلاقی زندگی نکنند. یعنی در این حالت اخلاق بسیار گسترده می‌شود. به این سبب می‌خواهم از اینجا آغاز کنیم که مفهوم اخلاق در این کتاب به چه معنایی به کار برده شده؟

🔖همین‌طور است. اخلاق ساحتی جهان‌شمول است و خیلی مبنایی‌تر از مسائلی مانند دین و مانند آن است. من در این کتاب به نوعی از منظر پدیدارشناسی به اخلاق پرداخته‌ام. اخلاق یک نوع مواجهه شناختی وعاطفی احترام آمیز است که شما نسبت به خودتان و دیگری و عالم دارید. در یک وضعیت حرمت‌داری نسبت به خود، جهان و دیگری قرار می‌گیرید. این تجربه‌ای از بودن و زندگی است و لازم است به روش پدیدارشناختی این وجد را و این حس و حال را فهم کرد. یعنی بدون پیش‌فرض‌های نظری می‌توان به این تجربه عمیق انسانی روی آورد و آن را فهمید. به طور جهان‌شمول یک انسان می‌تواند در وضعیتی شناختی و عاطفی قرار گیرد که نسبت به خود و دیگری و جهان احترام قائل شود. او عزت نفس دارد و می‌خواهد حرمت خود و دیگری و جهان را حفظ کند. مثلاً محبت به دیگری، حیوانات، محبت به هرکسی فارغ از عقیده‌اش، نژاد و جنسیتش‌، دین و … بی دلیل دیگری را دوست داشتن، طرد نکردن ورعایت حق وحقوق. این حس وحال اخلاقی خیلی وسیع‌تر است.

🔖همچنین در این کتاب اخلاق را به صورت یک نوع عقل عملی و یک نوع عقلانیت نیز در نظر گرفته‌ام؛ سطحی از زندگی به شرط اندیشیدن ما را به سمت اخلاق می‌برد. اساساً با اخلاق است که انسان واجتماع در تاریخ باقی مانده و اقوام روزگار با اخلاق زنده‌اند.                                                                                                                                      
 📎متن کامل
                  
  🌐https://t.memajmaqomh                 
05.04.202515:36
🔻🔻🔻تهدید اتمی!
📝📝📝
#سید_صادق_حقیقت

🖊علی لاریجانی، مشاور رهبری، برای نخستین بار در عمر 46 ساله ج.ا.ا.- در فرردین 1404- امریکا را تهدید اتمی کرد: «حمله به تأسیسات هسته ای ایران به سود آمریکایی ها نیست. در این صورت، مجبور می شویم به سمت دیگری حرکت کنیم و داشتن سلاح هسته ای توجیه ثانویه پیدا می کند». البته، قبلاً علوی، وزیر سابق اطلاعات در دولت روحانی، گفته بود اگر گربه در کنار اتاق گرفتار شود، هر کاری ممکن است انجام دهد. البته، دولت وقت سخن وی را تأیید نکرد و اعلام کرد نظر شخصی وی بوده است! رفیق دوست نیز اخیراً به این مسئله اشاره کرده که در جنگ تحمیلی، امام خمینی ساخت سلاحهای اتمی را اجازه ندادند، ولی با ساخت و استفاده سلاحهای میکربی و شیمیایی مشکلی نداشتند. به هر روی، در خصوص این رویداد مهم، نکات ذیل می تواند مد نظر قرار گیرد:

🖊1- ایران در شرایط مذاکره- که اینک مجبور است به آن تن دهد- کارتهای بازی خود را از دست داده، و چاره ای جز بازی با کارتهای جدید ندارد: احتمالاً حدود 260 کیلوگرم اورانیوم غنی شده بالاتر از 60 درصد، معادل شش بمب اتم.

🖊2- لاریجانی در توجیه فتوای اتمی چنین مدعی شده است: «فتوای رهبری نداشتن سلاح هسته‌ای است. اگر خطایی از آمریکا صورت بگیرد، ایران با فشار مردم مجبور می‌شود به سمت رفتن ساخت سلاح هسته‌ای برود». معنای این سخن آن است که در سطح رهبری، مسئله تغییر نکرده، و اینک فشار مردم موجب تغییر سیاست فوق شده است. باید گفت این توجیه چندان منطقی نیست، و نه مصرف داخلی می تواند داشته باشد، نه مصرف خارجی.

🖊3- حل مسئله فتوای اتمی، ناگزیر، باید در حوزه تخصصی فقه و توسط علمای عظام صورت پذیرد. «توجیه ثانویه» نشان می دهد شاید مسئله عنوان ثانوی پیدا کرده باشد، نه این که فشار مردم در کار باشد.

🖊4- واکنش توئیتری وزیر ارشاد کار را کمی سخت تر کرد: «فتوای رهبری در تحریم سلاح هسته ای، مبتنی بر اصول مبنا و لایتغیر دینی است و نه فروع قابل تغییر اجتهادی و یا تابع متغیرات زمانه‌ و شرایط ثانوی». به نظر می رسد لاریجانی با هماهنگی سخنان فوق را اظهار کرده باشد؛ علاوه بر آن که تحریم سلاح هسته ای حکمی ابدی و لایتغیر نیست.

🖊5- از نظر فقهی، شاید بتوان بین ساخت، انبار و استفاده از این گونه سلاحها تمایز قائل شد. استفاده از این سلاحها چون ممکن است آثار غیرقابل کنترلی داشته باشد، از نظر فقهی مشکل پیدا می کند، اما معلوم نیست استفاده محدود نیز همان حکم را داشته باشد. مهم آن است که اساساً ساخت و انبار سلاحهای هسته ای برای بازدارندگی- و نه استفاده- است، و ضرورتا ًتالی فاسد فوق را به همراه نخواهد داشت.

🖊6- قبلاً کسانی، مثل محمد مؤمن، گفته بودند تفاوتی بین سلاح های متعارف و غیرمتعارف، حتی شیمیایی (و اتمی)، وجود ندارد و همه آنها مشمول «و اعدوا لهم ما استطعتم من قوة» هستند.

🖊7- ابطحی، در این بین، هشدار داده که: «سیاسیون برای فتوای رهبری در مورد سلاح اتمی عنوان ثانویه درست نکنند. این کار بازی در زمین دشمنان است». شاید وی به «پرچم غلط» اشاره داشته باشد. به اعتقاد زیدآبادی نیز، «آنچه این روزها علی لاریجانی مطرح کرده و شماری دیگر از حرف او استقبال کرده اند، حرکت در جهت افتادن به چاهی است که اسرائیلی‌ها پیش پای ایران کنده‌اند!».

🖊8- حسین شریعتمداری در واکنش به علی لاریجانی نوشت: «سال ۸۶، در یکی از یادداشتهای کیهان اشاره  داشتیم که فشار غرب ممکن است برخی از مسئولان را به سوی گزینه تولید سلاح هسته‌ای ببرد. همان روز آقای لاریجانی(دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی) تماس گرفت و با لحنی نیمه مزاح و نیمه جدی گفت: مثل این که شما کمی یا قسمتی … دارید»؟! پرسیدم چرا؟! گفت: یادداشت امروزت بهانه به دست دشمن می‌دهد! … اما،  پریشب، همین آقای لاریجانی در برنامه گفت و گوی ویژه رسانه ملی گفت: «اگر آمریکا یا اسرائیل دست به تهدید اتمی ایران بزنند، ایران هم مجبور خواهد شد به سمت تولید بمب اتمی برود!».

🖊در مجموع، تهدید اتمی از نظر استراتژیک بسیار خطیر به نظر می رسد؛ و از یک سو، نیاز به توجیه فقهی دارد، و از سوی دیگر، توجیه جامعه شناختی در سطح ملی و بین المللی را می طلبد. ظاهراً توجیه داخلی هم برای جناح اصلاح طلب نیاز است، هم برای جناح اصولگرا!

🌐https://t.me/majmaqomh
04.04.202507:47
🔻🔻🔻اختیار و تصادف: زمینه یا مقدمه جنگ
✍#محمود_شفیعی

◽️تا یک مرحله درگرفتن یا درنگرفتن جنگ در اختیار طرفین قرار دارد؛ اما اگر از یک مرحله عبور کرد، در آن صورت مجموعه ای از تصادف های تنش زا یا صلح آور است که تکلیف درگرفتن یا نگرفتن جنگ را مشخص می کنند.

◽️تجربه جنگ های بزرگ گذشته مانند جنگ جهانی اول، چنین داوری را موجه می سازد. این جنگ با کشته شدن ولیعهد اتریش شعله ور گشت و جهان را در رنج های بی پایان رها کرد.

◽️ اگر ایران و آمریکا از جنگ واهمه دارند، باید در مرحله اول تصمیمات صلح آمیز را در اولویت قرار دهند و نگذارند نوبت به مرحله دوم جبران ناپذیر برسد.

🌐https://t.me/majmaqomh
03.04.202508:49
🔻🔻🔻هوش مصنوعی مسئولانه و مرزهای اخلاقی آن از نگاه فقه
📝📝📝#سید_احمدرضا_احمدپور

◽️هوش مصنوعی، با پیشرفت‌های خیره‌کننده‌اش، نه تنها توانمندی‌هایی را به زندگی ما افزوده، بلکه پرسش‌های عمیق اخلاقی را نیز مطرح می‌کند. در این بخش، بررسی مرزهای اخلاق در دنیای هوش مصنوعی و چالش‌های کلیدی را با رویکردی تحلیلی،تفسیری به بحث گذاشته می‌شود.

🖊مسئولیت‌پذیری: معمای تصمیم‌گیری‌های ماشینی
وقتی سیستم هوش مصنوعی تصمیمی زیان‌بار می‌گیرد، چه کسی مسئول است؟
آیا باید سازنده، کاربر یا خود سیستم هوش مصنوعی را مسئول دانست؟
آیا می‌توان به ماشین‌ها اراده و قصد نسبت داد؟
آیا باید آنها را به‌مانند عوامل اخلاقی مستقل در نظر گرفت؟
در فقه شیعی، مسئولیت (ضمان) بر اساس قواعدی مانند قاعده «اتلاف» [یا تسبیب زیان] و «غَرور» (فریب) تعیین می‌شود. اگر سازنده الگوریتم‌های هوش مصنوعی با طراحی معیوب یا ارائه اطلاعات نادرست، موجب زیان شود، مسئول است. اگر کاربر با استفاده نادرست از سیستم، خسارت وارد کند، مسئولیت با اوست؛ اما اگر تاروپود ترکیبی هوش مصنوعی به‌دلیل عملکرد پیش‌بینی‌ناپذیر خود، زیان به بار آورد، مثلا به‌خاطر انباشت بیش از اندازه داده‌ها و موضوعات، دچار خطا یا توهم دانایی در محاسبات خود شود، مسئله پیچیده‌تر است و چه‌بسا پای قواعد دیگری مانند «تقصیر»، «لاضرر و لاضرار» و «عدم استطاعت» (ناتوانی) و... پیش بیاید. بحث فقاهتی چنین پرسمان‌ها برای فقیهان در دنیای امروز AIها ضروری است و بررسی‌های پژوهشگران و مجتهدان فقیه را طلب می‌کند.

🖊تعصبات الگوریتمی: بازتاب تبعیض‌های انسانی
سیستم‌های هوش مصنوعی، مانند آینه‌هایی هستند که تعصبات موجود در داده‌های آموزشی خود را بازتاب می‌دهند. اعمال تعصبات انسانی در الگوریتم‌ها می‌توانند تبعیض در تصمیم‌گیری‌های هوش مصنوعی را به‌دنبال داشته باشند و نابرابری‌های اجتماعی از راه تئوری‌پردازی یا توانایی‌های دیجیتالی را تشدید کنند. حال پرسش پیش می‌آید که چگونه می‌توان الگوریتم‌هایی را طراحی کرد که عادلانه و بی‌طرف باشند؟
از دیدگاه فقهی، تبعیض و بی‌عدالتی به‌شدت مذموم است. قرآن کریم بر عدالت و برابری انسان‌ها تأکید دارد؛ بنابراین برای رفع تبعیض و تعصب، باید از الگوریتم‌های حساس به عدالت، استفاده کرد و پیوسته پایش عملکرد سیستم‌ها را انجام داد.

🖊نبود شفافیت: جعبه سیاه تصمیم‌گیری‌های ماشینی
بسیاری از سیستم‌های هوش مصنوعی، به‌ویژه آنهایی‌که از یادگیری عمیق استفاده می‌کنند، به‌مانند «جعبه سیاه» هستند که درک چگونگی رسیدن آنها به تصمیمی خاص را سخت می‌کند. در نبود چنین شفافیتی، اعتماد به سیستم‌ها کاهش می‌یابد و شناسایی کژی‌های اخلاقی و تعصب‌زدایی‌ها را دشوار می‌کند.
آیا می‌توان الگوریتم‌هایی را طراحی کرد که شفاف و توضیح‌پذیر بوده و میان دقت و شفافیت تعادل پیدا کرد؟
از نظر فقهی، شفافیت و فهم پذیر بودن تصمیمات، به‌ویژه در امور مهم، حائز اهمیت است. اصل «وجوب بیان» در فقه، بر لزوم روشن و واضح‌بودن احکام و دلایل آنها تأکید دارد؛ بنابراین، کوشش برای افزایش شفافیت سیستم‌های هوش مصنوعی و ارائه توضیحات روشن و دقیق برای تصمیمگیری آنها ضروری است.

🖊حریم خصوصی: مرزهای اطلاعات شخصی
گرد‌آوری و پردازش حجم عظیمی از داده‌ها با سیستم‌های هوش مصنوعی، نگرانی‌هایی را درباره حریم خصوصی افراد پدید می‌آورد.
حفظ حریم خصوصی در فقه اسلامی جایگاه ویژه‌ای دارد. قرآن کریم از تجسس و فاش‌کردن اسرار دیگران نهی می‌کند؛ بنابراین، گرد‌آوری و پردازش داده‌ها با سیستم‌های هوش مصنوعی باید با رعایت کامل حریم خصوصی افراد و با کسب رضایت آگاهانه آنها صورت بگیرد.

🖊تصمیم‌گیری‌های اخلاقی: ماشین‌ها در جایگاه انسان
با پیشرفت هوش مصنوعی، سیستم‌ها ممکن است به‌طور فزاینده‌ای خودمختار شوند و بدون دخالت انسان تصمیم‌گیری کنند؛ ازاین‌رو درباره کنترل انسان بر فناوری و احتمال خروج سیستم‌ها از کنترل پرسیده می‌شود: آیا می‌توان الگوریتم‌هایی را طراحی کرد که ارزش‌های اخلاقی انسانی را به آن‌ها آموزش داد تا تصمیمات اخلاقی درستی بگیرند؟
پاسخ می‌تواند مثبت باشد. فقه و جهان‌بینی اسلامی، انسان را خلیفه خدا و مسئول حفظ و ارتقای ارزش‌های اخلاقی در زمین می‌دانند؛ بنابراین، طراحی سیستم‌های هوش مصنوعی که به‌طور مستقل تصمیم‌های اخلاقی می‌گیرند، باید با احتیاط فراوان و همواره با نظارت و کنترل انسان باشد.

📍برداشت
    مسائل اخلاقی مرتبط با هوش مصنوعی مسئولانه، نه تنها چالش‌های فنی، بلکه پرسش‌های عمیق فلسفی و اجتماعی و فقهی را نیز مطرح می‌کنند. راه حل چنین مسائلی، نیازمند گفت‌وگو و همکاری میان متخصصان رشته‌های مربوط، فقها، سیاست‌گذاران و عموم مردم است. با تدوین اصول اخلاقی و فقهی مناسب، می‌توان مطمئن شد که گسترش و استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی، مزایای فراوانی برای بهبود زندگی بشر خواهد داشت.
@majmaqomh
02.04.202508:42
✂️#برشی_از_گفتگو

⚡️ما سپاسگزار خدا و طبیعت نیستیم

✔️#دکتر_حسن_اسلامی_اردکانی در گفتگو با خبرگزاری ابنا🔻

◽️شکی نیست که آیات و روایات متعددی بر توجه به محیط زیست تأکید دارد. از نظر الهیاتی در اسلام، کل طبیعت یک موجود زنده است. اصلاً چیزی به نام طبیعت بی‌جان که امروزه رایج شده و می‌گوییم "طبیعت بی‌جان" نداریم. کل هستی حیات دارد «وَ لكِنْ لاتَفْقَهُون َتَسْبيحَهُم‏» (اسرا / 44) این صریح قرآن است که کل حیات در همه هستی حضور دارد و طبیعت، تجلی و آیت خداوند است.

◽️واقعیت این است که آن قدر بحث محیط زیست مغفول مانده که برخی سوال می‌کنند: "اصلاً اسلام به محیط زیست توجه کرده است؟" جالب است بدانید که بحث بحران محیط زیست در غرب، از نیمه دوم قرن بیستم طرح شد و در سال 1963 فیلسوفی به نام "لین وایت" مقاله‌ای نوشت به نام "ریشه‌های تاریخی بحران زیست بومی ما" و در این مقاله اشاره کرد که ادیان به خصوص ادیان مسیحیت و آیین یهود در بحث محیط زیست مقصر هستند؛ چون آموزه‌های این دو دین به گونه‌ای می باشند که انسان و مؤمنان را به طبیعت بی‌توجه می‌کند. پس از این مقاله بخشی از ادبیات حوزه محیط زیست ناظر به این بود که به این شبهه یا اشکال یا اعتراض جواب داده شود.

🏷آموزه های دین اسلام راجع به حفظ محیط زیست

◽️یکی از نکات نخستین که قرآن کریم درباره موجودات روی زمین می‏گوید این است که: تمام موجودات،‌ تمام جنبدگان،‌ چرندگان، خزندگان، پرندگان حیات دارند، امت هستند، مقصد دارند و زندگی و مرگ و رستاخیز دارند. یعنی صریحاً قرآن در این باره می‌فرماید که «وَمامِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ وَ لاطائِرٍ يَطيرُ بِجَناحَيْهِ إِلاَّ أُمَمٌ أَمْثالُكُمْ ما فَرَّطْنا فِي الْكِتابِ مِنْ شَيْ‏ءٍ ثُمَّ إِلى رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ» (انعام/38) تمام پرندگان و تمام خزندگان روی زمین، امت هستند. وقتی می‌گوییم "امت" یعنی مجموعه‌ای که با همدیگر ارتباط دارند. اجزاء و متفرق نیستند.

◽️اگر عده‌ای مثلاً در یک سینما دور هم جمع شوند و فیلم نگاه کنند امت تشکیل نمی‌دهند؛ جامعه تشکیل نمی‌دهند؛ اجتماع نیستند. این عده فقط "جمعیت" هستند. ولی هنگامی که یک مجموعه با هم ارتباط پیدا می‌کنند، شهر تشکیل می‌دهند، دولت تشکیل می‌دهند، مجلس تشکیل می‌دهند، جامعه تشکیل می‌دهند، می‌شوند "امت". وقتی می‌گوییم امت یعنی مجموعه‌ای که یک قصدی دارد: «أمّ أی قَصدَ». یعنی مسیری را می‌خواهد تعقیب کند و به جایی برسد. وقتی می‌گوییم امت اسلامی، یعنی مجموعه آدم‌هایی که با هم ارتباط دارند، مقصد، آرمان، و هدفی دارند و به سمتی می‌روند. قرآن کریم می‌گوید حیوانات، پرندگان و خزندگان روی زمین هم مثل شما امت هستند. هیچ جنبنده‌ای روی زمین نیست مگر این که مانند شما امت است. یعنی مجموعه‌ای هستند که با هم ارتباط دارند، همکاری می‌کنند، به یک هدفی سیر پیدا می‌کنند. این آموزه بسیار بسیار اساسی در اسلام است.

◽️نکته دیگر از آموزه‌های اساسی قرآن این است که انسان‏های خوب هنگامی که بر زمین گام برمی‌دارند، آرام و نرم گام برمی‌دارند، متکبرانه گام برنمی‌دارند. متواضعانه گام برمی‌دارند. از آن طرف در قرآن آمده است «وَ عِبادُ الرَّحْمنِ الَّذينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْناً» (فرقان/63) بندگان خدا و عبادُ الرحمان کسانی هستند که بر زمین آرام گام برمی‌دارند. از آن طرف لقمان به فرزندش وصیت می‌کند «وَ لاتَمْشِ فِي الْأَرْضِ مَرَحاً»‌ (اسراء/37) متکبرانه در زمین راه نرو. چرا متکبرانه راه نرویم؟ چون علت تکبر این است که ما فکر می‌کنیم برتر از دیگران هستیم. این دیگران، گاهی انسان‌های دیگر هستند، گاهی دیگران، طبیعت است؛ فرقی نمی‌کند. هیچ برتری برای نوع بشر در قرآن دیده نشده است.

◽️در قرآن تأکید شده که «وَ فَضَّلْناهُمْ عَلى ‏كَثيرٍ مِمَّنْ خَلَقْنا تَفْضيلاً» (اسراء/70) خدا می‏فرماید: ما فضیلت بخشیدیم به شما. یعنی ما انسان‎ها قدرت‌هایی داریم، توانایی‌هایی داریم که این توانایی‌ها، ما را بر طبیعت مسلط و چیره می‌کند؛ ولی مسلط شدن ما بر طبیعت معنایش این نیست که ما در طبیعت بهتر هستیم؛ چنین معنایی ندارد. معنایش این است که ما مسئول‌تر هستیم.‌ می‌توانیم بهتر باشیم؛ ولی لزوماً بهتر نیستیم. بله؛ در قرآن آمده است که «لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ في‏ أَحْسَنِ تَقْويمٍ» (تین/4) اما در ادامه می‌فرماید «ثُمَّ رَدَدْناهُ أَسْفَلَ سافِلينَ» در بدترین وضعیت می‌گوید ما در یک دامنه‌ای سیر می‌کنیم و نوسان داریم. بستگی دارد بر اساس کارهایی که می‌کنیم در قبال خودمان، هم نوعان خودمان و طبیعت می‌شود داوری نهایی کرد که ما بالاخره برتر هستیم یا پست‌تر هستیم.

📎پیوند به متن کامل گفتگو

🌐https://t.me/majmaqomh
06.04.202515:50
🔰اقدام پسندیده ای که در این سالها سابقه نداشته است
✍️
#اصغر_ناظم_زاده_قمی

جناب دکتر پزشکیان ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام و احترام
◽️اقدام پسندیده شما در عزل آقای دبیری معاون پارلمانی‌تان به سبب سفر پرهزینه و تجملی به قطب جنوب(هرچند با هزینه شخصی خودش بوده)  موجب مسرت مردم شد. زیرا رایحه‌ای از آموزه‌های نهج‌البلاغه را - که  همواره، بدان استناد می کنید - به مشام حق‌طلبان رساند؛ آنجا که امیر مومنان علی (ع) برخی از کارگزاران را به دلیل خروج از معیار ساده‌ زیستی به شدت توبیخ کرد.
زیرا در منطق حضرت علی(ع) مردم باید در رفاه باشند، اما نحوه زیست مسئولان باید ساده باشد تا سنگینی فقر نیازمندان بر دوش آن‌ها گران نیآید.

◽️این اقدام پسندیده شما در برخورد با کارگزاران رفاه‌ طلب، کاری است که در این سال‌ها سابقه نداشته است. از این رو بسیاری از رای دهندگان به حضرتعالی را امیدوار کرد که بتوانید آن را به زمینه‌ هایی دیگر هم گسترش دهید و نویدبخش آن باشد، که به همه قول هایی که داده اید پای بندید و معلوم می شود، بعضی مانع پیشرفت شما هستند وگرنه به وعده ها عمل می‌کردید، و چه خوبست این افراد مزاحم و مانع تراش را معرفی کنید، تا قصورهای موجود، پای شما نوشته نشود. به هر جهت تصمیم به‌جا و به‌حق شما قابل تقدیر است. و السلام علیکم

🌐https://t.me/majmaqomh
06.04.202505:21
⚡️فلک به مردم نادان دهد زمام مراد
تو اهل فضلی و دانش همین گناهت بس


📝#فاضل_میبدی:

🖊جای تاسف است کسانی مانند آقای رسایی که منطقی جز فحش و‌هتاکی در راستای کار خود ندارند، در مجلس به عنوان نماینده مردم نشسته اند. پرواضح است که این، به اصطلاح، نمایندگان زیر ده درصد، نماینده واقعی مردم نیستند.وبرصندلی انتصابی نشسته اند.
دریغ این که شورای نگهبان در دوره پیش،  این آقا را به خاطر پاره ای مسایل رد صلاحیت کرد، اما در این دوره تایید صلاحیت شد و کمترین رای تهران را نصیب خود کرد. وتا کنون در مجلس رسالتی جز حمله و هتاکی به مسئولان دلسوز نظام نداشته و  اخیرا شاهد هتاکی ایشان به آ قای کروبی بودیم ، که شرم آوراست. اگر با بیانیه آقای کروبی مشکل داری ، ومنطقی برای گفتن وپاسخ  دادن نداری،  چرابه جای سکوت  هتاکی می کنی؟کاش در حوزه کمی دانش اخلاق آموخته بودی وبه جای گفتگو هیاهو نمی کردی.

🖊ازسیئات شما همین بس که در دولت اسبق  گروهی خودسر را درحمله به سفارت انگلستان همراهی کردی و یک میلیون پوند خسارت بر کشور وارد کردی.
باحمله های زشت خود، کسی مانند دکتر ظریف را از چرخه نظام بیرون کردی تاراه را برای کاسبان تحربم بازکنی ویا دولت چهاردهم را به شکست بکشانی.
هروقت امثال رسایی را در مجلس ویا در صدا و سیما می بینم ، که به افراد دلسوز وکاردان نظام حمله می کنند، این بیت حافظ در ذهنم خطور می کند:

همای گو مفکن سایه شرف هرگز
در آن دیار که طوطی کم از زغن باشد


🌐https://t.me/majmaqomh
05.04.202507:11
🟣 "تفقه دینی" درباره جنگی که توان هزینه آن نباشد
✍️
#هادی_سروش


🏷 یکی از چالش‌های بزرگ که بر ظاهر انسان و باطن انسان ، بر باورهای انسان و حتی بر صحت و سلامتی جسمی و روانی و روحی و دینی انسان آسیب وارد میکنه تندروی است. تندروی، یعنی ؛ حرکتی که قابل تطبیق با عقلانیت نباشد.

🏷ما مسلمانیم و دعوتِ کتاب آسمانی ما ؛  به "تفقه در دین" است و آن بدین معناست که باید در مورد دین ؛ به "فهم عمیق" نشست.
حتی در جاییکه امکان تفقه در دین برای همه وجود نداشته باشد ، دستور قرآن به افرادِ لایقی که زمینه "تفقه در دین" را دارند این که با فهم عمیق ، عمق دین را بدیگر هم دین نان خود منتقل نمایند ؛ "كُلِّ فِرْقَةٍ مِنْهُمْ طائِفَةٌ لِيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ" (توبه/۱۲۲)

🏷سخن درباره جنگی است که از سوی دشمن برنامه ریزی شود و جامعه دینی توان پرداخت هزینه آن را نداشته باشد و از دریچه های مذاکره و یا آتش بس را به روی خود ببندد. در این بحث ؛ حکم عقل و کارشناسی های درست روشن است ، اما چون در جامعه افراد کاسبی هستند که نان شان در جنگ است و برای جنگ تئوری پردازی دینی می کنند ، ما از منظر دین به بررسی کوتاه و ساده می پردازیم.

🏷 در آیه ۲۹ سوره نساء فرمایید؛
خدا میفرماید : "لاتقتلوا انفسکم" خودتان را نکشید .  طبق روایتی که شیخ طوسی در تفسیر "تبیان" (ج۳ص۱۸۱) آورده ، امام صادق (علیه السلام) بیان زیبایی در ذیل این آیه قرآن دارشته و می‌فرماید: "لاتقتلوا انفسکم ، یعنی خودتان در معرض جنگی قرار ندهید که توانِ آن را ندارید ؛ "لا تخاطروا نفوسکم فی القتال فتقتاتلون من لا تطیقون".

🏷نکته اینجاست که ما به "حکم صریح فقه و تفقه دینی" حق نداریم خود را در مخاطره‌ای به نام جنگ و کشته شدن قرار دهیم . و در مواجهه با هر نوع جهاد محوریتِ "طاقتِ ادامه ونیز ماندن و بقاء" باید بررسی و تایید شود. بر این اساس ؛ فرایند اموری که انسان درباره آنها تصمیم میگیرد اگر مبتنی بر تصمیماتِ بدون توجه به هزینه های احتمالی آن و چالش های آینده آن انجام میشود ، مردود است.

🏷نکته قابل ذکر این است که طاقت در جنگ همیشه طاقت های جسمیِ رزمنده نیست ، بلکه شامل بررسی سقفِ طاقت های اجتماعی و سیاسی و خصوصا اقتصادی هم می شود. تریدی نیست در جنگ های نابرابر که نفوس را آسیب میزند ، زیر ساخت های به فناء می برد و پشتوانه افکار عمومی را مورد آسیب قرار می دهد شامل "طاقت در جنگ" است.

این آموزه بلندی که امام صادق بر اساس آیه سوره نساء به ما عنایت نمودند که در مواجه با مخالف و معاند از "توان و طاقت" غفلت نکنیم.

🏷متاسفانه ، کسانی که در نگاه و اندیشه و یا در رفتار تندروی می‌کنند و همیشه می‌خواهند از چیزی که برای آخرین مرحله است :در مرحله و قدم اول استفاده کنند، خود و جامعه را به تباهی می کشند و متاسفانه به دنبال "دست آویزهای دینی" و توجیه و کلاه شرعی به تباه بردن نفوس و امکانات جامعه هم هستند!!

شگفت آور است؛ در قرآن شعارِ «وَ الصُّلْحُ خَيْرٌ» (نساء / ۳۵) در مورد خانواده یک جمع کوچک است ، مطرح می کند تا کیان این جمع کوچک بماند ، ولی برخی از حساسیت نسبت به بقاء کیان جامعه با رفتارهای تندگرایانه و افراطی بی خیال هستند و به اندیشه و رفتار خود رنگ و لعاب دین می دهند!!

🏷در "توان و طاقت جنگ" بیش از بررسی توانِ کاردها و امکانات و زیر بناهای مهم کشور ، بررسی توانِ دینی جامعه است. در مواجهه با رخدادهای خشونت در جامعه باید متوجه باورهای دینی جامعه هم بود که به باورهای دینی جامعه و انسانها آسیب وارد نشود.
"إِنَّ الَّذينَ فَرَّقُوا دينَهُمْ وَ كانُوا شِيَعاً". ( انعام / ۱۵۹)
سخن از این است؛ کسانی هستند که با رفتارشون باعث "تفرقه در دین" می شوند و دین را جرح جرحه و قطعه قطعه می‌کنند دین خدا رو باورهای دینی جامعه رو از یک حالت درست و یکنواختی تبدیل می‌کنند به یک مجموعه متشتت و آسیب پذیر می کنند.
قرآن در ادامه ؛ صریحا پیامبر و دین او را از افکار این عده متمایز معرفی میکند و می فرماید: "تو هيچ‌گونه رابطه‌اى با آن‌ها ندارى، سر و كار آن‌ها تنها با خداست!"

بله ، یک وقت انسان در یک مسیر جبری و در مواجه با حملات دشمن بدون هیچ گونه زمینه مذاکره و مصالحه قرار می گیرد، به حکم عقل؛ دفاعِ عاقلانه و محدود به حدود آن وظیفه است .

🏷 ما دربحث از "طاقت و توانِ پرداخت هزینه جانی و مالی" ؛ بر اساسِ خطوط دینی ورود کردیم ومطالب بالا را تقدیم داشتیم‌ چون دست آویز مقابله با مذاکره و دوری از جنگ برای افراط گرایان ؛ دین بوده ! اما این موضوع  با محورهای فطری گویا است چرا که فطرت آدمی میگوید؛ حق نداریم وارد صحنه ای شویم که طاقت آن را نداریم. چون فطرت ؛ سخن از توحید و بقاء نعمت های خدا دارد ، در نتیجه؛ تباه کردنِ داشته ها و استقبال از هر گونه ایجاد نزاع و سپس پرداخت هزینه با اصولِ فطری سازگار نیست.

🌐https://t.me/majmaqomh
04.04.202507:11
‍ 💠آیا باایمان و معنویت می‌توان محیط زیست را نجات داد؟

🌱آگوست سال ۲۰۱۵، بیش از ۶۰ رهبر سیاسی و مذهبی مسلمان در استانبول گرد هم آمدند تا بیانیه اسلامی درباره تغیرات اقلیمی را منتشر کنند. این بیانیه تنها چند ماه پس از بیانیه پاپ فرانسیس در حمایت از محیط زیست منتشر شد اما توجه رسانه‌ای بسیار کمتری در مقایسه با آن دریافت کرد.

🌱بیانیه مسلمانان در ادامه اقدام پاپ فرانسیس، به نظر موجی برای توجه مذهبی به محیط‌‌ زیست را به راه انداخت، اما در حقیقت این مسئله نتیجه ده‌ها سال فعالیت محققان و کنشگران اسلامی برای یافتن پاسخ مناسب اسلامی در قبال بحران‌های محیط زیستی است.

این محققان با توجه به منابع و سنت‌های اسلامی و همچنین یافته‌های جنبش سکولار محیط زیستی، به دنبال ایجاد محیط زیست‌گرایی خاص اسلامی هستند.

🌱بنیان‌های نظری محیط زیست‌گرایی اسلامی، در متون مقدس اسلامی و قرآن و حدیث قابل مطالعه است. بر خلاف مسیحیت که بر اساس داستان پیدایش از انسان‌ها می‌خواهد زمین را پر کنند و آن را رام خود سازند، قرآن، سلطه بر طبیعت را از آن انسان نمی‌داند و انسان تنها خلیفه و نماینده خداوند بر زمین است.

در اسلام‌گرایی سنی، خلافت، اجازه‌ای مذهبی برای رهبری سیاسی مذهبی است که بر جامعه مسلمان حکومت می‌کند. اما محیط زیست‌گرایان اسلامی خلافت را به معنای ناظر و متولی می‌دانند و مفهوم خلافت را به معنای مسئولیت دسته‌جمعی بشر برای حفاظت از خلقت خداوند می‌دانند.

🌱قرآن دو دلیل واضح برای اهمیت جهان طبیعت بیان می‌کند:
۱. انسان و جهان طبیعت به یکدیگر وابسته هستند و از بسیاری جهات شباهت دارند و جهان طبیعت مکانی دائمی انسان برای حمد و عبادت خداوند است.( انعام ۳۸، رعد ۱۳، اسراء ۴۴، الرحمن ۶)

۲. جهان طبیعت نشانه‌ای برای انسان است تا خداوند را درک کند.(یونس ۵ و ۶)

سیدحسین نصر، یکی از متفکران مهم ایرانی، در کتاب خود با عنوان انسان و طبیعت(بحران معنوی انسان متجدد) ، خود را به عنوان یه منتقد شرقی دنیای غرب می‌داند. نصر از اولین کسانی است که محیط زیست‌گرایی اسلامی را مطرح کرده‌اند. او معتقد است که بحران‌های محیط زیستی نتیجه بحران معنوی انسان است. نصر ریشه بحران‌های محیط زیستی را در جدایی علم از الهیات در نتیجه عصر روشنگری می‌داند که منجر به تقدس‌زدایی جهان طبیعت شد. بنابراین از نظر او راه حل بحران محیط زیست، جنبش محیط زیستی و فعالیت‌های مسئولانه محیط زیستی نیست بلکه انسان‌ها باید رابطه خود را با امر الهی تجدید کنند که نتیجه آن باعث تغییر رابطه آنها با دنیای طبیعت خواهد بود.

🌱برخی از فعالان محیط زیستی معاصر نیز معتقدند بازسازی ایمان و عمل یا بازگشت به عمل مذهبی اصیل و معتبر راه حل بحران محیط زیست است. اما این دیدگاه که مشکلات محیط زیستی نتیجه بحران معنوی است در بین فعالان محیط زیست مسلمان رایج نیست. برای بسیاری از این فعالان، اهمیت به محیط زیست پرستش خداوند و نوعی عبادت است. آنها معتقدند حضور در طبیعت رحمت و خیر خداوند را به آنها یادآوری می کند، همچنین آنها در طبیعت می‌توانند نشانه‌های خداوند را ببینند و ایمان خود را تجدید کنند.

برخی دیگر از محیط زیست‌گرایان، فعالیت محیط زیستی را نوعی وظیفه دینی می‌دانند، چه به صورت مستقیم چرا که انسان ناظر و متولی زمین است و چه به صورت غیرمستقیم که آموزه‌های اسلام اسراف و سوء‌استفاده مالی از طبیعت را رد کرده و از مسلمانان می‌خواهد در مقابل اقدامات سودگرایانه و سرمایه‌دارانه، از طبیعت محافظت کند.

🌱حوزه فعالیت بسیاری از این فعالان محیط زیستی مسلمان، گروه‌های محلی مسلمان و به ویژه ایجاد کمپین‌های آموزشی است. مثلا آنها به مسلمانان تفاسیر محیط زیست‌گرایانه قرآن و احادیث را می‌آموزند و از تغییرات ساده در زندگی مانند بازیافت کردن و استفاده نکردن از پلاستیک‌های یکبار مصرف حمایت می‌کنند. اکثر این کارگاه‌های آموزشی و سخنرانی‌ها در مساجد یا مراکز اسلامی انجام می‌شود.

📎 پیوند به متن کامل


🌐https://t.me/majmaqomh
03.04.202507:36
🔰 تشیع و مسئله ایران
✍🏻
#داود_فیرحی

🔖جامعه ما هم دیندار است و هم ملی ولی آشتی اینها به دو دلیل آسان نیست: اولاً در ادبیات دینی تفسیری ارائه شده است که تعلقات ملی را نفی میکند و ثانیاً در ادبیات ایرانی گری هم جریانی از مشروطه به بعد پیدا شده است که نسبت به دین موضع چندان همدلی نداشته است. منهای جریان چپ که خارج از تحلیل ماست، از مشروطه به این سو جامعه ما حول مذهب و ناسیونالیسم نوسان داشته است. هر از گاهی یکی به منبر می رود و دیگری به پستو و گفتگو را متوقف می کنند اما تنش جایی است که این دو در نقطه تلاقی قرار دارند. اکنون در این شرایط هستیم.

🔖ناسیونالیسم بر دو نوع تبارگرا و مبتنی بر قرارداد است. ناسیونالیسم تبارگرا حاوی نوعی جوهرگرایی، رمانتیسم، باستانگرایی و تا حدی نژادپرستی است اما ناسیونالیسم مدنی مبتنی بر قرارداد حول قانون اساسی است، تصمیمی عقلایی است و معمولاً هم دموکراتیک است. در ایران از ابتدا علی رغم اینکه نظریه ناسیونالیسم به اقتفای قانون اساسی مشروطه شکل گرفت، اما به تبارگرایی شیفت پیدا کرد و خشونتهای آن هم ظاهر شد. ناسیونالیسم تبارگرا در سیاست خارجی باعث شارژ تبارگرایی های بدیل مانند پان اسلامیسم، پان عربیسم و پان ترکیسم میشود و برای وحدت اسلامی مشکل زا است. در داخل هم با مذهب، قومیتها و دولت ملی مدرن دموکراتیک چالش ایجاد میکند.

🔖گفتمان رایج ناسیونالیسم در ایران، تبارگرا است و حتی جریان مذهبی هم هر وقت درباره ناسیونالیسم فکر کرده است، پیش فرض گرفتند که ناسیونالیسم مساوی تبارگرایی است و امکان بدیل آن را در نظر نگرفتند. مرحوم مطهری هم «خدمات متقابل ایران و اسلام» را روی این تعریف سوار میکند و اصرار دارد که اینها دو ایدئولوژی متفاوت برای اداره جامعه هستند و سرانجام بحث را به نفع اسلام سوق داده است. رواج تعریف تبارگرا از ناسیونالیسم و تضاد قهری آن با مذهب، چرخه باطل هویت را ایجاد کرده است. بحران، ناشی از بزرگ بودن ناسیونالیسم فرهنگی و کوچک بودن ناسیونالیسم سیاسی است. ملیت ایرانی، همین ایرانی است که در این گربه قرار دارد و خارج از آن، رمانتیک و تهاجمی است و  ناهم مکانی و ناهم زمانی می آورد. یعنی کسانی را ایرانی می دانیم که ایرانی نیستند و کسانی را ایرانی نمی دانیم که ایرانی هستند. ملیت سیاسی باید همان ملیتی باشد که ملیت فرهنگی ماست.

🔖فقه مشروطه و ادبیات مرحوم نایینی و آخوند خراسانی، خلوص دارد و ناسیونالیسم را تبار نمیداند بلکه دنبال این بودند که ملتی یک قرارداد میبندد و امور مشترک خود را به اشتراک  و مبتنی بر قانون اساسی که هنجارهایش به مرور زمان یک علقه ملی تولید میکند، اداره کند. این نگاه با مذهب هم در تضاد نیست و مسلمانان درون امت می توانند دولتهای جدا از هم تشکیل دهند. فقه مشروطه ایده ناسیونالیسم قراردادی را پشتیبانی میکند. در فقه مشروطه ملت کسانی اند که مشترکات نوعی دارند و دور هم جمع شده اند تا این نیازها را اداره کنند. ادبیات مشروطه تمام همتش حل مسئله دولت ملی ایران است و مذهب هم در کلیت خود در پی ناسیونالیسم دموکراتیک است.

🌐https://t.me/majmaqomh
📝#رضا_بابایی

اگر زمین نبود، اگر این همه نقش و نگار و زیبایی نبود، اگر كوه‌ها و درختان نبودند، چه کسی خدا را باور می‌کرد؟ روز نخست، خدا طبیعت را آفرید و از آن پس، هر روز طبیعتْ خدا را در چشم ما می‌آفریند.

🌐https://t.me/majmaqomh
06.04.202515:47
🎧#پوشه_شنیداری

📚شرح نهج البلاغه _نامه ۳۱ به حضرت مجتبی(ع)

🎙#محمد_سروش_محلاتی

🔻جلسه ۳۸ : و ایاک ان توجف بک مطایا الطمع 

▪️ انسان و طمع  
- چرا طمع رذیلت اخلاقی است ؟
- طمع چگونه تاثیر می‌گذارد؟ 
- آثار و پیامدهای طمع تا کجا ؟

ان استطعت الا یکون بینک و بین الله ذو نعمه فافعل
▪️پرهیز از مراجعه به ثروتمندان
   
🌐https://t.me/majmaqomh
06.04.202504:29
🎧#پوشه_شنیداری
🔖گفتارهایی درباره  اسلام رحمانی- عقلانی

🔰جلسه سی‌ و هفت: چگونگی مراقبت از حریم دین
🎙#عبدالرحیم_سلیمانی

🔻حریم دین کجاست که باید از آن مرز دفاع کرد؟

🔻آیا دین گریزی ها از ناحیه کاستن از برخی امور دینی است یا از ناحیه اضافه شدن برخی امور به دین؟

🔻فقط آن چیزهایی را که مطمین هستیم از جانب خداست، به دین منسوب کنیم.

🌐https://t.me/majmaqomh
05.04.202506:25
🔖#یادداشت

🔰ماهیت اطاعت در قلمرو دین
#محمود_شفیعی

  ◽️درباره اطاعت از معصوم ع و حتی خدای تعالی، باید توجه کرد که اطاعت کورکورانه در قرآن کریم ناپسند تلقی شده و برای آن محدودیت هایی قابل استخراج است:

🖊 ۱. طرح دلیل، علت، هدف و نتیجه: پشت سر فرامین الهی اغلب فلسفه فرمان مانند تقوا، بازداری از فحشاء و بدی، خلوص نیت، درآمدن از خود خواهی، رو آوردن به دیگر خواهی، آزمایش، پاداش ها و مجازات های قهری یا عمدی در دنیا و آخرت،  و غیره مطرح شده اند.

🖊 ۲. پیوند دیانت با آموزه های تعقلی تا امر وجودی: عموم مخاطبان در قرآن به تعقل، تفکر و تدبر دعوت شده اند. همچنین، قرآن نقش پیامبران ص را تذکر، بشارت و هشدار باش اعلام کرده است و دین را قبل از امر تعلیمی بیرونی، پدیده ای معطوف به آنچه در وجود آدمی از ازل تا ابد بدون تغییر سرشته شده، دانسته است. به عبارت دیگر دین به مثابه مجموعه ای از آموزه های تشریعی، واقعیتی تکوینی شناسانده شده که انسانها با آن پدید آمده اند و نطفه هدایت در وجود همه انسان ها نهاده شده است.

🖊۳. دین، آگاهی و اختیار: قرآن مجید پیامبر ص را از هرگونه اجبار، سیطره، وکالت، و تحمیل عقیده بر مردم بازداشته است.  خداوند متعال همزمان با اطاعت از خدا و رسول که گونه ای از تبعیت از روی اختیار و آگاهی در آن نهفته، از فرمان بری کورکورانه پرهیز داده است.

🖊۴.از دینداری تا خروج از قلمرو دین: اطاعت کورکورانه ممکن است به جای دینداری، ایمان و خدا پرستی، دامن بندگان الهی را به امور ناپسندی چون استضعاف، تحقیر وخفت، جهالت و نادانی و در نهایت به شرک و کفر آلوده کند و به جای رهایی بخشی، باز کردن زنجیرهای درونی و بیرونی، تاریخی و اجتماعی، بندهای جدیدی را به دست و پای آنان بزند و دینداری را بر ضد خود تبدیل کند.

🖊نتیجه: بسیار بدیهی است که وقتی اطاعت از خداوند متعال و  معصومان ع  اطاعتی غیرتقلیدی و آگاهانه و آزادانه باشد، اطاعت از غیر معصوم حتما باید با  محدودیت های مورد اشاره، صورت گیرد و از هرگونه سرسپردگی مطلق خالی باشد و گرنه اطاعت به مفاسدی چون استضعاف، تحقیر، جهل، و عقب ماندگی آلوده خواهد گشت و از دایره  اراده خداوند بیرون خواهد ماند.

🌐https://t.me/majmaqomh
03.04.202521:45
امام علی (ع):

وقال علیه السلام: أَوْضَعُ الْعِلْمِ مَا وُقِفَ عَلَى اللِّسَانِ، وَأَرْفَعُهُ مَا ظَهَر فِي الْجَوَارِحِ وَالاَْرْكَان 
         
فروترین دانش‌، آن است که بر سر زبان است و برترینش،‌ اثرگذارترین بر تن و جان است.
          
🔸بگردان: استاد محمود صلواتی

_نهج البلاغه_حکمت ۹۲

🌐https://t.me/majmaqomh
03.04.202506:30
🔻🔻🔻تهدیدهای آمریکا و پیشگیری از تکرار یک اشتباه تاریخی
📝📝📝
#رحیم_قمیشی

🖊تابستان ۱۳۵۹ محمدعلی برادرم، مسئولیت جمع‌آوری اطلاعات تهدیدهای مرزی عراق را برعهده داشت. هفتگی به مقامات گزارش می‌داد برابر شواهد، صدام در حال تقویت مواضع خود و آمادگی برای یک‌حمله بزرگ است، اما آن مقامات همه چیز را شوخی می‌گرفتند؛ صدام جرئت حمله به ایران را ندارد! برادرم باور نمی‌کرد آن همه شواهد نادیده گرفته می‌شوند و وقتی صدام حمله‌اش را شروع کرد، هیچ آمادگی‌ای در کشور وجود ندارد، نه بین مقامات نه برای مردم!

🖊او پنج ماه پس از شروع جنگ، با دل رنجیده و خونین‌اش بیشتر نماند، و ۸ سال حرص نخورد برای جنگی که می‌شد در نطفه آن را خفه کرد، او شانس آورد و ندید چندصد هزار نفر کشته شدند و چقدر خانه‌های پر از وسایل به تصرف نظامیان عراق درآمدند و بر سر مردم ایران چه آمد. هنوز پس از چهل و پنج سال حسرت می‌خوریم کاش جلوی جنگ را توانسته بودیم بگیریم.!

🖊در محاصره سوسنگرد مجبور شدم چند شبی را در بعضی از خانه‌های خالی از سکنه مردم جنگزده سوسنگرد به صبح برسانم،. آن شب‌ها خواب به چشمهایم نمی‌آمد، نه که عراقی‌ها هر لحظه ممکن بود دوباره شهر را تصرف کنند، از عکس‌هایی که در پذیرایی آن خانه‌ها، از صاحبان خانه‌های هموطنان عربم به دیوارهایشان نصب بود و آن نگاه نافذشان. می‌دانستم آنها اگر کشته نشده‌اند، در شهری غریب آواره‌اند و در دل‌هایشان می‌گویند چکار باید می‌کردند!؟
وسایل کامل خانه نشان می‌داد آنها حتی نتوانسته بودند اموال شخصی و ضروری خانه را هم با خود ببرند.
تهدید هر جنگی را باید جدی گرفت. ولو احتمال آن به چند درصد ناچیز هم نرسد!

🖊ما در سال ۱۳۵۹ اشتباه کردیم، نادان بودیم و نمی‌دانستیم جنگ یعنی چه، و چقدر برای پیشگیری از جنگ همه مسئولیت داریم.
با بیان اینکه احتمال حمله صدام یا ترامپ ضعیف است، نباید به عواقب آن، و احتمالش فکر نکرد. دست ما به حاکمیت هنوز هم پس از پنج دهه نمی‌رسد و نمی‌توانیم نقش اصلی را در جلوگیری از جنگ داشته باشیم. قبول!
اما آیا همچنان، مردم تنها باید نظاره‌گر باشند؟
عوارض جنگ ۸ ساله را چه کسی تحمل کرد؟ مردم بی‌پناه شهرهایی که با خاک یکسان شدند. با این استدلال بچگانه که دشمن غلط می‌کند دست از پا خطا کند!

🖊کاپیتان یک کشتی، اگر یک درصد هم احتمال سانحه را بدهد، حق حرکت را ندارد. کاپیتان با جان مسافران حق بازی کردن ندارد، هر چقدر هم شجاع باشد، چه رسد به وقتی که برای خودش جلیقه نجات کنار گذاشته باشد! و یا آن وقتی که این احتمال جدی شده باشد. امروز احتمال حمله به ایران کمتر از سی چهل درصد نیست. ترامپ در هفته گذشته سه بار از احتمال حمله به ایران سخن گفته. نباید خوش خیال بود و بر اساس آمال و آرزوها برنامه‌ریزی کرد..

🖊درصد مهمی از مردم ممکن است تصور کنند حمله آمریکا و اسرائیل می‌تواند برای بیرون رفتن از شرایط بدِ فعلی در کشور کارساز باشد، اما نباید دچار توهم و تحلیل اشتباه شویم. هیچ کشور خارجی به مردم ایران کمک نمی‌کند. و متاسفانه سقوط نظام در شرایط جنگی هم، تنها به بدتر شدن وضعیت می‌انجامد.

🖊خدا کند جنگی نشود. اما آیا بی‌خیالی نظام حاکم، مسئولیت تک‌تک مردم را توجیه می‌کند؟ برخلاف سال ۱۳۵۹، امروز مردم نقش مهمی در تصمیم‌گیری‌ها می‌توانند ایفا کنند.
اگر این نقش را نخواهند ایفا کنند در تاریخ بخشیده نخواهند شد.تاریخ از ما نمی‌پذیرد بگوییم نظام اشتباه کرد و ما هیچ راه چاره‌ای نداشتیم!

🖊ضمن تقدیر از دوست روشنفکر، شجاع و ایران‌دوستم، آقای دکتر مصطفی مهرآیین که با وجود خطرات زیاد، این شجاعت را داشت به حاکمیت نهیبش را بزند، که ادامه این وضعیت ممکن است به انهدام ایران بینجامد، هر یک از ما نیز وظیفه داریم نقش خود را ایفا نماییم. ما حق نداریم اجازه دهیم مهرآیین‌ها تنها بمانند. خطر جنگ جدی است. خطر انهدام زیرساخت‌های ایران جدی است.
جنگ هرگز راه حل نبوده است.
تهدید به مقابله، تهدید به ساخت بمب اتم، تهدید به ناامن کردن خلیج فارس، راه حل نیست، ریختن بنزین بر آتش جنگ است. این تهدیدها از افکاری ناقص صادر می‌شوند، افکاری که اصلا نمی‌دانند جنگ چیست.

🖊ولی ما چه می‌توانیم بکنیم؟! در نوشته بعد سعی خواهم کرد دقیق‌تر بنویسم، چطور مردم می‌توانند به برداشته شدن سایه شوم جنگ از سر کشور کمک کنند. اگر ما خواهان تغییرات بنیادینی در کشور هستیم، راه آن از جنگ نمی‌گذرد! هیچ جنگی مقدس نیست.
هیچ جنگی که قابل پیشگیری باشد، توجیه ندارد. تصور اینکه حتما باید در برابر قدرت‌ها کرنش کنیم تا جنگ نشود یک تصور اشتباه است. و مسئولیت عموم مردم در پیشگیری از جنگ نباید نادیده گرفته شود.

🌐https://t.me/majmaqomh
02.04.202507:33
🟢نهج البلاغه وتوجه ویژه به محیط زیست
آیت‌الله صانعی

🌱توجه و اهتمام به محیط زیست در منطق امام علی(علیه السلام) از چنان اهمیت و جایگاهی برخوردار است، که درآغاز خلافت خود خطاب به مسلمانان این چنین بیان می دارد:
در مورد بندگان خدا وشهرهایش تقواى الهى را پاس داريد كه از زمينها و دامها نيز بازخواست شويد.
« اتَّقُوا اللَّهَ فِي عِبَادِهِ وَ بِلاَدِهِ فَإِنَّكُمْ مَسْئُولُونَ حَتَّى عَنِ الْبِقَاعِ وَ الْبَهَائِم (نهج البلاغه خطبه 167)

✨امام علی (ع) در این حدیث روشنگرانه به خوبی وظایف و مسئولیت های مختلف اخلاقی و انسانی را حتی نسبت به مکان ها و جنبندگان وحیوانات مشخص می فرماید؛ کما اینکه در تعریف محیط زیست نیز محققان عناصری از محیط و جنبندگان موجود در زیستگاه را شامل دانسته اند.

🌱 به هر حال این حدیث ارزشمند وظایف انسان ها را در برخورد با طبیعت و جنبندگان موجود در آن مشخص می کند تا اینکه افراد بر اساس هوای نفس و خواسته های زیاده طلبانه برخورد ننمایند، بلکه شایسته و لازم است، قانون تقوای الهی را حتی با حیوانات مراعات کنند به هر حال این حدیث ارزشمند وظایف انسان ها را در برخورد با طبیعت و جنبندگان موجود در آن مشخص می کند تا اینکه افراد بر اساس هوای نفس و خواسته های زیاده طلبانه برخورد ننمایند، بلکه شایسته و لازم است، قانون تقوای الهی را حتی باحیوانات مراعات کنند.

✨ توجه امام علی(ع) درخطبه 185 نهج البلاغه به شگفتیهای آفرنیش مورچه وملخ وعقاب ودرخطبه 165 نهج البلاغه به زیبا یی های خلقت طاووس ودرخطبه 155 نهج البلاغه و به عجایب آفرینش خفاش نگاه توحیدی آن حضرت را دراهتمام به حفظ محیط زیست به صورت گونه های مختلف آن نشان می دهد وما را به ضرورت حفظ آن برای ادامه حیات وزندگی آگاه می سازد.

🌱سیره وروش امام علی(ع) نسبت به استفاده آبادگرانه از زمیت تا به جایی اهمیت دارد که درنامه ارزشمند خود به مالک اشتر نخعی اهمیت آن را از گرفتن مالیات بیشترمعرفی می کندواین گونه می نویسد: و سزاوار است كه بيشتر از گردآورى خراج، به عمران زمين بينديشى، «وَ لْيَكُنْ نَظَرُكَ فِي عِمَارَةِ الْأَرْضِ أَبْلَغَ مِنْ نَظَرِكَ فِي اسْتِجْلاَبِ الْخَرَاجِ» زيرا خراج جز از راه عمران به دست نمى‌آيد« لِأَنَّ ذَلِكَ لاَ يُدْرَكُ إِلاَّ بِالْعِمَارَةِ» و هر كه بدون عمران خراج بگيرد، كشور را ويران و ملت را نابود مى‌كند و فرمانرواييش چندانى نمى‌پايد.« وَ مَنْ طَلَبَ الْخَرَاجَ بِغَيْرِ عِمَارَةٍ أَخْرَبَ الْبِلاَدَ وَ أَهْلَكَ الْعِبَادَ وَ لَمْ يَسْتَقِمْ أَمْرُهُ إِلاَّ قَلِيلا».

🌐https://t.me/majmaqomh
06.04.202510:11
🔻🔻🔻 روشنفکران و علمای دینی هنوز تعریف شفافی از رابطه بین دین و ملیت و در عین حال تجدد و ملیت را ارایه نکرده‌اند و ما هنوز در حوزه ملت‌سازی در ابتدای راه هستیم.

🎙🎙🎙#داود_فیرحی

◽️(نشست"نظریه دولت در ایران؛ رویکردی آسیب شناختی")

🖊دولت مدرن، یک دولت بزرگ است چون سرنوشت افراد را از کودکی تا مرگ تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای مثال وقتی دولت ساعت را عوض می کند همه چیز زندگی ما را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

🖊نباید دنبال این باشیم که چه کسی حکومت می‌کند چرا که نهادها آدم‌ها را در چنبره خود اسیر می‌کنند. فارغ از اینکه چه کسی دولت را در دست دارد، ماشین دولت راه خود را می رود. ما دستگاه دولت را باز نکرده ایم و دولت هنوز برای ما یک جعبه سیاه است.

🖊دولت قدیم ما دمکراتیک نبود اما اقتدارگرا هم نبود. شاه قانونگذار نبود و دینداران قانون را تعیین می‌کنند و دینداران هم در حکومت نقش نداشتند. پادشاه مستبد می‌شد اما قانون را دیانت تعیین می کرد. دولت قدیم چنین دولتی بود و به لحاظ کمیت هم کوچک بود و دولت نگهبان بود نگهبان هم مالک نیست و فقط وظیفه نگهبانی دارد.

🖊 از مشروطه به بعد، شاهد تحول فکری مردم بودیم و از دوره مظفری، فکر ایرانی از معادله شاهی و دینی به مفهوم جدیدی به نام ملت توجه می‌کند. در این دوره با اینکه تا سال‌ها بعد، پادشاهان حکومت کردند اما اعتقاد به شاه از بین رفت و مفهومی به نام ملت جایگزین آن شد.
 
🖊در این دوره، پارادکسی ایجاد شد و دین که به حکومت شاهی عادت کرده بود با مفهوم جدیدی به نام ملت مواجه شد که نمی‌توانست تعریف جدیدی از آن بدهد. حتی روشنفکرترین علمای دینی مثل آیت الله مدرس هم تعریف دقیق و مدرنی از ملت نمی‌دهند و تنشی در این حوزه ایجاد می‌شود.

🖊در این دوره، مفهوم ملت جای مفهوم شاه نشست و لازم بود ضلع دیگر آن یعنی دیانت هم دچار تغییر شود اما چون دیانت، تعریف مدرنی از مفهوم ملیت نکرد، مشروطه با تله سیاسی و مشکلات متعدد و تنش‌های زیادی مواجه شد که تا حالا هم ادامه دارد. هنوز روشنفکران یا علما رابطه این دو مفهوم را شفاف نکرده اند و یا دین را حذف و یا ملیت را حذف کرده‌اند. 

🖊 هنوز توضیح روشنی در قانون اساسی درباره تعریف ملیت نداریم، یکی از اندیشمندان می‌گوید ایرانی‌ها برای غلبه بر عقب ماندگی دنبال تجدد هستند. این در حالی است که توجه به ملیت به معنای ملی‌گرایی و بازگشت به میراث ملی و باستان‌گرایی است. نسبت ملیت و دین و نسبت ملیت با تجدد دو پارادوکس امروز ما هستند. 

🖊در دوره ای به سمت ملیت رفتیم و باستان گرا شدیم که همین موضوع اسلام سیاسی را بیدار کرد و در این دوره، به تدریج مفهوم امت بر مفهوم ملت غلبه کرد. بر این اساس قانون اساسی کنونی ما ترکیب مبهم ضعیفی از ملت است و امت را برجسته کرده است و مکانیسمی برای تعریف ملت و امت نداشته است. جامعه ما گاهی این طرف است و گاهی آن طرف. هر دو مفهوم، آلترناتیو هم هستند. به همین خاطر هم وقتی انتخابات می‌شود انگار رژیم عوض می‌شود.

🖊در عین حال که مفهوم ملت دچار ابهام شده دین هم دچار همین ابهام است. دولت رانتی ایجاد شده و دولت مالیاتی نیست که دنبال جلب رضایت مردم است. دولت ملی به سمت بزرگ شدن میل دارد. دولت های فوق مدرن به سمت کوچک شدن است. 

🖊در ایران هنوز شاهد دور اول تجدد هستیم و دولت بزرگتر می‌شود. دولتی که تمام ارکان تنفسی جامعه را در کنترل دارد و دولت به مردم وابسته نیست و مردم وابسته هستند. دولتی که به خاطر پارادوکس ها کج حرکت می کند.  دولت به جای دولت نگهبان به دولت مربی تبدیل شده است.

🖊 ما باید رابطه دین و ملیت و تجدد و ملیت را تعریف کنیم. در ملت‌سازی هنوز در ابتدای راه هستیم. از زمان مشروطه، هر سال ابهام مفهوم ملت بیشتر شده و وظیفه روشنفکران این است که به جای پرداختن به کاندیداها، خود دستگاه دولت را بررسی کنند.

🌐https://t.me/majmaqomh
05.04.202516:02
🔻 کاش با همه یکسان رفتار می‌شد!!!
✍#محمد_تقی_فاضل‌میبدی

◽️رییس‌جمهور محترم معاون پارلمانی خود را، به خاطر سفری پرهزینه، برکنار کرد. 
کاش! باکسانی که ازپستهای خودسوء استفاده کردند و دردوران ریاست به ثروت ملی چنگ انداختند و صاحب ثروت‌های کلان شدند وجیب مردم را خالی کردند،چنین برخورهایی صورت می‌گرفت. دریغا !که نکردند. وشد چیزی که نمی‌بایست می‌شد.

🌐https://t.me/majmaqomh
04.04.202512:40
⚡️#آیت_الله_ایازی: انقلابی‌های طغیانگر مخالف تصمیم پیامبر برای صلح حدیبیه بودند

🔻توافق صلح حدیبیه حاصل واقعیت‌گرا بودن پیامبر بود

آیت الله سیدمحمدعلی ایازی، استاد برجسته‌ی حوزه‌ی علمیه‌ی قم با اشاره به شرایط مسلمانان در زمان پذیرش صلح حدیبیه این توافق را حاصل واقعیت‌گرا بودن پیامبر دانست و گفت: پیامبر اسلام ضمن حفظ ارزش‌هایی که در نظر داشت در تصمیم‌گیری‌ها به واقعیت‌ها توجه داشت.

او درباره‌ی مخالفان این توافق گفت: تعبیر قرآن برای تندروهای مخالف صلح حدیبیه، طغیانگر است. شاید آنها نام خود را «انقلابی» هم بگذارند اما بنا بر تعبیر قرآنی طغیان می‌کنند.

آیت الله ایازی در گفت‌وگو با انصاف نیوز گفت: واقعیت‌گرا بودن و تصمیم‌گیری بر اساس شرایط و واقعیت‌های یک جامعه از ویژگی‌های پیامبر گرامی اسلام بود.

🔻پیامبر در تصمیم‌گیری به واقعیت‌ها توجه می‌کرد

او ادامه داد: مشی پیامبر در مدتی که مدیریت جامعه‌ی مسلمین را بر عهده داشت این گونه بوده است که ضمن حفظ ارزش‌هایی که در نظر داشت در تصمیم‌گیری‌ها به واقعیت‌ها توجه جدی می‌کرد.

این استاد حوزه با بیان اینکه یکی از نمونه‌های واقعیت‌گرایی پیامبر صلح حدیبیه است، گفت: هنگامی که پیامبر با دیوار سخت مخالفت مشرکین مواجه شد با وجود آنکه افراد تندرو با این توافق مخالفت می‌کردند چنین تصمیمی را اتخاذ کرد.

ایازی درباره‌ی این گروه از مخالفان پیامبر گفت: در قرآن درباره‌ی این تندروها آمده است که آنها طغیانگر هستند. شاید آنها نام خود را «انقلابی» هم بگذارند اما بنا بر تعبیر قرآنی طغیان می‌کنند.

🔻تندروها واقعیت‌های جامعه را نمی‌بینند

این عضو مجمع مدرسین حوزه درباره‌ی ویژگی اصلی مخالفان صلح حدیبیه گفت: این گروه واقعیت‌های جامعه را نمی‌بینند و بی توجه به آن شعار می‌دهند.

او در پاسخ به این سوال که آنها با چه واکنشی روبرو شدند، گفت: پیامبر با وجود مخالفت طغیانگران تندرو توافق صلح حدیبیه را پذیرفت و اجرای همین توافق هم بود که گشایش‌های قابل توجهی را برای جامعه‌ی مسلمین ایجاد کرد.

🔻در قرآن اصل و اساس صلح است نه جنگ

این استاد حوزه و دانشگاه گفت: برخی معتقدند که اساسا صلح کردن با دشمنان کار نادرستی است و معنایی ندارد. این ادعا در حالی مطرح می‌شود که در قرآن کریم اصل و اساس صلح است و نه جنگ.

او درباره‌ی آیات «قتال» که در قرآن آمده است، گفت: این آیات قرآن کریم صرفا برای موقعیت‌ها و شرایطی است که قتال و جنگ جنبه‌ی دفاعی و یا ضرورتی داشته است.
ایازی ادامه داد: بنابراین باید توجه کنیم که  اصل و مبنا بر اساس قرآن صلح است.

این استاد حوزه در پاسخ به این سوال که آیا شرایط امروز را می‌توان با شرایط صلح حدیبیه منطبق دانست، گفت: درباره‌ی انطباق شرایط امروز با گذشته یک بحث کارشناسی و علمی است که لازم است اهل فن در این باره بررسی کنند. اما پیش از انجام چنین بررسی‌هایی لازم است که این را بپذیریم که صلح اصل است و واقعیت‌گرایی نیز در اسلام مبنا قرار می‌گیرد. اگر این مقدمه را بپذیریم آنگاه تصمیم‌گیری روشن و آسان خواهد شد.

🔻پیامبر پس از فتح مکه تدبیر کرد تا خون به راه نیفتاد

او مدارا و مهربانی را از دیگر ویژگی‌های پیامبر عنوان کرد و گفت: پیامبر پس از فتح مکه در برابر کسانی که می‌گفتند «الیوم یوم الملحمة» (امروز روز در هم کوبیدن [مخالفان] است) تدبیری به خرج دادند تا خونریزی به راه نیفتاد و حریم کعبه شکسته نشود.

ایازی در ادامه افزود: پیامبر به «علی» (ع) فرمودند که پرچم را از یکی از انصار که چنین تعبیری را به کار برده بود بگیرد و تاکید کردند که «الیوم یوم المرحمة»، امروز روز رحمت و مهربانی است.

این عضو مجمع مدرسین حوزه با تاکید بر اینکه بحث مهربانی و گذشت بالاتر از مدارا است، گفت: مواجهه‌ی پیامبر با کسانی که بیش از ده سال با او و یارانش و مسلمانان جنگیدند و آنها را اذیت و آزار به این شکل بوده است.

ایازی با بیان اینکه دستور پیامبر به مسلمانان گذشت و چشم پوشی است، گفت: برای اینکه بتوان زمینه‌های صلح، همبستگی، آرامش و حل مشکلات مردم را پدید آورد چه در آن دوران و چه امروز نیاز به صلح و آرامش است و به همین جهت تاکید همیشگی پیامبر بر مدارا بوده است.

🔻باید از شعار دادن‌های بیجا و بیهوده پرهیز کرد

آیت الله سیدمحمدعلی ایازی گفت: لازم است که بنا بر تاکید قرآن و سیره پیامبر و ائمه صلح به‌عنوان اصل مورد توجه قرار بگیرد و از شعار دادن‌های بیجا و بیهوده پرهیز کرد تا شرایط جامعه ومشکلات ناشی از فقر و تورم که به درماندگی مردم منجر شده برطرف شود.

این استاد حوزه ادامه داد: باید کسانی که شعار می‌دهند به واقعیت های جامعه توجه کنند و اجازه دهند از این شراط عبور کنیم تا مشکلات حل شود./ادامه

🌐https://t.me/majmaqomh
03.04.202510:57
🟠راه یا چاه؟
#احمد_زیدآبادی

🔻قدرتِ نظامیِ معطوف به مقابله با آنچه "نظام جهانی" خوانده می‌شود، اگر از حدود متعارف خود خارج شود، به جای بازدارندگی خودش به تهدید تبدیل می‌شود.
نمونهٔ روشنش وضعیت عراق پس از جنگ 8 ساله با ایران است. عراق که در طول جنگ برای مهار "امواج انسانی نیروهای ایرانی" مورد حمایت قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای قرار گرفته بود، توانست زرادخانهٔ عظیمی از موشک و تسلیحات شیمیایی برای خود فراهم کند. با فرونشستن آتش جنگ، اسرائیل همین زرادخانه را به عنوان تهدیدی علیه خود و به هم خوردن توازن قوا در خاورمیانه به حساب آورد و حامیان غربی‌اش را به حمله نظامی علیه آن کشور ترغیب کرد.

🔻برخی تحلیلگران عرب می‌پنداشتند که قدرت موشکی و شیمیایی عراق، آن کشور را غیرقابل شکست و مصون از حملهٔ نظامی آمریکا و متحدانش کرده است، حال آنکه همان قدرت موشکی و شیمیایی، دلیل اصلیِ تعریف عراق به عنوان تهدیدی منطقه‌ای و جهانی و زمینه‌ساز حمله به آن شد.
بنا بر این تجربه، مقام‌های جمهوری اسلامی هر چه بیشتر در بارهٔ توانایی‌های نظامی کشور داد سخن دهند و بخصوص از  تغییر استراتژی اتمی کشور حرف به میان آورند، کار را برای خودشان سخت‌تر و برای آمریکا و اسرائیل آسان‌تر می‌کنند.

🔻رفع تهدید نظامی از کشور، نه تهدید به ساخت سلاح اتمی و نه دعوت به همکاری اقتصادی با آمریکا بدون رفع چالش‌های امنیتی و سیاسی با آن است! راهش حل منازعات سیاسی و امنیتی با طرف مقابل در یک گفتگوی رو در رو بر اساس یک فرمول منصفانه است. بنابراین، آنچه این روزها علی لاریجانی مطرح کرده و شماری دیگر از حرف او استقبال کرده‌اند، حرکت در جهت افتادن به چاهی است که اسرائیلی‌ها پیش پای ایران کنده‌اند!

🌐https://t.me/majmaqomh
02.04.202513:24
🔰طبیعت، دیگری، و بیانیه‌های تنگ اخلاقی ما!
#مهراب_صادق‌‌نیا

🔖سیزده به‌در یا همان روز طبیعت نشانه‌ی خویشی انسان ایرانی و طبیعت و نیز نمادی از اهمیت طبیعت در سبک زندگی ایرانی‌هاست. سیزده فروردین امسال، ایرانی‌ها به رغم گرمای نسبی هوا و بی‌توجه به بگو مگوهای سیاسی و تهدیدهای ترامپ، جان خسته‌ی خود را به طبیعت سپردند. گر چه به دنبال تبلیغات زیاد در باره‌ی نگهداری و مراقبت از طبیعت، نشانه‌هایی از مهربانی در رفتار مردم با محیط زیست به چشم می‌آید؛ ولی هنوز هم طبیعت به اندازه‌ی کافی گرامی داشته نمی‌شود و برخی گردش‌کنندگان حضور دل‌خراش و خشونت‌آمیزی در طبیعت دارند. تولید انبوه زباله، رها کردن آن‌ها در محیط، قطع و شکستن شاخه‌های درخت‌ها، و مداخله‌های نادرست و بی‌مورد بخشی از این ناسپاسی‌های ایرانی‌ها از محیط زیست است.

🔖 بدرفتاری با طبیعت می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد که برخی از آن‌ها به تربیت اخلاقی ما بر می‌گردد. بیانیه‌های اخلاقی ما بسیار تنگ‌دامنه و تُنُک هستند به گونه‌ای که طبیعت در آن‌ها قرار نمی‌گیرد. برای نمونه وقتی یاد می‌گیریم که "نباید کسی را بیازاریم" گمان می‌کنیم که آزردن تنها در جهان انسانی و روابط میان انسان‌ها معنا می‌شود  و اگر یک نفر شاخه‌ی درخت را بشکند، آزاری رخ نداده است.  به همین دلیل در خوش‌بینانه‌ترین حالت، تنها آزاردن انسان را بد می‌دانیم؛ و شکستن شاخه‌ی یک درخت را مصداقی از دیگر‌آزاری نمی‌دانیم.

🔖هم‌چنین بیانیه‌های دیگری چون " قتل نکن، حق‌خوری نکن، و طمع نورز"، و " نیآزار" همه و همه را در جهان انسانی معنا می‌کنیم. طبیعت وقتی گرامی داشته خواهد شد که در بیانیه‌های اخلاقی ما بگنجد و زشتی آزار رساندن به جهان طبیعت نیز سرایت کند. شوربختانه گاهی دامنه‌ی این بیانیه‌ها به گونه‌ای‌ست که حتی همه‌ی انسان‌ها را نیز در بر نمی‌گیرد و برخی را خارج می‌کند.

🔖 برای بیانیه "دروغ نگو" برای برخی‌ها به این معناست که به خودی‌ها دروغ نگو؛ یا "امانت‌دار باش" معنای‌ش این است که نسبت به هم‌فکران و هم‌سلکان و هم‌کیشان خود امانت‌دار باش. وقتی بیانیه‌های اخلاقی تنگ‌دامنه می‌شوند هیچ رستگاری اجتماعی‌ای را به دنبال نخواهند داشت. "قتل مکن"، "احترام بگذار"، "دوست داشته باش"، و "یاری برسان" وقتی زمینه‌ی رستگاری یک جامعه را فراهم می‌کنند که طبیعت و انسان‌هایی که غیرخودی شمرده می‌شوند، استثنا نشوند.

🌐https://t.me/majmaqomh
01.04.202521:54
🔻🔻🔻 ۱۳ فروردین، روز طبیعت
📝📝آیت‌الله منتظری


🖊 حق بهره برداری از طبیعت و آب و هوا و گیاهان و حیوانات آن و منابع زیرزمینی به طور مساوی متعلق به همه انسانهاست، و کسی نمی تواند مانع بهره برداری دیگری از طبیعت باشد؛ خداوند در قرآن فرموده است:
(هو الذی خلق لکم ما فی الارض جمیعا)
"خداوند تمام آنچه را در زمین است برای شما خلق نمود."
و نیز فرموده:
(و سخر لکم ما فی السموات و ما فی الارض...)
"آنچه را در آسمانها و زمین است مسخر شما کرده است."
از این آیات فهمیده می‎شود نسل های آینده نیز در چنین حقی سهیم هستند.
بنابراین کسی حق ندارد به گونه ای از طبیعت استفاده کند که موجب آسیب رساندن به آن و محرومیت دیگران گردد؛ اگرچه بهره برداری او در ملک خودش باشد.
به عنوان مثال حق ندارد هوای سالم مورد استفاده دیگران را با دود، آب دریا و رودخانه را با فاضلاب، و زمین را با پراکندن زباله و یا با آزمایشهای اتمی آلوده نماید به طوری که سلامت انسان ها در معرض خطر قرار گیرد؛ بلکه نباید حیات گیاهان و جانوران را نیز به مخاطره اندازد.

🖊 انسان حق ندارد اموال و اشیائی را که قابل استفاده اند اتلاف نماید؛ به عنوان مثال حق ندارد گوشت قربانی حج را بی جهت دفن کند یا بسوزاند، و یا مازاد تولید گندمش را به دریا بریزد در حالی که گرسنگان بسیاری در دیگر نقاط جهان به سر می‎برند.
همچنین حق ندارد به گونه ای بیش از حد و بی رویه از منابع طبیعی همچون: جنگلها و دریاها، و منابع زیرزمینی همچون: آب، نفت، گاز، معادن و نظایر آن استفاده کند که آیندگان از آنها محروم شوند، زیرا آیندگان نسبت به منابع طبیعی خدادادی حق دارند و همه در مقابل آنها مسئول هستند.

🖊 نسل های آینده گرچه اکنون بالفعل موجود نیستند، ولی شارع مقدس برای آنها نیز در این منابع حق قرار داده و در حقیقت آنها در مالکیت نسبت به منابع فوق با ما شریک می‎باشند و ما باید این حق را رعایت کنیم.

📚 #رساله_حقوق صفحه ۱۲۹ (کانال فقیه دور اندیش)

🌐https://t.me/majmaqomh
दिखाया गया 1 - 24 का 38
अधिक कार्यक्षमता अनलॉक करने के लिए लॉगिन करें।